Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 94047

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (2685x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Jméno a příjmení nebo přezdívka:*
(bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím zatrhněte:
(ochrana proti Spamu)
 

Dotaz č. 490  —  Užívání dvou léků na tlak [Zuzana, 26.05.2018]

Dobrý den, od svého lékaře jsem dostala k užívání dva léky na tlak: Indapamin a Tezefort Četla jsem příbalový leták pouze k tezefortu a je tam popsáno dost závažných komplikací. A také nevím jestli je dobré užívat tyhle dvoje léky. Prosím o sdělení. a děkuji.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 489  —  [Katka, 25.05.2018]

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Mohu si místo léku valsacombi vzít agen nebo prestarium? Předem děkuji za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 488  —  Holter a uzkosti [Dara, 22.05.2018]

Dobry den pane doktore dekuji za odpoved. Byla jsem si pro vysledek Holtera + Ekg na 24h. Pan doktor mi sdelil, ze moje uzkost je na hodnotach videt. Takze jinak jsem tlak mela v poradku. Beru betablokator Bysoprolol Mylan 2,5mg jen pulku denne. Ekg mi nevyslo mic dobre. V celem zaznamu sinusovy rytmus 53-155/min s prumerem fr. 81/min., opakovane SES 6778/24hod -5% udalosti, jen ojed. KES 403/24hod., zadna zavazna bradyarytmie ci pauza nad 2s. Pan dr. mi zvysil pulku bysoprololu na celej. Slysela jsem, ze kdyz clovek extrasystoly nejak nevnima tak je vse v poradku. Ja je asi trochu vnimam pri uzkostech a presto mi byl lek zvysen. Je mozne ze byl zpusobeny navaly uzkisti? Dekuji

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 487  —  Měla bych uzívat jiný lék [Lenka Buchtova, 21.05.2018]

Dobrý den pane doktore,je mě 63 roků.18 roků užívám léky na tlak LOMÍR,na arytmii 1/2 Lokrenu,také roky užívám antidepresiva/problémy při přechodu/.Lék na tlak mě vyhovoval.Před 10 dny jsem měla u lékaře tlak vysoký.neřekl mě kolik. Když jsem mu řekla.že jsem již brala lék na tlak,tak mě dal lék Tensiomin 25mg.Spolkla jsem jej hned u nej v ordinaci. Po určité době jsem mela tlak 145/85.Vté době jsem ještě užívala Lomír. Jelikož se navyrábí předepsal mě lék TOLURA 80MG. Začala jsem jej užívat.Doma si měřím tlakoměrem OMRON M4.Nyní pokud si změřím tlak ihned po dosednutí,tak mám 165/90. Po sezení v klidu mě klesne asi 140/80,někdy i méně. Něděla jsem že se měří ,až po určité době v klidu,,,,ale do nedávna i když jsem si měřila ihned po dosednuti,tak nikdy jsem neměla vyšší,než 140/85. Cítím celkově větši nervozitu a bolí mě hlava. Když je tlak vyšší při zátéži,tak to tělu nevadí? Mám doma i lék Tensiomin a již jsem si 1/2 minuly tyden brala,,,asi tak v poledne.Tlak klesne okolo 130/75. K lékaři jsem objednaná v púlce června. Měla bych mít jiné léky? A múžu si vzít někdy i TENSAMIN? Není to špatné řešení? Prosím o Váš názor. Děkuji Lenka. ještě vysvětlení,že při zátěži jiný,,,vyšší tlak nevadí?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 486  —  Vysoký tlak [romana, 16.05.2018]

dobrý den,pane doktore mám prosbu po tragickém úmrtí manžela jsem začala mít problemy s tlakem.dostala jsem prášky Triplixam 5/1,25/10 od podzimu co ho beru neustálý suchý kašel/jsem astmatička/. Ted mi byly změněny prášky na Telassmo 80mg/10mg. Nic méně někdy mám tlak tak nízký 100/70 až se mi motá hlava. ještě se omlouvám za dotaz u těchto léků je psaný vedlejší účinek možná sepse s následkem smrti což mě docela vyděsilo, Děkuji moc za váš čas a odpověd.

Lékař [19.05.2018]:

Dobrý den,
přešla jste sice z fixní trojkombinace néků na silnou dvojkombinaci, takže cca 4 hodiny po léku je největší antihypertenzní účinek a nejnižší TK. Použijte elektronický záznamník TK s vysvětlivkami – zde v poradně ke stažení. Začněte druhým způsobem měření TK po hodině od rána do večera a zjistíte, jak nízká hodnota TK Vám již působí obtíže. Telassmo 80/10 je fixní dvojkombinace 80 mg telmisartanu a 10 mg amlodipinu. Existují i slabší fixní dvojkombinace těchto 2 léků, např. 40/10 nebo 40/5. Nouzově lze zkusit půlit stávající tabletu. Častější výskyt sepse po telmisartanu proti placebu pouze ve studii sekundární prevence cévní mozkové příhody nemá jasné vysvětlení nebo je to náhodný nález. V případě obav lze volit kombinaci amlodipinu s jiným sartanem.

Dotaz č. 485  —  Cosyrel [Marianna, 15.05.2018]

Dobrý den, byl mi naordinován lék Cosyrel 5mg/10mg půlka prášku denně. Rozumím tomu tak, že jeden den vezmu půlku 5mg a druhý den 10mg? A takto to budu střídat? Děkuji za odpověď.

Lékař [19.05.2018]:

Dobrý den,
Cosyrel je fixní dvojkombinace beta-blokátoru bisoprololu a ACE-inhibitoru perindoprilu (2 léky v uvedených množstvích v jedné tabletě). Budete tedy brát každý den ½ tbl. této dvojkombinace.

 

Dotaz č. 484  —  Holter a uzkosti [Dara, 13.05.2018]

Dobry den pane doktore, dochazim pravidelne na kontroly ke svemu kardiologovi. Mam hranicni nalez prolaps mitralni chlopne. Zaroven mam syndrom bileho plaste. Dostala jsem v ramci prevence holter s Ekg meric na 24h. Bohuzel pri jeho noseni jsem mela navaly uzkosti, na ktere beru citalec. Takze vysledky budou asi dost zkreslene. Jinak mam tlak pri domacim mereni treba 127/74, 135/89 apod. Myslite ze se s touto fobii, jinak tomu rict nemuzu da neco delat? Je to velka zatez na srdicko? A jeste jsem se vas chtela zeptat, jesli je normalni, ze po chuzi ne nejake zatezi mam tlak treba 160/75 a po minute sezeni ho mam normalni ? Dekuju za odpoved.

Lékař [19.05.2018]:

Dobrý den,
pokud dobře rozumím, absolvovala jste monitoraci EKG i tzv. „tlakového" holtra a čekáte na výsledek. Pokud trpíte úzkostí i při jiných příležitostech při stávající dávce Citaleku, je třeba zvážit zvýšení jeho dávky nebo výměnu za jiný preparát z rukou psychiatra. Pro opakované kontroly TK je vhodné měření TK v domácím prostředí, celkový průměrný TK optimálně za týdenní cyklus měření TK – viz elektronický záznamník TK s vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Při fyzické zátěži TK stoupá a je v pořádku, že ho máte již po minutě sezení v normě.

 

Dotaz č. 483  —  DOPLNĚNÍ PŘEDCHOZÍHO DOTAZU [Jana Štěpánková, 12.05.2018]

Doplnění k předchozímu dotazu. Měla jsem i ekg holter po celou dobu monitorizace sinusový rytmus pruměr sf 85-min, maximální 145-min. děkuji

Lékař [19.05.2018]:

Viz odpověď na předchozí dotaz.

Dotaz č. 482  —  Nasazení léků před operaci [Jana Štěpánková, 12.05.2018]

Dobrý den pane doktore, psala jsem vám, už jednou dotaz č.449 jsem před operací štítná žláza, v lednu jsem měla holter hodnoceno jako hraniční, zejména v noci. Nyní před operací štítná žláza, mám chronickou rýmu, užívala jsem analergen, nezabral, mám kašel dráždivý,u lékařky naměřen vysoký tlak, ale já ho u lékaře mívam často, obvodní lékařka, mi chce dělat holter, už jsem z toho nervozní, špatně snáším léky a 4.6.2018 bych měla jít na operaci se štítnou žlázou. V lednu jsem měla ten tlak také vyšší v noci, ale budím se strachem. Ke sve obvodní lékařce nemám velkou důvěru. Také mám strach pokud bude tlak hraniční, že mi bude chtít nasadit nějakou léky. Nevím jaký lék by byl vhodný. Beru APO PANTO, ted jak kašlu tak jsem ho navýšila, beru Sollifenacin 10mg. mám hraniční Feno, tak vdechuji ventolin. Vyšetřena na plicním spirometrie před měsícem. Beru antidepresiva Trittico. Jaké léky jsou nějaké šetrné, jestli je vhodné je nasazovat, takhle před operací, aby nebyl problém, sucho v ústech. Lékařka z kardiologie psala systol.art hypertenze kompenzovaná hraničně zejména v noci. Nějaké nasazení léků, aby nenadělalo víc škody než užitku. Nevím jak tak zhodnotí obvodní lékař, když to zhodnotil kardiolog takto. Jaký jste doporučil šetrný lék, vzhledem k častému močení, mala kapacita močového měchýře a inkopentence kardii. Děkuji velice za odpověď. JANA

Lékař [19.05.2018]:

Dobrý den,
před operací je třeba řešit dráždivý kašel podle jeho příčiny, což je v kompetenci pneumologa. Účast inkompetence kardie na dráždivém kašli byla snad gastroenterologem vyloučena. Pokud se v noci přes užívání Trittico stále budíte, je třeba znovu zvážit návštěvu psychiatra. Špatný spánek se může podílet na hraničně vyšším TK v noci, takže úprava léčby poruchy spánku, event. ještě ve spolupráci s urologem, by mohla snížit TK především v noci a nepotřebovala byste žádný lék na snížení TK. Myslím si, že Váš kardiolog dovede vybrat pro Vás vhodný lék na snížení TK, pokud by byl vůbec potřeba.
Jinak platí doporučení uvedené v mé minulé odpovědi.

 

Dotaz č. 481  —  Krevní tlak [Dagmar, 09.05.2018]

Dobrý den, při opakovaném měření krevního tlaku mám hodnoty 152/92 -měřeno v naprostém klidu. Při běžné činnosti, kdy nechodím do práce, je tlak 187/100. Na podzim mi bude 50 let, mám s tím něco dělat, nebo je takovýto tlak normální? Děkuji za odpověď

Lékař [19.05.2018]:

Dobrý den,
krevní tlak se prakticky vždy měří v klidu, po minimálně 5 minutách relaxovaného sezení – podrobně viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Rozhodující je celkový průměrný TK dosažený v týdenním cyklu měření TK. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Pokud bude objektivně TK zvýšený, může se na tom podílet zvýšení hmotnosti a stresů a naopak snížení pohybové aktivity. Některé potraviny a léky na jiné choroby mohou rovněž tlak zvyšovat. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Počínající menopauza se může projevit dlouhodobým zvýšením TK i/nebo jeho výrazným přechodným vzestupem.

Dotaz č. 480  —  Prosba o radu [Petra B., 09.05.2018]

Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás poprosila ještě o radu.Obrátila jsem se na specialistu nejblíže svému bydlišti,na Prof. MUDr. Jan Filipovský, CSc Přednosta II. interní kliniky LF a FN Plzeň o radu jak postupovat a ten navrhl vysadit lék(jeho odpověd přikládám níže).Po vysazení léků provádím pravidelné měření,ale hodnoty které si naměřím mi připadají dost vysoké,na to že jsem v klidu.Na Vaši radu jsem byla vyšetřena na ORL,kde mi nasadili lék na kašel HELICID 20,který sice pomáhá,ale neustále mě bolí hlava a palí v krku a na jazyku,takže budu žádat možnou změnu.Na plicní jsem objednána 18.5 a imunologické vyšetření mi pan obvoďák udělá 11.5 a to jenom díky tomu,že jsem musela zalhat a vymyslet si,že jsem objednána ke specialistovi na hypertenzi.Toto vyšetření on prý nedělá,neboť je moc,,DRAHÉ,, Pochopila jsem správně pana doktora,že dokud nebudu mít provedena všechna vyšetření ,tak není zapotřebí nasazovat léky na tlak? a můžu být zatím bez obav z hodnot,které jsem si doposud naměřila? 1den:28.4.12:00 137/91-70,12:05 131/91-75 21:30 147/94-75 21:35 157/89-70 2den:29.4.10:30 146/92-65,10:35 135/95-73 21:55 157/93-79 22:00 139/91-75 3den:30.4. 5:00 142/89-84, 5:05 138/91-79 21:10 157/96-71 21:15 143/95-70 4den: 1.5. 10:45 133/85-75 10:50 151/97-74 21:50 158/90-73 21:55 137/89-72 5den: 2.5. 5:00 131/82-74 5:05 144/98-72 21:30 164/93-68 21:35 151/96-69 6den: 3.5 5:00 148/99-77 5:05 152/87-74 21:25 148/90-71 21:30 153/100-70 7den: 4.5 5:00 153/92-72 5:05 153/103-71 20:50 146/94-75 20:55 151/93-70 průměr celkem(bez 1.dne) 147/93-73 průměr ráno(bez 1.dne) 144/93-74 průměr večer (bez 1.dne) 150/93-72 Vážená paní, pokud máte krevní tlak i bez léčby 140/90 mm Hg, pak nejlepším řešením je v první řadě vysadit léky. Jde o hraniční hodnotu a je otázka, zda vůbec je zapotřebí ji ovlivňovat léčbou. Dávka nebivololu ¼ tbl. denně je v každém případě spíše symbolická. Tím zjistíte, zda Vaše potíže vůbec mají souvislost s léčbou, což není jisté. Pak uvidíte, zda se nechat vyšetřovat kvůli kašli krčním a plicním lékařem atd. V žádném případě se nenechte svým krevním tlakem neurotizovat, při těchto hodnotách jde jen o rizikový faktor srdečně cévních příhod, nikoli chorobu samu o sobě, přičemž snižovat toto riziko má smysl v řádu desítek let a vysazení léčby řekněme na dva měsíce nehraje žádnou roli. Pokud provádíte domácí měření tlaku, měřte ho vždy v klidu po pětiminutovém sezení, dvakrát (druhá hodnota bývá nižší) a neměřte si ho, když jste rozrušená nebo máte jakékoli potíže – je normální, že za takových okolností se tlak druhotně zvyšuje. S pozdravem Jan Filipovský Prof. MUDr. Jan Filipovský, CSc. Přednosta II. interní kliniky LF a FN Plzeň Děkuji moc za odpověď PB.

Lékař [10.05.2018]:

Dobrý den,
pokud obtíže přetrvávají po řadu dní od vysazení Nebivololu, svědčí to proti nežádoucímu účinku Nebivololu a naopak pro lokální příčinu. Informujte o tom specialisty (ORL a plicní) i o výsledku imunologického vyšetření, pokud bude do termínu plicního vyšetření k dispozici. Hodnoty TK nejsou nyní bez Nebivololu výrazně zvýšené, takže vysazení léčby Nebivololem může trvat dle potřeby 2 měsíce, jak píše prof. Filipovský. Pro záznam hodnot TK využijte elektronický záznamník TK – zde v poradně ke stažení. Vytištěný vyplněný záznamník nebo v elektronické podobě předejte lékařům.

Dotaz č. 479  —  Vysoký krevní tlak [Jarmila, 03.05.2018]

Dobrý den! Před 4 lety jsem utrpěla vážnou dopravní nehodu s mnohačetnými poraněními, měla jsem krátce po ní fibrilaci síní, krevní tlak pak zůstával stále vysoký. Nasadili mi Betaloc Zok 25 mg. Tepový Holter a ECHO bylo 2 měsíce po nehodě v pořádku. Tlak jsem si v té době měřila pouze u své praktické lékařky a byl 140/90,tep 55-60. Po dvou letech jsem víceméně náhodně při měření u kamarádky zjistila tlak 200/115. Navštívila jsem pohotovost,kde mi naměřili 195/110 . Tlak mi akutně snížili,odběry,Ekg i rtg srdce a plic byl normální. Doporučili řešit to s praktickou lékařkou. U ní tlak 140/90,takže podle ní v normě. Doporučila mi koupi tlakoměru a tlak občas zkontrolovat. Při občasném měření jsem měla tlak ráno většinou 135-140/ 80-85,večer vyšší 150-160/100. Tep byl vždy do 60. Párkrát se mi stalo,že tlak vyletěl nahoru,skončila jsem na pohotovosti. Nasadili mi Prenessu,kvůli kašli byla změněna na Lozap 12,5mg. Tlak jsem si občas změřila,večer byl velmi často vysoký 180/110 ale u doktorky vždycky 140/90,takže zvýšit dávku nechtěla. Upozorňovala jsem ji na to,že se hodně zadýchávám,to přikládala mé vysoké nadváze 160/108 kg Před dvěma měsíci mně náhle začalo bušit srdce,trvalo to několik hodin. Opakovalo se to i v následujících dnech(vždy večer),zašla jsem tedy k obvodní lékařce a ta mě odeslal na interní vyšetření.Odběry ukázaly mírně zvýšený cholesterol, lékařka naměřila tlak 160/95, absolvovala léky se zvýšili postupně na Lozap 50 1 tabl. ráno. Absolvovala jsem tepový holter,vzhledem k nižšímu tepu v nočních hodinách mi byl snížen Betaloc na pol. tablety. Tlakový holter jsem absolvovala 14 dní po této úpravě léků. Byla zjištěna hyperteze v denních i nočních hodinách. Denní průměr 171/94,noční 135/72, celkový průměr 166/91,Ergometrie neprokázal žádné nepravidelnosti ani anginu pectoris,nicméně byla předčasně ukončena,protože tlak už vystoupil na 255/110. Před začátkem byl 160/100. Byla mi přidána tableta Lozap 50 na večer. Tlak si podle pokynů lékaře měřím,někdy je úplně v pořádku,pak je z ničeho nic večerní vysoký 200/110. Jako pohotovostní lék mi byl předepsán Tensiomin. Teď byl tlak týden úplně v pořádku,doufala jsem,že už se každodenního měření zbavím ale včera byl opět vysoký 225/116 a dnes už byl vyšší i ráno 160/90. Tep mám nejvýše 75. Při dvou předchozích kontrolách v interní ambulanci byl tlak 130/85 a 140/90, u obvodní lékařky 145/100,tep58. Tlakoměr jsem si několikrát srovnávala s rtuťovým u lékařky a a liší se minimálně a to pouze v horním tlaku (ten ukazuje o něco nižžší). Nekouřím, příležitostně si dám jen víno,snažím se nesolit a  omezit tuky,chodím denně na procházky. Podařilo se mi zhubnout o 8 kg. Nicméně se pořád hodně zadýchávám a hlavně nevím co mám dělat,když tlak vylétne na takovou hodnotu.

Lékař [03.05.2018]:

Dobrý den,
Vaše hypertenze mívá charakter maskované hypertenze (u lékaře normální nebo lehce zvýšený TK, doma výrazně zvýšený). Několikrát byly ataky bušení srdce – byla srdeční akce zrychlená a jaký byl TK? V poslední době Vás obtěžují výrazné vzestupy TK – jsou bez obtíží nebo míváte např. bolest hlavy nebo závratě? Výrazné kolísání TK může být při stresech nebo na začátku přechodu. Může však jít o některý typ sekundární hypertenze, jejíž potvrzení nebo vyloučení vyžaduje specializované vyšetření.

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že stávající vyšetření nevyřeší problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 478  —  Nízky krvný tlak [Erik Tóth, 02.05.2018]

Dobrý deň. Mám otázku na Vás. Môj lekár mi predpísal Lozap H a Betaloc ZOK kvôli vysokému krvnému tlaku. Takto beriem lieky už 2 roky a tlak mám v pokoji maximálne 130/70 a pulz 60 ... Posledné dni si všímam že som veľmi unavený, všetko má boli, a mám mierne závrate. Pričom som si všimol že môj tlak je 103/52 a pulz 50. Ráno a na obed pijem kávu, a cez deň vypijem viac ako 3L vody. Je to normálne ? Ako by som mal postupovať ? Nemal by som postupne vynecháva lieky až nakoniec úplne prestať brat ? Po zaťaží mám tlak 135/80 ale keď si odmeram tlak po 30 minútach tak je 115/60 ..... Pribral som približne 20 kíl odkedy som začal brat lieky. Mám pocit akoby som bol plny vody a narukoval sa... mám aj zažívacie problémy ako riedku stolicu inokedy zapchu, kŕče v bruchu, a aj pálenie záhy... Aký je Váš názor ? Z odpoved ďakujem. S pozdravom Tóth

Lékař [03.05.2018]:

Dobrý den,
vypadá to, že se mne ptáte dříve než svého lékaře, který má o Vás podstatně více informací než já. Nedostal jste omylem od lékaře?, v lékárně? balení silnějšího Betaloku ZOK, což by vysvětlilo zpomalení tepu přes výrazný pokles TK. Mohlo by jít o arytmii -poruchu srdečního rytmu (většinou nepravidelnou srdeční akci). Přírůstek hmotnosti TK zvyšuje, více pohybu, méně soli a stresů TK naopak snižuje. Pijete dlouhodobě více než 3 litry vody nebo až v poslední době, protože máte žízeň? Mohl byste mít zhoršující se cukrovku. Ostatní obtíže by mohly být i v souvislosti s nějakou další chorobou.
Navštivte co nejdříve svého lékaře, který Vám zprostředkuje komplexní vyšetření včetně laboratorního.

 

Dotaz č. 477  —  Vysoký krevní TK [Majka, 30.04.2018]

Dobrý den pane doktore,moje maminka 80 let užívala 4 roky Prestarium 5 mg 1-0-0,Lokren 20 mg 1/2-0-0,Cynt O,3 0-0-1,Nitresan 10mg 0-0-1Metypred 4mg 1/2-0-0,pro vysoký TK byla hospitalizována ke kompenzaci TK 1/18,zde změna léků,Prestarium Combi 10/5 1-0-0,Lokren 20 1/2-0-0,Nitresan 10mg 1-0-0,Metypred 4mg1/2-0-0,při kontrole u PL hodnoty kreatininu 156,urea 16,změna ord.léků Prestarium neo 5mg 1-0-1,Lokren 20mg 1/2-0-0,Nitresan 10mg 0-0-1,Indapamid 2,5mg 1/2-0-0 ob den po užití se vyskytla vyrážka-léčena na kožním,kreatinin 136,časté močení v noci, změna ordinace léků Nitresan 10 mg 1-0-1,Prestarium neo 1-0-1,Lokren 20mg 1/2-0-0,Metypred 4mg 1/2-0-0-,kreatinin 112, hodnoty TK při těchto ordinací ráno před užitím léků 170/90,P-65,večer před léky 170/88,P-66, nyní TK-180/100,P-65 před užití léků ráno i večer,nově Prestance5/5 1-0-1,Lokren20 mg1/2-0-0,Metypred4mg 1/2-0-0.Maminka chodí na revmatologii kde pan doktor nedoporučoval užívání Indapamidu.Pane doktore prosím o váš názor k rozepsané léčbě.Děkuji s pozdravem Majka

Lékař [03.05.2018]:

Dobrý den,
lze se dohadovat, co vedlo ke zhoršení hypertenze vyžadující hospitalizaci – zahájení léčby Metypredem z revmatologické indikace nebo přidání jiného, zde nejmenovaného léku? Je škoda, že se objevil nežádoucí účinek indapamidu, protože mezi 3 léky na snížení TK by mělo být diuretikum (lehce močopudný lék alespoň v malé dávce – u indapamidu 0,625 mg, u hydrochlorothiazidu 6,25 – 12,5 mg). Za časté noční močení byl zřejmě zopovědný večerní Nitresan. Není jasné, zda poslední kombinace léků včetně Prestance vyhovuje jak snížením TK, tak dobrým snášením. Pokud bude TK stále zvýšený, je třeba zvážit přidání malé dávky diuretika, nejspíše hydrochlorothiazidu ke stávající kombinaci léků. A nadále laboratorní kontroly včetně iontů.
Cyklus domácího měření TK – elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradne ke stažení – ukáže, zda TK není léčbou příliš snížený. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny) k nízkému TK. Odevzdejte vytištěné záznamy TK jejímu lékaři.

Dotaz č. 476  —  Normální TK a hypotensiva. [frapra, 29.04.2018]

Dobrý den. K jakým změnám může dojít, když člověk s normálním krevním tlakem užívá dlouhodobě léky k léčení hypertense? Děkuji.

Lékař [29.04.2018]:

Dobrý den,
záleží na dávce a počtu léků. Při malé dávce léku by nemuselo dojít ke snížení TK, ale mohly by se objevit nežádoucí účinky. Při vyšší dávce nebo počtu léků by vadil nízký TK (apatie, ospalost, závratě při postavení) a/nebo byl by častější výskyt nežádoucích účinků léků.

Dotaz č. 475  —  Kombinace a dávkování léků ramipril a orcal neo [Martina Procházková, 24.04.2018]

Dobrý den pane doktore, prosím opět o radu. Maminka (74 let) užívala dlouhodobě kombinaci Enap, Enap H a Lokren. Paní doktorka léky změnila a předepsala Ramipril H a k tomu Orcal Neo 5mg, jednou denně spolu s 1/2 lokrenu, orcal neo pak 2krát denně. Tlak je přes den v pořádku, ale na noc je samotý orcal neo slabý a tlak je ráno příliš vysoký (okolo 180/90, někdy i vyšší). Může maminka užívat i ramipril H dvakrát denně, nebo je možné k tomu ještě užít samotný ramipril bez H složky? Když maminka užívala Enap, také brala oba léky, s H i bez. Předem děkuji za odpověď.

Lékař [29.04.2018]:

Dobrý den,
existuje i slabší fixní dvojkombinace Ramipril H 2,5/12,5 mg, která by se dala podávat 2x denně, ale je i třeba zvážit, zda by se večer nemohl dávat jen samotný Ramipril.

 

Dotaz č. 474  —  Silný tep, tlak na v okolí srdce [Roman, 23.04.2018]

Dobrý den, chci se zeptat zda je to normální? Je mi 28 let, sportovec, nekuřák. Jednou mě odvezla rychlá, po požití alkoholu a protancene noci, se mi druhý den udělalo špatně. Hrozně se mi samo od sebe zrychlil tep a tlak, horela mě hlava, hlavně za krkem a měl sem pocit, že to srdce nevydrží a já omdlim. Do té doby tlak kolem 140:85. Po té události nasazen lék Cosyrel 5mg, každé ráno užívání půl prášku. Po té tlak 125:65-70.. ale snížil se mi tep na 50-54 tepů za minutu, někdy i méně. A cítím silné údery tepů, když držím mobil v ruce, sleduji jak mi škube mobil každým úderem srdce, když severu pěst, no když si lehnu a dám hlavu na polštář, cítím tepy. Je to nepříjemné. Jinak holter, EKG, krev, vše v pořádku.

Lékař [29.04.2018]:

Dobrý den,
možná jste si před onou jednorázovou událostí měřil tep, byl nejspíš přes 60/min. TK byl patrně kolem 130/80 mmHg. Nepříjemně vnímáte výrazně zpomalený tep.Cosyrel je fixní dvojkombinace 5 mg ACE-inhibitoru perindoprilu a 5 mg beta-blokátoru bisoprololu. Druhý lék kromě snížení TK zpomaluje i tep, což vede k většímu plnění srdce a tím k plnějšímu tepu. Je třeba zvážit snížení dávky bisoprololu.
Cyklus domácího měření TK – elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradne ke stažení – ukáže, zda TK není léčbou příliš snížený. Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku léků (cca za 4 hodiny) k nízkému TK.

Dotaz č. 473  —  Léky [Jana, 23.04.2018]

Dobrý den. Lékař mi místo léku LOZAP 1+1předepsal lék ORCAL NEO mg. Prosím Váš názor na tento lék. U LOZAPU byl dost velký pokles tlaku. Děkuji, Žižkova

Lékař [26.04.2018]:

Dobrý den,

velikost poklesu TK je dosti individuální, první den bývá nejsilnější, navíc Orcal je silný lék a také záleží na jeho dávce. Slabší tablety obsahují 5 mg amlodipinu. Pro jistotu můžete při zahájení léčby vzít jenom ½ tbl. Při vysokém TK později během dne si můžete vzít druhou půlky tablety a další den už celou tabletu podle TK naměřeného ráno.

 

Dotaz č. 472  —  Tkak.tep [Veronika, 23.04.2018]

Dobry den.Mam 35 rokov..Vcera som si merala tlak a zaroven som hegala maleho v kociku cize pravou rukou a v podstate hrudnikom trupom som sa hybala a tlakomer ukazal ze 143/116 a tep 160(ukazalo aj to srdiecko pritom-aritmiu) tak som chvilu pockala zmerala zase uz bez pohybu a tlak zs 99/63..tep 74...rano berem egilok25 jednu tabletku..ale vecer mam stvrtku trittica 150,koli tomu,ze som nemohla spavat,lebo pred 3 tyzdnami mi umrel ocko na rakovinu pluc..5 tyzdnov po diagnostikovani..takze to dp teraz nechapem..to trittico mi strasne tlak znizuje,co nevadi,radcej tlak nizky ako vysoky..lenze tlakomer mi uz 2 krat spadol nechtiac na zem..ten cudny tlak co mi naskocil moze byt tym ze mi spadol,alebo ze som sa triasla by hojdani synceka? Absolvovala som aj zatazove ekg najvyssi tlak bol 138/85 pri zatazi..ale museli to vypnut,lebo som nevladala(vraj kondicka) lenze mne biva hrozne teplo ako som bola tehotna a strasne ma bolia nohy od tehotenstva..tlak smeriam preto,ze ma hocikedy obleje horucava a pride mi riadne zle a tlak mi ukaze v pohode 106/74,101/66 ...aj v tvari som ako taka fakla..3 doktori u nas vo vojenskej nemocnici v ruzomberku mi doporucili egilok vysadit ale moj internista mimo vojenskej mi ho kaze jest..okrem toho sa mi stale dycha..minuly tyzden som bola dokonca na rg pluc,koli tomu ze kaslem,mam bolesti na hrudi a ocko mal najagresivnejsi typ rakoviny a nic vsetko v poriadku..v roku 2016 som mala ekg holter a v 2017 tlakovy holter a vsetko v poriadku..chodim na prechadzky do prirody,hybem sa,jem malo,lebo mi teraz nechuti jest..ja uz neviem co mam robit..chodim k psychologovi..zakazali mi merat tlak :-) ze to mam z tetanie a panickej poruchy..11 rokov a zhorsuje sa to..tak ja uz ozaj neviem..

Lékař [26.04.2018]:

Dobrý den,
krevní tlak doma je třeba měřit minimálně po 5 minutách klidného sezení na židli s opěrkou minimálně 2x za sebou – viz elektronický záznamník TK s uvedenými podmínkami metodicky správného měření TK zde v poradně ke stažení. Loni jste měla „tlakový holter", takže víte, že lze měřit TK při chůzi, ale při vlastním měření TK je lépe se během vlastního měření zastavit. Pravděpodobně jste byla řádně vyšetřena a máte zřejmě jen rychlejší tep a proto Vám doporučují brát Egilok. Ten enormně vysoký tep vznikl zřejmě jako artefakt při nedodrženém klidu při měření TK.
Úmrtí otce znamená velký stres, který může způsobit zvýšení TK i tepu a různé popisované subjektivní obtíže, navíc píšete o panické poruše. Myslím, že byste měla kromě psychologa navštívit také psychiatra, který může psát léky.

Dotaz č. 471  —  Léčba pokus omyl [Petra B., 21.04.2018]

Dobrý den, je mi 40 let 162/55 kg a již 10 let se léčím na vysoký krevní tlak, který je v průměru 140/90 jak po užití léků,tak bez nich a zatím bezvýsledně.Za těch 10 let mi bylo předepsáno nespočet léků, které buď nezaberou,nebo se projeví otoky a když zaberou,tak mi způsobují nevolnost a přinejhorším neustálý dráždivý pocit v krku, takže jsem nucena neustále pokašlávat.Zhruba před 2 rokama mi byl předepsán lék Tarka, který u mě vyvolal velmi silný dusivý kašel.Došlo pak k několika výměnám léků,ale dráždivého pocitu v krku jsem se dodnes nezbavila.U předposledního léku Metoprolol jsem zpozorovala po použití bolest od chodidel až do poloviny lýtek, včetně otoků kotníků.Nyní užívám čtvrtku léku Nebivolol 5mg a jak bolest nohou,tak dráždivý pocit v krku stále přetrvává.Při jedné návštěvě mi doktor nepřímo naznačil, že už neví co se mnou a že za chvíli už mi nebude moc co předepsat.Na mou otázku co potom,mi odpověděl, že pak už následuje jenom smrt, což mi opravdu vtipné nepřišlo.Za těch 10 let mě poslal jednou na sono ledvin a štítné žlázy a na spirometrii.Obojí negativní.Když jsem ho požádala jestli tedy neví o nějakém specialistovi na krevní tlak,tak se obořil se slovy,,a vy si myslíte, že u specialisty kašlat nebudete,, Děkuji za odpověď a co by jste mi prosím poradil.

Lékař [23.04.2018]:

Dobrý den,
Tarka je fixní dvojkombinace. Jednou komponentou je trandolapril, který patří do skupiny ACE-inhibitorů, kde je poměrně častým nežádoucím účinkem suchý kašel. Ten by měl po výměně za lék jiné skupiny do několika týdnů vymizet. Beta-blokátory (Metoprolol, Nebivolol) mohou zvýšit sklon k alergiím, které se event. mohou projevit drážděním v krku nebo kašlem, ale i zhoršit prokrvení dolních končetin.
Byla vyloučena lokální příčina obtíží v krku – ORL vyšetření?, podrobné plicní vyšetření?, imunologické vyšetření?

Dotaz č. 470  —  Bisoprolol PMCS 2.5mg a v blízké době (cca 1 rok) plánované otěhotnění [Lucie, 20.04.2018]

Dobrý den, dnes jsem byla na endokrinologii a že mi nějak moc "hlasitě" buší srdce, tak mi předepsali léky. Dostala jsem Bisoprolol PMCS 2.5 mg, mám užívat 1/2 leku 1x denně mezi jidlem. Koukla jsem se na výpis "Návštěva ambulance", lekarka se me ptala, zda planuju otehotnet, rekla jsem ne a oničem víc jsme se nebavily. Jenže plánuju otěhotnět tak za rok až dva možná 3 roky. Možná je to trochu trapný dotaz, ale nemá to vliv na otěhotnění? Předem moc děkuji za odpověď.

Lékař [23.04.2018]:

Dobrý den,
Bisoprolol otěhotnění nijak nebrání, je však vhodný až pro pozdější fázi těhotenství. Po otěhotnění však budete potřebovat zostřený dozor z endokrinologie.
V případě nejasností se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 469  —  Tolucombi a vedlejší účinky [Lída, 20.04.2018]

Dobrý den, prosím Vás o Vaši odpověď. Rok beru léky na VKT Tolucombi 40 mg/12,5 mg. Před tím jsem rok brala léky různé, 10 druhů, ale vždy s různými vedlejšími účinky nebo neúčinných. Tolucombi bylo v pohodě, ale poslední 2 měsíce mě začalo brnět v obličeji, kolem oka. V noci se budím kolem 2. hodiny a cítím tlak-bušení v srdci. Tlak mám v toto dobu vždy kolem 105/80 a tep i 90. Protože tlak se ustálil a neuro vyšetření dopadlo s výsledkem změnit medikaci, mojí dr. se zatím nechce po předchozích špatných reakcích na léky současný Tolucombi měnit. Jak byste postupoval Vy, či co mám dělat já. Děkuji. Zdraví Lída.

Lékař [23.04.2018]:

Dobrý den,
pokud lze z poskytnutých údajů včetně negativního lokálního neurologického nálezu situaci posoudit, jde v případě „brnění" v obličeji kolem oka nejspíše o pomalu se vytvářející nežádoucí účinek, např. o poruchu elektrolytové rovnováhy. Noční bušení srdce (přechodné?) ukazuje na záchvat arytmie s rychlým tepem a sníženým TK, který by bylo vhodné pomocí 24hodinové nebo podle potřeby i delší monitorace EKG objektivizovat – monitorace EKG dle Holtra. Výskyt arytmie spíše s působením Tolucombi nesouvisí. I když by laboratorní nález z hlediska elektrolytů nebyl přesvědčivě patologický, lze při trvajících problémech zvážit opatrnou postupnou výměnu medikace, Tolucombi nahradit samotnou Tolurou 40 – 80 mg a blokátorem kalciového kanálu Kapidinem 10 mg, event. 20 mg, pokud by nestačilo předchozí zvýšení Tolury na 80 mg. Při trvajících obtížích zvážit nahražení Tolury losartanem 2x 50 mg.


Dotaz č. 468  —  Tlak v rukou [Bayx@seznam.cz, 19.04.2018]

Dobry den , chci se zeptat mam studeny ruce a tlak mam to uz mesic.. A v moci jsem mnel krev .. A minuli mesic mi bolelo pid brichem ... Co to muze bejt citim se slabej ...co mam delat. Dekuji svuger

Lékař [23.04.2018]:

Dobrý den,
nejspíše jde o chorobu močového ústrojí, pokud příznaky patří k jedné chorobě. Stav vyžaduje komplexní vyšetření, které Vám zprostředkuje Váš praktický lékař.

Dotaz č. 467  —  Vysoky krevni tlak [EVA, 17.04.2018]

Vazeny pane doktore , Moje babicka ma vysoky krevni tlak. Jiz 3.den se tlak pohybuje okolo 180/78 . Po obede klesne na 150/75 a k veceru opet stoupne na 160/78. Pi dr.zmenila lecbu a nasadila Enbrantil 1-0-1. Babicce je 74 let a pred cca 12lety mela infarkt. Poprosim o radu , co dale delat pro to, aby tlak klesl, velmi nas to znervoznuje. Babicka je velmi unavena. Dekuji velmi za odpoved. Cervenkova

Lékař [23.04.2018]:

Dobrý den,
léčba samotným Ebrantilem je neobvyklá. V případě izolované systolické hypertenze se často používá lék ze skupiny blokátorů kalciového kanálu – nesnášenlivost léku? Není také jasné, proč babička nebere po srdečním infarktu sekundárně preventivní léčbu (malá dávka Acylpyrinu, beta-blokátor a ACE-inhibitor) – nesnášenlivost léků?

 

Dotaz č. 466  —  Snížení tlaku u astmatika [Zdena, 10.04.2018]

Dobrý den, mám problém se snížením spodního tlaku. V srpnu loňského roku po vyšetření EKG a Holtera mi bylo napsáno PRESTARIUM NEO 5MG -1 tableta ráno. Tlak 130/96, někdy až 110. Dolní hranice tlaku se nesnižovala. Paní doktorka to i přes opakovanou žádost neřešila. Nyní jsem se před 14 dny díky známosti dostala k na internu a kardiologii. Zjistili mne navíc chronický zánět štítné žlázy. Vyšetření krve bylo v pořádku. Ultrazvuk ledvin také. Dostala jsem k užívání ráno 0,5 tabl. Lokrenu a 1 tabl. Isoptinu a večer 2 tabl.Prestaria NEO 5 mg. a 1 tabletu Tenaxum. Po Lokrenu jsem byla dušná i při chůzi. Jsem astmatik -lehký. Léčbu mám změněnou na ráno 1 Isoptin+1 Tenaxum , večer na 1 Tenaxum a 2 tbl. Prestaria NEO. Dolní tlak stále 93-96, ráno i 103. Jsem z toho nešťastná. Připadá mi , že beru haldu léků, ale účinek žádný. Prosím poraďte, co s tím. Děkuji

Lékař [12.04.2018]:

Dobrý den,
nepíšete, že byste trpěla bušením srdce nebo jste měla alespoň rychlou srdeční frekvenci (rychlý tep), kterou jste nevnímala. Lokren a Isoptin tep však zpomalují. Je možné, že jste dostala nějaký lék na zánět štítné žlázy, po kterém se zrychlil tep. Je třeba nahlásit Vámi uváděné nežádoucí účinky endokrinologovi a pneumologovi, aby se domluvili na alternativním řešení. Je třeba zvážit kombinaci Prestaria Neo v nižší dávce s nějakým jiným lékem s jiným mechanismem účinku (např. indapamidem) než používat vysoké dávky samotného Prestaria Neo, např. Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg.


 

 

Dotaz č. 465  —  [Martina Procházková, 08.04.2018]

Dobrý den pane doktore, maminka užívala přes 20 let kombinaci léků Enap, Enap H a Lokren. Při pravidelném věření (měříme ráno a večer před použitím léků) , ale má tlak poměrně vysoký (150/70-190/90). Paní doktorka změnila kombinaci enapů na Ramipril H 5/25, jednou denně. Maminka ramipril H užívá týden, jednu tabletu ráno s 1/2 lokrenu a jednu tabletu večer (zkoušeli jsme jen jednu denně ráno, ale tlak měla večer vysoký 179/85, tak jsme zvolili dávkování dvakrát denně). Při pravidelném měření ale k žádnému poklesu nedošlo, například dnes ráno opět 179/81 před použitím léku. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je ramipril H adekvátní náhradou za kombinaci enapu a enapu h, či zda je možné ramipril h něčím doplnit. Víme, že existuje ještě samotný ramipril, může se používat v kombinaci ramiprilem h nebo je to zbytečné? Maminka byla s pokojená s kombinací enapů, nejraději by je užívala dále. Předem Vám moc děkuji za odpověď, Martina

Lékař [12.04.2018]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, stará kombinace léků s Enapem zřejmě již neudržela TK v normě, možná i přes zvýšení dávek léků, takže se nelze k ní vrátit. Ramil H 5/25 podaný 2x denně je vysoká dávka obou komponent, především však močopudné komponenty hydrochlorothiazidu, a přesto nedochází k normalizaci TK. Je třeba zvážit podání léku s jiným mechanismem účinku, např. lékem ze skupiny blokátorů kalciového kanálu dihydropyridinového typu – amlodipin, felodipin, lercanidipin nebo nitrendipin – v kombinaci s ramiprilem nebo perindoprilem (Triasyn 2,5/2,5 mg nebo Prestance 5/5 mg). I Enap by se dal kombinovat s některým z blokátorů kalciového kanálu, ale při dávkování 2x denně. Musely by se používat jednotlivé léky, protože fixní kombinace s Enapem neexistuje.


Dotaz č. 464  —  Náhrada léku na vysoký tlak [Jirka, 31.03.2018]

Dobrý den, dlouhodobě užívám na hypertenzi TENORMIN 50, Lozap H a Lomir SRO 5 mg. Mám dotaz čím by se dal nahradit Lomir SRO 5 mg., který se prý přestal vyrábět. Děkuji.

Lékař [12.04.2018]:

Dobrý den,
Lomir lze nahradit jiným příbuzným lékem ze skupiny blokátorů kalciového kanálu dihydropyridinového typu – amlodipin, felodipin, lercanidipin nebo nitrendipin. Je možné, že příbuzné léky mohou být silnější. Proto je třeba začít s malou dávkou. Pokud bude výraznější pokles TK i v tomto případě, je třeba zvážit redukci dávky Lozapu H.

Dotaz č. 463  —  Informace [Ivo Vašina, 27.03.2018]

7 Měsíců beru prášky na tlak,Tolucombi 80mg/25mg a zvýšila se my močovina kyselá.Při kontrole krve.V letáku píší o možném zvednuti kyseliny močové.Lékař my na to napsal Milurit 100 .Je třeba změnit léky.

Lékař [30.03.2018]:

Dobrý den,
pokud po Tolucombi došlo k výraznému vzestupu kys. močové, je třeba zvážit, zda by poloviční dávka diuretika hydrochlorothiazidu kyselinu močovou podstatně nezvedala při zachování dostatečného snížení TK – Tolucombi 80/12,5. Při neúspěchu lze zvážit kombinaci telmisartanu s lékem z jiné lékové skupiny, např. s kalciovým antagonistou.

Dotaz č. 462  —  Vysoký tlak [Gréta, 26.03.2018]

Zdravím a mám dotaz. Beru ráno prášky 8 mg Perindopril + Vasocardin 50 mg, v poledne Stacyl 100mg, můžete mi napsat zda mi tato dávka vydrží až do rána, nebo bych měla léky rozdělit i na večer? Domácí měření není scela objektivní, protože ukazuje různé hodnoty . Jen co je lepší varianta. Děkuji.

Lékař [30.03.2018]:

Dobrý den,
užíváte stejnou kombinaci léků (jen jiné názvy) jako v dotazu č. 461. Váš Vasocardin má určitě kratší účinek a měl by se podávat 2x denně. Nemusí to být ale v každém případě. Záleží na důvodu, proč Vám ho lékař předepsal. Metodicky správně provedené domácí měření TK (týdenní cyklus) poskytuje dostatečně spolehlivé výsledky a je vhodnější pro opakované měření při zkoušení různých variant léčby než spolehlivější 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci). Jde o to, zda účinek perindoprilu vydrží v dostatečné síle do následujícího rána bez vzestupu TK při podání 1x denně 8 mg ráno, což je pohodlnější než brát poloviční dávku 2x denně.
Viz elektronický záznamníkTK zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 461  —  Kombinace leku na vysoky tlak [Lada, 26.03.2018]

Dobry den pane doktore ,mam dotaz ohledne kombinace uzivani leku " Metoprolol a Prestarium . Je taka kombince mozna nebo radeji jeden lek neuzivat pripadne uzit jinou kombinaci leku na tlak .

Lékař [27.03.2018]:

Dobrý den,
z hlediska léčby samotné hyperetnze patří kombinace Metoprololu a Prestaria mezi slabší kombinace. Podávání Metoprololu však může být důležité při přítomnosti dalších chorob nebo situací, např. při některých chorobách štítné žlázy, při rychlé srdeční frekvenci nebo v rámci sekundární prevence po srdečním infarktu.

Dotaz č. 460  —  Doplnění k dotazu č. 456 [Mape, 24.03.2018]

Dobrý den, pane doktore. K mému dotazu č. 456 jsem se chtěla ještě zeptat: zatím nemám žádnou medikaci na tlak, k pí. doktorce jsem objednána na preventivní kontrolu 9. dubna, kdy jí chci svoje měření předat. V případě potvrzení vyššího spodního tlaku mám trvat na nějaké medikaci, nebo není třeba? Děkuji za odpověď a přeji krásné jaro. Pechová

Lékař [27.03.2018]:

Dobrý den,
pokud bude při domácím měření TK vyšší průměrný spodní nebo vrchní TK nebo i oba, bylo by ve Vašem případě vhodné doplnit 24hodinové ambulantní monitorování TK. Pokud by byl průměrný TK i při tomto vyšetření hraničně vyšší, lze s podáním léku na snížení TK nějaký měsíc ještě počkat a vyzkoušet, zda nepomohou režimová opatření (včetně obezitologa) a/nebo znovunasazená psychiatrická léčba. Odložené nasazení léku na snížení TK je možné, pokud nemáte současně nějaké další kardiovaskulární rizikové faktory -vysoký cholesterol nebo cukrovku. TK se také může zvýšit při chronickém užívání léku typu Ibalginu.

 

Dotaz č. 459  —  Návaznost na předešlý dotaz č. 454 [Ford, 23.03.2018]

Vážený pane doktore, zkoušel jsem 1/2 tbl. PRESTANCE 5mg / 5mg plus 1/2 tbl. PRESTARIUM NEO jak jsme se dohodli, ale vycházelo to špatně . Tlak ráno 154/ 89 a večer 141/ 88. Tak jsem zkusil i druhou variantu, kterou jste mi také doporučil a to PRESTARIUM NEO 1 tbl. ráno a 1 tbl.večer. Tlak ráno 140/83 a večer 144/84. Přes den 128 /76. Nejlépe na mě působilo PRESTANCE 5mg./5mg . Tlak ráno 139/80 a večer 132/75 . Přes den 120/66. Také dobré výsledky byly u PRESTARIUM NEO 2 tbl. ráno ( což odpovídá 1 tbl. PRESTARIUM NEO FORTE ). Tlak ráno 141/84 a večer 133/76. Přes den 127/73. Co má méně nežádoucích účinků na srdce atd. ,PRESTANCE 5mg /5mg 1 tbl. ráno nebo PRESTARIUM NEO 2 tbl. ráno ? Nestačilo by mi brát jen PRESTARIUM NEO FORTE 1 tbl.ráno ? Těším se na Váš názor a přeji Vám moc příjemný den a hezké Velikonoce. Ford V příloze je i tabulka měření. Vše měřeno před užitím léků a před jídlem.

Lékař [29.03.2018]:

Dobrý den,
nevím, kolik dní jste zkoušel jednotlivou variantu, ale pokud jsou předpokládané rozdíly mezi jednotlivými variantami medikace malé, je třeba měřit plný počet 7 dní za sebou ráno a večer. Čekal jsem, že by Prestarium Neo 1-0-1 tbl. mohlo lépe snížit ranní TK ve srovnání s 2 tbl. ráno. Pokud ne, nezbývá než zkusit Prestance 5/5 ráno a večer ½ až 1 tbl. Prestarium Neo à 5 mg, protože ranní průměrný systolický TK nebyl při léčbě samotnou Prestance 5/5 zcela normalizovaný.
Prestarium má kromě účinku na snížení i příznivé metabolické účinky a protektivní účinky na srdce i ledviny. Amlodipin pomáhá srdci nepřímo snížením TK a jinak se chová neutrálně. Nežádoucí účinky u jednoho nebo obou léků má jen celkem nepatrná menšina pacientů.

Dotaz č. 458  —  Vincentka - nosní sprej - vliv na krevní tlak [Eva, 20.03.2018]

Dobrý den, v článku jsem se dočetla, že obsah sodíku v minerálních vodách, může zvyšovat krevní tlak. Hodnota by neměla přesáhnout 150 mg/litr. Dnes jsem si koupila nosní sprej Vincentka, v jejímž složení je sodík obsažen v množství 2500 mg/l . Což jsem netušila. Chci se zeptat, zda mi tedy může i tento nosní sprej uškodit nebo ne? Předem děkuji za ospověď. Eva H.

Lékař [28.03.2018]:

Dobrý den,
Vincentka minerálka i nosní sprej nejsou určeny k chronickému podávání. Pokud jsem zjistil věrohodné údaje, má minerálka i nosní sprej prakticky stejnou koncentraci sodíku, kterou uvádíte. Při pitné kúře se pije 2x denně 200 – 300 ml minerálky Vincentky po 20 dní. Nepodařilo se mi zjistit, jaký objem představuje 1 dávka nosního spreje – cca 50 mikrolitrů? Při dávkování 3x denně 1 dávku do obou dírek to představuje 300 mikrolitrů = 0,3 mililitru. Snad je to dobře. I kdybyste vystříkala do nosu za den celou lahvičku o objemu 25 ml, je to stále jen asi dvacetina denního objemu minerálky při pitné kúře. Takže celkově zanedbatelný efekt.
Ověřte si raději vše ještě v lékárně.

Dotaz č. 457  —  Vysoký tlak [Alena, 19.03.2018]

Dobrý den moje maminka delší dobu trpí vysokým tlakem ale pan doktor jí dal prášky ale vubec nepomahájí a je z toho celá neštastná a já z toho také mám strach že zkolabuje .. a bude doma sama .. Její obvodní lékar není schopný jí poslat na vyšetrení .. prosím vás o radu

Lékař [20.03.2018]:

Dobrý den,
je třeba provést metodicky správně kontrolní domácí měření TK při stávající kombinaci léků a jejich dávek a demonstrovat tak neúčinnost stávající léčby. Lékaři poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte mu práci při nastavení účinné léčby. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.


Dotaz č. 456  —  Vyšší tlak [Mape, 17.03.2018]

Dobrý den, pane doktore. Jsem žena, 48 let, 8 let po hysterektomii, sledována pro deprese, nyní bez léků, přesto občas ve stresu, astmatička ( pulmicort, zodac), dále 1x denně Lanzul pro netěsnost jícnu, problémy s krční páteří, 175 cm/110 kg. V poslední době mi hodně lítá tlak. Horní v rozmezí od 117 do 140, dolní od 85 do 102. Při každém měření se začnu stresovat, že budu mít opět vyšší.... a ono se to pak opravdu povede. Navíc mám občas návaly horka v hlavě, únavu, bolest nohou, občas pocit na zvracení, chvíli je mi horko nebo zima. Paní doktorka tvrdí, že se nemám měřit. Prosím, podle Vás, je to už na léky nebo by pomohlo zhubnout? Mnou měřený tlak v poledne a večer za posl. pár dní: 1. 138/99, 122/89, 2. 114/86, 125/86 3. 134/98, 133/102 4. 114/90, 117/78 5. 108/81, 116/85 6. 125/98, 117/97 7. 140/99, 138/97 8. 128/97,145/102 A je relevantnější tlak měřený vleže nebo v sedě? Děkuji za odpověď.

Lékař [20.03.2018]:

Dobrý den,
pokud je pro Vás domácí měření TK tak stresující, bylo by vhodné použít 24hodinové ambulanní monitorován TK -zlatý standard měření TK mimo ordinaci. Toto vyšetření Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Pro případné opakované měření TK mimo ordinaci je vhodnější metodicky správně provedené domácí měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Měření TK se provádí vsedě. Vytištěný záznam TK odevzdejte svému lékaři. Usnadníte mu práci při event. úpravě medikace Vaší hypertenze.

Snížení hmotnosti a vnímání stresů na jedné straně a zvýšení pohybové aktivity na druhé straně může vést ke snížení TK. Tato režimová opatření by měla pokračovat i v případě zahájení farmakologické léčby. Podrobné informace o faktorech zdravého životního stylu naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Je třeba zvážit znovuzavedení psychiatrické medikace.


Dotaz č. 455  —  Kombinácia liekov na hypertenziu [Alena, 15.03.2018]

Dobrý deň prajem, pri kombinácii liekov ,ktoré užívam : Celiprolol Vitabalans 200 mg1/2ráno,pridaná Prenessa 1/2 mg a 1/2 Agen 5 popoludní pri nameraní vys.tlaku) mávam kolísavé hodnoty ,pociťujem pravidelne búšenie srdca,pričom tepová frekvencia je v poriadku, EKG v poriadku,bolesti hlavy,tŕpnutie ľavej strany tváre a dolných končatín ,veľký rozdiel medzi S. a D. tlakom,a suchý kašel občas, dlhodobo pociťujem pálenie na ľavom zápästí v mieste nahmatania tepu.Nebola zistená prítomnosť známok útlaku Carp.kanálikoch Dávkovanie liekov sa často mení,v priebehu roka,odkedy túto kombináciu užívam niekoľko krát.Ischemická choroba srdca mi nebola zistená.Okrem uvedených liekov beriem Eutthyrox 25mikrogr. -nod.cyst.struma,eutyeróza na th.lavotyrox,zistený makroadenom hypofýzy-klin,lab.bez zist.hormon.aktivity,bez ev.hypopituitárneho sy.- som t.č.v polročnom sledovaní u neurológa.Beriem ďalej Vitacalcin + Alfa D-osteopénia a magnézium. Je kombinácia liekov na liečbu hypertenzie správna? Ďakujem za vyjadrenie.

Lékař [20.03.2018]:

Dobrý den,
je třeba se pokusit zorientovat, které obtíže jsou zřejmě nežádoucí účinky léčby a které spíše patří k nějakým dalším chorobám, jaké jsou časové vztahy k zahájení léčby určitým lékem nebo změnou jeho dávky. Suchý kašel je zřejmě nežádoucím účinkem ACE-inhibitoru Prenessy a je třeba zvážit její výměnu za některý lék ze skupiny sartanů. Bolesti hlavy mohou souviset s podáváním Agenu. Je třeba zvážit jeho výměnu za jiného antagonistu kalia nebo za lék z jiné lékové skupiny – např. diuretikum. U bušení srdce nelze např. vyloučit nežádoucí účinek nedávno zvýšené dávky Euthyroxu nebo rozdíly v redukci bušení srdce mezi jednotlivými betablokátory. U ostatních, zvláště jednostranných obtíží, je třeba zvážit neurologickou nebo lokální příčinu.

Hodnoty TK naměřené v ordinaci jsou falešně zvýšené díky efektu bílého pláště – poplachová reakce na zdravotnické zařízení. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci, které eliminuje falešné zvýšení TK v rámci efektu bílého pláště, je 24hodinové ambulantní monitorování TK zprostředkovatelné praktickým lékařem. Pro případné opakované měření TK mimo ordinaci je vhodnější domácí měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznamTK odevzdejte svému lékaři. Usnadníte mu práci při event. úpravě medikace Vaší hypertenze.


Dotaz č. 454  —  Vysoký krevní tlak - původní dotaz č. 444 [Ford, 13.03.2018]

Vážený pane doktore, provedl jsem test PRESTARIUM NEO 2 tbl. ráno ( odpovídá 1 tbl. PRESTARIUM NEO FORTE ) po dobu 1 týdne jak jste mi doporučil. Průměrný ranní tlak na lačno před užitím léků mi vyšel 141/ 84 /puls 66 a večerní před jídlem 133/76 / puls 69. Přes den jsem měl průměr 127/73 / puls 66. Je to ještě asi málo účinné a zřejmě budu potřebovat opravdu dvousložkovou léčbu nebo by to stačilo ?Napadlo mě tedy udělat ještě jednu zkoušku, brát ráno po dobu 1 týdne 1/2 tbl. PRESTANCE 5mg/5mg a k tomu 1/2 tablety PRESTARIUM NEO. To by pak odpovídalo 1 tbl. PRESTARIUM NEO a 2,5 mg amlodipinu jak jste mi také navrhoval. Oba léky ještě mám. Chci, ale nejdříve získat Váš souhlas s tímto testem, aby nebyl pro mě nebezpečný. Potřebuji mít nějaké výsledky, které se pokusím pak použít na přesvědčení svého lékaře k změně léčby. Předem děkuji za odpověď, názor a přeji Vám hezký den. Ford

Lékař [13.03.2018]:

Dobrý den,
můžete provést svou variantu testu s nouzovým dělením tablety Prestance, což by mohlo vést k event. rychlejšímu uvolnění účinných látek z tablety. Bylo by lépe začátek testu pro jistotu realizovat v době, kdy si můžete v případě výraznější hypotenze lehnout, i když nejspíše k většímu poklesu TK nedojde. Přechodnou hypotenzi jste již mohl mít po požití celé tablety Prestance 5/5, ale na projevy hypotenze jste si nestěžoval a hodnoty TK jste neuváděl – nízké za cca 4 hod. od spolknutí tablety nebo zvýšené druhý den ráno před novou tabletou Ještě byste mohl vyzkoušet brát samotné Prestarum Neo 5 mg večer a 5 mg ráno, jak jsem uváděl již minule.

Dotaz č. 453  —  Změna léku [Lenina, 09.03.2018]

Dobrý den, je mi 42 let, byl mi zjištěn vysoký krevní tlak cca 160/100 s bušením srdce.Paní doktorka nasadila lék Piramil 10mg a Nebivolol 5mg pri měření cca 1x denně po zhruba 1 měsíci tlak šel do normálu, ale trapil mě úporný kašel. Paní doktorka Piramil vyměnila za Tezeo 40mg a tlak nyní se drží pořád přes 145/98 prosím jaký je rozdíl mezi těmito léky ?Nebylo by lepší vydržet kašel a mít tlak v pořádku ? Moc děkuji za odpověd Lenka Janová

Lékař [13.03.2018]:

Dobrý den,
Piramil a jemu příbuzné léky ze skupiny tzv. ACE-inhibitorů mívají jako nežádoucí účinek suchý kašel. Tezeo patří do skupiny sartanů, které suchý kašel nepůsobí. Dávka Tezea 40 mg je poměrně nízká. Zkuste postupně podle potřeby vystoupat za kontroly TK při jeho domácím měření na dávku 80 mg – 1,5 tablety až 2 tbl. à 40 mg. V případě potřeby 80 mg Tezea denně lze přejít na silnější tabletu Tezeo à 80 mg.

Dotaz č. 452  —  Otázka [Vaness, 08.03.2018]

Môže mať dieťa tlak 195 na 165?

Lékař [13.03.2018]:

Dobrý den,
není jasné, zda jde o průměrnou hodnotu z více měření nebo hodnotu TK z jednoho měření. Pokud nejde o omyl, jde v každém případě o nebezpečnou extrémní hodnotu TK vyžadující okamžitou léčbu na dětském odd.

Dotaz č. 451  —  Léčba vysokého tlaku [Lenka N.S., 03.03.2018]

Dobry den pane Doktore, můj dotaz se týká moji maminky. Je věku 77 let, nikdy se s tlakem nelecila, ani s ničím jiným. Nemáme s tímto žádné zkušenosti. V listopadu 2017 byla na preventivní celkové prohlídce, kde bylo vše v pořádku. Po novém roce měla zánět močových cest, dostala antibiotika (nevím, zda toto muže mít vliv) a za týden ji odvezli do nemocnice s tlakem 225/150. Dostala Prestarium Neo 5mg. Bohužel odešla na reverz. Čekali jsme 3 týdny, zdali léky zaberou. Tlak se snížil, ale k večeru byl vždy okolo 170/130. Má neustále žízeň , sucho v ústech, bušení srdce, rudne ve tváři. Neustále polehava, coz pro ni není vůbec typické. Nyní šla na kardiologii, léky vyměněny za Concor Cor 2,5 a Egiramlon 5mg. Tlak se po par dnech velmi snížil na 100/60, pocity stále stejné, o něco méně časté. Má jít na kontrolu znova na kardiologii za 3 týdny, neboť doktor si nebyl jist, v čem by mohl být problem. Zjistil také vysoký cukr. Je toto normalni průběh hledání správne medikace? Děkuji za odpověď a Vás čas.

Lékař [05.03.2018]:

Dobrý den,
výrazný pokles TK na nízkou hodnotu 100/60 mm Hg ukazuje, že je patrně třeba použít nějakou slabší kombinaci léků, resp. rozdělenou na část léků ráno a část večer. Je třeba provést kontrolní domácí měření TK při stávající kombinaci léků a jejich dávek. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 450  —  Doplnění k dotazu č. 372 [Marketa, 28.02.2018]

Dobrý den pane doktore, ještě bych doplnila, že před přidáním Betaloc Zoku byl průměr 141/80, po 3 měsících s Betalocem kontrolní holter průměr 140/73. Systola se ani nehla a jednorázově během dne 2x byla systola 180. Opět jsem dostala přidáno na lécích, nyní tedy ve 43 letech beru Micardis plus 80/12,5, Orcal Neo 5 mg a Betaloc Zok 50 mg a tlak stále není pod kontrolou. Sono břicha bylo v pořádku, na další vyšetření jsem zatím poslána nebyla. nerozumím tomu, proč ten tlak po podání Betalocu se nesnížil? Je to účinný lék na tlak? Mám prakticky stejnou systolu v průměru před ním jako s ním. Už jsem z toho opravdu nešťastná. Děkuji za Váš čas pro nás pacienty. Markéta

Lékař [05.03.2018]:

Dobrý den,
myslím, že jste bohužel dosud nerealizovala mé předchozí rady. Váš případ vyžaduje komplexní vyšetření a posouzení specialisty. Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 449  —  VYŠŠÍ TLAK V NOCI [Jana Štěpánková, 28.02.2018]

Dobrý den pane doktore, jsem před operací štítná žláza a nějak nejsem schopna operaci vyřešit, psychický problém strach. Vyšetřena na Spect myokardu, dopadl dobře. Ekg holter po celou dobu monitorování sinusivý rytmus, prúměrneSF 83/MIN. maximální 145/min.minimalní 58/min v noci ve spánku. Bez významější pauzy. Nezachyceny komplexní formy aritmii, pouze nečetné SVES. TK HOLTER systol.art hypertenze kompenzovaná hraničně zejména v noci. výsledky z odběrů jsou v pořádku.KROMĚ TSH 0.191,GNT 1.99 CHOLESTEROL 5.65 OST. V NORMĚ. Paní doktorka zatím nenasadila na tlak žádnou léčbu, mám to ještě před operací nějak řešit? Děkuji Jana

Lékař [05.03.2018]:

Dobrý den,
zřejmě máte jen hraničně zvýšené hodnoty TK a možná i srdeční frekvence. Zřejmě jste nevnímala a nevnímáte bušení srdce, takže jste zřejmě nikdy nebrala betablokátor ke snížení TK a tepu. Léčbu před operací i po operaci by měl řídit endokrinolog, podle potřeby ve spolupráci s psychiatrem.

Pokud jste spíše trémistka a máte zkušenost, že reagujete na stres (např. v nemocnici před operací) zvýšením TK a tepu, upozorněte tamní lékaře, že jste úzkostlivá, aby Vás před operací dostatečně zklidnili léky jak v noci před operací, tak v den operace.

 

Dotaz č. 448  —  Valsacombi [Alex, 27.02.2018]

Dobrý den pane doktore, již 6 let beru denně ráno Valsacombi 80/12,5 mg a mám tlak kolem 130-140/80-90 (vždy jak je mi měřen tlak , třeba v nemocnici na kontrolách mám vždy větší -přičítám to značné nervozitě,) před 3 lety mi zjistili CML (leukemii), lečím se biologickou léčbou. Nevýhodou je , že jsem poměrně dost (25kg)přibral na váze současně 183cm váha 140kg . Je mi 47 let a nesjpíš mám k věku spojené problémy s erekcí, myslíte , že bych mohl, pro podporu erekce, v kombinaci s Valsacombi brát třeba Sildenafil Actavis ? Není to pro mě z pohledu hypertenze problém ? Děkuji za odpověď.

Lékař [05.03.2018]:

Dobrý den,
tuto problematiku jsem podrobně probral v odpovědi na otázku č. 397č. 410 s odkazy na dřívější podobné otázky.
Je vhodné provést objektivní změření TK a zjistit tak, zda by Vám náhodou nestačila menší dávka léků na snížení TK. Tím by se snížilo event. jejich negat. působenína erekci. Stejný efekt by mělo využití využití rezerv ve faktorech zdravého životního stylu – hlavně snížení hmotnosti a zvýšení pohybu. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Hodnoty TK naměřené v ordinaci jsou falešně zvýšené díky efektu bílého pláště – poplachová reakce na zdravotnické zařízení. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci, které eliminuje falešné zvýšení TK v rámci efektu bílého pláště, je 24hodinové ambulantní monitorování TK zprostředkovatelné praktickým lékařem. Pro případné opakované měření TK mimo ordinaci je vhodnější domácí měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznamTK odevzdejte svému lékaři. Usnadníte mu práci při event. úpravě medikace Vaší hypertenze.

Valsacombi můžete se Sildenafilem Actavis kombinovat.

 

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jste bral Tezeo cca 7 let bez erektilní dyfunkce a Tezeo patří k lékům, které mají malý negativní účinek v tomto směru, je třeba hledat hlavní příčinu jinde. Asi v 25 % případů erektilní dysfunkce je příčina v aterosklerotickém zúžení tepen v příslušné oblasti, která o 5 až10 let předchází projevy aterosklerotického zúžení věnčitých tepen na srdci (angina pectoris, srdeční infarkt) nebo mozkových tepen cévní mozková příhoda). Požádejte proto svého lékaře o kontrolu parametrů lipidového metabolismu a cukru v krvi. Konzultujte sexuologa, event. i urologa.
Některé léky na léčbu vysokého tlaku zhoršují erekci, jiné se chovají neutrálně nebo dokonce erekci poněkud zlepšují. Navíc se mohou hypertonici mezi sebou v intenzitě tohoto nežádoucího účinku lišit.
Hypertonici (i bez léčby) mají poruchy erekce častěji než normotonici. Někdy může jít o kombinaci všech uvedených příčin. Kromě vyšetření cholesterolu a jeho frakcí byste měl absolvovat ambulantní monitorování TK po dobu 24 hod. a domácí měření TK, aby se posoudil efekt bílého pláště (falešně vyšší TK v ordinaci lékaře) -viz elektronický záznamník TK a informace zde v poradně ke stažení. Tím by se třeba mohlo ukázat, že Vám stačí méně léků, event. i v nižších dávkách.
Především je třeba si uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Poruchy erekce lze však potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku.
V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam by také lékaři nejlépe mohli nastavit účinnou léčbu hypertenze s minimálním negativním ovlivněním erekce.

 

Dobrý den,
Tarka je fixní dvojkombinace ACE-inhibitoru a kalciového antagonisty verapamilu. Třetí lék (správně zřejmě Ebrantil) je převážně periferně působící alfablokátor. Negativní účinek na erekci mají centrálně působící látky, diuretika a betablokátory kromě nebivololu, který má naopak lehce pozitivní efekt. ACEI-inhibitory a kalcioví antagonisté mají mít v podstatě neutrální efekt. Čisté alfablokátory a především sartany by měly mít pozitivní efekt. Vždy ale záleží také na počtu antihypertenzív a jejich použité dávce. Jsou rozdíly i mezi preparáty v rámci jedné lékové skupiny i mezi hypertoniky. Při neúspěchu v hledání vhodné kombinace antihypertenzív s minimálním negativním účinkem lze použít lék typu Viagry, kde však je riziko velkého snížení TK při současném užívání alfablokátoru (tedy i Ebrantilu).
Této problematiky se týkají odpovědi na otázky č. 40, 42, 53, 118, 126, zvláště 154 a 164 a v poslední době 397.
Zkontrolujte si účinnost léčby pomocí domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam předejte svému lékaři, který rozhodne dle výsledku o objednání přesnějšího 24hodinového ambulantního monitorování TK.
V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam by také lékaři nejlépe mohli nastavit účinnou léčbu hypertenze s minimálním negativním ovlivněním erekce.

Dotaz č. 447  —  Náhrada léku LOMIR [Bohuslav Slávek, 23.02.2018]

Na snížení vysokého tlaku mám předepsané léky a dávkování. 120-140/85-90. Lomir SRO 5 mg 1-0-0, rhefluin 5 mg/50 mg 0,5-0-0,5 a sectral 400 mg 0,5-0-0,5. Lomir se již údajně nevyrábí. Jakým přípravkem lze v mém případě výpadek LOMIR SRO 5 mg nahradit v kombinaci s rhefluinem a sectralem. Podotýkám, že snaha o dříve opakovanou náhradu této kombinace 3 léků, vyzněla pro nežádoucí pocitové i naměřené výsledky vždy k návratu k této variantě. Současně na zvýšenou hladinu cukru, (průměr 7,8-8) beru dále lék Metformin TEVA 850 mg 1-0-1. Verospiron 100 mg 1-0-0 beru od 2/2018 APO-ALLOPURINOL 100 mg 1-0-0 beru od 2/2018, na snížení kyseliny. Děkuji za vaše odborné vyjádření, případně zaslání kontaktu, kde se dá zjistit více, ohledně náhrady léku LOMIR SRO, případně o vhodnosti kombinace těchto všech léků. S pozdravem. Bohuslav Slávek

Lékař [25.02.2018]:

Dobrý den,
Lomir lze nahradit jiným příbuzným lékem ze skupiny blokátorů kalciového kanálu dihydropyridinového typu – amlodipin, felodipin, lercanidipin nebo nitrendipin. Není jasné, proč je nutné podávat tak vysokou dávku diuretika Rhefluinu (kvůli sklonu k otokům?), která působí ztráty draslíku a zvyšuje koncentraci kys. močové. Vhodná by byla 4x menší dávka 12,5 mg (= ½ tbl. Hydrochlorothiazidu à 25 mg). Pak by patrně nebylo potřeba brát Verospiron k substituci draslíku a možná i Apo-Allopurinol kvůli snížení kys. močové. Nelze nahradit betablokátor Sectral jiným lékem? V kombinaci postrádám dnes základní lék na snížení TK – ACE-inhibitor nebo sartan.

Vzhledem k používání tonometru s manžetou na zápěstí by bylo vhodné výsledky měření TK zkontrolovat tonometrem s manžetou na paži nebo pomocí 24hodinového ambulantního měření TK prostřednictvím praktického lékaře.

Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. 

Dotaz č. 446  —  Vysoký krevní tlak [Kovacova.veronika, 22.02.2018]

Stává se mi že z níceho nic mi vyletí tlak na 160/90 někdy spodní i víc veškeré vyšetření vše ok beru na bušení srdce bisoprol a léčím se s cronem a na něj beru kortikoidy dost mě ten tlak straší čím to může být nikdo mi to nedokáže objasnit

Lékař [23.02.2018]:

Dobrý den,
obávám se, že z těchto vybraných údajů Vám ojedinělé (1x denně, týdně, měsíčně?) vzestupy TK neobjasním. Jak dlouho trvají? Poznáte to na sobě a pak si změříte TK? Jaký je při tom tep? Jaký máte tlak a tep mimo vzestupy TK? Je štítná žláza v pořádku? Nemáte málo červených krvinek? Crohnova choroba může modifikovat laboratorní parametry a ovlivnit situaci. Kortikoidy mohou zvýšit TK. Měla jste 24hodinové ambulantní monitorování TK, které bylo v normě a k popisovanému vzestupu TK tehdy nedošlo? Jde zřejmě o kombinované působení více chorob, resp. faktorů včetně stresu, které vyžaduje komplexní vyšetření a posouzení specialisty.
Obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.
Předtím by bylo vhodné ještě doplnit, pokud už nebylo, metodicky správně provedené domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte lékařům k usnadnění jejich práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 445  —  Léky [Jana A., 20.02.2018]

Dobrý večer. Brala jsem ráno 1 tabletku léku LOZAP 50. Pak mi vyskočil tlak na hodnoty cca okolo 140/90-95. Při této výši tlaku jsem pociťovala celodenní mírnou bolest hlavy. Byla mi změněna léčba na LOZAP H ráno a LOZAP 50 VEČER. Prosím Váš názor na tuto kombinaci léků. Děkuji.

Lékař [20.02.2018]:

Dobrý den,
máte vhodnou kombinaci léků. Je možné zkontrolovat, zda se Váš tlak nachází v normálním rozmezí celý den a není po zvýšení počtu a dávky celodenně nebo alespoň přechodně příliš nízký – viz odpověď na předchozí dotaz č. 444.
K tomu je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

V případě nízkého TK je třeba zvážit snížení dávky Lozapu H na ½ tbl. ráno a k tomu brát samotný Lozap 50 ½-0-1 tbl. nebo dle potřeby ještě snížit na samotný Lozap 50 1-0-1 tbl.

Dotaz č. 444  —  Léky na vysoký tlak [Ford, 16.02.2018]

Vážený pane doktore, bral jsem jediný lék a to na tlak PRESTARIUM NEO. Dlouhodobým měřením mi průměrné výsledky vycházely přes den 130 / 76 . Ráno před užitím prášku 146 / 86 a  večer pak 140 / 81. Celkový průměr z celodenního měření nepřekračoval nikdy 139 / 81. Bohužel můj lékař vyhodnotil tento tlak jako hraniční a změnil mi léčbu na PRESTANCE 5mg / 5mg. Pociťuji teď častější potřebu močení což asi způsobuje ten Amplodipin. Nestačilo by v mém případě jen jednosložkový lék PRESTARIUM NEO FORTE ? Nebo si to časem sedne a tím i frekvence močení bude menší ? Nebo mi poraďte i něco jiného vzhledem k mému tlaku. Jsou opravdu výše uvedené hodnoty tlaku pro mě nebezpečné ? Je mi 70 let a mám Cukr 5,2 , Cholesterol 5,1. Předem moc děkuji za radu a přeji vám příjemný den. Ford

Lékař [20.02.2018]:

Dobrý den,
pokud myslíte celodenním měřením TK 24hodinové ambulantní monitorování TK, je průměrný systolický (vrchní) TK lehce zvýšený a k úplné normalizaci TK bude třeba nejspíše přidat další lék. Zvýšením dávky léku se většinou jeho účinek na snížení TK úměrně nezvýší. Pokud máte doma zbytek Prestaria Neo, můžete zkusit brát 2 tbl. najednou (= 1 tbl. Prestaria Neo Forte) nebo 1 tbl. ráno a 1 tbl. večer a přesvědčit pomocí týdenního cyklu měření TK v domácím prostředí (DMTK) – viz elektronický záznamník zde v poradbě ke stažení (oba způsoby měřeí TK).
Nepříjemné je hlavně noční močení. Častější močení je nežádoucí účinek amlodipinu. Nová fixní dvojkombinace léků může být na Vás také silná a v době největšího účinku léků cca po 4 hodinách od požití Prestance může být snížení TK nadměrné – ospalost, apatie, závratě po postavení. V tom případě, ale i u samotné obtěžující častější frekvence močení je třeba zvážit použití slabší dávky amlodipinu 2,5 mg jako samostatného léku přidávanému k Prestariu Neo nebo fixní dvojkombinaci příbuzných léků ramipril 2,5/felodipin 2,5.
Pro posouzení lipidového metabolismu je důležitější LDL-cholesterol než uváděný celkový cholesterol.

Dotaz č. 443  —  Uživání léku [Věra ŠTĚPÁNOVÁ, 15.02.2018]

prosím Vás beru lek na vysoký tlak Lorista 50 jednu denně ráno...měla jsem vysoký tlak 170/1OO..tepu i 1OO....pry to je asi od nervu....ekg..a holtr prý dobrý....tak,že mi dali uživat večer O,25 čtvrtku frontin a ráno cely a loristu.....neovlivnuji se tyhle léky nák....a proč mám pbrát na tlak když je tvše v pořádku a dělají mi to asi nervy...děkuji moc za odpověd.....jsem z toho velmi nestastna......děkuji moc za brzkou odpověd

Lékař [20.02.2018]:

Dobrý den,

Frontin by mohl trochu potencovat účinek Loristy na snížení TK. Pokud byl „tlakový holter“ (24hodinové ambulantní monitorování TK) včetně srdeční frekvence (tepu) v normě, nehrají vyšší hodnoty TK naměřené v ordinaci roli, protože jsou falešně zvýšené díky efektu bílého pláště – poplachová reakce na zdravotnické zařízení. Obdobně můžete reagovat při úzkosti nebo stresové situaci. Pro případné opakované měření TK mimo ordinaci je vhodnější domácí měření TK (DMTK) – viz elektronický záznamník s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznamTK odevzdejte svému lékaři. Usnadníte mu práci při event. úpravě medikace Vaší hypertenze.

Pokud by byl při DMTK průměrný ranní TK zvýšený, je třeba zvážit rozdělení tablety Loristy na ranní a večrní dávku, event. při trvajících vyšších hodnotách TK rozdělení a zvýšení dávky na 1-0-1 tbl. à 50 mg.  


 

Dotaz č. 442  —  Vysoký tlak [renata jiránková, 13.02.2018]

dobrý den,moje maminka ve věku 77 let má i přes léčbu antihypertenzivy vysoký tlak 200/110,.Medikace dilatrend25 mg1-0-1,kapidin20mg1-0-0,egilok50mg1-0-0a ebrantil30mg 0-0-1.Veškerá laboratorní vyš jsou v normě.Děkuji za odpověd.

Lékař [14.02.2018]:

Dobrý den,
není jasné, proč jsou mezi léky 2 příbuzné léky (betablokátory Dilatrend a Egilok) z jedné skupiny (třídy) léků s podobným mechanismem účinku. Kdyby šlo kromě snížení TK o nedostatečné zpomalení rychlého tepu, je třeba zvážit podání samotného bisoprololu nebo betaxololu. Postrádám dnes základní lék ze skupiny ACE-inhibitorů (typu perindoprilu nebo ramiprilu). Možná byl přítomný nežádoucí účinek, např. suchý kašel, a lék musel být vysazen. Existuje však podobná alternativa prakticky bez nežádoucích účinků – léky ze skupiny sartanů – telmisartan, kandesartan, valsartan nebo losartan.Při braní 3 a více léků je většinou třeba, aby jeden z léků bylo diuretikum (lehce močopudný lék) v malé dávce, např. indapamid v dávce 0,625 mg (1/4 tbl. á 2,5 mg).

O úspěšnosti léčby hypertenze se můžete opakovaně přesvědčit pomocí domácího měření TK – viz elektronický záznamník s oběma způsoby měření TK a podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci, které eliminuje falešné zvýšení TK v rámci efektu bílého pláště, je 24hodinové ambulantní monitorování TK zprostředkovatelné praktickým lékařem.

Dotaz č. 441  —  Re medorisper a nízký tlak [Petra Krsnakova, 12.02.2018]

Dobry den dva roky užívám medorisper 1mg bez problémů až před 5 dny se mi zničehonic nízký tlak je to nežádoucí účinky nebo jak si to mám vysvětlit Děkuji za odpověď Petra krsnakova

Lékař [13.02.2018]:

Dobrý den,
spíš bývá pravidlem, že někdo má obtíže, které mohou svědčit pro nízký tlak a pak si ho změří. Vy se doma patrně neměříte a u lékaře jste měla před 5 dny náhodně naměřený nízký TK (bez obtíží?). Kdy byl normální TK (nebo zvýšený?) naměřený naposledy? Možná, že klesal postupně a třeba i po Medorisperu.

Myslím, že byste se svým ošetřujícím lékařem měla rozebrat ono „zničehonic". On ví o Vašich dalších chorobách a lécích, které mohly interferovat. On ví, jak Vám fungují játra, ledviny a srdce. Dozvěděl by se, zda nejste odvodněná, laboratorní kontrolou by zjistil, zda nemáte v krvi sníženou hladinu draslíku nebo hořčíku nebo naopak zvýšenou hladinu cukru. Čím je situace nejasnější, tím je pro vysvětlení třeba více ověřených údajů. Jinak jsou to jen spekulace na dálku na podkladě pár údajů vybraných pacientem.
Kdybyste byla chlap, mohla by Vám TK snížit také Viagra nebo podobné preparáty při interakci s Medorisperem.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce