Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 105728

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (2817x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím zatrhněte:
(ochrana proti Spamu)
 

Dotaz č. 537  —  Užívání Valsacoru [Karel, 17.08.2018]

Dobrý den, již řadu let užívám Valscor 160, jednou denně ráno. Pravidelně si měřím tlak večer a ráno. Večer mívám hodnoty 120-130/70-80, ráno 110-130/85-95. Mohu se tabletku rozdělit a užívat půl večer a půl ráno , čímž bych mohl možná ovlivnit ranní zvýšený diastolicky tlak, resp. brát si večer půl tabletky navíc a tedy denní dávku navýšit na 270 ? Děkuji za radu.

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
můžete zkusit postupně obě varianty. To navýšení dávky by činilo celkem 240 mg za den.
Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 536  —  Lék na vysoký tlak [Jan, 16.08.2018]

Mám po padesátce a tlak 160/115, poruchu relaxace srdeční chlopně a osteoporozu + erozivní artritidu IV.stupně, kdy mám bolesti kloubů a kostí, hemangion na jítrech /4 cm/. Až dosud jsem nebral žádné léky, protože mám na ně převážně alergii, avšak nediagnostikovanou alergologem, po požití většiny léků se dusím . Beru jen VIGANTOL 2x 20 kapek týdně, vitamín D v kapslích denně. Prosím, existuje lék na hypertenzi na lékařský předpis s minimem škodlivých účinků, zvl. co se týká zátěže jater?

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
opravdu jste nebral žádné léky na bolest anebo je nepočítáte? Je dobré vědět, které léky jste nesnášel, abyste se s nimi podruhé nesetkal. Některé léky se mohou u některých uživatelů projevit nežádoucími účinky, které po jejich vysazení vymizí. Skupina sartanů má nejméně nežádoucích účinků. Vzhledem k velké funkční rezervě jaterní tkáně, pokud jsou játra jinak v pořádku, nehraje hemangiom udávané velikosti roli.

Dotaz č. 535  —  Lék na vysoý tlak [Zdeňka, 15.08.2018]

Dobrý den. Je mi 73. Několik let, asi 8, jsem brala loristu. Před 2 lety jsem prodělala plicní embolii s plicním infarktem a zvětšeným srdcem. Od té doby jsem brala Kylotan, ten teď zrušili. Mám brát telmisartan nebo loristu, tu jsem před tím snášela Dobře.? Děkuji.

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,

je tu ještě možnost pokračovat v léčbě lékem Valsacor, který je chemicky identický s Kylotanem a není postižený zákazem – viz tabulka a následujícíc text SÚKLu. Telmisartan a Lorista jsou chemicky odlišné příbuzné léky ze skupiny sartanů se stejným mechanismem účinku. Lorista má o něco kratší účinek, takže je lépe ji podávat ve 2 dávkách denně.

Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

 V České republice se stahování týká všech šarží následujících přípravků:

Léčivý přípravek

Držitel rozhodnutí o registraci

Blessin a Blessin Plus H

Egis Pharmaceuticals

Kylotan Neo a Kylotan Plus H

Gedeon Richter

Valzap a Valzap Combi

Zentiva

Vanatex HCT

Pharmaceutical Works Polpharma S.A.

 Jak by měl postupovat pacient užívající léčivý přípravek s valsartanem?

1.       Zkontrolujte, jaký léčivý přípravek s valsartanem užíváte. Stahováním nejsou dotčeny léčivé přípravky Valsacor, Valsacombi a Entresto*)

2.       Pokud užíváte léčivý přípravek s valsartanem uvedený v tabulce, bez porady s lékařem léčbu nepřerušujte. Užíváním stahovaných léčivých přípravků s valsartanem nehrozí pacientům bezprostřední zdravotní nebezpečí.

3.       Pokračujte tedy v léčbě a při nejbližší možné příležitosti se dostavte ke svému ošetřujícímu lékaři, který vám předepíše jinou vhodnou náhradu za léčivý přípravek s obsahem valsartanu dotčený stahováním. Lékař má možnost výběru z více léčivých přípravků, proto není léčba vašeho onemocnění nijak ohrožena.

4.       Pokud máte opakovací recept, navštivte svého lékaře ještě před vyzvednutím dalších balení v lékárně.

5.       Nevyužívané léčivé přípravky včetně neotevřených balení odevzdejte k likvidaci v lékárně.

SÚKL pracuje na co nejrychlejším prošetření situace a vyhodnocení potřebných opatření za účelem ochrany veřejného zdraví. SÚKL upozorňuje, že nastalá situace se může průběžně měnit a jakmile budou k dispozici další aktuální informace, bude o nich ihned informovat na svých webových stránkách a v médiích.

Tiskové a informační oddělení

11. 7. 2018

Dotaz č. 534  —  Půlení léku - Prestarium neo forte [Ledoš, 15.08.2018]

Pane doktore, přeji hezký den. Na preventivní prohlídce mi PL zjistil změny na EKG. Jedná se o repolarisaci přední a boční stěny srdce. Byla jsem odeslána na kardiologii, kde mi zjistili zvětšení pravé srdeční komory. Začala jsem si měřit TK a zjistila jsem, že lék Prestarium neo forte, který má udržet TK 24 hod., po 12 ti hodinách už mám hodnotu TK (130/100 -105). Tabletu jsem tedy začala půlit a TK se upravil na hodnotu (130/80 -85). Jenže se jedná o potahovanou tabletu, která se nemá půlit, tak nevím jestli se lék nevstřebává jinde než má. Moc děkuji za odpověď.

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
myslím si, že dělení tablety, která je v ústech dispergovatelná, by nemělo vadit, ale bez rysky ji nemusíte přesně rozdělit. Více by Vám řekl lékárník. Vzhledem k tomu, že existuje Prestarium Neo tbl. à 5 mg, nemusíte otázku půlení tablety à 10 mg řešit a můžete brát celou tabletu à 5 mg ráno i večer.

Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) při obou variantách léčby – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 533  —  Cosyrel a snížení výkonnosti, zadýchávání [Kateřina, 15.08.2018]

Dobrý den, je mi 42 let, cca 20 let beru prášky na vysoký krevní tlak (esenciální hypertenze) -před těhotenstvím Sectral, pak Vasocardin. Před rokem mi vystřelil tlak na 220/120, došlo k úpravě medikace -teď mám Cosyrel 1x 5 mg. Aktivně sportuji (badminton, běh, kolo, inliny..). Ale pociťuji pokles výkonnosti -do kopce se zadýchám, při námaze se potím, přibrala jsme asi 5 kg. Vždy jsme byla plná energie a teď se cítím utlumená. Může to mít spojitost s léky na VKT? Existují nějaké, které by nesnižovaly výkonnost? Děkuji Kateřina

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
pokud jste sportovala i dříve při Vasocardinu, obtíže asi nebyly ani těch 5 kg navíc. Současný přírůstek na váze se může samozřejmě také podílet. Na únavě se může podílet výrazné snížení klidového TK proti dřívějšku dosahující dolní hranice normy nebo dokonce pod ní i nežádoucí účinek beta-blokátoru bisoprololu (jedna z lékových komponent ve fixní dvojkombinaci Cosyrelu) bez závislosti na hodnotě TK.
Bisoprolol, patří do skupiny beta-blokátorů stejně jako dříve užívané léky Sectral nebo Vasocardin, které tlumí srdeční výkon při fyzické zátěži, což se může projevit zadýcháváním a utlumeností. Pokud není nějaký důvod pro podávání beta-blokátoru (např. rychlá srdeční frekvence, bušení srdce), lze zvážit kombinaci perindoprilu (druhá komponenta Cosyrelu) s jiným lékem.

Dotaz č. 532  —  Vysoký tlak [Vendy, 13.08.2018]

Dobrý den. Mojí mamce je 76 let. Bere Tezeo 1-0-1 a Furon 1-1/2-0. Po ránu po práškách se sníží tlak až na 90/40 už i omdlela. Byla změna od lékaře na Furon 1-0-0 a Tezeo 0-1-0 a tlak je 160/105. Nevíme tedy jak s kombinovat léky. Velmi děkuji za odpověď a přeji přijemný den.

Lékař [17.08.2018]:

Dobrý den,
není jasné, jaká byla předchozí léčba a důvod její změny. Furon se pro léčbu samotné hypertenze obvykle nepoužívá, nejspíše jen v případě snížené funkce ledvin nebo snížené funkce srdce. Pokud tableta Tezea obsahuje 80 mg účinné látky telmisartanu, neměla by se tato dávka překračovat. Hodnoty TK, které zmiňujete, jsou nejspíše naměřené během dopoledne. Nemá příliš cenu zkoušet podat ráno ½ tbl. Furonu a ½ tbl. Tezea a zbytek léků později, ale je třeba si co nejdříve vyjednat návštěvu u lékaře.
Zkontrolujte TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

Dotaz č. 531  —  Dotaz [Marian, 11.08.2018]

Dobrý den chci se zeptat ,mám předepsané léky na snížení krevního tlaku a to Prestarium neo combi 5mg,a triplixam 5mg.Nejsem si jistý ,zda li mám užívat oba léky ráno před jídlem a nebo jeden ráno a triplixam večer , děkuji za odpověď

Lékař [12.08.2018]:

Dobrý den,
správně Vám měl lékárník napsat na krabičky léků dávkování. Pokud byste oba léky měl brát ráno, bylo by to zbytečné, protože existuje nejsilnější verze Triplixamu, která v jedné tabletě obsahuje oba Vaše léky. Více léků nebo vyšší dávky léků se berou obvykle ráno. Zkuste Triplixam ráno a Prestarium neo Combi večer.
Zkontrolujte normalizaci TK pomocí domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK a denní profil TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby.

 

Dotaz č. 530  —  Rmidjl [jcvaej, 09.08.2018]

buy generic levitra uk levitra uso giornaliero http://levitranew.com

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 529  —  Zapomenutý lék - dovolená [Zbyněk, 09.08.2018]

Dobrý den, beru lék Tezeo 80mg. V neděli jsme odjeli na dovolenou do Chorvatska a je to již 4 den co jsem bez léku. Muže mi hrozit nějaké nebezpečí při tomto výpadku? Případně čeho se mám vyvarovat? Na dovolené budu jeste 3 dny do neděle. Zatím žádné komplikace nepociťuji. Na jaké příznaky si mám dát pozor? Děkuji za odpověď.

Lékař [10.08.2018]:

Příznaky vysokého TK by byly patrně stejné jako při Vašem osobním tlakovém rekordu (bolesti hlavy, typicky v zátylku, závratě, zvracení anebo žádné). Pokud jste neměl žádné příznaky i při vysokém TK, tím spíše si nechte změřit TK v lékárně a podle výše TK jednejte. Při mírném zvýšení TK nedělejte nic, při výraznějším zvýšení kontaktujte svého lékaře v ČR, aby Vám poslal mailem zprávu s výčtem léků a dávek, event. elektronický recept pro lékárníka v Chorvatsku. Cenu léku hradíte samozřejmě v plné výši. Měření TK je třeba provést metodicky správně, tj. sedět s podepřenými zády minimálně 5 minut, pak se 2 -3x změřit v minutových intervalech -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.  

Opakované dotazy dokumentují fakt, že poradna nemůže nahradit návštěvu nebo komunikaci s vlastním praktickým lékařem, který pacienta zná a může mu poradit, zda pro něj cesta do ciziny neznamená velké riziko, event. jak toto riziko snížit. V době mobilů by neměl být problém si zapsat telefonní číslo ordinace svého praktického lékaře a v cizině ho podle potřeby i použít. Především je třeba mít před cestou sjednané zdravotní připojištění, protože i dosud plně zdravý může zakopnout a při pádu si zlomit některou končetinu. Je třeba počítat s tím, že za návštěvu lékaře je někdy třeba v cizině hned zaplatit a peníze dostanete od zdrav. pojišťovny až dodatečně. Lépe za prohlídku u lékaře v cizině zaplatit než ušetřit a doufat, že při vysokém tlaku k cévní mozkové příhodě nedojde. Je vhodné, aby chronici měli seznam svých chorob, resp. diagnóz a seznam léků včetně jejich síly a dávkování (vzorní pacienti by mohli být i zapsané chemické názvy léků) pro snazší komunikaci s lékařem (event. lékárníkem) v cizině.

Dotaz č. 528  —  Dotaz k náhradě léku Blessin Plus H 160/12,5 mg [Vilém, 09.08.2018]

Dobrý den, v souvislosti s náhradou léku Blessin Plus H 160/12,5 mg se obracím na Vás s dotazem jakou náhradu uvedeného léku by jste mi doporučil s nejméně nežádoucími účinky. Pro úplnost uvádím, že je mi 67 let (sportuji, denní jízda na kole 10 km) a vzhledem k odpovídajícím hodnotám TK by mne zajímala možnost při stabilizaci TK za poslední 3 roky na 125/85 postupného vysazení léků na tlak -údajně dlouhodobé užívání léků zatěžuje organismus (připojení souboru se mi nepodařilo). Děkuji za odpověď.

Lékař [12.08.2018]:

Dobrý den,
valsartan obsažený v Blessinu patrří do skupiny sartanů, která má ze všech antihypertenzív nejméně nežádoucích účinků. Není třeba měnit vyzkoušený lék. Stejné složení má lék Valsacombi 160/12,5, který škodlivou příměs, kvůli které se stahuje Váš Blessin Plus H 160/12,5 mg, neobsahuje.
Pokud lze využít rezervy v režimových opatřeních, lze za kontroly TK podle pokynů lékaře snížit dávku, event. i počet podávaných léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Není jasné, zda uvedená hodnota 125/85 mmHg je metodicky správně naměřený průměrný TK za více dní. Pokud ano, je hodnota spodního tlaku hraničně vyšší – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pořiďte záznam týdenního cyklu domácího měření TK (DMTK) při užívání léku Valsacombi 160/12,5. Při nižším průměrném TK za týdenní cyklus, lze zvážit snížení antihypertenzní medikace. Vytištěný záznam DMTK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu rozhodnutí o úpravě léčby. Při nastavení léčby je třeba přihlédnout stavu srdeční vady.
Nebojte se, léky jsou testované na dlouhodobé podávání. Navíc se doporučuje provádět laboratorní kontroly 1x za 1 – 2 roky.

Dotaz č. 527  —  Léky na tlak [Michaela, 06.08.2018]

Dobrý den, prosím Vás o radu. Brala jsem lék Valzap 160 mg. Nyní mi paní doktorka změnila lék na Carzap 16 mg. V příbalovém letáku píší Užívat po poradě s lékařem, pokud jste někdy měla mrtvici. Je mi 47 let. V 22 letech jsem měla cévní mozkovou přihodu. Od té doby jsem bez problémů. Užívám Anopyrin 100 mg denně. Myslíte, že mohu lék užívat? Děkuji za odpověď.

Lékař [10.08.2018]:

Dobrý den,
předpokládám, že Vám důvod změny lékařka vysvětlila (Valzap stažený na pokyn SÚKLu) a jistě by Vám vysvětlila to, na co se mě ptáte. Dostala jste lék ze stejné lékové skupiny sartanů, které mají v podstatě stejný účinek na snížení TK. Příbalový leták Carzapu je na rozdíl od ostatních léků skupiny je trochu odlišně formulován, zatímco podrobné informace pro lékaře jsou pro všechny léky skupiny stejné. Pokud by Vám Carzap nevyhovoval, můžete se vrátit k valsartanu bez škodlivé příměsi vyráběném jinou firmou (Valsacor).
Je divné, že jste měla cévní mozkovou příhodu (CMP) v tak mladém věku. Předpokládám, že diagnóza CMP byla potrzena i neurologem. Nešlo o výduť mozkové tepny (aneurysma)? Neberete více léků na snížení TK a léky na snížení cholesterolu? V rámci sekundární prevence po prodělané CMP by měl být cílový TK přísný, spíše na dolní hranici normy, vrchní TK méně než 130 mmHg. Prokázalo se, že důsledné snížení TK více snižuje riziko recidivy CMP.
Nedostatečně snížený TK může navíc při současné preventivní léčbě Anopyrinem ohrožovat větším rozsahem poškození mozku při krvácení z mozkové tepny.

Dotaz č. 526  —  Vysoký diastolický tlak [Marie, 05.08.2018]

Dobrý den, Je mi 61let a už rok beru na vyšší diastolický tlak kolem 90mmHg -1xdenně Ramipril 2,5 + 2x týdně Rawel SR. Snížil se mi jen systolický , ráno- 105/85, večer- 115-125/98. Je nutná úpravy léků ? Každý den mám ráno svižnou procházku cca 5-10km a mám mírnou nadváhu. Jinak zdráva. Co mám změnit?

Lékař [07.08.2018]:

Dobrý den,
není jasné, ve který den po podání Rawelu SR byl TK změřen. Systolicky TK je nižší až nízký. Obvykle se podávají léky denně. Pro posouzení účinnosti léčby se používá celkový průměrný TK, resp. průměrný ranní a večerní TK, dosažený během týdenního cyklu domácího měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Samotný Ramipril 2,5 patrně nevedl k normalizaci TK. Lze zkusit efekt samotného Rawelu SR podávaného denně. Pokud by byl TK nízký, lze provizorně nožem půlit tabletu Rawelu. Pokud bude léčba vyhovovat, lze použít Indapamid PMCS à 2,5 mg v dávce ¼ tbl. denně (speciálně tvarovaná tableta, která se dá prstem snadno čtvrtit). V případě neúspěchu lze zvážit použití léku ze skupiny blokátorů kalciových kanálů dihydropyridinového typu.

Dotaz č. 525  —  Léky - změna [Ala, 05.08.2018]

Dobrý den, užívám již delší dobu lék Betaxolol 20 mg -1/2 denně. Paní doktorka mi vzhledem k tomu, že se mi často točí hlava nyní předepsala nový lék TEZEO 40 mg s tím, že mám brát celý. Nevím, zdá se mi, že je to vyšší dávka a bojím se, že potíže budou horší. Dnešní tlak (beru ještě původní lék) byl 129/90, tep 55. K tomu ještě beru lék Prosuplin, který, jak mi řekl pan doktor na psychiatrii tlak někdy snižuje. Paní doktorka má dovolenou a já tedy nevím, jestli mám nasadit nový lék. Děkuji za odpověď.

Lékař [07.08.2018]:

Dobrý den,
není jasné, zda točení hlavy souvisí se vzestupem TK nebo je naopak při jeho nízké hodnotě, kdy a za jakých okolností k němu dochází (při postavení při jeho nedostatečném vzestupu?, při maximálním účinku léku po cca 4 hodinách?, ráno před braním léku?). V době obtíží je třeba 2-3x změřit TK a tep a pro srovnání znovu v době, kdy jste bez obtíží. Kromě toho je vhodné provést týdenní cyklus domácího měření TK (DMTK) za stávající léčby Betaxololem– viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK týdenního cyklu měření a záznamy TK z měření při závratích předejte své lékařce. Pokud bude týdenní cyklus měření TK v normě a měření TK při závratích bez výraznějších extrémů TK, je možná lokální příčina závratí (vnitřní ucho) – potřebné ORL vyšetření. Jako příčinu závratí nelze vyloučit nežádoucí účinek Betaxololu nezávislý na změnách TK, i když by se měl objevit spíše již na začátku jeho užívání.
Obecně je Tezeo z více důvodů lepší lék než Betaxolol, pokud není pro jeho podání nějaký další důvod (např. zpomalení srdeční frekvence). Podle mg účinné látky nelze u různých léků usuzovat na stejný účinek na snížení TK. Prosulpin může v kombinaci s antihypertenzívy ještě více snižovat TK. Pro jistotu můžete na začátku léčby snížit dávku Tezea na 20 mg (1/2 tbl. Tezeo à 40 mg) a dávku postupně opatrně zvyšovat, lépe za kontroly DMTK. Zbytek Betaxololu si můžete ponechat pro případ nesnášenlivosti Tezea, i když je to velmi málo pravděpodobné.

Dotaz č. 524  —  Lokren [anton, 29.07.2018]

Beru Lokren 1x večer, dnes večer jsem vzal omylem 2x. účinek?

Lékař [29.07.2018]:

Dobrý den,
u hypertenze je maximální dávka 20 mg denně, u námahové anginy pectoris lze výjimečně použít 40 mg denně.
Ráno zkontrolujte TK a srdeční frekvenci. Pokud bude nižší než 50 tepů za minutu, navštivte svého lékaře.

Dotaz č. 523  —  Losartan 100 mg a Aspirin 81 mg [Mia, 25.07.2018]

Dobry den, je mozne brat tyhle leky soucasne? Lek na tlak byl predepsan a Aspirin beru preventivne....spolu s Multivitaminem.

Lékař [29.07.2018]:

Dobrý den,
preventivní podávání malé dávky acetylsalicylové kyseliny (Aspirin) cca 100 mg denně je odůvodněné u hypertoniků po prodělané cévní mozkové příhodě nebo srdečním infarktu (sekundární prevence). U ostatních hypertoniků se zvažuje jen u osob s velmi vysokým kardiovaskulárním rizikem nebo u osob se sníženou funkcí ledvin. Jinak se rutinní podávání Aspirinu u hypertoniků nedoporučuje. Při nedostatečně sníženém TK může naopak ohrožovat větším rozsahem poškození mozku při krvácení z mozkové tepny.
O podávání Aspirinu by měl rozhodnout Váš praktický lékař, který zná Vaše prodělané a/nebo přítomné choroby, při kterých by podávání Aspirinu mohlo vadit.

Dotaz č. 522  —  Změna léků na TK. [Hanka, 21.07.2018]

Dobrý den . Již delší dobu užívám Valsacombi (80/12.5). Lékař mi po zveřejnění o škodlivosti Valzapu udělal změnu a předepsal Telmisartan Egis. Můj dotaz je, který z těchto léků je pro zdraví šetrnější. Tlak 135/85 (kolísavý). Jinak se s ničím neléčím. Děkuji. Hanka.

Lékař [29.07.2018]:

Dobrý den,
dle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je Vámi dosud užívaný Valsacombi v pořádku, takže ho můžete brát klidně dál. Stahování z oběhu se týká identického léku vyráběného jinými firmami – viz odpověď na předchozí dotaz.
Telmisartan je příbuzný lék valsartanu obsaženého s diuretikem Hydrochlorothiazidem ve fixní dvojkombinaci Valsacombi, takže jste dostala náhradou 1 lék za kombinaci 2 léků v jedné tabletě, který bude patrně TK méně snižovat. Telmisartan a valsartan patrří do skupiny sartanů, která má ze všech antihypertenzív nejméně nežádoucích účinků.
Není jasné, zda uvedená hodmota TK je průměrný TK se starým nebo novým lékem.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.
Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat praktický lékař.

Dotaz č. 521  —  Ohledně léku [janina, 19.07.2018]

Vážení, beru lék Valzap 160mg a na Primě v tel. novinách bylo sděleno, že tento lék obsahuje Valsartan, který by mohl být karcinogenní a že bude i s jinými stažen s lekáren. Po tomto léku, který beru delší dobu mi není dobře, již jsem to sdělila ošetřujícímu lékaři, který mi odpověděl, že si zvyknu. PROSÍM, CO JE NA TOM PRAVDY. Děkuji Janina

Lékař [20.07.2018]:

Dobrý den,
dle zprávy SÚKL se stahují některé léčivé přípravky s léčivou látkou valsartan kvůli možné příměsi nečistoty, jejíž přítomnost je z dlouhodobého hlediska neakceptovatelná (karcinogen). Týká se to i Vašeho Valzapu. Vaše pocity nevůle však zřejmě nesouvisejí s přítomnosti nečistoty v léčivé látce. Váš lékař by Vám měl napsat doporučovanou náhradu – valsartan od jiné firmy. Ve Vašem případě je vhodné zvážit předpis chemicky odlišného příbuzného léku (sartanu) se stejným mechanismem účinku.

V České republice se stahování týká všech šarží následujících přípravků:
Léčivý přípravek Držitel rozhodnutí o registraci
Blessin a Blessin Plus H Egis Pharmaceuticals
Kylotan Neo a Kylotan Plus H Gedeon Richter
Valzap a Valzap Combi Zentiva
Vanatex HCT Pharmaceutical Works Polpharma S.A.

Jak by měl postupovat pacient užívající léčivý přípravek s valsartanem?
1. Zkontrolujte, jaký léčivý přípravek s valsartanem užíváte. Stahováním nejsou dotčeny léčivé přípravky Valsacor, Valsacombi a Entresto*)
2. Pokud užíváte léčivý přípravek s valsartanem uvedený v tabulce, bez porady s lékařem léčbu nepřerušujte. Užíváním stahovaných léčivých přípravků s valsartanem nehrozí pacientům bezprostřední zdravotní nebezpečí.
3. Pokračujte tedy v léčbě a při nejbližší možné příležitosti se dostavte ke svému ošetřujícímu lékaři, který vám předepíše jinou vhodnou náhradu za léčivý přípravek s obsahem valsartanu dotčený stahováním. Lékař má možnost výběru z více léčivých přípravků, proto není léčba vašeho onemocnění nijak ohrožena.
4. Pokud máte opakovací recept, navštivte svého lékaře ještě před vyzvednutím dalších balení v lékárně.
5. Nevyužívané léčivé přípravky včetně neotevřených balení odevzdejte k likvidaci v lékárně.

SÚKL pracuje na co nejrychlejším prošetření situace a vyhodnocení potřebných opatření za účelem ochrany veřejného zdraví. SÚKL upozorňuje, že nastalá situace se může průběžně měnit a jakmile budou k dispozici další aktuální informace, bude o nich ihned informovat na svých webových stránkách a v médiích.
Tiskové a informační oddělení
11. 7. 2018

Dotaz č. 520  —  Lék na vys. kr. tlak [Antonie Štefková, 16.07.2018]

Užívám lék Combiso 2,5 a  v poslední době se mi velmi zvýšily hladiny cukru, kys. močové a cholesterolu, což je vedlejší negativní účinek tohoto léku dle příbalového letáku. Myslím, že můj živ. styl i jídelníček jsou celkem zdravé.Nebylo by vhodné zvolit jiný lék na hypertenzi, nemohou to být důsledky léku, který užívám? Velmi děkuji za odpověď radu.

Lékař [23.07.2018]:

Dobrý den,
Combiso je fixní dvojkombinace beta-blokátoru bisoprololu a minimální dávky diuretika Hydrochlorothiazidu. Pokud lék Combiso užíváte delší dobu, měly by se patrně nežádoucí metabolické účinky projevit již dříve. Možná, že kombinaci těchto léků dostáváte i z jiných důvodů (např. při rychlé srdeční frekvenci nebo pro nesnášenlivost jiných léků), protože z hlediska léčby samotné hypertenze se tato kombinace kvůli nežádoucím metabolickým účinkům dnes nedoporučuje. Nelze vyloučit i vznik a/nebo zrychlený vývoj cukrovky, poruchy metabolismu tuků a dispozice ke zvýšení koncentrace kys. močové, ke kterým dochází v menopauze. Podíl negativního metabolického vlivu Combisa lze ukázat při jeho náhradě metabolicky neutrálními (event. i pozitivním) antihypertenzívy.

Dotaz č. 519  —  Valsacombi [Frantisek Tenora, 12.07.2018]

dobrý den , beru na tlak Valsacombi 80mg/12,5 mg . Dnes jsem se v tisku dočetl , že některé léky na tlak jsou podle SÚKL škodlivé. Týká se to i tohoto léku?

Lékař [15.07.2018]:

Dobrý den,
taková nepřesná zpráva v tisku patří do kategorie poplašných zpráv, které bývají trestné. Bylo by záslužné, kdybyste o tom SÚKL informoval.
Obecně je většina léků ve vysokých dávkách jedovatá. Někdy mohou být nebezpečné i při běžných dávkách, pokud dojde k závadě při výrobě léků. Proto se rozlišují určitá množství léků, která se vyrobí v určité době za stejných podmínek, jako šarže. Pokud se vyskytne s lékem nějaký problém, SÚKL nařídí stažení celé šarže z lékáren i od spotřebitelů.
Zapište si šarži svého Valsacombi 80/12,5 a zeptejte se v některé lékárně, zda je lék v pořádku.

Dle zprávy SÚKL se stahují některé léčivé přípravky s léčivou látkou valsartan kvůli možné příměsi nečistoty, jejíž přítomnost je z dlouhodobého hlediska neakceptovatelná (karcinogen). Váš lék Valsacombi je v pořádku -viz následující text, bod 1 pokynů pro pacienty.

 

V České republice se stahování týká všech šarží následujících přípravků:

Léčivý přípravek

Držitel rozhodnutí o registraci

Blessin a Blessin Plus H

Egis Pharmaceuticals

Kylotan Neo a Kylotan Plus H

Gedeon Richter

Valzap a Valzap Combi

Zentiva

Vanatex HCT

Pharmaceutical Works Polpharma S.A.

 Jak by měl postupovat pacient užívající léčivý přípravek s valsartanem?

1.       Zkontrolujte, jaký léčivý přípravek s valsartanem užíváte. Stahováním nejsou dotčeny léčivé přípravky Valsacor, Valsacombi a Entresto*)

2.       Pokud užíváte léčivý přípravek s valsartanem uvedený v tabulce, bez porady s lékařem léčbu nepřerušujte. Užíváním stahovaných léčivých přípravků s valsartanem nehrozí pacientům bezprostřední zdravotní nebezpečí.

3.       Pokračujte tedy v léčbě a při nejbližší možné příležitosti se dostavte ke svému ošetřujícímu lékaři, který vám předepíše jinou vhodnou náhradu za léčivý přípravek s obsahem valsartanu dotčený stahováním. Lékař má možnost výběru z více léčivých přípravků, proto není léčba vašeho onemocnění nijak ohrožena.

4.       Pokud máte opakovací recept, navštivte svého lékaře ještě před vyzvednutím dalších balení v lékárně.

5.       Nevyužívané léčivé přípravky včetně neotevřených balení odevzdejte k likvidaci v lékárně.

SÚKL pracuje na co nejrychlejším prošetření situace a vyhodnocení potřebných opatření za účelem ochrany veřejného zdraví. SÚKL upozorňuje, že nastalá situace se může průběžně měnit a jakmile budou k dispozici další aktuální informace, bude o nich ihned informovat na svých webových stránkách a v médiích.

Tiskové a informační oddělení

11. 7. 2018

Dotaz č. 518  —  Dotaz č. 517 — Vysoký tlak - lék Tarka a Tinnitus [Richard Palan, 11.07.2018]

Dbrý den, jen dodávám k dotazu č. 517, je mi 32 let, nikdy jsem nebyl nemocný, mám nadváhu (185 cm/103 kg), pracovně vytížený (manažer logistiky, hodně stresu) začal jsem každý den běhat/chodit, chci se dostat na svou váhu co nejrychleji.....ale to hučení v hlavě mne opravdu níčí....mám lehké spaní, spím standardně se špunty, a ted je to opravdu v noci šílené, a probudím se v 5 ráno a už neusnu....

Lékař [15.07.2018]:

Viz odpověď na předchozí dotaz č. 517.

Dotaz č. 517  —  Vysoký tlak - lék Tarka a Tinnitus [Richard Palan, 11.07.2018]

Dobrý den, předminulý týden mi byl předepsán lék na vysoký Tlak Tarka 2/180, nechtěl jsem lék brát, nicméně večer mám stále vyšší diastol tlak (90-100), tak jsem raději začal minulý týden. 1 tableta/den. Nicméně prakticky ihned po nasazení mne začalo pískat v uchu, je to velmi nepříjemné, byl jsem tento týden u ORL (žádný nález), a poté i u praktické lékařky. ORL mi řekl že to muže být zbpůsobeno Tarkou, ale mělo by to přestat až si tělo zvykne, doktorka mi řekla prakticky totéž, že se nemám stresovat. ALe co když je tinitus permanentní, nebo nebylo by vhodné vyměnit léky?? Uvažuji že bych přestal brát, jestli se to uklidní. Na ORL mi dále řekli že pokud to do tydne nezmizí, tak mi předepiše Betaserc, ale at Tarku stále beru. Tak nevím, jsem dost zoufalý, protože nemohu moc spát a už jsem opravdu unavený a je mi hrozně. Děkuji Richard Palan

Lékař [15.07.2018]:

Dobrý den,
nevím, zda jste situaci mezitím neřešil vyžádanou dřívější návštěvou lékařky a výměnou Tarky za jiné léky na snížení TK bez nežádoucího účinku. Není jasné, zda jste před nasazením Tarky bral nějaké antihypertenzívum. Pokud se kvůli hučení v hlavě nevyspíte, mohl byste se vrátit nouzově ke staré medikaci i za cenu přetrvávání zvýšeného tlaku. V případě čerstvě zahájené antihypertenzní léčby nelze vyloučit ani vliv výrazného kolísání TK.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Oba vytištěné záznamy TK předejte lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny) k výrazně nízkému TK.

Dotaz č. 516  —  Vysoký krevní TK [Majka, 11.07.2018]

Dobrý den pane doktore,moje maminka (82let)užívala léky na TK Prestarium neo 1-0-1,Nitresan 10 1/2-0-1,Lokren 20 1/2-0-0,Metypred 4-1/2 ob den(z revmatologie RA užívá 4 roky) při kontrole na interně byla změna ordinace-nově Indapamid 2,5 mg 2xtýdně, Nitresan 10 1/2-0-1/2,Prestarium neo 1-0-1,Lokren 20 1/2-0-0,Metypred 4 1/2-0-0 ob den, ráno před užitím léků má TK 170/90 po užití léků s Indapamidem -udává slabost,hučení v hlavě, TK -140/46,P-65 měřeno v 9hod.,během dne TK- 150/80,po užití večerních léků TK- 120/70,ráno pak TK -175/95,léky na odvodnění ji nedoporučuje revmatolog ani PL z důvodu hodnot kreatininu 125,Na- 128,K-5,3. Děkuji za odpověď. Majka

Lékař [13.07.2018]:

Dobrý den,
pokud mohu v tomto složitějším případě na dálku na základě poskytnutých informací něco radit kromě častějších laboratorních kontrol včetně sledování bilance tekutin (s event. konzultací nefrologa), je to vzhledem k věku, hodnotě kreatininu a iontů podstatné snížení dávky Prestaria Neo. Zvětšení efektu vysoké dávky léku na snížení TK je ve srovnání se střední dávkou stejně minimální. Nelze vyloučit, že se vysoká dávka Prestaria Neo může nepříznivě podílet na odchylkách iontů. Po jejich úpravě lze při vysokém TK zvážit podání malé dávky Indapamidu denně (1/4 tbl. Indapamidu PMCS 2,5 mg).

Dotaz č. 515  —  Divy v merani tlaku [Nikus, 10.07.2018]

Dobry den..Mam 35 rokov a trpim neurogennou tetaniou a panickou poruchou..pri zachvate mi niekedy vyleti tlak..no uz sa mi stalo,ze prve meranie bolo 115/67 a potom druhr zrazu ze 144/122 a tretie uz zase dobre..je to normalne? A stale pocuvamdoktorku ze na panicku poruchu este nikto neumrel. Ale pri takom tlaku ma moze odvalit nie? Dakujem za odpovede :-)

Lékař [15.07.2018]:

Dobrý den,
vysoké hodnoty TK patrně snášíte dobře, takže při jejich výskytu nemáte bolesti hlavy ani závratě, nezvracíte ani nemáte pocit na zvracení. Záleží také na tom, jak časté jsou panické ataky (jeden denně nebo týdně?) a na nastavení psychiatrické léčby, která by jejich výskyt měla výrazně zredukovat. Navíc jsou záchvaty dle Vašeho líčení krátké (několik minut?), takže se dá lékem na snížení TK těžko zasáhnout.

 

Dotaz č. 514  —  Léčba vysokého krvního tlaku [Eva Ušáková, 09.07.2018]

delší dobu se léčim na vysoký krevní tlak, až po nasazení léku Triplixam kariolékařem jse mi tlak znížil, no po roku používání jse mi někdy po ránu tzv. motá hlava, strácím stabilitu a mám problémy se zažíváním. Je to možné připisovat právě tomuto léku.Děkuju za odpověď

Lékař [10.07.2018]:

Dobrý den,
Váš dotaz byste měla adresovat svému ošetřujícímu kardiologovi nebo praktickému lékaři, kteří vědí, jak silnou verzi Triplixamu užíváte a zda v posledním roce neberete silnější verzi. Také vědí, zda jste nezhubla a více se nehýbáte nebo neberete nějaký jiný lék, který zvyšuje účinek Triplixamu, což by mohlo snížit TK. Některé Vaše obtíže ukazují na přechodný nízký tlak, některé mohou být nežádoucí účinek nebo mají lokální příčinu – nějakou chorobu v oblasti zažívacího traktu. Podezření na nízký TK by se mělo objektivizovat nejlépe domácím měřením TK, protože obtíže nejsou denně.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Oba vytištěné záznamy TK předejte lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.
Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny) k výrazně nízkému TK, který byste již vnímala jako ospalost, mohla byste být apatická a mít závratě po postavení. Méně výrazé snížení TK, které ještě nevnímáte, by se mohlo prohloubit za horka, v klidu a po jídle.
Na druhé straně není zaručeno, že optimální účinek Triplixamu (normalizace TK) vydrží do druhého dne do nové dávky trojkombinace. V tom případě je vhodné zvážit rozdělení složek trojkombinace na ráno a večer.
Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat praktický lékař.

 

Dotaz č. 513  —  Dotaz [Jana Kalendová, 08.07.2018]

Mám velký dotaz, beru na tlak Moxostad 0.2mg 2-0-1, l Valzap 160mg 1-0-1- a Nebivolol 5mg 1-0-1/2, což je na mnoho. Předepisuje mi je obvodní lékař Občas mám kontrolu, tlaku. Několikrát již jsem uváděla, že mi Valzap 160mg nedělá dobře / mam bolesti hlavy, břicha, svalů, zvracení, kolaps, již několikrát mě odvezli s kolapsem do nemocnice a  průjmy. Tlak se mi také zvýší 221/112/91, k tomu se přidá brnění celého těla i jazyka jak na mrtvici. Musím si vzít, Lexaurin 0,3 mg, lék proti bolesti a Tensiomin 25 mg, ale taklhle to nejde do nekonečna. Kam se mám obrátit, co dělat. Děkuji Jana Kalendová

Lékař [10.07.2018]:

Dobrý den,
zvyšování dávek léků do maximálních dávek nevede k úměrně výraznějšímu poklesu TK. Při vysokých dávkách léků bývají častější a intenzívnější nežádoucí účinky.
Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 512  —  Užívání léku Betaloc Zoc [Lenka Horová, 06.07.2018]

Dobrý den, pane doktore. Byl mi diagnostikován vysoký krevní tlak a předepsány léky Betaloc Zok 50 mg 1x denně ráno. Lék užívám druhý měsíc. Poslední dobou pociťuji často silné bušení srdce v kombinaci se zpomalenou mimikou (jakoby ochablé svaly úst) a pomalejšími pohyby prstů u rukou, lehké motání hlavy, třes rukou. Může tyto stavy způsobit předepsaný lék? Na ECHO kardio jsem objednaná až ke konci měsíce, požádala jsem o toto vyšetření sama svého PL. Děkuji předem za váš názor.

Lékař [09.07.2018]:

Dobrý den,
pokud jste ve stejném čase nezačala brát nějaký jiný lék nebo jste ho nebrala již předtím (možnost interakce), jsou Vaše obtíže způsobené Betalokem. Obtíže jsou převážně způsobené výraznějším poklesem krevního tlaku a zpomalením srdeční frekvence, zčásti jde zřejmě o nežádoucí účinek v oblasti nervového systému, který se projevuje jako svalové postižení nezávisle na poklesu TK. Podaná dávka Betaloku je na Vás vysoká, ale stanovení přiměřené dávky je obtížné (různí jedinci reagují různě velkým poklesem TK). Stanovení dávky navíc ztěžuje měření TK pouze v ordinaci, které je falešně vyšší v důsledku efektu bílého pláště.
Možnost objektivnějšího domácího měření TK zatím asi nemáte. Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat praktický lékař.
Lze si orientačně změřit alespoň tep, pokud to Vy sama nebo někdo v okolí umí.
Nejsnažší by bylo telefonicky kontaktovat svého lékaře a vyjednat si event. dřívější termín kontroly. Pokud je to v době dovolených a obtížných zástupů problém, je možné si nechat metodicky správně! změřit TK (2 -3 měření za sebou) ve větší lékárně, kde prodávají tonometry. Pokud bude průměrný TK menší než 110/70 mmHg a tep nižší než 60/min., užívejte jen půlku tablety Betaloku a pořiďte několikadenní záznam TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Předpokládám, že jste již absolvovala nebo budete absolvovat EKG a základní laboratorní vyšetření (nutná vyšetření pro všechny hypertoniky), ECHO se v současné době pokládá jen za vhodné vyšetření v některých případech.

Dotaz č. 511  —  Vysazení léků a potíže s dýcháním [Leniik, 04.07.2018]

Dobrý den. 10 let jsem užívala léky na hypertenzi. A tlak a puls měla opravdu vysoký. Vždy začátkem léta se situace zhoršila, ale úpravou léků vše bylo v pořádku. Letos na začátku léta jsem začala opět sportovat, abych podpořila hubnutí. Najednou mi tlak vyskočil na 180/100, zadýchávala jsem se a pocit pálení v průdušnici při dýchání. Během posledního měsíce na mně vystřídali doktoři tak 4 různé léky na hypertenzi + betaloc. Tlak mi klesl na 80/40 a puls jen 39.. bylo mi tak zle, že jsem myslela, že to je můj konec. Je mi 33 let. Léky tedy vysazeny a nahrazeny pouze prestarium neo forte. Dál byl nízký tlak, tak jsem brala 5 dní půlku prášku a poté mi lékařka řekla vysadit úplně. Po 10 letech tedy nemám žádné léky na tlak. A překvapivě tlak do 120/80. Puls kol 60.. ale co mě trápí a dál pokračuje, to je stále klidové zadýchávání. Občasné pálení na hrudi. Které se zhoršuje v leže na levém boku a na zádech. Je to týden co nemám léky. Je možné, že to je komplikace po dlouhodobém užívání léků na hypertenzi a že se to srovná? Mám větší nadváhu a hubnu. Rtg plic byl v pořádku. Ekg také. Jen čekám ještě na vyšetření utz orgánů.. Děkuji a hezký den. Zedková L.

Lékař [08.07.2018]:

Dobrý den,
není jasné, kolik léků jste léta užívala (dva až tři – Prestarium Neo a Betaloc + X?) Za přechodným náhlým vzestupem TK bývá nejspíše přechodná stresová situace. Při měření TK v ordinaci se navíc uplatňuje efekt bílého pláště falešně zvyšující TK. Větší solení a nárůst hmotnosti TK zvyšují, větší fyzická aktivita naopak snižuje. Udávané obtíže patří do výrazně vyššího věku. Potřeba podpory srdce Prestariem by se mohla ukázat po jeho vysazení. Proč se znormalizoval TK? Jste mladá a nejasná situace, zvláště při trvajícím klidovém zadýchávání a občasném pálení na hrudi (při námaze?) vyžaduje komplexní vyšetření, které Vaši lékaři zřejmě plánují po ultrazvukovém vyšetření (zátěžové EKG, ECHO, laboratorní a plicní vyšetření).

Nelze se spoléhat na trvalou normalizaci TK bez léčby. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (DMTK) -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu měření TK předejte svému lékaři. Šlo by opatrně zkusit užívat malou dávku Prestaria, která by nesnižovala výrazně TK a mohla by ovlivnit dušnost.

Dotaz č. 510  —  Vysoký TK - Orcal [Jana Kuncová, 01.07.2018]

Dobrý den, pane doktore, moje maminka (věk 74 let) se dlouhodobě léčí s vysokým krevním tlakem . Před rokem prodělala mozkovou mrtvici. V té době užívala Orcal v nižších dávkách, po mrtvici jí byly dávky zvýšeny, přidány léky na cholesterol a ředění krve, hodnoty tlaku měla ukázkové, ale začaly jí otékat dolní končetiny. Proto jí lékařka Orcal 5 mg vysadila, otoky přestaly, a od té doby testuje kombinace léků, po kterých ale mamince večer vyšplhá hodnota horního krevního tlaku až na 200. Jediná kombinace léků Cosyrel 5mg/5mg a Lomir 5mg byla přijatelná. Nebylo by jednodušší a účinnější Orcal 5 mg 1x denně ponechat a přidat léky na odvodnění? Jaké doporučujete? Moc děkuji. S pozdravem Jana Kuncová

Lékař [08.07.2018]:

Dobrý den,
otoky dolních končetin (DK) jsou nežádoucí účinek, jehož výskyt a intenzita stoupá se zvýšením dávky Orcalu. Nevzniká na podkladě zadržování tekutin, takže léky na odvodnění moc nepomohou. Vzhledem k tomu, že se Lomir přestal vyrábět, je vhodné zvážit užívání kombinace nižší dávky Orcalu (amlodipinu), která ještě nepůsobila otoky DK, s perindoprilem (Prestarium Neo) obsaženým ve fixní dvojkombinaci Cosyrelu. Perindopril částečně brání otokům DK po Orcalu, takže by možná otoky DK nemusely vzniknout ani při dávce Orcalu 5 mg. Existuje i jejich fixní dvojkombinace perindoprilu a amlodipinu (Prestance 5/5). Uvedená dvojkombinace by mohla být silná – mohla by způsobit i výrazné přechodné snížení TK. Na druhé straně není zaručeno, že její účinek (normalizace TK) vydrží do druhého dne do nové dávky dvojkombinace. V tom případě je vhodné používat jednu komponentu ráno a druhou večer.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Oba vytištěné záznamy TK předejte její lékařce k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.
Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny) k výrazně nízkému TK, který by již vnímala jako ospalost, mohla by být apatická a mohla by mít závratě po postavení. Méně výrazé snížení TK, které ještě nevnímá, by se mohlo prohloubit za horka, v klidu a po jídle.
Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které jí může zprostředkovat praktická lékařka.

Dotaz č. 509  —  Lék Tezeo 80 mg na vysoký krevní tlak [kvaska, 28.06.2018]

Dobrý den, můj lékař mi předepsal lék Tezeo 80 mg na vysoký krevní tlak. Beru jeden prášek ráno spolu s tabletou Amloratio 10 mg a večer druhou tabletu Tezeo 80 mg. V lékárně mě upozornily, že dávka dvě tablety Tezea 80 mg je nepřiměřeně vysoká (daleko vyšší než maximální doporučená) a zatěžuje ledviny. Lékař na medikaci trvá. Je to tak vpořádku?

Lékař [30.06.2018]:

Dobrý den,
při vyšších a vysokých dávkách se antihypertenzní účinek léků úměrně nezvyšuje, ale jen velmi málo, takže i z tohoto důvodu je proto výhodnější přejít na kombinaci s dalším lékem s vhodným mechanismem účinku. Pokud je rozhodnutí o zvýšení dávky léku založeno na TK naměřeném lékařem nebo sestrou v ordinaci, může být hodnota TK vzhledem k efektu bílého pláště falešně vyšší a dávka podaného léku zbytečně vysoká. Možná by Vám stačila jen dávka 80 mg Tezea denně.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (DMTK) při stávající léčbě a bez večerní dávky Tezea 80 -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu měření TK předejte svému lékaři. Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat praktický lékař.

 

Dotaz č. 508  —  Léčba krevního tlaku a vliv na erekci [Lojza, 26.06.2018]

Dobrý den Lecim se na vysoký krevní tlak ,,140/90 Lékař mi předepsal valzap 80mg půlku prášku ráno. Tlak je teď 130/80. Léčilm se zhruba rok a dostavila se disfunkce erekce. Je možný vliv medikamentu na erekci. Pracuji na noc ,málo spím. Cítím celkovou únavu zhruba taky cca rok. Je mi 30 let. Jsem aktivní sportovec , běh , hokej , kolo a posilovna.

Lékař [30.06.2018]:

Dobrý den,
vliv některých léků na erekci je negativní, ale sartany, ke kterým patří i Valsap, mají mít na erekci naopak lehce pozitivní vliv. Lék navíc berete v nízké dávce. Spíše to vypadá, že erektilní dysfunkce souvisí s udávanou velkou pracovní a fyzickou zátěží při současném nedostatku spánku, možná i příliš sníženým TK při léčbě Valsapem.
Můžete však vyzkoušet i jiné sartany, např. telmisartan, zda se situace nezlepší. I když to nevypadá, že máte příliš snížený TK léčbou, je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (DMTK) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu měření TK předejte svému lékaři. Pokud by byl průměrný TK z celotýdenního cyklu měření TK bezpečně v normě nebo dokonce snížený, bylo by vhodné DMTK zopakovat po vysazení léčby.
Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat praktický lékař.

 

Dotaz č. 507  —  Léky na vysoký tlak a diuretika [Jana, 26.06.2018]

Dobrý den, pane doktore mám dotaz. V roce 2006 mi byl zjištěn vysoký krevní tlak -byla jsem po mateřské ve vyšším věku -40 let a rychlý nástup zpět do zaměstnání. Přibrala jsem během 4 ůlet skoro 40 kg. Mám nedomykavost chlopně tak mi můj MUDr.srdcař předepsal LokREN . Po čase mi to moje prakt.MUDr.vysadila a změnila na Vasalcombi . Byla jsem dusšná tak jsem dostala bisosoprol, tezefort a indap. Pořád chodím na WC. Myslím, že ty diuretika jsou pro mě zbytečná. A chci se zeptat můžu je vysadit ze dne na den? Nejraději bych se vrátila k Lokrenu, ale k mému srdcaři jdu až za 1,5 měsíc a moje MUDr. má dovolenou 14 dní. Děkuji Jana

Lékař [27.06.2018]:

Dobrý den,
chcete ode mne, abych Vám poradil, jak postupovat v léčbě hypertenze a nedomykavosti chlopně (které?) místo Vašich lékařů. Proč Vám praktická lékařka léčbu měnila? Krevní tlak se patrně zvýšil. Bisoprolol je betablokátor stejně jako Lokren, který se používá i pro jiné důvody než pro samotnou hypertenzi, zvláště při Vaší chlopenní vadě. Záleží také na tom, zda dávka bisoprololu odpovídá dávce Lokrenu. Předpokládám, že musíte mít nízký tlak, protože berete vlastně 3 další léky na snížení TK.
Myslím, že nejjednodušší postup je telefonicky kontaktovat Vašeho kardiologa a informovat ho o situaci, aby rozhodl, zda Vám může poradit telefonicky nebo Vás pozvat na dřívější kontrolu.

Dotaz č. 506  —  Vysoky krevni tlak [Ewa Szczerbová, 25.06.2018]

Vážený Pane Docente. Velice se Vám omlouvám, že si Vás dovolují obzežovat svym dotázem. Ale už si nevím rady, kde se mám obrátit. Můj Pan Dr. mi jen přídává dávky léků, které za nějaky čas prestavájí zabírat. Beru: Lozap, Rivodaron, Amicloton, Verospiron, Moxostad, a na ředění krve Eliguis. Pak jeste na štitnou žlazu Eutyrox. K tomu jestě magnezium. Nejsem obezni. Vážim 68kg.a měřím 169cm. Stravují se racionalně. Nekouřím, ani nepiju. Denně chodím na dvouhodinové procházky. Letos mi bude 80l. Jinak jsem zdravá a ještě chvála Bohu, mám dobrou paměť. Děkují Vám Vážený Pane Docente. PS. Velice se omlouvám, za délky a gramatické chyby. Ale jsem Polka . S úctou a poděkováním E.Sz.

Lékař [30.06.2018]:

Dobrý den,
v ordinaci se u lékaře uplatňuje efekt bílého pláště (falešně vyšší hodnota TK než objektivní TK je v důsledku poplachové reakce). Při domácím měření TK k tomu nedochází. Možná, že se zkoušely další léky, které ve výčtu neuvádíte, např. ze skupiny blokátorů kalciového kanálu nebo telmisartan ze skupiny sartanů místo Lozapu. Pokud ne, daly by se vyzkoušet. U pacientů s chorobami štítné žlázy se TK někdy hůře léčbou reguluje. Užívání Eliquisu a Rivodaronu ukazuje na arytmii – fibrilaci síní. Při fibrilaci síní se hodnota TK obtížně stanovuje. Při léčbě Rivodaronem je třeba kontrolovat funkci štítné žlázy.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu měření TK předejte svému lékaři, abyste dokumentovala event. nedostatečné snížení TK.
A nejsem docent.

Dotaz č. 505  —  Tlak [martin, 24.06.2018]

občas si změřím tlak a mám 130/96 -128/94 -je to normální stav? nebo jaky je vlastně optimální tlak beru pravidelně ráno verogalid 240mg,lisipril již několik let je mi 47 let

Lékař [30.06.2018]:

Dobrý den,
úspěšnou normalizaci TK léčbou posuzujeme podle průměrného TK za několik dní za sebou nižšího než 135/85 mmHg, jednotlivé hodnoty TK mohou být vyšší. Optimální průměrný TK je cca 130/80 mmHg.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
K měření TK je vhodnější mezinárodně certifikovaný tonometr s manžetou na paži.
Na www.dableducational.org najdete seznam skutečně mezinárodně certifikovaných měřičů krevního tlaku: Services Offered → Validation Status of Devices → Sphygmomanometers for Self-measurement of Blood Pressure (SMBP) → Upperarm Devices for Self Measurement of Blood Pressure

Dotaz č. 504  —  Zapomněl jsem asi jeden týden si brát lék Telmisartan sandoz 80mg [Trong Nguyen, 24.06.2018]

Dobrý den pane doktoři každý ráno jsem si brát 1/ 2 tablet Telmisartan sandoz 80mg ale minulý týden jsem zapomněl doma léky protože jsem si nebrál asi 6 dnů lék Telmisartan sandoz 80mg .Prosím o vysvětlení .Děkuji vám

Lékař [30.06.2018]:

Dobrý den,
vypadá to, že část otázky chybí. Je Vám divné, že TK je přes vysazení léku v normě nebo jen nepatrně zvýšený? V některých případech může antihypertenzní účinek přetrvávat za dobré konstelace (původně mírná hypertenze, lék s dlouhodobým účinkem, lék nasazený u hypertenze bílého pláště) delší dobu přetrvávat.

Je vhodné zjistit, zda léčbu lékem vůbec potřebujete. K tomu je třeba metodicky správně provést týdenní cyklus domácího měření TK cca 2 týdny po vysazení léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznamník TK předejte svému lékaři. Hypertenze bílého pláště (vyšší TK u lékaře, doma TK v normě) se při nepřítomnosti dalších rizikových faktorů léky neléčí.

Dotaz č. 503  —  Tlak [Svoboda, 22.06.2018]

Dobrý den Původně jsem bral léky na tlak Amlodipin 10 mg 1-0-0 Prenessa 4 mg 1-0-1 Indapamid 2,5 mg 1-0-0 Posilám v příloze tabulku s tlakem. Potom přišla nova MUDr a že mi prášky sjednotí Dostal jsem Prestance 10mg/10mg 1-0-0 Rhefluin 5mg 1-0-0 Když beru tyto prášky tak mi tlak hrozné skáče 160/95 nebo 138/87 Chodím často močit, mám průjem, většinou si připadám ráno jako po flámu. To trvá tak dopoledne. Potom to již celkem ujde. To je většinou tak po 2 hodinách když si vezmu prášky. To sjednocení se nějak nepovedlo.

Lékař [30.06.2018]:

Dobrý den,
nová kombinace je zřejmě silnější. Močopudný lék Rhefluin v dávce 50 mg je silnější než indapamid 2,5 mg. Navíc perindopril obsažený jak v Prenesse, tak v Prestance, berete pouze ráno. Pocit jako po flámu během dopoledne je patrně způsoben nízkým tlakem v době maximálního účinku léků cca po 4 hodinách. Lze to dokumentovat měřením TK po hodině alespoň do odpoledne do vzestupu TK. Obdobně by Vám asi nevyhovovala fixní trojkombinace Triplixam 10/2,5/10 mg 1-0-0 tbl. Lze vyzkoušet slabší variantu Triplixamu 5/1,25/5 podanou 1x denně ráno nebo 2x denně (ráno a večer) složenou z léků původní kombinace. Alternativně lze vyzkoušet Triplixam 5/1,25/10 a večer Prestarium Neo 5 mg napodobující původní kombinaci léků. Důležité je, aby trojkombinace léků podaná ráno nepůsobila hypotenzi a zároveň její účinek vydržel do podání nové dávky následující den ráno.
Kromě návratu k původní kombinaci, která vyhovovala, lze vyzkoušet variantu původní kombinace -brát celou dávku Prenessy večer (existují i tablety po 8 mg) a ostatní léky původní kombinace stejně. Lze zvážit vyzkoušení slabší fixní dvojkombinace Prestarium Neo Combi 5/1,25 v noci (pokud nebude v noci močopudná) a ponechat 10 mg amlodipinu ráno. Alternativně lze zkusit Prestarium Neo Combi ráno a amlodipin večer.

Dotaz č. 502  —  Krevní tlak-otoky [Jan Hájek, 22.06.2018]

Dobrý den.Ráno užívám betaxalol 20mg půlku +perindopril 8mg +rhefluin 5mg/50mg půlku.Večer pak nitrendipin 20mg +atorvastatin 10 mg +tamsulosin 0,4 mg.Tlak mám pořád dobrý.Ale poslední dobou mi večer po lécích otékají nohya trochu i ruce,a necítím se dobře. Asi to způsobuje nitrendipin,ale proč až teď,beru ho dlouhodobě ? Může k otokům přispívat i  horší funkce jater /alkohol/ a blížící se cukrovka /6.5/ ?A měl bych tedy nitrendipin vysadit ? Děkuji za odpověď.

Lékař [27.06.2018]:

Dobrý den,
pokud berete dlouhodobě nejen nitrendipin, ale i ostatní léky, je málo pravděpodobné, že by se až nyní projevil nežádoucí účinek léku. Výrazně horší funkce jater by mohla zpomalit metabolismus nitrendipinu a tím uměle zvýšit jeho dávku v organismu. Podobně by mohlo působit i pití grapefruitové šťávy. Otoky nohou a trochu i rukou by mohlo také působit podání léku na bolesti kloubů typu Ibalginu.
Příznaky by mohla vyvolat i nějaká choroba, nejspíše ledvin. Je proto třeba zvážit podrobnější laboratorní a celkové vyšetření.

Dotaz č. 501  —  Vhodnost léčby [vlasta, 18.06.2018]

Dobrý den, již 32 let (nyní mám 69 let) užívám léky na vysoký tlak. Několik let jsem užívala ráno Zorem 5mg + Lorista 50 + Atenolol al 50(půlku).Tlak mi vždy kolísal -dopoledne kolem 130/85, odpoledne někdy kolem 95/65. Když mě něco rozruší včetně návštěvy u mého lékaře tlak mi stoupá někdy i nad 160 /100. Minulý týden mi můj lékař změnil léčbu. Místo Loristy a Atenololu mi předepsal Cosyrel 5 mg, Zorem ponechal. Zajímá mě, zda tato kombinace bude účinněji udržovat můj tlak a nedojde k tak velkým výkyvům během dne. Mám i jednu podotázku- jak se snáší tato kombinace s občasným pitím alkoholu. Nemůže dojít k nějakým problémům? Děkuji za odpověď.

Lékař [18.06.2018]:

Dobrý den,
TK 95/65 mmHg je nízký a měla byste to na sobě cítit – viz předchozí dotaz. Ideálně by se TK měl pohybovat v rozmezí normálních hodnot. Při fyzické nebo psychické zátěže samozřejmě stoupá různě vysoko u různých jedinců při stejné zátěži. Proto se měří TK v klidu, tj. minimálně po 5 min. klidného sezení s podepřenými zády. Nová kombinace by mohla mít silnější účinek, takže by mohla působit ještě větší výkyvy TK během dne. Je třeba zvážit podání některého z léků večer, aby se zvýšil TK v poledne. Alkohol může TK trochu snížit.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 500  —  Krevni tlak [Nada, 16.06.2018]

Dobry den..prosim o radu..mamimka uziva leky na snizeni krevniho tlaku.Lorista a Betaxa vzdy pulka rano.U lekare pri mereni vse v poradku.Doma se meri a ma vzdy tlak na tlakomeru nizky..110/70 i mene..potize nepocituje..dekuji za odpoved

Lékař [18.06.2018]:

Dobrý den,
krevní tlak je obvykle u lékaře falešně vyšší (tzv. efekt bílého pláště). Záleží na věku a dřívějších hodnotách TK. Nízký TK jí nemusí vadit, ale příznaky nízkého tlaku mohou být mylně přisuzované únavě z práce nebo nevyspání (pospávání, apatie, závratě při postavení) a jsou nejvýraznější v době největší účinku léku cca po 4 hodinách od požití a po obědě.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

 

Dotaz č. 499  —  Vysoký krevní tlak-Lomir [XXHP, 13.06.2018]

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz následujícího znění. Dlouhodobě jsem používal k léčbě vysokého tlaku lék Lomir 5 mg, který mi držel tlak v požadovaných mezích bez žádných vedlejších účinků (zcela mi vyhovoval). Někdy v listopadu loňského roku mi bylo sděleno (obvodní lékařkou, že se již nedováží). Od té doby jsem vyzkoušel jiný lék (blokátor kalciových kanálků), který mi nevyhovoval (dýchací potíže), poté až dosud jsem bral Tezeo (vyskytly se potíže s ledvinami-krev v moči). Obracím se na Vás tedy s dotazem, kde lze koupit výše uvedený lék Lomir 5 mg, nebo jaká je adekvátní (rovnocenná náhrada) blokátor kalciových kanálků nejlépe na bázi již ověřeného Isradipinu. Je mi 60 let, mám odstaněnu prostatu vzhledem k indikaci karcionomu (2010). Mám alergii na penicilín a na léky se sulfonamidy (biseptol), v roce 1984 jsem prodělal mononukleózu se septickým průběhem, Honoch-Schönleinovou purpurou a myokarditidou. Děkuji za odpověď.

Lékař [18.06.2018]:

Dobrý den,
isradipin se přestal vyrábět, takže je třeba ho nahradit příbuzným lékem ze skupiny blokátorů kalciového kanálu (BKK) dihydropyridinového typu – lerkanidipin, felodipin, nitrendipin nebo amlodipin. Je třeba začít malou dávkou náhradního BKK, protože isradipin měl jen slabý účinek na snížení TK. Dýchací obtíže jste snad mohl pociťovat při použití BKK jiného typu (verapamil nebo diltiazem) a měly vymizet po jeho vysazení. Vaše lékařka dávala Tezeo do příčinné souvislosti s nálezem krve v moči? Krev v moči mohla souviset s nějakým onemocněním ledvin, takže by bylo vhodné zvážit vyšetření ledvin a moč. cest.

Dotaz č. 497  —  Hypertenze [Marie, 07.06.2018]

Dobrý den, pane doktore, užívala jsem Lipertance 10,5,5 kvůli nežádoucím účinkům( bolesti svalů, mravenčení v prstech, kašel,křeče ,vysokáCK ) mi p.Dr. změnila medikaci-Kapidin10mg0-0-1Tezeo 80mg1-0-0,a Ezetrol 10mg1-0-0-. V příbalových letácích jsem se dočetla,že tyto léky také dělají svalové potíže , kašel a zvyšují CK. Mám se ještě znovu poradit s p.Dr. nebo myslíte,že mohu léky bez obav začít užívat? TK si pravidelně neměřím,ale po ranní hygieně mám tlak vyšší 150-160/90-100(při užívání Liper), pak celý den 130-140/70-80.U lékaře TK bývá zvýšený150/80-90. Děkuji za odpověď M.H.

Lékař [15.06.2018]:

Dobrý den,
Lipertance je fixní kombinace antihypertenzív perindoprilu a amlodipinu s lékem na snížením cholesterolu atorvastatinem (statin). Ezetrol je lék, který selektivně inhibuje vstřebávání cholesterolu ve střevě, a spíše výjimečně se podává samotný. Obvykle se přidává k léku typu statinu. Je třeba zvážit, zda by se neměl atorvastatin vyzkoušet samotný – v nižší dávce a/nebo při menší frekvenci podávání léku. Při trvajících problémech je vhodné konzultovat lipidologa – odborníka na poruchy metabolismu tuků.
Kapidin a Tezeo mají uváděné nežádoucí účinky ve srovnání s Lipertancem méně často nebo vzácně. Je třeba provést metodicky správně domácí měření TK – viz elektronický záznamník s vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam týdenního cyklu měření předejte své lékařce, aby mohla rozhodnout, zda vyzkoušet podání druhého antihypertenzního léku večer nebo vyměnit Kapidin, resp. ke stávajícím lékům přidat třetí lék ze skupiny diuretik.
Hodnota TK naměřeného lékařem může být o něco vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Dotaz č. 496  —  Léčba vysokého tlaku [Milada, 06.06.2018]

Dobrý den, asi 15 let se léčím na vysoký tlak. Mám období, kdy nemám žádné potíže, ale často se stává, že medikace nefunguje. Vystřídala jsem několik léků na radu mé interní lékařky, ale momentálně mám problém, že mi tlak během dne vyskočí na 150/95 a po několika hodinách klesne třeba i na 100/60. V poslední době užívám triplixam 5/1,25/5 mg a beru jen půl tablety ráno, protože po celé tabletě jsem na nízkých hodnotách. Beru ještě Vasocardin 1/2 ráno a 1/2 večer. Vyzkoušela jsem i Prestarium, Valsacombi, a Caramlo, ale žádný z těchto léků nevyhovoval. Prosím, poraďte nějakou vhodnou medikaci. Je mi 67 let a jsem poměrně aktivní i když při potížích s tlakem už si dávám pozor na větší námahu. Děkuji za odpověď a případnou radu.

Lékař [07.06.2018]:

Dobrý den,
časté zvýšení TK je nejspíše způsobené občasnými výraznějšími stresy, které vedou přes léčbu k výraznějšímu vzestupu TK a k zdánlivému nefungování medikace. Pokles TK po několika hodinách na nízké hodnoty TK svědčí pro předávkování. Pokud na druhé straně kombinace léků neudrží TK optimálně v normě do rána následujícího dne, je třeba zvážit rozdělení dávky na ranní a večerní. Lze zkusit kombinace 2 léků z jednotlivých komponent Triplixamu, event. v menších dávkách – amlodipin 2,5 mg, indapamid 0,625 mg.

 

Dotaz č. 495  —  Dotaz na dobu učinosti prášku /pokračování [Miroslav, 06.06.2018]

Dobry den, aktualne mam tlak s temito leky 120/80 u pani doktorky a doma to bejva 116/78 EKG podle posledního měření v normálu. Mam k mereni merak omron. No nejdriv mi pani doktorka dala jeden prasek to byl piramil a ten nefungoval, a tak jsem dostal triplixam a ten uz fungoval a pak pribyl ten bisoprol jelikoz mi na dalsim kontrolnim ekg po pul roce zjistily ze mi litaj pulsy nahoru dolu tak mi dali tendle blokator a od ty doby dobry. Takze kdyz bych oboje vysadil na tyden tak by bylo zaruceny ze uz to neucinkuje, a pak se zmeril rano a vecer a jaky budou hodnoty a pak bych zas pokracoval v brani. No stema hodnotama pred nasazenim lecby mi nejdriv pani doktorka rekla ze mi dava mesic a kdyz zhubnu tak mi nebude psat zadny prasky ale to se nepovedlo na povel to nejde a tak beru todle no. Jinak mi je 35 jestli to má nějaký význam. Přikládám fotku naměřenejch hodnot dnes ráno.

Lékař [07.06.2018]:

Dobrý den,

Vy zřejmě nechcete postupně vysazovat léky a snižovat jejich dávky, což by vyžadovalo spolupráci s Vaším praktickým lékařem. Pokud si léky na vlastní riziko vysadíte a budete 2x denně měřit TK, 2-3x při jednom sezení, tak jak je to uvedené v elektronickém záznamníku, po 2 nebo více dnech Vám nejspíše TK začne stoupat. Zjistíte tak, že budete nejspíše potřebovat 1 – 2 léky z bývalé fixní trojkombinace Triplixamu.

Dotaz č. 494  —  Problémy po vysazení léků na tlak [Petra, 01.06.2018]

Dobrý den pane doktore, mám problém. Brala jsem léky na vysoký tlak (Piramil), před rokem se mi díky úpravě váhy tlak upravil a léky na tlak mi byly vysazeny. Tři týdny na to jsem začala mít problémy s dýcháním. které přetrvávají dodnes. Prošla jsem různými vyšetřeními a vše bylo v pořádku,proto mi byla doporučena AD. Ty tedy beru,ale problémy s dýcháním nepřestávají. Dnes jsem se od tety z Kanady dozvěděla, že měla uplně stejný problém a zdr.sestřička v Kanadě jí řekla,že ty problémy mohou být z vysazení léků na tlak. Můžete mi na to napsat jako specialista na hypertenzi svůj názor? Tlak mi u doktorky neměří, naposledy když mi ho měřili asi před půl rokem,byl v pořádku. Moc Vám děkuji za odpověd s pozdravem Petra K.

Lékař [06.06.2018]:

Dobrý den,
nevím, co znamená zkratka AD. Problém je, že provedená vyšetření byla provedena zřejmě pouze po vysazení Piramilu, takže přesnější a citlivější srovnání různými vyšetřeními není možné. Jednorázové vyšetření postihne jen výraznější patologické změny. Podle Vašeho líčení se půl roku TK neměřil. Je jisté, že v době začátku obtíží nebyl TK vyšší a mohl by být při zátěži ještě vyšší a působit zadýchávání? Piramil se podává kromě hypertenze také při srdečním selhání. Dlouhodobé podávání Piramilu by mohlo maskovat postupně se vyvíjející srdeční selhání, které se manifestovalo větší dušností při zátěži po vysazení Piramilu.

Dotaz č. 493  —  Dotaz na dobu učinku po vysazení prášku na tlak. [Miroslav, 01.06.2018]

Dobrý den, bohužel se mi nepovedlo najít na internetu ani v přibalovém letáku léku jak dlouho trvaj učinky po vysazení. Lečím se hypertenzí něco přes tři roky začátkem roku 2018 jsem začal s dietou mám dole 6kg a chtěl bych zkusit vysadit tyto léky, beru triplixam a bisoprol nejnižší dávku, abych zjistil jestli už nemám tlak v normě neberu ty prášky zbytečně pak je budu zas brát dál dokud mi doktorka neřekne že je mám vysadit. Jen mě zajímá ta hodnota jestli už to bude vidět když hubnu. Jinak tlak jsem měl před nasazením těchto léku 140/90. S pozdravem Miroslav Pánek

Lékař [06.06.2018]:

Dobrý den,
přetrvávání účinku závisí na tíži hypertenze. Při léčbě lehké hypertenze léčené jedním lékem může snížení TK do normálního rozmezí TK přetrvávat i řadu dní, ale nemusí. Je zvláštní, že jste před nasazením léčby 4 léky měl jen hraniční hypertenzi. Triplixam je totiž fixní trojkombinace léků, takže by Vám měla působit nízký TK. Snížení hmotnosti o 6 kg by mělo obecně působit snížení TK, ale někdy je snížení TK minimální. Proto by bylo vhodné zjistit, jaké hodnoty TK máte při stávající léčbě při domácím měření TK a podle výsledků postupně léky snižovat. Nouzově by šlo rozpůlit tabletu Triplixamu.
Pro návštěvu svého praktického lékaře připravte tištěný záznam obou způsobů domácího měření TK – viz elektronický záznamník s pokyny zde v poradně ke stažení. Hodnota TK naměřeného lékařem může být o něco vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Dotaz č. 492  —  Vysoky tlak [Andrea, 31.05.2018]

Dobry den, Nevim kam se mam obratit od pondeli mam.vysoky tlak 162/100 -tep 101,dnes je patek a tlak je stale stejny ,pani doktorka me dela egilok 2×1 v pondeli a tlak stale stejny.Chodim kazdy den na mereni a neklesa .Boli me strasne hlava mam cerveny oblicej a jsem vycerpana nevim.kam.se obratit uz.Dekuji a preji krasny den Andrea

Lékař [06.06.2018]:

Dobrý den,
byl jsem na dovolené bez PC. Z Vašeho líčení není jasné, zda byl vyšší TK zjištěn náhodně nebo jste ho někdy dříve měla zjištěný nebo jste již dříve brala nějaký lék na snížení TK. Rychlé bušení srdce jste patrně nepociťovala, je tep pravidelný? Bolest hlavy, červený obličej a vyčerpání bylo až při léčbě Egilokem? Škoda, že zatím nemáte možnost domácího měření TK, abyste mohla své lékařce dokumentovat minimální efekt léku v průběhu dne – viz elektronický záznamník s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení (oba způsoby záznamu). Vyžádejte si kvůli obtížím dřívější kontrolu.

Dotaz č. 491  —  Vysoký krvný tlak [jarka, 28.05.2018]

2roky sa liečim na vysoký krvný tlak užívala som prestárium 5 mg. Všetko bolo Ok, ale nečakane sa mi zvýšil tlak a lekár mi zmenil liek na Prestance, ale ja mám pocit, že tento liek mi moc znížil tlak. Užívam ho ráno a celé dopoludnie som taká malátna. Chcem sa spýtať či sa môžem späť vrátiť k lieku Prestárium? Ďakujem

Lékař [28.05.2018]:

Dobrý den,

pokud je zvýšení TK dlouhodobější a jinak špatně odstranitelné (např. při nárůstu hmotnosti, snížení pohybové aktivity, menopauze, dlouhodobém stresu, užívání léků proti bolestem kloubů, které zvyšují TK, nebo při kombinaci uvedených faktorů), je třeba zvýšit podání léků snižujících TK. Kombinace léků, kterou jste dostala v rámci fixní dvojkombinace, je na Vás zřejmě silná. Existují různé varianty Prestance podle síly obou komponent – 5/5, 5/10, 10/5 nebo 10/10. Pokud berete nejslabší Prestance 5/5 a máte ráno před novou dávkou léku vyšší TK, je třeba zvážit brát jeden lék ráno a jeden večer, tj. např. Prestarium 5 mg ráno a amlodipin 2,5 až 5 mg večer.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě, minimálně po 5 minutách klidného sezení -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 490  —  Užívání dvou léků na tlak [Zuzana, 26.05.2018]

Dobrý den, od svého lékaře jsem dostala k užívání dva léky na tlak: Indapamin a Tezefort Četla jsem příbalový leták pouze k tezefortu a je tam popsáno dost závažných komplikací. A také nevím jestli je dobré užívat tyhle dvoje léky. Prosím o sdělení. a děkuji.

Lékař [27.05.2018]:

Dobrý den,
Tezefort je fixní dvojkombinace telmisartanu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu. Vyskytuje se v různých sílách obou komponent. Léky k užívání jste dostala ve skutečnosti tři. Lze předpokládat, že jste už některý z léků užívala dříve, indapamid? Vzhledem k tomu, že se v posledních letech o lécích musejí psát detailní informace i o vzácných nežádoucích účincích léků, jsou na tom nové léky s méně nežádoucími účinky v textu příbalového letáku hůře než staré léky. I když kombinace telmisartanu a amlodipinu patří v současnosti k nejlepším, nelze vyloučit výskyt nějakého nežádoucího účinku. V případě jeho výskytu musíte bez odkladu informovat svého lékaře, aby Vám napsal alternativní léčbu. Dejte si pozor, aby uvedená trojkombinace léků na Vás nebyla příliš silná.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě, minimálně po 5 minutách klidného sezení -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 489  —  [Katka, 25.05.2018]

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Mohu si místo léku valsacombi vzít agen nebo prestarium? Předem děkuji za odpověď.

Lékař [27.05.2018]:

Dobrý den,
je to spíše otázka pro Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám alternativní léčbu z nějakého důvodu předepsal. Valsacombi je fixní kombinace sartanu valsartanu a diuretika Hydrochlorothiazidu. Existuje několik variant této dvojkombinace podle síly obou komponent. Lze užívat i samotný Valsartan, pokud je na Vás stávající dvojkombinace silná a stačí užívat jen jeden lék na snížení TK. Agen patří do skupiny blokátorů kalciových kanálů a Prestarium je ACE-inhibitor.

 

Dotaz č. 488  —  Holter a uzkosti [Dara, 22.05.2018]

Dobry den pane doktore dekuji za odpoved. Byla jsem si pro vysledek Holtera + Ekg na 24h. Pan doktor mi sdelil, ze moje uzkost je na hodnotach videt. Takze jinak jsem tlak mela v poradku. Beru betablokator Bysoprolol Mylan 2,5mg jen pulku denne. Ekg mi nevyslo mic dobre. V celem zaznamu sinusovy rytmus 53-155/min s prumerem fr. 81/min., opakovane SES 6778/24hod -5% udalosti, jen ojed. KES 403/24hod., zadna zavazna bradyarytmie ci pauza nad 2s. Pan dr. mi zvysil pulku bysoprololu na celej. Slysela jsem, ze kdyz clovek extrasystoly nejak nevnima tak je vse v poradku. Ja je asi trochu vnimam pri uzkostech a presto mi byl lek zvysen. Je mozne ze byl zpusobeny navaly uzkisti? Dekuji

Lékař [27.05.2018]:

Dobrý den,
význam extrasystol (ES) je stejný, i když je vnímate nebo ne. Vnímání nepravidelné srdeční akce Vás však spíš přivede k lékaři. Úzkost Vás může stresovat, zvyšovat TK i výskyt ES. Průměrná srdeční frekvence zjištěná při Holtru při léčbě byť malou dávkou bisoprololu je relativně vyšší – odtud zvýšení dávky bisoprololu. Alternativně nebo v kombinaci lze zvážit farmakologické ovlivnění úzkosti.

 

Dotaz č. 487  —  Měla bych uzívat jiný lék [Lenka Buchtova, 21.05.2018]

Dobrý den pane doktore,je mě 63 roků.18 roků užívám léky na tlak LOMÍR,na arytmii 1/2 Lokrenu,také roky užívám antidepresiva/problémy při přechodu/.Lék na tlak mě vyhovoval.Před 10 dny jsem měla u lékaře tlak vysoký.neřekl mě kolik. Když jsem mu řekla.že jsem již brala lék na tlak,tak mě dal lék Tensiomin 25mg.Spolkla jsem jej hned u nej v ordinaci. Po určité době jsem mela tlak 145/85.Vté době jsem ještě užívala Lomír. Jelikož se navyrábí předepsal mě lék TOLURA 80MG. Začala jsem jej užívat.Doma si měřím tlakoměrem OMRON M4.Nyní pokud si změřím tlak ihned po dosednutí,tak mám 165/90. Po sezení v klidu mě klesne asi 140/80,někdy i méně. Něděla jsem že se měří ,až po určité době v klidu,,,,ale do nedávna i když jsem si měřila ihned po dosednuti,tak nikdy jsem neměla vyšší,než 140/85. Cítím celkově větši nervozitu a bolí mě hlava. Když je tlak vyšší při zátéži,tak to tělu nevadí? Mám doma i lék Tensiomin a již jsem si 1/2 minuly tyden brala,,,asi tak v poledne.Tlak klesne okolo 130/75. K lékaři jsem objednaná v púlce června. Měla bych mít jiné léky? A múžu si vzít někdy i TENSAMIN? Není to špatné řešení? Prosím o Váš názor. Děkuji Lenka. ještě vysvětlení,že při zátěži jiný,,,vyšší tlak nevadí?

Lékař [27.05.2018]:

Dobrý den,
je možné, že uváděné zvýšení TK bylo jen krátkodobé při nějaké stresové situaci. Tensiomin je lék, který působí rychlé snížení TK, ale jen krátkodobě. Používá se při větších vzestupech TK, např. na 180/ 110 mmHg a více, event. i při menším vzestupu TK, pokud ho hypertonik nepříjemně vnímá. Tensiomin se používá při velkých vzestupech TK navíc i několikrát denně při stávající dlouhodobé (chronické) léčbě než ji lékař postupně zvýší tak, aby se TK snížil do normálního rozmezí. Lze tedy užívání Tolury doplnit Tensiominem v době většího vzestupu TK tak, jak jste to dělala. Byl TK skutečně kolem poledne tak vysoký, že vyžadoval podání Tensiominu? Účinek dlouhodobě účinných léků (také Tolura) je nejvyšší za cca 4 hodiny od podání léku.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě, minimálně po 5 minutách klidného sezení -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Do záznamů vyznačte, kdy Vás bolela hlava. Je třeba odlišit, zda hlava bolí při vysokém nebo naopak při relativně nízkém TK nebo bolest hlavy není na tlaku závislá a jde o nežádoucí účinek léku samotného. Tolura působí jiným mechanismem než Lomir.
Při stejné fyzické zátěži se TK zvyšuje u různých lidí různě, takže na posouzení výše TK je rozhodující klidový TK.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce