Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 253120

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4552x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
6 + 5 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1072  —  Betaxolol [Tomáš, 06.07.2020]

Dobrý den, je mi 46 let, lékař mi naměřil vysoký krevní tlak a hned mě nasadil Bataxolol. Řekl bych že mi po těch lekách je hůř než když jsem žádné nebral. Může to být způsobeno léky? Děkuji

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1071  —  Přehození léků [Markéta, 04.07.2020]

Dobrý den, moje otázka směřuje k možnosti přehodit dva léky na tlak -co se týká denního braní. Předepsáno mám Rivocor 5 ráno, Amlodipin 10 večer. Lze tuto medikaci přehodit? Systolický tlak ráno jsem nedávno měla brzy ráno 154, diastolický 75? Když přijdu do lékárny pro léky, vždy mi píšou amlodipin ráno a rivocor večer???? Změní se něco???

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1070  —  Tlak [Valerie, 02.07.2020]

Dobrý den, co se může může stát pokud nemám vysoký tlak a beru prášky na tlak Mám na mysli poškodí to nějak organizmuz.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1069  —  Meranie krvného tlaku. [Jaroslav, 02.07.2020]

Dobrý deň. Potreboval by som sa uistiť o správnom spôsobe merania tlaku. Naštevujem kardiológa, pretože mávam vysoký tlak a beriem aj lieky -prestárium. Doma si meriam tlak pravidelne -digitálne Omron M6 aj klasicky Microlife -rozdiel je minimálny. Ráno mám vždy nižší tlak -niekedy aj 110/75. Ku večeru je občas vyšší -max 140/95 -väčšinou okolo 125/85. Pri návšteve lekára mi namerali tlak 155 / 100. Moc mi nedôverovali, že doma si meriam s takýmito hodnotami. Doma si meriam tlak podľa návodu výrobcu od tlakomeru (aj podľa videa na webe) ruka na stole. U lekára však merajú (klasickým meradlom) -sadnem si a ruku mám skoro volne pri tele. Skúšal som to aj doma a pri tejto polohe ruky je tlak vyšší -ten spodný -aj o desať jednotiek -aj digitálny aj klasický. Viete mi poradiť, ktorý spôsob merania je správny?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1068  —  Prášky na vysoký tlak [jan, 01.07.2020]

dobrý den, je mi 36 let a měl jsem vysoký tlak cca 155/100, paní doktorka mi naordinovala tritace 5mg a od té doby mam cca 120/80 už dva roky. Paní doktorka mě tahá každý tři měsíce na kontroly, aby mi předepsala nové léky na tlak. Když jí požádám o erecept po telefonu, tak o tom nechce ani slyšet a musím jít znovu k lékařce do ordinace. Je tento postup normální když tlaky mam výstavní a prášky se dodávají i na celý rok. Děkuji za odpověd ps. jiní problém se zdraví nemam, lečím se pouze s vysokým tlakem

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1067  —  Užívám lék triplixam motá se mi hlava při chuzi .léčím se na tlak poprve. [jindřich, 30.06.2020]

tlak mám 130-80 nic mě nebolí.mám 70-let

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
pokud byste si přibližně stejný TK naměřil v různou dobu dne a event. noci, měla by se příčina závratí hledat jinde (ORL a neurologické vyšetření). Triplixam je silná fixní trojkombinace léků, která má navíc různě silné varianty podle obsahu účinné látky jednotlivých komponent léku. Opravdu jste dostal k léčbě hypertenze jako prvý lék Triplixam?

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1066  —  Hypertenze [Emilie, 29.06.2020]

Dobrý den beru 20 roku vasocardin 50 půlku.. Ale teď se mi točí hlava tlak. Mám 128.87.66 mám skor nízký tlak mám změnit dávku alebo zvýšit?

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
pokud jste měla i dříve podobné (normální vrchní a lehce zvýšený spodní tlak) hodnoty TK a závratě jste neměla, lze předpokládat, že je jejich příčina jiná. K jejímu potvrzení/vyloučení je třeba zvážit ORL a neurologické vyšetření.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1065  —  Bisoprolol [Leos, 29.06.2020]

Dobrý den, užívám lék Bisoprolol 5 mg, někdy si ho však opomenu vzít, resp. nevím jestli jsem ho uzil ci nikoliv ? Dekuji za odpoved.

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
pokud berete více léků, je vhodné si obstarat v lékárně krabičku rozdělenou na 21 komůrek – 7 dní v týdnu, ráno, poledne a večer.
Pokud užíváte pouze Bisoprolol, zapište si, kolikátého jste si vzal první tabletu na blistru. Pak se snadno dopočítáte.
Naměřené hodnoty TK nejsou jako ukazatel vynechání léku obvykle spolehlivé, protože ani několikadenní přerušení dlouhodobé léčby Bisoprololem se nemusí projevit vzestupem TK.

Dotaz č. 1064  —  Vysoký tlak [Věra, 27.06.2020]

Prosím o radu,užívám tablety betalok,tezeo,apoamilzide a nitresan. Ráno po probuzení mám pořád tlak 165/95 ,po tabletách mi klesne do dvou hodin na 125/80. Cítím se šílené unavená. V poledne zase tlak stoupá.nevim si rady je to tak pořád dokola . Díky za radu

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že všechny léky berete ráno. Za únavu může být zodpovědný nízký tlak a/nebo nežádoucí účinek některého léku, nejspíše léku naposledy přidaného. Dobře nepůsobí ani větší kolísání TK.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1063  —  Nahle zvyseni krevniho tlaku [Vera, 24.06.2020]

Prosim o radu, je mi 52 let, jsem stihla, sportuji, dodrzuji spravnou vyzivu i pitny rezim, neberu zadne leky. V prubehu dne se mi najednou zniceho nic zvysi tlak, busi mi srdce, citim se slaba, studene ruce, tresou se mi nohy, nevolnost. Jenom omdlit. Tlak mne stoupne z meho normalniho 110/70 na 147/85(posledni epizoda). Vysetreni plic negativni, krevni testy bez nalezu. Proc se mi tak deje? Dekuji moc za odpoved.

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
bylo by vhodné objektivizovat bušení srdce (arytmii?) -změřit si TK a srdeční frekvenci. Nejpohotovější je vyhmatání tepu na zápěstí nebo v loketní jamce a měření srdeční frekvence 20 až 30 vteřin. Hodnotu tepu je třeba vynásobit třemi, resp. dvěma, aby se dosáhlo počtu tepů za minutu. Je třeba sledovat i pravidelnost/nepravidelnost tepu. K objektivizaci je třeba použít EKG. Při malé frekvenci záchvatů existuje i možnost dlouhodobější monitorace EKG než 24 hodin.

Méně pravděpodobné je primární zvýšení TK (záchvatovitá hypertenze) s následnými příznaky. Potvrzení/vyloučení její diagnózy provádějí specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz

Vzhledem k věku nelze vyloučit ani obtíže v rámci přechodu.

Dotaz č. 1062  —  Betaxolol [ALEŠ, 24.06.2020]

dobrý den, cca 10 let užívám betaxolol na tlak a chci se zeptat, naposledy jsem si ho vzal v pátek ráno, teď je středa 16h, naměřený tlak včera večer 117/78, ptám se proto, jestli prášky do sebe musím "cpát" celý život....byl jsem na vstupní prohlídce do nového zaměstnání a lékař mi na tuhle otázku poradil, ať je zkusím na pár dní vysadit, samozřejmě si denně měřit tlak, že uvidím jak se budu cítit, díky za odpověď

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
zřejmě byl TK naměřený u lékaře v mezích normy – díky účinku betaxololu. Byl v posledních měsících doma TK v normě nebo nízký ve srovnání s dřívějšími hodnotami TK naměřenými doma? TK může přetrvávat po vysazení betaxololu i více dní, u některých až měsíc, na hodnotách v mezích normy jako při léčbě.
Možná jste se navíc zlepšil v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) a snížil se Vám tlak. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
I některé choroby, které se zatím nijak neprojevují, mohou snižovat TK.

Dotaz č. 1061  —  Betaloc SR [Jiřina, 22.06.2020]

Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím sdělit jaký je rozdíl mezi těmito léky: Betaloc SR – zvýraznění u 200 mg v barvě modré Betaloc SR – zvýraznění u 200 mg v barvě oranž. Děkuji za odpověď. JK

Lékař [02.07.2020]:

Dobrý den,
jde o barevné zvýraznění na krabičce? Tablety jsou bílé stejně jako u Betaloku ZOK 200. Vaši otázku nejlépe zodpovědí v lékárně.

Dotaz č. 1060  —  Vysoké hodnoty [Tesanda, 20.06.2020]

Dobrý den.Asi 9 let se léčím s vyským tlakem.Beru Valsacor 160.Nedávno jsem si i tak naměřila vyšší hodnoty.Lékař mi přidal Orcal 5 mg,který beru asi 10 dní.Měřené hodnoty ale stále neklesají.Poslední měřená hodnota je 162/104. Jak dlouho trvá,než přidané léky(Orcal) začnou zabírat? Děkuji za odpověď.

Lékař [01.07.2020]:

Dobrý den,
hypertenze se může s věkem zhoršovat. Na zvýšení TK se může podílet i zhoršení faktorů zdravého životního stylu (zvýšení hmotnosti, stresů a solení a snížení pohybové aktivity). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Efekt Orcalu lze pozorovat již po 1-2 dnech, za 10 dní by měl být již přítomný plný efekt léku.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1058  —  [Antonín, 18.06.2020]

Mám krevní tlak 150/85.Je to dobré?Nebo špatné?

Lékař [30.06.2020]:

Dobrý den,
jednotlivé hodnoty TK nemají velký význam pro diagnózu ani pro léčbu hypertenze, pokud nejde o extrémní hodnoty TK 180 a/nebo 110 mmHg. Pro objektivní posouzení diagnózy nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí bez léčby a podle potřeby znovu po nasazené léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), byste mohl snížit TK a nemusel se nasazovat lék. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1057  —  Vysoky tlak - ano/ne? [Ayo, 18.06.2020]

Pekny den, ma lekarka zaregistrovala v lednu lehce zvyseny tlak -cca 135/90. Naordinovala mi presid 2,5mg. Leky jsem nezacal brat, ale tlak si doma meril 2xdenne ctvrt roku sam. Prumerne hodboty ma cca 130/88. Nekdy ma tlak kolem 125/85,nekdy 135/92. Kdyz jsem byl na kontrole, tak jsem v ten den byl unaven a ve stresu a v ordinaci mi namerili 150/100. Pry si z toho nemam nic delat, asi syndrom bileho plaste. Pry si mam presid brat, protoze prumerna hodnota 130/88 je hranicni. Jaky je vas nazor? Mam leky brat nebontlak hlidat? Aktualne druhy den po navsteve lekarky tlak 126/88. Vaha 107kg/180cm. Dekuji za odpoved.

Lékař [30.06.2020]:

Dobrý den,
hranice hypertenze je při měření TK v domácím prostředí průměrný TK 135 a/nebo 85 mmHg a vyšší. Máte tedy lehce zvšený spodní TK, který máte již 3 měsíce. Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), která Vám nejspíš ošetřující lékař doporučil, byste mohl snížit TK. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Pokud se nedosáhne za tu dobu normalizace TK, je třeba nasadit lék. Léčbou by se měl dosáhnout průměrný TK optimálně okolo 130/80 mmHg. Pokud máte ještě některý nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů (kouření, zvýšený cholesterol, cukrovka), tím spíš není se zahájením farmakoterapie hypertenze co otálet.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) bez léčby a podle potřeby znovu po nasazené léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1056  —  Presid 2,5 mg a červené končetiny [Růža, 18.06.2020]

Dobrý den, užívám tablety na VKT Presid 2,5mg. Po tomto léku mi natékají,červenají a svědí nohy od kolen směrem dolů. Můžete mi prosím poradit jak postupovat. Obávám se,ať se mi do budoucna nedělají Bercové vředy. Děkuji za odpově a rady.

Lékař [28.06.2020]:

Dobrý den,
pokud se obtíže objevily po zahájení léčby Presidem, jde o jeho výrazné účinky. Je třeba zvážit jeho výměnu za lék z jiné lékové skupiny než jsou blokátory kalciových kanálů.

Dotaz č. 1055  —  Zvýšený diastolický tlak [Vladislav, 17.06.2020]

Dobrý večer, mám problém s diastolickým tlakem -především navečer, kdy se pohybuje někdy i kolem 90 -100, v rámci týdenního měření je jeho průměrná hodnota 86, navečer 88. Sydstolický tlak je v pořáku -průměr 125.

Lékař [28.06.2020]:

Dobrý den,
může být i izolovaná diastolická hypertenze. Pro objektivní posouzení diagnózy nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1054  —  Arytmie [Dana, 17.06.2020]

Dobrý den,užívám leky na vys.krevni tlak Valsacombi 320/12.5mg,tenaxum 1mg,1/2 lokren 20mg ,a dále eliquis 5mg,aurorix 300mg.Rano když vstanu mívám tlak 105/70 někdy i nižší a tep cca 57 až 65..Zajímalo by mě ,je-li tato lečba dobře nastavena,nebo je-li nutne leky upravit,vzhledem k tomu,ze tlak je nižší.Mam diagnostikovanou aritmii,ale poslední dobou ji nemivam.Dekuji za odpověď

Lékař [28.06.2020]:

Dobrý den,
pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1053  —  Vysoký tlak [Alena, 17.06.2020]

Dobrý den, prosím o radu. Nevím, jestli mám jít k lékaři a nebo zatím pouze sledovat hodnoty doma, zapisovat a pak jít k lékaři. U lékaře mám vždy tlak vysoký a moc i 150/100 , ale jsem fakt nervozní, syndrom bílého pláště. Doma měřím tlak a naměřím 138/99. Tak jednou týdně mě bolí hlava jakoby uvnitř v mozku a za očima. Byla jsem i na vyšetření srdce, měla jsem takové stavy, že se mi tak rozechvělo srdce, začalo strašně rychle bušit až jakoby pocit třesu a tlaku do krku, pak nastane klid, jako když se srdce zastaví a opět se vrátí do normální funkce. Nic mi nezjistili. Vše bylo v pořádku, měla jsem holtr a vše ok, ale tlak nebyl měřen. Děkuji moc za odpověď. Přeji hezký den Alena

Lékař [28.06.2020]:

Duplicitní otázka. Zodpověděl jsem ji již u předchozí otázky.

Dotaz č. 1052  —  Vysoký tlak [Alena, 17.06.2020]

Dobrý den, prosím o radu. Nevím, jestli mám jít k lékaři a nebo zatím pouze sledovat hodnoty doma, zapisovat a pak jít k lékaři. U lékaře mám vždy tlak vysoký a moc i 150/100 , ale jsem fakt nervozní, syndrom bílého pláště. Doma měřím tlak a naměřím 138/99. Tak jednou týdně mě bolí hlava jakoby uvnitř v mozku a za očima. Byla jsem i na vyšetření srdce, měla jsem takové stavy, že se mi tak rozechvělo srdce, začalo strašně rychle bušit až jakoby pocit třesu a tlaku do krku, pak nastane klid, jako když se srdce zastaví a opět se vrátí do normální funkce. Nic mi nezjistili. Vše bylo v pořádku, měla jsem holtr a vše ok, ale tlak nebyl měřen. Děkuji moc za odpověď. Přeji hezký den Alena

Lékař [28.06.2020]:

Dobrý den,
TK naměřený doma je zvýšený. Jednotlivé hodnoty nehrají roli, pokud nejde o extrémní hodnoty TK (180/110 mmHg a vyšší). Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Počet a dávky podáváných antihypertenzív lze snížit, event. žádné nenasadit, využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Bylo by vhodné objektivizovat závislost bolestí hlavy na výši TK mimořádným měřením TK – nejlépe 3 měření v minutových intervalech. Stejně by bylo třeba objektivizovat bušení srdce – změřit si TK s srdeční frekvenci. Nejpohotovější je vyhmatání tepu na zápěstí nebo v loketní jamce a měření srdeční frekvence 20 až 30 vteřin. Hodnotu tepu je třeba vynásobit třemi, resp. dvěma, aby se dosáhlo počtu tepů za minutu. Je třeba sledovat i pravidelnost/nepravidelnost tepu. V případě potřeby existuje i dlouhodobější monitorace EKG než 24 hodin.

Dotaz č. 1051  —  Málo tepů za minutu jen 44 [Jenda, 14.06.2020]

Dobrý den, už třetí den mám velmi malý TEP v průměu jen 44. Takový nízký tep jsme nikdy neměl, jsem důchodce 79 let a užívám léky na vysoký tlak. Poslední měření mám tlak 154/74/ 45. Děkuji za odpověď. Jenda

Lékař [26.06.2020]:

Dobrý den,
extrémní zpomalení tepu by mohlo být výsledkem účinku nově nasazeného nějakého léku zpomalujícího srdeční frekvenci, např. nějakého beta-blokátoru. Může však jít o arytmii, kterou je třeba objektivizovat pomocí EKG. V každém případě je třeba navštívit lékaře.

Dotaz č. 1050  —  Zvyšující se tlak v noci [Roman, 11.06.2020]

Dobrý den,beru prášek na tlak.Dříve Tritace 2,5 nyní Amprilan 5.Přes den mám tlak v normě např.131/70 puls 80 a to i když prášek zapomenu,ale večer a v noci mi začínají červenat oči a ráno se probouzím s tlakem např.159/95 puls 78. Nevím co s tím.Doktorka mi jen změnila a navýšila lék ,který na to nemá vliv.Kardiolog tvrdí,že mám srdce v normě.

Lékař [26.06.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že v večer, v noci a ráno je vyšší TK a „červené oči" (během dne vymizí?). Nejspíše jejich výskyt souvisí se vzestupem TK a nejde o nežádoucí účinek Amprilanu. Léčba hypertenze vyžaduje kombinaci 2 léků, nejspíše 1 lék ráno a druhý večer. Zatím lze nouzově zkusit rozdělit Amprilan 5 na ranní a večerní dávku.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 1049  —  Vysoky krevni tlak [Dana, 10.06.2020]

Dobry den, lekar mi zjistil vysoky krevni tlak. Vzdy jsem mela nizky, tak sem ted s toho rozcarovana. Pripada mi, ze mi tlak silene “skace”. Mam treba hodnoty 123 / 77 a za dve hodiny mam 151 / 57. Je nekde urceno jaky rozdil ma byt mezi ST a DT ? Beru rano cosyrel 5/10 pul tablety a vecer beru Apo amlo 10 mg, take pul tablety. Az doberu Apo amlo mam brat Zorem 5 mg. Pry je to stejne. Prestala sem uplne pit kafe, bojim se. Akorat si zapalim tak 3-4 cigarety za den. Byla sem silny kurak, tak je pro me tezke okamzite prestat. Mam 55 roku. Mohla sem si vysoky tlak vyvolat stresem ? Mohu brat doplnek stravy Muskoaktiv Rapid, nebo Magnosolv ? Rano beru jeste Biofenak nebo Nimesil. Dekuji

Lékař [26.06.2020]:

Dobrý den,
vzhledem k věku byste měla být v přechodu. V tomto období se řadě žen zvyšuje krevní tlak. I u lidí s normálním tlakem se jeho úroveň v průběhu dne mění v závislosti na změnách hladin hormonů v rámci 24hodinového (cirkadiálního) cyklu. Výrazné změny tlaku v průběhu 2 hodin jsou však hlavně způsobené léčbou, která ovlivňuje i rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem. U seniorů je větší diference tlaků s výrazněji vyšším systolickým tlakem. Pití kávy neznamená významnější faktor zvyšující TK. Kouření však představuje významný kardiovaskulární rizikový faktor, u Vás navíc v kombinaci s dalším rizikovým faktorem hypertenzí. Stresy mohou vyvolat rychlé výrazné zvýšení TK, ale i dlouhodobější zvýšení TK při trvajících stresech. Samotné stresy však za Vaši hypertenzi zřejmě nejsou, protože hypertenze vyžaduje léčbu trojkombinací léků. Doplněk stravy Muscoaktiv Rapid obsahuje kromě některých vitaminů ionty hořčíku a draslíku působí hlavně proti křečím. Dlouhodobé podávání nesteroidních antirevmatik (analgetik) může snižovat účinek léků na snížení TK. Dlouhodobé podávání těchto analgetik působí také škodlivě na ledviny a žaludeční sliznici.
Trojkombinace léků neodpovídá pravidlu odvozenému ze zkušeností. Jedním z trojice léků by mělo být diuretikum a je také možné, že by trojkombinace léků obsahujících diuretikum byla účinnější. Obvykle do této trojkombinace nepatří beta-blokátor (bisoprolol obsažený v Cosyrelu), pokud pro jeho podávání není nějaký další důvod jako např. jeho rychlou srdeční frekvenci zpomalující účinek. Počet a dávky podáváných antihypertenzív lze snížit využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a zvýšení večerní dávky léků.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1048  —  Vysoký krevní tlak [Janka, 05.06.2020]

Dobrý den, mám tlak měřený 14 dní v průměru 130-135/ 90-95. Je nutné při těchto hodnotách začít brát léky na vysoký krevní tlak? Děkuji za odpověď. Fibíková J.

Lékař [25.06.2020]:

Dobrý den,
spodní (diastolický) tlak je zvýšený. Pro objektivní posouzení diagnózy hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK, takže by nebylo třeba léky na snížení TK nasazovat. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Pokud během 3 měsíců se TK nedostane do normálního rozmezí, je třeba nasadit antihypertenzívum.

 

Dotaz č. 1047  —  Vysoký tlak alergie na léky [Ave, 05.06.2020]

Při užívání Isoptin SR 240 1/2 ráno po cca 4 hodinách aritmie vnitřní nepohoda bolest hlavy. Nepomohlo hluboké dýchání až tableta na alergii Claritin mi odstranila potíž..V únoru 2020 na kardiologie echo srdce i tk dobrý. Brala jsem 1/2Amiclotonu ráno. Po vyrážce na kotníku v březnu 20 zjištěn TK 170/99/70 u obv. Lékařky.Dotazuji se zda-li můžu při problémech s Isoptin SR240 brát Claritin. Ještě užívám obden 1/2 tbl. Amiclotonu Nebo jak řešit TK

Lékař [25.06.2020]:

Dobrý den,
Isoptin se užívá na léčbu hypertenze, ale i některých arytmií. Pokud dříve arytmie nebyly, neměly by po něm vznikat. Arytmie mohla také nově vzniknout sama o sobě a Isoptin není na ni účinný. Jde zřejmě o nežádoucí účinky Isoptinu (nikoliv o alergii na Isoptin), které se dají prokázat tím, že po jeho vysazení vymizí. Isoptin by šel nahradit nějakým jiným antihypertenzívem, např. vyšší dávkou Amiclotonu. Obdobně by šel prokázat efekt Claritinu, který není jasně vysvětlitelný. Claritin samotný může mít také nežádoucí účinky. Amicloton zřejmě nežádoucí účinky neměl. O vyrážce v březnu 2020 se již dále nezmiňujete. Při přetrvávání obtíží po vysazení Isoptinu je třeba hledat jejich příčinu jinde. Při trvajících problémech lze zvážit nasazení antihypertenzíva z jiné lékové skupiny.

Dotaz č. 1046  —  Vysoky KT [Daniel, 04.06.2020]

Dobrý den, po velmi náročné jednorázové fyzické práci která byla na hraně výkonnosti a díky níž jsem měl dost velké bolesti bederní páteře jsem si naměřil někdy začátkem února vysoký krevní tlak v hodnotach až 175/120, který ale kolísá až k hodnotám 150/90 a to jen za určitých okolností při tepu 55-65 / min. V podstatě od února se měřím tlak denně a dospěl jsem k jednoznačnému zjištění, že pokud se několikrát zhluboka nadechnu a zůstanu v klidu tlak pak mi klesá ihned k normálním hodnotám 128/85 jak právě dnes. k me osobě: 185 cm 84 kg váha věk 55 let bez žádných známek jakýkoliv zdravotních problémů, nejím červené maso, hlídám si příjem potravy a převážně se stravuji doma spíše vegetariansky, nemám problémy se zrakem netočí se mi hlava ,vůbec nevnímám žádné problémy mimo přetrvávající bolesti zad bederní páteře , cítím se dobře mám i dobrou náladu, necíítím se být ve stresu. Jsem si udělat vyšetření a krevní testy, EKG je naprosto v pořádku, hemoglobin a krevní obraz naprosto v pořádku. Tímto bych vás chtěl požádat o radu , jaký je váš názor na tento problém , když zjevně místo aby tělo zvýšilo srdeční tep ; tak se mi zvýší tlak, jako by tělu chyběl kyslík.... A doplňují ještě že v té minulosti jsem nikdy za celý život s tlakem problémy neměl. Díky za odpověď.

Lékař [25.06.2020]:

Dobrý den,
krevní tlak se měří metodicky správně po 5 minutách relaxovaného sezení a je vidět, že dosahujete normálních hodnot. Pokud sedíte kratší dobu, může být TK zvýšený.
Bolesti způsobené patologií páteře působí stres a tím zvyšují krevní tlak. Vzhledem k přetrvávání bolestí páteře by bylo vhodné vyšetření nebo přešetření páteře neurologem a/nebo ortopédem.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Dlouhodobá fyzická zátěž nebo sport vedou ke snížení klidové srdeční frekvence. Regulace krevního tlaku a srdeční frekvence je složitější, samotný nedostatek kyslíku v krvi nehraje významnější roli.
Záleží na tom, zda máte ještě nějaké rezervy v tzv. režimových opatření. Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohl snížit TK, takže by nebylo třeba léky na snížení TK nasazovat. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1045  —  Serapeptaza [Renata, 04.06.2020]

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či serapeptáza môže pomáhať na arytmiu. Odkedy ju beriem je mi lepšie a nemávam tak časté arytmie. Beriem prestarium combi forte a. nie je to už taký zastaralý liek? aký máte názor na jeho užívanie. ďakujem

Lékař [20.06.2020]:

Dobrý den,
serrapeptáza je potravinový doplněk, jehož prodej by měl být v EU pozastaven. U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Podrobné informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976. Pozorované účinky lze nejspíše vysvětlit placebo efektem. O léčbě arytmie se domluvte se svým kardiologem (arytmologem).
Prestarium Neo Forte je jeden z nejlepších léků.

Dotaz č. 1044  —  Problém s léky [Luboš, 02.06.2020]

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné, že mi žádný lék ze sartanu nedělá dobře, vyzkoušel jsem tezeo, presid, carzap, valsacor a všechny tyto léky mi po 2 až 3 týdnech způsobují bušení srdce a zaskuby po těle. Můj lékař je již naštvaný, že to není možné. Co se týče tlaku, tak všechny tyto léky snižují dobře tlak na průměrnou hodnotu 125/80 která se málo kdy měni, ale vedlejší účinky výše uvedené mi ničí. Můj dotaz zní, jestli je možné, že to dělají sartany, pokud ano tak jaký je asi důvod. A jaké léky z jiné skupiny než sartanu by jste doporučil pro 30ti leteho člověka. Jiné zdravotní problémy jsou alergie zvířata a pil(nic hrozného) a reflux lecici se pantomylem. Nikdy jsem neměl v životě problém se žádným lékem, ale tyto 4 léky mě ničí. Děkuji Vám za odpověď.

Lékař [20.06.2020]:

Dobrý den,
Vámi uváděný Presid je blokátor kalciových kanálů, ostatní léky jsou sartany. Obtíže tedy nesouvisejí pouze s třídou sartanů. Pantomyl podávaný dlouhodobě může působit snížení hladiny hořčíku, což v důsledku může vést k výskytu křečí a arytmie. Po vysazení Pantomylu a podávání hořčíku by měly obtíže vymizet. Pokud obtíže nevymizí, je třeba zvážit objektivizaci bušení srdce (arytmie) pomocí dlouhodobé monitorace EKG a komplexní vyšetření ke zjištění příčiny křečí (dráždění bránice?).

Dotaz č. 1043  —  Může být tahle kombinace léků [František, 31.05.2020]

Dobrý den,zájímá mě jestli je vhodná kombinace léků které mám na tlak. Indap 2,5mg 1ráno +Valsakor160mg 1ráno,,Rilmenidin Teva 1mg 1 v poledne,, Ifirmasta 150mg 1 večer.Zdá se mi,že jich beru zbytečně moc.Co by jste mi poradil?Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Utíkal František

Lékař [18.06.2020]:

Dobrý den,
Valsacor a Ifirmasta patří do lékové skupiny sartanů, tj. mají stejný mechanismus účinku. Jejich dávky jsou však střední, takže v součtu to odpovídá vysoké dávce jednoho léku. Je třeba zvážit podání jednoho z nich ve vyšší dávce. Důležité je, zda Vám kombinace léků normalizuje TK. Obvykle se podává jako druhý nebo třetí lék blokátor kalciových kanálů, který je obvykle silnější než Rilmenidin.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1042  —  Kombinacia [Marianna, 31.05.2020]

Dobry deň, Chcela by som sa opýtať. Mam onemocnenie Morbus Bechterev. Beriem biologicku liecbu, 5mg prednison, lagosa, nolpaza, železo,vapnik a  Betaloc Zoc 50mg 1xrano. Kedže som mavala tlaky 150/100 bol mi nasadený tento liek Betaloc Zoc 50mg a urapidil 30mg 1-1-1,ktory som za tie 3dni postupne vysadila kedze urapidil som brala 2tyzdne a nezaberal....Betaloc Zoc 50mg som začala brat pred 3 dňami a tlak sa pekne upravuje no mam aj hnačky a krče v žalúdku. Je to normálne v prvých dňoch? Tiež by som sa rada spýtala,ze ak mám tlak celý deň v norme...je mozné podla Vas znizit dávku na pol tabletky denne? Som dosť v strese poslednu dobu a preto mám este otázku ci sa tento.liek môžem brať aj z frontin 0.5mg? Dakujem za odpoveď.

Lékař [18.06.2020]:

Dobrý den,
urapidil i Betaloc mohou mít nežádoucí účinky, které odpovídají uváděným obtížím. Krevní tlak je v normě díky podávanému léku v užívané dávce. Nežádoucí účinky obvykle narůstají se zvyšující se dávkou léku. Poloviční dávka léku by mohla znamenat zmírnění až vymizení nežádoucích účinků. Na druhé straně může být z hlediska normalizace tlaku nedostatečná. Frontin může potencovat účinek antihypertenzív na snížení TK. Pokud to nestačí, je třeba hledat místo Betaloku antihypertenzívum z jiné lékové skupiny kompatibilní s biologickou léčbou.

Dotaz č. 1041  —  Vysoký krvný tlak [Jana, 30.05.2020]

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom užívania liekov na vysoký krvný tlak. Mám 58 rokov. Dosť často ma bolieva hlava, niekedy pociťujem akési šumenie v hlave, mám bolesti krčnej aj driekovej chrbtice. Okrem výživových doplnkov -vitamín C a Zinavit, neužívam žiadne lieky. Cca týždeň /pri zvýšenej bolesti hlavy/, som mala vysoký tlak okolo 150 -155/100-110, P -60-70. Obvodný lekár mi urobil EKG, ktoré bolo v poriadku, a predpísal mi Prestance inito 3,5mg/2,5mg. Zatiaľ som uvedený liek neužila, nakoľko už 2 dni /pri miernejšej bolesti hlavy/ mám tlak 130-138/83-93. Viem, že pri každej bolesti sa tlak zvyšuje, preto sa chcem opýtať, či je v mojom prípade nutné užívať uvedený liek na tlak a ak áno, môžem ho vysadiť po úprave tlaku, alebo budem musieť dlhodobo /stále/ užívať nejaké lieky na tlak. Ďakujem za Vašu odpoveď

Lékař [31.05.2020]:

Dobrý den,
bolesti způsobené patologií páteře zvyšují krevní tlak. Proto by bylo vhodné přešetření páteře neurologem a/nebo ortopédem zvlášť v případě, že od původního vyšetření uplynula již delší doba. Je třeba zvážit nějaký nový způsob rehabilitace, event. operace páteře nebo léčby jinými léky než jsou léky proti bolesti typu nesteroidních antirevmatik, které poškozují při dlouhodobém užívání ledviny a další orgány. Navíc mohou snižovat účinek léků na snížení TK. Je třeba si uvědomit, že vyšší hodnoty TK mohou samy o sobě vyvolávat bolesti hlavy. Mohlo by tedy jít o bolesti hlavy s kombinovanou příčinou.
Léčbu by bylo možné upravovat podle naměřeného TK v době větších problémů s páteři nebo v relativně bezbolestném období. Úplné vysazení léku na snížení TK je málo pravděpodobné. Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK a tak spotřebu léků snížit. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Při úplném zahájení farmakoterapie je vhodnější začít menší dávkou jednoho léku (samotným Prestariem) než fixní dvojkombinací Prestance byť s nižšími dávkami? a dávkování podle odpovědi na lék postupně zvyšovat.

Dotaz č. 1040  —  Výsledky vyšetření tlakový Holter [Barbora, 29.05.2020]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné, aby při vyšetření tlakový Holter na 24 hod, vyšly chybné výsledky. Toto vyšetření jsem nyní absolvovala kvůli tomu, že při měření tlaku v ordinace mé praktické lékařky jsem mívala vyšší tlak, většinou 130-140/90. Dnes výsledky měření během 24h ukázaly hodnoty mnohem vyšší od 160 do 190. Musím poznamenat že pro mě každé měření bylo velmi bolestivé, manžeta se strašně moc nafukovala a svírala mi ruku. Je možné že by výsledky nemusely být naměřeny správně? Děkuji moc za odpověď.

Lékař [31.05.2020]:

Dobrý den,
u 24hodinového ambulantního monitorování TK (AMTK) nejsou důležité jednotlivé vysoké hodnoty (pokud přicházejí výjimečně a nejsou extrémní), ale průměrné hodnoty za 24 hodin, v denní a noční době. Manžeta může dofukovat vzduch na vysoké hodnoty tlaku, pokud není paže během nafukování v klidu, ale naměřený tlak není nakonec tak vysoký. Manžeta může bolestivě svírat paži v případě, že se použije nepřiměřeně malá (úzká) manžeta. Bolest paže může vyvolávat stres, který zvyšuje TK. V noci jste se mohla často při bolesti paže během měření TK budit a špatně usínat, což mohlo zvyšovat hodnoty TK v noci a tím i průměrný tlak za 24 hodin. Nelze vyloučit ani nesprávně probíhající dofukování manžety (porucha tonometru).

Měření TK v domácím prostředí může do značné míry nahradit AMTK. Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí bez léčby z diagnostických důvodů a podle potřeby znovu po nasazení léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1039  —  PIRAMIL 5 a alergie na vosí bodnutí [Majolenka, 29.05.2020]

Dobrý den, dnes byl mé mamince (77 let) předepsán PIRAMIL 5 s dávkováním 1-0-0 v návaznosti na vysoký krevní tlak -dnes v 10.45 hod. naměřeny u praktického lékaře hodnoty 170/100. Nikdy žádné léky nebrala, vysoký krevní tlak jí byl naměřen poté, co ji dne 24. 5. 2020 odvezla RZP pro krvácení z nosu. Maminka je alergická na PNC a na vosí bodnutí. Chci se jen ujistit, zda může vzhledem k této alergii tento lék užívat. Děkuji Vám. M.

Lékař [31.05.2020]:

Dobrý den,
alergie na PNC a vosí bodnutí není překážkou pro užívání Piramilu. Vzhledem k tomu, že jde o zahájení léčby lékem na snížení TK poprvé v životě, je třeba zvážit použití co nejmenší dávky léku – např. 1,25 mg. To odpovídá ¼ tbl. Piramilu 5. Nouzově lze rozdělit ½ tablety ještě na půlku nožem a dávku pak zvýšit během několika dní na 2,5 mg. Optimální je sledovat snížení TK pomocí domácího měření TK.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1038  —  Léky na tlak vs Dorsiflex [Martin, 28.05.2020]

Dobrý den, beru ráno Presarium Combi + Isoptin, a vecer Prestarium Neo. Nyní mi lekar predepsal na problémy s krcni pateri Dorsiflex (1 tbl vecer na 7 dni) -tam se ale v letaku pise, ze není vhodné tento lék brát s betablokátory. Je to tedy problem? Velmi dekuji za odpoved.

Lékař [31.05.2020]:

Dobrý den,
žádný z léků, které berete, není betablokátor. Prestarium Combi je fixní dvojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu a diuretika indapamidu, Isoptin patří mezi blokátory kalciových kanálů.

Dotaz č. 1037  —  Carzap - otoky končetin [Zbyněk, 28.05.2020]

Dobrý den, od léku Carzap jsem se dostal k přípravku Tezeo. Evidentně otoky dolních končetin způsoboval prvně jmenovaný. Nyní je v pořádku i tlak a otoky v podstatě zmizely. Starosti mi však dělají tmavé skvrny, které se tvoří na kůži DK a pomalu se šíří směrem ke kolenům. Kožní lékařka mi předepsala kortikoidy, ale bez účinku. Je možné, že Tezeo způsobuje tyto nepěkné, někdy i svědící skvrny? Kůže je jakoby zapálená uvnitř, ale na omak má končetina normální teplotu. Měl bych požádat lékaře o změnu léku na TK? Nebo jde čistě o kožní problém nezávislý na přípravku? Děkuji

Lékař [31.05.2020]:

Dobrý den,
Carzap i Tezeo patří do skupiny sartanů, u které jsou nežádoucí účinky vzácné, nelze je však vyloučit. Zkuste Tezeo vysadit. Pokud kožní projevy během několika dní vymizí, šlo o nežádoucí účinek. Je třeba zvážit, zda je vhodné zkoušet další lék ze skupiny sartanů. Je možné, že by se objevil další nebo stejný nežádoucí účinek.
Pokud léčbu Carzapem u Vás předcházela léčba ACE-inhibitorem (perindopril, ramipril, trandolapril, lisinopril) provázená suchým kašlem nebo podobnými kožními projevy jako u Carzapu a Tezea, je třeba zvážit podání léků z jiné lékové skupiny.

Dotaz č. 1036  —  Léky na tlak a hubnutí [PH, 25.05.2020]

Dobrý den, během těhotenství před 16lety jsem dostala léky na vysoký krevní tlak. Od té doby je nepřetržitě beru, aktuálně Tezeo, 80mg. Tlak do 120/80. Celý život se potýkám s obezitou až těžkou obezitou, ač se pravidelně hýbu a stravuji se dle zdravého životního stylu, nekouřím, nepiji alkohol. Přesto se kila nedaří dát dolu. Krom léků na tlak beru léky na astma a žaludeční reflux. Jako dárek k narozeninám jsem před dvěma měsíci dostala chytré hodinky, abych si mohla aktivitu měřit a vidět i tep a ostatní hodnoty. Zaráží mě, že klidová frekvence v noci klesá i pod 50tepů za minutu a přes den je průměr 65. Při pohybu se nedostávám na aerobní frekvenci, i když běhám, tedy mě to přivedlo na dotaz, zda léky na tlak nemohou mít na moje hubnutí vliv, zda mohou hubnutí "blokovat" Velice děkuji za odpověď.

Lékař [30.05.2020]:

Dobrý den,
uváděný pokles tepu v noci a tep ve dne je v pořádku. Tezeo tep neovlivňuje nebo jen zanedbatelně. V otázce obezity se obraťte na specialisty obezitology.

Dotaz č. 1035  —  Dávkování Tezeo [Ria, 24.05.2020]

Dobrý den, je mi 60 let a asi rok se léčím s vysokým krevním tlakem. Vždy jsem mívala krevní tlak spíše nižší, ale pod vlivem psychických problémů se mi zvýšil na večerní hodnoty 150/100. byl mi předepsán lék Tezeo 40 mg, tlak se na nějakou dobu snížil na 135/85, ale posléze byl zase, pouze večer, vysoký - hlavně ten spodní vždy přes 90. Lékařka mi zvýšila dávku léku na 60 mg, kdyby nepomohlo, mám brát 80 mg. Problém je, že ráno mívám velmi nízké hodnoty tlaku (110/75), jsem malátná, zpomalená, a proto se snažím posunout užívání léku až na poledne. Mohlo by to vadit? Tlak večer pak není vysoký a bývá většinou do 140/90. Hodnoty tepu mívám mezi 55-65. A myslíte si, že bych měla brát ještě vyšší dávku, těch 80 mg? Děkuji za odpověď.

Lékař [30.05.2020]:

Dobrý den,
chování TK v denní době lze monitorovat domácím měřením jeden den po hodině a podle toho upravit léčbu. Lze zkusit podávat Tezeo v poledne, podle potřeby i v dávce 80 mg. Pokud se stresy pravidelně odehrávají odpoledne a v podvečer, bylo by vhodné konzultovat psychiatra ohledně adekvátního léku na utlumení psychiky.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1034  —  Vysoký tlak - aldosteron [Mami, 21.05.2020]

Dobrý deň, užívam ISOPTIN 60 ráno a ISOPTIN 60 večer. Ráno mám tlak 110/84 74, po obede mám tlak +/- 137/88 72 včera večer som mala 157/101 70. poväčšine mám vyšší diastolický tlak. Po užití ISOPTIN 60 večer sa zníži a ráno mám zas tlak okolo +/-110/80. Robili mi testy na renin/aldosterón a výsledok bol 1 test) 4,5/188 (v 2/2020) a 2 test) 2,4/205 (v 5/2020). Taktiež v popise z MR brušnej dutiny mi napísali, že mám mierne modulárne zhrubnutie oboch nadobličiek. Je možné, že tento stav/pomer spôsobuje zvýšenie tlaku? Aký liek, prípadne kombináciu by ste odporučili na ustálenie tlaku s tým, že tie lieky by mali čo najmenší dopad na metabolizmus cukru? ďakujem

Lékař [31.05.2020]:

Dobrý den,
jde o složitější případ potvrzení/vyloučení sekundární hypertenze (primárního hyperaldosteronismu), jehož závěry by Vám měl ten lékař a/nebo specialisté, kteří Vás na vyšetření poslali, sdělit a vysvětlit. Ti mají k dispozici další informace, např. o vývoji hypertenze a výsledcích dalších vyšetření. Laboratoře by měly poskytovat u výsledků stanovení aldosteronu a reninu nejen použité jednotky (existují v několika variantách), ale i vlastní normy závislé na použité laboratorní metodě. U hraničního nálezu v poměru aldosteronu a reninu má ještě větší význam potvrzení autonomní sekrece aldosteronu a tím i diagnózy prim. hyperaldosteronismu konfirmačními testy. Zvýšení krevního tlaku je vyvolané působením větší koncentrace aldosteronu především v ledvinách. Takto podmíněná hypertenze bývá středně těžká až těžká hypertenze často rezistentní k léčbě. Ve Vašem případě s nevyužitou vyšší dávkou Isoptinu jde o lehčí hypertenzi. Pro léčbu hypertenze je lepší Isoptin SR 240 mg s prodlouženým účinkem, který lze podávat pouze 1x denně ½ až 1 tbl. nejspíše ráno. Momentálně máte k dispozici nejspíše Isoptin s 80 mg účinné látky, který je třeba podávat 3x denně. Isoptin působí na metabolismus cukrů neutrálně.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, případně si vyžádat v jiném centru tzv, druhý názor na Vaši hypertenzi. Na Slovensku pracují specialisté na hypertenzi v rámci fakultních nemocnic.

 

Dotaz č. 1033  —  Kolísavý krevní tlak a vhodnost léčby [Josef, 21.05.2020]

Dobrý den Moje matka, 90 let má několik let problémy s kolísavým tlakem , tedy od cca 210/110 až po 80/40. Léky jí byly několikrát měněny, poslední dobou užívala prestarium, po jehož aplikaci tlak většinou rychle spadnul více než bylo žádoucí, přes veškeré pokusy s dávkováním má většinou po ránu tlak vysoký, po užití prestaria spadne příliš nízko a stále dokola. Před týdnem jí byl lék vyměněn za Epilok 50 mg, po kterém tlak neklesá tak rapidně, ale klesá tepová frekvence pod 60. Lékařka zdá se nemá příliš zájem situaci vzhledem k věku více analyzovat. Prosím o radu. Děkuji

Lékař [28.05.2020]:

Dobrý den,

obě dvě uváděné extrémní hodnoty TK jsou nebezpečné. Perindopril (Prestarium) se zdá být pro Vaši matku příliš silný. Pak je to otázka dávky (dělení tablety na část tablety s přiměřeným účinkem), resp. použití perindoprilu od jiný firmy, která dělení na slabou dávku umožňuje. Lze použít i jiný lék ze skupiny ACE-inhibitorů, který má k dispozici více tablet s různým obsahem účinné látky. Nouzově lze rozdělit tabletu na více menších dílů. Ranní vysoký tlak lze odstranit podáním části dávky perindoprilu večer.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1032  —  Draslík [Petr, 20.05.2020]

Dobrý den, z důvodu uveitidy užívám Prednison a k němu Kalium Chloratum. Pro zvýšený krevní tlak mi byl předepsán Valsacor. Ten se však podle příbalového letáku dostává do střetu s draslíkem Kalia. Co by to mohlo způsobit? Děkuji Petr

Lékař [28.05.2020]:

Dobrý den,
nevím, v jaké pořadí Vám byly léky předepsané. Lékař, který předepisuje lék nebo léky jako druhý, by měl zvážit případné interference nového léku s těmi dříve předepsanými. Případně by mohl záležitost konzultovat s lékařem, který obvykle organizuje u pacienta laboratorní vyšetření.
Postup závisí na dalších okolnostech, např. na předpokládané délce léčby Prednisonem včetně dávkování, dávkování přípravku Kalium chloratum i Valsacoru, funkci ledvin, výchozí koncentraci draslíku v séru a její monitoraci v průběhu léčby. Při souběhu nevýhodných okolností by mohlo dojít až k nebezpečnému zvýšení hladiny draslíku vedoucího k zástavě srdce. Obvykle současná léčba uvedenými léky nevadí, vyšší hladinu draslíku lze dle výsledku laboratorní monitorace řešit snížením, event. vysazením KCl.

Dotaz č. 1030  —  Prestarium 5 [Duracelka, 18.05.2020]

Dobrý deň od decembra ma trápi vysoký tlak mam 50 rokov doteraz žiadne zdravotné problémy dostala som prestarium 5 ktorý pravidelne každé ráno užívam sú týždne keď sa cítim super ale posledne 2 mesiace zas hrozne a tlak väčšinou 160/95 ani náladu nemám proste to nie som ja lekárka odmieta vymeniť liek nakoľko všetky ale naozaj všetky vyšetrenia sú výborné aj holter bol pred 2 mesiacmi ôk moja otázka znie je možné že prestal účinkovať liek ako presvedčiť Dr aby mi ho vymenila ďakujem krásne za odpoveď a posielam pozdrav

Lékař [24.05.2020]:

Dobrý den,
léčba jedním lékem může způsobit jen přechodný dostatečný pokles tlaku, tj. časem se může TK opět zvýšit. Také nelze vyloučit vývoj hypertenze v době kolem menopauzy. Je možné, že k normalizaci TK budete potřebovat kombinaci dvou léků na snížení TK. Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK bez ptřeby přidat další antihypertenzívum. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pokud máte ještě rezervy v režimových opatřeních, lze zkusit redukovat hmotnost, méně solit a omezit stresy a na druhé straně zvýšit pohybovou aktivitu, mohla byste dosáhnout snížení TK bez potřeby přidat další antihypertenzívum.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1029  —  Lopridam+nevivolol [František, 18.05.2020]

Dobrý den, potřeboval bych poradit pane doktore. Užívám Lopridam+nebivolol každý den, ale mam problémy se zahlenenim a rychle se zadycham(tato kombinace leku mi byla nasazena, kdyz mi lékař dal hotra, ale vysledek mereni byl zbytečný, jelikoz mam silnou pazi a nasadil mi malou manzetu tudiz hodnoty byly špatné, zkreslene,.ale i tak zvolil tuto kombinaci). (tlak sem mival kolem 150/95 z 90%měření) Zkusil sem vynechat tedy nebivolol a zahleneni hned zmizlo a dnes je to čtvrtý den kdy beru pouze lopridam zacalo se mi tudiz lepe dychat, citil jsem se mnohem energictejsi, ale dnes po ctyrech dnech se citim dosti slaby, unavený...zajimalo by mne tedy Vaše doporučení s davkovanim a hlavne se zadychanim pane doktore a mockrat Vám dekuji

Lékař [24.05.2020]:

Dobrý den,
situace vyžaduje zopakování holtra s přiměřenou manžetou nebo metodicky správně provedené měření TK v domácím prostředí rovněž s přiměřeně velkou manžetou na paži. Zdá se, že Vaše obtíže jsou nežádoucí účinky Nebivololu, protože s jeho vysazením vymizely. Lopridam je fixní trojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu, diuretika indapamidu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu. Slabost a únavnost by mohla souviset s přechodnou hypotenzí v době maximálního účinku komponent trojkombinace cca za 4 hodiny od braní léků. Záleží také na tom, jak silnou variantu fixní trojkombinace užíváte.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1028  —  Vedlejší účinky léku [Jana, 18.05.2020]

Dobrý den, prosím Vás, může lék Lorista 25- užívám 1/2 ráno -způsobovat, že se mi občas z ničeho nic zrychlí tep a po chvíli se zase vrátí do normálu?

Lékař [23.05.2020]:

Dobrý den,
zrychlení tepu bývá jako reakce na výraznější snížení TK v době maximálního účinku léků na snížení TK cca za 4 hodiny po jejich požití. V takovém případě to ale není otázka několika minut. Při léčbě jedním lékem a v tak malé dávce je to v podstatě vyloučené. Může jít spíše o přechodnou arytmii, kterou by bylo vhodné objektivizovat monitorací EKG a vyšetřením srdce (ECHO, zátěžové EKG).

Dotaz č. 1027  —  Vysoky tlak u deti [Klara, 15.05.2020]

Dobry den, mam 12 rocnu dceru, ktorej prvy krat namerali vys.tlak v 7 rokoch u  . Tlak mava v rozmedzi 135-150/65 . Citi sa ok. Sportuje . Postava 167 cm a 62 kg Echo mala v poriadku. Chcela by som sa opytat aky tlak je tolarovany u dievcata v jej veku. Holter nameral aj tlak 170 Skusala som hloh, praslicku, magnezium. nic nepomaha. Vysoky tlak som mala aj ja od puberty a cela rodina zo strany mami. Bojim sa by to nebolo nieco so srdcom , alebo oblickami. Je mozne, ze dieta moze aj nadalej sportovat. Velmi ju to bavi. Robi atletiku sutazne.

Lékař [23.05.2020]:

Dobrý den,
uváděný TK je zvýšený. Na rozdíl od měření TK v domácím prostředí, které obsahuje pouze hodnoty naměřené v klidu, tj. po 5 min. relaxovaného sezení s podepřenými zády, Holter měří tlak v klidu i při fyzickém výkonu, resp. bezprostředně po něm, který může být i normálně 170 mmHg (systolický TK).

Existují podrobné tabulky normálního rozmezí krevního tlaku naměřeného v ordinaci a v domácím prostředí u dětí v závislosti na věku. Obdobně existuje i tabulka s normálními hodnotami 24hodinového ambulantního monitorování tlaku u dětí v závislosti na věku.
Kontaktujte dětské lékaře, specialisty na hypertenzi v dětském věku, nejspíše v rámci dětské kliniky některé fakultní nemocnice.

Dotaz č. 1026  —  [Andrea, 15.05.2020]

Dobrý den, maminka užívá týden triplixam10 a porad má vysoký tlak 150 na 95... muže k tomu přidat apo amlo?dekuji za odpověď.

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
Triplixam je fixní trojkombinace 3 antihypertenzív – perindoprilu, indapamidu a amlodipinu. Triplixam se vyskytuje v různých variantách s různou silou jednotlivých komponent. Váš Triplixam může být 10/2,5/5mg, ale také 10/2,5/10, takže podání Apo-amlo (amlodipin) v dávce 5 mg může při použití druhé varianty znamenat předávkování amlodipinu (spíše jen větší pravděpodobnost nežádoucího účinku než větší snížení TK). Myslím, že nemá stále zvýšený TK, protože cca v poledne trojkombinace nejlépe účinkuje a může se tak dosáhnout i nízkého tlaku.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz

 

Dotaz č. 1025  —  Vedlejší účinky [Luboš, 13.05.2020]

Dobrý den, prosil bych o radu. Již 3 měsíce mám točení hlavy/špatné vidění, byl jsem poslán na oční(výsledek zrak v pořádku), poté na neurologii(2x magnetická rezonance, nejdřív na mozek a potom krční páteř, vše v pořádku), výsledky z krve v pořádku, vestibulární vyšetření v pořádku, nakonec to prý dělá vyšší tlak. V ordinaci mi bylo opakovaně naměřené hodnoty kolem 160/100. Poté mi byl nasazený lék Tezeo 80mg, po první dávce mi velice zle, šílené bušení srdce, tlak na hrudi, pocit na zvracení a totální kolaps. Poté mi byl předepsán Presid 5mg, s tím, že je dobře snášený, první 3 týdny byly ok, ale poté přišlo zase bušení srdce a tlak na hrudi. Jako třetí jsem dostal Carzap 16mg, ten momentálně beru asi 20 dní a do teď jsem ho snášel dobře, ale teď se dostavilo nevím úplně jak to popsat, jako brnění v prsou a na hrudi. Už opravdu nevím co si s tím počít, doktoři na mě už koukají jako bych si to vymýšlel. Tlak mám při braní posledního léku ustálený na průměrné hodnotě 126/83 a tep kolem 70. 2 týdny mám nový nový tlakoměr Omron M6 Comfort, který má mít funkci nepravidelné srdeční činnosti a během 2 týdny se mi tento symbol objevil 4x. Jinak beru denně prášek na alergii Zodac, a léky na žaludek(helicid nebo pantomyl). Je mi 28 let, a vážím 120Kg. Prosím o radu ohledně vedlejších účinku léku na vysoký tlak. Děkuji Vám předem

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
ne všechno musí nutně být nežádoucí účinek nějakého léku. Lék může způsobit kolísání TK, které můžete špatně vnímat. Rychlé a přechodné výrazné snížení TK může vyvolat závratě, pocit na zvracení a kolaps, bušení srdce při reflexní rychlé srdeční akci na příliš velké snížení TK. Tlak a puls jste si při obtížích asi neměřil. Průměrný tlak za určité období je důležitý, obtíže mohou vzniknout při kolísání TK při podání jedné dávky pro Vás silného léku v době maximálního účinku léku po cca 4 hodinách od jeho požití. Ke kolísání tlaku může dojít i při přechodné arytmii i bez souvislosti s krevním tlakem. Cítil jste bušení srdce nebo jeho vynechávání, když se objevil symbol nepravidelné srdeční činnosti? Nejrychlejší je nahmatání tepu nad zápěstím nebo v loketní jamce. Odhadem posoudíte rychlost srdeční akce nebo/i její nepravidelnost a dobu jejího trvání.
Je vhodné doplnit 24hodinové ambulantní monitorování TK a 1 – 2denní monitoraci EKG.


Dotaz č. 1024  —  Kombinace léků [Vojtěch, 10.05.2020]

Dobrý den. Jsem ročník 1953. Astmatik, v r. 2008 4x koronární bypass. Od cca 35 let léčen na vysoký tk. Dopegyt + Moduretic. Ač celoživotně takto kompenzován, od operace snaha lékařů o změnu obou léků. Dnes bez Dopegytu, ale k Modureticu nenalezena vhodná alternativa, beru alespoň polovinu tablety. Jinak užívám: Betaloc 50 1-0-1, Lozap H 1-0-0, Lozap 50 0-0-1 a na odvodnění Furon a Verospiron po 1-0-0, nyní s malým efektem. Dotaz: údajně je Moduretic s Furonem a Verospironem nevhodná kombinace. Z jakého důvodu je tato kombinace nevhodná? Který lék navýšit kvůli současným otokům -jedná se mi o nebezpečí pro ledviny. Děkuji.

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
i když se při léčbě hypertenze obvykle řídíme zásadou „Neměň úspěšný tým", vzhledem k ischemické chorobě srdeční (ICHS) léčené aorto-koronárním bypassem bylo nutné zařadit léky pro sekundární prevenci ICHS – Betaloc, Lozap a Anopyrin. Dopegyt byl ve většině indikací nahražen lépe snášenými léky. Tableta Lozapu H obsahuje 50 mg losartanu a diuretikum hydrochlorothiazid v dávce 12,5 mg zatímco 1 tbl. Moduretiku obsahuje 50 mg hydrochlorothiazidu, z dnešního hlediska velká dávka s negativními metabolickými účinky. V současné době však stejně berete 25 mg + 12,5 mg Moduretiku. Trojkombinace Moduretic + Furon + Verospiron by měla vyřešit většinu otoků. Myslím, že situace vyžaduje komplexní vyšetření k nalezení příčiny, event. ještě nefrologické vyšetření.


Dotaz č. 1023  —  Hyperzenze [Katka, 09.05.2020]

Dobrý večer, chci se zeptat, uzivam betaloc ZOK 50mg 1 x ráno. Tlak je celkem ucházející, ale teď v poslední době řeším spoustu stresových situaci. A dnes mam celý den tlak kolem 150/100 i po užití prášku ráno. Mohu kdyžtak užít prášek i večer i když ho nemám předepsaný. Děkuji za odpověď.

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
různé varianty reakce na zvýšení TK byste měla probrat se svým ošetřujícím lékařem, který má o Vašem zdravotním stavu podrobné informace. On také ví, proč volil beta-blokátor, zda jsou nějaké další důvody pro jeho nasazení kromě snížení TK. Pokud jde o samotné snížení TK, volí se obvykle lék z jiné lékové skupiny. Vzhledem k tomu, že Betaloc ZOK snižuje i srdeční frekvenci, nemuselo by být její výrazné snížení v důsledku zdvojnásobení jeho dávky, zvlášť pod určitý limit, vhodné.
Je vhodné ošetřujícího lékaře alespoň telefonicky kontaktovat.

Dotaz č. 1022  —  Vysoký krevní tlak [Siima, 09.05.2020]

Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat mohu dělat noční směny, když mám vysoký krevní tlak a beru prášky ? Děkuji za odpovědět

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
noční směny nejsou obecně pro hypertoniky vhodné. Záleží na fyzické a psychické náročnosti hypertenze. Záleží také na tíži hypertenze a úspěšnosti léčby. Normalizace TK léčbou by se měla ověřit 24hodinovým ambulantní monitorování TK, event. metodicky správným měřením TK samotným pacientem.

 

 

Dotaz č. 1021  —  Dotaz na leky [Michal, 09.05.2020]

Užívám lék betaloc zok 100mg jednu ráno jednu večer a mám puls i přez 90 je lék dostatečně silny dekuji

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
rychlý tep má více příčin. Není jasné, zda máte současně hypertenzi a berete více léků na jiné choroby. Předpokládám, že samotná klidová EKG křivka nebyla přínosná. Je třeba vyšetřením odhalit příčinu nebo kombinaci příčin rychlého tepu a podle toho léčit. Je málo pravděpodobné, že jde pouze o vliv převahy sympatiku. Lék by měl zabrat, alespoň částečně. Je třeba komplexní vyšetření, případně ještě kardiologické, resp. arytmologické vyšetření.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce