Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 120239

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (3012x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
6 + 2 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 585  —  Kolísavý TK [lidka, 18.11.2018]

Dobrý den, obracím se za svou maminku, 76 let, která je ale čilá, psychicky a fyzicky jinak zcela v pořádku, poslední rok má problémy s TK, několikrát do roka na pohotovosti s tím, že jí vylétí tlak, Není možné nastavit léčbu, ošetřena teno víkend na LSPP pátek16.11:, sobota,v pondělí opět vysoký TK, při příjmu 220/110,vždy ji začne pálit v očích, zrudne v obličeji, mírné závratě, pobolívání hlavy. Od pondělí so středy hospitalizace, nyní medikace, která je v podstatě stejná, jako před hospitalizací, jen vysazen Cint. Lozap H 50/12,5mg 1-0-0 Lozap 50mg 1/2-0-1/2 Vasocardin 200mg 1-0-0 Letrox 100 1-0-0 4dny, 1/2 -0-0 3 dny, Montelukast 0-0-1 |Verospiron 25mg 1-1-0 Xalaten gtt. 0-0-1Replar inh. Astma zjištěno cca před 4 měsíci, poslední rok dávivý, suchý kašel, užívala Tezeo, myslí, že to jí vyvolalo tyto astm. potíže. Tezeo tedy ex. TK do dneška v normě, rozmezí 70-84/110-125, dnes 18.11. v noci opět TK 170/90, užila s hodinovým odstupem Tensiomin25mg, až po 2. tabletě pokles TK. Poslední dobou hůře spává. Už nevíme, na koho se obrátit, zda je správně nastavena léčba, za každý názor či radu budu moc ráda. Děkuji, Štěrbová. p.s z dg. glaukom,astma, DM nezávislý na INZ -GL. 6,3, cervikobrachiální syndrom°, krčně-hrudní krajina. hypotyeroza na substituci.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 584  —  Tlak [Vráťa, 17.11.2018]

Domácí tlakoměr mi ukazuje tlak 115 /70?? Co to znamená? Děkuji za odpověď!

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 583  —  Neúčinné léky [Marek, 16.11.2018]

Dobrý den, Léčím se s vysokým tlakem cca. 5 let. Je mi 41 let. Léčba : Ráno 1 tbl Triplixan V poledne 1 tbl Nebilet Večer 1 tbl Cynt 0,4 Celých 5 let mě tato kombinace držela tlak v normálu. Poslední týden mám tlak v hodnotách 160/100 a jakoby léky nezabírají. Zkusil jsem na doporučení obecné lékařky posílit odpoledne ještě o tabletu Cynt 0,2, ale bez účinku. Jediné co my trochu krátkodobě zabere je magnesium, které tlak na 1-2 hodiny sníží na hodnotu 140/90. Je možné, že léky přestali účinkovat? Bušení srdce nemám, nohy neotékají, pouze mám slabé brnění na temenu hlavy při takto vysokém tlaku. Co doporučujete prosím?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 582  —  Metoprolol bispolol [Stefan Toth, 16.11.2018]

zdravim; je mozne sucasne aspon 1-5 dni uzivat pripravok s obsahom bisprolol s pripravkom na baze metoprolol; Dakujem

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 581  —  Info [Jarda, 15.11.2018]

Zdravím, chtěl bych se zeptat, beru prášky na tlak, už docela dlouho, doktorka mi je změnila,bral jsem dva prášky,ty měli celkově 11mg.Ted mám ty nový taťka 240/4mg,zda se mi že jsou o dost silnější, začínám je brát od zítra,co vy na to, takovej skok,tlak mám pořád vyšší, díky za info.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 580  —  Lék na vysoký tlak [Vojta, 14.11.2018]

Dobrý den, byl mi v tomto týdnu předepsán lék na snížení vysokého tlaku TRIPLIXAM . Nikde v příbalovém letáku jsem se nedozvěděl, zda vadí mírné požívání alkoholu ( víno). Je tam popsáno tolik možných nežádoucích účinků, že se člověk vyděsí. Ale o alkoholu ani slovo. Můžete mi prosím k tomu něco sdělit? Podotýkám, že nejsem závislý alkoholik, ale dobré víno mám rád, cca 4-nědy v kolektivu i 6 deci mi nevadí, víc nevypiji. Nepiju každý den. Ale tak dvakrát do měsíce se stane, si dám s kamarádem stopečku kvalitní slivovičky z Moravy. Pokud by to mělo mít vliv na kombinaci s Triplaxamem, budu si muset tu trochu příjemného ovínění bohužel odepřít. Je mi 72 let beru kromě tohoto léku ještě oční kapky Combigan 2x 1 do PO, a APO-Tamis na prostatu. Jinak jsem v pohodě, koncertuji, chodím na dlouhé procházky a nepřejídám se. Děkuji za odpověď. Vojtěch

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 579  —  Krátkodobo vysoký TK + diagnóza lekára [Milan, 14.11.2018]

Dobrý deň, v čase písania tejto otázky mám 40 rokov a je to presne 7 dní čo ma trápi zvýšený TK. Jeho hodnota je stále na úrovni 140-150/95-100 a od toho dňa pociťujem určitý nekomfort tela, jemný tlak na hrudi, bolesť hlavy a aj jemné zvládnuteľné závrate pri postavení sa zo stoličky. Toto prišlo zo dňa na deň, proste som sa do toho stavu zobudil. Čím som si 100% istý je, že môj dlhodobý TK počas celého roka bol pri ktoromkoľvek meraní v rozmedzí 120-125/70-75. Tlak si už zo zvyku meriam minimálne 1x za týždeň niekoľko rokov, vždy ked meriam otcovi o ktorého sa starám. Ani som nikdy pred 7 dňami nemal také pocity ako mám teraz. Proste ozaj to prišlo zo dňa na deň... Tak som preto včera navštívil môjho obvodného lekára a ten viac krát opakovaným meraním TK potvrdil jeho hodnoty 140/100. Poslal ma na EKG, ktoré bolo úplne v norme. Na základe týchto dvoch vyšetrení a prihliadnuc na krvné rozbory ktoré som mal preventívne robené 4 mesiace dozadu (všetko v norme vrátane cholesterolu) mi stanovil diagnózu Hypertenzia 1.stupňa a predpísal mi lieky SOBYCOMBI 5/5mg. Pravdupovediac, nie som moc presvedčený o diagnóze a liečbe, čo som lekárovi aj povedal. Síce nemám žiadne medicínske vzdelanie, ale niečo mi hovorí že hypertenzia nevzniká zo dňa na deň ale nejakým časom. Hlavne keď si pozerám uložené merania v tlakomeri z pred 2 týždňov v hodnotách 122/72, z pred 3 týždňov 126/77 a stále podobné až do ročnej minulosti... Preto prosím o odborný názor, či je diagnóza a liečba od môjho lekára správna a hlavne prosím o nejaké vyjadrenie že čím sa môže takto zvýšiť tlak zo dňa na deň... Ďakujem a prajem pekný deň. Milan Greml

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 578  —  Náhrada léku prestarium neo [Milena, 13.11.2018]

Užívám ráno 1 tabletku Prestarium neo, ale pořád pokašlávám. Je možno nahradit jiným lékem? Děkuji za odpověď.

Lékař [14.11.2018]:

Dobrý den,
pokud jste při předchozí léčbě hypertenze jiným lékem nekašlala, jde pravděpodobně o nežádoucí účinek Prestaria Neo. Někdy se může stát, že Prestarium berete delší dobu bez kašle a suchý kašel může přetrvávat po viróze a přestane až po záměně Prestaria Neo za jiný lék. Je třeba zvážit jeho náhradu lékem nejlépe ze skupiny sartanů, který má podobný účinek na TK, ale kašel nevyvolává.

Dotaz č. 577  —  Vysoký krevní tlak. [Růžena, 09.11.2018]

Dobrý den,prosím! Co mám dělat abych měla dobrý krevní tlak. Můj tlak 163/113 puls 98 Můj věk 65 let Děkují s pozdravem Kubáková

Lékař [14.11.2018]:

Dobrý den,
není jasné, zda hodnota TK je jednotlivá hodnota nebo průměrný TK za více dní. Nikdy předtím jste neměla vysoký TK? Hodnota spodního TK 113 mmHg je nebezpečná. Naměřila jste si ji opakovaně? Pokud ano, měla byste navštívit co nejdříve svého praktického lékaře. Pokud je TK po 5 minutách relaxovaného sezení nižší než 180/110 mmHg můžete absolvovat týdenní cyklus měření TK a jeho vytištěný záznam předat svému lékaři k usnadnění jeho práce při nastavení optimální léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 576  —  Snížený krevní tlak prášky a finská sauna [Bob, 07.11.2018]

Dobrý den, pro snížení krevního tlaku beru nebilet 5,tonandu 4/5/1,25 a kalnormin. Pravidelným měřením vykazuji tlak cca 125/70. Pravidelně navštěvuji finskou saunu, bez jakýchkoliv problémů. Jaký je Váš názor na riziko mého počínání? Děkuji

Lékař [14.11.2018]:

Dobrý den,
pobyt v sauně představuje pro organismus zátěž. Do sauny by proto neměli chodit jedinci s těžkou hypertenzí a i ti, jejichž hypertenze je sice méně závažná, ale není léky dobře kontrolovaná, tj. v podstatě normalizovaná. Vzhledem k počtu léků na snížení TK je Vaše hypertenze relativně závažná. Vy jste si snášenlivost sauny sám již vyzkoušel. Pokud bude Vaše hypertenze nadále dobře kontrolovaná léky i stávající úrovní režimových opatření (hmotnost, pohyb, solení a stresy), riziko se měnit nebude. Po přestávce v návštěvách sauny např. kvůli viróze je vhodné si na zátěž postupně zvykat. Dle Vašich údajů (nemám tonometr, neměřím se) nevím, jakým způsobem si měříte nebo Vám někdo měří TK. Určité riziko představuje i relativně nízký TK dosažený léčbou, i když ho dobře tolerujete. Po zátěži bývá pokles TK, který by bylo vhodné objektivizovat měřením TK. Relativně nízký TK lze očekávat také kolem poledne, kdy cca po 4 hodinách od požití mají léky největší efekt.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při event. úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.
Zlatý standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Dotaz č. 575  —  Vysoký tlak [Antonín, 05.11.2018]

Dobrý den, léčím se s vysokým krevním tlakem cca 140-150 sys a při zátěži, když zvedám činky, jsem se snažil naměřit si tlak hned po dokončení cviku a tlakoměr mi naměřil 193 na 102, tep 135. Je takový tlak při cvičení ještě bezpečný?

Lékař [13.11.2018]:

Dobrý den,
hypertonik podstupující fyzickou zátěž by měl mít klidový TK v mezích normy, což ve Vašem případě úplně není. Týdenní průměrný TK by měl být méně než 135/85 mmHg při měření v domácím prostředí (DMTK) – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Cvičení s činkami zvládáte zřejmě bez obtíží. Pokud byste měl delší přestávku v cvičení, např. kvůli viróze, dodržte rekonvalescenci a na předchozí maximální výkon se dostaňte postupně. Uvedená hodnota TK ihned po zátěži není nebezpečná. Anaerobní aktivity a silové sporty vždy doplňte aerobním cvičením (běh, rychlá chůze).

Dotaz č. 574  —  Vysoký tlak [David, 05.11.2018]

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na kombinaci léků na snížení tlaku (Lekoptin 120mg) a zázvorového čaje, jestli je nějakým způsobem škodlivá? Děkuji za odpověď.

Lékař [13.11.2018]:

Dobrý den,
blokátor kalciových kanálů verapamil (Lekoptin a další léky obsahují identickou účinnou substanci vyráběné dalšími firmami) se metabolizuje v játrech hlavně izoenzymem 3A4 cytochromu P450. Jiné léky, které ovlivňují tento isoenzym (interakce) mění plasmatickou hladinu zúčastněných léků, jakoby se podala jejich větší nebo menší dávka. V praxi se asi nejčastěji vyskytuje kombinace verapamilu nebo jiného blokátoru kalciových kanálů s léky na snížení cholesterolu (simvastatin, atorvastatin), což vede ke zvýšení rizika výskytu a intenzity nežádoucích účinků léků na snížení cholesterolu. Podobný efekt na zvýšení plasmatické hladiny verapamilu (a tím i zvýšení jeho účinků) mají i potraviny a nápoje obsahující grapefruit, takže se při užívání Lekoptinu doporučuje se těmto produktům vyhnout.

Zřejmě menší efekt v tomto směru má i zázvor, protože se v podrobných informacích o Lekoptinu tato interakce neuvádí. Pokud se nekonzumují nějaké extrémní dávky zázvoru, nehraje tato interakce zvláště při užité menší nebo střední dávce Lekoptinu významnější roli. Není jasné kolik mg Lekoptinu denně berete a zda kromě hypertenze nemáte ještě nějakou arytmii. Relativně krátkodobě účinný Lekoptin by se měl obvykle užívat 3x denně. Při léčbě samotné hypertenze je třeba zvážit Lekoptin retard obsahující 240 mg (tableta se dá i půlit) 1x denně ráno.

Dotaz č. 573  —  Kombinovanie liekov na tlak [Ivan, 04.11.2018]

Mám zistenú perzistujúcu FA-Art. hypertenzia -obezita intolerancia. Užívam Concor cor 2,5 mg, Eliquis 5 mg 2x1. Bol mi predpísaný Rivodaron 200 mg, ktorý som po pár dňoch prestal užívať /nevoľnosť/. Čím by bolo vhodné liečbu vysokého tlaku doplniť. / hodnoty sa pohybujú max.150/90 Mám 70 rokov, ešte chodím rekreačne hrávať tenis. Za radu ďakujem

Lékař [08.11.2018]:

Dobrý den,
pro posouzení normalizace TK léčbou průměrný TK během týdenního cyklu měření, ráno a večer před léky, při každém sezení nejlépe 3x – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud bude průměrný TK 135/85 mmHg a vyšší, je třeba zvážit přidání dalšího léku, vzhledem k arytmii nejlépe léku ze skupiny ACE-inhibitorů, resp. sartanů.
O vysazení Rivodaronu byste měl co nejdříve informovat svého lékaře, aby zvážil předepsání alternativního léku.

Dotaz č. 572  —  Změna leku na tlak [standa, 01.11.2018]

zdravím chci se zeptat čím by se dal nahradit lek prestarium neo10mg ,trpím tintusem a take lek ma nezadouci ucinky co se tyce potence užívám ještě acecor 400 a ebrabtil 30 retard. dekuji za odpověď.Tlak mám nejvic140/80 jinak se drží kolem 130/70 tep kolom 70 az 80.

Lékař [08.11.2018]:

Dobrý den,
záleží na tom, zda hučení v uších (tinnitus) a erektilní dysfunkce byly přítomné již před nasazením Prestaria Neo nebo se po zvýšení jeho dávky zhoršily. Záleží na tom, zda je nějaký důvod pro užívání tak vysoké dávky Perindoprilu kromě snížení TK. Jinak by výměna Perindoprilu za některý ze sartanů mohla vést ke zmírnění nebo dokonce k vymizení nežádoucích účinků. Některé léky na snížení TK mohou erektilní dysfunkci (ED) zhoršovat, některé se chovají neutrálně a některé ji mohou zmírňovat. Je třeba zvážit vyzkoušení jiné kombinace léků s méně negativním ovlivněním ED než stávající kombinace léků. Na ED se může také podílet ateroskleróza příslušných tepen v břiše. Pozor na vysoký cholesterol.

Podrobnosti o této problematice jsem již uvedl v předchozích odpovědích, které lze vyfiltrovat – vyhledejte „hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce".

Dotaz č. 571  —  Liečba liekom Prenessa [Majuška, 31.10.2018]

Dobrý deň,pán doktor.Moja mamka,85 r. mala pred rokom a pol zavedený DES stent pri prvom koronárnom postihnutí,prebehlo to veľmi úspešne,mamka sa cíti fajn Po zákroku jej nasadili liek Prenessa 4mg,mamka ma TK 115-110/60-55 doma,u lekárov syndróm bieleho plášťa,TK stále vyšší,a tak jej pred polrokom kardiológ zmenil 4mg na 8 mg,následne jej internistka neodporúčala užívať 8mg vzhľadom na nižšie hodnoty namerané doma.Užíva naďalej 4 mg.O tri týždne ide na kardio kontrolu, bojí sa,čo jej lekár povie Teraz asi mesiac pri domácom meraní má TK pri prvom meraní 140-130/65-60,po dvoch -troch opakovaných meraniach hodnota zvyčajne klesne na 120/60,ale niekedy aj nie a zostane 130,140.Chcem sa opýtať,či by predsa nemala začať užívať Prenessu 8mg.Ako môže po tejto zmene klesnúť tlak,alebo ho Prenessa len udržiava a ďalej TK neklesá?Mám trošku obavu aj preto,že mamka má zavedený DES stent,a neviem,ako sa ten po čase môže správať,dúfam,že sa nebude upchávať,alebo spôsobovať nejaké iné problémy.Veľká vďaka za objasnenie a za radu.Pekný deň.Majuška

Lékař [08.11.2018]:

Dobrý den,
úspěšnost léčby hypertenze závisí na hodnotě průměrného tlaku za týdenní cyklus metodicky správně prováděného měření TK, ráno a večer, při každém sezení nejlépe 3X – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Elektronický nebo vytištěný záznam TK lze zaslat všem ošetřujícím lékařům, aby mohli snáze rozhodnout o úprávě léčby. Možná měření TK potvrdí vhodnost současné dávky 4 mg, možná bude třeba zvážit snížení nebo naopak postupné zvýšení dávky -nejdříve na 6 mg (1,5 tablety à 4 mg) včetně zopakování týdenního cyklu měření TK s touto dávkou léku. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Pro další podrobnosti prolistujte mé předchozí odpovědi týkající se efektu bílého pláště v odstavci filtrování nad posledním dotazem/odpovědí.

Dotaz č. 570  —  Kombinace leku [Zdenka, 31.10.2018]

Dobrý den, je vhodná kombinace léků Tonanda a Prenewel? Kdyz ba obsahuji diuretikum.

Lékař [01.11.2018]:

Dobrý den,
svůj dotaz byste měla adresovat spíše lékaři, který Vám tuto kombinaci léků ordinoval. Tonanda je fixní trojkombinace léků a Prenewel je fixní dvojkombinace. Tonanda obsahuje navíc proti Prenewelu blokátor kalciových kanálů amlodipin. Jinak oba léky shodně obsahují ACE-inhibitor perindopril a diuretikum indapamid. Záleží však na dávkách účinných látek v obou lécích. Pak by šlo dosáhnout kombinace dávek účinných látek, která je odlišná od existujících variant léku Tonanda.

Jde spíše o podání jednoho léku ráno a druhého večer, aby se dosáhlo TK v mezích normy před podáním ranní dávky následujícího dne, než o podání obou léků ráno.

Dotaz č. 569  —  Nižší hodnota druhého tlaku [Dasa, 29.10.2018]

Dobrý den je mi 58 let a lecim se s tlakem.Pred 2 měsíci fibrilace sini odstraněna kapackani od té doby se neopakovala.Tlak mám 117/65 pult 58 .Zajímá mě je-li tlak v pořádku ,zdali nevadí že druhy tlak je nižší a jak předejít opakování fibrilace děkuji Dáša.

Lékař [29.10.2018]:

Dobrý den,
pokud je uvedená hodnota TK celkový průměrný TK za týdenní cyklus je pravděpodobné, že je TK léčbou příliš snížený, protože v době maximálního účinku léku cca za 4 hodiny po požití léku(ů) bude TK nízký, což už budete pravděpodobně vnímat jako ospalost, apatii nebo závratě po postavení. Spodní (druhý) TK by se léčbou dále neměl pod Vámi uvedenou hodnotu snižovat.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Pokud by při měření TK došlo k opětovnému výskytu FS, na tonometru byste si mohla všimnout symbolu „tří srdíček přes sebe" jako karty, což znamená nepravidelnou srdeční akci (NSA), jejímž podkladem mohou být různé arytmie včetně FS. V případě výskytu NSA při měření TK je třeba urychleně informovat svého lékaře, aby arytmii objektivizoval pomocí EKG.

Po kardioverzi (farmakologické) se obvykle podává nějaký lék k prevenci opakování fibrilace síní (FS). Záleží také na tom, jakým lékem se u Vás léčí hypertenze. Lék na snížení TK může zároveň být účinný v prevenci FS. Vaši ošetřující lékaři by Vám vše jistě vysvětlili.

Dotaz č. 568  —  Kombinace léků na vysoký tlak [Laďka, 17.10.2018]

Dobrý den, pane doktore, dosud jsem užívala na hypertenzi Trandolapril, začalo mi šumět v uších, dostala jsem na ORL Betaserc. Po nějaké době se šumění zhoršilo a začala jsem se nadměrně potit. Paní doktorka mi vyměnila Trandolapril za Nebivolol. Chtěla bych vědět, jestli je kombinace Betaserce a Nebivololu vhodná. Je mi 61 let, štítnou žlázu mám v pořádku, srdce taky. Děkuji.

Lékař [24.10.2018]:

Dobrý den,
myslím, že jste se na vše měla zeptat své lékařky, která má informace o všech Vašich chorobách. U trandolaprilu se vzácně vyskytuje nežádoucí účinek hučení v uších (tinnitus). Vysazením trandolaprilu se při přetrvávajícím tinnitu vyloučí jako jeho příčina trandolapril, což je při dlouhodobé léčbě trandolaprilem pravděpodobné. Tinnitus vzniká obvykle při zhoršeném prokrvení vnitřního ucha, které zlepšuje Betaserc, aniž by snižoval TK. Nebivolol také snižuje krevní tlak jako trandolapril, ale tento nežádoucí účinek popsaný nemá.

Dotaz č. 567  —  Léky [Iva, 15.10.2018]

Na vysoký tlak se léčím 17 let. Asi poslední rok mám neustálé problémy s močovým měchýřem -opakované záněty se silným pálením. Užívám Micardis , V poslední době se mi zdá, že moje potíže ještě zhoršuje. Užívám ještě Betaloc. Chtěla jsem se zeptat, zda existují prášky na vysoký tlak, které šetří ledviny. Děkuji Zelenková

Lékař [24.10.2018]:

Dobrý den,
je málo pravděpodobné, že by se po tolika letech objevil vzácný nežádoucí účinek záněty moč. měchýře a event. poškození funkce ledvin, pokud se nedávno nezvýšila dávka Micardisu. Případné dosud nezjištěné snížení funkce ledvin by se nemělo nijak projevit, protože se Micardis metabolizuje játry. Snížení funkce jater by se pak mohlo projevit zvýšenou plasmatickou koncentrací léku jako při užívání vyšší dávky léku. Funkce ledvin i jater lze laboratorně kontrolovat. Nežádoucí účinky nelze zcela vyloučit ani u dalších léků třídy sartanů ani u třídy ACE-inhibitorů. Tyto lékové třídy však mají kromě snížení TK tolik výhod, že se vyplatí je s laboratorními kontrolami užívat.

Je třeba zvážit výměnu Micardisu za lék jiné třídy v kombinaci s Betalokem, např. některý blokátor kalciových kanálů dihydropyridinového typu, zda zánět vymizí. Pokud ne, je třeba pátrat po lokální příčině urologické a gynekologické, negativní vliv by mohla mít i menopauza.

Dotaz č. 566  —  Nepravidelný tep srdce [Josef, 14.10.2018]

vážený pane doktore, jak vidím, tak jste zřejmě odpověděl na více než 117 000 dotazú. Je to nadlidský výkon a proto Vás velmi obdivuji. Je mi 67 let a už několik desítek let se léčím s hypertenzí. Zatu dobu mi byly změněny několikrát léky. V současné době užívám dvakrát denně Tarka 180 a Moduretic půlku tablety ráno. V poslední době u nás v lékárně Moduretic nebyl na skladě a místo něj jsem dostal Rhefluin. Nevím, zda je to náhoda ale zhruba od té doby po ulehnutí k spánku pociťuji jako by mi občas vynechal jeden úder srdce a ten následující je výrazně intenzivnější, jakoby chtěl doplnit tu mezeru. Stává se to několikrát, pozoruji to do doby, než usnu. Ráno a přes den nic podezřelého nepozoruji. Děkuji za odpověď. Josef

Lékař [23.10.2018]:

Dobrý den,
nepředvedl jsem nadlidský výkon, protože šlo o 117 000 návštěv poradny a dotazů bylo jen přes 550. Lék Moduretic má stejné složení jako lék Rhefluin, takže v případě výskytu nepravidelné srdeční akce (NSA) jde jen o náhodnou koincidenci. Je možné, že se vyskytuje i častěji během dne, ale Vy ji nevnímáte, protože nejste v takovém klidu jako před usnutím. Při měření TK Vaším tonometrem se Vám v poslední době na displeji tonometru neobjevil symbol nepravidelné srdeční akce (tři srdíčka jako karty přes sebe)? Zkuste se změřit před spaním.

V případě zachycení NSA tonometrem, ale i bez něho při trvajícím jejím vnímání se objednejte ke svému lékaři, aby Vám nechal natočit EKG nebo Vás objednal na dlouhodobější monitoraci EKG k objektivizaci arytmie. Může jít o relativně neškodné extrasystoly, ale i o závažnější arytmie. Při delší léčbě Moduretikem nebo Rhefluinem může dojít ke snížení koncentrace draslíkových iontů v krvi, což se může podílet na vzniku extrasystol.

Dotaz č. 565  —  Symbol u tlakomeru, TK Holter [Iveta, 13.10.2018]

Prosim co znamená symbol kolečka? Ted tlak hodně nízký 90/50. Při TK Holteru nameren vysoký tlak i 160/90 v průměru. Doporucen znovu nasadit Toluru 40. Predem dekuji za odpověď

Lékař [22.10.2018]:

Dobrý den,
TK Holter (24hodinová ambulantní monitorace TK) je zlatý standard měření TK mimo ordinaci, který poskytuje objektivní hodnoty TK. Symbol kolečka (oranžového?) znamená příliš volně přiloženou manžetu, což podstatně zhoršuje přesnost měření. Zkuste manžetu pevněji přiložit a zopakovat měření. Mělo by se objevit zelené kolečko s písmeny OK.
Teprve při neúspěchu by bylo vhodné hledat jinou příčinu.

Dotaz č. 564  —  Vysoký diastolický tlak [Viktor, 10.10.2018]

Dobrý den, je mi 27 a už půl roku bojuju s vysokým tlakem. Sistolický mám obvykle v rozmezí 130-145 (někdy i kolem 125), ale horší je to u diastolického, kde se hodnota málokdy dostane pod 90 a pohybuje se tak v většinou intervalu 90-100. Beru ráno Prestarium Neo, krevní vyšetření mám v pořádku, mám ale zvýšený cholesterol. Kardiologické vyšetření také v pořádku. Nemám nadváhu: mám 180 cm a 73 kg. 1-2 týdně se snažím sportovat. Velký vliv tam má stres i předchozí deprese. Mám také velice zhoršenou erekci, což jsem četl, že může tlak zhoršovat, i když tedy mám roztroušenou sklerózu, ale dříve to bylo v pořádku. Chci se tedy zeptat, jestli by bylo vhodné doplnit ještě nějaká vyšetření (např. cévní) a jakým způsobem je možné zejména ten diastolický tlak snižovat nebo na co se hlavně zaměřit? Mockrát děkuji.

Lékař [25.10.2018]:

Dobrý den,
samotná hypertenze, stresy zhoršující hypertenzi, některé léky na snížení TK, ateroskleróza příslušných tepen v oblasti pohlavního ústrojí nebo jejich kombinace mohou zhoršovat erektilní dysfunkci. Problematiku jsem podrobněji probral hlavně v dřívějších odpovědích č. 397 a 410.
Pokud si zadáte užší téma Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce v odstavci filtrování, systém vybere všechny odpovědi, které se týkají pouze této problematiky.

Předpokládám, že berete nějaký lék na roztroušenou sklerózu, který by mohl také zvyšovat TK. Zvýšený cholesterol v mladém věku může znamenat významnější poruchu metabolismu lipidů, která přináší vysoké riziko srdečního infarktu a cévní mozkové příhody v příštích letech.

Jde o komplexní problematiku, kterou by mělo řešit více odborníků – specialista na roztroušenou sklerózu, specialista na hypertenzi a event. i lipidolog.
Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 563  —  špatně kompenzovaná hypertenze [Petr, 09.10.2018]

Dobrý den, je mi 78 let a užívám Valsacor 160 mg 1-0-1 , bez obtíží cca 5 let. Nyní- cca 14 dní trvale- se mi skokově zvýšil krevní tlak na trvalých cca 160/100 mm Hg. Jaký lék byste mi doporučil do dvojkombinace ? Mnohokrát Vám děkuji

Lékař [22.10.2018]:

Dobrý den,
při hypertenzi lze užívat Valsacor 1x denně, u pacientů po srdečním infarktu nebo při srdeční nedostatečnosti se podává 2x denně. Je možné, že jste užíval Valsacor původně 1x denně, ale vzhledem k vyššímu TK ráno Vám lékař ordinoval podávat Valsacor 2x denně.
Pokud by zvýšený TK prokázalo metodicky správně provedené domácí měření TK – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení – lze přidat malou dávku blokátorů kalciových kanálů (např. 2,5 mg felodipinu) nebo diuretika (např. 0,625 mg indapamidu nebo 12,5 mg hydrochlorothiazidu). Pokud bude tato kombinace nebo kombinace s vyšší dávkou přidaného druhého léku vyhovovat, lze zvážit nalezení příbuzné fixní dvojkombinace nebo použít Valsacombi 160/12,5 mg 1 tbl. ráno (kombinace valsartanu s hydrochlorothiazidem) a Valsacor 160 1 tbl. večer. Event. lze zkusit Valsacombi 320/12,5 mg 1 tbl. pouze ráno, pokud bude TK další den ráno před lékem v normě a nevyvolá přechodné výrazné snížení TK cca za 4 hodiny po této tabletě.

 

 

Dotaz č. 562  —  Concor Combi 5/5, hloh, alkohol [Daniel, 06.10.2018]

Dobrý den, 24 let. Léčím se s vysokým tlakem velice kratce. Tlak bez medikace byl často 140/90 a občas několikrát denně 160/100. ( Hodně ovlivněné psichycky) Mezi těmito hodnotami často kolísal. Medikace Concor Combi 5/5. Medikace zatím dostačuje. Mám dva dotazy. Mohu užívat příležitostně alkohol ? Jedno dvě piva ? Dále prosím mohu s tímto přípravkem užívat čaje a odvary z hlohu a meduňky ? Mám obavy hlavě u kontraindikací hlohu s lékem. Chtěl bych za pomoci těchto bylin, dosáhnout toho abych mohl léku brát jen půlku tablety. Jelikož na me léčba funguje dobře. Časem bych chtěl zkusit pod dohledem lékaře tento přípravek postupně úplně vysadit děkuji. A zkusit tlak držet v normě životním stylem a přírodní bylinnou cestou, alespoň dokud to půjde. Děkuji moc za odpověď, vážím si Vaší práce.

Lékař [16.10.2018]:

Dobrý den,
mezinárodní, evropská ani česká odborná doporučení neuvádějí čaje a odvary z hlohu a meduňky jako schválené a doporučené prostředky k léčbě hypertenze. Můžete však zjistit, zda nemáte rezervy v oblasti zdravého životního stylu (hmotnost, pohyb, příjem soli, stresy), tedy v tzv. režimových opatřeních. Při jejich dodržování můžete dosáhnout snížení TK a bude možné pod dohledem lékaře snížit dávku nebo i počet užívaných léků. Alkohol si v uvedeném množství můžete příležitostně dát.

Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 561  —  Hypertenze? [Lucie, 06.10.2018]

Dobrý den, je mi 20 let. Nejspíše trpím hypertenzí, kouřím. Jsou to už tak dva roky, kdy mi poprvé nebylo dobře a u mé babičky jsem si změřila tlak měla jsem cca 170/120 a tep 110, vzala jsem si třezalkové Tabletky na uklidnění a nervy a po chvíli mi bylo lépe, poté jsem si měřila tlak ještě několikrát a 7 z 10 případů byl zvýšený, kdy jsem i cítila že mi srdce bije rychle a necítím se dobře. Tak jsem šla ke své ošetřující lékařce a seznámila jsem ji se svým problémem. Ta mi změřila tlak, který byl při tomto měření v normě. Dále mi řekla, že k ní mám každý den nebo ob den chodit na kontrolní měření, byla jsem u ní asi 10 krát a pokaždé byl tlak v pořádku. Poté jsem v 18ti letech přešla k doktorovi pro dospělé, kterému jsem tento problém též řekla. Dělal mi EKG, které dopadlo dobře a při každé návštěvě a měření tlaku byl tlak pořád takový jaký má být. Mezitím jsem si ale tlak měřila i doma u babičky, když jsem cítila, že tlak není v pořádku a opravdu skoro pokaždé byl dost vysoký, počet srdečních tepů nikdy nepoklesl pod 100. V nedávné době jsem se opět necítila dobře a po náročnější činnosti jsem již dvakrát omdlela. Nevím jestli to může být z vysokého tlaku. Protože u doktorů mám při měření tlak skoro vždy jako zdravý člověk. Dost často mám bolesti hlavy a pociťuji únavu, což mě dost jako člověka ve 20ti letech omezuje a vadí mi to. Snažím se jíst hodně ovoce a zeleniny, vyzkoušela jsem i brát hořčík, ale zdá se mi to pořád stejné ba i horší vůči omdlévání. Nevím jak postupovat dál. Děkuji

Lékař [14.10.2018]:

Dobrý den,
podle některých zpráv může třezalka působit vzestup krevního tlaku, pokud se užívá často. Možná ji berete nárazově při stresech, které samy jsou patrně nejčastější příčinou vzestupů TK. Hormonální antikoncepce může u disponovaných osob také způsobit zvýšení TK. Z Vašeho líčení vyplývá, že v ordinaci lékaře byl TK vždy v mezích normy a k vzestupům TK docházelo doma, prakticky denně nebo jen občas záchvátovitě? Taková kombinace normotenze u lékaře a hypertenze doma se nazývá maskovaná hypertenze, která by se měla léčit léky. Zlatý standard pro objektivní měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Z Vašeho líčení není jasné, zda bolesti hlavy vždy provázely vzestupy TK, jak časté byly a zda byl někdo u Vašich mdlob, kdo by je mohl popsat.
Situace vyžaduje komplexní vyšetření (obzvlášť u tak mladé osoby). Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 560  —  Vysoký tlak [Alena, 02.10.2018]

Dobrý den, pane doktore, jsem žena 65let, 168cm, 65kg Již několik měsíců se potýkám s vyšším tlakem 140/150/80/ při měření doma je to méně 120/130/63 tep65,63 Dnes se můj pan dr. rozhodl, že zkusíme tbl. Tolura 40mg. /zítra začnu/ Chci se zeptat, jak jsou silné a co mohu očekávat za problémy. Jinak se cítím dobře. Jiné léky neberu, ale mám ráda k obědu 1- 2 piva. Děkuji za Vaši odpoveď. Děkuji

Lékař [02.10.2018]:

Dobrý den,
měření doma by mělo dát průměrný TK za týdenní cyklus měření TK 3x ráno a 3x večer – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Pokud je průměrný TK doma (DMTK) nižší než 135/85 mmHg (třeba jen o 1 mmHg), je Váš TK doma ještě v normě, ale v ordinaci je vyšší, jde o tzv. hypertenzi bílého pláště, která se při nepřítomnosti dalších rizikových faktorů ještě lékem neléčí.

Intenzita odpovědi na lék (velikost snížení TK) se nedá dobře předpovědět, začínáte však nízkou dávkou 40 mg. Pro jistotu můžete nouzově nožem tabletu rozpůlit a začít ještě menší dávkou 20 mg a v dalších dnech můžete dávku zvýšit. Pokud si budete měřit TK po hodině, cca po 4 hodinách by mělo být snížení TK největší – viz druhý způsob měření TK (denní profil). Opatrně pomalu vstávejte, abyste nedostala závrať. Při nízkém TK můžete být malátná až ospalá. Riziko obtíží z nízkého tlaku se týká zahájení léčby, méně již při zvyšování dávky léku. Vytištěným záznamem týdenního cyklu měření TK a denního profilu při dávce 40 mg můžete lékaři ukázat, zda bylo dosaženo normalizace TK nebo dokonce nízkého TK, který nemusíte dobře snášet.

Dotaz č. 559  —  Tlak [dasa, 30.09.2018]

dobry den prosim v lekarne me namerili tlak 148/72 pocet tepu za minutu 91 u lekare jsem zatim nebyla nelecim se s tlake spis jsem mela nizky je me 65let dekuji

Lékař [01.10.2018]:

Dobrý den,
záleží na tom, zda Vám v lékárně TK metodicky správně změřili. Nelze také stavět na jednom měření, resp. 2 – 3 měřeních při jednom sezení, ale je třeba absolvovat týdenní cyklus měření TK v domácím prostředí (DMTK) ke stanovení celkového průměrného TK jako kritéria, resp. hranice mezi normálním a vysokým tlakem – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami. Zlatý standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK (AMTK), které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Obě vyšetření by současně ukázala, zda je rychlá srdeční frekvence je součástí efektu bílého pláště nebo nějaké choroby.

Dotaz č. 558  —  Vysoký systolický a nízký diastolický tk při nízké tf [Zdeněk, 30.09.2018]

Dobrý den, je mi 45 let a při preventivní prohlídce mi byl diagnostikován vysoký tlak. Praktická lékařka mi naordinovala Carzap 16, který užívám od března letošního roku. Jsem štíhlý (185/93), sportovec s dobrou fyzickou kondicí. U lékaře mi vždy naměří vysoké hodnoty tlaku (není výjimka 160+), ale nižší tepovou frekvenci. Při domácím měření, dle vašich doporučení, mám ranní průměr 129/75 a večerní 137/76 tepová frekvence je občas výrazně nízká (pod 45 viz. přiložený záznamník) Rád bych dosáhl nižších hodnot zejména večerního systolického tlaku. Můžete mi dát nějaké doporučení. Moc děkuj za odpověď

Lékař [01.10.2018]:

Dobrý den,
i když by Vám praktická lékařka měřila TK metodicky správně, budou hodnoty TK v ordinaci falešně vyšší ve srovnání s hodnotami TK naměřenými doma (DMTK) kvůli efektu bílého pláště. Nejpřesnější (zlatý) standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK (AMTK -tedy včetně měření TK v noci ve spánku), které Vám může zprostředkovat Vaše praktická lékařka. Pomalá tepová frekvence je obvykle výsledkem převahy parasympatické části autonomního nervového systému, u Vás v kombinaci s vlivem sportu. Při fyzické zátěži Vám nejspíše správně stoupá i na hodnoty nad 100/min.
Průměrný večerní systolický TK je sice o 2 mmHg nižší (135 mmHg) než uvádíte, ale stále hraničně vyšší absolutně i ve srovnání s průměrným ranním STK. U léčeného hypertonika bývá obvykle průměrný ranní STK stejný nebo o něco vyšší, protože účinku dlouhodobě účinného léku (24 hodin) s časem ubývá. Vysvětlení by mohlo být v horším dodržování podmínek a metodiky měření před večerním měřením TK – dodržení minimálně 5 min. klidného sezení, bez fyzické zátěže alespoň 30 minut před měřením TK, rozdíly ve stravování, pití a ve stresech mezi ránem a večerem.

Pokud nelze zlepšit podmínky před večerním měřením TK a vyšší průměrný večerní STK potvrdí i AMTK, lze zkusit zvýšit medikaci. Pokud chcete zkusit využít lék, který máte doma, Carzap lze zvýšit na 32 mg (2 tbl. ráno). Pokud se zvyšuje dávka léku v oblasti vysokých dávek, zvyšuje se účinek léku minimálně. Můžete zkontrolovat účinnost léčby zopakováním týdenního cyklu DMTK.
Při nedostatečném efektu 32 mg Carzapu, je třeba zvážit přidání malé dávky blokátoru kalciových kanálů, např. 5 – 10 mg nitrendipinu ráno.
Druhý způsob záznamu DMTK po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku dvojkombinace léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK. Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 557  —  Dotaz na Prenessa 4 mg [dada, 24.09.2018]

Dobrý den, mívám někdy zvýšený tlak 150/83, pak zase 90/60,Prenessa 4mg je na regulaci tlaků?Mívám stresy a vždy u nich se mi zvedá tlak.Užívám Itakem 1xdenně již 9 měsíců. děkuji

Lékař [25.09.2018]:

Dobrý den,
stresy mohou vyvolat výrazný přechodný nebo dlouhodobější vzestup tlaku. Pokud trvá tlaková reakce na stres jen několik hodin, není jednoduché stanovit dávku léku s dlouhodobým účinkem tak, aby se zvýšený TK dostatečně snížil a normální TK příliš nesnížil. Obzvlášť obtížné je to, pokud ke stresu dochází v různých částech dne. Pokud máte nízký TK (viz uvedené hodnoty TK) a zvláště pokud ho vnímáte, je třeba dávku Prenessy při chronickém podávání snížit. Je také třeba zjistit, zda k nízkému TK nedochází převážně jen v době maximálního účinku léku (cca za 4 hodiny po jeho podání).
Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léku (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK. Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.
Alternativně je vhodné zvážit úpravu dávky Itakemu nebo podání jiné medikace.

Dotaz č. 556  —  Dávkování Betaloc zok [Kateřina, 24.09.2018]

Dobrý den, dostala jsem kvůli tachykardiím lék Betaloc 25mg a mám užívat jen 1/2 ráno. Ráda bych věděla, jestli i toto malé množství je vůbec ještě terapeutická dávka. Je to moje první kardiologická léčba, měla jsem 7 denní Holter, je mi 42 let a vážím 59kg. TK mám normální. Děkuji za odpověď.

Lékař [25.09.2018]:

Dobrý den,
ano, i tak malá dávka mívá efekt. Pokud vnímáte tachykardii jako bušení srdce nebo si měříte TK a tep, mohla byste vnímat bušení srdce účinkem léku méně často a intenzívně, tep by se měl snížit, ale možná i tlak. Malá účinná dávka léku je výhodná, protože se stoupající dávkou se obvykle zvyšuje výskyt nežádoucích účinků léku. Samotné výraznější snížení TK při vysoké dávce Betaloku byste mohla vnímat nepříjemně.

Dotaz č. 555  —  Spodní tlak [Hana, 23.09.2018]

Dobrý den, je mi 30 let a pracuji jako prodavačka na 12ti hodinové směny. Dlouhou dobu na sobě pozoruji bušení srdce, které mě znepokojuje a okolí mi říká, že bývám často červená v obličeji. Když jsem obtíže pociťovala nejvíce, spodní tlak se mi v té době držel kolem 112. Lékař mi udělal všechny vyšetření, ale vše bylo v pořádku a dál to neřešil. Tep, který mám běžně v klidu 90-115 už jsem se naučila dýcháním snížit na hodnoty kolem 80, méně to nejde. Ale spodní tlak mi hodně skáče a běžně ho mám přes den 95-100. Nechci zbytečně strašit, ale bušení srdce mě znepokojuje a vím, že vysoký tlak může být nebezpečný a nechci něco zanedbat. Myslíte si také, že jsou tyto hodnoty a stavy normální? Děkuji za odpověď.

Lékař [25.09.2018]:

Dobrý den,
stresy mohou způsobit zvýšení tlaku i tepu. Může k tomu dojít však i z jiných příčin, která snad provedená vyšetření (která?) vyloučila. Není mi jasné, zda berete nějaké léky na snížení TK nebo na jiné choroby včetně hormonální antikoncepce. Neomezila jste pohyb, nezvýšila se hmotnost? Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Bušení srdce, vyšší TK a tep jste dříve nemívala. Jste mladá. Tím spíš je potřeba najít nebo potvrdit možnou příčinu. Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 554  —  Vysoký tlak [Mária, 23.09.2018]

Dobrý deň trpím veľkými úzkosťami mám mamku, ktorá má Parkinsona a ja som nezamestnaná. Viac ako rok sa liečim na vysoký tlak. V dobe veľkého stresu som mala vrchný tlak aj 200. Boli mi nasadené tabletky prenessa 4mg. Upravila mi tlak, že mi stačilo brať 1/2_tabletky. Lenže táto tabletka spôsobovala u mňa zmätenosť a únavu. Skúsila som ju vysadiť a cítila som sa dobre. Lenže, keď som išla k doktorke tak mi namerala tlak 162/92 a nasadila mi 1/2 Agen 5mg. Lenže ja sa veľmi bojím nových liekov a tak cítim všetko počnúc búšením srdca. Tlak teraz mávam do 140/80 občas mi ešte vyskočí. Mávam obdobie kedy ma chytí panický strach z tlakomeru a tlaku. V poslednom čase cítim vnútornú nervozitu. Mám 52.rokov a už viac, ako 10.rokov som v menopauze. Za Vašu odpoveď ďakujem.

Lékař [25.09.2018]:

Dobrý den,
stres může vyvolat výrazný přechodný vzestup tlaku. Měření TK v ordinaci dává falešně vyšší hodnoty díky poplachové reakci na zdravotní zařízení. Objektivnější je měření TK doma (DMTK) – viz elektronický záznamník s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK předejte své lékařce. Ulehčíte jí rozhodnutí o úpravě léčby.
Zlatý standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Vaše praktická lékařka.
Při velkých stresech a úzkosti je třeba zvážit vhodnou léčbu nejspíše z rukou psychiatra.

Dotaz č. 553  —  Vedlejší účinky léků na VKT [maca, 21.09.2018]

Dobrý den, prosím Vás o radu co mám podniknout. Je mi 52 let, mám lehkou nadváhu, 2 roky beru léky na VKT, jinou léčbu nepodstupuji. Co beru léky na VKT, tak se necítím ve své kůži, občas se zadýchávám, občas mě bolí na hrudi, občas se probouzím s bušícím srdcem. Nevím důvod proč. Praktický lékař, který mi léky předepisuje říká, že si musím zvyknout, že se to ustálí. V začátku léčby jsem byla na kardiologickém vyšetření vč. holtru. Během jednoho roku jsem vystřídala šest druhů léků na tlak, ten poslední Tolucombi beru rok. Řekněte mi prosím, mám s tímto stavem smířit a čekat, že se to někdy ustálí nebo mám hledat jiné řešení, případně jaké. Děkuji, zdraví Vás Marcela

Lékař [21.09.2018]:

Dobrý den,
občasný výskyt obtíží spíše svědčí proti nežádoucím účinkům léků jako příčině obtíží. Nevím, zda jste si poznamenávala, při užívání kterého léku byla který možný nežádoucí účinek. Dle Vašeho líčení se každý vyskytuje samostatně. Bylo by vhodné zjistit, zda při těchto obtížích není vysoký tlak a tep nebo naopak nízký TK a rychlý tep ve srovnání s dobou, kdy obtíže nemáte. Vysoký tlak jste patrně před zahájením léčby nevnímala a byl zjištěn asi náhodně. Obtíže by Vám mohla působit naopak léčba přehnaným snížením TK, zvlášť v době maximálního účinku léků. Časová souvislost nástupu obtíží se zahájením antihypertenzní léčby na vliv léčby ukazuje. Choroby srdce by se mohly popsanými příznaky manifestovat, ale byly zřejmě vyloučeny kardiologickým vyšetřením. Občasný výskyt obtíží by mohl souviset s menopauzou, při které stoupá TK.
Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku kombinace léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 552  —  Schodnost tablet? [Tom, 17.09.2018]

prosím je to totéž? původně až do stažení Valzap Combi 80mg/12,5mg nově Tezeo HCT 40mg/12,5mg nehraje mi ta 40 za 80 je to dobře?

Lékař [18.09.2018]:

Dobrý den,
oba dva léky jsou tzv. fixní dvojkombinace (2 léky v jedné tabletě). Jedna komponenta je zcela shodná – hydrochlorothiazid ve stejné dávce 12,5 mg. Druhou komponentou jsou příbuzné léky patřící do skupiny sartanů. U léku Tezeo HCT je doporučená denní dávka účinné látky telmisartanu 40 – 80 mg, u léku Valzap Combi je denní dávka valsartanu 80 – 320 mg (větší terapeutická šíře). Vypadá to, že valsartan je slabší než telmisartan v přepočtu na miligram účinné látky. V praxi jsou to však velmi malé rozdíly pro umístění účinné látky do jedné tablety i pro metabolismus léku v organismu. Léky jsou v doporučených dávkách zhruba stejně účinné. Nelze však přesně říci, jaká dávka jednoho léku má zcela stejný účinek jako určitá dávka druhého léku. Léky se však mohou lišit výskytem nežádoucích účinků.

Dotaz č. 551  —  Léky - izolovaná systolická hypertenze [Radek, 13.09.2018]

Dobrý večer, muž, 64 let, obézní 176 cm/112 kg, cholesterol hraniční hodnoty,diabetes ne. Ranní měření tlaku průměrně hodnoty ca 170/75, puls 49-50. Léky na tlak bezu asi 15 let, dříve Lozap, nyní asi 5 let Piramil. Našel jsem hodnoty před asi 10 lety, kdy jsem při stejné váze měl hodnoty kolem 140-145/90, puls tak 48-50. Nevím, jestli změna léku byla dobrá. Chtěl bych se zeptat proto, jestli při takové izolované systolické hypertenzi je vhodnější lék Lozap 50 Děkuji.

Lékař [17.09.2018]:

Dobrý den,
pokud se srovnávají průměrné hodnoty systolického tlaku ráno před braním léku za několik dní, měl by Lozap být méně výhodný, protože nemá dostatečný 24hodinový účinek a má se podávat spíše 2x denně (ráno a večer). Ani před 10 lety jste neměl ranní TK normalizovaný, tj. méně než 135/85 mmHg. Hypertenze prodělává v průběhu let vývoj, ztrácí se elasticita velkých tepen, což má za následek vzestup systolického (vrchního) tlaku a snižování diastolického (spodního) tlaku. Není jasné, jakou dávku Piramilu berete. Efekt vysokých dávek antihypertenzív proti středním dávkám se zvyšuje minimálně, takže je lépe včas kombinovat 2 léky v malých až středních dávkách.

Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku kombinace léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 550  —  Porovnání užívání l Lozap, Lozap H x Tezeo 40, doplnění dřívějšího dotazu [Jiří, 12.09.2018]

Dobrý den, na základě aktuálního vyšetření Holtrem bylo zjištěno, že v ranních hodinách (Od cca 2.00-5.00 HOD) se zvyšuje krevní tlak, (Není vyšší než 130). Již velmi dlouhou dobu ( cca25 let) užívám Lozap H(1-0-0) a Lozap 50 (0-0-1). Výsledky vyšetření celou dobu byly uspokojivé až na nejčerstvější hodnoty získané holtrem. Nyní se obávám přechodu, na pro mne nový lék, Tezeo 40. Jsou moje obavy opodstatnělé ?. Je mi 65 let. EKG mám v normě, krevní testy též. Předem děkuji za odpověď. Jirka

Lékař [13.09.2018]:

Dobrý den,

pokud dobře rozumím uvedeným údajům, jsou patrně hraničně vyšší noční hodnoty TK. Záleží na průměrné hodnotě nočních hodnot TK, která by měla do 120/70 mmHg. Záleží také, zda Vás měření TK probouzelo a nemohl jste delší dobu usnout, takže se mohl zvýšit TK a noční hodnoty TK jsou v důsledku horších podmínek při měření TK falešně vyšší. Proto se při hodnocení 24hodinového ambulantního monitorování TK (AMTK) hodnotí především celkový průměrný TK za 24 hod. a průměrný TK v denní době. Reaguje se jen na výrazně vyšší průměrný noční TK.

 I když má Tezeo na rozdíl od Lozapu spolehlivý 24hodinový účinek, není jisté, zda jeho dávka 40 mg denně je ekvivalentní nebo dokonce silnější než stávající medikace. Lozap H je fixní kombinace 2 léků, která je obvykle silnější než jeden lék. Je třeba zvážit kontrolní AMTK při nové medikaci.

Dotaz č. 549  —  Porovnání užívání l Lozap, Lozap H x Tezeo 40 [Jiří, 12.09.2018]

Dobrý den, na základě vyšetření Holtrem bylo zjištěno, že v ranních hodinách (OD CCA 2-5 HOD) se zvyšuje krevní tlak, (není vyšší než 130). Již VELMI dlouhou dobu užívám Lozap H(1-0-0) a Lozap(0-0-1). Výsledky vyšetření celo dobu byly uspokojivé. Nyní se obávám přechodu na pro mne nový lék Tezeo 40. Jsou moje obavy opodstatnělé ? Předem děkuji za odpověď. Jirka

Lékař [13.09.2018]:

Viz odpověď na následující otázku.

Dotaz č. 548  —  Kombinace léků a doplňků stravy [Míla, 10.09.2018]

Dobrý den, manželovi byl zjištěn vysoký tlak, nyní bere Triplixam a 1/2 Nebilet. Je vhodné užívat Ginkgo a Vydactin (obsahuje česnek, zázvor, pepřovník, papriku roční? Děkuji.

Lékař [13.09.2018]:

Dobrý den,
potravinové doplňky na rozdíl od léků nepodstoupily testování účinku ve velkých studiích a proto je nedoporučují k užívání žádná odborná doporučení pro léčbu hypertenze.

Zkontrolujte, zda nemáte ještě rezervy u některých faktorů zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku kombinace léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

 

Dotaz č. 547  —  Kombinace TRIPLIXAM a Rilmenidin Teva 1mg [Jaromír, 07.09.2018]

Dobrý den, vážený pane doktore ,jsem muž 58 let, 100 kg a cca 18 let jsem užíval Presid, Tritace. Před půl rokem mě byla změněna medikace na 1 x denně ráno Triplixam 10mg/2,5 mg/ 5 mg a Rilmenidin Teva 1 x večer a 1 x ráno. Poslední dobou mám nechutenství, slabost, apatii a pociťuji únavu celého těla. Tlak si měřím pravidelně ráno do 130 / 70 a tep 70 -85 , večer o něco málo více. EKG natočeno 6. 9. 2018 , vše v pořádku. Je možné, že tato kombinace léků a jejich dávkování je nevyhovující ?

Lékař [09.09.2018]:

Dobrý den,
vznik nežádoucích účinků po půl roce je méně pravděpodobný. Mohl by to být malý negativní a časem narůstající účinek podávaných léků, např. iontová dysbalance. Je proto třeba zvážit komplexní laboratorní kontrolu. Rilmenidin může působit nežádoucí účinky, které jsou zčásti identické s udávanými obtížemi. Lék byl patrně přidán k Triplixamu později, zpočátku nejspíše v dávce 1 mg denně (1 tbl.) a ještě později byla zvýšena na 2 tbl. denně, takže podávání této dávky trvalo třeba jen 1 – 2 měsíce. Je třeba zvážit postupné vysazení Rilmenidinu a nahražení lékem z jiné lékové skupiny. Předtím by bylo vhodné vyloučit přítomnost nízkého tlaku během části dne, který se může zčásti projevovat zmíněnými obtížemi.

Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku kombinace léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 546  —  Zamena lieciv [Reis Rastislav, 07.09.2018]

Dobry den,prosim o radu.Som na dovolenke s zahodil som omylom plato liekov Lozap H.Mozem ho na 2 dni nahradit Lokrenom,ktore uzivs manzelka? Dakujem

Lékař [07.09.2018]:

Dobrý den,
berete 2 léky v jedné tabletě (větší účinek než 1 lék). Navíc má Lokren odlišný mechanismus účinku a není jasné, jak byste ho snášel. TK obvykle 1 – 2 dny od vysazení léku příliš nestoupne. Pro jistotu byste si mohl nechat v lékárně změřit tlak. Při mírném zvýšení TK nedělejte nic, při výraznějším zvýšení kontaktujte svého lékaře doma, aby Vám poslal mailem zprávu s výčtem léků a dávek, event. elektronický recept pro lékárníka v cizině. Cenu léku hradíte samozřejmě v plné výši.

Pokud jste na tuzemské dovolené, můžete se domluvit při větším vzestupu TK o vydání léku s lékárníkem a zaplacení zálohy -plné ceny léku s tím, že zašlete recept dodatečně. Případně Vám lékárník doporučí navštívit lékaře v místě rekreace.

Opakované dotazy dokumentují fakt, že poradna nemůže nahradit návštěvu nebo komunikaci s vlastním praktickým lékařem, který pacienta zná a může mu poradit, zda pro něj cesta do ciziny neznamená velké riziko, event. jak toto riziko snížit. V době mobilů by neměl být problém si zapsat telefonní číslo ordinace svého praktického lékaře a v cizině ho podle potřeby i použít. Především je třeba mít před cestou sjednané zdravotní připojištění, protože i dosud plně zdravý může zakopnout a při pádu si zlomit některou končetinu. Je třeba počítat s tím, že za návštěvu lékaře je někdy třeba v cizině hned zaplatit a peníze dostanete od zdrav. pojišťovny až dodatečně. Lépe za prohlídku u lékaře v cizině zaplatit než ušetřit a doufat, že při vysokém tlaku k cévní mozkové příhodě nedojde. Je vhodné, aby chronici měli seznam svých chorob, resp. diagnóz a seznam léků včetně jejich síly a dávkování (vzorní pacienti by mohli být i zapsané chemické názvy léků) pro snazší komunikaci s lékařem (event. lékárníkem) v cizině.

 

Dotaz č. 545  —  Hypertenze [Jana, 04.09.2018]

Dobrý den, užívám 1/2 Concoru "5" a Ifirmacombi 200. Cítím se dobře, na kontroly chodím 1x ročně. Poslední týden pociťuji bušení srdce, slabost v nohách a kolísavý tlak během dne. Na př. 150/80, 109/70, 122/70, 132/75. Přikládala jsem to velkým výkyvům počasí. Prosím o radu, jestli se mám objednat na dřívější termín ECHO, nebo se nemusím zneklidňovat. Je mi 77 let. Děkuji

Lékař [05.09.2018]:

Dobrý den,
patrně máte popsanou kombinaci obtíží a kolísavého tlaku poprvé. Jsou obtíže stálé nebo jenom občas a jinak je Vám dobře? Jsou obtíže výraznější při nízkém TK? Váš tonometr by měl dokázat detekovat nepravidelnou srdeční akci – symbol 3 srdíček přes sebe. Event. by proti dřívějšku občas tonometr hlásil poruchu – nemožnost změřit TK. V případě nepravidelné srdeční akce (NSA) by mohlo jít kromě jiných neškodných arytmií i o fibrilaci síní, která by i při krátkém trvání mohla vést k vytvoření krevní sraženiny v srdci. Část sraženiny by se mohla dostat do mozku a způsobit mozkovou mrtvici.

Je třeba urychleně kontaktovat Vašeho lékaře kvůli dalšímu postupu i v případě, že tonometr NSA neukazuje – objektivizace pravděpodobné arytmie a případně její léčba.

Dotaz č. 544  —  Náhlý nárůst krevního tlaku. [Michal, 04.09.2018]

Dobrý den, jsem muž, je mi 61 let, cca 4 roky beru prášky na vysoký krevní tlak (PRESTANCE 10mg/5mg) jeden ráno. Tlak v rozmezí 125-140/75-85. Před 10 dny ráno před podáním léku tlak stoupnul na 171/100 tep 106. Postupně během dopoledne tlak klesl na normál. Před 4 dny večer tlak opět stoupnul na 176/103 tep 105. Během noci se vrátil na normál. Navštívili jsem lékaře, provedeno EKG – v pořádku, objednán na Holter (bude volný za měsíc). Byl předepsán lék Tensiomin 12,5 mg rozkousat 1 tabletu při náhlém vzestupu tlaku. Včera večer tlak vystoupal na 181/106 tep113. po podání Tensiominu po cca 2 hodinách klesl pod 150/90. Sportuji (kolo, eliptický trenažér..). Posledních 14 dní se cítím jako bych měl chřipku bez kašle, rýmy a teploty, pociťuji pokles výkonosti – již při menší fyzické zátěži (než dříve) se zadýchávám a potím. Je možné, že každá, dříve normální zátěž vyvolá nárůst krevního tlaku, nebo je jiná příčina? Děkuji za odpověď.

Lékař [08.09.2018]:

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří případy tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby. Může vzniknout i u jedince s déle trvající primární hypertenze a mít i záchvatovitý charakter jako ve Vašem případě.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že probíhající vyšetření (EKG Holter ani „tlakový" Holter a laboratorní vyšetření) neobjasní problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

 

Dotaz č. 543  —  Vysoký krevní tlak [IVA, 29.08.2018]

Užívala jsem delší dobu tyto léky: Prestariun Neo Combi, Prestarium Neo, Moxostad, Cardilopin a Rosucard , později jsem se dočetla,že Moxostadt se nesmí vysadit bez lékaře Minulý měsíc jsem veškeré prášky vysadila protože tlak jsem měla poměrně nižší, ale tep kolem 90 někdy 86 i 94 v 9.00 132/77 tep 94, ve 13.00 110/63 tep 86, v 16.00 h 128/68/85 Děkuji moc za radu. Je mi 78 let a zatím jsem byla v pohodě.

Lékař [01.09.2018]:

Dobrý den,
Vaše předchozí medikace se patrně postupně zvyšovala a nižší TK a vyšší tep jste asi celkem dobře snášela. Měla jste některý z léků po poradě s lékařem vysadit nebo alespoň jeho dávku snížit. Moxostad (záleží také na používané dávce) by se měl vysazovat postupně. Rosucard je lék na snížení cholesterolu, který jste měla užívat i nadále. Není jasné, zda jste všechny léky brala najednou ráno. Pak by hrozil větší pokles TK v době maximálního účinku léků, tj. cca za 4 hodiny od jejich užití. Tep mohl být rychlejší již dříve při menším počtu léků, nízký nebo relativně nízký TK mohl reflexně tep ještě zrychlit. Normální nebo lehce vyšší TK může může přetrvávat i více dní po vysazení léků.

Nyní již asi berete nějakou upravenou léčbu, takže můžete provést její kontrolu pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. 24hodinové měření TK je zlatý standard měření TK mimo ordinaci, který Vám může objednat Váš praktický lékař.

Dotaz č. 542  —  Hypertenze [Miki, 29.08.2018]

Dobrý den, mám dotaz ohledně vysokého tlaku ... Často si naměřím vyšší tlak kolem 140/85, žádné prášky zatím neberu .. Užívám vitamíny Spektrum a zvlášť draslík, je problém toto užívat při vyšším tlaku? Často sportuji, nejím nijak nezdravě .. chci se zeptat, jaký čaj, přípravek, doplněk si koupit v lékárně, aby byl krevní tlak regulován než budou nasazeny případně nějaké léky, děkuji za odpověď

Lékař [31.08.2018]:

Dobrý den,
pro posouzení hraniční hypertenze je důležitý průměrný TK za více dní, nejlépe za týdenní cyklus měření TK – viz elektronický záznámník TK zde v poradně ke stažení. Pokud máte pestrou stravu, je zbytečné kupovat vitamíny v tabletách. Potravinové doplňky nemají na rozdíl od léků prokázaný účinek ve velkých studiích. Vyšší příjem draslíku má vliv na snížení TK, ale v kontextu s ostatní obvyklou stravou velmi limitovaný. Doporučuje se však zvýšit jeho příjem v rámci vyšších dávek ovoce a zeleniny.
Zkontrolujte, zda nemáte ještě rezervy u některých faktorů zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 541  —  Betaloc zok [Viki, 28.08.2018]

Dobrý den. Vážený pane doktore, prosím vás o názor či doporučení. Vždy jsem měla naopak nízký tlak a to tak že jsem občas trpěla i stavy na omdlení. Po jistém cca půl ročním období , kdy byla "vypjatá psychika" jsem byla u lékaře kvůli zcela jinému problému. Náhodně mi byl změřen tlak a zdál se vyšší,dostala jsem monitoraci Holter. Jsem typ,který si vše dost bere a úplně jsem cítila nervy,když se tlakoměr začal nafukovat. Tlak byl dobrý,občas ale i vyšší, zatím bez medikace s doporučeními. Nato po cca měsíci jsem byla v nemocnici, kvůli slabosti a necitlivosti, což se ukázalo být způsobené útlakem ploténky. Veškerá vyšetření a bylo jich dost Ct,Mr, Echo apod. v normě.Tlak mi týden také monitorovali a byl uspokojivý, lékařka mi řekla,že mám spíše vyšší tep a syndrom bílého pláště. Začala mi podávat Betaloc zok 25mg kvůli tepu. Na další kontrole obvod.lékařem byl opět vyšší tlak, zvýšilo se na 50 mg. Po dalších měřeních jsem měla tlak opět nižší, snížilo se na opět 25 mg. Nyní se stává, že mám tlak v normě ale i nižší...stalo se i 80/60 apod. Nevím co v té situaci dělat, zda vzít jen polovinu nebo nebrat. Nechápu ani to, že čím mám nižší tlak je vyšší tep, ten se zdá ani léky nesnížil. Navíc trpím vleklou únavou a po nasazení Betalocu se problém velice prohloubil, jsem jak mátoha a od té doby se mi hůře dýchá. Naopak když jsem jednou lék zapoměla vzít a další den pro naměření nízkého si opět nevzala, cítila jsem se lépe celkově opravdu o dost . Chtěla bych vědět zda se dá Betaloc zok 25 mg nahradit jiným lékem a v jaké dávce aby odpovídala této. Dále pokud by byl tlak dále dost nízký, zda se dá léčba postupně i zcela vysadit a jak postupovat. Případně jaké vyšetření ohledně tepu . Přítel má také tento problém tlak pod normální hranicí, ale tep až 80-90. Velice vám děkuji za odpověď a přeji pevné zdraví.

Lékař [01.09.2018]:

Dobrý den,
stresy mohou působit dlouhodobější i krátkodobé zvýšení TK včetně zvýšení srdeční frekvence (tepu). Betaloc ZOK je beta-blokátor, který působí dlouhodobé 24hodinové snížení tlaku a tepu. Nehodí se proto pro léčbu krátkodobých vzestupů TK (hodiny až dny) při jinak většinou normálním TK a může naopak vést k výrazně nízkému TK. Únava může být způsobena nízkým TK, ale i nežádoucím účinkem beta-blokátoru nezávislým na výši TK. Beta-blokátory snižují výkon srdce při fyzické zátěži, což se projeví dřívějším zadýcháváním (již při menší fyzické zátěži než dříve bez léku). Při rozhodování o tom, zda vůbec léčit a čím, je důležité také vnímání rychlého tepu a zvýšeného TK, který by neměl dosahovat hodnot 180 a/nebo 105 mmHg a vyšších. Měření TK v ordinaci dává obvykle vzhledem k efektu bílého pláště falešně vyšší hodnoty TK. Tlak může také zvýšit podávání léků proti bolesti páteře typu Brufenu. Vyšší srdeční frekvence (90 – 100 tepů/min.) se vyskytuje u některých chorob a stavů včetně počínající menopauzy nebo při nízkém TK vyvolaném např. předávkováním antihypertenzíva, kdy jde o reflexní regulaci oběhu k obnovení obvyklého TK.

Je třeba provést objektivnější domácí měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. 24hodinové měření TK je zlatý standard měření TK mimo ordinaci, který Vám může objednat Vaše praktická lékařka. Záznamy o týdenních cyklech DMTK při léčbě 25 mg Betaloku ZOK, poloviční dávkou Betaloku (1/2 tbl. = 12,5 mg denně) a bez léku usnadní Vaší lékařce rozhodování o dalším postupu. Je třeba zvážit i možnost ovlivnění stresů zvyšujících TK, při dlouhodobějších stresech je lépe konzultovat psychiatra.

U Vašeho přítele může jít o celoživotní sklon k nízkému tlaku (habituální hypotenze), který méně či více nepříjemně vnímá. Rychlejší tep je důsledkem reflexní regulace oběhu. U nízkého tlaku vzniklého nedávno je třeba zvážit komplexní vyšetření.

Dotaz č. 540  —  Krevní tlak [Roman, 26.08.2018]

Dobrý den, moje teta 90let má tlak 190/103 mmHg, k praktickému lékaři pravidelně chodí. Na těžkou hypertenzi nemá předepsány žádné léky. Je to normální ??? děkuji za odpověď Roman

Lékař [31.08.2018]:

Dobrý den,
uvedená hodnota TK je i jako jednotlivá hodnota vysoká. Proto je třeba v takovém případě měřit TK opakovaně 2 -3x v odstupu 1 – 2 minut, event. v delším časovém odstupu. Pokud byla uvedená hodnota naměřená v ordinaci, je obvykle falešně vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Objektivnější je domácí měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Zlatý standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové měření TK, které jí může zprostředkovat její praktický lékař. Je třeba zvážit, zda za vzestup TK (v poslední době?) nejsou odpovědné stresy nebo léky na jiné choroby, např. léky typu Brufenu na bolesti kloubů.
Zahájení antihypertenzní léčby v tak vysokém věku je třeba pečlivě zvážit a zajistit pravidelné užívání léků. Léčbu třeba zahájit nízkými dávkami vhodného léku (nejlépe blokátoru kalciových kanálů), pomalu je zvyšovat a za častějších kontrol TK sledovat i výskyt nežádoucích účinků včetně zhoršování kognitivních (poznávacích) funnkcí – paměť, pozornost, pohotovost. Je třeba zkontrolovat, zda léčba neovlivňuje správnou reakci tepen na postavení a nevyvolává závratě po postavení. Vzhledem k dlouhodobé adaptaci na vyšší TK je třeba TK snižovat pomalu a někdy je třeba se spokojit (i z výše uvedených důvodů) s kompromisně vyšším vrchním TK cca 150 – 160 mmHg.

Dotaz č. 539  —  Lék na vys. kr. tlak [Marie, 21.08.2018]

Dobrý den, mám vysokou hladinu cholesterolu, kys. močové a hlavně cukru, čehož se bojím, moje životospráva je celkem zdravá. Na hypertenzi jsem brala Combiso, teď 3 týdny Bigital. Je tento lék vhodný, popř. jaký metabolicky neutrální/pozit. lék by byl vhodný? Děkuji.

Lékař [26.08.2018]:

Dobrý den,
při výběru léku na snížení krevního tlaku záleží na dalších jeho účincích, resp. vlastnostech, které je vhodné za dané situace využít. Oba zmíněné léky obsahují beta-blokátor, který je výhodné použít při hypertenzi provázené např. rychlou srdeční frekvencí, i když je metabolicky negativní. Bigital je metabolicky výhodnější, proti Combisu obsahuje metabolicky neutrální blokátor kalciových kanálů místo metabolicky negativního diuretika. U vysokého cholesterolu je třeba zvážit celkové kardiovaskulární riziko a podle něj event. nasadit lék na snížení cholesterolu.

Dotaz č. 538  —  Vysoký krevní tlak v noci [Hanka, 20.08.2018]

Je mi 52 let, váha 75kg (půl roku menopauza), Před 10 týdny mi byl zjištěn vysoký tlak a ihned mi lékařka nasadila 1x denně Tezeo 80mg (krevní obraz -zcela v pořádku, Holter EKG -všechny hodnoty O.K.). Během dne mám krevní tlak dobrý (většinou v rozmezí 123/74 -135/83), ale večer kolem 21 hodiny mi občas začne tlak stoupat (trvá to tak 3 dny a je to tak 1x za 14 dní) s tím že už při tlaku 155/90 mi začne bušit srdce a čím vyšší tlak mám, tím více a silněji mi buší. Původně jsem brala lék ráno v 7 hodin, nyní ho beru v 19 hodin, ale přesto to nepomohlo. Tlak mi večer někdy stoupne tak, že mi to probudí (když mi to nevzbudí, tak se neměřím). Mám vyzkoušeno, že Tazeo má u mne nástup účinku po hodině. Vzhledem k bušení srdce si nejsem jistá, zda mám vhodně zvolený lék (než mi byl nasazen, nikdy jsem takové bušení srdce neměla, jen občas jsem večer srdíčko více vnímala). Dále jsem se chtěla optat, jak vypadá průběh účinku (křivka) léku Tazeo. V letáku je uvedeno že působí 24 hodin. Zajímalo by mi, zda má někdy jeho účinek vrchol, a pak se jeho účinek snižuje, nebo po vrcholu se drží několik hodin, a pak teprve účinek klesá (tím myslím za běžných/optimálních podmínek)? Děkuji za radu.

Lékař [25.08.2018]:

Dobrý den,
bylo by dobré zjistit, zda bušení srdce doprovázející zvýšení TK znamená také zrychlení srdeční frekvence, což by Vašemu lékaři pomohlo k rozhodnutí jaký lék Vám podat, zda je třeba snížit tlak i srdeční frekvenci nebo jen tlak. Občasné vzestupy TK nejspíše patří k menopauze. Nemáte některé další projevy menopauzy – pocity horka, pocení a zčervenání?
Dlouhodobě účinné léky účinkují 24 hodin, ale účinku časem ubývá. Telmisartan (Tezeo) patří v délce účinku k nejlepším. Maximum účinku léků, kterému odpovídá největší snížení TK, bývá obvykle cca za 4 hodiny od požití léků. Ani přesné načasování podání Tezea pravděpodobně nebude mít vliv na prevenci vzestupu TK ve večerních hodinách. Je třeba zvážit podání léku na snížení TK s rychlým nástupem účinku a a jeho krátkým trváním. Alternativně se lze poradit o vhodném léku na projevy menopauzy s gynekologem.

Dotaz č. 537  —  Užívání Valsacoru [Karel, 17.08.2018]

Dobrý den, již řadu let užívám Valscor 160, jednou denně ráno. Pravidelně si měřím tlak večer a ráno. Večer mívám hodnoty 120-130/70-80, ráno 110-130/85-95. Mohu se tabletku rozdělit a užívat půl večer a půl ráno , čímž bych mohl možná ovlivnit ranní zvýšený diastolicky tlak, resp. brát si večer půl tabletky navíc a tedy denní dávku navýšit na 270 ? Děkuji za radu.

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
můžete zkusit postupně obě varianty. To navýšení dávky by činilo celkem 240 mg za den.
Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 536  —  Lék na vysoký tlak [Jan, 16.08.2018]

Mám po padesátce a tlak 160/115, poruchu relaxace srdeční chlopně a osteoporozu + erozivní artritidu IV.stupně, kdy mám bolesti kloubů a kostí, hemangion na jítrech /4 cm/. Až dosud jsem nebral žádné léky, protože mám na ně převážně alergii, avšak nediagnostikovanou alergologem, po požití většiny léků se dusím . Beru jen VIGANTOL 2x 20 kapek týdně, vitamín D v kapslích denně. Prosím, existuje lék na hypertenzi na lékařský předpis s minimem škodlivých účinků, zvl. co se týká zátěže jater?

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
opravdu jste nebral žádné léky na bolest anebo je nepočítáte? Je dobré vědět, které léky jste nesnášel, abyste se s nimi podruhé nesetkal. Některé léky se mohou u některých uživatelů projevit nežádoucími účinky, které po jejich vysazení vymizí. Skupina sartanů má nejméně nežádoucích účinků. Vzhledem k velké funkční rezervě jaterní tkáně, pokud jsou játra jinak v pořádku, nehraje hemangiom udávané velikosti roli.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce