Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 270096

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4703x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
10 + 4 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1135  —  Продвину ваш сайт в поисковиках [Topchegmi, 20.09.2020]

Доброго времени! В короткие сроки и по адекватной цене смогу продвинуть вас в поисковиках Яндекса и Google. Есть большой опыт. Цена -9900 рублей. Интересует? Жду вас -proxrum@mail.ru

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1134  —  Vysoký tep [tomáš, 19.09.2020]

dobrý den,užívám léky na tlak : bisoprolol,amlodipin,ramipril.Na snížení tepové frekcence užívámReanem 7,5mg,který mi skutečně pomohl.Beru jednu tabletku ráno a druhou večer. Problém spočívá v tom,že hned ráno,mám vysoký tlaK,ale hlavně ted v pruměru 108.Takže ihned si vemu prášky na tlak a tep a je to v pořádku,ale problém je v tom,ře vysoký tep,zase přes 100, mám třeba již v 17-18 hod aten druhé prášek Raenom beru až kolem 21 hod.Můžete mi poradit co stím? Lze brát Raenom vyšší mg,či více tablet denně? děkuji za vaši odpověd. p.s. léčím se na panicko -uzkostnou poruchu ,a díky vysokému tepu se mi zároven spouští panická ataka.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1133  —  Kontraindikace [Lucie, 19.09.2020]

Dobrý den,užívám dlohodobě Betaloc SR 200 mg a chtěla bych se zeptat zda k tomu mohu popíjet hloh (čaj,tinktůru ...) a dále by mě zajímalo zda k těm betablokátorům mohu pastilky Islandský lišejník protože mě poslední dobou často " škrábe v krku". Děkuji za odpověď a zdravím.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1132  —  UKP-66 [DarioRoone, 19.09.2020]

Купим складские остатки: УКП-66 цвет Белый (BLNDA000011) 1450руб. УКП-66 цвет Молоко (BLNDA000012) 1500руб. УКП-66 цвет Бежевый (BLNDA000017) 2000руб. УКП-66 Алюминий, Титан, Антрацие (BLNDA000013, BLNDA000014, BLNDA000016) 2450руб.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1131  —  Vysoký krevní tlak [Jana, 17.09.2020]

Dobrý den, zajímal by mě Vás názor ohledně léčby vysokého krevního tlaku. Opakovaně jsem měla u lékařky na endokrinologii vysoký tlak -jednou kolem 170, pak průběžně kolem 150. Nasadila mi léky Tezio 40. Měla jsem provést kontrolu u obvodní lékařky. Vzhledem k tomu, že se mi po lécích točila hlava, jsem je vysadila. U obvodní lékařky jsem měla tlak do 130. to bylo v srpnu. Nyní chodím do práce, a již několik dní mě pobolívá hlava v zadní části. Špatně spím dlouhodobě. U rodičů jsem si naměřila tlak opět 150. Takže léky opět nasadím. Zajímal by mě Váš názor, jestli bolest hlavy může způsobit vysoký tlak. Jinak je mi 50 let a jsem 5 let po léčbě rakoviny prsu -nyní již bez léků. Děkuji za odpověď Jana

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1130  —  Hypertenze [Oldas, 16.09.2020]

dobrý den, již 15 let užívám medikamenty na snížení tlaku , ten se pohyboval okolo 114/80 v průměru asi měsíc co se mi zvedl na hodnoty kolem 155/75. jinak jím zdravě 7 let běhám cirka 130km měsíčně, nekouřím neholduju alkoholu. v čem může být příčina ? Byvalý aktivní sportovec . puls pořád 50-60. děkuji za případnou odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1129  —  Operácia srdca bolesť hlavy k dotazu 1115 Maja z 31.8.2020 [Maja, 15.09.2020]

Ďakujem za odpoveď, pán doktor, ocko má aj fibriláciu predsiení do pravej komory,keď mu meriame tlak vždy ukazuje na tlakomeri fibriláciu. Brali mu z nohy žilu a má urobené 3 baypassy na srdiecku. Teraz má tlak tak 140/80 a pulz 80 len ho stále bolieva hlava začne ho tak okolo 10tej doobedu potom si dá xanax dakedy ho prejde ale inokedy zase nie a potom ho zas bolí okolo tretej poobede bol aj u neurológa dal mu od bolestí qarelin a ascorutin 3krat 1 tabletku eliqis už neje len anopyrin na obed 50mg. Nemal by zvýšiť dávku na 100mg? Aby mu viac prekrvovalo telo a mozog? Zajtra má ísť na magnetickú rezonanciu tak vám potom napíšem čo mu povedali.lieky jedaval tieto isté len nejedol concor, anopyrin, eliqis, ktorý už neje len anopyrin a ostatné lieky jedol aj pred operáciou, tie ktoré teraZ užíva čo som vám napísala a prepáčte viete mi vysvetliť o tom digoxine že sa zvyšuje jeho účinok pri nízkom draslíku v tele? digoxin je na posilnenie srdcového svalu a môže mu robiť zle?vy osobne by ste aké lieky odporučili po operácii srdca s tromi baypassy fibriláciu predsiení, je tá liečba spravna? dakujem za skorú odpoveď Mária

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1128  —  Prenewel a snížení libida [Katka, 14.09.2020]

Dobrý den, pane doktore, přítel (30 let) bere na vysoký krevní tlak Prenewel. Tento mu zabírá , předtím bral Prenessa, ale tím se mu nesnížil tlak na normál, proto mu doktor předepsal Prenewel. Máme ale problém v tom, že se mu hodně snížilo libido . Nikdy předtím s tím neměl problém. Jsme mladí a jsme spolu krátkou dobu na to, aby se to stalo věkem nebo dlouhým stereotypním vztahem. Je možné, že to způsobil tento lék a dá se s tím něco dělat? Děkuji Katka

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1127  —  Vysoký tlak a nepoměr systola a duastola [Elena, 13.09.2020]

Dobrý den, poskední dobou, mám nepoměr mezi Systolickym a Systolickym tlakem. 165/ 80. Jsem stále moc unavená, obliba ne hlava, a je mě stále zima. Může to být tímto nepoměrně? Mám obavy, že mě stoupá pouze vrchní hodnota, co to může být? Co se mě může stát? Na tlak beru Toluru 80 mg denně. Děkuji za odpověď. Elena Ptáčková

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1126  —  Citalopram [Ivana, 13.09.2020]

Dobrý den, prosím o informaci, zda lze pacientce, která je hypertonička (věk 77 let), předepsat antidepresiva citalopram. Zároveň prosím o informaci, zda by mohlo v tomto případě dojít k otravě, případnému úmrtí pacientky. Děkuji.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1125  —  Tlak, tachykardie [Pavla, 11.09.2020]

Dobrý den, pane doktore, během dvou let jsem měla dva dvouminutové záchvaty velmi rychlého bušení srdce (tipuji kolem 300tepů za minutu) s pocitem krátkého dechu. Bohužel se nepodařilo zjistit, o jakou arytmii se jedná. Podstoupila jsem holter vyšetření 24hod, echo vyšetření, zátěžový test. Vše téměř v normě. Byla mi zjištěna sinusová tachykardie, jsem velmi úzkostný člověk, během úzkosti mi během chvilky velmi stoupne tep i tlak. Kardiolog mi nasadil půlku tabl. Betaloc ZOK . Já se však nyní velmi obávám, zda mi tep a tlak neklesne v době klidu až příliš. V klidu mívám tlak 125 -130/80 -85, tep kolem 80 -85. Při rozrušení to jde velmi rychle nahoru. V nemocnici tlak 180/100, 160 tepů. Každý den řídím auto, pracuji s dětmi, takže se potřebuji dost soustředit. Je tato dávka pro mě riziková?Mám obavu, abych někde nezkolabovala. Děkuji za váš čas.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1124  —  Test, just a test [Allenwab, 11.09.2020]

Hello. And Bye.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1123  —  Kombinace leku [petr, 09.09.2020]

Dobry den prosim ,mam dotaz uživam lek na tlak Prenesa 4 + zorem5 Mohu k těmto lekum si vzit 1-2 stroužky česneku denně? děkuji moc za vaši odpověd na muj meil ten česnek neberu zaroven s leky až při obědě Děkuji Tlak mam jak kdy 140/80 někdy se mi ukaže srdičko asi 1X za měřeni mi jakoby vynecha

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1122  —  Vyšší tlak zejména ráno [stanislava, 08.09.2020]

prosím o radu, mám navštívit lékaře, kdaž téměř každé ráno naměřím hodnoty krevního tlaku 180/80-90, ale během dopoledne se mi sníží na 150/80 a někdy i nižší 90/65. Nikdy jsem se s tlakem neléčila. Děkuji za odpověď a přeji vše dobré.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1121  —  The best advertising of your products and services! [JoshuaDow, 08.09.2020]

Hеllо! krevni-tlak-omron.cz Did yоu knоw thаt it is pоssiblе tо sеnd prоpоsаl pеrfесtly lеgаl? Wе sеll а nеw lеgаl mеthоd оf sеnding аppеаl thrоugh соntасt fоrms. Suсh fоrms аrе lосаtеd оn mаny sitеs. Whеn suсh prоpоsаls аrе sеnt, nо pеrsоnаl dаtа is usеd, аnd mеssаgеs аrе sеnt tо fоrms spесifiсаlly dеsignеd tо rесеivе mеssаgеs аnd аppеаls. аlsо, mеssаgеs sеnt thrоugh соntасt Fоrms dо nоt gеt intо spаm bесаusе suсh mеssаgеs аrе соnsidеrеd impоrtаnt. Wе оffеr yоu tо tеst оur sеrviсе fоr frее. Wе will sеnd up tо 50,000 mеssаgеs fоr yоu. Thе соst оf sеnding оnе milliоn mеssаgеs is 49 USD. This mеssаgе is сrеаtеd аutоmаtiсаlly. Plеаsе usе thе соntасt dеtаils bеlоw tо соntасt us. Contact us. Telegram -@FeedbackMessages Skype live:contactform_18 WhatsApp -+375259112693

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1120  —  Spôsob merania tlaku [Marian, 06.09.2020]

mám 68 rokov a problém vyšším spodným tlakom, pravidelne denne si meriam tlak. Po ochorení mám amputovanú ľavú ruku v predlaktí, meranie na ľavej ruku si dokážem zrealizovať sám, na pravej len s pomocou ďalšej osoby. Merania na ľavej ruke sú vyššie v priemere o 10 -15 mmHg, tlak taktiež o 10, ako merania na pravej ruke. Poprosím o vyjadrenie, meranie na ktorej ruke mám brať za smerodatné Ďakujem Marian

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1119  —  Vysoký tlak [Judita, 05.09.2020]

Dobrý deň, pred mesiacom v noci som sa zobudila na silné búšenie srdca, privolaná rýchla pomoc mi namerala tlak 210/100, už som od vtedy bola na EKG holter, sono srdca,brucha, žil -všetko v poriadku, brali mi krv na všetko čo sa dalo -tiež všetko v poriadku. Predpísali mi prestance 5 mg 1 x ráno a stále sa mi min. 2 x tá za mesiac stalo,že som sa v noci zobudila na silné búšenie srdca a tlak letel hore. A po tabletkách mi tiež nebýva dobre, mám hnačky, sem tam tlak okolo srdca. Chcela by som sa opýtať na aké ešte vyšetrenie by som mala ísť aby sa zistilo že z čoho sa mi to opakuje, resp. z čoho sa to mohlo stať. Ďakujem

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1118  —  Doreta a krevní tlak [Jan, 04.09.2020]

Pane doktore, jsem onko pacient a kvůli bolestem po ozařování beru už 3 týdny vždy večer jednu pilulku Dorety (recept od obvodní). Ty bolesti nejsou stálé, ale spíše potenciálně přítomné. Krevní tlak si měřívám jednou denně a na svůj věk (81) není nejhorší, i když samozřejmě kolísá. V posledních 5 dnech jej mám setrvale vyšší -144/84/67 149/86/tep64 / 148/93/69/ 148/93/69tep/ a teď před chvílí 139/81/tep64/ Ptám se tedy, má užívání Dorety vliv na navýšení tlaku, užívat ji občas? Děkuji J.V.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1117  —  MICARDISPLUS, 80MG/12,5MG originál vs licenční produkt [Jirka, 04.09.2020]

Dobrý den, na VKT užívám MICARDISPLUS, 80MG/12,5MG -originál vyrobený v Německu. V lékárně je mi nabízen licenční produkt , který je bez doplatku. Je mezi těmito léky nějaký rozdíl?. Dříve mi bylo sděleno, že originál má nějakou potahovou látku, které " zpříjemňuje" trávení léku. Děkuji za odpověď

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1116  —  Léčba vysokého krevního tlaku [Jana, 02.09.2020]

Vážený pane doktore, prosím Vás o doporučení vhodného léku na vysoký krevní tlak. Je mi 58 let a léčím se v poradně s těžko léčitelným astmatem a k tomu na revmatologii se systémovým lupusem erythematodes. Užívám Medrol 4 mg denně, Plaquenil 1-0-0, Seretide 500 mg 1-0-1, Spiriva 1-0-0, Xyzal 1-0-0, Helicid 1-0-0. S vysokým tlakem se léčím několik let. Nejprve jsem užívala Losartan 50 mg od firmy Stada, poté, co došlo k výpadku tohoto léku na trhu jsem přešla na Losartan 50 mg od firmy TEVA. Nyní řeší opět problém s výpadkem tohoto léku, který je v současné době nedostupný, při těchto lécích jsem neměla žádné problémy. Nyní po výpadku léku mi praktický lékař nejprve předepsal Losartan Aurovitas (ztížené dýchání, zažívací potíže, celková únava), výměna za Lozap 50 mg Zentiva (opět potíže s dechem, závrať, bolest hlavy, průjem a bolest břicha), další VALZAP 160 mg (závratě, motání a bolest hlavy, třes těla), poslední Perindopril/Amlodipine STADA 4 mg/5mg, který mi po konzultaci s ošetřujícím lékařem v revmatologické poradně nebyl doporučen. Praktický lékař mi současné chvíli sdělil, že neví jaký lék předepsat, proto Vás prosím o názor a případné doporučení vhodného preparátu. Děkuji.

Lékař [15.09.2020]:

Dobrý den,
je s podivem, že losartan vyráběný více firmami špatně snášíte. Lze zkusit příbuzné léky ze skupiny sartanů – telmisartan, candesartan nebo irbesartan. Perindopril/Amlodipine Stada je fixní dvojkombinace. Předpokládám, že revmatologovi vadí spíše amlodipin. Je třeba se ujistit, protože perindopril by byl vhodná alternativa, případně s malou dávkou diuretika při malém efektu perindoprilu za předpokladu, že jste neměla při užívání nějakého léku na snížení TK ze skupiny ACEI suchý kašel.


Dotaz č. 1115  —  Operácia srdca bolesť hlavy [Maja, 31.08.2020]

Dobrý deň, ocko je pol roka po operácii srdca. Užíva lieky ráno:irbesartan, agen, concor, digoxin (okrem soboty a nedele),eliqis 1/2, glukopage na cukrovku, furon, na obed anopyrin 50mg, diaprel a furon 1/2, a večer : Concor a glukopage 1/2kardiologicka mu povedala, že ma večer Concor vynechať a ma jesť eliqis 1/2. Často ho bolieva hlava tlak mal 165/85 aj zvýšený pulz 93 a dnes 145/85 v piatok sa mu pustila krv z nosa aj v nedeľu tak e boli na pohotovosti dali mu drenaz do nosa zajtra to máme ísť vybrať poraďte mi prosím ťa bolesť hlavy ho niekedy prejde keď spí ale niekedy ho boli celý deň môže užívať ten eliqis vecer aj s concorom? Lebo keď mu tak tiekla tá krv tak som mu večer nechala len Concor a glukopage a eliqis neje len ráno 2,5mg poraďte mi prosím ďakujem za skorú odpoveď

Lékař [15.09.2020]:

Dobrý den,
není jasné, o jakou operaci srdce šlo a zda nebyla nebo není provázena nějakou arytmií. Racionální postup je požádat ošetřující lékaře o vysvětlení problémů s léčbou. Bolesti hlavy mohou být vyvolané především vysokým než nízkým tlakem – rychlý pokles TK po Furonu? Bývaly bolesti hlavy i dříve pouze při vysokém tlaku? Může však jít o nežádoucí účinek některého z podávaných léků, event. Může jít o kombinaci těchto příčin. Vzhledem k tomu, že jsou bolesti hlavy poměrně častý nežádoucí účinek, a léky byly podávány nejspíše postupně, bylo by možná rychlejší si vzpomenout, od přidání kterého léku se začaly vyskytovat, než hledáním bolestí hlavy v seznamu nežádoucích účinků jednotlivých léků.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Zřejmě u Vašeho otce nejde o letitý sklon ke krvácení z nosu z lokální příčíny (ze žilní pleteně v nosní dutině, která se ošetřuje při častém výskytu krvácení kauterizací). Frekvenci krvácení z nosu však mohou další příčiny zvyšovat. Pokud jsem Vašemu popisu událostí rozuměl dobře, krvácení z nosu předcházelo nedávné zvýšení dávky Eliquisu, což by mohla být jeho příčina, i když jde o redukovanou dávku, která mu byla z nějakých důvodů nasazena, např. při snížení funkce ledvin nebo při předpokládáné interakci léků. Kombinace Eliquisu s Anopyrinem zvyšuje riziko krvácení.

Concor snižuje tlak i tep, ideálně je třeba držet TK na hodnotách kolem 130/80 mmHg a tep ne pod 55/min., samozřejmě i účinkem dalších antihypertenzív. Účinek Digoxinu včetně nežádoucích účinků se zvyšuje s klesající hladinou draslíku v krvi. K tomu může vést užívání Furonu bez substituce draslíku – třeba zvážit laboratorní kontroly draslíku.

Dotaz č. 1114  —  Snížil se mi tlak [Zdenka, 28.08.2020]

měla jsem vysoký krevní tlak, užívám polovinu prášku tezeo hct 80/12,5, zařala jsem brát houbu reischu a tak se mi snížil, teď mám píše nízký tlak kolem 110/70 mám dál užívat prášky na vysoký tlak a nebo je mám vysadit?

Lékař [31.08.2020]:

Dobrý den,
houba Reishi (Lesklokorka lesklá) patří mezi potravinové doplňky. Český název uváděný na internetu se nezdá být gramaticky správný, protože obsahuje zbytečně druhé konstatování lesklosti houby, což staří botanici tvořící české názvy věděli.
U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Podrobné informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976.

Překvapující je výrazné snížení TK po poživání houby, které uvádíte. Kdyby to tak bylo, houba nebo spíše izolovaná účinná látka z houby by se dávno užívala k léčbě hypertenze. Doporučil bych Vám brzkou návštěvu lékaře, aby zvážil komplexní vyšetření včetně laboratorního k vyloučení/potvrzení zhoršení funkce ledvin a dalších chorob, které by mohly vést ke snížení krevního tlaku. Zatím nouzově rozdělte tabletu na čtvrtinu a opakovaně si měřte tlak.
Je třeba si metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 1113  —  Hypertenzia [Peter., 25.08.2020]

Dobry deň pán doktor mám 33r. mam diagnózu paroxyzmus fibrilacie predsiene tachykardia 90-100min.Uzivam betablokator Coryol rano12,5mg a večer 12,5mg.Taktiez sa liečim aj na vysoký tlak 1.stupen hypertenzie 130-90 niekedy 140-100.Uzivam Prenessu 8mg ráno 4mg a večer 4mg.Neviem ako znížiť diastolicky a systolicky tlak bol mi aj predpísaný Rilmex 1mg na esenciálnu hypertenziu.Ale v návode čítam že sa nesmie používať v prípade liečebného betablokatormi zo zlyhavanim srdca.A ťažkou depresiou.Beriem aj antidepresíva prothiaden 25mg,lexaurin 1,5mg ráno večer.Poradte mi.Dakujem.

Lékař [31.08.2020]:

Dobrý den,
je diagnóza paroxysmus fibrilace síní jistá? Na tuto arytmii jste ještě mladý. A kolik bylo paroxysmů, máte je opakovaně? Většinu doby máte asi fyziologický sinusový rytmus a klidnou srdeční frekvenci, možná i zpomalenou účinkem Coryolu.Coryol a Prenessa je z hlediska léčby hypertenze slabá kombinace. Proč si myslíte, že máte selhání srdce? Měl byste se zeptat svého kardiologa. Pokud se při léčbě hypertenze používají 3 léky na snížení tlaku, jeden z nich by mělo být diuretikum. Navíc by se Rilmex neměl brát při depresích. Kardiolog by se měl domluvit s psychiatrem, zda je vhodné brát Prothiaden při Vaší arytmii.

Dotaz č. 1112  —  Vysoký tep [Valeria, 25.08.2020]

Som dva roky po infarkte,tlak mám v súčastnosti ustálený v priemere na 130/83 tep 80 pri meraní tlaku v kľude. No podľa hodiniek na zápästí mi niekedy tep aj v kľude vyskočí na hodnoty aj nad 150 objaví sa aj VO max.Kludovy cez noc býva okolo 65. Cez deň priemer je niekedy aj 85 Je to v poriadku?Uzivam tieto lieky aspirín protect 100 jednu ráno,isoptin80 3 krát denne,protevasc35 ráno a večer jeden,telmisartan 40 ráno a večer jeden,cynt0,2 trikrát denne.mozte mi poradí ako utíšiť srdce.Vysetrenie na štítnu žľazu bolo v norme. Ďakujem.

Lékař [29.08.2020]:

Dobrý den,
je vhodné ověřit paroxysmy rychlé srdeční akce všeobecně uznávanou metodou monitorace EKG. Po prodělaném srdečním infarktu se v rámci sekundární prevence obvykle podává některý beta-blokátor, který účinněji zpomaluje tep ve srovnání s Isoptinem a Cyntem. Pokud se beta-blokátor dříve neosvědčil kvůli nežádoucímu účinku, lze zvážit použití ivabradinu, který pouze zpomaluje tep a tlak nemění. Tlak lze snížit kombinací telmisartanu s jiným antihypertenzívem místo Isoptinu a Cyntu.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1111  —  Žádost [Petr, 24.08.2020]

Dobrý den, prosím, beru léky na vysoký tlak Cosyrela léky na deprese Apo-Parox. Chci se zeptat, zda tam nehrozí nějaká kontraindikace. Děkuji. Hezký den Petr

Lékař [29.08.2020]:

Dobrý den,
lékař přidávající další lék k dříve nasazeným a dosud podávaným lékům, by měl zjistit případné škodlivé interakce. V podrobných informacích o lécích (spc) jsem nenašel žádné informace o nevhodné interakci uvedených léků. Apo-Parox samotný může dočasně zvyšovat nebo snižovat TK. Po postavení může docházet ke snížení TK a závratím.

Pokud jde o lékové interakce, lze využít online poradny Znám své léky (www.znamsveleky.cz), která umožňuje pacientům zkontrolovat, zda jim nehrozí nežádoucí lékové interakce.
Se seznamem užívaných léků včetně dávek se můžete v otázkách interakcí léků také obrátit na lékárníka.
Zákazníci BENU lékáren a držitelé BENU Lékové karty se mohou o lékových interakcích informovat v lékárnách nebo prostřednictvím on line poradny na www.benu.cz.

Dotaz č. 1110  —  Léčení tlaků po mrtvici [Mariana, 23.08.2020]

Dobrý den, vážený pane Doktore. Otec je po mrtvici, která proběhla bez krvácení. Na začátku dostal recept na Ramil 5mg 1-0-0 (používaly bez diuretika Indapamid, má chronickou nebakteriální prostatitidu), atorvastatinum 40 mg 0-0-1, godasal 100mg 1-0-0, trombex 75 mg 0-1-0, agen 10mg 0-0-1/4, na spánek ještě měl escitalopram 1 tabletu. Strašně ten tlak byl kolísavý, otec se stěžoval že nemá vůbec chuť k jídlu, bolest v hrudníku, nevolnost, závraty hlavy a byl zvýšený bilirubin do 40. Na tihle otázky doktor změnil Ramil na Prestarium 5 mg 1-0-0, a přidal Pantoprazol. Bilirubin se stabilizoval, je diagnostovana steatoza jater, ale stížnosti docela se zůstaly, od 6 hod az do 16 hod má tlak 140-150/95-105, P 75-83. Večer má 135/90, P70. Od rána tatínek jé hodně unavený, nic nechce k jídlu, a dostává strašně přílivy a závraty. Asi je to takový nežádoucí účinek léků? Jak to se dá změnit? Zde je možné a vhodné brát Ramil společně s Prestarium Neo ke stabilizaci tlaků?

Lékař [29.08.2020]:

Dobrý den,
pokud neměl otec před mrtvicí žádné obtíže a nebral žádné léky, které by nesnášel, jde pravděpodobně o nežádoucí účinek některého z léků, které byly nasazeny po mrtvici současně najednou, takže se pak obtížně zjišťuje, který lék je zodpověný za který nežádoucí účinek. Někdy může stejný nežádoucí účinek vyvolávat několik léků.
Některé obtíže mohou být způsobené relativně nebo i absolutně nízkým tlakem po nasazených antihypertenzívech. Před mrtvicí měl otec nejspíše vyšší tlak, na který byl adaptovaný, takže jeho rychlá normalizace působí jako nízký tlak.
Předpokládám, že otec má poměrně časté nucení na močení a je pro něj výhodné se vyhýbat lékům s výraznějším močopudným (diuretickým) účinkem. Indapamid, zvláště v malé dávce 0,625 mg, močopudný není. Na druhé straně může být močopudný Agen podaný večer nebo na noc.
Podání Ramilu dohromady s Prestariem nemá smysl, protože jde o příbuzné léky a v důsledku by to vyšlo stejně jako v případě užívání vyšší dávky jednoho z nich.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1109  —  Velikost manžety [Zdeněk Kolář, 19.08.2020]

V minulosti jsem zakoupil tento tonometr. Jelikož mamince se ruka zmenšila na dětskou velikost, potřebuji zakoupit manžetu CS 17-22cm. Má nárok na část pořizovací ceny ze zdrav. poj. (89let,infark a diabet.) Děkuji ZK

Lékař [29.08.2020]:

Dobrý den,
otázku doplatků jakž takž sleduji u léků. Zkuste se zeptat na zdravotní pojišťovně Vaší matky. Vzhledem k jejímu věku předpokládám, že není v plném rozsahu soběstačná, a bylo by možné žádat na příslušném úřadu práce o finanční příspěvek na péči.

Dotaz č. 1108  —  Stálý tlak 147/97, mám lekoptin 120 /den [Emanuel, 17.08.2020]

Prosím o radu, zda mám zvýšit dávku léku. Díky

Lékař [25.08.2020]:

Dobrý den,
lze zvážit zvýšení dávky Lekoptinu (účinná substance verapamil) na 240 mg denně (Lekoptin 120 mg 2x denně), další zvyšování nevede obvykle k dalšímu podstatnému poklesu TK. Lze také využít Verogalid 240 mg tbl. s prodlouženým uvolňováním s podáním 1x denně. Výsledek domácího měření TK nebo jeho ekvivalentu nebo 24hodinového ambulantního monitorování TK ukáže, zda stačí zvýšit dávku verapamilu na 240 mg nebo bude třeba přidat další antihypertenzívum do kombinace.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Využítím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), se TK postupně sníží, takže je někdy třeba snížit dávku podávaných léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1107  —  Hypertenze léky versus Hypothyreóza léky [Helena, 17.08.2020]

Dobrý den, mám tlak 154/90 užívám Prestarium Neo 5mg a na sníženou funkci št. žlázy užívám Euthyrox 50. Oba léky mám užívat ráno 1. tabletu půl hod. před jídlem. Mohu ráno spolknout oba léky naráz aniž by se nějak snížil účinek. V lékárně mi řekla lékárnice, že nikoliv. Ráno jdu do práce a nemohu léky užívat s půl hod. rozestupem, tak je polykám společně a po půl. hod. se nasnídám a odcházím do práce. Jinak to nemohu udělat. Je to moc zlé? Děkuji za odpověď. Helena

Lékař [25.08.2020]:

Dobrý den,
na rozdíl od Euthyroxu lze brát Prestarium Neo také s jídlem nebo po jídle. Braní více léků současně nalačno může některým pacientům vadit na žaludek. Léky na snížení TK by se měly brát ráno co nejdříve, protože se v té době všem zvyšuje krevní tlak. Varianta snídaně v práci není možná nebo asi nemá smysl?
Není jasné, zda uváděný TK je obvyklý tlak naměřený v ordinaci, který bývá obvykle falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Pokud nemáte možnost domácího měření TK, může Vás lékař poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Dle jeho výsledku lze Prestarium rozdělit na ranní a večerní část nebo přesunout celou dávku na večer nebo přidat další lék na snížení TK do kombinace.

Dotaz č. 1106  —  Vysoký tlak [Rosta, 15.08.2020]

Dobrý den.chci se zeptat,léčím se na vysoký tlak a srdeční arytmii.Beru Amprilan a betalock ale bohužel tyto léky mi nepomáhají.Rono vstanu a mám tlak jak brno a ani po lécích mi tlak neklesne.Další problém je že se mi neustále strašně potí hlava při jakékoliv pracovní činnosti mám vlasy jako bych vylezl z bazénu...co mám dělat? Děkuji

Lékař [25.08.2020]:

Dobrý den,
není jasné, zda byly oba léky nasazeny současně nebo po sobě. Pocení se jako nežádoucí účinek vyskytuje u obou léků. Záleží také na použité dávce. Při vyšší dávce léku jsou nežádoucí účinky obvykle výraznější. Kombinace ACE-inhibitoru Amprilanu a beta-blokátoru Betaloku je z hlediska antihypertenzního účinku slabá díky částečnému překrývání mechanismu účinku obou léků.
Betaloc zřejmě berete kvůli arytmii. Je třeba zvážit vyzkoušení jiného beta-blokátoru, který by mohl být provázen slabším pocením. V případě Amprilanu je výhodnější výměna za některý lék ze skupiny sartanů, které účinkují podobně, ale mají minimum nežádoucích účinků. V případě přetrvávajícího zvýšeného tlaku je třeba zvážit přidání dalšího antihypertenzíva do kombinace, nejspíše malé dávky diuretika (např. ¼ tbl. Indapamid 2,5 mg PMCS).

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Využítím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), se TK postupně sníží, takže je někdy třeba snížit dávku podávaných léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1105  —  Manžel [milka, 12.08.2020]

Prosím o radu,manžel má u lékaře tlak 200/120 a zakázali mu noční směny a bere léky na tlak,dokonce dvoje a neustále pije alkohol-denně. Prosím o radu,může mu to uškodit a jak?

Lékař [23.08.2020]:

Dobrý den,
pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.
Alkohol ve vyšších dávkách organismu škodí na více místech (mozek, játra, rozvrat osobnosti a další) včetně zvýšení krevního tlaku. Do nedávna se tolerovala dávka alkoholu obsažená cca v ¾ litru desetistupňového piva nebo ekvivalentní dávka alkoholu v jiných typech alkoholických nápojů, v současné době ještě méně.
Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 1104  —  [Zdeněk, 12.08.2020]

Dobrý den , po několika problémech s léky na vysoký tlak (bolesti hlavy,tinitus,atd.) jsem skončil u Orcal neo 5mg.Ten snáším relativně dobře, pouze se mi na těle během posledního roku objevily tmavé fleky (zabarvené do hněda),které nepálí ani nesvědí .Jsou v oblasti břicha ,boku , nohou a podpaždí.Může se jednat o reakci těla na tento léki? Lékař mi dal pouze mastičku, která nemá žádný účinek a řekl , že to je dobré....

Lékař [23.08.2020]:

Dobrý den,
nežádoucím účinkem Orcalu mohou být různé kožní projevy, které by mohl klasifikovat kožní lékař. Pokud jde o nežádoucí účinek, hnědé skvrny by měly po vysazení Orcalu vymizet. Je však možné, že nejde o nežádoucí účinek Orcalu, ale o kožní chorobu, která se začala manifestovat v době užívání Orcalu a jejíž diagnózu by měl stanovit kožní lékař.
Orcal by se měl nahradit nejlépe lékem z jiné lékové skupiny. Pokud však byly nějaké jiné problémy s jinými léky, muselo by se při nedostatku alternativ zvážit za spolupráce s kožním lékařem použití příbuzného léku ze stejné skupiny blokátorů kalciových kanálů, který má méně kožních nežádoucích účinků než Orcal (amlodipin).

Dotaz č. 1103  —  Vysoký krevní tlak [Martina, 11.08.2020]

Dobrý den, manžel užívá léky na tlak Prestarium nebo 5 mg a já Bisoprolol mylan 5 mg. Když manželovi došly léky, může si vzít ode mě?

Lékař [11.08.2020]:

Dobrý den,
jde o léky patřící podle účinku do různých lékových skupin. Sice mají zčásti podobný účinek, ale není jasné, jak by manžel Bisoprolol snášel. TK obvykle 1 – 2 dny od vysazení léku příliš nestoupne. Pro jistotu byste si mohl nechat v lékárně změřit tlak, protože nemáte tonometr na domácí měření TK. Při mírném zvýšení TK nedělejte nic, při výraznějším zvýšení kontaktujte svého lékaře doma, aby Vám poslal mailem zprávu s výčtem léků a dávek, event. elektronický recept pro lékárníka v cizině. Cenu léku hradíte samozřejmě v plné výši.

Pokud jste na tuzemské dovolené, můžete se domluvit při větším vzestupu TK o vydání léku s lékárníkem a zaplacení zálohy -plné ceny léku s tím, že zašlete recept dodatečně. Případně Vám lékárník doporučí navštívit lékaře v místě rekreace.

Opakované dotazy dokumentují fakt, že poradna nemůže nahradit návštěvu nebo komunikaci s vlastním praktickým lékařem, který pacienta zná a může mu poradit, zda pro něj cesta do ciziny neznamená velké riziko, event. jak toto riziko snížit. V době mobilů by neměl být problém si zapsat telefonní číslo ordinace svého praktického lékaře a v cizině ho podle potřeby i použít. Především je třeba mít před cestou sjednané zdravotní připojištění, protože i dosud plně zdravý může zakopnout a při pádu si zlomit některou končetinu. Je třeba počítat s tím, že za návštěvu lékaře je někdy třeba v cizině hned zaplatit a peníze dostanete od zdrav. pojišťovny až dodatečně. Lépe za prohlídku u lékaře v cizině zaplatit než ušetřit a doufat, že při vysokém tlaku k cévní mozkové příhodě nedojde. Je vhodné, aby chronici měli seznam svých chorob, resp. diagnóz a seznam léků včetně jejich síly a dávkování (vzorní pacienti by mohli být i zapsané chemické názvy léků) pro snazší komunikaci s lékařem (event. lékárníkem) v cizině.

Dotaz č. 1101  —  Lék na vysoký tlak [Robert, 06.08.2020]

Dobrý den prosím jaký lék byste mi doporučil na vysoký tlak již beru 4 druh a bud mám dušnost či návaly či mně otekájí nohy mám rovněž jednu ledvinu je mi 50let diky

Lékař [20.08.2020]:

Dobrý den,
Vaši situaci by nejlépe posoudil Váš praktický lékař, který ví o Vašich dalších chorobách a možných snížení funkce orgánů. Zbylá ledvina může za příznivých podmínek převzít plně funkci i za druhostrannou ledvinu. To by nejlépe posoudil nefrolog (specialista na choroby ledvin). Dušnost i otoky nohou mohou být projevem choroby (komplikace hypertenze), kde vhodně zvolené léky nebo jiný postup mohou problémy odstranit. Může jít však i o nežádoucí účinky léků, které berete na vysoký tlak.

Dotaz č. 1100  —  Léky na vysoký tllak při renálni insufienci [Alena, 06.08.2020]

Dobrý den,beru několik let betaxu 20 a tenaxum. Nyní se přestala betaxa z NSR dovážet a dostala jsem od lékaře betaxolol 20. V příbalovém letáku píší,že z něho padají vlasy a hlavně nemají ho brát lidé s vysokou kyselinou močovou,což je můj případ. Co mám tedy brát za léky,když nemám dobré ledviny ? Děkuji za odpověď. Alena 69 let. / Mám ještě Crohna a nemocnou štítnou žlázu/

Lékař [20.08.2020]:

Dobrý den,
protože skončila licence na originální lék, vyrábí v současné době lék s účinnou látkou betaxolol více firem pod různými názvy. V podrobné informaci o originálním léku (spc) jsem nenašel informace o nežádoucím účinku padání vlasů ani o zvýšení kys. močové. Stejně by to mělo být u kopií léků (generik), které jste užívala. Při výrazné renální insuficienci by se měla snížit dávka betaxololu a vysadit Tenaxum. To by nejlépe u Vás posoudil nefrolog (specialista na choroby ledvin) stejně jako výběr léků, které ledviny chrání.

Dotaz č. 1099  —  Dekompenzovaný TK [Vašek, 06.08.2020]

Mnoho let beru léky na hypertenzi, momentálně Prestarium Neo Combi Forte, Rilmenidin 2x, Kapidin 2x, Bisoprolol, přesto tlak z Holtru: špičky 190/100, stabilně nad 150/80 -90. Jene, prosím poraď co s tím. Díky Vašek

Lékař [25.08.2020]:

Dobrý den,
Holtr dává na rozdíl od domácího měření i hodnoty TK naměřené kdykoliv -bezprostředně po námaze, krátce po ní, ale i v podmínkách domácího měření.
Při domácím měření to znamená, vždy po 5 minutách klidu s opřenými zády, měřit vždy 2x, lépe 3x za sebou v 1-2 minutových intervalech, 2x denně před léky. Navíc měřením nemá minimálně půl hodiny předcházet intenzívnější fyzická činnosti. Důležitý je průměrný tlak za 3 až 7 dní za sebou.

U Holtra jsou také důležité průměry -denní, noční, 24hodinový. Tlak naměřený hned po vyjití schodů může být samozřejmě vysoký. Při bicyklové ergometrii se vyšetření končí při nebezpečně vysokém TK 220/120 mmHg a výše. Záleží na tom, kolik špiček tlaku máte a zda jsou přiměřené námaze. Těch 150/90 mmHg (pokud je to více méně průměrný tlak) naměřený oběma metodami a u Holtra v různém období je zvýšený.

Hypertenze, která trvá přes léčbu třemi léky, z nichž jeden lék je diuretikum (ve Vašem případě 5 léků) a pacient léky opravdu užívá, se pokládá za rezistentní k léčbě. V takovém případě nelze vyloučit, že může jít o některou sekundární hypertenzi vyžadující specializované vyšetření – pro podrobnější informace si vyfiltrujte odkaz na Rezistentní a sekundární hypertenzi.

Dotaz č. 1098  —  Astma a vysoky tep [Tereza, 06.08.2020]

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Na astmu mám spray flutiform a spiriva, na vysoký tep, ktorý mám stále okolo 100 beriem isoptin 80 jednu tabletku ráno, ale tep sa mi len občas zníži pod 100. Aká kombinácia by mohla byť lepšia? Ďakujem pekne, Tereza

Lékař [18.08.2020]:

Dobrý den,
nežádoucí účinek beta-agonisty formoterolu, jedné z komponent Flutiformu, je rychlá srdeční akce. Vzácný nežádoucí účinek Spirivy je také rychlá srdeční akce. Není jasné, zda jste před léčbou těmito léky měla již také sklon k rychlé srdeční akci, takže se mohla rychlá srdeční akce ještě urychlit.

Na zpomalení rychlé srdeční akce se užívají beta-blokátory, které mohou působit proti účinku formoterolu a snížit tak jeho účinek při astmatu. Nevím, zda máte hypertenzi, takže by nevadilo snížení TK při použití kombinace Isoptinu a beta-blokátoru. Je třeba zvážit použití ivabradinu, který nelze kombinovat s Isoptinem, lze ho použít samostatně nebo v kombinaci s beta-blokátorem.

Dotaz č. 1097  —  Betaloc ZOK a Prenessa - problémy s nohama [Jana, 04.08.2020]

Dobrý den, prosím užívám na vysoký krevní tlak Betaloc ZOK a mívala jsem kolem 145/60 -149/58 a paní doktorka mi přidala Prenessa. (tlak krve mi neklesl, naopak stoupl na 160 -164/56-58...ale hlavně mě bolí lýtka ke kotníkům, uvnitř mám horkost a vně mám studené nohy, jakoby mi trnou, mám pocit těžkých nohou.... Děkuji za odpověď zda mám požádat o změnu léků...

Lékař [18.08.2020]:

Dobrý den,
vzhledem k částečnému překrývání mechanismu účinků má kombinace používaných léků na rozdíl od jiných kombinací slabý účinek. Nežádoucím účinkem Prenessy může být tzv. angioedém – otok v obličeji, na sliznicích, ale i na končetinách, což by mohlo vzbuzovat pocit těžkých nohou. Podkladem bolestí lýtek by mohly být svalové křeče popisované také jako nežádoucí účinek. Pocit studených nohou by se spíše mohl vyskytnout u Betaloku po zvýšení jeho dávky.

Máte pravdu, že situace vyžaduje výměnu Prenessy za lék z jiné lékové skupiny. Pokud se Betaloc ZOK ve Vašem případě používá nejen ke sníže tlaku, ale např. současně ke snížení srdeční frekvence, měl by spíše v budoucí kombinaci léků zůstat.

Dotaz č. 1096  —  Kolísavý tlak [Majka, 02.08.2020]

Vážený pane doktore,děkuji Vám za odpověď na můj dotaz ze dne 26.7.2020,uvádím výchozí raní hodnoty TK 185/95,P-63 v 7 hod před užitím ranního Prestaria 5mg 1/2 tbl v 10 hod padne silná únava,slabost to trvá asi 1 hod,hodnoty TK jsou 120/70,P-75.Medrol 4mg 1/2 tbl užívá na revmat.artrit idu,vaskulitidu.Děkuji Majka

Lékař [03.08.2020]:

Dobrý den,
záležitost Vaší matky není zcela jednoduchá a na dálku lze těžko vyžadovat na ošetřujícím lékaři plnění pokynů včetně předpisu nových léků na vyzkoušení. Na ranní vysokou hodnotu především vrchního (systolického) TK 180 mmHg a vyššího by byl výhodnější kaptopril – preparát Tensiomin 12,5 mg, který vede k rychlému (do ½ až 1 hodiny) a krátkému poklesu TK. Dá se dávat opakovaně, při malém poklesu TK lze podat i 2 tbl. naráz. Stejně lze postupovat i u odpoledního výrazného vzestupu TK. Současně lze pomalu zvyšovat (den po dni) chronickou léčbu.

Ráno začít ¼ tbl. Indapamidu PMCS 2,5 mg a večer Prestarium 1 tbl. a Nitresan (zatím) 1 až 2 tbl. Sledovat chování TK během dne – měřit TK po 1 – 2 hodinách, vždy průměr ze 3 měření minutu po sobě, před prvním měřením z trojice 5 min. vsedě s opřenými zády. Při nízkém TK zredukovat večerní dávky, při výrazně vysokém TK opakovat Tensiomin. Prvé dny změněné léčby pomalu vstávat, přechodně na chvíli sedět, chodit kolem zdi, aby se mohla sesunout na zem. Riziko závratí při relativně nízkém TK!

Dotaz č. 1095  —  Vysoký tlak [Petr, 31.07.2020]

Dobrý den. Používám tezeo80 a k tomu indap2,5. Vždy když udělám trochu rychlý pohyb tak se zamota hlava. Mám ten indap2,5 vysadit? Děkuji Petr

Lékař [03.08.2020]:

Dobrý den,
motání hlavy se vyskytuje od přidání Indapu k Tezeu? Obtíže může působit nízký tlak v důsledku předávkování léčby. Vzácně může jít o nežádoucí účinek Indapamidu bez závislosti na hodnotě TK.

Je třeba objektivizovat TK pomocí domácího měření TK. Při nízkém TK bývá závrať při rychlém postavení, kterou lze otestovat měřením tlaku před postavením a po 2 minutách stání. Normálně by diastolický (spodní) TK neměl po postavení klesnout. Pokud obtíže nevymizí po snížení dávky léku při nízkém TK nebo po výměně léku, může být problém ve vnitřním uchu, vyžadující ORL vyšetření.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1094  —  Užívaní léku [Ladislav, 31.07.2020]

Dobrý den mám dotaz byl mi předepsan lék na tlak TRIPLIXAM 10/2,5/10 a ktomu uzívam lek na cukr Stdamet 500 mg, mám ho užívat. ěkuji.

Lékař [03.08.2020]:

Dobrý den,
dotaz byste měl adresovat na svého ošetřujícího lékaře. Váš lékař je odpovědný za ordinovanou léčbu. Není problém, pokud máte v pořádku funkci ledvin.

Dotaz č. 1093  —  Rozdíl hodnot na rtuťovém tlakoměru a na Omron M6 Comfort [Eva, 31.07.2020]

Pane doktore, mohu vám zatelefonovat?

Lékař [03.08.2020]:

Dobrý den,
při metodicky správně provedeném měření TK oběma metodami bude rozdíl TK minimální, pokud byly tonometry testované a po uplynutí 2 let znovu testované.

Dotaz č. 1092  —  Tagren [Eva, 31.07.2020]

Lékař předepsal na ředění krve 2x denně Tagren, ten je nedostupný, lékař chce, abychom ho sháněli jinde v lékárnách, je místo něj nějaká jiná dostupná možnost? Děkuji Jiřičková

Lékař [03.08.2020]:

Dobrý den,
v lékárně by Vás měli informovat, zda jde u Tagrenu o dlouhodobý výpadek dodávky léku, zda je dostupný jeho ekvivalent (tiklopidin) výráběný jinou firmou. Pokud ne, měl by Váš lékař nalézt náhradní řešení.

Tagren je indikován: 1) u alergie a prokazatelné intolerance kyseliny acetylsalicylové či při necitlivosti na kyselinu acetylsalicylovou prokázanou agregometricky v indikaci snížení rizika kardiovaskulárních příhod u nemocných po ischemické mozkové příhodě (včetně TIA) 2) v prevenci recidivy mozkové příhody u nemocných po ischemické mozkové příhodě (včetně TIA), která se objevila při léčbě kyselinou acetylsalicylovou.

Dotaz č. 1091  —  Vhodnost kombinace [Dagmar, 29.07.2020]

Dobrý den, pane doktore. Prosím o radu, zda je vhodná kombinace léků Lipertance + Clucophage.

Lékař [03.08.2020]:

Dobrý den,
uvedená kombinace léků je vhodná. Kontrola glykémie se provádí při samotné léčbě metforminem (Glucophage) i při současné léčbě ACE-inhibitorem (obsaženým v trojkombinaci Lipertance), který může lehce snižovat glykémii.

Dotaz č. 1090  —  Tlak [Jara, 28.07.2020]

Dlouhodobě užívám tezeo 80mg a egilok 25 mg 1-0-1. V poslední době pociťuji závratě a naměřím si nízký tlak např. 103/58. Jak je možné,že mi tlak najednou tak klesl, je to normální?

Lékař [02.08.2020]:

Dobrý den,
náhlý pokles TK může vyvolat výrazný ústup stresů nebo podání léků snižujících TK, např. léků proti úzkosti.
Využítím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), se TK postupně sníží, takže je někdy třeba snížit dávku podávaných léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1089  —  Betaloc zok 50 mg [Jana, 27.07.2020]

Dobrý den, chci se zeptat zda lék Betaloc zok 50 mg může mít vliv na bolest a otok nohou. Beru ho cca 3 měsíce a trpím bolestmi a otoky nohou. Pediatr mi napsal Detralex, ale nepomáhá, nikdy jsem nic podobného nezažila a přisuzuji to změně léku, dříve jsem brala Vasocardin, ale lékařka šla do důchodu a nový lékař mi léky změnil, na víc Vasokardin v lékárně není. Předem děkuji za odpověď, Jana

Lékař [02.08.2020]:

Dobrý den,
účinná látka obsažená v Betaloku je stejná jeko ve Vasocardinu – metoprolol. Rozdíl je v délce účinku. Nežádoucích účinků by mělo být méně než u krátkodobě účinného Vasocardinu. V podrobných informacích o léku se mezi jeho nežádoucími účinky uvádějí bolesti kloubů nebo svalové křeče, které by mohly imponovat jako bolesti svalů. Otoky nohou, resp. otoky vůbec se neuvádějí. Otoky nohou jsou zřejmě oboustranně a sahají stejně vysoko (nárty, kotníky, lýtka, stehna). Podání Detralexu s nulovým účinkem prakticky vylučuje žilní příčinu obtíží. Místo Betaloku lze zkusit jiné beta-blokátory, např. bisoprolol, nebivolol nebo carvedilol.
Nezměnil Vám nový lékař i jiné léky nebo nepřidal nové?

Dotaz č. 1088  —  Kolísavý tlak [Majka, 26.07.2020]

Dobrý den pane doktore moji mamince je 84 let,má několik let kolísavý tlak -obtížně korigovaný-TK -195/105,P-66 až po 116/56,P-70,užívá léky Prestarium 5mg 1/2-0-1 tbl,Lokren 20mg 0-1/4-0,Nitresan 10mg 0-1/2-1/2-1 ve 23hod,Medrol 4mg 1/2-0-0,po užití ranní tbl Prestaria TK rychle spadne,maminka je dopoledne hodně unavená odpoledne TK stoupne 180/90 k večeru 190/90 proto byl navýšený Nitresan10, měření TK provádíme ale jen pro naši kontrolu (když jsou potíže-hučení v hlavě)při kontrole u lékaře jsme předložily naměřené kontrolní hodnoty TK)a bylo nám řečeno proč to děláte, TK neměřte.V lednu byl proveden odběr krve P-NT-pro BNP P-1440 chtěla bych se zeptat čeho se tyto výsledky týkají.Pane doktore prosím Vás o radu jak nastavit léčbu aby si nemusela mamka brát lék na TK ještě ve 23 hod.Děkuji za odpověď

Lékař [02.08.2020]:

Dobrý den,
je nápadný výrazný pokles TK po půl tabletě Prestaria, na kterém se uplatňuje ještě účinek večer podaných léků. Výchozí ranní TK sice neuvádíte, ale není problém ranní Prestarium nepodat nebo jen v dávce 1,25 mg. Při vzestupu TK během dopoledne lze Prestarium v redukované dávce podat. V trojkombinaci léků není respektované pravidlo, že jedním z léků by mělo být diuretikum, např Indapamid PMCS 2,5 mg ¼ -½ tbl. nebo Hydrochlorothiazid ½ tbl. také 1x denně ráno. Určitou slabinou je i podání blokátoru kalciových kanálů Nitresanu, který se má podávat obvykle 2x denně, což svědčí pro kratší účinek než 24 hodin. Je třeba zvážit výměnu Nitresanu za lercanidipin, felodipin nebo amlodipin, které lze podávat 1x denně. Mělo by být možné léčbu všemi léky upravit postupně na podání léků ráno a večer (některé léky ráno, jiné večer). Účinek antihypertenzív patrně poněkud snižuje žřejmě nezbytně podávaný Medrol na nějakou jinou chorobu.

Výsledek stanovení NT-proBNP a/nebo BNP slouží k posouzení funkce srdce (zda výrazně neslábne).

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Měla byste se dát ošetřujícím lékařem o stavu matky informovat. Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 1087  —  Vyssi tep [Jitka, 25.07.2020]

Dobry den pane doktore, mivam navaly horka a pocit vycerpani, opoceni a nasledne vystraseni, ale vysoky tlak se nepotvrdil, max 130/85, prumerne 115/75 ale zjistil se vysoky tep z tk holtra 100/min. Potize jsou jen pri namaze kdy pri beznych domacich pracich jako zehleni vareni, vysavani, ci chuzi mam vzdy podle fitnes naramku za chvili bezne 125-135, max. 153tepu za min. Kdyz si kontroluji i na zapesti tak jde spatne nahmatat a spatne pocitat jak to rychle vali jakoby se chvelo. Sport zadny radeji nedelam, mam pak pocit na odpadnuti, mam dost i ze schodu a rychlejsi chuze, obezni nejsem. S dychanim problem neni a doted jsme ani necitila silne buseni ale srdce vali. Myslim ze to mam dyl a nevedela jsem o tom. Tep dle EKG holtera min. 45,prumerny 84, max 150. Ja si merim behem sezeni, prace u pc napr. 85az93 az treba vecer je uspech 75. Je to pry jen sinusova tachyk. A neni nebezpecna. Ja se ale moc bojim ze dostanu mrtvici napr. Driv jsem mela trombozu z HAK... Muzu kdyz budu chtit zkusit min. davku betablokatory ci antidepresiva (obcas uzkosti, stres) pry je to na me. Je to bezpecne kdyz se nelecim a tep mi takto lita kazdy den, jen kdyz se postavim mam klidne 110-115, nebo to radeji lecit a cim? Jinak mam vse v poradku odbery i st. Zlaza je lecena dobre, echo take. Dekuji moc Jitka 33let

Lékař [01.08.2020]:

Dobrý den,
jak dlouho máte popsané obtíže? Nebyla v té době zjištěna choroba štítné žlázy nebo zvýšena dávka léku na léčbu choroby štítné žlázy, která je provázená zrychlením srdeční frekvence, event. i dalšími projevy? V těchto situacích se používají beta-blokátory, některé tyreopatie jsou provázené psychickými změnami. Další problémy mohou působit i stresy nezávisle na tyreopatiích. Při problémech je třeba spolupráce endokrinologa a internisty (kardiologa), někdy i psychiatra. Doporučená léčba potlačuje obtíže. Rychlá srdeční frekvence může být dlouhodobě škodlivá.

Dotaz č. 1086  —  Vysoký krevní tlak [Václava, 25.07.2020]

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou. Ve středu tento týden jsem navšívila svého praktického lékaře z důvodu dlouhodobého hučení v uších, a také protože jsem si naměřila tlak 164/80. U lékaře jsem měla 178/80. Pan doktor mi předepsal Prestarium Neo, s tím, pokud se mi tla k sníží, mám snížit i tabletku a to na půlku. Snížit tabletku jsem musela hned druhý den, jelikož mám tlak nyní cca 89/60. Ve středu příští týden jdu na kontrolu. Proč šel tlak pane doktore tak rychle dolů ? A myslíte, že mi prášky na tlak již zůstanou i nadále ? Moc Vám děkuji za odpověď. Václava

Lékař [01.08.2020]:

Dobrý den,
Naměřený TK v ordinaci je obvykle falešně vyšší, doma jste nemusela dodržet 5 minut před měřením klidu (třeba i další podmínky) a tlak byl také falešně vyšší. Objektivně byl TK méně zvýšený a na jeho normalizaci by zřejmě stačila menší dávka léku. Reakci tlaku při prvním podání léku nelze přesně odhadnout. Stačila by Vám zřejmě jen ¼ tbl. Prestaria.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.
Současně se doporučuje využít rezervy v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity), které snižují TK. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 1085  —  Alergie na Tritace [Yana, 24.07.2020]

Dobrý den, pane doktore. mám alergii na Tritace (suchý kašel), užívám proto na hypertenzi asi 8 let jiný inhibitor ACE Lorista H (s diuretikem). Jaká je prognóza při onemocnění koronavirem, který vstupuje do buněk přes ACE, že u mne nastane cytokinová bouře nebo silná alergická reakce? Mám něco proti tomu užívat? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Lékař [30.07.2020]:

Dobrý den,
suchý kašel je nežádoucí účinek Tritace, nikoliv projev alergické reakce. Lorista patří mezi sartany, které suchý kašel jako nežádoucí účinek nemají.

K otázce vyššího rizika používání ACE-inhibitorů nebo sartanů pro hypotetickou interferenci se vstupem koronaviru do buněk vydala Evropská společnost pro hypertenzi (ESH) prohlášení. V současné době nejsou jasné důkazy z velkých studií, že uvedené léky zhoršují průběh koronavirové nákazy a není tedy důvod k výměně těchto léků za léky z jiných lékových skupin. Hodnocení navíc komplikuje fakt, že hypertonici jsou starší lidé s dalšími chorobami, které samy o sobě predisponují k horšímu průběhu koronavirové infekce. Podobné je to u pacientů v sekundární prevenci (po srdečním infarktu nebo mozkové cévní příhodě) nebo při srdečním selhání, kde se tyto léky také užívají.
U nakažených pacientů s těžšími příznaky se má dle ESH individuálně posoudit, zda lék ponechat nebo nahradit jiným antihypertenzívem.

K záležitosti dodávám, že před léty vzniklo podezření, že užívání blokátorů kalciových kanálů zvyšuje u hypertoniků výskyt rakoviny. Velké, metodicky správně uspořádané studie to neprokázaly.
Podobně v minulém roce vzniklo podezření, že starý lék ze skupiny diuretik při dlouhodobém užívání zvyšuje výskyt nezhoubných kožních nádorů. Velké studie ukázaly jen zcela minimální zvýšení rizika a lék se nezakázal.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce