Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 64510

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (2195x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Jméno a příjmení nebo přezdívka:*
(bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím zatrhněte:
(ochrana proti Spamu)
 

Dotaz č. 386  —  Operace - ultrazvuk či katetr [Tomáš, 18.11.2017]

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat, proč se při léčbě vysokého tlaku nevolí jako první možnost operace než léky. Po operaci je po problému, při braní léků jsou nežádoucí účinky a hlavně je to napořád. _Děkuji za odpověď a zdravím Vás.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 385  —  Arytmie [Vláďa, 16.11.2017]

Dobrý den,již 15 let si léčím vysoký krevní tlak.Bude mi 70 let.Beru léky :VDONORM 1-0-1,RIMELNIDIN TEVA 1-0-1 a COMBISO ( když neni tak) LODOZ 1-0-0. Tuto kombinaci beru asi rok.Někdy cítím bušení srdce a na hrudi zvlaštní pocit.Na tlakoměru mě to ukazuje ARYTMII,ale jen občas.Tlak mívám 125-140 na 75-83 tep60-90. Můj ošetřující lékař mě řekl,ať si toho nevšímám.Je tato kombinace léků správná? Děkuji Vláďa

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 384  —  Vysoký tlak při měření ručně [Helena, 13.11.2017]

Dobrý den, beru lék na vysoký tlak Bisoprolol, ráno 1 tbl. 2,5 mg. Mám doma výše uvedený tlakoměr, s kterým si doma při této léčbě naměřím tlak vždy nejvíce 140/90, a to v kteroukoliv dobu. Při kontrole na interně mi ale sestra na ručním tlakoměru naměří vždy tlak vysoký, až 160/105 a tvrdí, že digitální přístroje nejsou přesné. Nyní lékařka rozhodla, že mám při příští kontrole přinést svůj domácí tlakoměr a pokud i s ním budou v ordinaci naměřeny vysoké hodnoty, bude to znamenat, že mám syndrom bílého pláště a nic se dít nebude. Při naměření vysokého tlaku sestrou ručně a normálního tlaku mým domácím tlakoměrem zřejmě rozhodne, že mám tlak vysoký a budou se muset zvýšit léky. Nemůžu se s tímto smířit. Podotýkám, že v ordinaci měří sestra tlak se svěšenou rukou, bez opření zad, přijde mi, že právě naopak tento způsob ručně může být nepřesný, když je závislý vlastně jen na tom, jak to sestra momentálně slyší. Zvýšený tlak jsem si zjistila sama doma právě na tomto tlakoměru, ale to bylo v době, kdy jsem chodila k jinému internistovi, který mi pak nasadil výše uvedený lék. Po tomto léku jsem ho už nikdy neměla vysoký, jen nyní na této interně, kam jsem začala nově chodit kvůli tomu, že sem nemusím dojíždět. Všichni se přece měří doma digitálními tlakoměry a pokud vím, používají se i v jiných ordinacích a dokonce i v nemocnicích. Můj manžel a dcery se měří na stejném tlakoměru jako já a mají na něm stejné hodnoty jako u svých ošetřujících lékařů, manžel je dokonce po infarktu a doktorka mu uznává hodnoty naměřené doma. Mám strach, že zvýšení léků mi přinese jen zhoršení mého stavu, protože mi nebude dobře, tlak se příliš sníží. Navíc celkově léky příliš nesnáším a beru ještě Euthyrox, Coaxil, Rivotril a kapky do očí na glaukom. OMRON M6 AC máme koupený před necelým rokem, ukazuje i arytmie a zda je dobře utažená manžeta. Nevím, jak se zachovat a zda mohu odmítnout zvýšení léků na vysoký tlak? Protože jsem přesvědčená, že můj domácí tlakoměr měří správně! Nerada bych měnila lékaře, protože jinak jsem s lékařkou spokojená a vyhovuje mi její ordinace blízko bydliště. Děkuji za odpověď.

Lékař [15.11.2017]:

Dobrý den,
auskultační měření TK je přesnější a pokládá se za zlatý standard měření TK v ordinaci. Vyžaduje ale důkladné zacvičení na správný odečet hodnot TK, který také závisí na dostatečně pomalém upouštění vzduchu z manžety. Další podmínky správného měření TK jsou společné s digitálními oscilometrickými tonometry, např. podepřená paže a opora zad. V ordinaci jsem vždycky dosahoval menší variability hodnot TK při auskultačním měření TK ve srovnání s oscilometrickým. Výsledek měření TK založeného na oscilometrickém principu je však podstatně méně závislý na vyšetřující osobě. Oscilometrické přístroje se používají v ordinacích i na lůžkových odděleních a v běžné situaci zcela dostačují.

TK naměřený v ordinaci bývá i při metodicky správně provedeném měření falešně vyšší díky efektu bílého pláště (poplachová reakce na zdravotnické zařízení samotné i na zdravotníky). Váš TK naměřený Vaším oscilometrickým přístrojem v ordinaci by tak měl být vyšší než TK naměřený doma. Pokud jste se nepřepsala, Vaši příbuzní zřejmě efekt bílého pláště nemají a výhodou je, že na rozdíl od Vás se jejich lékaři mohou spolehnout na hodnoty TK v ordinaci.

Na kontrolu Vašeho přístroje v ordinaci připravte řádný záznam domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení.

Ještě přesnější měření TK mimo ordinaci poskytne 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard), které Vám zprostředkuje praktický lékař.

 

Dotaz č. 383  —  Náhlá hypertenze II. stupně [František, 10.11.2017]

Dobrý den. Je mi 60 let, nekuřák, abstinent, BMI 29,1, cca 10 let vysoký krevní tlak "pod kontrolou" Prestarium Neo 1-0-0, dyslipidémie "pod kontrolou" Lipanthyl 260 mg 1-0--0, Simvastatin 20 mg 0-0-1, v r. 2011 folikulární lymfom v remisi prof. MUDr. Marek Trněný, CSc, v r. 2015 po prostatektomii pro karcinom. Dne 8.11.2017 propuštěn z interního odd. Nemocnice Strakonice pro náhlou hypertenzi II. stupně (220/110). EKG, RTG srdce, plic, CT mozku, neurologické vyšetření, to vše bez nálezu, krevní vyšetření, moč negativní, jen BB: 37,7 mmol/l, ALT: 0,94, ALP: 0,57, moč: ALB: 51 mg/l, moč-dusík.metab.: KREA: 16,86 mmol/l, SG: 1,015. SONO břicha -v místě prostaty je patrná hypechogenní homogenní expanze, v příčném rozměru na 64 mm. Závěr: Expanze v místě prostaty. Kortikální cysty obou ledvin. Náhlá hypertenze, je pro to nějaké vysvětlení? Nikdy předtím, po pravidelném užívání léku na snížení KT, jsem neměl vyšší hodnoty než 140/90. Domníváte se, že Prestarium Neo vzhledem k mému již vyššímu věku přestalo "fungovat" a potřebuji silnější gramáž, tedy změnu medikace? Jsem rozrušený jak z hypertenze, tak nálezu v místě odoperované prostaty, kterou mi vyjmuli se zapouzdřeným nádorem včetně semenných váčků. DĚKUJI Vám za Váš názor -odpověď. S přáním pevného zdraví, František.

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
předpokládám, že se TK kontroloval alespoň 1x za 3 měsíce a urologické kontroly včetně sonografického vyšetření byly cca 1x ročně. Viděl sono ledvin během hospitalizace ve Strakonicích nějaký urolog? Bylo by vhodné, abyste co nejdříve navštívil svého urologa, aby porovnal nález ze Strakonic s předchozími nálezy nebo udělal nové vyšetření. Jak se vyvíjelo vyšetření PSA? Možná, že nejde o recidivu předchozího nádoru a děláte si starosti zbytečně. A stres zvyšuje TK. Opravdu nepředcházelo hospitalizaci postupné zvyšování TK, případně velké stresy bez měření TK? Primární hypertenze se může zhoršovat postupně, ale většinou ne skokem. Zhoršení hypertenze mohlo být způsobené vývojem jednoho z typů tzv. sekundární hypertenze, kdy hypertenze vzniká druhotně při jiné chorobě, např. při sklerotickém zúžení ledvinné tepny.
Obraťte se co nejdříve na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že stávající vyšetření nevyřeší problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 382  —  Léčba vysokého tlaku a kojení [Lucie, 09.11.2017]

Dobrý den, ráda bych se informovala, jaká léčba je vhodná při kojení. Miminko 7 týdnů, tlak měřený doma v klidu v průměru kolem 135/95, u lékaře vyskočí i na 170/110. Děkuji předem.

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
při posuzování Vašeho TK je dobré znát, kdy se hypertenze ve vztahu k těhotenství objevila. Váš systolický TK je hraniční, spodní (diastolický) TK je vyšší. I když je TK naměřený v ordinaci je vysoký, jde pravděpodobně o výrazný efekt bílého pláště u hraniční hypertenze. Pro upřesnění absolvujte metodicky správně jeden týdenní cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři, usnadníte mu rozhodnutí o zahájení léčby. Ještě přesnější měření TK poskytne 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard), které Vám zprostředkuje praktický lékař.

Léky na snížení TK přecházejí do mateřského mléka většinou v nízké koncentraci. Bezpečnost léčby se ještě zvyšuje použitím více léků v malé dávce.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 381  —  Problémy s krevním tlakem [jiří frýbert, 07.11.2017]

V poslední době měřím na pažích rozdílné tlaky -na levé ruce např. systolu 130 na pravé ruce systolu 170 -tyto rozdíly jsou při každém měření v rozmezí 30 až 40 mmg Co je toho důvodem? Je to závažný problém? Velmi děkuji za odpověď. P.S. ˇˇRˇadu let se léčím na vysoký krevní tlak.

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
takto velký stabilní rozdíl TK mezi pažemi budí podezření na zúžení pažní tepny na straně s nižším TK. Absolvujte metodicky správně jeden týdenní cyklus domácího měření TK na levé paži a další týdenní cyklus na pravé paži -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Při střídání paží během jednoho týdne je větší pravděpodobnost záměny stran. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, který by Vám měl zařídit cévní vyšetření.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 380  —  COSYREL a privravky na ED [Petr, 06.11.2017]

Dobry den začal jsem užívat COSYREL 5mg/5mg jedna tableta ráno. Zajímá mne zda mohu k tabletám na snížení krevního tlaku užívat tablety na podporu erekce CIALIS (tadalafil). Děkuji za odpověd

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
pokud neberete nějaké jiné léky na vysoký TK, lze Cialis s Cosyrelem současně používat. Na druhé straně nelze současně užívat nitráty na anginu pectoris a léky na zvětšenou prostatu je nutné zvážit. Záleží na tom, pro jaké diagnózy Cosyrel berete. Máte samotnou hypertenzi nebo jste i po srdečním infarktu nebo implantaci stentu nebo srdce podává snížený výkon (selhává)? V posledním případě by měl Váš kardiolog zvážit, zda Vám Cialis vůbec předepsat. Pokud máte jen samotnou hypertenzi, šla by vyzkoušet jiná kombinace malých dávek léků, která by třeba erekci jen minimálně zhoršovala.

Dotaz č. 379  —  Změna léků na VKT [lkocian, 04.11.2017]

Dobrý den pane docente, děkuji za vaši odpověď, já bych to chtěl ještě upřesnit. Původní Prestarium neo combi byl 5mg / 1.25 mg ( předepsal kardiolog -chodím na kontroly) a nový Triplixam je 10mg/2.5 mg/5 mg (předepsala moje p. doktorka). Tlak mi byl naměřen 170/110, ale já mám panický strach z kontrol u lékařů. Ještě bych dodal, že před 13 lety mi zjistili při krvácejícím žaludečním vředu fibrilaci síní ( beru Warfarin přemlouvají mne na kardioverzi, ale já mám z toho obavu) a obstrukční hypertrofickou kardiomyopatii ( nějaký výstupek (hrb) na svalovině ve výtokovém traktu levé komory) no a údajně ještě mám trochu širší nějaký QR interval. Potom beru ještě Betaloc ZOK 50 mg (2x), Propanorm 150 (2x), sortis 10 (1x), Glucophage 1000 (2x). No a silná nadváha, které se , v těhto letech (61let), nemohu zbavit (přes den v práci skoro nic nejím, protože nepociťuji hlad, no a večer něco sním a furt nic. Pane docente, děkuji mockrát za váš čas a odpověď. S pozdravem L. Kocián.

Lékař [04.11.2017]:

Dobrý den,

dodatečně sdělené informace podstatně mění situaci. Těžko se radí na dálku, když laik dělá výběr z mnoha informací. To není léčba hypertenze na jinak zdravém srdci bez arytmie. I o léčbě hypertenze ve Vašem případě by měl vzhledem k nálezu na srdci rozhodovat Váš kardiolog.

U fibrilace síní se navíc obtížně měří krevní tlak. Přesto domácí měření TK nějakou informaci může lékaři přinést. Měření by mělo být častější -při každém sezení minimálně 3x, event. i vícekrát denně, když Vám výrazně stoupl. V ordinaci bývá naměřený TK falešně vyšší díky efektu bílého pláště u řady pacientů. Něco navíc může jít i na úkor Vašeho velkého strachu. Možná byste měl navíc užívat nějaký vhodný lék na potlačení úzkosti, nejlépe z rukou psychiatra.

Jinak při takto nepravidelném stravování si úspěšně vyrábíte tukové rezervy. Podrobné informace o tzv. režimových opatřeních (zvýšení pohybu, redukce hmotnosti apod.) naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pokud nebudou hodnoty TK příliš zvýšené (nepřesahují 170/110 mmHg) nenasazujte Triplixam, ale dočasně zvyšte dávku Prestaria Neo Combi na 1,5 až 2 tbl. ráno a v pondělí kontaktujte svého kardiologa. Při vysokém TK vyhledejte příjmovou ambulanci lůžkového kardiologického nebo interního odd., kde už jste ležel a mají o Vás podrobné informace, event. vezměte s sebou nějaké nedávné zprávy z návštěvy kardiologa.

Příště v podobné situaci kontaktujte ihned (telefonicky) svého kardiologa. Nejsem docent ani profesor.

 

Dotaz č. 378  —  Změna léků na VKT [Lkocian, 03.11.2017]

Dobrý den pane docente, dnes mi paní doktorka naměřila vysoký krevní tlak a změnila mi lék Prestarium Neo Combi na Triplixam. Údajně tento lék je výrazně efektivnější. Prosím vás, můžete mi sdělit váš názor na tento lék a za jak dlouho začne tento lék účinkovat, když ho nasadím již zítra ráno. Děkuji mockrát za vaší odpověď. Z pozdravem L. Kocián.

Lékař [03.11.2017]:

Dobrý den,

zřejmě byl naměřený TK výrazně vyšší, takže Vám lékařka přidala třetí lék v rámci fixní trojkombinace obsahující předešlou dvojkombinaci. Záleží na tom, zda Vám dnes TK nezvýšila stresová situace a v příštích dnech TK opět neklesne. Záleží také na tom, kolik mg účinné látky obsahovaly komponenty dřívější dvojkombinace a kolik nyní v Triplixamu a kolik mg amlodipinu obsahuje tableta Vašeho Triplixamu (5 nebo 10 mg?), tj. zda zvýšení léčby je minimálně možné nebo výraznější s větším rizikem podstatně sníženého TK.

Pokud by se neopakovaly vysoké hodnoty TK (180 a/nebo 110 mgHg a výše), lze doma měřit TK při stávající léčbě i třeba několik dní -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. V případě opakování vysokého TK lze nasadit Triplixam a měřit si TK po hodině během dne a v případě pro Vás rekordně nízkého TK, zvláště subj. pociťovaného cca za 4 hod. po léku Triplixam další den neberte. V období nízkého TK si můžete lehnout. Vyvarujte se rychlého vstávání. Raději tedy počítejte s poklesem TK již během prvých 24 hodin. V dalších dnech se účinek léku může ještě prohloubit.

Vytištěné záznamy domácího měření TK (oba způsoby) předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o úpravě léčby. 

Dotaz č. 377  —  Prášky na tlak a otěhotnění [Veronika, 02.11.2017]

Dobrý den, je mi 28 let a beru každé ráno Gopten 2 mg (jsou to mé první prášky na tlak a tlak se tímto celkem stabilizoval). Ráda bych se zeptala, jak postupovat v případě, že plánuji otěhotnět. Na gynekologii mi bylo řečeno, že již před otěhotněním mám změnit Gopten na jiné prášky, které nevadí v těhotenství. Praktický lékař mi však sdělil, že jiné prášky mi předepíše až po tom, co otěhotním. Nevím tedy, jestli si mám prášky změnit již před otěhotněním anebo až po zjištění těhotenství. Oba lékaři tvrdí jiný postup a ráda bych nechtěla ohrozit sebe ani miminko. Děkuji za odpověď.

Lékař [03.11.2017]:

Dobrý den,

Gopten patří do skupiny ACE-inhibitorů, jejichž podávání se nedoporučuje již během prvého trimestru (prvních 3 měsíců) těhotenství, v dalších měsících je kontraindikováno (zakázáno). Kromě toho je výhodné si alternativní lék pro graviditu v klidu před graviditou vyzkoušet.

Obraťte se na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 376  —  Aký prístup zvoliť k liečbe TK [Ivan Kubáň, 29.10.2017]

Prajem pekný deň, mám 69 rokov , aktívne športujem /tenis/ a mám následovný problém.Cca pre 2 rokmi mi bola diagnostikovaná stresová porucha a začal som užívať 3x0,5mg Xanax. Po odstúpení príznakov som pod dohľadom lekára /psychiatra/ začal postupne dávkovanie znižovať. cca 3 mesiace som xanaxu, ale ako som dávkovanie znižoval začal mi kolísať tlak a objavila sa mi arytmia. Pri užívaní xanaxu som žiadne problémy nemal. Po návšteve svojho lekára mi kázal užívať Zylt na riedenie, 1x valsacor 16 mg na tlak a 2x225 mg Rytmonorm na arytmiu. Z liekov sa cítim zle , motá sa mi hlava a nemám dojem, že či to užívam sa odráža na tlaku. Skôr som spozoroval, že sa mi poobede motá hlava a mávam závrate z nízkeho tlaku. Hodnoty KT pred užívaním sa pohybovali v rozsahu DS 80-110 /125-160 ST. Bol som na EKG kde mi zistili fibriláciu predsieni anamnestická , f65-80/min., QRS 85 ms, QT 334ms, ST bez deniv., nepijem, nefajčím, hmotnosť cca 112 kg. Neviem ako ďalej s liekmi alebo bez liekov. Mám pocit, že sa objavujú abs. príznaku z odstúpenia. Ďakujem za odpoveď s úctou Kubáň

Lékař [01.11.2017]:

Dobrý den,
je málo pravděpodobné, že je mezi snižováním dávky Xanaxu s výskytem arytmie příčinná souvislost. Konzultujte svého psychiatra ohledně výměny Xanaxu za nějaký vhodnější lék na dlouhodobé užívání. Myslím, že při arytmii by se měl o Vás starat navíc kardiolog a připravit Vás na pokus o obnovení normálního srdečního rytmu elektrickým výbojem v krátké narkóze, pokud nepomůže Rytmonorm nebo nějaký jiný lék? Nebo snad není fibrilace síní trvalá? Při fibrilaci síní (FiS) se má užívat antikoagulační lék a ne Zylt (clopidogrel). FiS může snižovat TK. Byl TK při závratích ještě nižší než 125/80 mmHg? Možná, že je Valsacor v dávce 16 mg na Vás příliš silný.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 375  —  Prestarium neo combi vedlejší účinky [Jirka, 27.10.2017]

Dobrý den, cca 10 let (od 45. roku) užívám léky na zvýšený TK (poč. 155/85) nasazen amlodipin, po 5 letech kvůli vedlejším účinkům (tachykardie) změněn na Tarku 180/2, časem zvýšení dávky na 240/4, před 14 dny kvůli neúčinnosti (TK 160/90) změna na Prestarium neo combi 5/1,25; nyní dávka zvýšena na 10/2,5. TK se stabilizoval, ale za cenu tachykardie (v klidu 80-90) a návalů horka. Aktivně sportuji, takže až dosud byla klidová tepová frekvence kolem 60. Mohu očekávat, že si organismus časem na medikaci "zvykne" a tyto nežádoucí účinky odezní? Doposud jsem vše řešil s obvodním lékařem, jiné zdravotní potíže nemám. Děkuji za odpověď

Lékař [28.10.2017]:

Dobrý den,
jeden z léků obsažený v Tarce zpomaluje srdeční frekvenci, takže jeho vysazení a výměna za fixní dvojkombinaci Prestarium Neo Combi mohla vést ke zrychlení srdeční frekvence, navíc se mohla uplatnit i reflexní tachykardie při příliš výrazném snížení TK. To lze ukázat při metodicky správně provedeném domácím měření TK (oba způsoby měření) – viz elektronický záznamník TK s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři a usnadněte mu tím rozhodování o změně Vaší léčby.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 374  —  Vysoky krevni tlak po ranu [Slavka, 27.10.2017]

Dobry den, prosim o radu. Je mi 61 let a po starostech s manzelovym zdravim mam nyni uz asi tyden tlak 150/102 -hlavne hned po ranu, kdyz se vzbudim. Tlak drzi asi 3 hodiny a pak klesa. Pak najednou mam tlak 110/96. Muj doktor ma v soucasne dobe dovolenou a nechci jit na pohotovost. Muzete mi poradit, co s tim? Mam radsi navstivit zastupujiciho lekare nebo pockat do 1.11. na sveho lekare? Byla jsem asi pred 4 mesici na EKG a bylo vsechno v poradku. Dekuji za odpoved.

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,

naměřené hodnoty TK nejsou nebezpečné, takže můžete počkat do 1.11. na svého lékaře. Do té doby se však můžete doma metodicky správně měřit -viz elektronický záznamník s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Můžete také dokumentovat a objektivizovat pokles TK bez léčby pomocí druhého způsobu měření TK -po hodině v průběhu jednoho dne. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři a usnadněte mu rozhodnutí o event. léčbě a jaké.

Dotaz č. 373  —  Léky na vysoký KT [Marta, 24.10.2017]

Dobrý den, pane doktore prosím Vás, jaké jsou u nás na trhu nejnovější léky na vysoký KT. Také by mě zajímalo, jakým způsobem lékař určí, které léky na vysoký tlak nasadí a v jaké síle, když je jich na trhu tolik (např. na mně už můj praktický lékař zkouší osmé a vždy mají nějaký vedlejší účinek). Je nějaká statistika, které léky jsou pacienty nejlépe snášeny? Ptám se proto, že se mi zdá půl roku moc na to, abych se trápila vedlejšími účinky -brnění nohou, otoky nohou, malátnost. Před léčbou jsem se cítila zdravě a tyto pokusy mě již vysiluji fyzicky i psychicky. Děkuji, zdraví Vás Marta.

Lékař [28.10.2017]:

Dobrý den,
moderní novější léky mají méně nežádoucích účinků než staré léky (nejmladší a nejlepší je v tomto ohledu skupina sartanů), ale většina hypertoniků potřebuje kombinaci minimálně 2 léků. Otoky nohou jsou nejspíše způsobené blokátorem kalciových kanálů, což je novější léková skupina, která má po sartanech nejméně nežádoucích účinků. Frekvence otoků narůstá se stoupající dávkou léku. Problém může být také trochu ve Vás. Máte smůlu, protože se u Vás vyskytují nežádoucí účinky u více léků.

Problémy s hledáním vhodného léku nebo léků trvají již dlouho. Je vhodné si vyslechnout druhý názor na Vaši léčbu, nejlépe názor specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. S sebou si vezměte soupis dosud užívaných léků, jejich dávek a nežádoucích účinků. Proveďte cyklus měření domácího měření TK (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK vezměte rovněž ke specialistovi.

Dotaz č. 372  —  Hypertenze nereagující na léčbu? [Markéta, 19.10.2017]

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Od 35 let (nyní mi je 42 let) se léčím s vysokým krevním tlakem. Kromě krevních odběrů žádná další vyšetření mi nikdo nedělal, na kontrole mi vždy bylo řečeno, že je vše ok, i když doma jsem tlak mívala vyšší. Brala jsem Micardis 40 mg ráno. Poslední rok mi nebylo dobře, hodně mě bolela hlava. Přešla jsem k jinému lékaři, tomu se kontrolní Holter vůbec nelíbil, 6x byl tlak nad 180, z toho 3x nad 200, nejvyšší přes den jednorázově 235. Okamžitě mi zvýšil Micardis na 80 mg ráno a večer přidal Orcal Neo 5 mg. Nyní po dalším kontrolním Holteru mi přidal na noc (22 hodina) ještě Betaloc Zoc. Teprve nyní jsem byla odeslána na kompletní vyšetření na nefrologii, odběry krve jsou v pořádku (i cukr, cholesterol), v moči je bílkovina, čeká mě sono břicha. Jsem z toho dost ve stresu, protože je mi teprve 42 let a už jím 3 prášky na vysoký tlak, nechápu proč ho mám tak vysoký a začínám mít depresi, což mi tlak taky nesníží. Je opravdu možné, aby člověk v tak mladém věku měl vysoký tlak bez příčiny? Nebo mám doufat, že lékaři nějakou příčinu objeví a můj problém se vyřeší? Moc děkuji za Váš čas a odpověď.

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že stávající vyšetření nevyřeší problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 371  —  Léky na tlak a vedlejší účinek [Marcela, 19.10.2017]

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o  Váš názor. Rok užívám léky na vysoký tlak, asi půl roku trvalo, než mi jedny léky sedly, takže nyní užívám 1x denně tabletu tolucombi 40mg/12,5mg. Tlak mám v pohodě 115/80. Poslední 3 týdny mám divný pocit v levé části obličeje -mravenčení bych to nenazvala, spíš pocit jako bych měla pás kůže od vnějšího koutku oka k ústům namazanou kafrem. Občas mě brní špičky palců u nohou. Může to mít spojitost s užívaným lékem na tlak? Další problém je, vůbec nemám chuť na sex, což spíš trápí mého muže. Poradíte mi? Děkuji a pěkný den přeji. Marcela

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,
pozorované pocity mohou být nežádoucím účinkem kombinovaného léku, i když se objevily až po delší době. Vzhledem k jednostrannému mravenčení v obličeji by bylo vhodné navštívit neurologa.
O sexuální apetenci se poraďte na sexuologii a gynekologii -Viagra pro ženy? Problém zřejmě nesouvisí s používaným lékem.

Dotaz č. 370  —  Vysoký krevní tlak [Lidka, 13.10.2017]

Dobrý večer, je mi 62 let,152cm/59kg, nekouřím, nepiju alkohol a snažím se jíst zdravě, co jsem v důchodu nejsem ve stresu. Dvacet let se léčím na srdeční aritmii a hypertenzi. Ráno už jen beru Betaloc 200ml-1,Inegy 10mg/20mg-1, Stacyl 100mg-1. Od 5.7.2017 jsem začala mít problém s vysokým tlakem -probuzení ve 3.00 hod. tlak 205/95, silná bolest hlavy, motání a krátkodobá ztráta paměti. Ten den jsem byla hospitalizována. Domů mi přidali Prenessa 4mg -1 tab. ráno. Tlak se pohyboval převážně kolem 160- 178/90. Přidána na večer Prenessa  -1/2 , Lexaurin 1,5 – 1 a pravidelná měření. Tlak srovnán na 120-150/68-75. Od poloviny září převážně večer po 20. hod. se tlak pohyboval 176-187/82-87 se slabou bolestí hlavy a šumem v uších. V některých měřeních jsem měla rozdíl mezi levou a pravou paží ( L 162/88 a P 195/91), Prenessa zvýšena večer na 1, přidán Furorese 40 -1 taky na večer. Kontrola v pořádku. Od začátku října snížena Prenessa a Furorese na 1/2. Od 6. 10. ve 13.00 hod. tlak levá ruka 96/60 /47 a pravá 143/87/93, slabé pálení pod levou lopatkou a kolem srdce, vzala jsem si Lexaurin 1, tlak se srovnal. Dne 10. 10. ve 24.30 probuzení -levá ruka 164/117/80 a pravá 172/121/91,slabé píchání u srdce. Dnes jsem byla na kontrole, byl mi ještě předepsán Itakem 10mg – jedna tableta večer. Pravděpodobně mám nějakou nervovou blokaci a jsem nervově labilní. Kontrola za 14 dní. Po přečtení příbalového letáku, mám strach si tento lék vzít, protože někdy mívám i bušení srdce. Prosím, co dál a předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,
dle Vašeho líčení TK byl dlouhodobě léčbou normalizován, pomalu se nezvyšoval, ale letos v létě náhle prudce stoupnul. Nespecifikovaná arytmie byla zřejmě Betalokem rovněž dlouhodobě potlačena a v posledních měsících se znovu neobjevila. Významné rozdíly mezi TK naměřeným na obou pažích by musely být zároveň systematické, např. na pravé paži v drtivé většině případů výrazně vyšší TK. Je vhodné jeden týdenní cyklus měření TK absolvovat na pravé paži a další cyklus na levé paži, výsledky pak předat ošetřujícímu lékaři k rozhodnutí o vyšetření k potvrzení/vyloučení významnosti stranové diference TK. K tomu použijte elektronický záznamník TK – zde v poradně ke stažení. Bolesti na hrudi nejsou patrně srdečního původu, nelze vyloučit bolesti „od páteře" a psychické vlivy. Z toho plynoucí stres dále zvyšuje TK. Furorese se většinou k léčbě hypertenze nepoužívá, volí se diuretikum s méně razantním močopudným a dlouhodobým účinkem na snížení TK. Účinek Itakemu se projeví až po několika týdnech užívání. Bušení srdce se může objevit při jeho nesprávném náhlém vysazení. Lék se má vysazovat postupně.

Dotaz č. 369  —  Vyšší tlak,deprese [Sasa, 12.10.2017]

Dobrý den, posledni 4dny mám zvýšený tlak 140/ 90,140/83, dlouhodobě beru Betamed,je možné,že se mi tlak takto zvýšil po nasazení antidepresiv Apo-Cital? Beru 14dní,z důvodu úmrtí manžela před 6měsíci. antidepresiva jsem dnes vysadila.Je mi 57let.160cm,71kg. Děkuji za odpověd S pozdravem Škaloudová V

Lékař [14.10.2017]:

Dobrý den,

Apo-Cital nezvyšuje krevní tlak, spíše by mohl snižovat. Ani kombinace s Betamedem by neměla TK významně ovlivňovat. TK však mohou ovlivnit stresové situace, i když zvýšení TK je mírné. Záleží také na tom, jaký byl TK dlouhodobě -účinkem Betamedu až nízký. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. 

Může však vadit okamžité vysazení Apo-Citalu. Je lépe ho používat pod kontrolou psychiatra.

Dotaz č. 368  —  Vysoký tlak? [Marcela Pechová, 11.10.2017]

Dobrý den. Před pár měsíci jsem byla u neurologa, který mi naměřil tlak 150/103. Doporučil mi návštěvu PL, kde jsem měla tlak normální. Měřím se tedy doma. Mívám tlak většinou dobrý, ten spodní větší, tep vždy vyšší. Občas se ale stane, že mi vyskočí. Je mi 48 let, mám astma, jsem 8 let po hysterektomii, v přechodu. 175 cm/109 kg,. Mám zvýšený cholesterol, dle PL ale není nutná léčba léky. Bývám ale hodně unavená, potím se, mám pocit utahaného těla. Mám to nějak řešit, jít k lékaři nebo je tento tlak normální? Poslední týden měření : 6.10.  - 138/99 122/89 7.10.  - 114/86 125/86 8.10.  - 119/98 9.10.  - 134/98 133/102 10.10.  -113/86 117/78 11.10. - 108/81 116/85 Tep se pohybuje okolo 82-89 Děkuji mnoho za odpověď a přeji krásný, klidný a zdravý život. Marcela

Lékař [11.10.2017]:

Dobrý den,

při měření TK v ordinaci bývá TK falešně vyšší díky efektu bílého pláště, což je poplachová reakce zvyšující v ordinaci krevní tlak.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při rozhodování, zda jste ještě normotenzní nebo máte hypertenzi. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Léčba hypertenze by měla spočívat na kombinaci tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, solení, stresů, zvýšení pohybu) v rámci zdravého životního stylu s léky. Je třeba zjistit, zda jsou ještě nějaké rezervy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 367  —  Léky na vysoký TK [Ilona, 11.10.2017]

Dobrý den pane doktore, při hledání informací jsem narazila na vaši poradnu. Maminka- 81 let, užívala několik let na vysoký tlak ENAP 5 1 tbl denně a bylo vše v pořádku. Před měsícem odešla do důchodu její praktická lékařka a nová mladá paní dr.jí ihned změnila medikaci na Prestarium 1 tbl denně. Maminka měla ovšem TK opakovaně velmi nízký, i 100, tak si dávku snížila na 1/2 tbl. Ovšem 3 týdny se necítila dobře u srdce. Navštívila tedy paní dr., že by se ráda vrátila k ENAP 5, ale paní dr.jí řekla, že to má nervového původu a že prestarium je pro ni rozhodně lepší. Za snížení dávky ji pochválila a sdělila, že pokud na tom bude trvat, vrátí jí ENAP 5. Maminka je nervoznější, když má navštívit lékaře, to ano, tam má vždy tlak např.i 150, doma tak 120-130, což je v jejím věku naprosto v normě. Minule, když zjistila, že je tam nová paní dr., měla dokonce 170 TK. Ale doma byla 3 týdny v klidu a přece jí nebylo po prestariu dobře. Prosím co si o tom myslíte a co byste doporučil? Vím, že je to takto dálkově těžké, ale velmi děkuji za Vaši odpověď a cennou radu.

Lékař [11.10.2017]:

Dobrý den,

Enap patří mezí starší léky, jejichž účinek netrvá 24 hodin. Proto se nová paní doktorka snažila podat Vaší matce modernější, ale současně silnější lék s delším účinkem. Na druhé straně platí také při léčbě hypertenze sportovní zásada neměnit vítězný tým. V ordinaci lékaře se obvykle naměří falešně vyšší TK díky efektu bílého pláště -poplachová reakce zvyšující krevní tlak.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a předchozí léčbě Enapem -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Při prvém způsobu (měření TK ráno a večer několik dní za sebou) zjistíte, zda dávka 5 mg Enapu podaná ráno vydrží do druhého dne do podání nové tablety Enapu. Pokud bude TK vyšší, je třeba 5 mg Enapu rozdělit na ranní a večerní dávku, event. dle průměrného ranního a večerního TK podat vyšší, třeba i asymetrickou dávku Enapu 5  1-0-1/2 nebo 1/2-0-1 tbl., dle potřeby až 1-0-1 tbl. 

Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK po silnějším Prestariu nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.  

Dotaz č. 366  —  Léky na tlak a bolesti břicha [Janina, 10.10.2017]

Dobrý den. S vysokým krevním tlakem se léčím od svých 40 let, to je 11 let. Brala jsem Vasokardin. Měla jsem problémy s bolestí břicha a to dlouhodobou, cca poslední 3 měsíce. Vasokardin mě byl vysazen a bolesti břicha přestaly. Nyní beru Tezeo asi 14 dní a bolesti břicha se mi vrátily. Jiné léky neberu. Vyšetření na interně , odběry krve atd jsou v pořádku. Je možné aby mě léky na tlak působily tyto potíže s břichem ?

Lékař [11.10.2017]:

Dobrý den,

je zvláštní, že jste užívala několik let (dokonce 11 let) Vasocardin a nepůsobil Vám obtíže kromě posledních 3 měsíců a Tezeo s jiným mechanismem účinku je Vám také vyvolává. Vypadá to, že pokles TK vede ke snížení proudu krve a tím zhoršenému prokrvení některého z břišních orgánů, které se manifestuje bolestí.

Doporučuji provést podrobné gastroenterologické, nefrologické a gynekologické vyšetření. Cholesterol a jeho frakce nejsou opravdu patologické?

Dotaz č. 365  —  PRESTARIUM NEO COMBI - PRESTARIUM NEO - PRESTARIUM FORTE [Jaromír Novák, 06.10.2017]

Vážený pane doktore, před časem jste mi radil kombinaci Prestarium NEO + INDAPAMID 0,625 mg. Jako náhradu za PRESTANCE 5mg / 5mg. Bohužel můj lékař mi předepsal rovnou PRESTARIUM NEO COMBI 5mg / 1,25 mg. Můj průměrný tlak po měsíčním měření byl 131/77 . Ráno před užitím prášku a před snídaní 138/81 Během dne 122/71 Večer před večeří 134/78 Lékař zvolil pak ještě jen PRESTARIUM NEO ( bez diurektika ) a výsledky jsou následující : celkový průměr po 3 měsících užívání byl 139/81 Ráno před užitím prášku a před snídaní 146/86 Během dne 130/76 Večer před večeří 140/81 Chce mi ještě zkusit dát PRESTARIUM FORTE ( 2x vyšší dávka 10mg ) Bylo by pro mě lepší ( zdravější a méně močopudné ) PRESTARIUM NEO COMBI ( vrátit se k němu ) nebo raději zkusit PRESTARIUM FORTE ? Není PRESTARIUM FORTE již moc silné a více nezdravé ? Jsou pro mě tlaky u PRESTARIUM NEO ranní 146/ 86 a večerní tlaky 140 /81 nebezpečné i když přes den mám jen 130 / 76 ? Měřím se nyní hnedle každý den a to už 3 měsíce. Je mi 69 let a žádné jiné prášky neužívám. Moc prosím ještě jednou o Váš názor jaký lék byste mi doporučil. S lékařem se pak dohodnu. On se jen zatím brání 2 samostatných prášků. Přeji Vám moc hezký den a hodně zdraví Jaromír

Lékař [11.10.2017]:

Dobrý den,
nasazená léčba Prestarium Neo Combi 5/1,25 je v zásadě dostatečná, jen lehce vyšší vrchní průměrný TK ráno. Důležité je, zda je frekvence močení menší než při léčbě Prestance 5/5. Dávka 0,625 mg Indapamidu v kombinaci s 5 mg Prestarium Neo by byla asi slabá k dosažení normalizace TK. Normální nebo léčbou normalizovaný průměrný TK (měření 2x denně několik dní za sebou) je nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Zásady pro měření TK v domácím prostředí jsou uvedeny ve vysvětlivkám k elektronickému záznamníku – zde v poradně ke stažení. K posouzení účinnosti nasazených léků a jejich dávek stačí jednotýdenní cyklus měření.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Jak jsem Vám již dříve odpověděl, vyšší dávka samotného Prestarium Neo (7,5 nebo 10 mg) nebude patrně stačit. Při vyšších dávkách se účinek na snížení TK nezvyšuje lineárně, ale stoupá jen nepatrně. Můžete se však přesvědčit provedením jednoho cyklu měření TK s vyšší dávkou Prestaria Neo a dozvíte se také, zda častější močení působil amlodipin nebo indapamid nebo také zvětšená prostata. Bylo by vhodné doplnit vyšetření prostaty urologem. Podle výsledku by se event. změnila léčba hypertenze.


Dotaz č. 364  —  Visoky krevni tlak [Tatana, 04.10.2017]

Dobry den Pane Doktore,mam dotaz .Tatinku je 56 let a je hypertence,mel operace anevryzma pred 4 let,operace byla uspesna ,doktor pak mu nasadil pravidelne uzivat prasky Lozap 100,pred pul roku mu nasadil jine prasky ALOTENDIN 5.5 rano,a vecer CHARTIL 5,pomahaji mu dobre tito prasky tlak ma 130/85 ale problem je v tom ze ma nuteni na kasel,a porad zachvatovyj kasel,muze to byt od zmeny prasku?a poradte prosim jake bych moh uzivat prasky na vysoky KT,aby ne kaslel,jinak vse ostatne ma v poradku.dekuji predem.Tana

Lékař [11.10.2017]:

Dobrý den,

uváděné aktuálně užívané léky nejsou registrované v ČR, preparát Chartil se mi nepovedlo najít na internetu. Patrně jeho název nebyl dobře opsaný. Podle přítomnosti dráždění ke kašli jde pravděpodobně o jeden z léků patřících do skupiny ACE-inhibitorů, které tento nežádoucí účinek mívají. Je třeba informovat ošetřujícího lékaře, aby Vašeho otce pozval na kontrolu dříve a předepsal mu alternativní lék ze skupiny sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají. 

Dotaz č. 363  —  Léky na tlak a motání hlavy [Martin, 01.10.2017]

Dobrý den, mám dotaz. Před dvěmi měsíci jsem dostal léky na vysoký KT. Lék Twynsta 80/10 beru 1-0-0 (v 9:00) a Rilmenidin 1mg 0-0-1 (20:30). Tlak se mi pohybuje ráno po vstávání 148/85, během dne 134-140/76-80. Mám ale občas slušné motání hlavy, když chodím a občas mne lehce brní rty. Když si sednu nebo lehnu, je to v pohodě. Tu Twynstu beru ráno v 9:00 a motání začne tak za dvě hodiny. U Twynsty píšou pocit nestability a motání jako vedlejší účinky. Může to dělat ten Telmisartan v Twynstě? Je jiný sartan, který to nedělá? Děkuji za odpověď.

Lékař [09.10.2017]:

Dobrý den,

možná jste dostal rovnou Twynstu, protože Vám naměřili na začátku výrazně zvýšený tlak a pak Vám ještě přidali Rilmenidin, protože Twynsta samotná TK nenormalizovala. Závratě jsou spíše způsobené výrazně sníženým TK než nějakým nežádoucím účinkem bez závislosti na hodnotách TK, i když to nelze vyloučit. Není jasné, zda jste se v době závratí měřil.Předem nelze jednoznačně určit event. viníka nežádoucího účinku. Je výhodné nejdříve vyloučit vliv přechodného výrazně nízkého TK. 

K tomu je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě i opakovaně -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Dotaz č. 362  —  Vysoky tlak a léky [Mirek Kořínek, 30.09.2017]

Léčím se s vysokým tlakem a cukrovkou tipu II. Užívám tyto léky Metformin -teva 1000 mg 1 -0 -0 , Glimepirid -Mylan 4 mg 0-0-1, Moxostad -04 mg 1-0-0, Twynsta -80/10 mg 1-0-0, controlog 40 mg 1-0-0. Tlak mám stále zvýšený, cukr též a z množství léků mě bolí žaludek. Je dávkování správné?

Lékař [30.09.2017]:

Dobrý den,

bylo by vhodné ověřit, zda kromě vyššího TK není v průběhu dne naopak nízký TK. Léčba hypertenze by měla spočívat na kombinaci tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, solení, stresů, zvýšení pohybu) v rámci zdravého životního stylu s léky. Je třeba zjistit, zda jsou ještě nějaké rezervy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a znovu po její úpravě i opakovaně -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Vzhledem k tomu, že jsou všechny léky podávané ráno, určitá rezerva by mohla být v přesunutí části léků na večer, resp. rozdělení dávky na ráno a večer, aby se předešlo rannímu vzestupu TK před léky a nízkému TK v době maximálního účinku léků cca 4 hod. po ranní dávce léků. Pokud tomu tak podle domácího měření TK je, lze podat slabší tabletu Twynsty 40/5 mg ráno a večer. Při trvajícím vyšším TK lze zkusit přidat malou dávku močopudného léku -vzhledem k cukrovce nejlépe Indapamid 2,5 PMCS v dávce 1/4 tbl.


 

 

Dotaz č. 361  —  Mohla mi zvýšit tlak antikoncepce? [Kateřina, 27.09.2017]

Dobrý den, v minulosti mi byl díky Holteru diagnostikován "syndrom bílého pláště". Ten se u mě ale projevuje skoro při každém měření tlaku jinde než doma. Proto se občas doma měřím. Doposud bylo vše v pořádku, za posledního půl roku jsem snížila váhu, pravidelně cvičím, nekouřím, piji jen příležitostně, přesto poslední 3 dny doma naměřím průměrně 145/95, a to i ráno v klidu. Poslední dva měsíce beru antikoncepci Dienille, může způsobovat tyto vysoké hodnoty? Existuje nějaká HA, která toto nezpůsobuje, případně i upravuje? Měla bych se objednat i k lékaři a nechat si předepsat léky na vysoký tlak (případně opět Holter?), nebo zkusit nejprve změnu HA? Žádné jiné problémy nemám, cítím se dobře. Je mi 39, 166/65, dvě děti. Moc děkuji za odpověď.

Lékař [28.09.2017]:

Dobrý den,

vyšší hodnoty TK u žen užívajících kombinovanou hormonální antikoncepci se mohou vyskytnout. Měření TK 3 dny je hraničně krátké. Pokud lze vyloučit nějakou stresovou záležitost jako příčinu zvýšení TK, půjde nejspíše o vliv antikoncepce. Bylo by vhodné zopakovat domácí měření TK (lépe celotýdenní cyklus) - viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho rozhodnutí o nasazení farmakologické léčby. Lze také zrealizovat ještě objektivnější 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře. Pokud by hypertenze vyžadovala více léků, bylo by vhodnější použít nějakou alternativní antikoncepci po konzultaci s gynekologem, např. depotní injekce nebo podkožní implantáty obsahující pouze gestageny, nitroděložní tělísko, event. v kombinaci s implantátem.

V případě trvajících problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. 

Dotaz č. 360  —  Zadýchanost [Romana, 25.09.2017]

Dobrý den, prosím o radu. Již 4 roky užívám léky na tlak Amlodipin a k tomu mám lék na arytmii /na srdce vyšetření EKG, jiné nemám/, do 18 let jsem se léčila na astmatickou bronchitidu,časté anginy, vyjmutí krčních mandlí ve 24 letech, pak bez obtíží. Poté bez léků úplně, dnes jen výše uvedené. Tlak většinou 145 na 78.Dále mám otoky nohou, očí. Děkuji za radu, jak mám postupovat dále.S pozdravem a díky, Romana 50 let

Lékař [25.09.2017]:

Dobrý den,
mohu se jen dohadovat, že otoky nohou a očí máte již cca 4 roky a v poslední době se zhoršily. Amlodipin může působit jako nežádoucí účinek otoky kolem kotníků nebo i na bércích na podkladě přílišného roztažení kapilár, nikoliv v důsledku hromadění tekutin. Tento účinek narůstá s dávkou amlodipinu. Lék na arytmii může mít také nežádoucí účinek. Pod otoky očí rozumíte otoky víček a event. ještě nad lícními kostmi? Může jít o nežádoucí účinek nějakého léku nebo lokální zánět nebo alergickou reakci. Žádejte o vysvětlení své lékaře. Zeptejte se i na zadýchávání -nežádoucí účinek léku?, jiné příčiny je třeba podrobným vyšetřením vyloučit nebo potvrdit.


Dotaz č. 359  —  Zmena lieku [Erik L, 25.09.2017]

Mal som dlhodobo zvyseny tlak, az 145-95. Nasadili mi Ramipril 2.5 a tlak sa mi upravil na 120/80. Teraz mi lekar zmenil na co- prenessa 4mg ze vraj je to lepsi liek. Nie som moc rad. Normale mi ten liek nanutila. Co mam robit. Viem ze en liek je drahsi.

Lékař [25.09.2017]:

Dobrý den,
obvykle se nemění vítězný tým. Hodnota TK 120/80 mmHg je v mezích normy. Jde o průměr více hodnot TK v ordinaci nebo doma? Samotná nejnižší hodnota TK není směrodatná. Zdá se, že pro změnu léku nebyl důvod. Podle některých může být perindopril obsažený v Co-Prenesse pokládán za lepší ACE-inhibitor s více důkazy pro své účinky ve srovnání s ramiprilem. Oba léky jsou kopie originálních preparátů vyráběných jinými firmami. Co-Prenessa však obsahuje 2 léky v jedné tabletě: perindopril a indapamid. Její účinek může být o dost silnější než samotného Ramiprilu. Pokud Ramipril ještě máte, můžete pomocí domácího měření TK prokázat, že je dostatečně účinný.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě i opakovaně -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Dotaz č. 358  —  Triplixam dávkování [Dagmar, 22.09.2017]

Dobrý den, maminka byla minulý týden hospitalizována v nemocnici kvůli hypertenzní krizi (krevní tlak 220/117, přičemž se její dlouhodobý průměr pohybuje kolem 140/80). Dosud brala Lozap 50mg (1-0-0) a Lokren 20mg (1/2-0-0). V nemocnici ji byla změněna medikace na hypertenzi na Triplixam 10/2,5/10mg (1-0-0) a Lokren 20mg v původní dávce. Nyní, týden po užívání Triplixamu, má problém s nízkými hodnotami krevního tlaku, průměr 100/65 a puls kolem 50. Je Triplixam pro ni příliš silný nebo je toto projevem nastavování na novou léčbu? Děkuji Vám za Vaši odpověď

Lékař [25.09.2017]:

Dobrý den,
Vaše matka bere vedle Lokrenu nejsilnější dávky léků použité ve fixní trojkombinaci Triplixam , což vede k nepřiměřeně výraznému snížení TK. Zřejmě by stačila některá slabší varianta Triplixamu. Tepová frekvence je značně zpomalená. Možná by se obešla bez Lokrenu nebo by stačil nějaký lék méně zpomalující tep než Lokren.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě i opakovaně -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Šlo o první hypertenzní krizi? Došlo k ní za mimořádně stresové situace? Při opakované hypertenzní krizi by bylo vhodné specializované vyšetření na vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze nejlépe v rámci vyšetření specialistou na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 357  —  Medikace na hypertenzi [Radek Hejna, 20.09.2017]

Přeji pěkný den, trvale bojuji s vysokým tlakem (150 /100 při frekvenci 58 tepů). Je mi 55 let a vážím 102 kg. Lékař mi dlouhodobě předepisuje kombinaci 6 léků -viz příloha. Zdá se mi to hodně především s ohledem, že stav se nelepší (ani nehorší). Nechci se jej nijak dotknout, proto se táži Vás, neexistuje-li jiná léčba či přípravky, které budou šetrnější k tělu a zlepší stav. Děkuji, Radek Hejna Příloha nelze načíst, tak je vyjmenuji :verospiron tricate indap APO-,etoprolol rilmenidin teva mitrendipin-ratiopharm

Lékař [25.09.2017]:

Dobrý den,

léčba hypertenze by měla spočívat na kombinaci tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, solení, stresů, zvýšení pohybu) v rámci zdravého životního stylu s léky. Je třeba zjistit, zda jsou ještě nějaké rezervy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Vzhledem k tomu, že jsou prakticky všechny léky podávané ráno, určitá rezerva by mohla být v přesunutí části léků na večer, aby se předešlo rannímu vzestupu TK před léky a nízkému TK v době maximálního účinku léků cca 4 hod. po ranní dávce léků.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě i opakovaně -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

 

Dotaz č. 356  —  Kolísavý tlak [Benešová L., 19.09.2017]

Dobrý den, je mi 51 let, 67 kg váha, výška 168, léčím se s vysokým tlakem od r. 2009, Měla jsem hrozně moc léků, vyjmenuji ty, co si pamatuji : Prestarium, Lozap, Tezio, Irbesartan,Micardis Indap, Carzap, Ebrantil, Ebrantil, Amlodipin, Dopegyt, , mám problém se snášenlivostí -bylo mi po nich špatně -motání hlavy, kašel, ucpaný nos, otoky nohou, deprese atd. . Momentálně beru Valzapcombi 160 2x1, Orcal Neo 5mg 1 ráno, Ebrantil 30 retard 2x1, Godasal 1ráno, Sorvasta 20mg 1- večer. Tlak si měřím třikrát denně a včera například ráno 129/84 v poledne 110/ 85 a večer 168/126, dneska ráno 83/72 v poledne 143/88 a takhle mi to lítá běžně. To, že mám tlak 190/140 není nic vyjímečného, na tento případ mi předepsala lékařka Tensiomin 12,5, který používám minimálně jednou týdně 2ks najednou. Šílené jsou ale stavy, které mám, to, že chodím 4 za noc na toaletu je zcela normální, ale pocit na zvracení, plný nos, hučení v uších, sucho v ústech, únava, náladovost a samozřejmě pocit panické úzkosti či strachu, když vám ani po Tensiominu nejde tlak dolů. V r. 2014 jsem zkolabovala a MR mozku závěr: Mycrocystické ložisko v pontu benigního charakteru -etiologie positnfarktová? Jsem za ty roky opravdu unavená, je to i psychicky dost náročné, protože nevím, kdy se mi tlak změní ať extrémně dolů či nahoru. Jsem docela aktivní, nebo spíš, byla jsem, od té doby co se léčím s tlakem jsem hodně unavená a bez nálady, nejhorší je, že když dostanu Holter na měření tlaku, je tlak relativně v pořádku, prostě 24h je krátká doba.. Existuje v ČR klinika, nebo jiné zařízení, kde by se pacient hospitalizoval na delší dobu k pozorování, aby se našla příčina právě mého kolísavého tlaku, nebo, jaké by jste doporučil léky, či léčení? Děkuji za odpověď LB

Lékař [25.09.2017]:

Dobrý den,
bylo by dobré zjistit (třeba i v dřívějších záznamech), zda se vysoké hodnoty TK vyskytují častěji např. večer a podle toho upravit léčbu. Zmíněný večerní či noční TK 168/126 mmHg asi na sobě cítíte a reagujete podáním Tensiominu. Velký vzestup TK může souviset s momentálním stresem kromě chronického stresu plynoucího z obavy z kolísajícího TK a nežádoucích účinků léků. Někdy vysoký TK může vyvolat nebo se na něm podílet předchozí (léky navozený) výrazný pokles TK. Navíc třeba i vliv nedávné menopauzy? Močopudný účinek by mohl souviset s vysokou dávkou diuretika Hydrochlorothiazidu přítomného v dvojkombinaci Valsacombi 160/12,5 nebo dokonce 160/25 podávaného 2x denně. Dávka tohoto diuretika by neměla přesahovat 25 mg denně, lépe jen 12,5 mg.

Neberte zcela vážně výsledky moderních zobrazovacích metod – drobný nález na MR mozku nejasného původu a zřejmě nevýznamný, protože se jeho vývoj v čase patrně nesleduje.

Myslím, že nemá cenu ztrácet čas a zkoušet podávat léky v menším počtu a dávce vícekrát denně (ráno, v poledne, večer a event. i na noc) nebo zkoušet přidání nějakého léku na tlumení úzkosti z rukou psychiatra, ale obrátit se co nejdříve na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 355  —  Zvyseny tlak [MARKÉTA, 18.09.2017]

Dobry den, je mi 26 let a chci se zeptat...u lekare mivam skoro vzdy vyssi tlak ale asi je to i syndrom bileho plaste, vetsinou mi nameri hodnoty nad 140/90, ale mam tlakomer i doma a tlak cas od casu merim a malo kdy sel vys..maximální 130/85.. ale posledni dva az tri dny i doma namerim tlak tlak vyssi moje dnesni hodnoty merene prevazne v klidovem rezimu jsou 139/85-149/85...boli me hlava porad usnula jsem odpoledne a po probuzeni namerila 134/94...nejsou to vysoky hodnoty asi ale neni to normalni stav doma v klidu mam vzdy krasny tlak...moje matka se leci s vysokym tlakem a mela i vysoky tlak kdyz me cekala....muze to byt uz naznak nejakeho problemu?

Lékař [25.09.2017]:

Dobrý den,
pokud někdo z rodičů nebo dokonce oba měli hypertenzi, je pravděpodobnost vývoje hypertenze u jejich potomků vyšší než u potomků normotenzních rodičů. Udávané lehce zvýšené hodnoty by neměly vyvolávat bolesti hlavy. Naopak bolesti hlavy jiného původu mohou stresovat a zvyšovat TK nehledě na lehce TK zvyšující účinek většiny analgetik.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině zjistíte, zda bolest hlavy nějak souvisí s kolísáním TK v průběhu dne. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Pokud si zjistíte hraničně vyšší TK při měření doma, zvažte, zda nemáte nějaké rezervy v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, solení, stresů, zvýšení pohybu). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 354  —  Zalehle ucho [jaroslav olah, 17.09.2017]

Dobrý den ,Lečím se na vysoký krevní tlak ,měsíc jsem byl bez leků a zalehlomy pravé ucho.Chci se zeptat jestli to má příčinu stím že,jsem neměl léky. Beru Mril 2,5mg a refluin Děkuji za odpověd

Lékař [17.09.2017]:

Dobrý den,

souvislost zalehlého ucha s vysazením léčby nelze vyloučit. Záleží také na tom, jak byl TK vysoký bez léků. Nález vyžaduje v každém případě ušní vyšetření. Může jít i o banální záležitost -mazovou zátku.

Dotaz č. 353  —  Vysoký tlak [Petr, 17.09.2017]

Dobrý den,mám vysoký tlak180-110 a občas i trochu více..byl mi předepsán Kapidin 10mg každé ráno.Po 6 dnech bohužel žádná změna.Měl bych si dávkování zvýšit??Nebo si lék brát ráno a i večer?? Děkuji za odpověď. Petr

Lékař [17.09.2017]:

Dobrý den,

zvýšení dávky Kapidinu byste měl konzultovat se svým ošetřujícím lékařem a urychleně se objednat na dřívější návštěvu. Nouzově s možností si změřit TK lze dávku zvýšit na 20 mg ráno, minimálně 15 minut před jídlem. Při trvajícím vysokém TK ráno před další dávkou léku lze dávku rozdělit na ranní a večerní část. Při tak vysokém TK a nulové odpovědi na lék však nelze očekávat, že vystačíte s jedním lékem. Bylo by vhodné podrobnější vyšetření s ohledem na další rizikové faktory cévní mozkové příhody a srdečního infarktu. Takto výrazná hypertenze, zvlášť pokud se vyvinula v krátké době, budí podezření, že jde o sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285), kterou je třeba potvrdit/vyloučit vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 352  —  Prenessa 2 mg + neurol 0,25 [dada, 08.09.2017]

Dobrý den,před 5 měsíci jsem měla tlak 160/90, celý život jsem měla nízký tlak.Byla jsem na vyšetření vše mám je v pořádku.krev,srdce,cévy. Před týdnem jsem přestala uživat prenessu jelikož mě začala bolet slinivka, mám chronický zánět slinivky břišní,už jsem snaučila se slinivkou žít. Najednou ráno když jstem vstala po půlhodině se mi zvedl tlak na 164/90začala mi cukat hlava u krční páteře,Lehla jsem si a vzala jsem si prenessa2 mg + 0,25neurol, po. 3 hodinách tlak 127/70.Nevím zda mám užívat dál prenessa 0,2mg.Už to nechci zažít, motanice, myslele jsem ,že omdlím,celá jsem se spotila.Prosím o radu zda jsem neudělala chybu, že jsem prenessu přestala užívat.děkuji za odpověď.

Lékař [15.09.2017]:

Dobrý den,

z Vašeho popisu není jasné, zda Vám vyšší TK 160/90 mmHg působil nějaké obtíže a tak se na něj přišlo. Asi byly mírnější, pokud vůbec. Během několikaměsíční léčby jste se zadaptovala na normální hodnoty TK a po vysazení léčby Prenessou se TK vrátil v podstatě na stejné hodnoty jako před léčbou, ale změnu TK jste vnímala citlivěji. Prenessa může mít vzácně nepříznivý vliv na slinivku a možná i ostatní příbuzné léky ze skupiny ACE-inhibitorů. Bylo by vhodné zkusit malou dávku léku ze skupiny sartanů, např. valsartan, u kterého se nežádoucí účinek na slinivku nepopisuje. 

Dotaz č. 351  —  Používání léků na vysoký tlak- změna léků a dávkování [Ivičič Ľudovít, 06.09.2017]

Dobrý večer z  Brna, uběhlo půl roku od doby ,kdy jsem Vám napsal a  obdržel odpověď na užívání léků na vysoký tlak. I  když 1.9. uběhl rok od dne, kdy se situace s hypertenzí podstatně zhoršil, až na malé výjimky TK cca 180/90 před práškama a po prášcích současné snížení o 66-60 jak vrchního tak spodního, po 5 hodinách návrat na stejnou výši. Občas se TK vyšplhá i  těsně pod 200/110 nebo těsně nad..Píši proto,že se vyměnily některé léky, v  současné době beru následovné, s  následným dávkováním : Furon 1/2-1/2-0, Betaloc ZOK 100 mg 1-0-0, Kapidin 20mg 0-0-1 ,Carzap 16mg 1-0-1, Ebrantil 60 mg 1-0-1.Verospiron 50 mg 0-1-0. Zůstal mi Tensiomin 25 mg brát 1/2 při TK 180 a  výš, podle lékaře je na mne jestli jej nezměním za spray Isoket 375 mg, který je prý účinnější, Navíc beru Milurit a Duodard z důvodu dalších problémů a  při psychických problémech , které jsou vlastně permanentní Lexaurin 1,5 mg a Občas Atalargin. Z  uvedeného vyplývá, že jsem malá lékárna. Obracím se na Vás opět s  prosbou o  napsání Vašeho názoru, nevím,zda se některé mezi sebou "neperou" odborný výraz neznám. Často se mi motá hlava asi jako vedlejší účinek. Budu moc rád o  sdělení Vašeho názoru a  případně rady co podniknout.18-ho jdu po měsíci na zkoušku Holtra tlakového. To je zhruba můj problém, který mne moc psychický deptá. Jo ještě uvádím věk, před 14-dny jsem dovršil 79 let. S  hlubokou úctou Ľudovít Ivičič Brno....

Lékař [10.09.2017]:

Dobrý den,

myslel jsem, že máte problémy s normalizací TK vyřešené. V Brně si dokonce můžete vybrat jedno ze dvou Center excelence, kde pracují specialisté na hypertenzi na  www.hypertension.cz. Záznamy TK jste podle instrukcí nevytvořil nebo jenom zhruba popsal a v příloze neposlal?

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Má doporučení v podstatě zůstávají. Pokud by se nemusel používat Furon (zkusit podávat jen v jedné dávce 1/2 až 1 tbl.) kvůli snížené funkci ledvin nebo kvůli otokům nebo snížené srdeční funkci, stačilo by malé množství hydrochlorothiazidu 6,25 mg v kombinaci s beta-blokátorem bisoproplolem místo Betaloku -fixní dvojkombinace Lodoz 2,5/6,25. Dávka 12,5 mg Tensiominu může být malá. Je třeba dokumentovat velikost poklesu TK a trvání antihypertenzního účinku Tensiominu.

Situace je složitá, už dávno ji měli řešit specialisté na hypertenzi z Centra excelence.

 

 

Dotaz č. 350  —  Vysok krevni systolicky tlak [Michal Dvorak, 04.09.2017]

Dobrý den mam dotaz ohledne Systolickeho tlaku , ktery jsem dnes nameril 6x po sobe jdoucich po cca 10 minutach ...1) 148/83/83 2) 135/81/68 3) 140/82/66 4) 140/74/68 5) 146/76/71 6) 144/77/66 ..... zda se ze sys tlak mam v hypertenzi a diastolicky je v normalu ? je mi 29 merim 171 vazim 62 a beham pulmaratony obcas vic jak 35km ... treninkovy plan mam 5x tydne a snazim se jist zdrave.... chtel bych poradit jak zmirnit vysoky tlak ( obcas se mi stane ze mi boli stred hrudniku ) nebo kde by mohl byt problem?... Dekuji Michal Dvorak

Lékař [10.09.2017]:

Dobrý den,
je třeba metodicky správně doma změřit TK a zvláště při hraničních hodnotách TK dávat přednost tonometru s manžetou na paži. Pro diagnózu hypertenze je určující průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní (optimálně 7 dní) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Mohl by Vám zařídit i zátěžové EKG k vyloučení málo pravděpodobné kardiální příčiny bolesti ve středu hrudníku. K objasnění příčiny by více pomohlo ortopedické a/nebo neurologické vyšetření.

 

Dotaz č. 349  —  Aspirin Angiografia [Korman Jozef, 04.09.2017]

Dobry den pan Dr. bilo mi naordinovano po Angiografii brat Aspirin chci se zeptat jestli musim brat Aspirin kdyz kazdy dem piju Kurkumu ktera ma stejne ucinky redeni krve . Dekuji Vam Korman Jozef

Dobrý den,
uváděný občasný nízký TK až 100/66 mmHg nemusíte dobře snášet (únava, apatie, závratě po postavení nebo ospalost, která může být za určitých okolností -např. za volantem -nebezpečná). Je třeba provést metodicky správně oba způsoby domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení a odpověď na otázku č. 346. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Všechny tonometry by se měly přezkušovat – viz odpověď na otázku č. 332.
Tumeric je potravinový doplněk, který na rozdíl od léků neprošel testováním ve velkých studiích a jeho účinky tedy nejsou spolehlivě prokázané. Proti Aspirinu by měl mít údajně více účinků, srovnání účinku na agregaci destiček není k dispozici. Protizánětlivý účinek Tumeriku by spíše odpovídal vyšším dávkám Aspirinu při viróze s horečkou a nikoliv nízkým dávkám Aspirinu používaným k sekundární prevenci srdečního infarktu nebo po kardiovaskulární intervenci. Doporučil bych Vám brát proto cca 100 mg Aspirinu denně a přestal bych pít Kurkumu. Součástí sekundárně preventivní léčby bývá obvykle i podávání beta-blokátoru.

Dotaz č. 348  —  Muzu vynechat aspirin kdyz pravidelne uzivam kurkumu rano i vecer [Korman Jozef, 02.09.2017]

Srdecne Vas zdravim pan Dr. Peleska Mam 69 rok a asi 15 rok mam vys krv tlak. Nepijem a nefajcim asi 15 rok.Bral som rozne lieky na tlak pocas tejto doby. V roku 2014 som bol v Bankoku na celkovej Gen kontrole a mal som tam pri plavani v bazene silnu palpitaciu ktora asi po 10 min v klude presla. hned som isiel na cardio odd a bola mi odporucena Angiografia a po zisteni Dg zuzeni srdcov cievu nasledne prevedena Angioplasty typu Kissing stent Od tej doby uzivam 1x EXFORGEHTC 5mgamlodipine/160mg/valsartan/12.5mg/hydrochlorodiazide. +Livazo2mg a Aspirin . vV podstate som nastaveny dobre tlak mam teraz v priemere v nemocnici 130/85 a doma nikedy aj 100/66 . Kazdy tlakomer ukazuje inak tak sa riadim starym ortutovym a podla neho aj posudzujem hodnoty tych dvoch Ormonov myslim ze je nutne ich kalibrovat. Hlavny dovod praco Vas chcem uctivo poprosit je ZE? Zacal som sa uz davnejsie zaujimat o Herbalnu Medic, Chcem od Vas radu. Mozem vysadit ASPIRIN ked budem pravidelne uzivat KURKUMU (TUMERIC) ta ma tiez tu istu ked nie lepsiu schopnost riedit krv a tym zabranova tvoreniu sa trombov. Ale uzivanie oboch tychto veci by mohlo bit pre mna asi ryzikove Poradte mi prosim. Prepacte mi ten unavujuci komentar ale chel som Vam dat aspon trochu prehlad k vasej odpovedi. Vela zdravia a este 100 rokplneho a zdraveho zivota Vam prajem. Korman

Lékař [10.09.2017]:

Dobrý den,
uváděný občasný nízký TK až 100/66 mmHg nemusíte dobře snášet (únava, apatie, závratě po postavení nebo ospalost, která může být za určitých okolností -např. za volantem -nebezpečná). Je třeba provést metodicky správně oba způsoby domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení a odpověď na otázku č. 346. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Všechny tonometry by se měly přezkušovat – viz odpověď na otázku č. 332.
Tumeric je potravinový doplněk, který na rozdíl od léků neprošel testováním ve velkých studiích a jeho účinky tedy nejsou spolehlivě prokázané. Proti Aspirinu by měl mít údajně více účinků, srovnání účinku na agregaci destiček není k dispozici. Protizánětlivý účinek Tumeriku by spíše odpovídal vyšším dávkám Aspirinu při viróze s horečkou a nikoliv nízkým dávkám Aspirinu používaným k sekundární prevenci srdečního infarktu nebo po kardiovaskulární intervenci. Doporučil bych Vám brát proto cca 100 mg Aspirinu denně a přestal bych pít Kurkumu. Součástí sekundárně preventivní léčby bývá obvykle i podávání beta-blokátoru.

Dobrý den,
dotaz byste měl směřovat především na svého ošetřujícího lékaře (praktického, internistu nebo kardiologa), který podrobně zná Váš zdravotní stav. To mu umožní použít i méně vhodné nebo nedoporučené kombinace léků, které však lze s opatrností podávat. Patří k nim i Vámi zmíněná kombinace Nebiletu s Rilmenidinem, která může vést ke snížení srdeční frekvence, srdečního výdeje, k vazodilataci (rozšíření tepen) a k poklesu krevního tlaku. Výraznější problémy mohou vzniknout po přidání Rilmenidinu v případě srdeční nedostatečnosti léčené beta-blokátory včetně Nebiletu.

Předpokládám, že Rilmenidin byl přidán, protože dosavadní léčba hypertenze nebyla dostatečná. Všechny léky patrně dobře snášíte, takže není důvod je měnit. Pokud se domácím měřením TK nebo 24hodinovým monitorováním zjistí, že TK je zbytečně nízký ve srovnání s TK naměřeným v ordinaci, lze některý lék vysadit, nejspíše Rilmenidin. Pokud se Rilmenidinu obáváte a TK je v normě nebo vyšší, lze zkusit místo Rilmenidinu do kombinace alternativní lék. Je vhodné provést i druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Monosan se obvykle podává u anginy pectoris, pokud nelze rozšířit zúženou koronární tepnu katetrem. Jeho účinek na anginu pectoris je stejný jako u amlodipinu, což je jedna z komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Myslím, že je zbytečné, abych o kombinaci těchto léků spekuloval, když se můžete zeptat svého ošetřujícího lékaře.

Dotaz č. 347  —  Vysoký krevní tlak maminky [Jitka Boháčová, 30.08.2017]

Dobrý den, pane doktore. Píšu Vám ohledně mojí maminky. Již 20 let bere léky na vysoký tlak, vysoký cholesterol. Psala jsem také do poradny ohledně správného složení léků. Dostala jsem odpověď, že léky jsou správné. Lék 1: LUSOPRESS Frekvence užívání: 1krát denně Lék 2: SECTRAL 400 MG Frekvence užívání: 1krát denně Lék 3: MONOPRIL 20 MG Frekvence užívání: 1krát denně Lék 4: ROSUCARD 10 MG POTAHOVANÉ TABLETY Frekvence užívání: 1krát denně Lék 5: GODASAL 100 Frekvence užívání: 1krát denně Lék 6: BETASERC 24 Frekvence užívání: 1krát denně Lék 7: SORBIFER DURULES Frekvence užívání: 1krát denně Lék 8: ALVESCO 160 INHALER Frekvence užívání: 2 a vícekrát denně. Přesto všechno má maminka velké zdravotní problémy. Stále si měří tlak, naměří vždy 190/100, obvodní doktorka řekla- měřte si tlak, léky máte ty nejlepší. Pravidelně 2x týdně má pocity na zvracení, motání hlavy, že nemůže udělat krok. Musím ji málem odnést do postele a tam čeká hodiny, až to přejde- rada obvodní. Nemůže opustit byt, protože neví, kde ji přepadne to strašné motání hlavy. Nikdo jí ještě nepomohl. Neexistuje nějaká pomoc? Děkuji Boháčová

Lékař [03.09.2017]:

Dobrý den,
závratě může vyvolat vysoký, ale i nízký TK. Jsou závratě po postavení, zvláště rychlém nebo i vleže? V čem je pravidelnost obtíží – 2x týdně, ale mohou to být i 2 dny za sebou? Jaký má TK při závratích? Píšete, že si matka naměří vždy TK 190/100 mmHg. Ale závratě má jen někdy. TK u lékaře je patrně stejný nebo ještě vyšší. Vzhledem k tomu, že její hypertenze není stávající léčbou korigovaná, bude třeba zrevidovat stávající léky a/nebo přidat další lék na snížení TK. Pokud se hypertenze léčí 3 léky, jeden z nich by mělo být diuretikum (močopudný lék, stačí jen trochu). Je třeba zvážit, zda se podávané léky na snížení TK užívají pro jejich další účinky a nelze je jednoduše nahradit jinými léky na snížení TK. Nejsou průduškové obtíže závažnější a mohlo by vadit podávání Sectralu? Velké vzestupy TK při event. zkoušení alternativních léků a dávek lze korigovat krátkodobě účinným ACE Tensiominem podávaným navíc k chronické léčbě. Nelze vyloučit kolísání TK při podání všech léků ráno.

Proto je třeba zkontrolovat TK oběma způsoby domácího měření TK. Druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Závratě mohou být i jiného původu (vnitřní ucho – Betaserc, od páteře? A event. jejich kombinace s vysokým TK). Betaserc i Alvesco mohou působit pocit na zvracení jako nežádoucí účinek.


Dotaz č. 346  —  Možné nežádoucí interakce léků [Mgr. Ladislav Krajník, 29.08.2017]

Dobrý den! Je mi 74let, léky na hypertenzi užívám již skoro 30let, prodělal jsem srd. infarkt.Užívám:Triplixam 10/2,5/5 -1,0,0 Rilmenidin 1mg -1,0,0 Nebilet -0,5,0,0 Monosan 20 -1,0,0, Stacyl 100 -0,1,0, Glucophage XR 750 -0,0,1 Neurontin 100 -1,0,1, Atraven 20 -0,0,1. Zajímá mne hlavně interakce Nebiletu s Rilmenidinem. Prosím o radu a o případné doporučení. S přáním hezkého dne L.Krajník

Lékař [03.09.2017]:

Dobrý den,
dotaz byste měl směřovat především na svého ošetřujícího lékaře (praktického, internistu nebo kardiologa), který podrobně zná Váš zdravotní stav. To mu umožní použít i méně vhodné nebo nedoporučené kombinace léků, které však lze s opatrností podávat. Patří k nim i Vámi zmíněná kombinace Nebiletu s Rilmenidinem, která může vést ke snížení srdeční frekvence, srdečního výdeje, k vazodilataci (rozšíření tepen) a k poklesu krevního tlaku. Výraznější problémy mohou vzniknout po přidání Rilmenidinu v případě srdeční nedostatečnosti léčené beta-blokátory včetně Nebiletu.

Předpokládám, že Rilmenidin byl přidán, protože dosavadní léčba hypertenze nebyla dostatečná. Všechny léky patrně dobře snášíte, takže není důvod je měnit. Pokud se domácím měřením TK nebo 24hodinovým monitorováním zjistí, že TK je zbytečně nízký ve srovnání s TK naměřeným v ordinaci, lze některý lék vysadit, nejspíše Rilmenidin. Pokud se Rilmenidinu obáváte a TK je v normě nebo vyšší, lze zkusit místo Rilmenidinu do kombinace alternativní lék. Je vhodné provést i druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Monosan se obvykle podává u anginy pectoris, pokud nelze rozšířit zúženou koronární tepnu katetrem. Jeho účinek na anginu pectoris je stejný jako u amlodipinu, což je jedna z komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Myslím, že je zbytečné, abych o kombinaci těchto léků spekuloval, když se můžete zeptat svého ošetřujícího lékaře.

Dotaz č. 345  —  Antikoncepce a vysoký krevní tlak [Jana R., 27.08.2017]

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, mám léčený vysoký tlak a užívám antikoncepci Mistra. Jak špatný vliv na tlak může mít a měla by se při vyšším tlaku užívat.Údajně se to v naší republice nějak neřeší, což mi nejde moc do hlavy, ale v jiných státech by mi žádnou nepředepsali. Pokud má závažné nežádoucí účinky, ráda bych ji vysadila. Děkuji Vám za Vaši odpověď a Váš čas. Jana R.

Lékař [29.08.2017]:

Dobrý den,

preparát Mistra patří do skupiny kombinované hormonální antikoncepce. Jeho užívání může vyvolat řadu nežádoucích účinků včetně závažných ohrožujících život, zejména žilního a tepenného tromboembolismu u disponovaných osob s jedním (závažným) nebo více rizikovými faktory. Ty by měl zjistit a zvážit gynekolog před zahájením používání preparátu. Mistra může méně často vyvolat zvýšení TK u normotenzní osoby nebo zhoršit stávající hypertenzi. Hypertenze samotná je rizikovým faktorem tepenného tromboembolismu. O zhoršení hypertenze by svědčilo opakované domácí měření TK (viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení) nebo ještě lépe 24hodinové ambulantní monitorování TK. Při závažnější hypertenzi je třeba zvážit alternativní způsob antikoncepce.

Dotaz č. 344  —  Vysoký krevní tlak [Karel, 20.08.2017]

Prosím o odpověď, jest-li mohu užívat Kapidin 10mg jednu tabletu ráno a druhou tabletu večer. Moc děkuji.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

Kapidin účinkuje 24 hodin, takže pohodlnější dávkování je 2 tbl. po 10 mg, resp. 1 tbl. po 20 mg ráno. Při přetrvávajícím vyšším TK ráno lze event. zkusit Vámi uváděné dávkování 10 mg ráno a 10 mg večer než se sáhne po druhém léku do kombinace. K posouzení účinnosti léčby lze využít elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 343  —  Vysoká diastola [Jitka, 19.08.2017]

Dobrý den. Manželovi byl v květnu zjištěn vysoký TK (175/118). Nyní má již 3 . změnu v léčbě, protože hlavně diastolický tlak se drží vysoko. Nyní užívá Vocado HCT 40/5/12,5 mg, 1tbl. ráno. Ranní TK 130I100, během dne klesá na večerních 112 -118/ 90-95........ Předem děkuji za Váš názor.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

přestože Váš manžel bere trojkombinaci léků, jeho TK není normalizovaný. Je třeba přidat čtvrtý lék večer. Takto výrazná hypertenze, zvlášť pokud se vyvinula v krátké době, budí podezření, že jde o sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285) vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 342  —  Hypertenze [B.Holá, 18.08.2017]

Kdy se má správně měřit krevní tlak? a) před užitím léků ? A to ráno nebo večer? b) nebo až po užití léků? A to se může měřit ihned, nebo až např. za 30 min, za 60 min? Jak je to nejsprávněji ? Užívám : Prestance mg- 1 tbl. a Rivocor 5  -1/2 tbl. Děkuji za brzkou odpověď.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

TK se měří ráno před léky a zhruba o 12 hodin později před večerními léky, pokud nějaké berete. Ráno odeznívá účinek léku podaného před 24 hodinami a TK je logicky nejvyšší za celý 24hodinový cyklus, navíc i vlivem TK zvyšujících hormonů, jejichž hladina je ráno nejvyšší.

Nejnižší TK je cca za 4 hodiny po spolknutí léků, tedy obvykle kolem poledne. Příliš snížený TK může dělat obtíže, zhoršit přechodně kvalitu života, výjimečně může mít i vážné následky (pád při závrati nebo autonehoda při ospalosti) -viz elektronický záznamník s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení, oba způsoby záznamu TK.

Dotaz č. 341  —  Cviceni [Tomas V., 16.08.2017]

Dobry den. Mam vysoky tlak, beru na to leky. Chci se zeptat jestli muzu cvicit v posilovne, popr. Jake cviceni se nedoporucuje a jake naopak ano. Dekuji, Tomas 37 let.

Lékař [29.08.2017]:

Dobrý den,

předpoklad je mít TK při léčbě léky v normě.Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. TK doma by se měl měřit minimálně půl hodiny po fyzické aktivitě. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Anaerobní aktivity a silové sporty vždy doplňte aerobním cvičením. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 340  —  Triplixam [Sofia, 16.08.2017]

Dobrý deň, neviem ako zistiť či je nevhodné používať Triplixam ak je v krvi človeka alkohol. Na písomnej informácii to nepíše a na internete som to taktiež nenašla. Ak viete odpoveď tak prosím napíšte. Dopredu Ďakujem.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

menší dávka alkoholu krevní tlak snižuje a potencuje TK snižující účinek antihypertenzív obecně. Větší potenciace TK snižujícího účinku by se snad mohla vyskytnout u léků, které působí rozšíření tepen, jako jsou např. některé léky ze skupiny antagonistů kalcia. Do této skupiny sice patří amlodipin, ale ani v podrobných informacích o léku (SPC), není o alkoholu zmínka.

Vyšší dávka alkoholu naopak TK zvyšuje, takže by mohla efekt antihypertenzív snižovat. Zůstaňte tedy při malých dávkách alkoholu a můžete si přesným domácím měřením TK ověřit, zda se Váš průměrný TK liší od týdne bez alkoholu. Na rozdíl od redukce hmotnosti a zvýšeného pohybu (známá režimová opatření vedoucí ke snížené potřebě léků) významnější příznivější efekt na TK alkohol v malých dávkách mít patrně nebude. 

Podrobné informace o režimových opatřeních naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 339  —  Tlakoměr [Yvula, 14.08.2017]

Hezký den, byla jsem na vyšetření na kardiologii z důvodu velkého počtu tepů až 100, tlak mám 119/79 , diagnóza sinusová tachykardie a palpitace, nasazen Nebilet 0-0-1/2. Jelikož bych si chtěla zakoupit nový tlakoměr,tak jsem se chtěla zeptat,který by jste doporučil.Děkuji

Lékař [23.08.2017]:

Předpokládám, že obvyklé příčiny tachykardie již byly vyloučeny (zvýšená funkce štítné žlázy, chudokrevnost). Nelze vyloučit, že Nebilet kromě snížení tepu může snížit i krevní tlak, který je nyní v normě -hodnota TK před nasazením Nebiletu.

Pokud byste si měla vybrat mezi tonometry firmy Omron, doporučil bych Omron M6 Comfort s univerzální manžetou pro obvod paže 22-42 cm, u které nezáleží na přesném umístění na paži. Dražší modely tonometrů přenášejí naměřené hodnoty TK do chytrých telefonů nebo tabletů a naměřené hodnoty zobrazují i ve formě grafů. Záleží tedy na tom, zda tyto funkce využijete.  

Dotaz č. 338  —  Kapidin, Carzap, Rhefluin + Kalnormin - dávkování [Michaela, 13.08.2017]

Dobrý den, užívám na vysoký TK Kapidin 20 mg1-0-0, Carzap 16 mg 0-0-1, nově Rhefluin 1/2-0-0. Po 14 dnech užívání Rhefluinu mi klesl draslík z 3,8 na 3,5, v minulosti jsem měla po Indapamidu hodnotu draslíku 3,2. Lékař mi nasadil Kalnormin. Prosím o Váš názor na léčbu a jaká by měla být dávka Kalnorminu a na jak dlouho. Děkuji.

Lékař [13.08.2017]:

Dobrý den,
Močopudné léky (diuretika) Indapamid a Hydrochlorothiazid (HCTZ) vedou ke ztrátám draslíku u někoho více, u někoho méně. Rhefluin je fixní dvojkombinace draslík šetřícího diuretika a běžného diuretika HCTZ, která bohužel není vyvážená, takže ztráty draslíku převažují. Proto je třeba snížit dávku HCTZ na 12,5 mg ve formě 1/2 tbl. samotného Hydrochlorothiazidu 25 mg a vysadit Rhefluin. I malá dávka diuretika je potřebná v kombinaci antihypertenzív. Pokud by se hladina draslíku bez Kalnorminu nadále snižovala, lze zkusit HCTZ snížit na 6,25 mg použitím fixní dvojkombinace některého sartanu s 12,5 mg HCTZ, např. Micardis Plus 80/12,5 v dávce 1/2 tbl. a čistého Micardisu 80 rovněž v dávce 1/2 tbl. místo Carzapu a Rhefluinu. Zvýšený TK by se dal řešit přidáním čtvrtého léku na snížení TK. Podle naměřených ranních a večerních tlaků a močopudného účinku podat některé léky ráno a některé večer.

V případě snižujícího se draslíku při 12,5 mg HCTZ a zvláště při 6,25 mg HCTZ je vhodné vyloučit tzv. sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285) vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 337  —  Triplixam [Jaroslava, 10.08.2017]

Dobrý den, Užívám Triplixlam 5mg/1,25 mg/10 mg a k tomu Mulurit. Otékají mi kotníky a nárty, když delší dobu sedím v práci, při pohybu ne a přes noc otoky zmizí. Dále v noci mám bolesti nohou, která se mi stěhuje pouze v nohách. Při pohybu nohy nebolí. (věk 53 let). Zajímalo by mě zda to není způsobeno nevhodně zvolenými léky. Děkuji.

Lékař [12.08.2017]:

Dobrý den,
přepokládám, že Triplixam není první lék, který na hypertenzi berete. Dosud jste brala buď Prestance nebo spíše Prestarium Neo Combi, při jehož užívání jste patrně žádné obtíže neměla. Triplixam obsahuje proti Prestariu Neo Combi navíc amlodipin, který působí otoky kolem kotníků a může vyvolat bolesti svalů a kloubů. Pokud máte ráno před Triplixamem normální nebo lehce zvýšený TK, lze zkusit Triplixam s poloviční dávkou amlodipinu 5 mg: 5/1,25/5 mg, protože nežádoucí účinek otoky kotníků se vyskytuje častěji a intenzivněji při vyšší dávce amlodipinu.
Pokud ustoupí otoky a antihypertenzní účinek nebude dostatečný, je třeba přidat další antihypertenzívum, nejspíše večer.
Pokud neustoupí otoky, bude třeba vyměnit amlodipin za jiného kalciového antagonistu s méně častým výskytem otoků kolem kotníků. Obdobná fixní trojkombinace však zatím neexistuje.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce