Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 188292

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (3967x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
10 + 5 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 867  —  Krevní tlak [Tomáš, 14.12.2019]

Dobrý den pane doktore, již od 18.11. mám vyšší krevní tlak. Beru BETALOC ZOK25 mg a od 04.12. beru PRESTARIUM NEO 5mg. Krevní tlak se moc nesnižuje. Za jak dlouho začně působit PRESTARIUM NEO 5 mg. Hodnoty krevního tlaku přikládám v příloze. Předem děkuji S pozdravem Tomáš

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 866  —  Krevní tlak [Tomáš, 14.12.2019]

Dobrý den pane doktore, již od 18.11. mám vyšší krevní tlak. Beru BETALOC ZOK25 mg a od 04.12. beru PRESTARIUM NEO 5mg. Krevní tlak se moc nesnižuje. Za jak dlouho začně působit PRESTARIUM NEO 5 mg. Hodnoty krevního tlaku přikládám v příloze. Předem děkuji S pozdravem Tomáš

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 865  —  Předávkování? [12345, 14.12.2019]

Dobrý den, prosím pěkně opilá jsem snědla nejspíš 4 až 6 tabletek rivocoru5. Snědla jsem to asi cca o půl 4 ráno, pak jsem šla spát. Jak rychle můžou příznaky přijít? Je něco, že si mohu i sama doma nějak pomoct prosím, aby se nic nestalo? Mrzí mě to!! Děkuji za odpověď

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 864  —  Vyšší spodní tlak [Alena, 12.12.2019]

Dobrý den, chci se zeptat, co znamená, když je diastolický tlak vyšší. Není organismus zavodněný? Při měření doma mívám systolický v průměru 120 a diastolický někdy kolem 70 a někdy i 90. Přičemž tep někdy mívám také kolem 90. Většinou kolem 80. V  ordinaci mi naměří tlak vyšší, než si naměřím doma. Beru Orcal neo 5mg s tím, že můžu půlit. děkuji za odpověď, Alena Šímová P.S.: Šlo by v poradně vyhledávat podle klíčových slov?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 863  —  Tabletky na tlak [Helena, 10.12.2019]

Dobrý večer Vám prajem, úprimne Vás prosím zo srdca o pomoc. Užívala som na vysoký tlak tabletky losartan, isoptin a furon 40 mg a prípadne pri vysokom tlaku nad 170 tensiomin. Minulý týždeň my prišlo zle, vracala som, mala som strašnú bolesť hlavy pri spánkoch aj na dotyk a začínala slabo vidieť. Prišla RZP a usúdila že mám veľmi vysoký tlak 230 na 130 a pulz 110. Moja obvodná lekárka s internistkou mi predpísala triplixam 5 mg/ 1,25 mg/ 5mg, ktorý beriem 10 dní. Keď si ho vezmem tak cítim náhlu slabosť, nepravidelný pulz ktorý sa zvýši na 120, dlobu na odpadnutie, strašnú slabosť od nôh ktorá ide do celého tela, tlaky na hrudi, zužovanie priedušiek pričom každý deň som na internom a u obvodnej lekárky a popisujem tieto stavy, že som si vedomá že my to spôsobujú tieto tabletky ale oni my vravia že mám jeden z najlepších liekov ktorý nemá vedľajšie účinky. Dnes som ich prosila aby ma odoslala internistka na kardiologické vyšetrenie a dostala som odpoveď že ja nepatrím na kardiológiu, len obvodná lekárka my dala doporučenie na vyšetrenie echa kde som musela použiť vyšší hlas. Pochybujem o ich postupe voči mne pričom mám 17 diagnóz. Veľmi Vás pekne prosím o radu a pomoc pri postupe mojej liečby. Zo srdca Vám ďakujem s pozdravom Csemezová

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 862  —  [Iva, 05.12.2019]

Dobrý den, hodnoty mého krevního tlaku dosahují optima či normy. Nedávno jsem se ale ocitla ve stresu -úmrtí v rodině -tlak vyskočil na 170/100. Byla mi nasazena antidepresiva na potlačení úzkosti. Situace se stabilizovala a tlak mívám max. kolem 120/80. Horní tlak bývá ale často i nižší, třeba 97, 105, spodní 80-85. Není tak malý rozdíl mezi oběma hodnotami škodlivý? Děkuji za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 861  —  Porovnání léků [kAREL, 05.12.2019]

Protože v lékárně chybí Tenoloc 200,který léta užívám / jednu 1/12 / spolu s 1 tabletou Irbesartan Actavis 300mg , předepsal mě lékař místo toho Sectral 400mg a ať beru zase jednu 1/2. Neměl bych toho Sectralu bát 1/4 ?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 860  —  Nebilet [Petra, 04.12.2019]

Dobrý den, chci se zeptat, jak velký význam má užívání 1/2 Nebiletu večer před spaním na celkové snížení tlaku. Lék jsme před 5 lety dostala po velké emoční zátěži při vysoké tepové frekvenci (asi 130). Od té doby jej vlastně stále užívám, ale čím dál více mám pocit, že mi spíše škodí (mívám dost často pocity závratí v očích a cítím se jako by byl člověk "opilý". Tlak jsem měla vždy v pořádku, ale nyní mám normálně tak 89/69/73 a cítím se "pod psa". Jakmile však dojdu k lékařce, je vše v normě (syndrom bílého pláště). Tak prosím jen o Váš názor, zda je možné, že má 1/2 prášku takový účinek. Moc děkuji za Vaši odpověď

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 859  —  Kolísavý tlak a nízký pulzní tlak [Honza, 02.12.2019]

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je normální mít rozdíl v horním a spodním tlaku pouhých 13. Měl jsem 110/97, pulz 75. O dvě hodiny později 123/84, pulz 96. Beru lék Tezeo 40mg. V příloze posílám na ukázku letošní měření. Takovým malých rozdílů je tam více. Děkuji za Váš názor.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 858  —  Prestance a problemy [Michal, 02.12.2019]

Dobry den, dostal jsem lek prestance. Temer okamzite mi zacal kasel bolest na hrudi spatne se mi dychalo a nemohu ani zivat. Porad mi boli na hrudi. Lek jsme bral cca 3 tydny. Pote jsem to uz nevydrzel a sel k praktikovi, ktery mi misto toho nasadil carzap hct. Ten buzu jiz tri dny ale ani velky suchy kasel ani bolest na hrudi a problemy s dychan zatim neprestaly. Je to normalni? Jak dloho to muze trvat, nebo je to na stalo? CO mohu udelat aby se to zlepsilo. Muj praktik mi rekl ze se to srovna, ale zatim nic. Dekuji za info a preji hezky den.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 857  —  Tlak [Věra, 28.11.2019]

Dobrý den chci se zeptat už asi 7let beru prášky na tlak rano pul Betalogu 1 celý lorista a půlku agenu .Večer 1 loristu a 1 riminidin proč Vám píši agen mi přidaly asi před 3 roky od te doby mám problémy s pokožkou hlavy a mám dojem že je to agenem přečetla jsem si pribalovy leták nežádoucí účinky a je to tam můžete mi poradit co mám dělat moc děkuji Věra

Lékař [01.12.2019]:

Dobrý den,
nevím, proč jste 3 roky trpěla kožní obtíže – zřejmě nežádoucí účinek přidaného léku Agenu. Váš lékař potřebuje od Vás zpětnou vazbu. Je mu třeba bez zbytečného otálení nahlásit, že Vám přidaný lék patrně působí obtíže. Lze najít podobný nebo jiný lék bez popsaného nežádoucího účinku. Je vhodné při této příležitosti zvážit, zda Agen nevyměnit za malou dávku diuretika, čímž by se dodrželo pravidlo, že při léčbě 3 léky by mělo být jedním lékem diuretikum.

Dotaz č. 856  —  [petr, 26.11.2019]

Je vhodná kombinace Orcal neo a Betaloc zok? Mám dojem, že vyvolává arytmii.

Lékař [01.12.2019]:

Dobrý den,
na čem spočívá Váš dojem přítomnosti arytmie? Máte pocit „přeskočení srdce" nebo jste si všiml nepravidelnosti vyhmataného tepu nebopři měření TK včetně ikony nepravidelné srdeční akce na displeji tonometru? Může jít jen o časovou koincidenci, nikoliv o příčinnou souvislost. Je vhodné objektivizovat arytmii pomocí EKG monitorace. Betaloc ZOK se používá při léčení některých arytmií, ale sám může vyvolávat srdeční poruchy. Orcal Neo může také vyvolávat srdeční poruchy. Kombinace obou léků však riziko srdečních poruch nezvyšuje.

Dotaz č. 855  —  Příčina vysokého tlaku [Rony, 25.11.2019]

Dobrý den, může prosík lék Salazopyrin způsobit vysoký krevní tlak? Děkuji

Lékař [01.12.2019]:

Dobrý den,
v podrobných informacích o léku jsem nenašel žádnou zmínku o zvyšování TK ani o interferenci s účinkem léků na snížení TK (snížení jejich účinku).

Dotaz č. 854  —  Změna léků na vysoký tlak [Ela, 23.11.2019]

Dobrý den pane doktore, praktická lékařka mi naměřili 2x po sobě vyšší krevní tlak. Užívala jsem lék Diroton 5 mg, který mi na základě měření změnila za lék Gopten 4 mg. Chtěla bych se zeptat zda tento lék není příliš silný. Doma si tlak meřím , někdy je vyšší 150/90, ale někdy normální 140/80. Zajímala by mně moderní léčba vysokého tlaku bez zbytečných vedlejších účinků. Je mi 65 let jsem štíhlá. Léky beru od 50 let. Děkuji za odpověď.

Lékař [30.11.2019]:

Dobrý den,
normální TK při domácím měření TK je průměrný tlak nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba zvážit přidání dalšího léku, nejspíše antagonisty kalcia, do dvojkombinace. Moderní léky mají minimum nežádoucích účinků.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte své lékařce k rozhodnutí o další léčbě.

 

Dotaz č. 853  —  Kašeľ a zachrípnutie [Mariana, 22.11.2019]

Dobrý deň, prosím o radu. Viac ako 12 rokov som užívala liek Tevaneb 5mg 1 tabletu a Amlodipin 1/2 tablety na vysoký tlak. Teraz som v menopauze a lekárka mi zmenila lieky na Amlodipin 5mg 2x1/2 tablety denne plus Bisomyl Combi 1x denne. Už druhý mesiac mám kašeľ a zachrípnutie hlasu, a hlavne mi puchnú nohy v oblasti členkov. Chcem sa opýtať, či to môže byť z týchto liekov, lebo niečo podobné som tu už čítala. Ďakujem za odpoveď, pekný deň, Mráziková

Lékař [30.11.2019]:

Dobrý den,
otoky kolem kotníků jsou nežádoucí účinek amlodipinu. Výskyt a intenzita otoků kolem kotníků narůstá s použitou dávkou léku. U obou betalokátorů (nebivolol i bisoprolol) se v oblasti dýchacího traktu vyskytuje nežádoucí účinek dušnost v důsledku stahu bronchů, kašel nebo chrapot se však vyskytuje také u amlodipinu.

Dotaz č. 852  —  Proč mám tak vysoký TK? [Marta, 21.11.2019]

Dobrý den pane doktore,jsem žena 56.let,a chodím na dialýzu 3.roky,mám polycistozu ledvin,beru léky na vysoký tlak,ráno 4.tablety a večer 4 tablety,beru lusopres,tezeo,tenxum a egilok,ráno před dialyzou mám 128/78,ale po hodině dialyzi,mám 190/120,když končím mám ještě vyšší,když nejdu na dialyzu,tak po 5.hodinách mám také vysoky tlak,k večeru mám i 220/125,na dialyze to jen každy doktor zapíše do karty,nedají mě nějaky jiny,čím to je že mám tak vysoky krevní tlak?Dějuji za odpověd.

Lékař [30.11.2019]:

Dobrý den,
pro léčbu hypertenze u hemodialyzovaných pacientů je důležitá účinná kontrola objemu extracelulární tekutiny dosažením optimální hydratace omezením příjmu kuchyňské soli a tekutin v období mezi dialyzačními výkony a v taktice hemoeliminace (např. záležitost prodloužení dialyzačního času a snižování koncentrace sodíku v dialyzátu).
Je také třeba zvážit, zda nejsou některá použitá antihypertenzíva dialyzovatelná, tj. zda se neodstraňují při dialýze a tím se zmenšuje a zkracuje jejich účinek.
Vyslechnout druhý názor je dobrá věc. Váš dotaz by měl však cílit na specialistu na choroby ledvin (nefrologa) a dialýzu.

Dotaz č. 851  —  Sectral [Stanislav, 21.11.2019]

Lze použít levnější náhrada za lék Sectral ?

Lékař [30.11.2019]:

Dobrý den,

není jasné, zda myslíte kopii originálního léku s obsahem acebutololu vyráběnou jinou firmou nebo jiný lék ze skupiny betablokátorů. Kopie Sectralu existuje a některý jiný betablokátor by šlo také použít.

Dotaz č. 849  —  Jelek Rivocor 5 mg vhodný na léčbu vyššího tlaku(hlavně diastolický),nebo je lepší Loktem, děkuji. [Pavla, 20.11.2019]

Jelek ,Rivocor 5mg vhodný na léčbu vyššího tlaku(hlavně diastolický), dříve jsem užívala Loktem,ale nový lékař obvodní mi to změnil. Prý. Je levnější , ale mi cena Lokrenu 20 mg denně nevadila. Prosím o Váš názor. Lokrenu je přímo od výrobce. Děkuji za informaci.Vavrosova

Lékař [30.11.2019]:

Dobrý den,
při výběru vhodného léku je třeba zvážit, zda jde pouze o snížení krevního tlaku nebo se využívají jeho další vlastnosti, např zpomalení rychlé srdeční frekvence. To byl možná důvod pro nasazení Lokrenu. Rivocor patří do stejné skupiny betablokátorů a chová se podobně. Lokren je originální lék, Rivocor je kopie originálu, který vyrobila jiná firma, což někomu může vadit a může si myslet, že kopie nemůže dosáhnout kvality originálu. Důležité je, že Rivocor dobře snášíte a má stejný efekt jako Lokren.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě Rivocorem a další týden Lokrenem -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením.
Vytištěné záznamy TK obou typů léčby předejte svému lékaři.

Dotaz č. 848  —  Bezpečná léčba vysokého tlaku. [Milan, 19.11.2019]

Dobrý den. Od 15 let mám chronické onemocnění ledvin(stav po akutní Glumerulonefritidě?), asi před 20ti lety, mi pan doktor(nefrolog) opakovaně naměřil hraniční tlak kolem 140/90 a i přes můj odmítavý postoj k lékům mne přesvědčil k braní Enapu H(10 mg), na zkoušku. Tlak se snížil, vedlejší účinky se mi tehdy neprojevovaly, tak jsem jej bral dál. Asi za 2 roky se mi po chřipkovém onemocnění nedařilo zbavit se pokašlávání, respektive chrapotu a na plicním mi byl nasazen lék Miflonid. Za asi další dva roky zvýšený cholesterol a nasazený sortis(statiny), nadváhu nemám (182 cm/73-78kg, během roku, víc kilo v zimě, kdy je méně pohybu). Za nějaký čas má závodní lékařka přišla s tím, nahradit Enap H-Lozapem H(tlak) a Sortis-Torvakardem(cholesterol). Po větších bolestech nohou a nakonec natržení stehenního svalu, při sportu, jsem to s lékařkou konzultoval a ta mne poslala na cévní vyšetření. Tam pan doktor nic vážného nezjistil a při dotazu, jaké beru léky mi řekl, že to dělá ten lék na cholesterol. Okamžitě jsem jej vysadil a vše se zlepšilo, ale zároveň jsem měl vyšší hladinu cholesterolu a triglycerolů(to již se norma hladiny cholesterolu zpřísnila z 6,5, na 5,2, před 40ti lety byla 7,5) a bylo mi doporučeno léky opět brát. Požádal jsem tedy k vrácení se k Enapu H a Sortisu, po čase se vše upavilo, ale opět se vrátila bolest nohou a napětí ve svalech až došlo opět k natažení stehenního svalu(při fotbale) a vyřazení na 2 měsíce ze sportu. Opět jsem vysadil sortis, vyléčil si nohy a zvedl si cholesterol na 6,9 a znovupo přemlouvání zahájil léčbu sortisem, ten celkem rychle klesl na 5,4, ke spokojenosti pana doktora (nefrologa). Bral jsem jej necelé 2 měsíce a tentokráte se k bolesti nohou přidala i bolest kloubů, až jsem nakonec nemohl skoro chodit do schodů a ze schodů(to bylo dokonce horší). Navštívil jsem ortopeda, který předpokládal, že by to mohla být artrôza, ale dle rentgenů, jsem na tom tak špatně být neměl. Nakonec došlo opět na to jaké beru léky a doporučení vysadit sortis(statiny), během měsíce se vše zlepšilo a mohl jsem normálně chodit, později i jezdit na kole a za 4 měsíce jsem začal hrát fotbal. K Sortisu jsem se již nechtěl vrátit a tak když jsem našel nabídku od fi.Lexus na vyšetření a experimentální léčbu cholesterolu, neváhal jsem a přihlásil se. Přijat jsem ovšem nebyl pro příliš vysoké hodnoty cholesterolu 7,6 a triglycerolů dokonce 7,8 a doporučením navštívit co nejrychleji lékaře. Po konzultaci s lékařem(nefrologem) a mé stížnosti na statiny, mi byl doporučen lék Lipanthyl(fibranty), který měl snižovat jak cholesterol, tak triglyceroly. Po přečtení příbalového letáku, jsem se do užívání moc pustit nechtěl, ale nakonec asi 1,5 měsíce před vyšetřením v laboratoři, jsem jej začal brát, postupně se mi některé nežádoucí příznaky projevily, bolesti svalů, vyrážka a červené fleky a nakonec i tlak na prsou, což mne tak vyděsilo, že jsem okamžitě volal lékaři, který momentálně nebyl a tak po konzultaci se Suklem a na jejich doporučení, jsem tento lék okamžitě vysadil, po pečlivém prostudování, jsem se dozvěděl, že může dojít k rozpadu svalů a dokonce k selhání srdce. Při nejbližší návštěvě lékaře(nefrologa) a laboratorním vyšetření jsem se dozvěděl, že mi asi začínají selhávat ledviny, krev i bílkovinu mám trvale na 2 křížkách a tentokráte jsem měl kromě vysoké kyseliny močové(měl jsem již dříve zvýšenou a opoměl jsem zmínit braní Miluritu), se mi skokově zvýšil kreatinin z asi 160 na 280. Ihned jak jsem zjistil tyto vysoké hodnoty, opět jsem důkladně přečetl příbalový leták a zjistil, že fibranty způsobují právě zvýšení kreatininu a nedá se to z těla odstranit ani dialýzou. Po dohodě s lékařem (nefrologem), jsem se pokoušel zvládnout cholesterol a triglyceroly, přírodní cestou, stravou a pohybem a on se zase radil s nějakým lipidologem na vhodném léku pro mne. Volba padla na Ezetrol a jelikož jsem své hodnoty sám stlačit nedokázal, opět jsem podstoupil zkoušku dalšího léku. Od začátku jsem měl nepříjemné bolesti břicha, průjem, nadýmání, pocit únavy, později bolest svalů a kloubů a když po třech týdnech v noci mne probudila bolest na hrudi a nepříjemný pocit na srdci, po třech týdnech jsem tento lék také vysadil. Proběhla opět konzultace s tím, že momentálně budu brát pouze léky na tlak a na kyselinu močovou(Enap H a Milurit). Již dříve jsem po asi 12 -14ti letech přestal brát Miflonid(kortikoidy), neboť po vysazení se mi stav nezlepšil, ani nezhoršil a tak p.doktorka souhlasila se zkušebním vysazením, nyní neberu nic asi 1,5 roku a stav se nezhoršuje. Po všech těchto zkušenostech jsem si opět pečlivě přečetl příbalové letáky léků, které beru, dokonce i Enap H, který jsem byl přesvědčený, že ho snáším bez potíží, jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že problémy s kašlem(chrapotem), na který jsem bral kortikoidy, může možná on. Dále, že může za zvýšenou hladinu bílkoviny v moči, zvýšení močoviny, ledvinové potíže a bolesti zad. Dále nízkou hladinu draslíku, zvýšený cholesterol, zvýšenou hladinu cholesterolu a zvýšený kreatinin(ten mi po 3/4 roce po vysazení Lipanthylu, klesl z 280 na 190, stále vysoké, ale lepšící se), další udávané příznaky se mi neprojevily, ale možnost, že za špatnými výsledky může být tento lék mne děsí, navíc tam píší i o bolesti svalů a tak při kombinaci se statiny, fibranty, či dalšími, které udávají potíže se svaly, nebylo divu, že jsem potíže s nimi vždy měl těžšího rázu. Snažil jsem se sám najít nějaký lék na tlak, nebo cholesterol bez vedlejších účinků, ale marně, léků je hodně a připadá mi, že vedlejší účinky mají všechny. Paní doktorka na cévním, která má podobně postiženého manžela, s problémy se svaly po statinech a dokonce po infarktu mu našla lék Arterin(což vlastně ani prý není lék, ale výtažek z červené rýže a udržuje mu to prý cholesterol v normě a nemá vedlejší účinky. Po prostudování příbalového letáku, tam ovšem píší, že kdo má problémy se svaly u statinů, tak to pro něj není vhodné, tak jsem zatím nezkusil. Další konzultace s lékařem (nefrologem), vyustila v doporučení brát místo Enapu H, Lozap H, v příbalovém letáku to ovšem vypadá stejně hrozně, jako v letáku k Enapu. Vím, že moje povídání je více než dlouhé, ale bez kompletního popisu, mi přijde, že se dá má situace těžko vysvětlit. Myslíte po tom všem, co jsem vám napsal, že existují nějaké bezpečné léky na našem trhu, nebo je možné udržet hodnoty v přijatelném stavu přírodní cestou ? Nevím, zda na mou obšírnou otázku najdete odpověď, nebo zda to vůbec budete číst, přesto vám předem děkuji za pozornost, přeji hezký den, s pozdravem Milan.

Lékař [26.11.2019]:

Dobrý den,
hlavní problém je u Vás nyní výrazná porucha metabolismu tuků, patrně s genetickou složkou, která vyžaduje péči specialistů. Léčba hypertenze již byla upravena, případné další úpravy její léčby by se pravděpodobně řešily na pracovišti VFN.
Objednal jsem Vás k MUDr. Tůmové na lipidologické vyšetření v Centru preventivní kardiologie VFN.
Hlašte se dne 10. 12. 2019 v 8 hodin na jeho recepci (pokud možno včetně dokumentace), poliklinika VFN, Karlovo nám. 32, zadní schodiště, 2. patro.

Dotaz č. 847  —  Concor 2,5mg [Jana, 13.11.2019]

Dobry den, pred 2 tyzdnami mi bola nasadena liecba liekom concor 2,5mg pol tabletky ráno. (sinusova tachykardia). 2 tyzdne som sa cítila dobre, no od vcera mi zacalo byt zle. Neustale nutkanie na vracanie, pocit plnosti, akoby som nieco citila v hrdle+ caste grganie. Myslite, ze to moze sposobovat prave tento liek? Ak ano, je mozne ho hned vysadit? Užívám ho kvoli zrychlenemu pulzu. Normálne mam 90/min, s pouzitim concoru 65/min. Velmi pekne dakujem za odpoved

Lékař [24.11.2019]:

Dobrý den,
nežádoucí účinky týkající se zažívacího traktu se u bisoprololu (Concor) popisují. Měly by jeho vysazení ustoupit a po opětovném nasazení znovu objevit. Místo bisoprololu lze zkusit jiný betablokátor nebo ivabradin, který pouze zpomaluje srdeční frekvenci.

Dotaz č. 846  —  Vysoký tlak a noční směny [Josef, 02.12.2019]

Dobrý den, lékař mě zjistil před půl rokem velmi vysoký tlak vetšinou jsem míval 190/105 a proto mě předepsal léky amloration 5mg jednu tabletu, ale lék mě nezabral a tlak jsem měl stále stejný a proto mě předepsal silnější léky amloration 10mg po kterých mě se tk snižil na 160/100 a proto mě udělal veškěré potřebné vyšetření ekg a echo srdce, vysštření krve a moči a vše jsem měl v pořádku. Proto ně předepsal k amloratiu další léky a to rivocor 5mg. Po užívaní tohoto léku se mě tk vríti do normy a to kdy se mi tlak pohybuje v průměru 120-130/80-85 .Je mi 58 let a proto se ptám zda mohu s tímto tlakem pracovat na noční směny. Děkuji za odpověď . S pozdravem Josef

Lékař [02.12.2019]:

Dobrý den,

noční směny nejsou pro hypertoniky vhodné. Pokud je musejí vykonávat, je třeba, aby měli TK v normě. Kromě měření ráno a večer (viz dále), by bylo vhodné získat další informaci o tlaku během noci, např. v době přestávky po 5 min. vsedě s opřenými zády se změřit 3x v minutových intervalech.

Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky, resp. počtu ráno podávaných léků a jejich částečný přesun na večer.

Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.


Dotaz č. 845  —  Vysoký tlak v noci [Pavel, 12.11.2019]

Dobrý den, léčím se na vysoký tlak a dislipidemii ( beru ráno 1x bisoprolol 0,5mg večer pak lipanthyl + tritace 1,2mg ). Tritace už ted delší dobu neberu nebot jsem měl nizský tlak ( i kolem 100/60 ) Ted mám tlak přes den v normě kolem 130/90 ! Nejméně mám kolem poledne kdy mám asi kolem 110/75 . Počet tepů přes den mám kolem 55-60 , nejméně mám k večeru asi 51. Ovšem trápí mě že se občas budím ve 2 hod. v noci a chvilku se mi motá hlava a tlak 150/105 .Navíc nevím jestli to souvisí ale zdá se mi že mám trochu chraplavější hlas. Myslíte že by to mohlo souviset s tím že už večer neberu Tritáce nebo proč se mi to děje ? Děkuji !

Lékař [24.11.2019]:

Dobrý den,
asi jste si špatně opsal sílu tablety bisoprololu 0,5 mg místo správných 5 mg. Vzhledem k výraznému zpomalení tepu by stačila poloviční dávka bisoprololu (nouzově lze půlit tabletu nožem), jinak pravděpodobně existují tablety s polovičním obsahem účinné látky 2,5 mg. Pak možná snesete Tritace 1,25 mg ke snížené dávce bisoprololu. Pokud bude TK nadále nízký, lze zkusit půlit i tabletu Tritace.

Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky, resp. počtu ráno podávaných léků a jejich částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Při trvajících problémech s nalezením vhodné medikace k normalizaci TK se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 843  —  Prestarium - bez účinku? [Iveta, 12.11.2019]

Dobrý den, je mi 44 let, jsem žena a nejsem obézní, minulý rok jsem na preventivní prohlídce měla tlak ještě 120/80. Ze zdravotních důvodů jsem minulý rok začala brát antikoncepci. Moje matka se léčí také s vysokýk KT. Minulý týden mi náhodou naměřili tlak 190/112, druhý den u obvodního lékaře přibližně to samé, obvodní lékař mi ihned nasadil tablety Prestarium Neo 5 mg, které beru 1x denně po ránu. Dnes je to 7 den co je užívám. Tlak mám stále zvýšený cca 150/100 po ránu, v průběhu dne 160/105. Mám navštívit lékaře s tím, že léky nezabírají? nebo účinek léku je za delší dobu? Předem děkuji za odpověď. Iveta

Lékař [24.11.2019]:

Dobrý den,
antikoncepci užíváte především z jiných důvodů než jako prevenci otěhotnění. Moderní antikoncepce obvykle minimálně zvyšuje TK. Přechodné vysazení antikoncepce by mohlo potvrdit nebo vyloučit tuto příčinu hypertenze. Výrazný vzestup TK v poměrně krátké době budí podezření na jinou příčinu hypertenze.
Je třeba dokumentovat chování TK v průběhu dne při stávající medikaci. Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky, resp. počtu ráno podávaných léků a jejich částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Při trvajících problémech s nalezením vhodné medikace k normalizaci TK se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 842  —  Hypertenze [Amálka, 08.11.2019]

Dobrý den, prosím o názor. Asi před 2 měsíci mi byl naměřen vysoký tlak 170/100. Pravidelně si tlak měřím a skutečně ho mám vysoký. P. doktorka obvodní mi dala lék Prestance, byla jsem u ní po 14 dnech, tlak se nezlepšil / i měřením doma/ a ona stále říkala ať vydržím, že se tlak neupraví hned. Já to vydržela měsíc, trpěla, tlak byl i 180/120, a to jsem byla v plném prac. nasazení. Ještě bych chtěla podotknout, že po tomto léku, který vůbec nepomohl, jsem začala mít problémy jiného rázu / únava, bolest hlavy, časté používání toalety i v noci- nikdy jsem s tím problémy neměla, velký otok nosohltanu- v noci nemůžu dýchat, neustále celý měsíc si kapu, ale to se nesmí, ale aspoň na noc to udělat musím) Tento lék nepomohl vůbec na tlak, ale rozhodit můj jinak zdravý organismus- to svedl bravurně. Pak jsem se nechala ze zaměstnání odvést záchrankou, neměla jsem u sebe tonometr, ale bylo mi strašně zle. Tam mi tlak snížili- bohužel tak na 1 den, pak se vše vrátilo do starých kolejí. P. Dr. mi v nemocnici dal na ráno opět Prestance a na večer Zonox. Já jsem mu řekla, že Prestance nechci, že mi nepomáhá a má pouze vedl. účinky, které nechci akceptovat. Poslechla jsem , začala opět ráno a večer užívat podle pokynů, po opětovném ranním užívání Prestance se tlak nezlepšil, dnes dokonce tlak opět 180/110.To už jsem si vzala měřič do práce s sebou. Poté jsem nechala práci a šla jsem mu zavolat, jestli si mám zavolat záchranku, že ranní užívání Prestance nemá smysl a docela jsem mu to řekla od plic. On byl klidný a doporučil, že si tedy mám ráno vzít Zoxon a večer Zoxon, ale že na ráno Prestance k tomu. :))) To byla perla !!!A pak nemám mít vysoký tlak? Tato léčba nepomáhá, má pouze vedl. účinky. Mám více poškozený organismus než když jsem s léčbou začala. Jak smutné. Co si o tom myslíte? Vystudovala jsem VŠ, ale p. Dr. si zřejmě myslí, že mluví s primitivem. Co si o tom myslíte? Hezký den a jsem s pozdravem

Lékař [24.11.2019]:

Dobrý den,
udávané obtíže jsou nežádoucí účinky především amlodipinu, jedné z komponent fixní dvojkombinace Prestance. Nežádoucí účinky léků se častěji vyskytují při použití vyšších dávek. Je možný i podíl přechodně výrazně sníženého tlaku. Lze zvážit výměnu dosud podávaných léků za sartan a diuretikum (lze vybrat méně močopudný lék než amlodipin).

Je třeba dokumentovat chování TK v průběhu dne při stávající medikaci. Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky, resp. počtu ráno podávaných léků a jejich částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Nelze vyloučit, že jde o rezistentní hypertenzi vyžadující speciální vyšetření.
Vzhledem k trvajícím problémům a dosahovaným hodnotám TK se obraťte co nejdříve na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 841  —  Nízký tlak po užití prášku na vysoký tlak [Radka, 07.11.2019]

Dobrý den, je mi 64 let a beru již 15 let prášky na tlak. Letos v únoru jsem byl hospitalizovaný v nemocnici kvůli vyskokému tlaku 230/120, kdy mi předepsali Tezefort 80/5, Rivocor 2,5mg (užívám ráno) a Indapamid Stada (večer). Druhý den mne propustili, protože se tlak ustálil. Cca za měsíc (duben 2019) od této příhody jsem měl Mozkovou příhodu (atak), kdy mne hospitalizovali a byl jsem na zprůchodnění pravé krkavice, která byla ucpaná ze 75%. Tlak jsem si začal měřit denně. Od půlky října mám ale problém, že se mi tlak ráno pohybuje kolem 130/80, ale po užití prášků na tlak se mi tlak rapidně sníží na 110/70 (někdy i pod 100) a začne se mi točit hlava...tlak se mi zase ustálí až kolem 18hod na hodnotu kolem 130/80. Pokud je změna počasí, tak mi tlak ze 120/80 po hodině spadne po užití Tezefortu na 100/66 a večer mi zase vyletí tlak i na 170/104. Po hodině zase postupně klesne na 146/83. Nejvíce mne trápí to točení hlavy a mžitky dopoledne. Můj obvodní lékař mi na to nic neřekl, protože v průměru mám tlak v normě. Lze tedy nastavit léky jinak? Aby mi po ránu tlak tak moc neklesl? Děkuji za radu

Lékař [23.11.2019]:

Dobrý den,

zdálo by se to být radostné, že ke snížení TK je zapotřebí menší počtu léků, resp. jejich dávek. Někdy k tomu může dojít po cévní mozkové příhodě nebo po výrazném zhubnutí, zvýšení pohybové aktivity a zmírnění stresů. Pokles TK při stejné medikaci však může také vzniknout v důsledku různých chorob. Jejich vyloučení/potvrzení vyžaduje komplexní vyšetření.

Je třeba dokumentovat chování TK v průběhu dne při stávající medikaci. Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky, resp. počtu ráno podávaných léků.

Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.


 

Dotaz č. 840  —  Prášky na tlak. [Evžena, 06.11.2019]

Je lepší brát prášky ráno nebo večer?

Lékař [22.11.2019]:

Dobrý den,
všeobecně se doporučuje brát léky s dlouhodobým účinkem na snížení krevního tlaku ráno s ohledem na vyšší TK při fyzické a psychické zátěži v průběhu dne. Je třeba provést metodicky správně domácí měření TK – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Pokud bude zvýšený průměrný ranní TK před novým podáním léků, situace by se měla řešit podáním části léků ráno a části večer nebo rozdělením léku na ranní a večerní dávku, event. lze zkusit podat 1x denně lék(y) večer. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.
Při hraničním nálezu Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

Dotaz č. 839  —  Vysoký tlak [Ivo, 02.11.2019]

Dobrý den, je mi 56 roků 185cm/100kg měl jsem dlouhodobě tlak 145-165/90-125 tep 70-80. Bral jsem léky Valzapcombi 160/80 a Verospiron 25. Nicméně moc to nepomahalo a tlak byl v rozmezi 135-145/80-110. Nyni mi nový lékař predepsal Kapidin 10 a Indap 2,5. Tlak se snizil na rozumné hodnoty 120-128/78 -92, ale tep je v rozmezi 88-92/min. Nové leky beru cca 7 dnu. Sníží se tep pri delším používání, nebo bude potřeba ještě nejaky lek na snížení frekvence tepu??? Dekuji moc za odpověď

Lékař [19.11.2019]:

Dobrý den,

nová kombinace léků obsahuje vysokou dávku indapamidu a celkově není ideálně vyvážená a razantní snížení TK (možná přechodně ještě výraznější) vede k reflexní tachykardii (zrychlení tepové frekvence). Možná by se nemusel podat lék snižující TK a zpomalovat tepovou frekvenci při nižší dávce indapamidu, ale kombinovat valsartan, menší dávku indapamidu (0,625 až 1,25 mg) s 10 mg kapidinu.

Dotaz č. 838  —  Vysoký tlak [Marie 3.2.1952, 01.11.2019]

Dobrý den.Pane doktore dočetla jsem se,že když se berou prášky od bolesti tak zvyšují krevní tlak.Poslední dobou mám bolesti kolene tak si vezmu tabletku APO -IBUPROFENU,když si za dvě hodiny změřím tlak,jeho hodnota je 150/75.Chci se zeptat jestli se mám tím tlakem znepokojovat.Který prášek od bolesti by byl nejlepší?Moc Vám děkuji za odpověď.

Lékař [19.11.2019]:

Dobrý den,
Apo-Ibuprofen patří do skupiny nesteroidních antirevmatik, která interferují s účinkem léků na snížení tlaku. Ke zvýšení TK obvykle dochází při každodenní léčbě ibuprofenem po dobu 1 – 2 týdnů při současné léčbě více antihypertenzívy. Z jednorázového měření TK (i třeba 3x za sebou v 1 – 2minutových intervalech) toho nelze moc usuzovat, důležitý je průměrný TK za 7 po sobě jdoucích dní 3x ráno a večer po 5 minutách klidu vsedě s podepřenými zády – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 837  —  Detaily k dotazu č. 837 [Věra, 29.10.2019]

ještě ke mně.. chodím na kontroly ke kardiologovi kvuli menší nedochlypavosti chlopne ale jen kontroly jinak se to neřeší, že je to jen malá odchylka a už přes 10let stále stejné. Mám chronický zánet stítné zlazy beru ten Letrox 50 jen tu pulku. Poslední testy OK. A před hodně lety zjištěna latentní tetanie takže beru Hořčík pravidelně. A záda řeším dlouhodobě viz krční páteř. Nadváhu nemám 170cm/68kg je mi 39let. Děkuji

Lékař [05.11.2019]:

Viz odpověď na předchozí otázku č. 836.

Dotaz č. 836  —  Náhlé zvýšování tlaku [Věra, 29.10.2019]

Dobrý den, chci se s Vámi poradit. Většinu let mívám nižší tlak jak měřený u lékaře tak i doma.. když se cítím slabo a  zkusím změřit tak někdy i 106/60 v pruměru ale 110/70. Ted od minulého týdne nastala změna po cvičení jogy se mi udělalo mdlo závratě.. byla jsem i unavená celý den tak jsem si po cestě koupila ještě kafe.. po príchodu domu jsem si tlak změřila a bylo 126/80 což mě zaskočilo že ho mám spíš vyšší. Tak jsem od čtvrtku 24/10 začla sledovat tlak a nějak mi to skáče někdy po chvíli klidu 116/78 ale je pravda že např v neděli po vaření jsem si sedla a změřila tlak 130/85 chvili jsem počkala a tlak šel zas ano dolu na 120/78. Ale opravdu to neznám že bych si naměřila jen vyšší tlak .. v pondělí ráno jsem se vzbudila v 6h a nemohla už spát.. šla jsem si změřit tlak a 135/80 ano měřila jsem si ho hned jak jsem vstala.. vím že se má čekat.. i pak ráno k těmto hodnotám.. bolí mě hlava nějak se mi špatně dodýchávalo.. byla jsem venku a motala se mi hlava i bušení srdce.. dala jsem si Magenzium po příchodu domu 130/80 po chvili v sedu 122/78 pak dele k večeru u TV jen 116/78.. A dnes večer jsem se vzbudila před 3h ráno.. já vim že jsem možná už posedlá ale šla jsem si změřit tlak 130/90 a ikdyž jsem chvili čekala tak to bylo stále stejné nebo pak 120/90.. zkusila jsem nějak spát ale moc to nešlo. .Ráno jsem si měřila tlak po 20min po probuzení a bylo 121/80 tep 95 po 5minutách 118/78 tep 77. Vím že je to stále hraniční.. ale nejsem na to zvyklá že mi takto tlak skočil a právě že se cítím divně proto ho měřím Tlak v hlavě mělké dýchání.. Mám vyhřezy plotenek na krční páteři tak jsem si i říkala zda jsem při joze něco nenamohla a nemuže to být něco z krční páteři protože v sobotu se mi krk trochu sekl ale v neděli už to bylo OK ale mám krk stažený to ano. Nevíte čím by to mohlo být. Zkusím měřit pravidelně dle vašich tabulek.. ale je fakt když se mi udělá nejvíc nevolno tak ano nečekám těch 5min v klidu chci vědět tlak když je mi takto špatně a to tlak jde víš k těm 135/85 i.. a když teda počkám v klidu nějakou dobu tak to jde níž k 120/78 nebo i níž.. ale proč se mi tlak tak zvedá.. a já to cítím protože to cítím v jiném dýchání a ten tlak v hlavě. (3týdny zpět mi brali krev na krevní obraz vše v normě..) Děkuji moc za radu

Lékař [05.11.2019]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, výraznější obtíže se objevily až v posledních 2 týdnech po cvičení jógy. Dříve jste jógu necvičila nebo jste zařadila nějaký nový prvek cvičení? Neurolog by mohl nejlépe posoudit event. změnu neurologického nálezu proti dřívějšku a vhodnost jakéhokoliv cvičení při popisovaném nálezu na krční páteři. Pokud se neměnila v poslední době dávka Letroxu a neberete nějaké léky proti bolesti od krční páteře, mohlo by být kolísání TK (mimochodem mírné) vysvětlitelné kolísáním úrovně stresů v důsledku obtíží a obav. Situace se neposuzuje podle jednotlivých měření TK – vždy je třeba provést 2-3 měření TK s cca minutovými pauzami mezi měřeními s předchozím 5minutovým klidem vsedě s podepřenými zády. Významný je jen opakovaně zjišťovaný výrazněji vyšší TK. Pro posouzení stavu normotenze -hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při stanovení diagnózy normotenze -hypertenze.


Dotaz č. 835  —  Vysoký tlak a vedlejší účinky léků Telmisartan [Lenka, 28.10.2019]

Dobrý den,před měsícem mi byl zjištěn vysoký tlak. Byl mi nasazen lék Telmisartan . Za několik dnů jsem šla na přeměření tlaku. Mudr mi naměřila vyšší tep,na interne mi předepsali lék Bisocard. Asi 14 dní jsem se cítila moc dobře,ale před týdnem se mi přitížilo-motani hlavy,nevolnost,nespavost,únava,pocení,dušnost. V příbalovém letáků léků Telmisartan jsem si přečetla vedlejší účinky těchto léků a všechny tyto příznaky se tam nacházejí. Mám požádat paní doktorkuno výměnu léků? Je kombinace léků Telmisartan a bisocard v pořádku?

Lékař [30.10.2019]:

Dobrý den,
je škoda, že jste si neměřila TK. Je možné, že Váš tlak byl vlivem účinku léků příliš snížený a část obtíží je vysvětlitelná výrazným poklesem TK. Telmisartan je jeden z nejlépe snášených léků. Myslím, že část nežádoucích účinků léku byste našla i v příbalovém letáku Bisocardu.
Je třeba, aby pacient nahlásil, že léčbu špatně snáší a nečekal, že obtíže časem přejdou.

Dotaz č. 834  —  Kolísavý tlak na slunci (pouze na slunci) [Jiří, 28.10.2019]

Dobrý den, prosím o brzkou odpověď na moji aktuální nejasnost, která mne trápí. Je mi 64 let, asi 10 let beru 1x denně jednu tabletu TOLURA, po který mi mírně zvýšený tlak cca 150-155/95-100 klesl na cca 125-135/85. Rád se vyhřívám na slunci a při opalování (pouze obličej, jinak oblečen) několikrát pozoroval velmi krátké cca 2-3 vteřinové mrákoty. Bezprostředně po té jsem naměřil krevní tlak 88/65, jindy 92/70, puls kolem 90 tepů. Jinak nemám žádné pocitové problémy, ani dýchavičnost, tlak na prsou – nic. Kolísání tlaku pozoruji již několik let bez ohledu, zda užívám TOLURA nebo i když na čas vynechám. EKG před rokem OK. Velmi děkuji za pochopení mých obav a prosím o radu, jestli mohu bez rizika řídit auto. Krásné podzimní dny JK

Lékař [30.10.2019]:

Dobrý den,
pokud k mrákotám dochází pouze za určitých podmínek, je možné se jich vyvarovat. I tak by však bylo potřebné kardiologické vyšetření ke zjištění příčiny uvedeného stavu – arytmie (nepravidelná srdeční akce) nebo krátká pauza v srdeční akci. A podle příčiny léčit.

Dotaz č. 833  —  [Lucie, 22.10.2019]

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda lze kombinovat ramipril Actavis 5mg s tezeo 80mg.Popripade zda je to nebezpečné. Děkuji

Lékař [26.10.2019]:

Dobrý den,
obvykle se tyto 2 léky (ACE-inhibitor a sartan) nesmějí kombinovat. Výjimečně by o léčbě touto kombinací mohl rozhodnout nefrolog (specialista na ledviny).

 

Dotaz č. 832  —  Muzu rodit normalne? [margita, 20.10.2019]

dobry den chtela jsem se zeptat beru betalock zok 25 mg ted momentalne v tehotenstvi ne prasky jsem brala.ba lehkou aritmii muzu rodit normalne ziju ted v holandsku a teprve si schanim doktora... popripade muzete mi napsat nazev jiny tip pro tehotne zeny prasky nejake lehke jako je betalock zok dekuji skrobakova

Lékař [26.10.2019]:

Dobrý den,
není jasné, zda Betalok ZOK berete jen kvůli arytmii nebo také kvůli hypertenzi. Alternativní léky nebo léky do kombinace, zvláště v těhotenství a s ohledem na cestování mezi státy, by měl určovat lékař. V prvém případě se obraťte na kardiologa, resp. arytmologa, v druhém případě se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 831  —  Prášky na vysoký tlak [Zuzka, 18.10.2019]

Dobrý den chci se zeptat léčím se s vysokým tlakem a poslední dobou jsem měla potíže s krkem dráždění a nucení ke kašli.Doktorka mi řekla, že to je kvůli práškům na tlak brala jsem Prestarium neo tak mi to změnila na Tezeo,ale k tomu mi dala i prášky na zklidnění krku Zenaro tak se chci zeptat zda to nebude mít nějaký vliv když budu brát oba prášky ráno každý den? Zenaro mám po týdnu nebo dvou přestat brát tak myslíte, že to nebude vadit jak je budu brát společně ráno? Děkuji za odpověď. Pěkný den. Zuzana

Lékař [26.10.2019]:

Dobrý den,
Prestarium patří mezi ACE-inhibitory, které mohou vyvolávat suchý kašel jako nežádoucí účinek. Měl by vymizet do 2 týdnů od vysazení Prestaria. Tezeo patří mezi sartany, které by tento účinek neměly mít. Další informace o suchém kašli různého původu najdete v odpovědi na otázku č. 825.
Tezeo a Zenaro lze brát současně.

Dotaz č. 830  —  Vyšší spodní tlak [aneri, 17.10.2019]

Dobrý den, je mně 46 let, žena a již před 6 lety jsem začala pociťovat, že mně někdy nebývá dobře, tak zvláštně, hrozně unavená,ale neusnula bych. V té době jsem řešila dost problémů, koupila jsem si tlakoměr a zjistila, že mám někdy vyšší tlak. Nebylo mně dobře už u hodnot 130/80. Řešila jsem to s praktickým lékařem, změřil mně tlak a že to na léky zatím nevidí. Aby jsme si rozuměli, nejsem zastánce léků a budu do poslední chvíle bojovat, abych je nemusela brát. Na druhou stranu nechci, abych dostala infarkt , nebo mrtvici.Každopádně jsem to nějak neřešila a je doba , kdy se cítím dobře a někdy zase ne. Po stejnou dobu někdy i cítím arytmii srdce, jako by mně přeskočilo, nebo se otočilo. Začátkem letošního roku jsem si prakt. lékařce řekla o Holtr, hodnoty byly mírně vyšší, ale domluvili jsme se, že to ještě nebudeme řešit. Dnes mně je od rána zase divně, přitom jsem v pohodě a nic jsem neřešila. Naměřila jsem si napoprvé 135/90 a 74 tepů a 2. 144/97. Mám ještě další problém, který se domnívám, že souvisí s tlakem, a to, že již přes rok slyším v levém uchu tep. Jinak jsem aktivní člověk 160/57, ráda si zasportuji lyže, in-line, velká zahrada a dům, takže o pohyb není nouze, stravování si myslím, že je také v pořádků. Vše je spíše dáno mnoha starostma, podnikání, investování, zodpovědnost...i když se snažím se stresem pracovat, obávám se, že se načítají předcházející roky. Co se týče toho tepu v uchu, dostala jsem nějaké kapky, ty jsem nebrala, nepotřebuji potlačit symptomy, ale spíš řešit logické souvislosti. Já je tam vidím a píši Vám, abych se s Vámi poradila, aby jste mně je buď potvrdil či vyvrátil, jelikož nevím, jak dále postupovat. K lékařce se mi již moc nechce jít, připadám si, jako hypochondr. Moje teze je taková, že se domnívám, že vlivem dlouhodobého stresu mám výkyvy tlaku, které mně v konečném důsledku ničí zrak, který jsem měla vždy velice dobrý, ale již jsem musela řešit brýlemi, poslední 2 roky naráz velké zhoršení, tlak v levém uchu naznačuje na počátek kornatění cév a obávám se , že při nějakém velkém náhlém stresu, to nemusím ustát. Prasknutá céva v mozku..Pokud je má úvaha správná, kam se mám obrátit o pořádné vyšetření? Domnívám se , že tlukot srdce v levém uchu je tlak na cévu v tomto místě. Pane doktore, děkuji předem za zodpovězení mého dotazu

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
TK 130/80 mmHg by Vám neměl působit žádné obtíže zvlášť v případě, že jste do té doby neměla nízký tlak. Většina populace potřebuje ve věku kolem 45 let brýle na čtení. Vnímání tepu v jednom uchu by mohlo souviset i s banální záležitostí jakou je mazová zátka. Dlouhodobý stres může působit dlouhodobé zvýšení TK i výraznější krátkodobé vzestupy TK. Pocit „přeskočení srdce" mohou vyvolávat stresy, ale může jít i o něco jiného. Může se tak hlásit i přechod (event. v kombinaci s dalšími faktory). Je vhodné absolvovat komplexní preventivní vyšetření zamřené na další rizikové faktory – vysoký cholesterol, funkce štítné žlázy, kardiologické vyšetření. Doufám, že nekouříte a absolvovala jste ORL vyšetření kvůli uchu. V otázce zvládání stresů by bylo vhodné konzultovat psychologa, event. psychiatra.
Pokud nemáte rezervy v tzv režimových opatřeních (redukce hmotnosti, omezení solení a stresů, zvýšení pohybové aktivity), je třeba dle uvedeného výsledku 24hodinového ambulantního monitorování TK zahájit farmakoterapii. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 829  —  Vysoký krevní tlak [Martina, 16.10.2019]

Dobrý den, je mi 34 let a často se mi dělá slabo a mám velký tlak na prsou. Když jsem se dnes změřila měla jsem tlak 135/125. Normálně mívám tlak nízký kolem 100/65. Po chvilce se mi uleví a tlak se potom při měření výrazně snižuje. Mám megaloblastovou anemii při deficitu vitamínu B 12 a jsem týden po injekci. Můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být. Ve stresu nejsem. Děkuji.

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
popsané obtíže budí podezření na záchvatovitou hypertenzi. Stanovení její příčiny vyžaduje komplexní vyšetření, někdy i speciální vyšetření u specialistů. Postupujte cestou svého praktického lékaře.

Dotaz č. 828  —  Prewenal vs Indap [Milos, 16.10.2019]

dobry den , prewenal mi nedelal dobre kaslal jsem ponem tak mi doktorka napsala Indap2,5mg mam problem spodni tlak casto cca 98-107 je Indap lepsi nebo jak to vubec funguje uz se vtom ztracim diky za info pekny den

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
prenewel (fixní dvojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu a diuretika indapamidu) Vám TK dobře snižoval. Suchý kašel je nežádoucí účinek perindoprilu a je třeba ho vyměnit za některý ze sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají. Léčba samotným indapamidem (Indap 2,5 mg) ani ve vysoké dávce nemusí stačit. Účinnější je kombinační léčba maximálně středními dávkami léků.

Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 827  —  Tezeo [zdenek, 16.10.2019]

dobrý den, požádal bych Vás o krátkou odpověď. Je mi 57 a potkalo mě to, že už mám vyšší tlak, dlohodobě si jej měřím a mám 140 až 150 / 90 až 100/ a tak lékař mi předepsal Tezeo. Celkem funguje. Chtěl jsem se zeptat na vedlejší účinky, především vliv na játra, ledviny a sexuální život. Hodně lidí si stěžuje, že po předepsání léku na tlak jim šlo libido rychle dolů. Děkuji

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
Tezeo je jeden z celkově nejlépe snášených a nejšetrnějších léků, pokud jde o erektilní dysfunkci. Další informace lze vyfiltrovat z mých dřívějších odpovědí na dotazy k této problematice: Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 826  —  Extrasystoly [Tomáš, 16.10.2019]

Dobrý den, pane doktore, chtěl jsem se zeptat. Večer mám časté vynechávání srdečního tepu. Někdy to mám několikrát za hodinu. Někdy zase dlouho nic. Beru Betaloc zok25 mg před obědem. Čím je to způsobeno, a zda-li je to životu nebezpečné? Může to být psychického rázu? Jinak při fyzické námaze nepociťuji žádné zadýchávání a ani únavu. Předem děkuji S pozdravem Tomáš

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
není jasné, zda vůbec máte hypertenzi a Betaloc dostáváte jen kvůli nepravidelné srdeční akci. Takže je to otázka na Vašeho ošetřujícího lékaře, kterého byste měl informovat, že dosavadní léčba zřejmě podstatně neomezila výskyt extrasystol?, jejichž diagnóza byla patrně stanovena na základě EKG křivky. Význam výskytu extrasystol záleží na jejich typu a zda je srdce zdravé nebo nemocné, což vyžaduje další kardiologické vyšetření.

Dotaz č. 825  —  Lék tonanda [jitka, 16.10.2019]

Dobrý den, beru na tlak Betaloc 200 SR, Prenewel a dostala jsem na posílení, protože se mi tlak trochu zvýšil, místo Prenewelu Tonandu. Od té doby co ji beru tak mam poměrně suchy kašel a trochu jako zastřený hlas nejvíce po ránu a přes den jen takové pokašlávání. Nevím zda je to vir. onemocnění nebo to může být od toho léku. Po této změně se tlak opravdu snížil.

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
Tonanda je fixní trojkombinace, která proti fixní dvojkombinaci Prenewelu obsahuje navíc amlodipin a je logicky silnější. Je možné, že nyní berete v kombinaci vyšší dávku ACE-inhibitoru perindoprilu, u kterého se vyskytuje jako nežádoucí účinek suchý kašel. Někdy se může objevit po delší době léčby stejnou dávkou perindoprilu nebo může nasednout na suchý kašel způsobený virózou. Je třeba zvážit výměnu perindoprilu v kombinaci léků za některý ze sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají.

Dotaz č. 824  —  šumění v hlavě [milan, 08.10.2019]

Dobrý den je možné aby šumělo v hlavě důsledku tlaku moje žena má šumění již několik měsíců a doktoři nejsou schopni zjistit příčinu

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
šumění v uších si zaslouží ORL vyšetření a většinou i jinou léčbu kromě antihypertenzní léčby vedoucí k normalizaci krevního tlaku.

Dotaz č. 823  —  Vysoký krevní tlak i po užití léků [Dominika, 06.10.2019]

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat beru prášky na vysoký tlak tezeo 40mg jednou denně rano. A i přes tuto medikaci mám posledních 14 dní opět zvýšený tlak.

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
jen malé části hypertoniků stačí k léčbě jejich hypertenze léčba jedním lékem. Navíc je dávka 40 mg Tezea malá. Obvyklá je dávka dvojnásobná, tj. 80 mg.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 822  —  Vysoký tlak [Zubr, 05.10.2019]

Šest let beru Zorem a Cint, Zoremu bych se ráda zbavila neb mám otoky a záněty povrchových žil. Zkoušela jsem kde co , funguje jen Zorem, vždy se k němu musím vrátit, jinak je tlak přes 100, ten spodní. Mám na něj závislost???

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
není jasné, zda otoky nohou byly již před léčbou Zoremem (úloha pro současně podávané venotonika) a po Zoremu se zhoršily. Jde o nežádoucí účinek léku a jeho výskyt záleží na použité dávce. Při menších dávkách Zoremu jde o otoky kolem kotníků obou nohou, při větší dávce mohou otoky dosáhnout až ke kolenům. Příspěvek Cyntu k účinku Zoremu na snížení TK je zřejmě malý. Jiné dvoj- a trojkombinace budou pravděpodobně účinnější. Výhodná je např. kombinace některého ACE-inhibitoru se Zoremem, která potlačuje nebo zmenšuje otoky nohou.
Hledání vhodné léčby je úkolem Vašeho praktického lékaře, event. specialistů na hypertenzi.

Dotaz č. 821  —  Krevní tlak nad ránem [Marcela, 04.10.2019]

Vážený pane doktore, prosím o Váš názor a radu. Druhý měsíc se budím nad ránem, kolem 2. -3. hodiny s tím, jako by mi nestačil kyslík. Cítím tlukot srdce a trochu bolest srdce. Do čtvrt hodiny je vše v normě. Zkusila jsem si změřit tlak, myslela jsem, že mám vysoký, ale je to naopak. Většinou jsou ty hodnoty 100-110/70-75. Tři roky beru léky na vysoký krevní tlak v hodnotě 40mg/12,5mg, konkrétně Tolucombi a přes den má můj tlak normální hodnoty. U praktické lékařky, která mi léky předepisuje, jsem zatím nebyla. Děkuji za Vaši odpověď a pěkný den přeji. Marcela

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jste si při nočních obtížích naměřila normální nebo nižší TK, vypadá to na záchvat arytmie. Škoda, že jste si nevšimla, jak byla rychlá srdeční frekvence. Pokud bušení srdce přichází v noci prakticky denně, je šance ji zastihnout a objektivizovat již při 24hodinové nebo 48hodinové monitoraci EKG a podle typu arytmie léčit.

Dotaz č. 820  —  Ma žena [Marcel, 27.09.2019]

bere prášky na tlak a často ji bývá zle jezdi k nám i sanitky tlak má 161h a 102s puls 64 nechapu po požití léku má tetanii ale je to podle doktorky psychického puvodu bere-tritico ac75 potom lozap 50 elicea 10-cynt 0,3 vse mg. jo bere magnesol a ma tetanii mame 3 holčičky ale nevím jak uz mampomoci mé ženě je 33 a už nevím jak pomoct bere čím dal víc prášku děkuji za odpověd.špaňhel.m.

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
k diagnostice tetanie a psychických obtíží by se měl vyslovit také neurolog a psychiatr. Vzhledem ke složitější problematice se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 819  —  Užívanie liekov [Katarína, 27.09.2019]

Ddeň, poprosila by som o váš názor na súčasné užívanie 50mg Euthyroxu-Grawes Basedowa choroba po rádiojóde, 250mg Concor Cor a polovica Micardis plus -vysoký tlak a občasné užívanie acylpyrínu. Ďakujem.

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
správné nastavení dávky Euthyroxu určuje endokrinolog. U Concor Coru jde patrně o tablety s obsahem 2,5 mg účinné látky. Zpomaluje srdeční frekvenci, která může být při základním onemocnění a léčbě Euthyroxem zvýšená a může se projevovat bušením srdce. MicardisPlus je fixní dvojkombinace na léčbu hypertenze. Na důvod občasného podávání acylpyrinu se zeptejte svého ošetřujícího lékaře.

Dotaz č. 818  —  Vysoký tlak [Radka, 27.09.2019]

Dobrý den chtěla bych se zeptat:užívám léky na vysoký tlak egiramlon 10/5 -1 ráno a ještě jsem dostala indapamide orion také 1 ráno je možné když užívám tyto léky a mám tlak cca 136/80 abych při větší námaze měla tlak třeba 150/90? děkuji

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
TK byste si měla metodicky správně měřit minimálně 30 minut po větší námaze a při správně nastavené léčbě by se měl pohybovat pod limitem 135/85 mmHg.
Pro posouzení kontroly hypertenze je však důležitější průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 817  —  Kolik může být max. normální tlak v "neklidu"? [Michal, 25.09.2019]

Všude se uvádí pouze jaký je normální tlak v klidu ale nikde kolik max. může být v "neklidu"?? Od ledna 2019 trpím tenzní bolestí hlavy (zhoršující se fyzickou námahou, stresem a zvukem) a nesnesitelnou hyperakuzí což obojí začalo když jsem se sehnul a chtěl něco zvednout, údajně mám pravděpodobně latentní tetanii a panické ataky jednou mi byl naměřen vyšší tlak (170/100) který byl následně vyvrácen kontrolou u praktika kde mi byl naměřen několikrát po sobě v toleranci po dobu asi 14 dnů a uděláno EKG. Jelikož u mě není možné použít to zařízení jak měří tlak během dne (protože pokud si ho měřím víckrát za den tak se mi z toho motá hlava -z toho by mě odvezli) tak jsem koupil měřák Omron M3 (nevím na kolik se mu dá věřit) a občas ho použiji. Podle návodů bych asi půl hodiny předtím neměl mít žádnou námahu, jíst, pobývat v hluku a já nevím co ještě takže pokud to dodržím a změřím to když dopoledne vstávám z postele nebo po tom co si na večer na 30min lehnu tak ho mám v toleranci ale jinak jakmile se začnu pohybovat nebo jíst tak ho mám většinu dne tak 150/85 -160/93 (tep 75-99). Pár minut po nějaké zvýšené fyzické námaze (třeba cvičení) až 170/100. U praktika je dobrý asi proto že tam předtím sedím třeba hodinu v čekárně, nehýbu se, nemluvím a pod. Naposledy mi ho měřila nějakým starým rtutovým měřákem a tvrdila že ho mám jen 110/70 takže léky bych asi stejně brát nemohl protože bych ho pak v klidu měl moc nízký? Někde jsem četl že ta tetanie může ovlivňovat kardio. Zajímalo by mě jestli je ten tlak normální nebo by se měl léčit, příp. jaké si nechat udělat vyšetření abych to zjistil (na neurologii a ORL už jsem byl, na tetanii beru hořčík)???

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
při bicyklové ergometrii (fyzická zátěž) se vyšetření končí po dosažení TK 220 a/nebo 120 mmHg.
Praktická lékařka Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci, které zahrnuje hodnoty TK při zátěži běžného života.
Vzhledem ke složitější problematice se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 816  —  Náhrada léku [krpec, 25.09.2019]

Dobrý den, na vysoký krevní tlak užívám Twynstu 80 mg/5 mg. je možné ho nahradit prostředkem Tezefort 80 mg/5 mg?"

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
Twynstu lze nahradit Tezefortem se stejnou silou obou komponent. Telmisartan použitý v Twynstě je originální lék, telmisartan obsažený v Tezefortu je kopie. Také uvedena fixní dvojkombinace léků byla poprvé uvedena firmou Boehringer Ingelheim.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce