Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 290848

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4891x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
1 + 5 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 936  —  Dysrytmia [Janka, 02.03.2020]

Dobrý večer, chcem Vás požiadať o pomoc. Už štvrtý deň pociťujem nepravidelný tep srdca, keď si meriam tlakomerom Microlife a aj rukou na krčnej tepne. Posledná nameraná hodnota bola 129/83 a tep 81 ale ukazuje nepravidelnosť ekg. V priebehu merania mi vynechalo asi 3 krát. Včera som bola na pohotovosti, kde mi namerali 160/90 a ekg takisto ukázalo extrasystoly a dysrytmiu. Predpísali mi Corvitol ráno a večer polovičku a ak sa to nezlepší, mám ísť k internistovi. Pri pohybe to ani necítim, len večer v kľude a keď si ľahnem. Bolí maj aj medzi lopatkami, hrudná chrbtica, vždy pri pohybe, keď sa vystriem, urobím nejaký pohyb, cvičenie. Môže to byť aj chrbticou? Takisto mám v poslednej dobe dosť stres. Keď je ten rytmus nepravidelný, psychika robí svoje a aj teraz ma to rozrušilo a potom sa cítim horšie, lebo sa vystraším.

Lékař [09.03.2020]:

Dobrý den,
nově vzniklé vnímání samotných komorových extrasystol by mohlo znamenat horší prokrvení části srdečního svalu při aterosklerotickém zúžení některé z věnčitých tepen. Je třeba zvážit brzké provedení bicyklové ergometrie (zátěžové EKG) a echokardiografického vyšetření srdce (ECHO) k potvrzení/vyloučení zmíněné příčiny. Příčina bolesti mezi lopatkami by mohla být „od páteře" zvláště v případě, že se již objevila v minulosti. Pokud je bolest poprvé, mohla by být i kardiálního původu, tj. při zúžení věnčité tepny. Stres může vyvolávat extrasystoly a naopak obtíže nejasného původu mohou vyvolávat stres.

Dotaz č. 935  —  Náhlý pokles pulzu [Daja, 02.03.2020]

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se vás zeptat. Užívám betablokator bisoprolol 2,5mg 1xdenne. Je normální že se mi občas stává pokles pulzu pod 40? Např. 34? Je to jen 2sekundová záležitost. Jinak normal. Mívám extrasystoly a jsem sledována pro lehký prolaps mitralni chlopně. Mereni sleduji na hodinách Garmin.

Lékař [08.03.2020]:

Dobrý den,
bisoprolol užíváte patrně kvůli extrasystolám, kterých je však zřejmě podstatně méně než v době před léčbou bisoprololem. Vnímáte vůbec extrasystoly (ES) nebo o nich víte ze sledování srdeční frekvence (pulsu) na hodinách Garmin? Právě přítomnost ES včetně delší pauzy může způsobit stanovení krátkodobého falešně nízkého pulsu. Při jejich častějším výskytu konzultujte svého lékaře.

Dotaz č. 934  —  Léky na nervy [Hana, 02.03.2020]

Děkuji za odpověď, ale mám ještě malou otázku , když jsem momentálně, teda již několik let ve stresu, neměla bych užívat antidepresiva? Možná, že by se mi ten večerní tlak tek nešplhal nahoru, nejvíc stoupá dolní hodnota. Děkuji

Lékař [08.03.2020]:

Dobrý den,
ano, bylo by vhodné konzultovat psychiatra ohledně Vašich problémů a jejich ovlivnění.

Dotaz č. 933  —  Vyšší tlak [beisy, 02.03.2020]

Dobrý den,loni jsem měla24hod monitor TK s výsledkem ok,ale je pravdou,že jsem byla s holterem v klidu,žádná zátěž. Občas jsem si předtím naměřila vyšší tlak i 150/90,u dr byl tlak také po 2x vyšší.Nyní mám pocit občasné nevolnosti,ráno tlak 135/95.Je mi 54 roků,matka se léčila s vysokým tlakem a selháním srdce.Mám opět navštívit lékaře a řešit to?děkuji

Lékař [08.03.2020]:

Dobrý den,
po přechodu se ženám často zvyšuje krevní tlak. Pro stanovení diagnózy hypertenze je při domácím měření důležitý průměrný tlak naměřený ráno a večer několik dní za sebou (nejlépe 7 dní).
Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při stanovení dg. hypertenze a případné léčby.
Měření TK s manžetou na zápěstí je jen orientační.

Dotaz č. 932  —  Liečba vysokého tlaku [Miroslav, 27.02.2020]

Prajem dobrý deň pán doktor.Ďakujem vám za Vašu predchádzajúcu odpoveď ohľadom liečby vysokého krvného tlaku.V súčasnosti neberiem žiadny liek na vysoký krvný tlak ani nízky krvný tlak.Poprosím Vás o Váš názor či Cipralex 5 mg alebo Brentellix 10 mg môžu znížiť alebo zvýšiť krvný tlak? Ďakujem za Vašu odpoveď.

Lékař [01.03.2020]:

Dobrý den,
při tlumení úzkosti (zdroj stresu) může dojít po Cipralexu k mírnému snížení TK. Může zvyšovat účinek metoprololu (antihypertenzívum) na snížení TK.
V podrobných informacích o Brintellixu se žádné účinky na krevní tlak včetně ovlivnění účinku antihypertenzív neuvádějí.

Dotaz č. 931  —  Kolísání hodnot [Karla, 27.02.2020]

Dobrý den je mi 45 let byl mi zjištěn vysoký tlak 240/120 nasazen lék Tezeo HCT 80mg.Lék beru 3 měsíce přesto občas mi tlak vylitne v noci 170/107 potom je mi špatně a  po 5 minutách se tlak vrátí do normálu presto nemuzu vůbec usnout nebot mam pocit že mi vaří krev v cévach .Řešila jsem to z kardioložkou a ta mi řekla abych navštivila psychiatra dodávám hormony mám v normě. Můj názor je takový že léky mi úplně nesedí. Zajímalo by mě jestli existuji lékaři kteří se zajímají hlavně hypertenzi.Děkuji

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
je TK mimo krátkodobé vzetupy při uvedené léčbě v mezích normy? Při opakovaných krátkodobých vzestupech tlaku je třeba zvážit specializované vyšetření k vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze.

 

Dotaz č. 930  —  Delsi dobu mam stale vyssi krevny tlak ktomuse mi nedozvira chlopen leve komory,jaka jsou ryzika pro cloveka [Stefan Cifra, 27.02.2020]

Neustale pocituji vetsi a vetsi dusnostnost na hrudi lazdy den kdyz spim v sedu tak to jeste ujde ale jakmile jsi lehnu rovne nemohu popodnout dech bylo bi mozne prosim odpowedet na mou otazku? zpozdravej Stefan Cifra

Lékař [27.02.2020]:

Dobrý den,

jde o složitější případ, který se nedá posoudit na dálku s minimem informací. S takovými obtížemi byste měl být hospitalizován, nejlépe na jednotce intenzívní péče. Vaše srdce je kromě nekorigované hypertenze zatěžováno navíc srdeční vadou a tuto celkovou zátěž nezvládá a selhává. Jste v ohrožení života. 

Při zhoršení stavu se pacient musí ihned ohlásit svému lékaři (kardiologovi) a nečekat na termín naplánovaný ve stabilizovaném stavu. 

Dotaz č. 929  —  Náhrada léku na hypertenzi [Jiří, 25.02.2020]

Užívám Twynsta 80/5mg a na kontrlolách mám tlak 150/90 a vyšší. Rád bych dosáhl hodnoty 130/90. Jsem diabetik 1stupně. Existuje prosím nějaká náhrada? Nemohu užívat Triasyn, který mě způsobuje alergii a otoky. Děkuji.

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
zřejmě samotná Twynsta 80/5 nestačí k normalizaci TK a bude třeba přidat třetí lék v době podle naměřených hodnot TK v průběhu dne.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 928  —  Davkovanie liekov [Ada, 24.02.2020]

Dobry den, mam 39 rokov, uzivam uz 3 roky Amlopin 5 mg 1 tabletku denne ( polka tabletky rano, polka tabletky vecer) a pred 2 mesiacmi kvoli zvysenemu pulzu aj polku Vasocardinu rano. Moj priemerny tlak je rano pred uzitim tabletiek 105-115/70-80 a pulz 68-77 a vecer pred uzitim tabletky priemerne 115-125/80-88 a pulz 70-80. Chcem sa opytat, ci by som si nemohla znizit davku tabletiek, alebo aspon Vasocardin zmenit z polky na stvrtku? Dakujem velmi pekne.

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
není jasné, jak silný Vasocardin používáte. Dlouhodobě není výhodné nožem čtvrtit tabletu Vasocardinu. Vasocardin působí jen 12 hodin. Je třeba zvážit, zda nepoužít retardovaný Vasocardin v malé dávce (od jiné firmy). Nevím, proč se ve stabilizované situaci zrychlil tep. A co tlak? Neudáváte průměrný TK, ale rozmezí tlaku. Převažuje spíše TK bližší 105 nebo 115 mmHg?

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 927  —  Vysoký tlak [Alice, 23.02.2020]

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Už delší dobu jsem se necítila dobre, neustálý tlak v hlavě a na hrudi. V pátek jsme byli na návštěvě a známý mají tlakoměr tak jsem se premerila třikrát protože vím že se dělá průměrná hodnota. Jsem sledována od 30 let s tlakem. První měření 224/125,druhe 214/130 a třetí 201/115.Uzivam piramil combi, ale delší dobu jsem ho nepouzivala. Měla bych navštívit internu a nechat si udělat EKG, nebo mám nadále přemerovat a zapisovat si hodnoty, piramil combi 5mg užívám 2*denně. Děkuji moc za odpověď.

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že jste fixní kombinaci Piramil Combi začala znovu ve stejné dávce užívat a nečekáte bez léčby na nebezpečných hodnotách TK na to, co Vám poradím. Pokud se TK léčbou znormalizuje, pokračujte ve stejné léčbě. Pokud zůstane zvýšený TK, obraťte se na svého lékaře.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 926  —  Dobrý den na vysoký tlak beru 1/2 Nebivolu 1 tabl.Rilmedinu Teva, a v posledních dnech se mi tlak zvýšil na 185/ 92 a to celý den i druhý den lékařka obvodní mi místo Rimedinu dala Tonanda 8/5/2.5 mg a tlak se mi snížil zase hodně na 93/65 nebo 100/63 a tep 58,jsem malátná,ospalá, při konzultaci s lékařkou mám si vzít půlku prášku Tonanda a stejně mám tlak velmi nízký,poraďte prosím zda tento lék je pro mne vhodný,nebo se mám obrátit na kardiologa děkuji vám [Janina, 23.02.2020]

Dobrý den,na vysoký tlak beru 1/2 Nebivolu,1tabl.Rilmedinu Teva,a v posledních dnech se mi tlak zvýšil na 188/92 po celý den i druhý den,obvodní lékařka mi místo Rimedinu dala Tonanda 8/5/2,5 mg a tlak se mi snížil zase hodně na 93/65,100/63,tep 58,necítím se dobře, prosím poraďte děkuji.

Lékař [28.02.2020]:

Dobrý den,
místo Rilmenidinu jste dostala silnější verzi fixní trojkombinace (3 léky v jedné tabletě), která je velmi účinná, takže se Váš krevní tlak dostal do oblasti výrazně nízkého TK, což Vám působí Vámi uváděné obtíže. Kromě toho píšete, že se tlak zvýšil v posledních dnech, takže může jít jen o přechodné zvýšení TK, např. při stresu. Je třeba zvážit, zda by Vám nestačila pro začátek jedna složka Tonandy ACE-inhibitor perindopril, event. s malou dávkou druhé složky amlodipinu.

Dotaz č. 925  —  Amlodipin a rudnutí [dnn, 23.02.2020]

Dobrý den, je možné,že jsem při užívání amlodipin 5mg denně více citlivý na stresové podněty (citlivá témata v konverzaci apod)a hned v tváři zrudnu?Jiné problémy nemám. Před užíváním se mi to nedělo. Děkuji předem za odpověď

Lékař [27.02.2020]:

Dobrý den,
zčervenání a návaly horka jsou časté nežádoucí účinky amlodipinu. Spouštěcím mechanismem mohou být stresové podněty.

Dotaz č. 924  —  Fibrilacia predsieni [Zara, 23.02.2020]

Dobry den, pan doktor. Mam 33 rokov a od mala mam panicky strach z tlakomeru a len pred 9 mesiacmi som sa rozhodla to riesit a zacala som si tlak merat. Doposial som to u lekarov vzdy nejak predychala a ustala tak, ze tlak bol v norme, ale vyssi ako 120/80 (aj ked som sa uz jednu -dve noci pred absolvovanim preventivky budila spotena kvoli tomu, ze mi budu merat tlak). 15 rokov dozadu som si sama v kupeloch vyziadala psychologa, pretoze aj v kupeloch ma chytila panika a tlak bol zo dna na den vyssi. Bola som aj na vysetreniach krvi, EKG a pod., ci nie som hypertonik, no uzavreli to ako syndrom bieleho plasta a ani psycholog nijak nepomohol -ja sa ani necudujem, pretoze tu si asi musim pomoct sama a prestavit nieco v hlave. Celkove som velmi vzrusiva / emotivna -to srdiecko na chvilu rozbucha hocjaka drobnost. Ppdarilo sa mi sa stym tlakomerom za tych 9 mesiacov skamaratit, no asi 3x od vtedy prisla recidiva, ktorej spustacom bol nahly kolaps z tlaku mojej maminy, kolegyne, ci infarkt svagra, kedy mi pred meraniami islo vyskocit srdce z hrude, nemohla som spat, myslela som na to cely den, od strachu mi bola az zima a tlak a tep sa vysplhali aj na 170/110/130... -ja som vedela, ze to je stresom (pretoze ked zidem z bicykla po 45 minutovej makacke, mam tie hodnoty nizsie ako tie kludove, ktore som tu napisala) a bala som sa, ze ak niekedy pojdem k lekarovi a nameria mi taky tkak, zacnu ma liecit tabletkami, ktore v podstate vobec nepotrebujem -preto som to zacala riesit. Ani pauza na upokojenie medzi jednotlivymi meraniami na mna nezaberala, pretoze 5 min. pauza bola pre mna dobou kedy som sa v hlave vystresovala tak, ze ten tlak bol este vyssi. Doteraz som si tlakomer iba poziciavala od rodicov, ale rozhodla som sa kupit si vlastny Microlife A150 AFIB. Priznam sa, ze si tlak meriam rano, naobed, vecer aj 15x za sebou s funkciou MAM (3 merania po sebe a vtedy to dokaze zachytit aj fibrilaciu) a aj normalne bez funkcie MAM. Tlak je ok, uz necitim taky stres, dosahuje skor nizsie hodnoty 105 -115 / 65 -77, pulz od 70 -90, nebyva mi zle, necitim sa unavena, kazdy den cvicim 45 min. na stacionari, srdce vladze... -a teraz sa dostanem k pointe: Tento tlakomer mam asi 10 dni -tlak si meriamm cca 25x denne (viem, ze je to prehnane, ale urcite len docasne, aby som si zvykla a nepocitovala uzkost a strach z merania) -za tuto dobu sa mi asi 3x na tlakomeri po merani zobrazil symbol AFIB -2x vecer a 1x rano. Neviem teraz, ci s tym mam ist k lekarovi, alebo to mohlo byt zapricinene mozno aj zblbnutim masiny, ked som nou merala tlak uz 10x po sebe... Moze sa symbol AFIB zobrazit aj vtedy, ak pocas merania zakaslem, odrham, prehltam...? Ja mam asi totalny strach z akejkolvek choroby... Ospravedlnujem sa za vycerpavajuci mail a vopred Vam dakujem za odpoved, Zara

Lékař [27.02.2020]:

Dobrý den,
v posledních 50 letech se střídala období, kdy se střídavě doporučovalo 5 a 10 minut klidu s podepřenými zády před prvním měřením z trojice měření v 1 – 2 minutových intervalech. Možná by Vám lépe vyhovovalo 10 minut klidu před měřením TK. Vzestup TK při očekávané stresové situaci lze zmírnit nebo potlačit podáním léku proti úzkosti např. typu Neurolu 0,25 mg, event. v kombinaci s krátkodobě účinným antihypertenzívem kaptoprilem.
Symbol AFIB neznamená stoprocentně jistou diagnózu fibrilace síní. Také ve Vašem věku je fibrilace síní krajně nepravděpodobná. Nejspíše šlo o extrasystoly, které ani nevnímáte. Pokud si umíte vyhmatat tep, mohla byste při výskytu jednotlivé extrasystoly (označené symbolem AFIB) nahmatat nepravidelnost (přeskočení) tepu. U některých přístrojů lze velkou změnou frekvence dýchání vyvolat falešnou identifikaci nepravidelné srdeční akce (arytmie). Objektivizovat arytmii lze pomocí EKG, nejspíše dlouhodobou monitorací EKG (24 hodin i déle).

Dotaz č. 923  —  Verospiron - vedlejší účinek [Slečna, 22.02.2020]

Lékaři předepisují Verospiron nejen pouze na krevní tlak. A proto by mne zajímalo jak je to vlastně s vedlejšími účinky tohoto léku na tlak. Dle všeho by mělo při delším užívání Verospironu docházet jako vedlejší účinek k růstu poprsí. Proto se chci zeptat zda při dlouhodobém užívání takovéhoto léku na vysoký krevní tlak, se musím obávat před případným růstem poprsí? Děkuji

Lékař [26.02.2020]:

Dobrý den,
ke zvětšení prsů dochází, zvyšuje se jejich citlivost, bývají menstruační poruchy a hirsutismus -zvýšený růst pigmentovaných chloupků u žen v místech, kde se typicky vyskytuje ochlupení mužské (tváře, horní ret, brada, krk, hrudník, záda, vnitřní plochy stehen).

Dotaz č. 922  —  Hypertenze [Vladimír, 22.02.2020]

Vážený pane doktore, je mi 42 let a po vyšetření EKG a ,,nasazení “ holdra mi byli předepsány léky na hypertenzi, Prestarium Neo, které teď víc jak 2 měsíce užívám. Necítím se však dobre, jsem často malátný s busenim srdce a to i v klidovém režimu. Spavost také není neobvyklá. Dnes po naprosto klidne noci jsem vstal a cítil se zle. Sys. 157, Dia. 112 a srdeční frekvence 104. Pracuji v zahraničí takže se nemohu ze dne na den dopravit k lékaři. Jak bych měl postupovat? Můžou byt předepsané léky nevyhovující ? Vřelý dík za odezvu.

Lékař [26.02.2020]:

Dobrý den,
píšete, že byly předepsány léky na hypertenzi, ale uvádíte jen jeden – Prestarium Neo (zřejmě 5 mg?). Nejde náhodou o silnější Prestarium Neo forte (10 mg v tabletě) nebo o fixní dvojkombinaci Prestarium Neo Combi? Vaše obtíže by spíše nasvědčovaly použití relativně silné fixní dvojkombinace s výrazným snížením TK až do oblasti nízkého tlaku, což bývá provázené reflexním zvýšením srdeční frekvence (bušení srdce). Nejspíše bude třeba ranní dávku léku rozdělit a její část přesunout na večer, aby účinek vydržel do rána.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 921  —  Vysoký tlak [Hana, 21.02.2020]

Dobrý den, beru již několik let prášky na tlak, přes den jsem měla vždy tlak normální ale večer začne stoupat, pokuď mám zrovna nervy tak to chápu, ale v klidu mi to není jasné.

Lékař [26.02.2020]:

Dobrý den,
ne vždy odpovídá vzestup TK přesně stresovému období. Večer mohou být i podněty, které za stresové nepokládáte.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Ukáže se také, odkdy Vám TK vpodvečer začne stoupat a kdy podat večerní dávku léků.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 920  —  Nebivolol a Psoriaza [Milada, 21.02.2020]

Dobrý den, ráda bych se zeptala, je mi 33, poslední dva roky užívám Agen5,před 10dny zvýšení na 10mg.Tlak jsem mívala 180/160, po Agenu 150/130, teď po 10mg mám 140/120, proto mi byl ještě k tomu nasazen Nebivolol i kvůli ustálení srdečního rytmu. Mám Psoriázu poslední rok téměř bez ložisek, za což jsem nesmírně ráda, po dvou dnech braní Nebivolu se mi začali objevovat ložiska. Má to s tím lékem spojitost, měla bych si ho nechat vyměnit za jiný? Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Milada

Lékař [26.02.2020]:

Dobrý den,
uvádíte zřejmě jen rozmezí hodnot vrchního (systolického) tlaku. Zdvojnásobení dávky Agenu (amlodipinu) na maximální dávku nevede k dvojnásobnému snížení TK. Při vysokých dávkách Agenu přibývá nežádoucích účinků -otoky kolem kotníků, event. i bérců, zrychlení srdeční frekvence (tepu) apod. Předpokládám, že srdeční akce (tep) je pravidelná, ale rychlá, takže vyžadovala zpomalení betabloktorem Nebivololem. Ten je zřejmě zodpovědný za nový výskyt ložisek psoriázy. Nebivolol je třeba vysadit, zvážit snížení dávky Agenu na 5 mg a přidání vhodného léku z jiné lékové skupiny do kombinace, např. ACE-inhibitoru nebo sartanu.

Dotaz č. 919  —  Nespavost a vysoký tlak [Ivana, 20.02.2020]

Dobrý den, mám VT, už 18 let, neklesal mi po mnoha lécích...teď už mám kombinaci ráno : rilmenidin , Tezeo HCT , nebilet 1/2. Odpoledne kapidin celý a večer ještě rilmenidin celý. Tlak mám nestálý stejně, někdy i 145 / 91 ale hlavně já nemohu spát dobře. Budím se třeba 10x za noc a nemohu usnout i 3 hodiny a ráno jsem unavená. Doktor mi po tomto právě přesunul kapidin na odpoledne, ale je to stejné. Můžete poradit? třeba jinak přehodit léky ? jen info-všechna vyšetření jsou v pořádku, nejsem obézní.

Lékař [26.02.2020]:

Dobrý den,
pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léku 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Touto metodou lze posoudit hodnoty TK v noci a jejich event. vztah k nespavosti.
Pokud se neprokáží vysoké hodnoty TK v noci, resp. léčba vysokého TK v noci nepřinese zlepšení, je třeba hledat příčinu nespavosti jinde.

Dotaz č. 918  —  Mívám ranní tlak 159 na 82 tep89 až 104 [Blažek Otokar, 20.02.2020]

Dobrý den, mívám podobný tlak a bušení srdce což mne v noci často vzbudí,nekouřím a nepiji alkohol ani černou kávu.Užívám léky--betaloc ZOK 50mg +25mg 1,5-0-0 rilmenidin TEVA1mg 1-0-1 milurit 300 1-0-0 Triplixam 10mg/2,5 mg/10mg 1-0-0 Euphylin CRN200 ,CRN 100 1-0-1 Formano 12mikrogramu inhal 1-0-1 Jentadueto 2,5mg/1000mg 1-0-1 Glyclada 60mg 1-0-1 Inzulin Tresiba 21 jednotek večer prosím na váš názor či doporučení co bych měl udělat pro svůj tlak

Lékař [23.02.2020]:

Dobrý den,
jde o složitý případ současného výskytu hypertenze, chronické obstrukční plicní nemoci (s astmatem?) a diabetu s protichůdnými účinky použitých léků. Betablokátor Betaloc snižuje efekt beta2-agonisty formoterolu (Formano) na bronchodilataci. Jak Formano, tak Euphyllin působí rychlou srdeční akci, kterou zpomaluje Betaloc.
Bylo by vhodné objektivizovat chování tlaku a frekvence srdeční akce (tepu) v průběhu 24 hodin a podle toho případně upravit dávku a dobu podání výše uvedených léků. Je pravděpodobné, že 24hodinové ambulantní monitorování TK již s tímto záměrem proběhlo.
Obtěžuje Vás hlavně rychlá srdeční akce v noci a pravděpodobně i vyšší TK, z čehož vyplývá logický požadavek na snížení večerních dávek léků urychlujících tep a zvýšení dávky Betaloku večer. Na rychlém tepu se může podílet i reflexní tachykardie, ke které asi dochází při přechodné hypotenzi kolem poledne v době maximálního účinku léků.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léku 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
O možnosti úpravy léčby by se měl domluvit pneumolog s lékařem odpovědným za léčbu hypertenze.

Dotaz č. 917  —  Problémy s tlakem [Iveta, 19.02.2020]

Dobrý den, před několika lety jsem začala mít problémy s vysokým krevním tlakem. Nejdříve se mi dařilo snižovat tlak pomocí bylinek atd. Později jsem začala užívat přípravek Prestarium neo. Po cca 4 letech užívání, kdy jsem nejdříve užívala pouze půl tablety, pak 1 celou, mám pocit, že mi tyto léky nestačí. Je možné, že by si organismus mohl na tyto léky zvyknou a proto nezabírají? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Iveta Zlá

Lékař [23.02.2020]:

Dobrý den,
hypertenze se v průběhu let zhoršuje a vyžaduje k normalizaci TK více léků. Oslabení účinku některých léků přicházelo v úvahu dříve především v době krátkodobě účinných léků, kdy se v reakci na rychlý pokles tlaku aktivovaly mechanismy zvyšující tlak. Prestarium Neo je dlouhodobě účinné a blokuje více mechanismů zvyšujících tlak.

Dotaz č. 916  —  Vysoký tlak [Atka, 17.02.2020]

Dobrý den,měla jsem delší dobu problémy se závratěmi.Jsem v přechodu a těch problémů je více...Navíc delší dobu i dost velký psychický nápor-nemocní rodiče,posléze úmrtí tatínka.Lékařka mi v ordinaci během deseti minut změřila dvakrát tlak,který byl vysoký(nevím přesně kolik) a ihned mi nasadila Toluru.Tlak jsem měla ihned po dvou užitích normální.Nechci brát zbytečně prášky a zatěžovat organismus.Když jsem to paní doktorce řekla,vynadala mi.Ale co když to bylo jen pod vlivem těch stresů,nebo ho mám kolísavý...?Myslíte,že je to správný postup?Děkuji.

Lékař [23.02.2020]:

Dobrý den,
v přechodu se u řady žen objevuje vysoký krevní tlak. I samotné stresy však dokáží TK výrazně zvýšit. Lékařka Vám naměřila zřejmě nebezpečně vysoké hodnoty TK, u kterých je velké riziko vzniku především cévní mozkové příhody, takže bylo nutné nasadit Toluru. Lze předpokládat, že stresů časem ubyde a bude možné dávku Tolury minimálně snížit podle výsledků domácího měření TK nebo 24hodinového ambulantního monitorování TK.
TK lze snížit bez použití léků využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 915  —  Vysoký krevní tlak [Aja, 16.02.2020]

Dobrý den, dva roky beru různé prášky na tlak(Prestarium Neo Combi,Lozap.Indap,Lusopress, Carzap a Tezeo). Fakt nic nezabíralo a v ordinaci u internistky měřeno stále cca 155/95. Kdyby jen nezabíralo v některém případě mi otekly očividně lýtka, u Indapu klesl draslík na 2,6 u Lusopresu do 1hodiny červený a pálivý obličej z ACE mě bolelo celkem dost v krku. Dr. byla na mě naštvaná, což mě mrzelo a tak mě poslala ke kardiologovi a tak jsem na jeden den dostal Holter, kde naměřen průmer 160/100.Je mi 62 let a 35 roků nevím co je nemocenská, před 2 léty ve zdravotní složce téměř žádné záznamy. Proto jsem zašel raději kvůli vysokému tlaku za obvodním lékařem, ten mi opět zjistil již menší strátu draslíku na 3,2( po 1/2 roční léčbě 4,1) nasadil Moxostad, který beru k  dříve neučinnému Tezeu a tlak se mi snížil na cca 135/84. Mám z toho velkou radost, Je kombinace vhodná, nebo stačí brát jen Moxostad, když mi předtím Tezeo na tlak vůbec nereagovalo. Myslím ale, že hlavně zabraly draslíkové tabletky, které rovněž snížují tlak. Děkuji za odpověď AJA

Lékař [23.02.2020]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, zkoušely se jednotlivé léky, které měly všechny nežádoucí účinky a nedostatečně snižovaly TK na cca stejnou hodnotu. Výchozí TK při nasazení prvého z nich mohl být patrně vyšší. Zřejmě se pak přecházelo z jednoho léku na druhý ze dne na den, takže nelze vyloučit, že ani naposledy samostatně nasazené Tezeo nebylo úplně bez účinku. Většina hypertoniků nestačí léčba jedním lékem TK normalizovat. Kombinace Tezea s Moxostadem je méně obvyklá, ale účinkuje. Někdy může být kombinační léčba s minimálně účinným lékem v monoterapii účinná.
Velká konzumace draslíku vedla při velmi nízkém příjmu sodíku k normálnímu až nízkému TK v primitivní populaci s minimálním výskytem hypertenze. To se nedá v reálné praxi ve větší míře dosáhnout a samotné KCl není alternativou klasických antihypertenzív.

Pokud se hladina draslíkových iontů v krvi znovu podstatně snížila a při tom jste nebral indapamid (Indap) samotný ani ve fixní kombinaci Prestarium Neo Combi, ale bral jste snad Tezeo, které by mělo draslík spíše zvyšovat, je třeba zvážit speciální vyšetření k vyloučení/potvrzení primárního hyperaldosteronismu jako příčiny hypertenze.

Dotaz č. 914  —  Lieky [Jozef, 14.02.2020]

Dobrý deň pán doktor, mám 40 rokov, rok sa liečim na hypertenziu a vysoký tep. Ako prvé lieky som bral Agen a Prestilol 5mg, lieky mi dobre znížili tlak aj tep, ale mal som z nich časté závrate a silný dusivý kašeľ. Potom mi zmenili lieky na Telmisartan/Hydrochlorotiazid egis a Nebilet, tlak dobrý, tep vyšší, ale zasa silná besť hlavy, závrate a tŕpnutie ľavej nohy. Znova mi zmenili lieky -Nebitrix miesto Nebilet, stúpol mi krvný tlak, aj tep a nežiadúce účinky mi ostali. Zistili mi poruchu diastolickej funkcie ľavej komory, ostatné je v norme, primerané veku. Bol som aj na rontgene pľúc a bolo to v poriadku. Skúsili by ste mi, prosím, poradiť, čo by bolo pre mňa dobré? Ďakujem veľmi pekne za Vaše rady. S pozdravom Jozef.

Lékař [22.02.2020]:

Dobrý den,
ne vždy musí jít o nežádoucí účinky. Stejný nežádoucí účinek mohou vyvolávat 2 léky. Závisí také na dávce léku. Některé obtíže může také působit nízký TK (zvýšený základní účinek na snížení TK) buď přechodně nebo celý den. Byly různé kombinace léků s nežádoucími účinky účinné ve snižování TK. Některé obtíže by mohl působit i vysoký TK při neúčinné antihypertenzní léčbě. Z uvedeného líčení lze do budoucí kombinace použít betablokátor bisoprolol. Telmisartan se obecně dobře snáší, jen výjimečně je nutné ho vyměnit za některý jiný sartan. Agen by mohl být dobrý v nižší dávce nebo je třeba vyzkoušet některý jiný blokátor kalciových kanálů. Teprve dalším krokem by byla jeho výměna za diuretikum (hydrochlorothiazid, indapamid).
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léku 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, na Slovensku na specialisty na hypertenzi v rámci fakultních nebo velkých nemocnic.

 

Dotaz č. 913  —  Krevní tlak [Eva, 13.02.2020]

Den pane doktore během dnem kdy když si měřím tlak, mám normální 120/80 Akorát večer ho mám 139 na 80 myslíte že už bych měla brát prášky na tlak je mi 67 let Děkuji Eva

Lékař [22.02.2020]:

Dobrý den,
pro rozlišení normotenze od hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením.
Pokud byste měla v režimových opatřeních nějaké rezervy (redukce hmotnost, solení a stresů, zvýšení pohybové aktivity). TK by se snížil a žádný lék by se nemusel nasazovat. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 912  —  Vysoký tlak [Renata, 13.02.2020]

Dobrý den. Mám dlouhodobý problém. Před nedávnem jsem se začala přehnaně hlídat a kontrolovat a z toho přivodila neustálou nervozitu a úzkost. Dva roky užívám prášek Nebivolol právě na léčbu vysokého tlaku. Paní doktorka mě nasadila antidepresiva Pram 20 mg. Uživam je teprve 4 den a včera večer jsem si namerila tlak 150/ 100. A tak nějak pořád jej mám vyšší než obvykle. Můžou za to ty antidepresiva? Jsem pořád nervózní a rozklepana. Děkuji za odpověď.

Lékař [22.02.2020]:

Dobrý den,
antidepresívní účinek Pramu nastupuje za 2 – 4 týdny. Nervozita a úzkost zvyšují krevní tlak. Lze předpokládat, že účinkem Pramu se potlačí nebo alespoň zmírní. Je třeba zvážit, zda by se neměl přidat další lék a jeho dávku po nástupu Pramu případně snížit.

Dotaz č. 911  —  Vysoký tlak [Eva, 12.02.2020]

Dobrý večer moje mamka má stále vyšší tlak bere valsakor 160 mg a tlak má stále 155/101 i večer se budí na divný pocit .někdy si přez den vezme ještě jeden valsakor tak se tlak nepatrně sníží ale poté zase zviši. Neustále ji bolí hlava je jí na zvracení děkuji za odpověď

Lékař [20.02.2020]:

Dobrý den,
lze předpokládat, že před nasazením Valsacoru byl tlak vyšší a obtíže výraznější. Uváděná výše TK není zdaleka extrémní, ale výskyt příznaků a jejich intenzita je individuální záležitost. Nelze vyloučit ani jinou příčinu uváděných obtíží.. Většině hypertoniků nestačí k normalizaci TK jeden lék. Zdvojnásobení dávky léku nemá dvojnásobný účinek. Efektivnější způsob léčby je kombinace vhodných léků ve středních dávkách.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léku 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 910  —  Krevní tlak [Eva, 12.02.2020]

Dobrý den pane doktore Měla jsem Holter a byly mi naměřeny hodnoty denní průměr 111/61 a noční 104/54 ,celkový 111/61. Holter mi nasadil v důsledku že se mi zvedl tlak v noci na 190 /90 Myslíte že bych měla brát léky na tlak Děkuji Eva Když jsem si měřila tlak sama doma týden, měla jsem tlak asi 2 x za týden večer 150/90. Je mi 68 let. Děkuji

Lékař [20.02.2020]:

Dobrý den,
během 24hodinového ambulantního monitorování TK se patrně nepodařilo vzestup TK zaznamenat. Vzestup TK na 150/90 mmHg není absolutně výrazný, ale při jinak nízkém TK je relativní vzestup TK celkem výrazný. Je vzestup TK spojen s nějakými obtížemi? Jak dlouho trvá? Krátkodobé přechodné zvýšení TK může být způsobené stresem nebo jde o záchvatovitou hypertenzi vyžadující k potvrzení nebo vyloučení příčiny speciální vyšetření.

Dotaz č. 909  —  Tlak [Jirka, 12.02.2020]

Je mi 68 a lékařka mi po naměření tlaku 140/80 nasadila holtra.je tlak špatný?

Lékař [19.02.2020]:

Dobrý den,
jde o hraniční hypertenzi. Hodnota systolického TK je první zvýšenou (hypertenzní) hodnotou TK v ordinaci (TK 140 a/nebo 90 a výše mmHg). TK v ordinaci bývá falešně vyšší, takže použití holtra k rozhodnutí v hraničním případě je zcela na místě.

Dotaz č. 908  —  Může být zvýšení tlaku dočasné? [Mirek, 11.02.2020]

Dobrý den pane doktore, je mi 52 let, s TK jsem dosud žádné problémy neměl. Chodím pravidelně dávat krev, takže několikrát ročně jsem tlak kontrolovaný měl. Nemám nadváhu, pohyb mi také není cizí a ani v životosprávě nijak nehřeším, V prosinci mi lékařka při periodické prohlídce naměřila vyšší hodnoty. Předpokládal jsem, že jde spíše o ordinační hypertenzi a začal se měřit i doma. Hodnoty jsem měl většinou lehce nad "normou" 135/85, ale často mám vyšší tlak jen u diastoly. Minulý týden jsem absolvoval 24h měření holterem a na základě výsledků (podrobnosti zatím neznám) mi lékařka předepsala Tezeo 80mg. A teď se dostávám k mé otázce. Může být zvýšení tlaku dočasné? Způsobené např. stresovějším obdobím? Děkuji za odpověď

Lékař [18.02.2020]:

Dobrý den,
s věkem stoupá krevní tlak v populaci a zvyšuje se počet hypertoniků. TK se může zvýšit přechodně při zhoršení dodržování faktorů zdravého životního stylu (hmotnost, stresy, solení a pohyb). Ty by se měly kombinovat i s nasazenou farmakologickou léčbou. Pokud byste měl v režimových opatřeních nějaké rezervy, TK by se snížil a mohla by se snížit dávka léku již nasazeného léku nebo ho úplně vysadit. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením.

Dotaz č. 907  —  Liečba vysokého tlaku [Miroslav, 07.02.2020]

Prajem dobrý deň pán doktor.Mám 59 rokov,výška 170,váha 70 kg, nefajčím,alkohol len príližitostne,dobrá životospráva.Pred cca 3 týždńami mi prišlo v práci nevolno(sedavá práca) a tlak vyletel na 195/115. diagnóza primárna hypertézia. V súčasnosti beriem Triplixan 5mg/1,25mg/5 mg 1x ráno cca o 07,00 hod.Pokles tlaku na hodnotu 105-110/70-75 dochádza cca medzi 13-16,00 hod. potom to postupne je na hodnotách 110-120/75-85 a keď idem spať cca 22,00 hod tak okolo 120/80..Bol som 7.02.2020 opeť u kardiologa ,ktorý mi povedal,že keď takto je nizky tlak pri použití triplixanu aby som ho prestal brať a dal si ho len vtedy ked mi tlak vystúpi nad 140/100.-tomuto jeho vysvetleniu celkom nechápem, keď beriem triplixan na zniženie tlaku . Mám otázku:1,nie je súčasna dávka triplixanu 5mg/1,25mg/5 mg privysoká?uvažujem brať len polovicu tabletky ráno a usledovať to 2,váš názor či mám prestať brať triplixan,keď 3 týždne ho beriem na zníženie tlaku . 3,je možné užívať Triplixan súčasne s cipralexom,ktorý mi predpísal neurológ?ďakujem vám za odpoveď. Miroslav

Lékař [18.02.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že ráno před užitím Triplixamu je tlak zvýšený, i když méně než při zjištění hypertenze. Asi se necítíte zcela dobře při nízkém TK v odpoledních hodinách. Lze zkusit nouzově rozdělit tabletu Triplixamu na poloviny, jednu podat ráno a druhou přidat při naměřeném vyšším TK večer. Možná stačí ještě nižší dávka, např. 1/3 tbl. ráno a 1/3 tbl. večer. Výhledově by stačila fixní dvojkombinace Prestarium Neo Combi 5/1,25. Cipralex lze podávat současně s Triplixamem, ale je třeba počítat se zvýšením účinku Triplixamu na snížení TK.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léku 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 906  —  Tlak v ušších a hlavě [Dana, 07.02.2020]

Dobrý den, mám už delší dobu problémy s bolestmi hlavy. Nejprve jsem si toho všimla při cvičení kdy jsem při předklonu citila nepříjemný tlak. Nevěnoval jsem tomu pozornost,přisuzovala jsem to páteři či stresu. Ted jsou ty boleti častejší a nepříjemnejší. Nejvýraznější jsou při námaze,ale mám je i v klidu. Tlak ted citím i hodne v uších anobčas bodave zabolí a někdy mi v nich i hučí. Máme doma docela velké problémy a je pravda že jsem na tom dlouhode psychicky špatně,dostala jsem se do špatných stavu a začla i méne jíst a zhoršila jsem si obecne životaprávu. Chci se zeptat zda by to mohlo být temito okolnostmi nebo to muže poukazovat na vážnejší problémy. Nechci zbytečne zatežovat v nemocnici kvuli blbosti. Děkuji předem za Vaši odpověd.

Lékař [17.02.2020]:

Dobrý den,
bolesti hlavy mají řadu příčin. Jednou z nich je vysoký krevní tlak. Stresy by ho mohly vyvolat i značně vysoký, i když jste dříve měla tlak v normě. V okolí nikdo nemá tonometr, aby Vás změřil? Při výrazně zvýšeném TK stačí stačí trojice měření po cca 1 min. s předcházejícím pětimunotovým klidem vsedě s opřenými zády.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením.
Pokud byly minulosti bolesti hlavy v souvislosti s krční páteří, je třeba vyhledat neurologa.
Jinak je třeba komplexní vyšetření cestou praktického lékaře.
Vyšetření neodkládejte, může jít o závažný problém. Výrazně vysoký tlak může např. vést v krátké době k mozkové cévní příhodě s trvalými následky.
S psychickou zátěží by mohl pomoci psychiatr.

Dotaz č. 905  —  Tlak 150 104 82 [Libor, 07.02.2020]

Dobrý den , dvě hodiny po podaní léku tezeo tlak neklesá děkuji Stachovec

Lékař [17.02.2020]:

Dobrý den,
po první dávce telmisartanu (účinná dávka Tezea) dojde v průběhu tří hodin postupně k poklesu krevního tlaku. Maximální redukce krevního tlaku se dosáhne obvykle v průběhu 4 až 8 týdnů od zahájení léčby a přetrvává během dlouhodobé terapie.
Antihypertenzní účinek trvá 24 hodin po podání přípravku včetně posledních 4 hodin před podáním následující dávky, jak bylo prokázáno ambulantním monitorováním krevního tlaku. Ve studiích kontrolovaných placebem po dávce 40 a 80 mg telmisartanu je toto potvrzeno poměrem minimálních a maximálních hodnot tlaku krve, který byl konzistentně nad 80 %.

Dotaz č. 904  —  Prestarium a efekt na vysoký krevní tlak u seniora [Hana, 06.02.2020]

Dobrý den, pane doktore, moje maminka /75let/, se již asi10let léčí na VKT. Brala Prestarium Neo combi 5mg/1,25 a poslední rok si často stěžuje na motání hlavy a únavu, závratě. Při změření tlaku se tlak dostal hlavně večer na hodnoty i 86-88/57-59!, přestože ráno je tlak cca 140-145/80-90. Při požadavku lékaře na změnu medikace při těchto výkyvech-ji předepsal Prestarium 10mg Forte s tím, že se jedná o slabší lék. Výsledek po týdnu užívání je, že ráno má 135-158/85-90 a večer 109-110/55-63. Ráno má tedy horní tlak vysoký a večer má dolní tlak extémně nízký..Prosím Vás velmi o radu, jakou medikací tuto situaci řešit, popř. jaké pracoviště má maminka navštívit mimo praktika, mamince hlavně večer není dobře a mám o ni strach. Děkuji Vám moc za odpověď! Hana

Lékař [16.02.2020]:

Dobrý den,
zkuste nouzově nožem rozdělit tabletu Prestarium Neo Forte, ½ tbl. podat ráno a druhou půlku večer. Je třeba zvážit kontrolu ledvinných funkcí, resp. najít vysvětlení pro výrazný přechodný pokles TK během dne při dosud vyhovující medikaci. 

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a pak znovu při změněné léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 903  —  Lečba vys.TK [Jan, 05.02.2020]

Manželka má vys.TK hlavne odpoledne,ráno 140/70 odpoledne kolem 200/75 a puls 56,prý má neurogenní hypertensi,ale ledviny fungují na 30%.Užíva Valsacor a Moduretic,predtím Tenaxum a Amlopin.

Lékař [16.02.2020]:

Dobrý den,
funkci ledvin, výběr léků a jejich dávkování by měl posoudit nefrolog nebo specialista na hypertenzi.
Krevní tlak by se měl optimálně pohybovat v normálním rozmezí celých 24 hodin. Je třeba zvážit přidání třetího léku ke stávající dvojkombinaci.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 902  —  Vysoký tlak [Mimi, 04.02.2020]

Dobrý deň, minulý rok po kolapse s vysokým tlakom 200/100 som dostala prestane 5/5 ráno a tenaxum večer. Potom mi ho môj kardiológ vymenil za isoptin 120 z dôvodu zistenia sekundárnej hypertenzie a ten užívam večer z dôvodu výkyvov tlaku najmä v noci. Napriek tomu mi tlak skáče. Ráno mám 110-130/90, doobeda ešte drží, ale po cca druhej mi stúpne aj na 170/106 a cítim tlak na hrudi akoby mi niečo sedelo na hrudi. Po užití mám pocit pálenia v hrudi je to normálne, alebo je to prejav inej formy ako arteriovej hypertenzie?

Lékař [15.02.2020]:

Dobrý den,
na začátku kolem kolapsu při výrazně vysokém TK jste tlak na hrudi neměla nebo jste ho nevnímala a při užívání Prestance a Tenaxum patrně také ne. Léčba 3 léky TK patrně normalizovala. Znamená to, že místo tří léků na snížení tlaku berete pouze Isoptin 120 1x denně večer? Pak není divu, že je léčba málo účinná. Účinku s časem ubývá i u dlohodobě účinných léků a TK stoupá. Je třeba zvážit zvýšení dávky Isoptinu, resp. podání ráno a večer, event. i přidání dalšího léku do kombinace. Problémy po změně léčby byste měla reklamovat u lékaře, který je nasadil a který Vás nejlépe zná.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Bolest na hrudi nemusí nutně znamenat výrazné zúžení věnčitých tepen a hrozbu srdečního infarktu. Bolesti na hrudi může vyvolat samotný výrazně zvýšený tlak.

Dotaz č. 901  —  Produkt DETONIC a zvláštní výsledky mého měření [Martina, 04.02.2020]

Dobrý den, prosím pěkně mám dotaz. Léčeila jsem se v minulosti 5 let klasicky na vysoký tlak, problém byl hlavně ve vyšším diastolickém, hodnoty průměrně 130/ 97, občas i 130/100... po léčbě léky se upravil. Po prodělané rakovině a změně životního stylu byl dlouhodobě průměrně 128/73. Tudíž jsem léky přestala brát. Po 2 letech neužívání léku mám podivné výkyvy. 3- 4 dny tlak v pořádku, jak jsem uvedla, poté náhle den, dva průměrem 150/100. Proto nakonec sním 1 tabletku ( tu dle předpisu), a zas tlak 3-4 dny poměrně nízký, i  117/72... Nevím, co s tím mám dělat. Nevím, zda ty léky brát, nejsem zastáncem zybtečné chemie, ale tlak se pak upraví zas po té jedné tabletce. A také vím, že takto se prášky na tlak neberou. Druhý můk dotaz směřuje na reklamní kampaň na ůdajně přírodné produt na hypertenzi -DETONIC. Někde ho zas inzerují, že je proti úniku moči. Přijde mi to, jak podvodná reklama. Má Vaše společnost povědomí o tomto produktu? Nerada bych naletetěla. Děkuji pěkně za radu a přeji příjemný den, Böhmová Martina, Ostrava

Lékař [15.02.2020]:

Dobrý den,
vzestupy TK by mohly být navozené stresy nebo jde o záchvatovitou hypertenzi vyžadující k potvrzení nebo vyloučení příčiny speciální vyšetření.
Detonic je patrně potravinový doplněk (dle internetu není na recept), protože jsem ho nenašel v seznamu léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tj. není (zatím?) u nás registrován. Proto Vám ho nedoporučuji užívat.

 

Dotaz č. 900  —  Tonanda a třezalka [Jiri, 04.02.2020]

Dobry den, užívám na vysoky tlak Tonandu 4/5 1,25mg , jednu tabletu ráno. v příbal.letáku je uvedeno že užívání třezalky může ovlivnit účinnost. Mel jsem v planu užívat současně i bylinne tablety Fyrosan S, avšak ve složení je extrakt z třezalky uveden. Myslíte tedy že užívání Fyrosanu S  by mi opravdu mohlo uškodit? dekuji za Váš názor jiri N

Lékař [15.02.2020]:

Dobrý den,
třezalka působí lehké snížení TK, takže při současném podání s Tonandou může lehce potencovat (zvýšit) její antihypertenzní (tlak snižující) účinek. Chce to vyzkoušet. Opatrně přidejte Fyrosan S v pomalu se zvyšující dávce v rámci doporučeného dávkování.

Dotaz č. 899  —  Vysoky tlak v noci [Dominik, 04.02.2020]

Jsem sportovec,52 let,nekouřím a dodržuji životosprávu. Měl jsem dobrý tlak 120/80 celoživutně. Přesto jsem začal v prosinci trpět závratěmi a začátkem roku mi byla praktickým lékařem po měření přístroje Holter zjištěn tlak 150/100 . Pocitově to odpovídalo, mravenčení kolem hlavy, úzkost, slabost . Byl mi doporučen lék Prenessa 4mg . Přes den mi lék tlak snížil, ale v noci jsem se dostal několikrát do krize 180/120 -slabost,pot,studené končetiny, brnění, větry, prekolapsální stav . Pohotovost mě odvezla do nemocnice, kde hodnoty klesly 140/95 . Další noci se opakuje stejný příběh a zkusil jsem si i vzít 1 prášek ráno a jeden před spaním . Ves stejné časy 20:00 2:00 5:00 se dostávám do krize. Jsem bezradný a jen čekám na rozednění . Vyšetření srdce, hlavy dopadly výborně a nevím kam se obrátit o pomoc. Děkuji za radu předem.

Lékař [15.02.2020]:

Dobrý den,
líčení Vašich obtíží vzbuzuje podezření na záchvatovitou hypertenzi, která většinou vyžaduje speciální vyšetření.
Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 898  —  Výsoký krevní tlak [Hanka, 03.02.2020]

Z vysokým krevním tlakem se léčím 10 let. Nyní mám 74 let a loni se mi objevila arytmě, prošla jsem vyšetřením, týdenním monitoringem, užívala jsem Prestarium 10 neo forte1/2, a Orcal 1/2 ráno a večer 1/4 Nebilet 5mg. Arytmě zmizela, srdce bije pravidelně. Zrovna na silvestra jsem jela na pohotovost kvůli tepu. TK 152/94, tep 132. Změnili mi léky přidali mi Prestarium ještě 1/2 odpoledne a 1/2 Nebiletu večer. Orkal vysadili. Nyní se tlak nejčastěji pohybuje 148- 159/ 82-96. Mám jít zase na holter za 14 dni, mám to nějak řešit okamžitě nebo počkat?

Lékař [15.02.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že Nebilet byl nasazen se znalostí arytmie (jejího obrazu na EKG). Od zvýšení dávky Nebiletu na ½ tbl. večer se zřejmě již arytmie (rychlá srdeční akce) neobjevila. Z hlediska normalizace hypertenze je však uváděná kombinace léků nedostatečná. Krátkodobě byste mohla přidat ke kombinaci ¼ tbl. Orcalu a při neúčinnosti původní dávku ½ tbl. Situaci byste mohla dokumentovat domácím měřením TK, pokud se již nerealizoval „tlakový holter".

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte praktickému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby hypertenze.

 

Dotaz č. 897  —  Tolura 80 / Tezeo 80 [Marcela, 03.02.2020]

Dobrý den, léky na vysoký tlak užívám už cca 20let. Je mi 46 let. Ráno jsem brala Toluru 80 a večer Cynt 0,4. Z důvodu časté nedostupnosti mi byla Tolura vyměněna za Tezeo. Tyto léky beru cca 2 měsíce a myslím, že od té doby mi hlavně v klidu skoro každý den buší zrychleně srdce a jsem hned po ránu ospalá. Četla jsem v příbalovém letáku, že to mohou být vedlejší účinky. Mohla toto způsobit záměna léku? S Tolurou jsem tento problém neměla. Děkuji za odpověď

Lékař [15.02.2020]:

Dobrý den,
je to málo pravděpodobné, že by Tezeo (chemicky identická účinná látka telmisartan) ve stejné dávce působilo uvedené nežádoucí účinky. Bylo by vhodné dokumentovat TK a srdeční frekvenci během obtíží. Nelze vyloučit záchvaty arytmie včetně nebezpečné fibrilace síní.

Praktický lékař by Vám měl zajistit dlouhodobou monitoraci EKG. Neodkládejte návštěvu lékaře. I z hlediska obstarání a vyzkoušení telmisartanu od dalšího výrobce, kromě dříve dobře snášené Tolury nejlépe originální Micardis.

Dotaz č. 896  —  TK [Jozef, 03.02.2020]

mam vysoky TK kolko mozem naraz uzit tensiomu a mozemto kombinovat s nitroglycerinom pod jazyk?

Lékař [13.02.2020]:

Dobrý den,
Tensiomin se používá při nebezpečně výrazném vzestupu TK, tj. na TK 180 a/nebo 110 mmHg a výše. Lze ho používat podle potřeby i několikrát denně a současně pomalu zvyšovat chronickou léčbu podle pokynů lékaře. Nevím, proč chcete kombinovat Tensiomin s Nitroglyceriem – kvůli rychlejšímu poklesu TK nebo máte současně bolesti na hrudi? Bolest na hrudi nemusí nutně znamenat výrazné zúžení věnčitých tepen a hrozbu srdečního infarktu. Bolesti na hrudi může vyvolat samotný výrazně zvýšený tlak.
Neexperimentujte! Takovou situaci by měl řešit Váš praktický lékař nebo záchranná služba nebo příjmová ambulance interního oddělení.

Dotaz č. 895  —  Nízký krevní tlak [Jana, 01.02.2020]

Dobrý den.Beru léky na vysoký tlak už od 35 let nyní mám 59 let .Poslední rok jsem měla tlak kolísavý.Brala jsem Agen,Betaloc a lozap H a večer lozap.Pak mě lékař naordinoval Nebivol půlku ráno a lozap ráno agen už jsem nebrala.Hodnoty TK jsem měla nízké kolem sys.100 a dia. zase občas 90-100 tak jsem zase dostala lozap H místo lozapu. Nyní mám zase hodnoty sys.90-100 a dia.70-85.Jinak beru ještě jiné léky na crohna kortikoidy budenofalk,pentásu, calcium, vigantol, magnosolv, Forsteo,clexan,lanzul,kinito a seretide. Nevím co by mě můj TK mohlo upravit aby byl v normě.Děkuji za odpověd Jana

Lékař [13.02.2020]:

Dobrý den,
máte velmi malý rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem. Není jasné, zda to bylo již dříve před nasazením posledních léků na snížení tlaku. Berete řadu dalších léků, z nichž některé mohou ovlivňovat krevní tlak. Který lék jste začala brát v posledním roce, kdy se objevil kolísavý TK? Forsteo? V případě nízkého tlaku po část dne by se v té době mělo podat léků na snížení TK méně a přesunout je na dobu, kdy je TK zvýšený. Podle Vašeho popisu není jisté, zda doposud neberete současně Betaloc a Nebivolol, léky ze stejné skupiny. Buď jeden nebo druhý.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 894  —  Vysoký Dia tlak [Ivana, 31.01.2020]

Dobrý den pane doktore, mám vysoký spodní tlak v rozmezí 95-105. Horní mám v normě +-135-140. Je nutné nasadit léčbu co nejdříve a nebo zkusit prozatím léčbu přírodní cestou. Tento tlak mám cca 1/2 roku. Děkuji za odpověď.

Lékař [02.02.2020]:

Dobrý den,
pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte praktickému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby hypertenze.
Dle uváděných rozmezí TK je pravděpodobné, že máte zvýšený jak systolický, tak diastolický TK.
I kdybyste neměla další rizikové faktory kardiovaskulárních chorob (cukrovka, zvýšený cholesterol, obezita), které by zdůvodňovaly ještě dřívější zahájení léčby léky než za 3 měsíce použití tzv. režimových opatření (redukce hmotnosti, stresů a solení a naopak zvýšení pohybu). Ty by se měly kombinovat i s nasazenou farmakologickou léčbou. Pokud byste měla v režimových opatřeních nějaké rezervy a uplatnila je, TK by se snížil a mohla by se snížit dávka léku již nasazeného léku nebo ho úplně vysadit Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Na významný efekt potravinových doplňků můžete zapomenout, protože nemají ve velkých studiích spolehlivě prokázaný účinek na snížení TK a odborná doporučení proto žádný z nich nedoporučují.

 

Dotaz č. 893  —  Vhodná denní doba pro užívání léku na vys. krevní tlak. [Lubomír, 30.01.2020]

Dobrý den. Chci se zeptat kdy je nejvhodnější užití léku na vys. tlak. Na internetu proběhla zpráva že podle nějaké studie je lepší užívat lék na tlak večer. Užívám RAMIPRIL H Actavis 2,5mg/12,5mg, 1x denně ráno.

Lékař [02.02.2020]:

Dobrý den,
ideální by bylo, kdyby se TK léčeného hypertonika pohyboval po celou dobu 24 hodin pohyboval v mezích normy. Účinku dlouhodobě (24 hodin) působících léků časem ubývá, ale měl by na konci dávkovacího období dosahovat minimálně 50% maximálního účinku léku. Ráno je účinek léků z předchozího dne nejslabší před novou dávkou léků, ale TK u každého vlivem 24hodinového hormonálního cyklu brzy ráno stoupá. Antihypertenzíva se obvykle podávají ráno, protože TK při fyzické a psychické zátěži během pracovního dne stoupá. Jedna práce s 24hodinovým ambulantním monitorováním TK ukázala, že průměrný TK za 24 hodin je o něco nižší při podání léku večer ve srovnání s obvyklým podáním léku ráno.
Užíváte Ramipril H Actavis, což je fixní dvojkombinace ACE inhibitoru ramiprilu a diuretika hydrochlorothiazidu (HCTZ). Nelze vyloučit, že byste kvůli močopudnému účinku HCTZ musel při jeho večerním podání chodit v noci častěji močit.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající a pak znovu při upravené léčbě s přesunem Ramiprilu H na večer, resp. před spaním -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte praktickému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby hypertenze.
Měření TK tonometrem s manžetou na zápěstí je však nepřesné.

Dotaz č. 892  —  Vhodná kombinace perindopri mylan 8 mg a léky na bolest [Milan, 30.01.2020]

Potřebuji vědět kombinaci perindoprylu z nějakým lékem a bolest co lze

Lékař [02.02.2020]:

Dobrý den,
kombinace perindoprilu s s nesteroidními protizánětlivými léky (typu Ibalginu) včetně kyseliny acetylsalicylové (např. Acylpyrin) ve vyšší dávce ≥ 3 g/den oslabuje antihypertenzní účinek perindoprilu.Tato kombinace může vést ke zvýšení rizika zhoršení renálních funkcí, včetně možného akutního selhání ledvin a zvýšení draslíku v séru, především u pacientů s již existující sníženou funkcí ledvin. Pacienti by měli být adekvátně hydratováni a mělo by být zváženo monitorování renálních funkcí po zahájení současného podávání a periodicky poté.
Proto je třeba se pokud možno vyhnout dlouhodobé léčbě vyššími dávkami těchto léků.
Alternativně lze používat silnější léky typu tramadolu (na recept).

Dotaz č. 891  —  Pulsní tlak [doktor, 30.01.2020]

Dobrý den, již 20 let si léčím vysoký krevní tlak. Ale momentálně je rozdíl mezi sis.tlakem a dist.tlakem více jak 50. Hodnoty jsou v rozmezí 130/70 až 120/65. dříve to tak nebylo. Je mi 52 let a beru Zorem 10 ráno a na cholesterol Simvastatin 20 večer. Cítím se být stále unavený. Mohl by to být problém? Děkuji

Lékař [01.02.2020]:

Dobrý den,
uváděný rozdíl 50 mmHg mezi systolickým a diastolickým není proti knižně uváděnému normálním tlaku 120/80 mmHg výrazně zvýšený. Vaši únavu to nevysvětluje, pokud se léčba nedávno nezvyšovala a TK neklesl, takže je pro Vás relativně nízký, zvlášť v době maximálního efektu léku po cca 4 hodinách.
K tomu je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
S věkem se zvyšuje systolický a snižuje diastolický TK, takže může být až snížený – tzv. izolovaná systolická (pružníková) hypertenze. Pulsní tlak může dosahovat 100 mmHg i výše.

Nelze vyloučit, že by kromě jiných příčin mohla být podkladem stálého pocitu únavy, resp. svalové slabosti až bolesti (hlavně svaly stehen) interakce Simvastatinu se Zoremem (amlodipin) vedoucí ke zvýšení hladiny simvastatinu v důsledku interference s metabolismem simvastatinu. Stejný efekt má i grapefruitová šťáva. Proto je třeba se v průběhu léčby simvastatinem vyvarovat podávání grapefruitové šťávy. Je třeba zvážit laboratorní vyšetření kreatinkinázy k potvrzení/vyloučení této interference.

Dotaz č. 890  —  Kompinace leky hypertenze [Ghali, 29.01.2020]

Dobrý den prosim pěkně,šloby kompinovat ,ACE,sartany a kalc.blokatory,děkuji.

Lékař [01.02.2020]:

Dobrý den,
lze kombinovat ACE inhibitory i sartany s blokátory kalciových kanálů. Kombinace ACE inhibitorů se sartany se běžně nedoporučuje kvůli riziku zhoršení funkce ledvin.

Dotaz č. 889  —  Kombinace léku [Tomáš, 29.01.2020]

Dobrý den pane doktore, beru léky na krevní tlak Betaloc zok 25mg a Prestarium neo 5mg ráno před jídlem Současně mám brát ráno také před jídlem Euthyrox 112uq, Omeprazol stada 25mg a Kinito 50mg. Euthyrox beru s odstupem cca 2 hodiny před prášky na krevní tlak a Omeprazol stada a Kinito beru cca půl hodiny až hodinu po práškách na krevní tlak. Mohou snížit tyto léky účinnost léků na krevní tlak? Zda-li není lepší úžít Omeprazo a Kinito půl hodiny před obědem? Dále beru jako doplněk stravy od KNAIPPA KOZLÍK. Má tento doplněk pozitivní vliv na krevní tlak? Děkuji T

Lékař [02.02.2020]:

Dobrý den,
odpovědi na otázky jste měl žádat od svého praktického lékaře a specialistů daných oborů. Informace jste také mohl získat od lékárníků při vydání léků v lékárně. Euthyrox je třeba brát nalačno půl hodiny před jídlem a dalšími léky. Omeprazol se doporučuje podat ráno, raději mimo jídlo. Kinito se bere 3x denně před jídlem. Betaloc ZOK 200 lze brát ráno před jídlem nebo v průběhu jídla, Prestarium se doporučuje brát ráno před jídlem.
Z uvedeného si můžete vytvořit schéma užívání léků:
Ráno nejdříve nalačno Euthyrox, pak za půl hodiny před jídlem ostatní léky. Pouze Betaloc lze brát i v průběhu jídla.
Na významný efekt potravinových doplňků můžete zapomenout, protože nemají ve velkých studiích spolehlivě prokázaný účinek na snížení TK a odborná doporučení proto žádný z nich nedoporučují.
Na doplněk stravy od KNAIPPA KOZLÍK se můžete ještě zeptat lékárníka.

Dotaz č. 888  —  [Petra H., 28.01.2020]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžel se delší dobu léčí s vysokým tlakem lékaře navštěvuje pravidelně, momentálně užívá 6 měsíců, tyto léky- Tezeo HCT 80g|12,5mg.Rilmenidin Teva.Cosyrel5mg|10mg. V poslesledních 14 dnech mu tlak klesl na 118-69-82, necítí se dobře. Prosím o radu, čím by to mohlo být.Děkuji Hubáčková

Lékař [30.01.2020]:

Dobrý den,
pokud se v poslední době neobjevila nějaká nová choroba vedoucí k nechutenství a tím k poklesu TK, který je mírný, za předpokladu, že byl předtím léčbou normalizován, zdá se být situace nejasná a vyžaduje co nejdříve komplexní vyšetření včetně EKG a laboratorního vyšetření.

Při současném užívání sartanu Tezea a ACE inhibitoru perindoprilu (jedna komponenta v preparátu Cosyrel) se kvůli riziku zhoršení funkce ledvin doporučuje časté pečlivé sledování funkce ledvin, elektrolytů a krevního tlaku.

Dotaz č. 887  —  Vysoký tlak [Václav, 27.01.2020]

Dobrý den, prosím o radu. Asi před čtyřmi lety mi lékař předepsal Prestarium neo. Toto moc nezabíralo. Stále jsem měl tlak zvýšený. Asi 145/75. Chodil jsem na kontrolu, ale lékař mi vždy naměřil dobrý tlak. Teď, již asi měsíc mám tlak dost vysoký. 180/95. Když jsem to řekl lékaři, napsal mi silnější léky. Gopten 4mg. Tlak jsem měl astále vysoký. Opět jsem šel k lékaři s tím, že to na mě nepůsobí. Chtěl jsem, ať mi napíše nějaké jiné, ale odmítl. Přidal mi ještě Kapidin. Ale stále ho mám vysoký. Už se obávám jít k lékaři. Poradíte mi prosím, zda by pomohly jiné léky, nebo jak postupovat? Děkuji a jsem s pozdravem

Lékař [30.01.2020]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, měl jste zpočátku doma zvýšený TK, ale v ordinaci lékaře v mezích (maskovaná hypertenze?). Nyní je TK vyšší doma i u lékaře?
Je třeba zvážit, zda nezkusit silnější fixní kombinaci Prestance 5/5 mg ráno.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající a pak znovu při upravené léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte praktickému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby hypertenze.

 

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce