Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 279544

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4785x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
4 + 10 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1160  —  Večerní vysoký tlak [Hana, 30.10.2020]

Dobrý den, již léta užívám prášky na tlak, poslední léta Loristu, manžel po dlouhé nemoci zemřel a mě se od té doby, kdy začal marodit zvedá večerní tlak a to hlavně diastolický, praktická lékařka mi předepsala ještě Loristu H , jeden beru ráno druhý večer, mám pocit, že to nezabírá, při tlaku vyšším než 160/90 beru Tensiomin. Všichni říkají, že je to stresem. Je mi 67 let, dost se pohybuji a nejsem obézní, děkuji

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1159  —  Nadměrné pocení [Jan, 29.10.2020]

Prosím o radu . Beru na tlak Prestarium neo combi 5/1,25 mg, Betaloc Zok 50 mg a na cholesterol Rosucard 10 mg. Už delší dobu mám problém s nadměrným nočním pocením, a to na hlavě v zátylku a musím se v noci 2x převléknout, protože pyžamo u krku je celé mokré a mě neustále bolí za krkem. Je s tímto problémem nějaká zkušenost? Při měření tlak průměrně 160/90. Příčina dle mého stres -částečná soc. fobie-( neschopnost močit v přítomnosti osob -vnitřní napětí) a genetika (matka rovněž hypertonic).Mohou tyto léky způsobovat nadměrné pocení v zátylku.Jsem muž 69 roků, 168/90. Prosím ne odkaz na praktika. Děkuji za odpověď. P.S. Bylo by řešení fixní kombinace léků a jaký?

Lékař [29.10.2020]:

Dobrý den,
je třeba zvážit, po jak dlouhé době braní uvedených 4 léků se noční pocení objevilo. Výskyt nočního pocení po řadě měsíců svědčí proti nežádoucímu účinku některého z léků. Nebyl některý z léků přidán později, např. Betaloc ZOK? U něho se popisuje nežádoucí účinek zvýšené pocení. Pokud Betaloc přechodně vysadíte, mělo by pocení ustoupit. V té době byste Betaloc při vzestupu TK mohl nouzově nahradit vyšší dávkou Prestaria Neo Combi 1,5 tablety (tabletu rozkrojit nožem). Dlouhodobě je třeba zvážit přidání dalšího léku na snížení TK, nejspíše blokátoru kalciových kanálů (s Betalokem nebo bez něho) – fixní trojkombinace Triplixam – Prestarium Neo Combi + amlodipin.
Stres může vyvolávat akutní i chronické zvýšení TK. Může být provázené pocitem horka. Průměrný TK 160/90 mmHg je zvýšený ve vrchním i spodním TK. Nemůžete se vymočit v kabince do mísy místo do mušle? Nejste ležící pacient, který musí používat bažanta?
V otázce vnitřního napěti nebo úzkosti je nejlépe konzultovat psychiatra. Potlačení úzkosti vede obvykle ke snížení TK, takže by se nemusel přidávat další lék na snížení TK.

Pokud pocení neustoupí po vysazení Betaloku, je třeba zvážit komplexní interní vyšetření k vyloučení/potvrzení závažnější choroby jako příčiny zvýšeného nočního pocení.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

 

Dotaz č. 1158  —  Bolest v paži po měření tlaku [Hanka, 29.10.2020]

Dobrý den, po změně prášků na tlak jsem si měla měřit a týden zaznamenávat naměřené hodnoty tlaku. Měřila jsem ráno a večer 2x za sebou. Stažení manžety jsem vždy cítila, ale nijak mi to nevadilo. Až po posledním druhém měření mě začala bolet paže a těžko mohu zvednout ruku nahoru. Také bych chtěla podotknout, že u této ruky mi v loketní jamce byla před nedávnem pracně odebrána krev. Odezní tento stav po nějaké době sám? Děkuji!

Lékař [29.10.2020]:

Dobrý den,
je možné, že se stěna žíly v místě opakovaných vpichů zanítila a nelze vyloučit, že se tam vytvořila krevní sraženina. Utažení manžety zvláště při výrazně vyšším TK může znamenat pro zanícenou žílu další zhmoždění. Myslím, že je třeba postiženou končetinu ukázat lékaři a nečekat, zda zánět spontánně odezní nebo bude postupovat dál směrem k rameni. Léčení komplikací je vždy obtížnější, někdy i s trvalými následky.

Co v loketní jamce a jejím okolí vidíte? Pohmatově citlivý průběh žíly, otok paže, event. větší obvod paže při natažené končetině v lokti ve srovnání se stejným místem na druhostranné paži, případně zvýšená teplota a další známky, které nezkušený dobře neposoudí?

Dotaz č. 1157  —  Vysoký tlak [František, 27.10.2020]

Dobrý den pane doktore, na jaře letošního roku mi pan doktor z obvodu při návštěvě zdr.střediska naměřil vyšší tlak,148/90,zatím léky nepředepsal a doporučil určitou dietu.Při další návštěvě asi za tři měsíce jen na kontrolu tohoto tlaku opět 150/88.Vzal jsem si svůj tlakoměr(Omron M6) a oba měřili stějně.Doma při měření večer v klidu mám stávající TK, 137/84,144/87,134/80,148/85,dneska dokonce 127/73.Je nutné užívat lék na úpravu TK,dostal jsem předepsáno Bisoprolol milan.Mám obavu aby mi tlak nespadnul hodně nízko.Jsem ročník 1955,tedy 65 let.Můžu prosím Váš názor na tento můj zdravotní stav? Děkuji moc za odpověď František

Lékař [27.10.2020]:

Dobrý den,
krevní tlak v ordinaci je obvykle falešně vyšší díky efektu bílého pláště než objektivně je.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Léčba jedním lékem k nízkému tlaku většinou nevede. Lze ji vyloučit/potvrdit měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne. Bisoprolol se obvykle dává při kombinaci hypertenze se stavem po srdečním infarktu nebo při současném rychlém tepu. Při samotné hypetenzi se dává přednost ACE-inhibitorům nebo sartanům.

Dotaz č. 1156  —  Tlak [Milan, 27.10.2020]

Dobrý den, pane doktore,beru lék na tlak prestance 10/5 , sto vždy ráno. V průbėhu dne mívám tlak kolem 100/65 a tep 65. K ránu vždy tlak stoupne kolem 150-160. Chtěl bych se zeptat, zda mohu rozpůlit tabletku a brát polovinu ráno a večer. Tabletka je trojúhelníkového tvaru. Děkuji za odpověď.

Lékař [27.10.2020]:

Dobrý den,
optimální léčba má vést k normalizaci TK v průběhu celých 24 hodin. Prestance 10/5 podaná ráno však vede k přechodné hypotenzi a účinek nevydrží do následujícího rána. Dělit tabletu nožem na dvě poloviny je nouzové řešení. Slabší varianta Prestance 5/5 podaná ráno a večer by mohla být silná a mohl by se projevit nežádoucí účinek amlodipinu – otoky kolem kotníků – při dávce 10 mg denně. Lze zkusit 10 mg prestaria ráno a 5 mg amlodipinu večer. Alternativně lze zkusit 5 mg prestaria ráno a večer + 5 mg amlodipinu večer.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1155  —  Triplixam [Eva, 25.10.2020]

Dobrý deň, ja mám dotaz na používanie lieku Triplixam. Predpísal mi ho lelár na zvýšený tlak. Môžem povedať, že takmer mesiac ho používam a od tej doby som nezaznamenala vysoký tlak. Ale, tento liekmi vyvoláva neskutocný suchý kašeĺ, na čo ma upozornil aj lekárpri predpísaní tohto lieku. O týždeň pôjdem na testy corony a bojìm sa aby ich ten kašeĺ nezmýlil a dali ma do karanteny alebo nakazených. Budem vďačná za odpoveď. Eva

Lékař [26.10.2020]:

Dobrý den,
suchý kašel je zřejmě nežádoucí účinek ACE-inhibitoru perindoprilu, jedné ze 3 komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Dalšími komponentami jsou indapamid a amlodipin. Perindopril je třeba vysadit a nahradit některým lékem ze skupiny sartanů. Trojkombinace léků se sartanem místo perindoprilu se, pokud je mi známo, zatím nevyrábí. Šla by kombinovat dvojkombinace telmisartanu s amlodipinem + samotný indapamid, samozřejmě s respektováním dávek amlodipinu a indapamidu.

Dotaz č. 1154  —  Strach z měření [Martin, 25.10.2020]

Dobrý den pane doktore, je mi 24 let a trápí mě bohužel strach z měření. Ani ne tak syndrom bílého pláště, jako vyloženě strach z tlakoměru a obavy z hodnot. Prohlídky u doktora probíhají následovně: sedím v klidu v čekárně, samozřejmě mysl ví, že se bude měřit tlak, snažím se se ale v duchu uklidnit a i se mi to daří. Hned jak se blížím ale k tlakoměru a nasadí se manžeta, tak se celé to zklidnění jakoby sesype -z vteřiny na vteřinu, rozbuší se šíleným způsobem srdce a tlak vyletí na 160/85 přibližně. Okamžitě se sundáním manžety tohle opadá a já se zase uklidňuji, tu úlevu úplně cítím. Raději jsem byl poslán na ABPM 24hod. měření tlaku., tam jsem byl při každém stažení manžety taky hodně nervozní a vždy jsem na to čekal, kdy už to přijde (což rozhodně není ideální), vůbec jsem ani nespal kvůli tomu, nicméně dopadlo to v pořádku, průměr 130/70, což v té nervozitě ten den považuji za docela velký úspěch. Měřím si i doma pro zajímavost, tam jsem schopný dosáhnout klidně hodnot pod 120/70 dopoledne -vždy když se mi podaří při měření zůstat psychicky v klidu a hlavně bez strachu. Další den si ale sednu a říkám si, dobrý, včera to šlo, už vím jak na to, dnes to půjde určitě znovu (ve stejnou dobu, opakovaná měření) ... a to mě dostává tak nějak pod tlak, začnu být nervozní a pak to začne skákat. Jednou třeba 145/75 , pak ale hned další měření 124/71 , 127/75 a pak zase třeba 138/75 (diastolický zůstává pod 80 vždy) atd. Chci jen podotknout, že metodiku měření dodržuji do puntíku, jediné co je nesplněno je ten "psychický klid". Moje hlava s tím začne soutěžit, přece když jsem měl už hezké hodnoty po sobě, tak chci i další...a to je ten moment, kdy se to sesype a začne to fluktuovat nahoru dolů. Já si moc dobře uvědomuji, že v takovém nastavení mentality jsou ty hodnoty velmi zkreslené a že to neodpovídá realitě, "když na to člověk nemyslí", ale opravdu se mi vůbec nedaří s tím něco dělat, neměl byste nějakou radu? Doktor řekl, že to chce čas a musím se oklepat. Myslíte, že má smysl to měřit častěji a tím se to snažit "natrénovat", nebo naopak tomu nechat volný průběh? Jinak jsem zcela zdráv, všechny vyšetření srdce, ledvin k vyloučení sekundární hypertenze dopadly v pořádku. Pravidelně sportuji, hlavně běh 4x týdně, stravuji se zdravě, bez alkoholu a kouření, váhu mám ideální. Děkuji za odpověď.

Lékař [27.10.2020]:

Dobrý den,
výsledek 24hodinového ambulantního monitorování TK je nanejvýš hraniční, pokud jde o průměrný TK za 24 hodin. Pokud je to průměrný TK v denní době, pak je zcela v normě. Toto vyšetření je zlatý standard, takže by Vás to mělo uklidnit, i když si občas naměříte vyšší hodnotu TK. Pokud jsem rozuměl dobře, neberete žádné léky na snížení TK. Pokud nemáte další rizikové faktory (např.vysoký cholesterol, diabetes), není třeba vzhledem k tomuto výsledku kontrolovat TK v příštím 1 až 2 letech. Můžete si ale vyzkoušet, zda správně prováděné měření TK v domácím prostředí nepřinese snáze stejný výsledek.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní), 3 měření ráno a večer v minutových intervalech. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Vytištěný záznam TK předejte při návštěvě svému lékaři. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1153  —  Hypertrofie LK 14 mm [Michaela, 23.10.2020]

Dobrý den, pane doktore, v příloze vám zasílám výsledky vyšetření ekg a echo a zdvořile žádám o pomoc v orientaci zjištěných výsledků. Jedná se prosím o vážnou diagnózu? Lze tento stav zvrátit pravidelným užíváním léků na vysoký tlak? Výsledky Holtera se pohybovaly okolo 155/95. Jsem vystrašený z diagnózy a bojím se, že již nepovedu život jako dřív a onemocnění se bude zhoršovat. Momentálně jsem v 18 týdnu těhotenství. Předem děkuji za vaši odpověď. M., 28 let

Lékař [24.10.2020]:

Dobrý den,
dle zprávy jste hypertenzi měla již dříve. Není jasné, zda jste byla již dříve léčená nebo už dostáváte plánovaný Dopegyt. Část nálezu na ECHO bývá při hypertenzi, část jsou nevýznamné odchylky. Stav lze zvrátit užíváním léků na vysoký tlak. Moderní diagnostické metody jako např. ECHO odhalují i řadu nevýznamných odchylek, které na sobě nijak nepociťujete. Pouze některé z nich je třeba čas od času zkontrolovat, zda se významně nemění.

Vzhledem k těhotenství a Vaší úzkosti by bylo vhodné jako tzv. druhý názor konzultovat specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

Dotaz č. 1152  —  Tlak [jaroslav, 20.10.2020]

dobry den koupil jsem si pristroj na mereni tlaku a ukazalo mi to 170/119 jak se to da snizit mam doplnek stravy tenzin a lecim se s panickymi ataky dekuju za odpoved nemam na tlakomeru nastaven cas muze to taky delat

Lékař [25.10.2020]:

Dobrý den,
jde o to, zda byla tato hodnota tlaku naměřena po 5 minutách klidu s opřenými zády opakovaně. Pokud ano, jde o nebezpečnou hodnotu tlaku, která vyžaduje okamžitou léčbu lékem nebo léky na snížení TK. Panické ataky mohou vést ke zvýšení TK. Máte vysoký TK i mimo panické ataky nebo je to snad prvé změření krevního tlaku po dlouhé době?

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Hypertenzi by měl řešit Váš psychiatr ve spolupráci se specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

U potravinových doplňků jako je Tenzin se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Podrobné informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.

Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku).

Dotaz č. 1151  —  Zvýšený tlak a kolísavý tep [Ludka, 19.10.2020]

Dobrý den, pane doktore, přítel 57let se léčí 5 let s diabetem 2.typu, bere glucophage 1000 + amaryl 3...ten má kompenzovaný. A pak 6 let s hypertenzí, bere prenessu 4 a egilok 25, ten 2x denně kvůli zvýšenému tepu. A to je právě největší problém. TEn tep mu "lítá", ráno má třeba 75 a odpoledne i 135, ač je doma v klidu. Někdy to na sobě pozná, bolí ho hlava a cítí se prostě divně, ale někdy na to náhlé zvýšení přijde vlastně náhodou při měření tlaku...POtřebovala bych vědět, čím to zrychlení a hlavně to kolísání může být způsobeno, je to záležitost stará tak půl roku, předtím to nezaregistroval ani diabetiolog, který mu každou návštěvu měří tlak, ani praktička, která mu ho měří 2x do roka a ani doma nic neukázal náš tonometr, míval 80-90..Na EKG a sonu byl, nález prý odpovídá věku, vše v normě. Takže dostal jen ten egilok 25, který bere ráno a večer...Tlak po lécích má v normě...Pracuje přes týden mimo domov, dělá docela psychicky náročnou práci a mám strach, aby to s ním prostě "nešvihlo". Děkuji za reakci

Lékař [19.10.2020]:

Dobrý den,
je třeba kolísání tepu objektivizovat. Tonometr by mohl ukázat přítomnost nepravidelné srdeční akce, jejímž podkladem mohou být různé arytmie. Záleží na tom, zda se kolísání tepu vyskytuje každý den. Pak stačí jen 24hodinová monitorace EKG k určení arytmie a příslušné léčby. V případě méně častého výskytu kolísání tepu je možná i dlouhodobější monitorace EKG. Nelze vyloučit, že jde o paroxysmy (záchvaty) fibrilace síní – arytmie nebezpečné pro riziko embolizační mozkové příhody.
Je proto třeba zvážit brzkou objektivizaci arytmie.

Dotaz č. 1150  —  Vhodnost léku [Mária, 11.10.2020]

Dobrý večer, užívala jsem asi 8 let Moduretic 1x1/2, ale proto že jsem občas měla otoky kolem kotníku, lékař mi to změnil na Furon 1X1, Od té doby mám docela divné stavy jako před omdlením. Který z těch léků by byl pro mně vhodnější. děkuju

Lékař [17.10.2020]:

Dobrý den,
Furon není obvykle lék na dlouhodobou léčbu hypertenze. Rychle a výrazně snižuje TK. Jeho účinek je však krátkodobý, navíc je výrazně močopudný. Stavy před omdlením jsou zřejmě vyvolané nízkým tlakem. Pokud byl Moduretic před léty nasazen pouze kvůli hypertenzi a ne kvůli zároveň se vyskytujícím otokům nohou (Navíc tento problém neřeší.), je vhodné zvážit jeho výměnu za jiné antihypertenzívum bez negativních metabolických účinků, např ze skupiny ACE-inhibitorů nebo sartanů.
Pokud se otok vyskytuje pouze na jedné končetině, je příčina lokální (nejspíše žilní insuficience po zánětu žil). Pokud se otoky vyskytují občas kolem obou kotníků, může to být v souvislosti s dlouhým stáním nebo sezením při narůstající hmotnosti, event. s fází menstruačního cyklu. Při trvalejším výskytu otoků, je třeba zvážit komplexní vyšetření ke zjištění jejich příčiny.

Dotaz č. 1149  —  Betablokatory a erekce a [Marcus, 11.10.2020]

Dobrý den, předem se omlouvám za moji vyčerpávající otázku, ale přesto doufám že mi odpovíte. Je mi 29 let od 18 let uzivam atenolol 25mg 1/2 každé ráno kvůli pocitu bušení srdce a vyššímu TK. Občas se mi stávalo (většinou na začátku každého vztahu nebo když jsem chtěl podat lepší výkon) že díky nervozite jsem měl problémy s erekcí.Muj obvodní lékař mi předepsal sildenafil a díky němu jsem vždy přišel zpátky k sebevědomí a dlouhou dobu ho zas nepotřeboval (podotýkám že mi vždy stačila míň než 1/8 ze 100mg sildenafilu tzn. 8-10mg nalačno k uspokojivé erekci i přes větší nervozitu.Je to vždy takova moje záchrana abych se dostal z toho kruhu že zase zklamu. Vím že je to jen psychogeni záležitost. Jelikož při masturbaci nebo sledování porna se mi to nestává. Řešil jsem se Sexuologem a krevní testy na TST v pořádku,nočni i raní erekce taky v pořádku. S novou přítelkyní jsem nyní 2 rokem a vždy když se mi stala ta záležitost s tou erekci tak jsem řešil tím kousíčkem sildenafilu a vždy úspěšně, pak vše zase nejakou dobu v pořádku. Poslední dobou jsem začal mít problém s tlakem a necítil jsem se dobře v odpoledních hodinách a k večeru naměřená hodnota v průměru 145-150/80 tep 65-70. Vyřešil jsem to druhou půlkou atenololu tzn. 12,5mg v odpoledních hodinách a erekce i tlak v pořádku tlak 130/80. A teď k hlavní otázce: cca po 2 měsících když přišla ta moje klasická etapa s poruchou erekce a já si vzal ten můj kousíček sildenafilu tak to bylo bez účinku na erekci, jako bych si nic nevzal, ani spolu doprovázející mírné bušení srdce a zčervenání obličeje jsem necitil (tak jsem vždycky poznal že sildenafil už účinkuje) . Další pokus o sex jsem si vzal víc cca 12,5mg sildenafilu a cítil jsem jen mírné zlepšení, až po užití skoro 25mg jsem cítil mírný účinek na erekci ale spíše více negativních účinků. Zkoušel jsem si nechat předepsat i sildenafil od jiného výrobce a furt ten stejný problém. Přitom opět erekce u masturbace v pořádku, a raní erekce taky. Přesto jsem navštívil svého kardiologa a chtěl změnit atenolol kvuli potencionálnímu negativnímu účinku na erekci a zkusit jestli atenolol nemá vliv na účinek sildenafilu. Léky změněny na nebilet 5 mg s tím že mám uživat společně s atenololem tak-že budu pomalu ubírat atenolol a přidávat nebivolol.Pevně jsem doufal že přeskočím z užívání atenololu na nebivolol kvůli jeho žádným negativním nebo dokonce mírně pozitivních účinků na erekci. Už je to 10 dní a jsem ve fázy že Atenololu beru 1/4 ráno tzn. 6mg a v poledne 2,5mg nebiletu.Tlak relativně v pohodě, erekce při masturbaci taky, ale ten účinek sildenafilu při občasném problému v sexu s partnerkou je stále špatný. Dřív když jsem užíval jen těch 12,5mg atenololu ráno mi vážně stačilo cca 10mg sildenafilu většinou večer a účinek byl super.Tak se chci zeptat jestli je možný že účinky betablokatorů atenololu tak nebivololu nebo celkově mají vliv na účinek sildenafilu?Popř. Jaký lék by jste mi doporučil zkusit užívat který nebude ovlivňovat účinek sildenafilu a zároveň mi bude úspěšně snižovat tk, tep a nebude negativně ovlivňovat erekci? Někde jsem četl že nebivolol může zlepšovat účinky sildenafilu a někde zas že může rušit účinky sildenafilu. Nevím jestli mám zkusit pokračovat v léčbě počkat na úplný účinek toho nebivololu užívat jen ten ráno nebo zkoušet hned jiný lék.Predem Děkuji za odpověď

Lékař [17.10.2020]:

Dobrý den,
samotný nebivolol by měl na rozdíl od atenololu a jiných beta-blokátorů mírně zlepšovat erekci a při užívání se sildenafilem by se jejich účinky na erekci měly pravděpodobně sčítat. Je třeba vysadit atenolol a vyzkoušet efekt samotného nebivololu na tlak, tep i erekci. Tabletu Nebiletu lze čtvrtit, takže lze vyzkoušet dávku 2,5 nebo 3,75 nebo samozřejmě i 5 mg. Podle potřeby lze zkusit přidat sildenafil v malé dávce. Event. by šel místo sildenafilu zkusit tadalafil s delším účinkem.

Pokud se nedosáhne normalizace TK a/nebo zlepšení erekce bez nežádoucích účinků, je třeba zvážit výměnu nebivololu za jiné antihypertenzívum – nejlépe některý lék ze skupiny sartanů.
Bušení srdce, pro které byl atenolol před léty nasazen, bylo patrně spojené se zrychlením srdeční frekvence, což sartany neovlivňují. Na izolované snížení srdeční frekvence bez efektu na TK by se dal vyzkoušet ivabradin, který byste si musel patrně plně hradit.
Při trvajících problémech by bylo vhodné konzultovat psychiatra s otázkou na ovlivnění obavy ze selhání.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Problematikou erektilní dysfunkce jsem se již zabýval dříve. Další informace si můžete vyfiltrovat v oblasti Hypertenze, její léčby a erektilní dysfunkce.

 

Dotaz č. 1148  —  Tlak [Petr, 09.10.2020]

Dobrý den , jsem muž 60r / 132 kg , léčen 15 r spanková apnoe přetlakový přístroj CPAP + 3r dobře kompenzovaný diab. II (2x-Glucophage 1000XR) . Na svoji váhu 130-139 kg , jsem míval roky tlak v sedě okolo +- 125 -135 / 80-85 , což je myslím vzhledem k té váze přiměřený tlak , krev se musí pod určitým tlakem dostat do všech periferii těla. Myslím si totiž , že k některým cevním mozkovým příhodám může totiž docházet právě díky medikamentózně hodně sníženému krev.tlaku , kdy se krev hlavně u starších lidí nedostane díky různě aterosklerozou zůženým a méně průchodným cévami v patřičném množství a průtoku do mozku Poslední rok , dva si měřím tlak v leže , jelikož se takhle měří běžně i v nemocnicích . Míval jsem zhruba stejné hodnoty jako uvádím výše , a to i v průběhu spánku , zkoušel jsem měřit tlak nejednou třeba ve 3h ráno , nebo těsně po probuzení , abych vyloučil nebezpečí ve spánku a hned ráno . Tuhle mě ale napadlo cca 3 týdny zpět , zkusit si změřit tlak po dlouhé době opět v sedě , a zjistil jsem že v sedě mám stabilně tlak vyší , pohybuje se 143-157/ 92-102 , a  v sedě nikdy neklesá pod 140/90 , na jaře se mě objevila občasná pěna v moči , někdy více někdy méně , někdy vůbec , na urologii řekli že dobrý nejsou údajně bílkoviny v moči ani jiný problém , žeby ten vysoký tlak ? Nyní cca 3 týdny , jsem opět začal doma opatrně jezdit na cyklotrenažéru , v aerobním pásmu na lehčí převod do 120t/min / 45 min 4x týdně , abych se snažil hýbat a zhubnout nějaké kilo . Při této aktivitě jsem v průběhu výkonu taky měřil tlak , aby mě náhodou nešvihlo , a naměřil opakovaně tlaky cca 150-155/95-98 , když jsem však zkusil krátkodobě (15 min) zvýšit zátěž a tep držet okolo 135 t /min , tlak vystoupal až na 190 /140 !! Můžete poradit jaké může být normální zvýšení tlaku , u nejen této sportovní aerobní aktivity se zvýšenou tepovou frekvencí , může vystoupat tlak takhle vysoko , co je ještě bezpečné , kdysi jsem na zátěžovém testu u cyklistů , měl naměřeno v nejvyšší zátěži 220 /spodní nepamatuji , lékařka mě řekla že nemám jezdit na kole ve vyšších zátěžích , jinak po aktivitě 45 min , se tlak i tep vrací do normálu po do 15 min. Jaký tedy může být důvod vyššího tlaku v sedě , přemýšlel jsem , a napadla mě jedinná věc , že v sedě u mě vzniká větší utrobní tlak krve , díky většímu množství vnitřního tuku , tato krev se v leže rovnoměrně dostane všude a nenahromadí se třeba jen v břišní dutině , co myslíte Vy . Je pravda že jsem přibral 4- 5 kg od jara s corona krizí , která na mě působí hodně stresově ( mluví se o obézních), a cítím to na břiše , myslíte že je bezpodmíněčně nutné měřit tlak pouze v sedě , a proč myslíte že se mě tento tlak oproti v leže zvyšuje ? Obávám se jíst prášky na tlak, pokud to nebude vyloženě nutné vzhledem ke své váze 132kg do 140/90 , proto chci nejprve zkusit režimové opatření a shodit pro začátek 4-5 kg , jestli se to nějak na tlaku projeví , pokud ne , praktická lékařka mě předepsala "Tezeo 40 mg" , který bych případně začal brát . Chci se také zeptat , jestli je tento lék vhodný jako lék první volby v mém případě , protože jak vidím existují desitky léků na tlak i nových typů a účinků , a to rozdělených do III. skupin , ale i tak v jednotlivých skupinách je jich taky hodně . Mohl by jste mě objasnit z čeho jsou tyto léky vyráběny (přírodní botanika nebo chemické ) taky mě zajímá mechanizmus jeijich působení na snížení tlaku , např když roztahují cévy tak jakým mechanismem , nemůže díky tomu docházet v určitých již předtím oslabených místech cévního systému k ještě většímu ztenčení cévní stěny nejen v mozku , která by později mohla vést třeba k ruptuře aneurismatu v mozku , nebo břišní aorty ? mockrát Vám předem děkuji za odpovědi na múj poněkud obsáhlejší popis a víceré dotazy , krátce to prostě neumím.

Lékař [16.10.2020]:

Dobrý den,
snižování TK až na normální hodnoty nebo i nižší působí příznivě, pouze u starých pacientů po cévní mozkové příhodě se zúženými mozkovými tepnami na podkladě aterosklerózy může vést v nočních hodinách ke zhoršenému prokrvení a poškození mozku, protože určitý perfuzní tlak je potřebný. Další informace si můžete vyfiltrovat v mé odpovědi na dotaz č. 937.

Krevní tlak je ovlivněn řadou faktorů. Proto je třeba ho měřit za standardních podmínek – po 5 minutách klidu v poloze vsedě s podepřenými zády a od poslední výraznější fyzické zátěže by mělo uplynout minimálně 30 minut. Nohy by neměly být zkřížené, protože tak dochází ke zvýšení žilního návratu a tím k malému falešnému zvýšení TK. Patrně tak může působit i výrazná obezita. Při fyzické zátěži je TK více variabilní – viz odpověď na dotaz č. 678. Ohledně fyzické zátěže má pravdu Vámi zmíněná lékařka. Organismus je stavěný i na výrazné změny TK, dlouhodobě však i mírně zvýšený urychluje aterosklerózu tepen. Aneurysma aorty nebo mozkové tepny může prasknout při zvýšení TK, ale příčinou je především nekvalitní vazivová složka stěny tepny, která působí její roztažení.
Informace o lécích si můžete najít ve Wikipedii a dalších zdrojích informací na internetu.
Vzhledem k diabetu a naměřeným hodnotám TK byste měl brát doporučené Tezeo kromě režimových opatření – redukce stresů, hmotnosti a solení a zvýšení pohybové aktivity. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Správnost léčby by bylo vhodné konzultovat se specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

Dotaz č. 1147  —  Důvod náhrady léku na vysoký krevní tlak [Vilém, 08.10.2020]

Dobrý den, v lékárně mi byl vydán lék Valzap Combi 160mg/12,5mg místo původního léku Valsacombi 160mg/12,5mg. Z těchto důvodů by mne zajímal jaký je rozdíl mezi uvedenými léky a důvod této náhrady -dříve jsem užíval lék Blessin Plus H 160/12.5mg, který byl nahrazen lékem Valsacombi. Děkuji za odpověď

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
je tu zřejmě souvislost se stažením Valzapu Combi a Blessinu Plus H z trhu v létě 2018 kvůli nečistotě s kancerogenním účinkem přiimíchané k vlastní účinné látce. Detailně jsem tuto problematiku probral v odpovědi na dotaz č. 535, který si můžete vyfiltrovat. Valsacombi měl účinnou látku čistou, takže se vydával místo Valzapu Combi a Blessinu Plus H. Valzap Combi je již bezpečný, takže Vám ho dali místo Valsacombi – ověřeno ve velké lékárně.

Dotaz č. 1146  —  Měřené TK [Karolína, 08.10.2020]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč musí být tlakoměr položený v úrovni srdce ?Má to velký vliv na změřenou hodnotu ? Děkuji a přeji hezký den, Karolína

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
situace se spíše odvíjí od polohy manžety vzhledem k srdci. Při vzpažené paži je TK o něco nižší, při visící paži naopak o něco vyšší (několik mmHg). Navíc před měřením TK se má relaxovaně sedět s podepřenými zády a předloktím opřeným o stolní desku. A poloha desky pracovního stolu a přiměřeně vysoké židle u průměrně vysoké postavy umožňuje si opřít předloktí o desku stolu s tonometrem na úrovni srdce.

Dotaz č. 1145  —  Concor COR a zácpa [Jan, 06.10.2020]

Dobrý den, v květnu 2020 jsem se začal léčit s vysokým tlakem. Praktický lékař mi nasadil Concor COR 1,25 mg na večer. Hned po nasazení jsem začal mít problémy se zácpou a tak jsem lék po 3 týdnech vysadil a vše bylo zase v pořádku, myslím se stolicí. Jenže mám tak tlak 135/98. Což asi není moc dobré. Nevím zda existují léky co nezpůsobují zácpu? Lék jsem začal znovu brát a opět to samé, měl jsem zácpu a velmi tvrdou stolici. Tak ho opět neberu. Děkuji

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
zácpa je poměrně častý nežádoucí účinek, ale jistě by se našel lék z jiné lékové skupiny, který by Vám ji nepůsobil. Problém nahlašte svému praktickému lékaři, pro urychlení telefonicky, on Vám může předepsat elektronický recept na jiný lék.

Dotaz č. 1144  —  Stále vysoký tlak [Dagmar, 06.10.2020]

Zvýšení tlaku tak, že brzy ráno cca kolem druhé hodiny mě vzbudí hučení v hlavě a tlak 195/115/54 a ostatní dny od 165-195/88-115. I přes den se mi značně zvýšil tlak býval 115/65/60 a nyní v poledne nad 120-144/72-81 a večer 133-139/72-84/65-68zdá se mi že léky moc nefungují užívám Nebilt 5 1/2 0 1/2,Cordarone 200 1/2 po-pá,Cancombino 32/12,1/2 1/2 večer,Ebrantil 30 1-0-2 sos Tensiomin 25. Cancombino jsem zkusila vynechat a výška tlaku zůstala stejná takž si myyslím, že je brán zbytečně už kvůli mnohým vedlejším ůčinkům. Děkuji za Váš názor.

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že jste se opět k fixní dvojkombinaci Cancombino po dočasném vysazení vrátila. Efekt vysazení se nemusí okamžitě nebo v krátké době projevit, navíc při užívání multikombinace léků. Zdá se mi, že mnohé vedlejší účinky máte spíše „vyčtené" a pak je na sobě hledáte. Vy se neléčíte také jen pro samotnou hypertenzi, ale i pro arytmii. Samozřejmě existují ještě další léky, které by šlo vyzkoušet. Byla by vhodná také laboratorní kontrola včetně stanovení hormonů štítné žlázy.

Pokud máte pocit, že ošetřující lékař nebo lékaři nenacházejí delší dobu vhodnou kombinaci léků, obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

Dotaz č. 1143  —  Při užívání léku obsahující escitapopram mám nepravidelný a tep a vysoký TK [jaroslava, 06.10.2020]

Může lék obsahující escitalopram zvyšovat TK a nepravidelný tep? U prakt. lékaře jsem měla vyšší tlak, prý syndrom bílého pláště. Nyní, mám dost vysoký tlak kolem 150/100-110, i při měření doma, tlakoměr je nový,měří správně. Je mi 73 let, léčím se na hypothyreózu,štítnice je prý v pořádku, jsem 20let po hysterektomii a 3 roky po ablaci prsu, bez chemo a ozařování. Tento lék beru na úzkostnou poruchu. Při ní se mi dělají spasmy v oblasti páteře. Děkuji za odpověď.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
escitalopram by neměl zvyšovat tlak, ale arytmii by mohl za určitých okolností způsobit. TK by se mohl zvyšovat při stresu z vysokého tlaku a arytmie. Pokud se současně s nasazením escitalopramu neměnila léčba hypotyreózy, mohlo by jít o spontánně vzniklou arytmii.
V každém případě je třeba arytmii objektivizovat pomocí EKG a zvážit její souvislost s užíváním escitalopramu. Při občasném výskytu nepravidelného tepu je třeba 24hodinové monitorování EKG, případně i delší.

Dotaz č. 1142  —  Léky na vysoký tlak [Jana, 06.10.2020]

Dobrý den, mám od své praktické lékařky předepsaný Bisoprolol Mylan (jako náhradu za dlouho užívaný Vasocardin) a dále Prestarium Neo, který užívám na noc. DOTAZ: Když Prestarium Neo rozpůlím (celá tableta mi sníží tlak příliš) a vezmu na noc pouze půlku tablety, dostanu do sebe poloviční dávku účinné látky nebo to takto nefunguje ? Slyšela jsem, že některé léky z tohoto důvodu není vhodné půlit. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, máte po celé tabletě Prestaria Neo na noc ráno nízký TK. Tableta má na sobě rysku, takže ji lze rozlomit na 2 stejně účinné půlky. Léčbu lze zkontrolovat nebo upravit na základě domácího měření TK.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1141  —  Nejvhodnější užívání léků Twynsta [Martina S, 05.10.2020]

Dobrý den pane doktore. Jaký je prosím Váš odborný názor na nejvhodnější čas pro užívání léků Twynsta (80/10 mg). Myslím tím,zda užívat léky ráno nebo večer? Například ve španělské studií Hygia  -aneb kdy podávat antihypertenziva doporučují užívat léky spíše večer. Předem děkuji za odpověď.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
při večerním podání léků je podkladem snížení rizika kardiovaskulární příhody větší snížení TK v době spánku a prohloubení nočního poklesu TK. Tyto parametry mají pro stanovení KV rizika větší význam než průměrný TK v denní době nebo prům. TK za 24 hodin.
Účinku dlouhodobě (24 hodin) působících léků časem ubývá, ale měl by na konci dávkovacího období dosahovat minimálně 50% maximálního účinku léku. Ráno je účinek léků z předchozího dne nejslabší před novou dávkou léků, ale TK u každého vlivem 24hodinového hormonálního cyklu brzy ráno stoupá. Antihypertenzíva se obvykle podávají ráno, protože se zdůrazňuje potřeba nejsilnějšího účinku léků v době fyzické a psychické zátěže v práci provázené vyšším tlakem než v době odpočinku po práci nebo v době nočního spánku.
Večerní podání léků má podle mne význam především u pacientů, kterým TK v noci spontánně dostatečně neklesá. Pokud 24hodinové ambulantní monitorování TK při ranním podání léku u Vás ukáže nedostatečný pokles TK v noci, mělo by večerní podání Twynsty smysl. Myslím, že podobné řešení zvolí v budoucnosti i Evropská společnost pro hypertenzi.

Dotaz č. 1140  —  Změna tlaku po EKV (zvýšení) [Václav, 05.10.2020]

Užívám lék prenessa 4mg, tlak se pohyboval většinou mezi 120 -135/ 70-80 Asi před měsícem mně postihla arytmie. Čekal jse 12 dní na EKV -proběhla úspěšně. Před zákrokem byl tlak 124/78 -na oddělení JIP. Po verzi klesl tlak na 100/60 na asi 2 dny, potom 120/78. Asi po týdnu mi stoupl tlak na 170-180/85-89. Nyní asi týden je stále na této úrovni. Když jsem více aktivní stane se že klesne na 150/80. nyní ještě ke mně -je mi 75, sportuji a krom toho denně cca 8-10 km chůze.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
TK měřili různí lidé za různých podmínek. Arytmie (fibrilace síní?) může vést k poklesu TK. Pokud se měříte doma, mělo by to být před fyzickou zátěží nebo alespoň půl hodiny po fyzické zátěži. Pokud se měří dříve, může být TK proti standardu nižší, ale i vyšší. Každodenní chůze vede k poklesu TK. Je pravděpodobné, že přetrvávající stres z prodělané situace a obava z jejího opakování působí zvýšení tlaku.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1139  —  Kombinace leku [petr, 01.10.2020]

Dobry den beru zorem05 a prenesa 4 prenesa rano pul večer cely tlak mam dobry 138/80 ale jsem tak nějak slaby v nohach když sedim nebo pochazim tak dobry ale jak stoji dele na mistě tak jsem tak nějak nejisty nohy natekle nemam myslim si že je to tim praškem prenesa před tim jsem měl lozap50 a to bylo hrozny ted je to dobre beru to asi přes pul roku ze začatku dobry a ted ta slabost v nohach mam k tomu brat nějaky vitamin? a poradte jaky? Děkuji Vam za vaši odpověd na muj meil v uctě P,H, je mi 72 roku a beru na tlak asi 20 roku

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
bylo by dobré si změřit TK 3x vsedě po předchozím pětiminutovém sezení s podepřenými zády a pak cca po 2 minutách stání také 3x. Spodní tlak by vstoje neměl klesnout pod hodnotu vsedě. Pokud tak klesne, měla by se zvážit úprava medikace.
Jinak je pravděpodobnější neurologická, méně cévní příčina, obě vyžadující příslušné vyšetření.

 

Dotaz č. 1138  —  Léky na tlak [Jiřina, 30.09.2020]

Dobrý den, manžel 77 let je po mrtvici. Užívá controloc a prestarium neo 5 mg ráno a Agen 5 mg večer asi po dobu 2 měsíců. To mu stačilo k udržení tlaku v normální výši. Teď se mu objevila svědivá vyrážka. Praktická lékařka mi poradila, aby zjistila, který prášek mu vadí, vynechat Agen a místo toho brát prestarium v poledne a večer asi po dobu jednoho týdne. Je to správně? Děkuji za odpověď. Chadimová Jiřina

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
vypadá to, že všechny 3 léky dostal užívat současně, takže se zkouší je postupně jednotlivě vysazovat. Zvyšování dávky jednoho léku na dvojnásobek nevede k dvojnásobnému snížení TK a kombinace 2 léků s různými mechanismy účinku má lepší efekt. Lze tedy očekávat zvýšení TK. Pokud vyrážka za kontroly TK během několika dní vymizí a TK mezitím výrazně nestoupne, je to v pořádku. Jinak je lepší, vyměnit přechodně Agen za lék z jiné lékové skupiny.

Dotaz č. 1137  —  Může používání léku Kapidinu ve vzácných případech zvýšit krevní tlak? [Josef, 30.09.2020]

Dobrý den, pane doktore, dne 3. 9. 2020 mě byl v diabetické poradně naměřen krevní tlak 145/80, můj praktik mi téhož dne naměřil 150/90 a rozhodl, že mám brát k léku na snížení tlaku (Carzap 16 mg), další lék na snížení tlaku (Kapidin 10 mg). Na snížení cukru v krvi beru ještě denně lék Metfogamma 850. Po cca měsíci denního užívání léku, mi dnes (30. 9. 2020) můj praktik naměřil tlak 202/110. Mě se to nezdálo, tak jsme tlak ještě 2x přeměřili s podobným výsledkem. Je vůbec možné dosáhnout takového měsíčního rozdílu v tlaku (o 50 torrů), navíc při zesílené léčbě, k tomu při 4x větším fyzickém zatížení, než-li před měsícem. Nemůže tak vysoké navýšení krevního tlaku způsobit například nějaká nevhodná kombinace všech tří léků? Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem, Josef.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
doufám, že po opakovaném naměření tak vysokých hodnot TK jste dostal lék na rychlé snížení tlaku a možná se i vyměnil Kapidin za lék z jiné lékové skupiny. Pokud neberete ještě nějaké jiné léky na nějakou jinou chorobu, je nepravděpodobné, že by kombinace Carzapu a Metfogammy, ke které se přidal Kapidin, vytvořila interakci vedoucí k enormnímu vzestupu tlaku. Škoda, že jste si TK během září doma neměřil a není jasné, jak rychle se vzestup tlaku vyvinul. Výrazné stresy? Nelze vyloučit, že jde o záchvatovité zvýšení TK vyžadující specializované vyšetření.
Tato poradna pro vysoký krevní tlak nesupluje síť zdravotnických zařízení, tím spíše neřeší akutní případy. Může Vás však nasměrovat na další vyšetření s vyznačením jeho urgence a povzbudit k lepší spolupráci poskytnutím návodu k metodicky správnému měření TK v domácím prostředí.

Dotaz č. 1136  —  Betaloc Zok 100mg [Věra, 30.09.2020]

Dobrý den,beru na tlak Betaloc Zok 100mg pár měsíců asi 3 měsíce jsem si prášek půlila a brala 50mg ráno a 50mg večer,poté jsem si řekla, že je pohodlnější si vzít jen jeden prášek jen ráno a mít klid,asi po 8 dnech braní 100mg denně mi začali brát křeče do žaludku a do břicha řežou mi oči,bolí mi hlava,nemohu v noci spát a měla jsem ve stolici krev,ihned jsem přešla zase na 50mg ráno a 50mg večer,již beru 14dní a co se mi jedině srovnalo je že nemám už krev ve stolici,ale ty křeče v žaludku a v břiše neustávají,jiné léky neberu,snažím se jíst zdravě,sportuji mám asi náchylnější žaludek,protoe takové stejné reakce mám na antibiotika,nevím jestli si mám říct o výmněnu prášků na tlak,děkuji za radu Věra

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
jde nejspíše o nežádoucí účinky léku. Vzhledem k tomu, že tableta Betaloku ZOK 100 mg má půlící rýhu a předpokládá se její půlení, neměl bybýt rozdíl mezi dávkováním 2x 50 mg a 1x 100 mg. Betaloc ZOK je dlouhodobě účinný lék, takže případný rozdíl mezi dávkováními by měl být minimální. Při dávkování 2x 50 mg by mohlo být o trochu méně obtíží během dne a více obtíží v noci. A u Vás to bylo právě naopak.
Tlak patrně pokládáte za normalizovaný a tep asi rovněž, pokud důvodem pro podání léku byla hypertenze. Zatím můžete zkusit snížit dávku na 1x 50 mg denně.
Lze předpokládat, že stejné nežádoucí budou u většiny příbuzných léků ze skupiny beta-blokátorů. Je třeba zvážit podání antihypertenzíva z jiné lékové skupiny.
Nejlépe je telefonicky konzultovat svého praktického lékaře (Má o Vás nejvíce informací.), resp. lékaře, který lék nasadil.

Dotaz č. 1135  —  Kombinace léků [Tomáš, 27.09.2020]

Dobrý den, užívám na snížení tlaku Prestarium Neo Combi 5mg/1,25mg. Tlak se z původních průměrných hodnot cca 180-190/90-100 snížil, ale ne dost, zvýšení dávky nepomohlo. Užívání tohoto léků je zcela bez vedlejších účinků. Po čase jsem dostal Triplixam, Prestarium ukončeno, ale tento lék nedělal dobrotu. Vrátili mi tedy Prestarium Neo Combi 5mg/1,25mg a k tomu přidali Bigital 5 mg. Tuto kombinaci snáším dobře, ale tlak je stále vyšší a to obě hladiny (průměr i po lécích 150-160/90). Ráno nebo večer i vyšší. Přidání Bigitalu 5mg večer se nijak neprojevilo. Tlak měřen pravidelně, opakovaně a lékaři předávány hodnoty, uvádím průměry za týden. Mimo to užívám Letrox, ale ve velmi nízké, udržovací dávce 25mg. Již 15 let bez problémů se štítnou žlázou, mám pravidelné roční kontroly, poslední nyní v září. Jsem hodně obézní, ale během léčby se váha pomalu snižuje, žádné skoky nahoru nebo dolů ale nejsou. Jinak neberu žádné léky, s ničím jiným se neléčím, je mi 49 let. Vyšetření srdce, plic i ledvin v pořádku, veškeré krevní hodnoty také v normě (vše vyšetřeno v posledních měsících). Jakou možnost změny léčby byste mi mohl doporučit? Děkuji za Váš názor.

Lékař [28.09.2020]:

Dobrý den,
pro stanovení dalšího postupu by bylo dobré vědět, v čem nedělal Triplixam dobrotu. Triplixam totiž obsahu 3 léky – perindopril, indapamid a amlodipin. Amlodipin je společně s bisoprololem obsažen v Bigitalu, takže vlastně bez obtíží berete léky obsažené v Triplixamu a navíc bisoprolol. Nesnášení Triplixamu mohlo souviset s použitím některé ze silných variant Triplixamu (možná i tou nejsilnější – 10/2,5/10), která mohla vést k přechodné hypotenzi (nízkému tlaku), nejvíce cca za 4 hodiny od braní Triplixamu a mohl jste ji nepříjemně vnímat – únavnost, apatie, ospalost nebo závratě po postavení. Bigital, pokud jsem rozuměl dobře, berete 2x denně, takže to vypadá, že jsou možnosti této kombinace vyčerpané.

Je třeba zvážit přidání méně obvyklých léků ke stávající léčbě. Určitá možnost zlepšení je ještě i v dalším rozdělení používaných léků na více dávek (navíc polední a event. na noc) podle chování tlaku v průběhu dne a noci.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Je třeba zjistit, zda nemáte rezervy v nefarmakologické léčbě hypertenze – redukce stresů, hmotnosti a solení a zvýšení pohybové aktivity. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

Dotaz č. 1134  —  Hypertenze u dítěte [Aneta, 25.09.2020]

Dobrý den,syn 7et má zjištěnou hypertenzi od pěti let. Je hubený,v rodině vysoký tlak nemáme. Stále ho vyšetřují,že tlak má vysoký z nějaké příčiny. Na magnetické rezonanci mu před mesicem zjistili,že na obou ledvinách má roztrojenou renální tepnu. Čeká nás angiografie. Co mě ale zajímá je. Nasadili mu lék Tritace 5mg 1,5 tablety denně. Všude píšou že tento lék nesmí brát děti,v lékárně vždy na mě koukaji jak na blázna že tento lék vyzvedávám pro syna. I přes tento lék má syn tlak v rozmezí 120 až 130 na 70 až 90. Jeho strop by měl být 115.Před lekama měl tlak přes 150 na 90. Nelíbí se mi,že se synem nic nedělají,jen berou krev a moč a čekají až se něco někde ukáže. Až když sem apelovala má vyšetření mgr tak ji udělali. Ta ukázala to roztrojeni na obou ledvinách.Co mě vadí víc je,že bere tyto léky a kdo ví jak je dlouho brát bude. Jsou tyto léky vhodné pro tak malé dítě? Všude píší,že to mu vlastně můžou uškodit více. Děkuji za názor.

Lékař [28.09.2020]:

Dobrý den,
bezpečnost a účinnost použití ramiprilu u dětí nebyla zatím stanovena. Ponechání hypertenze bez léčby je však spojeno s výrazným rizikem vývoje kardiovaskulárních komplikací. Je třeba se ptát a žádat vysvětlení od ošetřujícího lékaře. Máte-li pochybnosti o péči o Vašeho syna, můžete si najít jiného specialistu a zdravotní zařízení (tzv. druhý názor). Takovým pracovištěm je Pediatrická klinika, přednosta prof. Tomáš Seeman, Fakultní nemocnice Praha – Motol.

Dotaz č. 1133  —  Vysoký krevní tlak [Míla, 01.10.2020]

Dobrý den léčím se na vysoký krevní tlak,mám cukrovku,astma a take problémy se srdeční chlopní. Lékař mi predepsal tyto léky Agen,Inhibice,Combiso na vysoký krevní tlak.Neni to moc léků najednou?Cítím se strašně unaven.Je mi divné že lékař nezjišťuje příčinu vysokého tlaku a cpe do mne prásky.Dekuji za odpověď

Lékař [26.09.2020]:

Dobrý den, 
není jasné, zda uběhl od zjištění hypertenze krátký čas a zda se nemusely léky v poslední době rychle přidávat, což by mohlo budit podezření na sekundární hypertenzi – určitá choroba vyvolávající následně (sekundárně) zvýšení tlaku. Únava může být nežádoucí účinek některého z léků, ale může jít o nízký tlak v důsledku předávkování léků.

Hypertenze, která trvá přes léčbu třemi léky, z nichž jeden lék je diuretikum (ve Vašem případě 4 léky) a pacient léky opravdu užívá, se pokládá za rezistentní k léčbě. V takovém případě nelze vyloučit, že může jít o některou sekundární hypertenzi vyžadující specializované vyšetření – pro podrobnější informace si vyfiltrujte odkaz na Rezistentní a sekundární hypertenzi, nejlépe odpověď na dotaz č. 544.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku. 

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.     


Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

Dotaz č. 1132  —  Hypertenze [Hypertenze, 01.10.2020]

dobrý den, již 15 let užívám medikamenty na snížení tlaku , ten se pohyboval okolo 114/80 v průměru asi měsíc co se mi zvedl na hodnoty kolem 155/75. jinak jím zdravě 7 let běhám cirka 130km měsíčně, nekouřím neholduju alkoholu. v čem může být příčina ? Byvalý aktivní sportovec . puls pořád 50-60. děkuji za případnou odpověď.

Lékař [29.09.2020]:

Dobrý den, 

hypertenze má svůj vývoj, který se nám nedaří léčbou úplně zastavit. Jiné vysvětlení jejího zhoršení by mohlo být zhoršení faktorů zdravého životního stylu, i když to tak u Vás nevypadá. Ale co stresy? Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. 

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku. 

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.     

 

 

Dotaz č. 1131  —  Porovnání léků [Ladislav, 23.09.2020]

Dobrý den.V nedávné době mi byly změněny léky na vysoký krevní tlak.Byl mi předepsán Bisoprolol Mylan 5mg. Teď mi paní lékárnice vydala Bisoprolol PMCS,tak bych chtěl vědět,zdali tyto dva léky jsou obsahově stejné,či nikoliv.Děkuji za vaši odpověď.Pěkný den

Lékař [28.09.2020]:

Dobrý den,
oba léky jsou kopie (generika) originálního beta-blokátoru Concor. Obsahují stejnou účinnou látku bisoprolol.

Dotaz č. 1130  —  Kolísavý TK [Zdeněk, 20.09.2020]

Před cca týdnem se mi ráno točila hlava. Změřil jsem si tlak pažním tlakoměrem a ten naměřil 180/80. Protože mě kardioložka předepsala Tritace 1/2, s tím, že pokud bude tlak trvale vyšší než 140/90. Naordinoval jsem si po přečtení letáku celý 2,5mg. Ptám se zejména proto, že diastoický nepřesáhne 85, tak syst. se pohybuje během dne mezi 150-165. Večerní hodnoty se pohybují po pivu kolem 130/65. Děkuji za radu

Lékař [27.09.2020]:

Dobrý den,
zvýšený systolický tlak se léčbou hůře ovlivní než diastolický TK – viz odpověď na dotaz č. 1127, kterou si můžete vyfiltrovat. Můžete si vyzkoušet vliv piva – změřte se 3x za sebou před pivem a po pivu.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Tonometry s manžetou na zápěstí nejsou přesné. Namřené hodnoty TK mají jen orientační význam. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1129  —  Vysoký tep [tomáš, 19.09.2020]

dobrý den,užívám léky na tlak : bisoprolol,amlodipin,ramipril.Na snížení tepové frekcence užívámReanem 7,5mg,který mi skutečně pomohl.Beru jednu tabletku ráno a druhou večer. Problém spočívá v tom,že hned ráno,mám vysoký tlaK,ale hlavně ted v pruměru 108.Takže ihned si vemu prášky na tlak a tep a je to v pořádku,ale problém je v tom,ře vysoký tep,zase přes 100, mám třeba již v 17-18 hod aten druhé prášek Raenom beru až kolem 21 hod.Můžete mi poradit co stím? Lze brát Raenom vyšší mg,či více tablet denně? děkuji za vaši odpověd. p.s. léčím se na panicko -uzkostnou poruchu ,a díky vysokému tepu se mi zároven spouští panická ataka.

Lékař [27.09.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že jste byl komplexně vyšetřen a nebyla zjištěna žádná příčina rychlého tepu. Lék Raenom je kopie originálního léku Procoralanu, obsahující účinnou látku ivabradin, který selektivně pouze zpomaluje srdeční frekvenci. Dávka 2x 7,5 mg by se neměla překračovat. Je třeba zvážit, zda nelze využít maximální doporučené dávky bisoprololu 20 mg (pokud se již nepoužívá) v kombinaci s Raenomem za kontroly tlaku a tepu. Bisoprolol kromě jiných účinků také snižuje srdeční frekvenci. Na zpomalení tepu lze také vyzkoušet ještě jiný beta-blokátor betaxolol podle potřeby v maximální dávce 40 mg v kombinaci s Raenomem. Vzhledem k rannímu vysokému tlaku bude potřeba brát část léků večer nebo ještě lépe na noc a bisoprolol ve 2 dávkách.

Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1128  —  Kontraindikace [Lucie, 19.09.2020]

Dobrý den,užívám dlohodobě Betaloc SR 200 mg a chtěla bych se zeptat zda k tomu mohu popíjet hloh (čaj,tinktůru ...) a dále by mě zajímalo zda k těm betablokátorům mohu pastilky Islandský lišejník protože mě poslední dobou často " škrábe v krku". Děkuji za odpověď a zdravím.

Lékař [26.09.2020]:

Dobrý den,
hloh v uváděných formách stejně jako pastilky islandského lišejníku jsou potravinové doplňky. Pokud je mi známo, jejich užívání s léky nevadí. Můžete se ještě ujistit v lékárně, která je prodává. Dodržujte jejich doporučené dávky.
U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Podrobné informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.
Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku).

Dotaz č. 1127  —  Operácia srdca bolesť hlavy k dotazu 1115 Maja z 31.8.2020 [Maja, 15.09.2020]

Ďakujem za odpoveď, pán doktor, ocko má aj fibriláciu predsiení do pravej komory,keď mu meriame tlak vždy ukazuje na tlakomeri fibriláciu. Brali mu z nohy žilu a má urobené 3 baypassy na srdiecku. Teraz má tlak tak 140/80 a pulz 80 len ho stále bolieva hlava začne ho tak okolo 10tej doobedu potom si dá xanax dakedy ho prejde ale inokedy zase nie a potom ho zas bolí okolo tretej poobede bol aj u neurológa dal mu od bolestí qarelin a ascorutin 3krat 1 tabletku eliqis už neje len anopyrin na obed 50mg. Nemal by zvýšiť dávku na 100mg? Aby mu viac prekrvovalo telo a mozog? Zajtra má ísť na magnetickú rezonanciu tak vám potom napíšem čo mu povedali.lieky jedaval tieto isté len nejedol concor, anopyrin, eliqis, ktorý už neje len anopyrin a ostatné lieky jedol aj pred operáciou, tie ktoré teraZ užíva čo som vám napísala a prepáčte viete mi vysvetliť o tom digoxine že sa zvyšuje jeho účinok pri nízkom draslíku v tele? digoxin je na posilnenie srdcového svalu a môže mu robiť zle?vy osobne by ste aké lieky odporučili po operácii srdca s tromi baypassy fibriláciu predsiení, je tá liečba spravna? dakujem za skorú odpoveď Mária

Lékař [26.09.2020]:

Dobrý den,
jde o komplikovaný případ, který se zřejmě daří řešit. Z Vašeho líčení to vypadá, že ho pouze trápí bolesti hlavy, které nejsou trvalé, což by mohlo svědčit pro jejich závislost na výši krevního tlaku. Zkuste mu měřit TK při bolestech hlavy a v době bez bolestí. Výsledky měření předejte svému lékaři. Pokud se TK nebude lišit, nemá úroveň krevního tlaku na bolesti hlavy výzanmný vliv a je třeba hledat jejich příčinu jinde, což bývá při řadě možných příčin problém. Pokud se příčina nenajde, nezbývá než pouze tlumit bolest jako příznak (symptom). Léky proti srážení krve, které je třeba preventivně užívat, aby se v srdci při fibrilaci síní nevytvořila krevní sraženina, která by se mohla utrhnout a způsobit embolizační mozkovou příhodu. Na druhé straně je tato léčba spojena s rizikem krvácení v mozku nebo i jinde.

Uvědomte si, že informace, které jste mi minule prezentovala, byly z lékařského hlediska, zvlášť u tak složitého případu, který se nedá řešit na dálku, nedostačující. Účelem této poradny není vést dialog na více pokračování, ale jednorázová odpověď na otázku, která Vás může nasměrovat na typ dalšího vyšetření u specialistů nebo v rajonní nemocnici včetně upozornění na riziko z prodlení. Informace a vysvětlení postupu hledejte u ošetřujícího lékaře. Pokud se Vám poskytovaná péče o otce nezdá, vyhledejte si na Slovensku jiného specialistu nebo zařízení kvůli tzv. druhému názoru, ale bez
vyžádání kompletní dokumentace se to u tak složitého případu neobejde.

Pokud máte hlubší zájem o medicínu, hledejte informace o chorobách, mechanismu účinku léků a jejich toxicitě na internetu.

Dotaz č. 1126  —  Prenewel a snížení libida [Katka, 14.09.2020]

Dobrý den, pane doktore, přítel (30 let) bere na vysoký krevní tlak Prenewel. Tento mu zabírá , předtím bral Prenessa, ale tím se mu nesnížil tlak na normál, proto mu doktor předepsal Prenewel. Máme ale problém v tom, že se mu hodně snížilo libido . Nikdy předtím s tím neměl problém. Jsme mladí a jsme spolu krátkou dobu na to, aby se to stalo věkem nebo dlouhým stereotypním vztahem. Je možné, že to způsobil tento lék a dá se s tím něco dělat? Děkuji Katka

Lékař [26.09.2020]:

Dobrý den,
častější nežádoucí účinek léků na snížení krevního tlaku je porucha erekce než snížení libida (chuť na sex). Zodpovědný je patrně indapamid – druhá komponenta fixní kombinace Prenewel. Existuje ve více variantách s různě silnými komponentami. Je třeba zvážit, zda by na normalizaci TK nestačila varianta s nižší dávkou indapamidu. Nežádoucí účinky obvykle narůstají se zvyšující se dávkou léku. Lze také zvážit použití jiné dvojkombinace antihypertenzív.
Problematiku jsem již podrobně probral v odpovědích na dřívější otázky, které si můžete vyfiltrovat pod heslem Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.

Dotaz č. 1125  —  Vysoký tlak a nepoměr systola a duastola [Elena, 13.09.2020]

Dobrý den, poskední dobou, mám nepoměr mezi Systolickym a Systolickym tlakem. 165/ 80. Jsem stále moc unavená, obliba ne hlava, a je mě stále zima. Může to být tímto nepoměrně? Mám obavy, že mě stoupá pouze vrchní hodnota, co to může být? Co se mě může stát? Na tlak beru Toluru 80 mg denně. Děkuji za odpověď. Elena Ptáčková

Lékař [26.09.2020]:

Dobrý den,
v průběhu let dochází ke ztrátě elasticity aorty a velkých tepen, což vede k nárůstu vrchního a poklesu až normalizaci spodního tlaku. Intenzívnější léčbou se snáze dosáhne poklesu spodního tlaku než vrchního tlaku. Je třeba zvážit pokus o normalizaci tlaku pomocí kombinační léčby, nejspíše přidáním blokátoru kalciových kanálů. Je lépe tlak snižovat pomalu, aby se kardiovaskulární systém na nižší tlak zadaptoval. V případě problémů nebo příliš nízkého průměrného spodního tlaku pod 60 – 65 mmHg je třeba snížit dávku léku a nechat jen mírně zvýšený TK. Zimomřivost může mít více příčin vyžadujícíh komplexní vyšetření. Jednou z nich je snížená funkce štítné žlázy.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1124  —  Citalopram [Ivana, 13.09.2020]

Dobrý den, prosím o informaci, zda lze pacientce, která je hypertonička (věk 77 let), předepsat antidepresiva citalopram. Zároveň prosím o informaci, zda by mohlo v tomto případě dojít k otravě, případnému úmrtí pacientky. Děkuji.

Lékař [26.09.2020]:

Dobrý den,
při předávkování uvedeným lékem může dojít k otravě, výjimečně i s následkem smrti. Bude nejlépe, když se poradíte s ošetřujícím lékařem Vaší matky, který jí předepsal citalopram. Ten má přehled o možných interakcích s její stávající léčbou, které by mohly být nebezpečné. Účinek citalopramu se na rozdíl od jiných léků vyvíjí postupně v týdnech až měsících a léčba se nemá náhle ukončit. Než naběhne plný účinek léku, mohou se vyskytnout i nebezpečné nežádoucí účinky.
Při vývoji demence pacienti ztrácejí schopnost si sami připravovat léky na jednotlivé dny. Nejsou si vědomi, že si lék vzali nebo nevzali, takže je třeba jim podávat léky pod kontrolou. Nejlepší informace Vám o léčbě citalopramem může poskytnout psychiatr.

Dotaz č. 1123  —  Tlak, tachykardie [Pavla, 11.09.2020]

Dobrý den, pane doktore, během dvou let jsem měla dva dvouminutové záchvaty velmi rychlého bušení srdce (tipuji kolem 300tepů za minutu) s pocitem krátkého dechu. Bohužel se nepodařilo zjistit, o jakou arytmii se jedná. Podstoupila jsem holter vyšetření 24hod, echo vyšetření, zátěžový test. Vše téměř v normě. Byla mi zjištěna sinusová tachykardie, jsem velmi úzkostný člověk, během úzkosti mi během chvilky velmi stoupne tep i tlak. Kardiolog mi nasadil půlku tabl. Betaloc ZOK . Já se však nyní velmi obávám, zda mi tep a tlak neklesne v době klidu až příliš. V klidu mívám tlak 125 -130/80 -85, tep kolem 80 -85. Při rozrušení to jde velmi rychle nahoru. V nemocnici tlak 180/100, 160 tepů. Každý den řídím auto, pracuji s dětmi, takže se potřebuji dost soustředit. Je tato dávka pro mě riziková?Mám obavu, abych někde nezkolabovala. Děkuji za váš čas.

Lékař [22.09.2020]:

Dobrý den,
je uváděný tep při současném užívání Betaloku? Ať je nebo není, snížení tepu se nebojte. Tep by se neměl snižovat pod 55 tepů/min. Pokud by se tep blížil této hranici, lze dávku Betaloku snížit a tep se zrychlí. Píšete, že úzkost vyvolá vzestup tlaku a tepu. Je třeba zvážit konzultaci psychiatra. Nelze vyloučit, že tlak a tep stoupne spontánně a máte z toho pocit úzkosti? Pak by šlo o záchvatovitou hypertenzi vyžadující specializované vyšetření.

Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

Dotaz č. 1122  —  Kombinace leku [petr, 09.09.2020]

Dobry den prosim ,mam dotaz uživam lek na tlak Prenesa 4 + zorem5 Mohu k těmto lekum si vzit 1-2 stroužky česneku denně? děkuji moc za vaši odpověd na muj meil ten česnek neberu zaroven s leky až při obědě Děkuji Tlak mam jak kdy 140/80 někdy se mi ukaže srdičko asi 1X za měřeni mi jakoby vynecha

Lékař [22.09.2020]:

Dobrý den,
odborná doporučení na léčbu hypertenze se o česneku jako účinného prostředku na léčbu hypertenze nezmiňují. Ale pokud máte dobrý pocit z jeho konzumace, můžete ho klidně konzumovat i současně s léky.

Pokud máte zájem o použití uznávané nefarmakologické léčby hypertenze, můžete využít rezervy v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), se TK postupně sníží, takže je někdy třeba snížit dávku podávaných léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Ikona srdíčka znamená zachycenou nepravidelnou srdeční akci. Často se tak mohou projevovat tzv. extrasystoly, které občas máme všichni i se zdravým srdcem. Pokud by se objevovaly častěji, informujte svého lékaře.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1121  —  Vyšší tlak zejména ráno [stanislava, 08.09.2020]

prosím o radu, mám navštívit lékaře, kdaž téměř každé ráno naměřím hodnoty krevního tlaku 180/80-90, ale během dopoledne se mi sníží na 150/80 a někdy i nižší 90/65. Nikdy jsem se s tlakem neléčila. Děkuji za odpověď a přeji vše dobré.

Lékař [21.09.2020]:

Dobrý den,
opravdu se neléčíte ani nyní? Tak jako tak byste měla navštívit svého praktického lékaře. Vypadá to na záchvatovitou hypertenzi, která si zaslouží specializované vyšetření. Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

Dotaz č. 1120  —  Spôsob merania tlaku [Marian, 06.09.2020]

mám 68 rokov a problém vyšším spodným tlakom, pravidelne denne si meriam tlak. Po ochorení mám amputovanú ľavú ruku v predlaktí, meranie na ľavej ruku si dokážem zrealizovať sám, na pravej len s pomocou ďalšej osoby. Merania na ľavej ruke sú vyššie v priemere o 10 -15 mmHg, tlak taktiež o 10, ako merania na pravej ruke. Poprosím o vyjadrenie, meranie na ktorej ruke mám brať za smerodatné Ďakujem Marian

Lékař [21.09.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že máte na levé končetině s amputací spojenou tepnu se žílou (arterio-venózní shunt), který způsobuje zvýšený průtok krve levou paží a mohl by být za vyšší TK zodpovědný. Na druhé straně může být taková diference tlaků ještě přítomná i za normálních cévních poměrů. Pokud jde mezi pažemi o systematický rozdíl, mohl byste se měřit na levé horní končetině (LHK), kde nepotřebujete asistenci. Nepotřebujete se však měřit denně, stačí cyklus 3 – 7 dní (optimálně 7 dní za sebou) za asistence vpravo, který byste mohl absolvovat po nastavení dávkování jen 1x za 3 měsíce.
Mohl byste porovnat týdenní cyklus měření vlevo s týdenním cyklem měření vpravo.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1119  —  Vysoký tlak [Judita, 05.09.2020]

Dobrý deň, pred mesiacom v noci som sa zobudila na silné búšenie srdca, privolaná rýchla pomoc mi namerala tlak 210/100, už som od vtedy bola na EKG holter, sono srdca,brucha, žil -všetko v poriadku, brali mi krv na všetko čo sa dalo -tiež všetko v poriadku. Predpísali mi prestance 5 mg 1 x ráno a stále sa mi min. 2 x tá za mesiac stalo,že som sa v noci zobudila na silné búšenie srdca a tlak letel hore. A po tabletkách mi tiež nebýva dobre, mám hnačky, sem tam tlak okolo srdca. Chcela by som sa opýtať na aké ešte vyšetrenie by som mala ísť aby sa zistilo že z čoho sa mi to opakuje, resp. z čoho sa to mohlo stať. Ďakujem

Lékař [21.09.2020]:

Dobrý den,
Prestance 5/5? je fixní dvojkombinace perindoprilu a amlodipinu. Oba léky mohou mít jako nežádoucí účinek průjem. Jde nejspíše o nežádoucí účinek jen jednoho léku, takže je třeba, abyste ve spolupráci se svým ošetřujícím lékařem zjistila, který z nich to je, a mohla jste užívat alespoň jeden z nich v kombinaci s jiným lékem. Oba léky tvořící Prestance jsou totiž velmi dobré.

U léků na snížení tlaku může vyvolávat obtíže nadměrné snížení TK hlavně kolem poledne, ale i zvýšení TK na konci dávkovacího období před novou ranní dávkou léků, kdy je účinek léků nejslabší.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1118  —  Doreta a krevní tlak [Jan, 04.09.2020]

Pane doktore, jsem onko pacient a kvůli bolestem po ozařování beru už 3 týdny vždy večer jednu pilulku Dorety (recept od obvodní). Ty bolesti nejsou stálé, ale spíše potenciálně přítomné. Krevní tlak si měřívám jednou denně a na svůj věk (81) není nejhorší, i když samozřejmě kolísá. V posledních 5 dnech jej mám setrvale vyšší -144/84/67 149/86/tep64 / 148/93/69/ 148/93/69tep/ a teď před chvílí 139/81/tep64/ Ptám se tedy, má užívání Dorety vliv na navýšení tlaku, užívat ji občas? Děkuji J.V.

Lékař [20.09.2020]:

Dobrý den,
u pacientů nad 75 let je možné očekávat horší eliminaci léku z organismu v důsledku věku, což odpovídá situaci s podáním vyšší dávky než 1 tbl. denně, tedy vyšší dávky než se doporučuje ve Vašemm věku. Falešné předávkování se může ještě výrazněji projevit při nějaké chorobě ledvin s jejich více sníženou funkcí než odpovídá věku. Lék může působit zvýšení krevního tlaku, zvlášť v situaci jeho sníženého odbourávání v organismu.
Doporučuje se prodloužit interval mezi dávkami léku. Mohl byste ho zkusit brát obden, což si můžete klidně dovolit, protože bolesti nejsou stálé.

Dotaz č. 1117  —  MICARDISPLUS, 80MG/12,5MG originál vs licenční produkt [Jirka, 04.09.2020]

Dobrý den, na VKT užívám MICARDISPLUS, 80MG/12,5MG -originál vyrobený v Německu. V lékárně je mi nabízen licenční produkt , který je bez doplatku. Je mezi těmito léky nějaký rozdíl?. Dříve mi bylo sděleno, že originál má nějakou potahovou látku, které " zpříjemňuje" trávení léku. Děkuji za odpověď

Lékař [20.09.2020]:

Dobrý den,
o popisované potahové látce jsem neslyšel. Jsou sice drobné rozdíly v pomocných látkách obsažených v tabletě originálu a kopie, takže by někteří pacienti mohli výjimečně pozorovat rozdíl. Můžete si vyslechnout názor jiného lékárníka (druhý názor). Sám jsem si na sobě vyzkoušel tabletu originálu a 2 kopií (generik) samotného Micardisu a nepozoroval jsem rozdíl. Účinná látka je v lécích stejná, ale mohou být rozdíly v pomocných látkách a tím i v tabletě jako takové.

Dotaz č. 1116  —  Léčba vysokého krevního tlaku [Jana, 02.09.2020]

Vážený pane doktore, prosím Vás o doporučení vhodného léku na vysoký krevní tlak. Je mi 58 let a léčím se v poradně s těžko léčitelným astmatem a k tomu na revmatologii se systémovým lupusem erythematodes. Užívám Medrol 4 mg denně, Plaquenil 1-0-0, Seretide 500 mg 1-0-1, Spiriva 1-0-0, Xyzal 1-0-0, Helicid 1-0-0. S vysokým tlakem se léčím několik let. Nejprve jsem užívala Losartan 50 mg od firmy Stada, poté, co došlo k výpadku tohoto léku na trhu jsem přešla na Losartan 50 mg od firmy TEVA. Nyní řeší opět problém s výpadkem tohoto léku, který je v současné době nedostupný, při těchto lécích jsem neměla žádné problémy. Nyní po výpadku léku mi praktický lékař nejprve předepsal Losartan Aurovitas (ztížené dýchání, zažívací potíže, celková únava), výměna za Lozap 50 mg Zentiva (opět potíže s dechem, závrať, bolest hlavy, průjem a bolest břicha), další VALZAP 160 mg (závratě, motání a bolest hlavy, třes těla), poslední Perindopril/Amlodipine STADA 4 mg/5mg, který mi po konzultaci s ošetřujícím lékařem v revmatologické poradně nebyl doporučen. Praktický lékař mi současné chvíli sdělil, že neví jaký lék předepsat, proto Vás prosím o názor a případné doporučení vhodného preparátu. Děkuji.

Lékař [15.09.2020]:

Dobrý den,
je s podivem, že losartan vyráběný více firmami špatně snášíte. Lze zkusit příbuzné léky ze skupiny sartanů – telmisartan, candesartan nebo irbesartan. Perindopril/Amlodipine Stada je fixní dvojkombinace. Předpokládám, že revmatologovi vadí spíše amlodipin. Je třeba se ujistit, protože perindopril by byl vhodná alternativa, případně s malou dávkou diuretika při malém efektu perindoprilu za předpokladu, že jste neměla při užívání nějakého léku na snížení TK ze skupiny ACEI suchý kašel.


Dotaz č. 1115  —  Operácia srdca bolesť hlavy [Maja, 31.08.2020]

Dobrý deň, ocko je pol roka po operácii srdca. Užíva lieky ráno:irbesartan, agen, concor, digoxin (okrem soboty a nedele),eliqis 1/2, glukopage na cukrovku, furon, na obed anopyrin 50mg, diaprel a furon 1/2, a večer : Concor a glukopage 1/2kardiologicka mu povedala, že ma večer Concor vynechať a ma jesť eliqis 1/2. Často ho bolieva hlava tlak mal 165/85 aj zvýšený pulz 93 a dnes 145/85 v piatok sa mu pustila krv z nosa aj v nedeľu tak e boli na pohotovosti dali mu drenaz do nosa zajtra to máme ísť vybrať poraďte mi prosím ťa bolesť hlavy ho niekedy prejde keď spí ale niekedy ho boli celý deň môže užívať ten eliqis vecer aj s concorom? Lebo keď mu tak tiekla tá krv tak som mu večer nechala len Concor a glukopage a eliqis neje len ráno 2,5mg poraďte mi prosím ďakujem za skorú odpoveď

Lékař [15.09.2020]:

Dobrý den,
není jasné, o jakou operaci srdce šlo a zda nebyla nebo není provázena nějakou arytmií. Racionální postup je požádat ošetřující lékaře o vysvětlení problémů s léčbou. Bolesti hlavy mohou být vyvolané především vysokým než nízkým tlakem – rychlý pokles TK po Furonu? Bývaly bolesti hlavy i dříve pouze při vysokém tlaku? Může však jít o nežádoucí účinek některého z podávaných léků, event. Může jít o kombinaci těchto příčin. Vzhledem k tomu, že jsou bolesti hlavy poměrně častý nežádoucí účinek, a léky byly podávány nejspíše postupně, bylo by možná rychlejší si vzpomenout, od přidání kterého léku se začaly vyskytovat, než hledáním bolestí hlavy v seznamu nežádoucích účinků jednotlivých léků.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Zřejmě u Vašeho otce nejde o letitý sklon ke krvácení z nosu z lokální příčíny (ze žilní pleteně v nosní dutině, která se ošetřuje při častém výskytu krvácení kauterizací). Frekvenci krvácení z nosu však mohou další příčiny zvyšovat. Pokud jsem Vašemu popisu událostí rozuměl dobře, krvácení z nosu předcházelo nedávné zvýšení dávky Eliquisu, což by mohla být jeho příčina, i když jde o redukovanou dávku, která mu byla z nějakých důvodů nasazena, např. při snížení funkce ledvin nebo při předpokládáné interakci léků. Kombinace Eliquisu s Anopyrinem zvyšuje riziko krvácení.

Concor snižuje tlak i tep, ideálně je třeba držet TK na hodnotách kolem 130/80 mmHg a tep ne pod 55/min., samozřejmě i účinkem dalších antihypertenzív. Účinek Digoxinu včetně nežádoucích účinků se zvyšuje s klesající hladinou draslíku v krvi. K tomu může vést užívání Furonu bez substituce draslíku – třeba zvážit laboratorní kontroly draslíku.

Dotaz č. 1114  —  Snížil se mi tlak [Zdenka, 28.08.2020]

měla jsem vysoký krevní tlak, užívám polovinu prášku tezeo hct 80/12,5, zařala jsem brát houbu reischu a tak se mi snížil, teď mám píše nízký tlak kolem 110/70 mám dál užívat prášky na vysoký tlak a nebo je mám vysadit?

Lékař [31.08.2020]:

Dobrý den,
houba Reishi (Lesklokorka lesklá) patří mezi potravinové doplňky. Český název uváděný na internetu se nezdá být gramaticky správný, protože obsahuje zbytečně druhé konstatování lesklosti houby, což staří botanici tvořící české názvy věděli.
U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Podrobné informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976.

Překvapující je výrazné snížení TK po poživání houby, které uvádíte. Kdyby to tak bylo, houba nebo spíše izolovaná účinná látka z houby by se dávno užívala k léčbě hypertenze. Doporučil bych Vám brzkou návštěvu lékaře, aby zvážil komplexní vyšetření včetně laboratorního k vyloučení/potvrzení zhoršení funkce ledvin a dalších chorob, které by mohly vést ke snížení krevního tlaku. Zatím nouzově rozdělte tabletu na čtvrtinu a opakovaně si měřte tlak.
Je třeba si metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 1113  —  Hypertenzia [Peter., 25.08.2020]

Dobry deň pán doktor mám 33r. mam diagnózu paroxyzmus fibrilacie predsiene tachykardia 90-100min.Uzivam betablokator Coryol rano12,5mg a večer 12,5mg.Taktiez sa liečim aj na vysoký tlak 1.stupen hypertenzie 130-90 niekedy 140-100.Uzivam Prenessu 8mg ráno 4mg a večer 4mg.Neviem ako znížiť diastolicky a systolicky tlak bol mi aj predpísaný Rilmex 1mg na esenciálnu hypertenziu.Ale v návode čítam že sa nesmie používať v prípade liečebného betablokatormi zo zlyhavanim srdca.A ťažkou depresiou.Beriem aj antidepresíva prothiaden 25mg,lexaurin 1,5mg ráno večer.Poradte mi.Dakujem.

Lékař [31.08.2020]:

Dobrý den,
je diagnóza paroxysmus fibrilace síní jistá? Na tuto arytmii jste ještě mladý. A kolik bylo paroxysmů, máte je opakovaně? Většinu doby máte asi fyziologický sinusový rytmus a klidnou srdeční frekvenci, možná i zpomalenou účinkem Coryolu.Coryol a Prenessa je z hlediska léčby hypertenze slabá kombinace. Proč si myslíte, že máte selhání srdce? Měl byste se zeptat svého kardiologa. Pokud se při léčbě hypertenze používají 3 léky na snížení tlaku, jeden z nich by mělo být diuretikum. Navíc by se Rilmex neměl brát při depresích. Kardiolog by se měl domluvit s psychiatrem, zda je vhodné brát Prothiaden při Vaší arytmii.

Dotaz č. 1112  —  Vysoký tep [Valeria, 25.08.2020]

Som dva roky po infarkte,tlak mám v súčastnosti ustálený v priemere na 130/83 tep 80 pri meraní tlaku v kľude. No podľa hodiniek na zápästí mi niekedy tep aj v kľude vyskočí na hodnoty aj nad 150 objaví sa aj VO max.Kludovy cez noc býva okolo 65. Cez deň priemer je niekedy aj 85 Je to v poriadku?Uzivam tieto lieky aspirín protect 100 jednu ráno,isoptin80 3 krát denne,protevasc35 ráno a večer jeden,telmisartan 40 ráno a večer jeden,cynt0,2 trikrát denne.mozte mi poradí ako utíšiť srdce.Vysetrenie na štítnu žľazu bolo v norme. Ďakujem.

Lékař [29.08.2020]:

Dobrý den,
je vhodné ověřit paroxysmy rychlé srdeční akce všeobecně uznávanou metodou monitorace EKG. Po prodělaném srdečním infarktu se v rámci sekundární prevence obvykle podává některý beta-blokátor, který účinněji zpomaluje tep ve srovnání s Isoptinem a Cyntem. Pokud se beta-blokátor dříve neosvědčil kvůli nežádoucímu účinku, lze zvážit použití ivabradinu, který pouze zpomaluje tep a tlak nemění. Tlak lze snížit kombinací telmisartanu s jiným antihypertenzívem místo Isoptinu a Cyntu.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1111  —  Žádost [Petr, 24.08.2020]

Dobrý den, prosím, beru léky na vysoký tlak Cosyrela léky na deprese Apo-Parox. Chci se zeptat, zda tam nehrozí nějaká kontraindikace. Děkuji. Hezký den Petr

Lékař [29.08.2020]:

Dobrý den,
lékař přidávající další lék k dříve nasazeným a dosud podávaným lékům, by měl zjistit případné škodlivé interakce. V podrobných informacích o lécích (spc) jsem nenašel žádné informace o nevhodné interakci uvedených léků. Apo-Parox samotný může dočasně zvyšovat nebo snižovat TK. Po postavení může docházet ke snížení TK a závratím.

Pokud jde o lékové interakce, lze využít online poradny Znám své léky (www.znamsveleky.cz), která umožňuje pacientům zkontrolovat, zda jim nehrozí nežádoucí lékové interakce.
Se seznamem užívaných léků včetně dávek se můžete v otázkách interakcí léků také obrátit na lékárníka.
Zákazníci BENU lékáren a držitelé BENU Lékové karty se mohou o lékových interakcích informovat v lékárnách nebo prostřednictvím on line poradny na www.benu.cz.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce