Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 177576

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (3804x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
4 + 10 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 833  —  Muzu rodit normalne? [margita, 20.10.2019]

dobry den chtela jsem se zeptat beru betalock zok 25 mg ted momentalne v tehotenstvi ne prasky jsem brala.ba lehkou aritmii muzu rodit normalne ziju ted v holandsku a teprve si schanim doktora... popripade muzete mi napsat nazev jiny tip pro tehotne zeny prasky nejake lehke jako je betalock zok dekuji skrobakova

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 832  —  Prášky na vysoký tlak [Zuzka, 18.10.2019]

Dobrý den chci se zeptat léčím se s vysokým tlakem a poslední dobou jsem měla potíže s krkem dráždění a nucení ke kašli.Doktorka mi řekla, že to je kvůli práškům na tlak brala jsem Prestarium neo tak mi to změnila na Tezeo,ale k tomu mi dala i prášky na zklidnění krku Zenaro tak se chci zeptat zda to nebude mít nějaký vliv když budu brát oba prášky ráno každý den? Zenaro mám po týdnu nebo dvou přestat brát tak myslíte, že to nebude vadit jak je budu brát společně ráno? Děkuji za odpověď. Pěkný den. Zuzana

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 831  —  Создаю копии сайтов от 500 рублей за лендинг [Neoosah, 17.10.2019]

Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы. Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках: - Tilda (Тильда) - Wix (Викс) - Joomla (Джумла) - Wordpress (Вордпресс) - Bitrix (Битрикс) и т.д. телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы. Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google. Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта? напишите нам 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 830  —  Vyšší spodní tlak [aneri, 17.10.2019]

Dobrý den, je mně 46 let, žena a již před 6 lety jsem začala pociťovat, že mně někdy nebývá dobře, tak zvláštně, hrozně unavená,ale neusnula bych. V té době jsem řešila dost problémů, koupila jsem si tlakoměr a zjistila, že mám někdy vyšší tlak. Nebylo mně dobře už u hodnot 130/80. Řešila jsem to s praktickým lékařem, změřil mně tlak a že to na léky zatím nevidí. Aby jsme si rozuměli, nejsem zastánce léků a budu do poslední chvíle bojovat, abych je nemusela brát. Na druhou stranu nechci, abych dostala infarkt , nebo mrtvici.Každopádně jsem to nějak neřešila a je doba , kdy se cítím dobře a někdy zase ne. Po stejnou dobu někdy i cítím arytmii srdce, jako by mně přeskočilo, nebo se otočilo. Začátkem letošního roku jsem si prakt. lékařce řekla o Holtr, hodnoty byly mírně vyšší, ale domluvili jsme se, že to ještě nebudeme řešit. Dnes mně je od rána zase divně, přitom jsem v pohodě a nic jsem neřešila. Naměřila jsem si napoprvé 135/90 a 74 tepů a 2. 144/97. Mám ještě další problém, který se domnívám, že souvisí s tlakem, a to, že již přes rok slyším v levém uchu tep. Jinak jsem aktivní člověk 160/57, ráda si zasportuji lyže, in-line, velká zahrada a dům, takže o pohyb není nouze, stravování si myslím, že je také v pořádků. Vše je spíše dáno mnoha starostma, podnikání, investování, zodpovědnost...i když se snažím se stresem pracovat, obávám se, že se načítají předcházející roky. Co se týče toho tepu v uchu, dostala jsem nějaké kapky, ty jsem nebrala, nepotřebuji potlačit symptomy, ale spíš řešit logické souvislosti. Já je tam vidím a píši Vám, abych se s Vámi poradila, aby jste mně je buď potvrdil či vyvrátil, jelikož nevím, jak dále postupovat. K lékařce se mi již moc nechce jít, připadám si, jako hypochondr. Moje teze je taková, že se domnívám, že vlivem dlouhodobého stresu mám výkyvy tlaku, které mně v konečném důsledku ničí zrak, který jsem měla vždy velice dobrý, ale již jsem musela řešit brýlemi, poslední 2 roky naráz velké zhoršení, tlak v levém uchu naznačuje na počátek kornatění cév a obávám se , že při nějakém velkém náhlém stresu, to nemusím ustát. Prasknutá céva v mozku..Pokud je má úvaha správná, kam se mám obrátit o pořádné vyšetření? Domnívám se , že tlukot srdce v levém uchu je tlak na cévu v tomto místě. Pane doktore, děkuji předem za zodpovězení mého dotazu

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
TK 130/80 mmHg by Vám neměl působit žádné obtíže zvlášť v případě, že jste do té doby neměla nízký tlak. Většina populace potřebuje ve věku kolem 45 let brýle na čtení. Vnímání tepu v jednom uchu by mohlo souviset i s banální záležitostí jakou je mazová zátka. Dlouhodobý stres může působit dlouhodobé zvýšení TK i výraznější krátkodobé vzestupy TK. Pocit „přeskočení srdce" mohou vyvolávat stresy, ale může jít i o něco jiného. Může se tak hlásit i přechod (event. v kombinaci s dalšími faktory). Je vhodné absolvovat komplexní preventivní vyšetření zamřené na další rizikové faktory – vysoký cholesterol, funkce štítné žlázy, kardiologické vyšetření. Doufám, že nekouříte a absolvovala jste ORL vyšetření kvůli uchu. V otázce zvládání stresů by bylo vhodné konzultovat psychologa, event. psychiatra.
Pokud nemáte rezervy v tzv režimových opatřeních (redukce hmotnosti, omezení solení a stresů, zvýšení pohybové aktivity), je třeba dle uvedeného výsledku 24hodinového ambulantního monitorování TK zahájit farmakoterapii. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 829  —  Vysoký krevní tlak [Martina, 16.10.2019]

Dobrý den, je mi 34 let a často se mi dělá slabo a mám velký tlak na prsou. Když jsem se dnes změřila měla jsem tlak 135/125. Normálně mívám tlak nízký kolem 100/65. Po chvilce se mi uleví a tlak se potom při měření výrazně snižuje. Mám megaloblastovou anemii při deficitu vitamínu B 12 a jsem týden po injekci. Můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být. Ve stresu nejsem. Děkuji.

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
popsané obtíže budí podezření na záchvatovitou hypertenzi. Stanovení její příčiny vyžaduje komplexní vyšetření, někdy i speciální vyšetření u specialistů. Postupujte cestou svého praktického lékaře.

Dotaz č. 828  —  Prewenal vs Indap [Milos, 16.10.2019]

dobry den , prewenal mi nedelal dobre kaslal jsem ponem tak mi doktorka napsala Indap2,5mg mam problem spodni tlak casto cca 98-107 je Indap lepsi nebo jak to vubec funguje uz se vtom ztracim diky za info pekny den

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
prenewel (fixní dvojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu a diuretika indapamidu) Vám TK dobře snižoval. Suchý kašel je nežádoucí účinek perindoprilu a je třeba ho vyměnit za některý ze sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají. Léčba samotným indapamidem (Indap 2,5 mg) ani ve vysoké dávce nemusí stačit. Účinnější je kombinační léčba maximálně středními dávkami léků.

Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 827  —  Tezeo [zdenek, 16.10.2019]

dobrý den, požádal bych Vás o krátkou odpověď. Je mi 57 a potkalo mě to, že už mám vyšší tlak, dlohodobě si jej měřím a mám 140 až 150 / 90 až 100/ a tak lékař mi předepsal Tezeo. Celkem funguje. Chtěl jsem se zeptat na vedlejší účinky, především vliv na játra, ledviny a sexuální život. Hodně lidí si stěžuje, že po předepsání léku na tlak jim šlo libido rychle dolů. Děkuji

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
Tezeo je jeden z celkově nejlépe snášených a nejšetrnějších léků, pokud jde o erektilní dysfunkci. Další informace lze vyfiltrovat z mých dřívějších odpovědí na dotazy k této problematice: Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 826  —  Extrasystoly [Tomáš, 16.10.2019]

Dobrý den, pane doktore, chtěl jsem se zeptat. Večer mám časté vynechávání srdečního tepu. Někdy to mám několikrát za hodinu. Někdy zase dlouho nic. Beru Betaloc zok25 mg před obědem. Čím je to způsobeno, a zda-li je to životu nebezpečné? Může to být psychického rázu? Jinak při fyzické námaze nepociťuji žádné zadýchávání a ani únavu. Předem děkuji S pozdravem Tomáš

Lékař [20.10.2019]:

Dobrý den,
není jasné, zda vůbec máte hypertenzi a Betaloc dostáváte jen kvůli nepravidelné srdeční akci. Takže je to otázka na Vašeho ošetřujícího lékaře, kterého byste měl informovat, že dosavadní léčba zřejmě podstatně neomezila výskyt extrasystol?, jejichž diagnóza byla patrně stanovena na základě EKG křivky. Význam výskytu extrasystol záleží na jejich typu a zda je srdce zdravé nebo nemocné, což vyžaduje další kardiologické vyšetření.

Dotaz č. 825  —  Lék tonanda [jitka, 16.10.2019]

Dobrý den, beru na tlak Betaloc 200 SR, Prenewel a dostala jsem na posílení, protože se mi tlak trochu zvýšil, místo Prenewelu Tonandu. Od té doby co ji beru tak mam poměrně suchy kašel a trochu jako zastřený hlas nejvíce po ránu a přes den jen takové pokašlávání. Nevím zda je to vir. onemocnění nebo to může být od toho léku. Po této změně se tlak opravdu snížil.

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
Tonanda je fixní trojkombinace, která proti fixní dvojkombinaci Prenewelu obsahuje navíc amlodipin a je logicky silnější. Je možné, že nyní berete v kombinaci vyšší dávku ACE-inhibitoru perindoprilu, u kterého se vyskytuje jako nežádoucí účinek suchý kašel. Někdy se může objevit po delší době léčby stejnou dávkou perindoprilu nebo může nasednout na suchý kašel způsobený virózou. Je třeba zvážit výměnu perindoprilu v kombinaci léků za některý ze sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají.

Dotaz č. 824  —  šumění v hlavě [milan, 08.10.2019]

Dobrý den je možné aby šumělo v hlavě důsledku tlaku moje žena má šumění již několik měsíců a doktoři nejsou schopni zjistit příčinu

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
šumění v uších si zaslouží ORL vyšetření a většinou i jinou léčbu kromě antihypertenzní léčby vedoucí k normalizaci krevního tlaku.

Dotaz č. 823  —  Vysoký krevní tlak i po užití léků [Dominika, 06.10.2019]

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat beru prášky na vysoký tlak tezeo 40mg jednou denně rano. A i přes tuto medikaci mám posledních 14 dní opět zvýšený tlak.

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
jen malé části hypertoniků stačí k léčbě jejich hypertenze léčba jedním lékem. Navíc je dávka 40 mg Tezea malá. Obvyklá je dávka dvojnásobná, tj. 80 mg.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 822  —  Vysoký tlak [Zubr, 05.10.2019]

Šest let beru Zorem a Cint, Zoremu bych se ráda zbavila neb mám otoky a záněty povrchových žil. Zkoušela jsem kde co , funguje jen Zorem, vždy se k němu musím vrátit, jinak je tlak přes 100, ten spodní. Mám na něj závislost???

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
není jasné, zda otoky nohou byly již před léčbou Zoremem (úloha pro současně podávané venotonika) a po Zoremu se zhoršily. Jde o nežádoucí účinek léku a jeho výskyt záleží na použité dávce. Při menších dávkách Zoremu jde o otoky kolem kotníků obou nohou, při větší dávce mohou otoky dosáhnout až ke kolenům. Příspěvek Cyntu k účinku Zoremu na snížení TK je zřejmě malý. Jiné dvoj- a trojkombinace budou pravděpodobně účinnější. Výhodná je např. kombinace některého ACE-inhibitoru se Zoremem, která potlačuje nebo zmenšuje otoky nohou.
Hledání vhodné léčby je úkolem Vašeho praktického lékaře, event. specialistů na hypertenzi.

Dotaz č. 821  —  Krevní tlak nad ránem [Marcela, 04.10.2019]

Vážený pane doktore, prosím o Váš názor a radu. Druhý měsíc se budím nad ránem, kolem 2. -3. hodiny s tím, jako by mi nestačil kyslík. Cítím tlukot srdce a trochu bolest srdce. Do čtvrt hodiny je vše v normě. Zkusila jsem si změřit tlak, myslela jsem, že mám vysoký, ale je to naopak. Většinou jsou ty hodnoty 100-110/70-75. Tři roky beru léky na vysoký krevní tlak v hodnotě 40mg/12,5mg, konkrétně Tolucombi a přes den má můj tlak normální hodnoty. U praktické lékařky, která mi léky předepisuje, jsem zatím nebyla. Děkuji za Vaši odpověď a pěkný den přeji. Marcela

Lékař [19.10.2019]:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jste si při nočních obtížích naměřila normální nebo nižší TK, vypadá to na záchvat arytmie. Škoda, že jste si nevšimla, jak byla rychlá srdeční frekvence. Pokud bušení srdce přichází v noci prakticky denně, je šance ji zastihnout a objektivizovat již při 24hodinové nebo 48hodinové monitoraci EKG a podle typu arytmie léčit.

Dotaz č. 820  —  Ma žena [Marcel, 27.09.2019]

bere prášky na tlak a často ji bývá zle jezdi k nám i sanitky tlak má 161h a 102s puls 64 nechapu po požití léku má tetanii ale je to podle doktorky psychického puvodu bere-tritico ac75 potom lozap 50 elicea 10-cynt 0,3 vse mg. jo bere magnesol a ma tetanii mame 3 holčičky ale nevím jak uz mampomoci mé ženě je 33 a už nevím jak pomoct bere čím dal víc prášku děkuji za odpověd.špaňhel.m.

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
k diagnostice tetanie a psychických obtíží by se měl vyslovit také neurolog a psychiatr. Vzhledem ke složitější problematice se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 819  —  Užívanie liekov [Katarína, 27.09.2019]

Ddeň, poprosila by som o váš názor na súčasné užívanie 50mg Euthyroxu-Grawes Basedowa choroba po rádiojóde, 250mg Concor Cor a polovica Micardis plus -vysoký tlak a občasné užívanie acylpyrínu. Ďakujem.

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
správné nastavení dávky Euthyroxu určuje endokrinolog. U Concor Coru jde patrně o tablety s obsahem 2,5 mg účinné látky. Zpomaluje srdeční frekvenci, která může být při základním onemocnění a léčbě Euthyroxem zvýšená a může se projevovat bušením srdce. MicardisPlus je fixní dvojkombinace na léčbu hypertenze. Na důvod občasného podávání acylpyrinu se zeptejte svého ošetřujícího lékaře.

Dotaz č. 818  —  Vysoký tlak [Radka, 27.09.2019]

Dobrý den chtěla bych se zeptat:užívám léky na vysoký tlak egiramlon 10/5 -1 ráno a ještě jsem dostala indapamide orion také 1 ráno je možné když užívám tyto léky a mám tlak cca 136/80 abych při větší námaze měla tlak třeba 150/90? děkuji

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
TK byste si měla metodicky správně měřit minimálně 30 minut po větší námaze a při správně nastavené léčbě by se měl pohybovat pod limitem 135/85 mmHg.
Pro posouzení kontroly hypertenze je však důležitější průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 817  —  Kolik může být max. normální tlak v "neklidu"? [Michal, 25.09.2019]

Všude se uvádí pouze jaký je normální tlak v klidu ale nikde kolik max. může být v "neklidu"?? Od ledna 2019 trpím tenzní bolestí hlavy (zhoršující se fyzickou námahou, stresem a zvukem) a nesnesitelnou hyperakuzí což obojí začalo když jsem se sehnul a chtěl něco zvednout, údajně mám pravděpodobně latentní tetanii a panické ataky jednou mi byl naměřen vyšší tlak (170/100) který byl následně vyvrácen kontrolou u praktika kde mi byl naměřen několikrát po sobě v toleranci po dobu asi 14 dnů a uděláno EKG. Jelikož u mě není možné použít to zařízení jak měří tlak během dne (protože pokud si ho měřím víckrát za den tak se mi z toho motá hlava -z toho by mě odvezli) tak jsem koupil měřák Omron M3 (nevím na kolik se mu dá věřit) a občas ho použiji. Podle návodů bych asi půl hodiny předtím neměl mít žádnou námahu, jíst, pobývat v hluku a já nevím co ještě takže pokud to dodržím a změřím to když dopoledne vstávám z postele nebo po tom co si na večer na 30min lehnu tak ho mám v toleranci ale jinak jakmile se začnu pohybovat nebo jíst tak ho mám většinu dne tak 150/85 -160/93 (tep 75-99). Pár minut po nějaké zvýšené fyzické námaze (třeba cvičení) až 170/100. U praktika je dobrý asi proto že tam předtím sedím třeba hodinu v čekárně, nehýbu se, nemluvím a pod. Naposledy mi ho měřila nějakým starým rtutovým měřákem a tvrdila že ho mám jen 110/70 takže léky bych asi stejně brát nemohl protože bych ho pak v klidu měl moc nízký? Někde jsem četl že ta tetanie může ovlivňovat kardio. Zajímalo by mě jestli je ten tlak normální nebo by se měl léčit, příp. jaké si nechat udělat vyšetření abych to zjistil (na neurologii a ORL už jsem byl, na tetanii beru hořčík)???

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
při bicyklové ergometrii (fyzická zátěž) se vyšetření končí po dosažení TK 220 a/nebo 120 mmHg.
Praktická lékařka Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci, které zahrnuje hodnoty TK při zátěži běžného života.
Vzhledem ke složitější problematice se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 816  —  Náhrada léku [krpec, 25.09.2019]

Dobrý den, na vysoký krevní tlak užívám Twynstu 80 mg/5 mg. je možné ho nahradit prostředkem Tezefort 80 mg/5 mg?"

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
Twynstu lze nahradit Tezefortem se stejnou silou obou komponent. Telmisartan použitý v Twynstě je originální lék, telmisartan obsažený v Tezefortu je kopie. Také uvedena fixní dvojkombinace léků byla poprvé uvedena firmou Boehringer Ingelheim.

Dotaz č. 815  —  Kolísání tlaku krve [Jan, 24.09.2019]

Dobrý den. Lékař mi předepsal na vysoký krevní tlak tyto prášky:Kapidin 10mg ráno a večer,Carzap 32mg ráno a Indap 2,5mg ráno.Můj problém spočívá v tom,že po nějaké době,kdy prášky beru pravidelně nastane stav,kdy mi tlak klesne až na 76/52 (včera) a musím na několik dní prášky úplně vynechat,abych se s tlakem dostal zase na úroveň přibližně 140/90.Včerejší stav už vypadal tak,že jsem si chtěl volat záchranou službu.Můžete mi prosímporadit,jak mám dál pokračovat?Mému doktorovi jsem o svých problémech říkal,ale zatím se z jeho strany nic nezměnilo.

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,

léky do trojkombinace jste dostával nejspíš postupně. Dvojkombinace asi TK dostatečně nesnižovala. Antihypertenzní účinek nenarůstá lineárně se stoupající dávkou, obvykle se kombinují střední dávky léků s různým mechanismem účinku. Kromě toho se při maximálních dávkách častěji vyskytují nežádoucí účinky. Extrémně snížený TK po většinu dne svědčí pro předávkování. Je třeba zvážit, zda vyjít z poslední nedostatečně účinné dvojkombinace a přidávat za kontroly TK další lék nebo začít od cca polovičních dávek podávaných léků. Indap však nelze dělit. Lze ho však nahradit dělitelnou tabletou indapamidu vyráběných jinými firmami.

Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.

Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.


Dotaz č. 814  —  Vysoký tlak [Dominik11, 24.09.2019]

Dobrý den proč mám vyšší tlak na elektrickém měření ? na el mam 190-110 když měřím na ručním tak tam mám o hodně nižší tlak na ruč mam 120-70

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
předpokládám, že myslíte digitální oscilometrický přístroj s elektrickým nafukováním manžety na paži v prvním případě a rtuťový přístroj s ručním nafukováním manžety mačkáním balonku, event. digitální oscilometrický přístroj s ručním nafukováním manžety na paži v druhém případě. V každém případě je rozdíl v naměřených hodnotách obrovský a ukazuje nejspíš na poruchu přístroje. U lékaře máte hodnoty TK nejspíše někde mezi uvedenými hodnotami, asi blíže nižších hodnot TK.

Dotaz č. 813  —  Léky na vysoky tlak [helena, 21.09.2019]

Užívám kombinaci léků Egilok 50,Lorista 50,loradur mitte, Kapidin 10mg, Rilmenidin lg, Lipanthyl. Začaly mě otékat nohy a já mám podezření , že viníkem je lék Kapidin. Nesnáším totiž léky kalcium antagonist a již jsem dříve měla tuto zkušenost s některými léky této skupiny. Kterým lékem by se dal Kapidin nahradit? děkuji za radu a odpověd.

Lékař [01.10.2019]:

Dobrý den,
je pravděpodobné, že viníkem je Kapidin, obzvlášť v případě, že byl přidán do kombinace léků jako poslední. Je třeba zvážit a vyzkoušet jeho náhradu Ebrantilem nebo event. doxazosinem.

Předtím by bylo výhodné zvážit rezervy stávající kombinace léků. Berete Loristu 50 ráno a večer, protože účinkuje jen 12 hodin? Egilok berete asi neretardovaný, takže ho berete ráno a večer? Možná, že by byl účinnější nějaký jiný betablokátor s 24hodinovým působením – Betaloc ZOK nebo moderní betablokátor s kombinovaným účinkem (carvedilol). Nevzdával bych ani vyzkoušení ostatních kalciových antagonistů kromě amlodipinu v malých dávkách.

Dotaz č. 812  —  Vysoký TK [Melan, 18.09.2019]

Dobrý den,ráda bych se dozvěděla,jak mám vysadit Vasocardin a nahradit ho Nebivololem,když Vasoc.užívám ráno a večer a nesmí být spolu? A taky jestli na ten Nebivolol mám přejít,když mám polyval.alergie,při kterých se sama zaléčuju (Dithiaden,Tensiomin,Vasocardin dle potř.Neurol) a v letáku je psáno...zhoršení alergií...Děkuji

Lékař [29.09.2019]:

Dobrý den,
neretardovaný Vasocardin má účinek 12 hodin. Po jeho poslední večerní dávce přejdete ráno na Nebivolol, který účinkuje 24 hodin a stačí ho podávat v jedné dávce ráno. Betablokátory, mezi které patří i Nebivolol, obecně mohou zvyšovat citlivost na alergeny a závažnost anafylaktických reakcí. V praxi jsem se však s jasným zvýšením citlivosti na alergeny nesetkal.
Je třeba zvážit, zda Vasocardin nebo Nebivolol nejde nahradit léky z jiné lékové skupiny.
Při problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 811  —  Malá dávka Tezea [Daniel, 18.09.2019]

Dobrý den, prosím o radu. Trpím mírnou sekundární hypertenzí, středně zvýšený hormon Renin a mírně zvýšený Kortizol. Bez léků 145/90. Nyní beru 20mg Tezea (pulení tablety 40mg) a tlak je maximálně 120/80, běžně 117/75. Titrací dávky a měřením jsem zjistil, že dobře reaguji i na pouhých 10 mg Tezea. Tato malá dávka by mi stačila. Ale půlení už "poloviny" tabletky je problematické. Chtěl jsem se zeptat zda se vyrábí například Tezeo 20mg s půlící rýhou ? Nikde jsem na internetu nenašel. Nebo budu muset dále pečlivě půlit žiletkou ? Chci brát co nejmenší potřebné množství léku. Děkuji.

Lékař [29.09.2019]:

Dobrý den,
stejnou účinnou látku telmisartan obsahuje i lék vyráběný jinou firmou v tabletě o síle 20 mg – Telmisartan Actavis. Tableta nemá rysku, ale na vyzkoušení účinku 10 mg telmisartanu lze tabletu půlit nožem.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 810  —  VT, arytmia voľba a kombinácie liekov [Ivan, 17.09.2019]

Som liečený na hypertenziu I.st + perzistujúcu FA. Lieky , ktoré užívam 40 mg TEZEO /1x/, concor cor 0,125 mg /1x/ digoxin 0,125 mg /1x/, Eliquis 5mg /2x/. Okrem toho dlhodobo užívam Betahistín na šumenie v uchu /vetky možné vyšetrenia bez nálezu. Na kĺbové problémy 1x 10 mgMeloxikam. Problém je v tom že sa cítim permanentne unavený . Mám 70 rokov som stále športovo činný /tenis /3-4 týždenne/. Mám čiastočnú nadváhu. Nefajčím, nepijem, solenie obmedzujem. Rád by som žíval lieky, ktoré ma nebudú zaťažovať. Moj lekár ma nustále nabáda na absolvovanie kardioverzie. Prosím a poradiť. Ďakujem Ivan

Lékař [29.09.2019]:

Dobrý den,
elektrickou kardioverzi fibrilace síní je třeba provést co nejdříve od jejího zjištění. S časem klesá pravděpodobnost její úspěšnosti a následného udržení správného (sinusového rytmu). Fibrilace síní porušením koordinace stahu síní a komor vede ke snížení srdečního výkonu asi o 20%. Dochází také k poklesu krevního tlaku, který se při nezměněné léčbě hypertenze, může projevit zvýšenou únavností proti dřívějšku.

Dotaz č. 809  —  Tezeo 80mg užití sildenafilu [Vena, 16.09.2019]

Beru cca rok tezeo 80mg, srdce beze změn tlak nyní v normě bez problemu- vysoký tlak zjištěn náhodně a kompenzován právě před rokem. Kardiolog ani nechtěl další kontrolu a objednán jsem na termín až za rok(nejbližší termín). Po úpravě tlaku lehké problémy s erekcí... udržením. Dosud nikdy žádné. Je možné příležitostně...vyjímečně použít např Kamagru a podobné přípravky? Děkuji

Lékař [29.09.2019]:

Dobrý den,
preparáty obsahující sildenafil lze při užívání Tezea použít. Pokud jsou tyto preparáty dostupné přes e-shop bez lékařského receptu, není zaručena jejich kvalita. Pokud Vám lékař nějaký preparát se sildenafilem předepíše, je si vědom, že nemáte žádné choroby nebo neberete žádné léky, které jsou se sildenafilem špatně slučitelné.
Pokud máte nějaké rezervy v tzv. režimových opatřeních (snížení hmotnosti a příjmu soli, zvýšení pohybové aktivity), stačila by Vám možná menší dávka Tezea s menším negativním efektem na erekci. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Lze zkusit přesunout podávání Tezea na noc. Účinek léku je na konci dávkovacího období nejslabší. Rozhodně by nebylo dobré léčbu Tezeem vynechávat. Výrazně by se zvýšilo riziko srdečního infarktu.

Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Další informace lze vyfiltrovat z mých dřívějších odpovědí na dotazy k této problematice: Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.

Dotaz č. 808  —  Co dělat když je velký rozdíl mezi dia a systol KT. Někdy. [Margita  1932, 15.09.2019]

co mám dělat když naměřím 170/55  -někdy- Jinak mám kombinaci léků a spíše mám po jejich užívání spíše normální či nížší tlak  -120/ 60 Je mi 87 let a řadu let se léčím i u kardiologa -arteriální stenóza Děkuji.

Lékař [29.09.2019]:

Dobrý den,
vzhledem k věku máte zřejmě izolovanou systolickou hypertenzi nebo systolicko-diastolickou hypertenzi pouze s mírným zvýšením diastolického tlaku. Léčbou se snáze ovlivní diastolický tlak, takže se diference ještě zvýrazní. Je třeba volit kompromis, aby se nepřiměřeným snížením diastolického tlaku nezhoršilo prokrvení srdce. Je třeba přihlédnout i k významnosti aortální stenózy, což Váš kardiolog jistě všechno dobře ví.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 807  —  Vysoký krevní tlak i tep [lída, 15.09.2019]

Dobrý den. Prosím o radu zda můžu užívat lék : Valsacor 160 mg 1-0-0 s Lokren 20 mg 1/4-0-0 spolu dohromady. Děkuji za radu. Lída

Lékař [26.09.2019]:

Dobrý den,
tato kombinace léků vyhovuje požadavku na snížení TK a zpomalení tepu. Lokren velmi silně zpomaluje tep, takže ho berete jen ¼ tbl. Tableta Lokrenu má však jen rýhu na půlení tablety, takže by bylo výhodnější brát nějaký jiný betablokátor, který má tablety o různé síle, např. Betaloc ZOK s obsahem 200, 100, 50 a 25 mg účinné látky. A nejslabší tableta má ještě půlící rýhu.

Dotaz č. 806  —  Izolovaná noční hypertense [Jiří, 13.09.2019]

Pane doktore! Trpím izolovanou noční hypertensí! To znamená,že přes den mat tlak dobrý třeba 140/88! Poslední dobou mám v noci pravidelně vysoký TK třeba 150/100 nebo třeba 160/104! To mě vždy vzbudí třeba ve 3 hod ráno! Spát jdu třeba ve 22,30! Beru léky na vysoký TK a to večer (19,30) 1 Zorem 5mg. A ráno 1/2 400 mg.Sectral a 4 mg 1/2 Prenesa! Pokud se v noci vzbudím ,jdu na malou stranu a zjistím vysoký TK vezmu Tensiomin 25 mg a ten mi noční hypertensi srazí třeba na 140/88! Má otázka zní : Mohl bych izolovanou noční hypertensi léčit jinak! Např. Před spaním vzít 1 prášek Přenesla ? A může mít vliv na izolovanou noční hypertensi fokální zubní infekce? Děkuji Vám za odpověď!

Lékař [26.09.2019]:

Dobrý den,
Vaše hypertenze je patrně přítomná i během dne, protože byste měl jinak po ranní dávce léků nízký tlak, i když máte zřejmě nejvyšší hodnoty TK v noci. Noční bolest zubu by Vás mohla vzbudit a v důsledku stresu zvýšit TK. Předpokládám však, že už byste se zubem něco dělal, takže je pravděpodobnější hypertenze se záchvatovitým zvýšením TK. Potvrzení/vyloučení příčiny takové hypertenze vyžaduje většinou speciální vyšetřovací metody.
Proto příliš neztrácejte čas 24hodinovým ambulantním monitorováním TK a titrací dávek léků včetně diuretika a obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 805  —  Dotaz ke kombinaci léků na tlak [Lubomír, 12.09.2019]

Prosím, užívám tyto dva léky Telmisartan ratoipharm 80mg ráno a kapidin 10mg večer,předepsané mým lékařem, ale bez valných výsledků, naopak mám pocit, motání , tlaku v mozku,nevolnost , tlak stále vysoký 160/100 , není tato kombinace škodlivá, nesnášející ? Mohl by jste mě doporučit jiné léky na tlak, jsem diabetik s nadváhou , 63 let , diabetoložka mě dávala v minulosti Egiramlon 5/5mg , ale ani ten nezabíral, děkuji za odpověd Lubomír Netík Česká Lípa.

Lékař [26.09.2019]:

Dobrý den,
popisované obtíže při neúčinné léčbě Telmisartanem Ratiopharm a Kapidinem mohou být způsobené samotným vyšším TK nebo kombinací příčin – vysokého tlaku a nežádoucích účinků léků. Byla léčba Egiramlonem (ramipril + amlodipin) jen nedostatečně účinná nebo byly při ní obdobné obtíže? Obě dvě zmíněné kombinace léků jsou výhodné a často se používají. Zvláště kombinace Telmisartanu a Kapidinu má minimum nežádoucích účinků. Je třeba zvážit použití nejsilnější dvojkombinace těchto skupin léků – telmisartan + amlodipin. Tato kombinace existuje také jako fixní dvojkombinace Twynsta 80/5 nebo event. Twynsta 80/10. Pokud se neosvědčí, je třeba zvážit přidání třetího léku diuretika, nejlépe indapamidu od dávky 0,625 mg, nebo zkusit dvojkombinaci telmisartanu s indapamidem, resp. ramiprilu nebo perindoprilu s malou dávkou indapamidu.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (nejspíše pracovního volna) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 804  —  Pískání v uších vs. krevní tlak [Míša, 11.09.2019]

Dobrý den,je mi 42 let a před pár týdny jsem začala užívat Perindopril 4mg na vysoký tlak. Některé nepříjemné symptomy spojené s vysokým tlakem ustoupily až na pískání v uších. Lékař mi zvýšil dávku na 8mg, kterou užívám týden. Nepříjemné pískání bohužel stále přetrvává. Chtěla bych se zeptat,zda má lék postupný účinek nebo mám raději opět navštívit lékaře? Na shledanou a děkuji za odpověď.

Lékař [19.09.2019]:

Dobrý den,
pískání v uších si zaslouží ORL vyšetření a jinou léčbu kromě antihypertenzní.

Dotaz č. 803  —  Hypertenze [Václav, 11.09.2019]

Dobrý den, už cca 15let se léčím s hypertenzi. V březnu operace pravé karoridy. Asi 3 měsíce vše v pořádku. Teď asi měsíc vyznamne zvýšení tlaku přes medikaci. Ta. Užívám Prestarium neo kombi 10/2,5 ráno, večer Tenaxum 1mg. Přidán Ebrantil 30 retard. 14 dní docela v pořádku, teď tlak klesne na chvili, začne bolet hlava a tlak se opět zvýší. Někdy až na 190/90. Na kardiologii jsem objednán za týden. Je mi 77 let.

Lékař [19.09.2019]:

Dobrý den,
krevní tlak Vám zřejmě v průběhu dne kolísá a podle toho je třeba upravit léčbu.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (nejspíše pracovního volna) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 802  —  Angioedém [Jiří, 08.09.2019]

Prosím o radu. Můj věk je 50 let.Užívám lék Tarka 180/2 již cca 7let. KT otimální 130/80(někdy i nízký 115/70).Tento lék obsahuje ACE inhibitor, který je součástí mnoha léčiv na hypertenzi. Nyní jsem měl silnou alergickou reakci.(dle závěru lékaře na emergenci nelze vyloučit angioedém při terapii ACEi). Nyní beru krátce Isoptin 240, který obsah pouze látku verapamil (stejně jako tarka), bez ACEi. KT je v pr.123/70, takže budu konzultovat s mojí lékařkou případní snížení dávky. Tepové frekvence jsou ale okolo 75. Lékařka původně navrhovala přidat lék Tezeo, ale na Alergologii to nebylo doporučeno. Tezeo obsahuje telmisartan, což není přímo ACE inhibitor, ale je to blokátor receproru Angiotenzinu II. Chci do budoucna vyloučit další alergickou reakci. Prosím tedy o radu, jakou kombinaci léků zvolit, popř. jiné léky, s přihlédnutím na to, že aktivně sportuji. To zn. cyklistika, plavání, běh. Občasné závody, trvající cca 2hod.-Triatlon, půlmaraton. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Lékař [19.09.2019]:

Dobrý den,
angioedém je nežádoucí účinek, který se může vyskytnout při léčbě ACE-inhibitory (v případě ACE-inhibitorů nejde o alegickou reakci). Je zvláštní, že by k němu došlo až po 7 letech léčby. Nemůže jít spíše o jinou příčinu vzniku angioedému na alergickém podkladě? Léčba Tarkou (fixní dvojkombinace trandolaprilu a verapamilu) vypadá dle Vašeho líčení paradoxně méně účinná než léčba samotným verapamilem, i když o něco vyšší dávkou než dříve. Byla snad tepová frekvence při léčbě Tarkou nižší než nyní? Není zaručené, že by poloviční dávka Isoptinu snižovala tlak i tep dostatečně. Stávající hodnoty TK i pulsu jsou v mezích normy a patrně i dobře tolerované. Sartany, tedy i telmisartan, se používají při nežádoucích účincích ACE-inhibitorů.
Pro posouzení kontroly hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (nejspíše pracovního volna) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Lékař Vás může při hraničním výsledku z domácího měření TK poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

 

Dotaz č. 801  —  Kdy začít užívat léky [Karolína, 06.09.2019]

Dobrý den, u obvodní lékařky na kontrole mám pravidelně vysoký krevní tlak, ale je možné, že jde jen o syndrom bílého pláště. Posledně jsem měla 200/135, a tak mě objednala na holter a echo a předepsala mi léky. Tritace 2,5 mg. Mám je začít užívat už teď? Neovlivní to výsledky na holteru a echu? Děkuji!

Lékař [19.09.2019]:

Dobrý den,
hodnota TK je tak vysoká, že ji nelze vysvětlit pouze hypertenzí bílého pláště. Prioritou je zabránit vzniku nebezpečné komplikace, jakou je např. cévní mozková příhoda (nejspíše mozkové krvácení) nebo srdeční infarkt, která při TK 180/110 mmHg a vyšším hrozí a lékař je povinen v takovém případě ihned nasadit farmakologickou léčbu. Krátkodobá léčba nemění echokg nález. „Tlakový holter" (24hodinové ambulantní monitorování TK) bude sice léčbou ovlivněn, ale TK se těžko při léčbě jedním lékem dostane do normálního rozmezí. Velikost poklesu TK po nasazeném léku je užitečná informace při úvahách o příčině Vaší hypertenze.
TK je třeba opakovaně kontrolovat, nejlépe v rámci domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení -aby se objektivně zjistilo, že TK je již v oblasti méně nebezpečného zvýšení TK.

Dotaz č. 800  —  Vysoký měnící se tlak krve [Jan, 30.08.2019]

Prosím o pomoc pro moji bývalou ženu . Již pár let má bývalá žena po přechodu má obrovské problémy z tlakem krve. Dnes měla tlak 225/148 . Již prodělala podle všeho malou mozkovou příhodu. To mi řekla . Byla na několika vyšetřeních a to i v Praze . Bohužel je stále vše stejné . V  této rodině minimálně 80 ˇ% lidí zemřelo na rakovinu. Snažil jsem se jí přesvědčit aby alespoň nekouřila , ale to je těžké !!!! Dnes mi řekla že po prášku na snížení krevního tlaku ji funguje tak 2 hodiny , ale potom se vše vrátí na vysoký tlak. když má tyto potíže tak špatně dýchá , ale řekla mi , že se ji motá hlava a brní konečky prstů, Mám strach , aby se nestalo něco horšího . Narozená je , 5.9.1959 Děkuji za vaší pomoc . Honza bývalý manžel

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
těžká hypertenze vyžaduje specializované vyšetření. Možná, že už vyšetření v některém Centru excelence absolvovala. Obávám se, zda se k doporučením lékařům ohledně hypertenze nechová jako k zákazu kouření. Obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 799  —  Vysoký TK - léčba [Jiřina, 27.08.2019]

Dobrý den pane doktore, léčím se asi 1,5 měsíce s vysokým tlakem (hodnoty kolem 165/90), ale lék Prestarium Neo tlak nesnížil, po změně na Prestarium COMBI jsem přestala spát. díky složce indapamidum. Soudím tak proto, že paní doktorka mi tedy vytvořila novou kombinaci -Prestarium Neo + Indap (bohužel taky obsahuje indapamidum) a to už vůbec nešlo. Vysadila jsem lék obsahující indapamidum, a opět spím... Musím znovu k lékaři, nemůžu tyto léky brát. Prosím, čím by šla nahradit látka "indapamidum" v kombinaci s Prestarium Neo? Děkuji moc za Vaši radu i ohledně měřícího přístroje, který si hodlám zakoupit. S pozdravem Jiřina

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
někdy je výskyt nežádoucího účinku léku závislý na použité dávce léku (Prestarium Combi 5/1,25?) Nechci Vás nutit do experimentu s dávkou 0,625 mg, ale pro budoucnost je dobré vědět, zda použité Prestarium Combi (fixní dvojkombinace) přes nežádoucí účinek snižovalo výrazně TK.
Je na zvážení lékaře, zda zkusit do kombinace jiné diuretikum nebo kalciového antagonistu.
Obecně nejvhodnější a nejčastěji prodávaný je OMRON M6 Comfort s Intelli manžetou a síťovým zdrojem.

Dotaz č. 798  —  Dotaz [Tomáš, 25.08.2019]

Dobrý den.Moh bych se zeptat,jestli je možné (příležitostně)konzumovat alkohol s kombinací léku na tlak valsacombi 160mg? Děkuji za odpověď Krumbholc.

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
alkohol může potencovat účinek léků na snížení TK. Mohl byste si jeho efekt na sobě vyzkoušet doma za současného měření TK – opakované měření cca po 30 minutách do návratu TK do cca jeho výchozí hodnoty. Výrazně nízký TK by mohl být pro Vás nepříjemný – apatie, ospalost až riziko pádu po rychlém postavení.

Dotaz č. 797  —  Vysoký krevní tlak [karel, 25.08.2019]

Dobrý den, byl jsem u praktického lekaře a změřil mi tlak 150/104 tep 105. a ještě týž den mi diagnostikoval hypertenzi. Ptal jsem se zda nevadí, že ráno jsem měl kávu řek že ne. Dostal jsem léky concor 1/2 0 0. Poté jsem si jel zakoupit tlakoměr a provádím měření doma, hodnoty jsou včetně toho dne návštěvy u lékaře pod 140/90, tep v  80-90, přestal jsem pít kávu a kouřit. Nyní užívám lék třetí týden a hodnoty mám kolem 115/74, párkrát jsem se dostal se spodním tlakem pod 70. Jak zjistím že lékař určil správně diagnozu, když už užívám léky, dá se diagnoza změnit? Děkuji za odpověď.

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
Váš tlak byl při návštěvě u lékaře poměrně vysoký, takže o diagnóze hypertenze neměl pochybnosti a nasadil Vám malou dávku léku – ½ tbl. Concoru o síle 5 mg? Rozdíl v TK v ordinaci a doma byl však výrazný, zřejmě v důsledku efektu bílého pláště. Kdy Vám naposledy naměřil normální TK? Nevnímal jste rychlý tep, doma nebyl a někdy dříve Vám ho nenaměřili? Hypertenze se mohla postupně vyvinout patrně v důsledku zhoršení režimových opatření – snížení pohybové aktivity a přírůstek hmotnosti, solení a hlavně stresů, event. i interference s léky na jiné choroby. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Může jít o přechodné zvýšení TK, nejspíše při stresech. I když se nedá odpověď na lék nedá předpovědět podle výchozího tlaku, jste nyní až lehce předávkovaný.

Pro posouzení hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou metodicky správně provedeného domácího měření TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při rozhodování, zda máte TK v mezích normy nebo již jde o hraniční hypertenzi.
Lékař Vás může při hraničním výsledku domácího měření TK poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.
Při přetrvávajícím rychlém tepu je třeba zvážit podrobnější vyšetření.

Dotaz č. 796  —  Neúspěšná léčba hypertenze [Ivana, 24.08.2019]

Dobrý den, můj dotaz se týká mého bratra, který se lečí na vysoký tlak. Věk 48 let, váha 100kg při výšce 180cm. Bratr se léčí 15 let na vysoký tlak, 14 let bral Loristu H ráno a Loristu večer. Poslední rok přešel na Caramlo 16/10 jen 1 tab ráno. Začaly potíže s otoky nohou v oblasti nártu, kotníku a dolní plosky nohou. Tlak se zvýšil na 160/100. Doktor tedy odebral Caramlo a vrátil zpět Loristu. K tomu ještě nový lék Tenaxum ráno i večer. Tlak je však stále vysoký 170/95 a tep 40-45. Co byste nyní doporučoval? Já osobně se také léčím na hypertenzi v důsledku chronického zánětu ledvin, ale beru jen pulku Prestarium neo ráno a tlak mám ukázkový a někdy i nízký. Je možné, že by zafungoval i na mého bratra? Prosím o Váš názor

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
důvodem výměny léta úspěšné kombinace léků za Caramlo byl zřejmě vzestup TK. Hypertenze je chronické onemocnění s tendencí se zhoršovat, čemuž do značné míry čelí účinná léčba normalizující TK. Pravděpodobnější příčinou zhoršení hypertenze je patrně zhoršení režimových opatření – snížení pohybové aktivity a přírůstek hmotnosti, solení a hlavně stresů, event. i interference s léky na jiné choroby. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Je možné, že Váš bratr Prestarium před léty užíval a kvůli poměrně častému nežádoucímu účinku suchému kašli ho lékař převedl na léčbu Loristou. Mohl také dostávat Loristu jako první nasazený lék. Otoky kolem kotníků zřejmě po vysazení Caramla vymizely. Šlo o nežádoucí účinek amlodipinu, jedné komponenty fixní dvojkombinace Caramlo. Extrémně pomalý tep 40-45/min. může výjimečně působit samotné Tenaxum. Záleží na předchozím tepu, na kterém se mohl podílet vliv sportu, nebo může jít o současnou poruchu srdečního rytmu. Ta by se měla potvrdit/vyloučit pomocí EKG.
Je třeba zvážit výměnu léku Tenaxum za malou dávku kalciového antagonisty, raději jiného než amlodipin (felodipin, lercanidipin nebo nitrendipin) v kombinaci s Loristou a Loristou H nebo s možná o něco silnější dvojkombinací telmisartan/hydrochlorothiazid.

 

Dotaz č. 795  —  Vyšší krevní tlak [Eva, 23.08.2019]

Dobrý den, je mi 60 roků a již 3 měsíce mívám tlak 145/93 -98, i jednou 102 ten spodní. Do této doby jsem mívala spíše opačný problém, nízký tlak. Mám Crohnovu chorobu a postupuji biologickou léčbu, tudíž lékař ten tlak neřeší a domnívá se, že bioléčba může toto způsobovat. Dost často mě bolí silně hlava a špatně usínám. Je to na léky?? U praktické lékařky jsem ještě s tímto problémem nebyla. Děkuji za odpověď Rašková

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
je třeba nasadit malou dávku léku na snížení krevního tlaku. Při jeho výběru se musí dbát na snášenlivost biologické léčby s uvažovanými antihypertenzívy. Při normalizaci TK se ukáže, zda bolesti hlavy jsou závislé na výši TK nebo jsou na tlaku nezávislé.

Dotaz č. 794  —  Vysoký tlak večer [Luděk, 23.08.2019]

Dobrý den. Je mi 72 , 186 cm a mám 88 kg Nekouřím , alkohol jen příležitostně , tak dvě deci vína při návštěvě.. Léta si sleduji krevní tlak po ránu a byl vždy 120/70, plus minus 5. Na prostatu užívám večer Doxazosin Mylan 4 mg. Dále užívám 600 mg Aurorix na deprese. Letos na jaře jsem byl hospitalizován s krvácením ze žaludečního vředu. Při té příležitosti mi naměřili TK 160-170/70. Po propuštění mi obvodní lékař naměřil 190/80 a poslal mě na celodenní měření krevního tlaku. Tam se potvrdilo že mám většinu dne krevní tlak v hodnotách 140-170/70. Dostal jsem Tezeo 40 mg. První měsíc jsem měl po ránu až do oběda TK 90-110/60, později se to stabilizovalo na hodnoty 110-130/70 . Problém mám ale večer. Zhruba kolem 21 hod mi krevní tlak stoupá na 150-170/80 a poklesne pod 130 až kolem třetí ráno. Na radu lékaře jsem zdvojnásobil dávku a posunul odběr Tezeo na 18.00. Také jsem zkusil rozložit dávkování tak že jsem jednu tabletu 40 mg bral ráno a druhou kolem 18.00. Bohužel problém přetrvává. Zajímalo by mě zda existuje lék , který by mi pomohl snížit večerní hypertenzi nebo nějaké jiné řešení. Děkuji.

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
není jasné, kdy přesně užíváte Doxazosin (před spaním cca v 23 hodin?) a Aurorix (ráno?)? Zkuste brát veškerý Tezeo 80 v 18 hodin. Při neúspěchu lze zkusit přesunout ještě Doxazosin také na 18. hodinu. Vše je třeba provádět za častějších kontrol domácího měření a nakonec i 24hodinového ambulantního monitorování TK. Podle výsledku lze dále posunovat podání léků nebo zvážit přidání 3. léku, nejspíše malé dávky diuretika prakticky bez močopudného účinku, např. indapamidu 0,625 mg.

Dotaz č. 793  —  Užívání rilmenidinu 1 mg [Josef, 21.08.2019]

Dobrý den, dlouhodobě užívám k léčbě vysokého tlaku 1 tabl. RILMENIDIN 1mg ráno + 2x denně AMLORATIO 5 mg . Nyní mi lékař přidal další tabletu Rilmenidinu 1 mg na večer. Projevily se mi vedlejší účinky (sucho v ústech nižší puls, ospalost), což před přidáním léku nebylo. Mám dotaz, zda by bylo možné snížit večerní dávku a tabletu rozpůlit. Z příbalového letáku to není patrné (ta možnost půlení). Samozřejmě bych dávku nesnižoval bez konzultace se svým lékařem. Děkuji předem za odpověď.

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
kombinace rilmenidinu a amlodipinu (Amloratio) je při léčbě hypertenze méně obvyklá. Nesnášel jste obvykle podávané ACE-inhibitory (bývá suchý kašel) nebo sartany. Nouzově by šlo půlit tabletu Rilmenidinu nožem, abyste zjistil, že Vám působí/nepůsobí popsané nežádoucí účinky. I tak je málo pravděpodobné, že dávku Rilmenidinu 1-0-1/2 tbl. budete dobře snášet a bude dostatečně snižovat TK.

Pro posouzení úspěšnosti léčby hypertenze po zvýšení Rilmenidinu o 0,5 mg je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou metodicky správně provedeného domácího měření TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 792  —  Zmena krevniho tlaku [kopr, 21.08.2019]

Dobry den, je mi 32 let a byl jsem u sveho praktickeho lekare pred dvema lety a tento tyden na bezne prohlidce. Pred dvema lety jsem mel tlak 105/70 nyni jsem mel 130/90, On to komentoval jako ze jsem jeste v mezich, mne prijde ze to je docela razantni zmena a kdyby se ten trend udrzel tak za dalsi 2 roky to nechci videt. Jsem velmi aktivni sportovec, udrzuji kvalitni zivotospravu, jim opravdu velke mnozstvi zeleniny, salatů, seminek a orechu, olivoveho oleje a jen malo masa a pokud nejake tak vetsinou ryby. Nekourim, piju tak 8 piv tydne. Zajimalo by me s cim by to mohlo souviset? Prijde mi to jako opravdu velka zmena a moc rad bych vedel co bych mohl udelat abych se vratil do puvodnich hodnot. Diky moc. Jakub

Lékař [02.09.2019]:

Dobrý den,
rozdíly v krevním tlaku měřeném 2 roky po sobě se zdají výrazné. Z Vaší strany se patrně v průběhu 2 let nic neměnilo – hmotnost, příjem soli, pohybová aktivita. Co úroveň stresů? Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Lékař z nedostatku času nemusel dodržet podmínky metodicky správného měření TK. Seděl jste v ordinaci alespoň 5 minut před měřením TK? Měřil Vám TK 3x za sebou a spočítal průměr 2. a 3. měření?
Pro posouzení hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou metodicky správně provedeného domácího měření TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při rozhodování, zda máte TK v mezích normy nebo již jde o hraniční hypertenzi.
Lékař Vás může při hraničním výsledku domácího měření TK poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

Dotaz č. 791  —  Tlak 145/132 [Šárka, 20.08.2019]

Prosím, sdělte, co to pro mě znamená, mám vyšší tlak, dnes 145/132. Děkuji

Lékař [31.08.2019]:

Dobrý den,
naměřená hodnota je opravdu divná (jediná?). Vždy je třeba tlak měřit alespoň 2x při jednom sezení. Naměřila jste si podobné hodnoty TK s malým rozdílem mezi vrchním a spodním tlakem opakovaně? Funguje Váš tlakoměr správně? Lékař Vás může poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.
Pro posouzení hypertenze je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou metodicky správně provedeného domácího měření TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 790  —  Jak užívat prášky na srdce a vysoký tlak a cukrovku [jirijoint, 18.08.2019]

Mohu dělat noční když beru betalogSR 200mg, triplixan2,5 a stadamet. A kdy ty prášky užívat jestli před noční nebo ráno před spaním. Děkuji za odpověď.

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
noční směny nejsou pro hypetonika dobré, zvlášť ne u závažnější hypertenze léčené více léky. O to je důležitější dobře nastavená její léčba. Ideálně se o tom přesvědčíme při 24hodinové ambulantní monitoraci TK (pokud to Vaše zaměstnání umožňuje) při noční směně nebo alespoň při denní směně, kdy zjistíte, zda TK cca za 4 hodiny od podání léků příliš neklesá. Při noční směně by měla být situace opačná -ranní dávka přesunutá cca o 12 hodin na večer. Vyšetření Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Jinak můžete použít domácí měření TK, které se provádí 3x ráno a večer v minutových intervalech.
Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (nejspíše pracovního volna) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 789  —  Vysoký krevní tlak a polyvalentní léjová alergie .. [Jája, 17.08.2019]

Dobrý den pane doktore , asi od března mě trápí vysoký tlak . Mám polyvalentní Lékovou alergii, sníženou funkci šťítné žlázy ( beru euthyrox) , trombofílii v heterozigotním stavu (Mthfr), reflux ... je mi 52 let , Tlak byl až 224/186 , často 170-180/ 120-150... doma i u lékaře . Nasazen Kapidin , bylo mi po něm strašně špatně , dále Tezeo -tlak stále lítal , tlak v uších a celkově špatně , vyměněn za Carzap .. rozmazané vidění , třes, pocity na omdlení a na zvracení , tlak v uších a tlak se zvyšoval ..., dálší lék Tenaxum , zpočátku tlak snížen chvílema až na 70/50 ... asi 14 dnů jsem chvílema usínala za pochodu .. Po tomto období tlak celkem v normálu a za dalších cirka14 dní začal opět lítat až 160/130 .. normál kolem 140-150/90-110 . Neustálý tlak v uších, při vyšším krevním tlaku stupňuje na intenzitě až do brnění .. přidán Nebilet . Nejprve půlka tablety , po pár dnech tlak 140/90/100, bylo mi konečně i dobře , ale jen pár dní , dávkování zvýšeno na celý prášek . Některé dny mě bolí srdce , jakoby svíravá bolest , tlak a v těchto chvílích se mi i hůře dýchá , tlak 140-160/95-120... občas píchání v hlavě . Jsou dny kdy je mi dobře a já doufám , že si léky začínají sedat a další den to opět zlobí . Tlak v uších je od chvíle co jsem spolkla první lék na tlak -stále přítomný :-(. Už to trvá několik měsíců , síly ubývají .. Je možné , že mi ty stavy způsobují výše uvedené léky ..? Vzhledem k mé anamnéze je těžké zvolit vhodné léky , to chápu . Jen bych si přála dostat tlak pod kontrolu , zbavit se tlaku v uších a zase se normálně cítit a  žít .. Děkuji za váš čas i radu :-).

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
vysoký TK Vám byl zjištěn nedávno a v krátké době dosahoval extrémních hodnot. Takové chování hypertenze budí podezření na sekundární hypertenzi – určité choroby (nejčastěji choroby žlaz s vnitřní sekrecí), které jsou provázené vysokým krevním tlakem. Jejich potvrzení/vyloučení vyžaduje specializované vyšetření. Neztrácejte čas a obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 788  —  Prestava Concor ucinkovat? [Stanka, 17.08.2019]

Dobry den. Chcela by som sa opytat, ci moze liek Concor stratit postupom rokov ucinnost? Na vysoky tlak sa liecim od 18 rokov, teraz mam 42 rokov. Uzivala som Concor 5 -polovicu, teda 2,5 mg rano a 2,5 mg vecer. Tlak mi vsak neklesal na pozadovane hodnoty, a tak mi lekar pred nejakymi dvomi rokmi pridal este Prestarium 5 -ze si mam rano davat polovicku. To mi celkom pomohlo a tlak sa mi znormalizoval. Ale v poslednom case sa mi opat vecer nedari ho zrazit na normalne hodnoty. Dam si napr. o 19-hodine ten Concor 2,5 a ked si ho o 21-hodine odmeram, tak mam napr. 138/94. Neviete mi prosim poradit, co s tym? Dakujem pekne.

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
hypertenze je chronické onemocnění s tendencí se zhoršovat, čemuž do značné míry čelí účinná léčba normalizující TK. Pravděpodobnější příčinou zhoršení hypertenze je patrně zhoršení režimových opatření – snížení pohybové aktivity a přírůstek hmotnosti, solení a hlavně stresů, event. i interference s léky na jiné choroby. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Není jasné, jaký byl důvod pro nasazení Concoru při zahájení léčby hypertenze a podávání 2x denně – sklon k rychlé srdeční akci? Účinek kombinace Concoru s Prestarium na snížení TK je poměrně slabý. Pokud potřeba pokračovat v léčbě Concorem trvá, lze zvážit přidání malé dávky indapamidu 0,625 až 1,25 mg (Indapamid PMCS ¼-1/2 tbl.) buď k samotnému Concoru nebo při nedostatečné odpovědi přidat ještě Prestarium. Alternativní léčba bez Concoru je kombinace Prestaria s amlodipinem.
Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání všech léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit podání některých léků ráno a některých večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 787  —  Večerní krevní tlak [liběna, 13.08.2019]

Dobrý den, od jara mám nasazenou antihypertenzní léčbu Tezeo 80 a Indapamid stada 1,5 mg. Celý den mám tlak v normě, možná spíše nízký cca 110/60-70 a přijde večer a tlak stoupne na 130-140/ 90-100. Tlak měřím poctivě a pravidelně. Je možné léky rozdělit na ranní a večerní dávky nebo co radíte??? Děkuji za odpověď Miezgová.

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku. Pak proveďte měření TK při podání Indapamidu ráno a Tezea 80 večer.

Všechny vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři.

Dotaz č. 786  —  Vysoký krevní tlak- menopauza [Jitka, 11.08.2019]

Dobrý den pane doktore, po náhle smrti manžela asi ue stresu nasazen Betaloc SR 2000 mg půl tablety a Euthyrox 50mg půl tablety. Patnáct let mě vše vyhovovalo. Minuly rok v době kdy začala menopauza tlak byl 140/ 90-100 pulz kolem 60. Trochu se mě zdálo ze mě začínají i úzkosti. Po nasazení Prestaria neo půl tbl ráno k Betalocu se vše uklidnilo. Bohužel stavy se začínají vracet, pocení v obličeji, žaludeční neuroza, bušení srdce. Vyměněno prestarium za tezeo 40 jedno denne opět par měsíců klid a zase nazpátek. Jaká kombinace je vhodná kombinace k Betalocku aby se po par měsících zase vše nevrátilo . Děkuji

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
kolísání a nárůst TK s uvedenými obtížemi patří k menopauze. Od menopauzy se u části žen objeví narůstající TK, u dříve přítomné hypertenze se TK dále zvyšuje. Bude patrně třeba zvýšit dávku Tezea a event. přidat další lék dle výsledku metodicky správně provedeného domácího měření TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Je třeba zvážit psychiatrické vyšetření a dle výsledku případně léčbu.

Dotaz č. 785  —  Vysoký tlak [Radka, 09.08.2019]

Dobrý den chtěla jsem se zeptat doma by měl být měřený tlak pod 135 a u lékaře pod 140 když mám doma měřený tlak 136 nebo 138 považuje se za vysoký nebo už je cca v normě? Děkuji

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
jednotlivá měření TK nejsou příliš vypovídající pro odlišení hraniční hypertenze a normotenze. Častěji bývá při prvním měření TK nejvyšší ve srovnání s 2. a 3. měřením. Prvnímu měření musí předcházet minimálně 5 minut klidu vedě s opřenými zády. Někteří jedinci potřebují ke zklidnění 10 minut klidu. Nejlépe je měřit se 3x v minutových intervalech – čím více měření, tím přesnější výsledek. Rozhodující je průměrný TK za několik za sebou jdoucích dní (optimálně sedm), ráno a večer, pokaždé 3x. Domácí měření TK je třeba provést metodicky správně – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 784  —  Vysoký krevní tlak [Mirek, 09.08.2019]

Dobrý den, 2 x během roku jsem spadl na zem, kde jsem se poranil, při vyšetření v Praze Královské Vinohrady mě nic nezjistili, každé 3 měsíce chodím na kontroly ke kardiologovi a letos jsem byl hospitalizován na 6 dní v Táboře, kde nic nezjistili, ale byl mě vysazen od neuroložky lék bisuprolor 10 mg, který mě předepsala obvodní, kardiolog dal 0,5 mg.Bral jsem triplixan ráno,rimaldin,bisuprolor, v nemocnici mě nasadili ráno triplixan,rimaldinin a večer 1 tabletku rimeldinin.Po ránu mám tlak 159-80-75 a po snědení triplixanu 1-0-0,rimaldinin1-0-1 ráno se tlak upraví.CHtěl jsem se zeptat je za pády lék bisuprolor a popřípadě čím ho nahradit. Nebo byla chyba 10 mg. když kardiolog předepsal 0,5 bisoproloru. Moc vám děkuji Mirek

Lékař [25.08.2019]:

Dobrý den,
tento dotaz by měl směřovat na ošetřující lékaře, kteří Vám lék nasadili a vysadili nebo upravovali dávku. Bisoprolol působí snížení krevního tlaku a zpomaluje také srdeční frekvenci. Pokud byl TK výrazně snížený a/nebo puls extrémně zpomalený, lék Vám pravděpodobně preventivně vysadili, aby nedošlo k závratím po postavení s rizikem pádu.
Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce