Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 57239

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (2064x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Jméno a příjmení nebo přezdívka:*
(bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím zatrhněte:
(ochrana proti Spamu)
 

Dotaz č. 357  —  Medikace na hypertenzi [Radek Hejna, 20.09.2017]

Přeji pěkný den, trvale bojuji s vysokým tlakem (150 /100 při frekvenci 58 tepů). Je mi 55 let a vážím 102 kg. Lékař mi dlouhodobě předepisuje kombinaci 6 léků -viz příloha. Zdá se mi to hodně především s ohledem, že stav se nelepší (ani nehorší). Nechci se jej nijak dotknout, proto se táži Vás, neexistuje-li jiná léčba či přípravky, které budou šetrnější k tělu a zlepší stav. Děkuji, Radek Hejna Příloha nelze načíst, tak je vyjmenuji :verospiron tricate indap APO-,etoprolol rilmenidin teva mitrendipin-ratiopharm

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 356  —  Kolísavý tlak [Benešová L., 19.09.2017]

Dobrý den, je mi 51 let, 67 kg váha, výška 168, léčím se s vysokým tlakem od r. 2009, Měla jsem hrozně moc léků, vyjmenuji ty, co si pamatuji : Prestarium, Lozap, Tezio, Irbesartan,Micardis Indap, Carzap, Ebrantil, Ebrantil, Amlodipin, Dopegyt, , mám problém se snášenlivostí -bylo mi po nich špatně -motání hlavy, kašel, ucpaný nos, otoky nohou, deprese atd. . Momentálně beru Valzapcombi 160 2x1, Orcal Neo 5mg 1 ráno, Ebrantil 30 retard 2x1, Godasal 1ráno, Sorvasta 20mg 1- večer. Tlak si měřím třikrát denně a včera například ráno 129/84 v poledne 110/ 85 a večer 168/126, dneska ráno 83/72 v poledne 143/88 a takhle mi to lítá běžně. To, že mám tlak 190/140 není nic vyjímečného, na tento případ mi předepsala lékařka Tensiomin 12,5, který používám minimálně jednou týdně 2ks najednou. Šílené jsou ale stavy, které mám, to, že chodím 4 za noc na toaletu je zcela normální, ale pocit na zvracení, plný nos, hučení v uších, sucho v ústech, únava, náladovost a samozřejmě pocit panické úzkosti či strachu, když vám ani po Tensiominu nejde tlak dolů. V r. 2014 jsem zkolabovala a MR mozku závěr: Mycrocystické ložisko v pontu benigního charakteru -etiologie positnfarktová? Jsem za ty roky opravdu unavená, je to i psychicky dost náročné, protože nevím, kdy se mi tlak změní ať extrémně dolů či nahoru. Jsem docela aktivní, nebo spíš, byla jsem, od té doby co se léčím s tlakem jsem hodně unavená a bez nálady, nejhorší je, že když dostanu Holter na měření tlaku, je tlak relativně v pořádku, prostě 24h je krátká doba.. Existuje v ČR klinika, nebo jiné zařízení, kde by se pacient hospitalizoval na delší dobu k pozorování, aby se našla příčina právě mého kolísavého tlaku, nebo, jaké by jste doporučil léky, či léčení? Děkuji za odpověď LB

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 355  —  Zvyseny tlak [MARKÉTA, 18.09.2017]

Dobry den, je mi 26 let a chci se zeptat...u lekare mivam skoro vzdy vyssi tlak ale asi je to i syndrom bileho plaste, vetsinou mi nameri hodnoty nad 140/90, ale mam tlakomer i doma a tlak cas od casu merim a malo kdy sel vys..maximální 130/85.. ale posledni dva az tri dny i doma namerim tlak tlak vyssi moje dnesni hodnoty merene prevazne v klidovem rezimu jsou 139/85-149/85...boli me hlava porad usnula jsem odpoledne a po probuzeni namerila 134/94...nejsou to vysoky hodnoty asi ale neni to normalni stav doma v klidu mam vzdy krasny tlak...moje matka se leci s vysokym tlakem a mela i vysoky tlak kdyz me cekala....muze to byt uz naznak nejakeho problemu?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 354  —  Zalehle ucho [jaroslav olah, 17.09.2017]

Dobrý den ,Lečím se na vysoký krevní tlak ,měsíc jsem byl bez leků a zalehlomy pravé ucho.Chci se zeptat jestli to má příčinu stím že,jsem neměl léky. Beru Mril 2,5mg a refluin Děkuji za odpověd

Lékař [17.09.2017]:

Dobrý den,

souvislost zalehlého ucha s vysazením léčby nelze vyloučit. Záleží také na tom, jak byl TK vysoký bez léků. Nález vyžaduje v každém případě ušní vyšetření. Může jít i o banální záležitost -mazovou zátku.

Dotaz č. 353  —  Vysoký tlak [Petr, 17.09.2017]

Dobrý den,mám vysoký tlak180-110 a občas i trochu více..byl mi předepsán Kapidin 10mg každé ráno.Po 6 dnech bohužel žádná změna.Měl bych si dávkování zvýšit??Nebo si lék brát ráno a i večer?? Děkuji za odpověď. Petr

Lékař [17.09.2017]:

Dobrý den,

zvýšení dávky Kapidinu byste měl konzultovat se svým ošetřujícím lékařem a urychleně se objednat na dřívější návštěvu. Nouzově s možností si změřit TK lze dávku zvýšit na 20 mg ráno, minimálně 15 minut před jídlem. Při trvajícím vysokém TK ráno před další dávkou léku lze dávku rozdělit na ranní a večerní část. Při tak vysokém TK a nulové odpovědi na lék však nelze očekávat, že vystačíte s jedním lékem. Bylo by vhodné podrobnější vyšetření s ohledem na další rizikové faktory cévní mozkové příhody a srdečního infarktu. Takto výrazná hypertenze, zvlášť pokud se vyvinula v krátké době, budí podezření, že jde o sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285), kterou je třeba potvrdit/vyloučit vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 352  —  Prenessa 2 mg + neurol 0,25 [dada, 08.09.2017]

Dobrý den,před 5 měsíci jsem měla tlak 160/90, celý život jsem měla nízký tlak.Byla jsem na vyšetření vše mám je v pořádku.krev,srdce,cévy. Před týdnem jsem přestala uživat prenessu jelikož mě začala bolet slinivka, mám chronický zánět slinivky břišní,už jsem snaučila se slinivkou žít. Najednou ráno když jstem vstala po půlhodině se mi zvedl tlak na 164/90začala mi cukat hlava u krční páteře,Lehla jsem si a vzala jsem si prenessa2 mg + 0,25neurol, po. 3 hodinách tlak 127/70.Nevím zda mám užívat dál prenessa 0,2mg.Už to nechci zažít, motanice, myslele jsem ,že omdlím,celá jsem se spotila.Prosím o radu zda jsem neudělala chybu, že jsem prenessu přestala užívat.děkuji za odpověď.

Lékař [15.09.2017]:

Dobrý den,

z Vašeho popisu není jasné, zda Vám vyšší TK 160/90 mmHg působil nějaké obtíže a tak se na něj přišlo. Asi byly mírnější, pokud vůbec. Během několikaměsíční léčby jste se zadaptovala na normální hodnoty TK a po vysazení léčby Prenessou se TK vrátil v podstatě na stejné hodnoty jako před léčbou, ale změnu TK jste vnímala citlivěji. Prenessa může mít vzácně nepříznivý vliv na slinivku a možná i ostatní příbuzné léky ze skupiny ACE-inhibitorů. Bylo by vhodné zkusit malou dávku léku ze skupiny sartanů, např. valsartan, u kterého se nežádoucí účinek na slinivku nepopisuje. 

Dotaz č. 351  —  Používání léků na vysoký tlak- změna léků a dávkování [Ivičič Ľudovít, 06.09.2017]

Dobrý večer z  Brna, uběhlo půl roku od doby ,kdy jsem Vám napsal a  obdržel odpověď na užívání léků na vysoký tlak. I  když 1.9. uběhl rok od dne, kdy se situace s hypertenzí podstatně zhoršil, až na malé výjimky TK cca 180/90 před práškama a po prášcích současné snížení o 66-60 jak vrchního tak spodního, po 5 hodinách návrat na stejnou výši. Občas se TK vyšplhá i  těsně pod 200/110 nebo těsně nad..Píši proto,že se vyměnily některé léky, v  současné době beru následovné, s  následným dávkováním : Furon 1/2-1/2-0, Betaloc ZOK 100 mg 1-0-0, Kapidin 20mg 0-0-1 ,Carzap 16mg 1-0-1, Ebrantil 60 mg 1-0-1.Verospiron 50 mg 0-1-0. Zůstal mi Tensiomin 25 mg brát 1/2 při TK 180 a  výš, podle lékaře je na mne jestli jej nezměním za spray Isoket 375 mg, který je prý účinnější, Navíc beru Milurit a Duodard z důvodu dalších problémů a  při psychických problémech , které jsou vlastně permanentní Lexaurin 1,5 mg a Občas Atalargin. Z  uvedeného vyplývá, že jsem malá lékárna. Obracím se na Vás opět s  prosbou o  napsání Vašeho názoru, nevím,zda se některé mezi sebou "neperou" odborný výraz neznám. Často se mi motá hlava asi jako vedlejší účinek. Budu moc rád o  sdělení Vašeho názoru a  případně rady co podniknout.18-ho jdu po měsíci na zkoušku Holtra tlakového. To je zhruba můj problém, který mne moc psychický deptá. Jo ještě uvádím věk, před 14-dny jsem dovršil 79 let. S  hlubokou úctou Ľudovít Ivičič Brno....

Lékař [10.09.2017]:

Dobrý den,

myslel jsem, že máte problémy s normalizací TK vyřešené. V Brně si dokonce můžete vybrat jedno ze dvou Center excelence, kde pracují specialisté na hypertenzi na  www.hypertension.cz. Záznamy TK jste podle instrukcí nevytvořil nebo jenom zhruba popsal a v příloze neposlal?

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Má doporučení v podstatě zůstávají. Pokud by se nemusel používat Furon (zkusit podávat jen v jedné dávce 1/2 až 1 tbl.) kvůli snížené funkci ledvin nebo kvůli otokům nebo snížené srdeční funkci, stačilo by malé množství hydrochlorothiazidu 6,25 mg v kombinaci s beta-blokátorem bisoproplolem místo Betaloku -fixní dvojkombinace Lodoz 2,5/6,25. Dávka 12,5 mg Tensiominu může být malá. Je třeba dokumentovat velikost poklesu TK a trvání antihypertenzního účinku Tensiominu.

Situace je složitá, už dávno ji měli řešit specialisté na hypertenzi z Centra excelence.

 

 

Dotaz č. 350  —  Vysok krevni systolicky tlak [Michal Dvorak, 04.09.2017]

Dobrý den mam dotaz ohledne Systolickeho tlaku , ktery jsem dnes nameril 6x po sobe jdoucich po cca 10 minutach ...1) 148/83/83 2) 135/81/68 3) 140/82/66 4) 140/74/68 5) 146/76/71 6) 144/77/66 ..... zda se ze sys tlak mam v hypertenzi a diastolicky je v normalu ? je mi 29 merim 171 vazim 62 a beham pulmaratony obcas vic jak 35km ... treninkovy plan mam 5x tydne a snazim se jist zdrave.... chtel bych poradit jak zmirnit vysoky tlak ( obcas se mi stane ze mi boli stred hrudniku ) nebo kde by mohl byt problem?... Dekuji Michal Dvorak

Lékař [10.09.2017]:

Dobrý den,
je třeba metodicky správně doma změřit TK a zvláště při hraničních hodnotách TK dávat přednost tonometru s manžetou na paži. Pro diagnózu hypertenze je určující průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní (optimálně 7 dní) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Mohl by Vám zařídit i zátěžové EKG k vyloučení málo pravděpodobné kardiální příčiny bolesti ve středu hrudníku. K objasnění příčiny by více pomohlo ortopedické a/nebo neurologické vyšetření.

 

Dotaz č. 349  —  Aspirin Angiografia [Korman Jozef, 04.09.2017]

Dobry den pan Dr. bilo mi naordinovano po Angiografii brat Aspirin chci se zeptat jestli musim brat Aspirin kdyz kazdy dem piju Kurkumu ktera ma stejne ucinky redeni krve . Dekuji Vam Korman Jozef

Dobrý den,
uváděný občasný nízký TK až 100/66 mmHg nemusíte dobře snášet (únava, apatie, závratě po postavení nebo ospalost, která může být za určitých okolností -např. za volantem -nebezpečná). Je třeba provést metodicky správně oba způsoby domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení a odpověď na otázku č. 346. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Všechny tonometry by se měly přezkušovat – viz odpověď na otázku č. 332.
Tumeric je potravinový doplněk, který na rozdíl od léků neprošel testováním ve velkých studiích a jeho účinky tedy nejsou spolehlivě prokázané. Proti Aspirinu by měl mít údajně více účinků, srovnání účinku na agregaci destiček není k dispozici. Protizánětlivý účinek Tumeriku by spíše odpovídal vyšším dávkám Aspirinu při viróze s horečkou a nikoliv nízkým dávkám Aspirinu používaným k sekundární prevenci srdečního infarktu nebo po kardiovaskulární intervenci. Doporučil bych Vám brát proto cca 100 mg Aspirinu denně a přestal bych pít Kurkumu. Součástí sekundárně preventivní léčby bývá obvykle i podávání beta-blokátoru.

Dotaz č. 348  —  Muzu vynechat aspirin kdyz pravidelne uzivam kurkumu rano i vecer [Korman Jozef, 02.09.2017]

Srdecne Vas zdravim pan Dr. Peleska Mam 69 rok a asi 15 rok mam vys krv tlak. Nepijem a nefajcim asi 15 rok.Bral som rozne lieky na tlak pocas tejto doby. V roku 2014 som bol v Bankoku na celkovej Gen kontrole a mal som tam pri plavani v bazene silnu palpitaciu ktora asi po 10 min v klude presla. hned som isiel na cardio odd a bola mi odporucena Angiografia a po zisteni Dg zuzeni srdcov cievu nasledne prevedena Angioplasty typu Kissing stent Od tej doby uzivam 1x EXFORGEHTC 5mgamlodipine/160mg/valsartan/12.5mg/hydrochlorodiazide. +Livazo2mg a Aspirin . vV podstate som nastaveny dobre tlak mam teraz v priemere v nemocnici 130/85 a doma nikedy aj 100/66 . Kazdy tlakomer ukazuje inak tak sa riadim starym ortutovym a podla neho aj posudzujem hodnoty tych dvoch Ormonov myslim ze je nutne ich kalibrovat. Hlavny dovod praco Vas chcem uctivo poprosit je ZE? Zacal som sa uz davnejsie zaujimat o Herbalnu Medic, Chcem od Vas radu. Mozem vysadit ASPIRIN ked budem pravidelne uzivat KURKUMU (TUMERIC) ta ma tiez tu istu ked nie lepsiu schopnost riedit krv a tym zabranova tvoreniu sa trombov. Ale uzivanie oboch tychto veci by mohlo bit pre mna asi ryzikove Poradte mi prosim. Prepacte mi ten unavujuci komentar ale chel som Vam dat aspon trochu prehlad k vasej odpovedi. Vela zdravia a este 100 rokplneho a zdraveho zivota Vam prajem. Korman

Lékař [10.09.2017]:

Dobrý den,
uváděný občasný nízký TK až 100/66 mmHg nemusíte dobře snášet (únava, apatie, závratě po postavení nebo ospalost, která může být za určitých okolností -např. za volantem -nebezpečná). Je třeba provést metodicky správně oba způsoby domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení a odpověď na otázku č. 346. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Všechny tonometry by se měly přezkušovat – viz odpověď na otázku č. 332.
Tumeric je potravinový doplněk, který na rozdíl od léků neprošel testováním ve velkých studiích a jeho účinky tedy nejsou spolehlivě prokázané. Proti Aspirinu by měl mít údajně více účinků, srovnání účinku na agregaci destiček není k dispozici. Protizánětlivý účinek Tumeriku by spíše odpovídal vyšším dávkám Aspirinu při viróze s horečkou a nikoliv nízkým dávkám Aspirinu používaným k sekundární prevenci srdečního infarktu nebo po kardiovaskulární intervenci. Doporučil bych Vám brát proto cca 100 mg Aspirinu denně a přestal bych pít Kurkumu. Součástí sekundárně preventivní léčby bývá obvykle i podávání beta-blokátoru.

Dobrý den,
dotaz byste měl směřovat především na svého ošetřujícího lékaře (praktického, internistu nebo kardiologa), který podrobně zná Váš zdravotní stav. To mu umožní použít i méně vhodné nebo nedoporučené kombinace léků, které však lze s opatrností podávat. Patří k nim i Vámi zmíněná kombinace Nebiletu s Rilmenidinem, která může vést ke snížení srdeční frekvence, srdečního výdeje, k vazodilataci (rozšíření tepen) a k poklesu krevního tlaku. Výraznější problémy mohou vzniknout po přidání Rilmenidinu v případě srdeční nedostatečnosti léčené beta-blokátory včetně Nebiletu.

Předpokládám, že Rilmenidin byl přidán, protože dosavadní léčba hypertenze nebyla dostatečná. Všechny léky patrně dobře snášíte, takže není důvod je měnit. Pokud se domácím měřením TK nebo 24hodinovým monitorováním zjistí, že TK je zbytečně nízký ve srovnání s TK naměřeným v ordinaci, lze některý lék vysadit, nejspíše Rilmenidin. Pokud se Rilmenidinu obáváte a TK je v normě nebo vyšší, lze zkusit místo Rilmenidinu do kombinace alternativní lék. Je vhodné provést i druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Monosan se obvykle podává u anginy pectoris, pokud nelze rozšířit zúženou koronární tepnu katetrem. Jeho účinek na anginu pectoris je stejný jako u amlodipinu, což je jedna z komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Myslím, že je zbytečné, abych o kombinaci těchto léků spekuloval, když se můžete zeptat svého ošetřujícího lékaře.

Dotaz č. 347  —  Vysoký krevní tlak maminky [Jitka Boháčová, 30.08.2017]

Dobrý den, pane doktore. Píšu Vám ohledně mojí maminky. Již 20 let bere léky na vysoký tlak, vysoký cholesterol. Psala jsem také do poradny ohledně správného složení léků. Dostala jsem odpověď, že léky jsou správné. Lék 1: LUSOPRESS Frekvence užívání: 1krát denně Lék 2: SECTRAL 400 MG Frekvence užívání: 1krát denně Lék 3: MONOPRIL 20 MG Frekvence užívání: 1krát denně Lék 4: ROSUCARD 10 MG POTAHOVANÉ TABLETY Frekvence užívání: 1krát denně Lék 5: GODASAL 100 Frekvence užívání: 1krát denně Lék 6: BETASERC 24 Frekvence užívání: 1krát denně Lék 7: SORBIFER DURULES Frekvence užívání: 1krát denně Lék 8: ALVESCO 160 INHALER Frekvence užívání: 2 a vícekrát denně. Přesto všechno má maminka velké zdravotní problémy. Stále si měří tlak, naměří vždy 190/100, obvodní doktorka řekla- měřte si tlak, léky máte ty nejlepší. Pravidelně 2x týdně má pocity na zvracení, motání hlavy, že nemůže udělat krok. Musím ji málem odnést do postele a tam čeká hodiny, až to přejde- rada obvodní. Nemůže opustit byt, protože neví, kde ji přepadne to strašné motání hlavy. Nikdo jí ještě nepomohl. Neexistuje nějaká pomoc? Děkuji Boháčová

Lékař [03.09.2017]:

Dobrý den,
závratě může vyvolat vysoký, ale i nízký TK. Jsou závratě po postavení, zvláště rychlém nebo i vleže? V čem je pravidelnost obtíží – 2x týdně, ale mohou to být i 2 dny za sebou? Jaký má TK při závratích? Píšete, že si matka naměří vždy TK 190/100 mmHg. Ale závratě má jen někdy. TK u lékaře je patrně stejný nebo ještě vyšší. Vzhledem k tomu, že její hypertenze není stávající léčbou korigovaná, bude třeba zrevidovat stávající léky a/nebo přidat další lék na snížení TK. Pokud se hypertenze léčí 3 léky, jeden z nich by mělo být diuretikum (močopudný lék, stačí jen trochu). Je třeba zvážit, zda se podávané léky na snížení TK užívají pro jejich další účinky a nelze je jednoduše nahradit jinými léky na snížení TK. Nejsou průduškové obtíže závažnější a mohlo by vadit podávání Sectralu? Velké vzestupy TK při event. zkoušení alternativních léků a dávek lze korigovat krátkodobě účinným ACE Tensiominem podávaným navíc k chronické léčbě. Nelze vyloučit kolísání TK při podání všech léků ráno.

Proto je třeba zkontrolovat TK oběma způsoby domácího měření TK. Druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Závratě mohou být i jiného původu (vnitřní ucho – Betaserc, od páteře? A event. jejich kombinace s vysokým TK). Betaserc i Alvesco mohou působit pocit na zvracení jako nežádoucí účinek.


Dotaz č. 346  —  Možné nežádoucí interakce léků [Mgr. Ladislav Krajník, 29.08.2017]

Dobrý den! Je mi 74let, léky na hypertenzi užívám již skoro 30let, prodělal jsem srd. infarkt.Užívám:Triplixam 10/2,5/5 -1,0,0 Rilmenidin 1mg -1,0,0 Nebilet -0,5,0,0 Monosan 20 -1,0,0, Stacyl 100 -0,1,0, Glucophage XR 750 -0,0,1 Neurontin 100 -1,0,1, Atraven 20 -0,0,1. Zajímá mne hlavně interakce Nebiletu s Rilmenidinem. Prosím o radu a o případné doporučení. S přáním hezkého dne L.Krajník

Lékař [03.09.2017]:

Dobrý den,
dotaz byste měl směřovat především na svého ošetřujícího lékaře (praktického, internistu nebo kardiologa), který podrobně zná Váš zdravotní stav. To mu umožní použít i méně vhodné nebo nedoporučené kombinace léků, které však lze s opatrností podávat. Patří k nim i Vámi zmíněná kombinace Nebiletu s Rilmenidinem, která může vést ke snížení srdeční frekvence, srdečního výdeje, k vazodilataci (rozšíření tepen) a k poklesu krevního tlaku. Výraznější problémy mohou vzniknout po přidání Rilmenidinu v případě srdeční nedostatečnosti léčené beta-blokátory včetně Nebiletu.

Předpokládám, že Rilmenidin byl přidán, protože dosavadní léčba hypertenze nebyla dostatečná. Všechny léky patrně dobře snášíte, takže není důvod je měnit. Pokud se domácím měřením TK nebo 24hodinovým monitorováním zjistí, že TK je zbytečně nízký ve srovnání s TK naměřeným v ordinaci, lze některý lék vysadit, nejspíše Rilmenidin. Pokud se Rilmenidinu obáváte a TK je v normě nebo vyšší, lze zkusit místo Rilmenidinu do kombinace alternativní lék. Je vhodné provést i druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Monosan se obvykle podává u anginy pectoris, pokud nelze rozšířit zúženou koronární tepnu katetrem. Jeho účinek na anginu pectoris je stejný jako u amlodipinu, což je jedna z komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Myslím, že je zbytečné, abych o kombinaci těchto léků spekuloval, když se můžete zeptat svého ošetřujícího lékaře.

Dotaz č. 345  —  Antikoncepce a vysoký krevní tlak [Jana R., 27.08.2017]

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, mám léčený vysoký tlak a užívám antikoncepci Mistra. Jak špatný vliv na tlak může mít a měla by se při vyšším tlaku užívat.Údajně se to v naší republice nějak neřeší, což mi nejde moc do hlavy, ale v jiných státech by mi žádnou nepředepsali. Pokud má závažné nežádoucí účinky, ráda bych ji vysadila. Děkuji Vám za Vaši odpověď a Váš čas. Jana R.

Lékař [29.08.2017]:

Dobrý den,

preparát Mistra patří do skupiny kombinované hormonální antikoncepce. Jeho užívání může vyvolat řadu nežádoucích účinků včetně závažných ohrožujících život, zejména žilního a tepenného tromboembolismu u disponovaných osob s jedním (závažným) nebo více rizikovými faktory. Ty by měl zjistit a zvážit gynekolog před zahájením používání preparátu. Mistra může méně často vyvolat zvýšení TK u normotenzní osoby nebo zhoršit stávající hypertenzi. Hypertenze samotná je rizikovým faktorem tepenného tromboembolismu. O zhoršení hypertenze by svědčilo opakované domácí měření TK (viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení) nebo ještě lépe 24hodinové ambulantní monitorování TK. Při závažnější hypertenzi je třeba zvážit alternativní způsob antikoncepce.

Dotaz č. 344  —  Vysoký krevní tlak [Karel, 20.08.2017]

Prosím o odpověď, jest-li mohu užívat Kapidin 10mg jednu tabletu ráno a druhou tabletu večer. Moc děkuji.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

Kapidin účinkuje 24 hodin, takže pohodlnější dávkování je 2 tbl. po 10 mg, resp. 1 tbl. po 20 mg ráno. Při přetrvávajícím vyšším TK ráno lze event. zkusit Vámi uváděné dávkování 10 mg ráno a 10 mg večer než se sáhne po druhém léku do kombinace. K posouzení účinnosti léčby lze využít elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 343  —  Vysoká diastola [Jitka, 19.08.2017]

Dobrý den. Manželovi byl v květnu zjištěn vysoký TK (175/118). Nyní má již 3 . změnu v léčbě, protože hlavně diastolický tlak se drží vysoko. Nyní užívá Vocado HCT 40/5/12,5 mg, 1tbl. ráno. Ranní TK 130I100, během dne klesá na večerních 112 -118/ 90-95........ Předem děkuji za Váš názor.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

přestože Váš manžel bere trojkombinaci léků, jeho TK není normalizovaný. Je třeba přidat čtvrtý lék večer. Takto výrazná hypertenze, zvlášť pokud se vyvinula v krátké době, budí podezření, že jde o sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285) vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 342  —  Hypertenze [B.Holá, 18.08.2017]

Kdy se má správně měřit krevní tlak? a) před užitím léků ? A to ráno nebo večer? b) nebo až po užití léků? A to se může měřit ihned, nebo až např. za 30 min, za 60 min? Jak je to nejsprávněji ? Užívám : Prestance mg- 1 tbl. a Rivocor 5  -1/2 tbl. Děkuji za brzkou odpověď.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

TK se měří ráno před léky a zhruba o 12 hodin později před večerními léky, pokud nějaké berete. Ráno odeznívá účinek léku podaného před 24 hodinami a TK je logicky nejvyšší za celý 24hodinový cyklus, navíc i vlivem TK zvyšujících hormonů, jejichž hladina je ráno nejvyšší.

Nejnižší TK je cca za 4 hodiny po spolknutí léků, tedy obvykle kolem poledne. Příliš snížený TK může dělat obtíže, zhoršit přechodně kvalitu života, výjimečně může mít i vážné následky (pád při závrati nebo autonehoda při ospalosti) -viz elektronický záznamník s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení, oba způsoby záznamu TK.

Dotaz č. 341  —  Cviceni [Tomas V., 16.08.2017]

Dobry den. Mam vysoky tlak, beru na to leky. Chci se zeptat jestli muzu cvicit v posilovne, popr. Jake cviceni se nedoporucuje a jake naopak ano. Dekuji, Tomas 37 let.

Lékař [29.08.2017]:

Dobrý den,

předpoklad je mít TK při léčbě léky v normě.Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. TK doma by se měl měřit minimálně půl hodiny po fyzické aktivitě. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Anaerobní aktivity a silové sporty vždy doplňte aerobním cvičením. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 340  —  Triplixam [Sofia, 16.08.2017]

Dobrý deň, neviem ako zistiť či je nevhodné používať Triplixam ak je v krvi človeka alkohol. Na písomnej informácii to nepíše a na internete som to taktiež nenašla. Ak viete odpoveď tak prosím napíšte. Dopredu Ďakujem.

Lékař [25.08.2017]:

Dobrý den,

menší dávka alkoholu krevní tlak snižuje a potencuje TK snižující účinek antihypertenzív obecně. Větší potenciace TK snižujícího účinku by se snad mohla vyskytnout u léků, které působí rozšíření tepen, jako jsou např. některé léky ze skupiny antagonistů kalcia. Do této skupiny sice patří amlodipin, ale ani v podrobných informacích o léku (SPC), není o alkoholu zmínka.

Vyšší dávka alkoholu naopak TK zvyšuje, takže by mohla efekt antihypertenzív snižovat. Zůstaňte tedy při malých dávkách alkoholu a můžete si přesným domácím měřením TK ověřit, zda se Váš průměrný TK liší od týdne bez alkoholu. Na rozdíl od redukce hmotnosti a zvýšeného pohybu (známá režimová opatření vedoucí ke snížené potřebě léků) významnější příznivější efekt na TK alkohol v malých dávkách mít patrně nebude. 

Podrobné informace o režimových opatřeních naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 339  —  Tlakoměr [Yvula, 14.08.2017]

Hezký den, byla jsem na vyšetření na kardiologii z důvodu velkého počtu tepů až 100, tlak mám 119/79 , diagnóza sinusová tachykardie a palpitace, nasazen Nebilet 0-0-1/2. Jelikož bych si chtěla zakoupit nový tlakoměr,tak jsem se chtěla zeptat,který by jste doporučil.Děkuji

Lékař [23.08.2017]:

Předpokládám, že obvyklé příčiny tachykardie již byly vyloučeny (zvýšená funkce štítné žlázy, chudokrevnost). Nelze vyloučit, že Nebilet kromě snížení tepu může snížit i krevní tlak, který je nyní v normě -hodnota TK před nasazením Nebiletu.

Pokud byste si měla vybrat mezi tonometry firmy Omron, doporučil bych Omron M6 Comfort s univerzální manžetou pro obvod paže 22-42 cm, u které nezáleží na přesném umístění na paži. Dražší modely tonometrů přenášejí naměřené hodnoty TK do chytrých telefonů nebo tabletů a naměřené hodnoty zobrazují i ve formě grafů. Záleží tedy na tom, zda tyto funkce využijete.  

Dotaz č. 338  —  Kapidin, Carzap, Rhefluin + Kalnormin - dávkování [Michaela, 13.08.2017]

Dobrý den, užívám na vysoký TK Kapidin 20 mg1-0-0, Carzap 16 mg 0-0-1, nově Rhefluin 1/2-0-0. Po 14 dnech užívání Rhefluinu mi klesl draslík z 3,8 na 3,5, v minulosti jsem měla po Indapamidu hodnotu draslíku 3,2. Lékař mi nasadil Kalnormin. Prosím o Váš názor na léčbu a jaká by měla být dávka Kalnorminu a na jak dlouho. Děkuji.

Lékař [13.08.2017]:

Dobrý den,
Močopudné léky (diuretika) Indapamid a Hydrochlorothiazid (HCTZ) vedou ke ztrátám draslíku u někoho více, u někoho méně. Rhefluin je fixní dvojkombinace draslík šetřícího diuretika a běžného diuretika HCTZ, která bohužel není vyvážená, takže ztráty draslíku převažují. Proto je třeba snížit dávku HCTZ na 12,5 mg ve formě 1/2 tbl. samotného Hydrochlorothiazidu 25 mg a vysadit Rhefluin. I malá dávka diuretika je potřebná v kombinaci antihypertenzív. Pokud by se hladina draslíku bez Kalnorminu nadále snižovala, lze zkusit HCTZ snížit na 6,25 mg použitím fixní dvojkombinace některého sartanu s 12,5 mg HCTZ, např. Micardis Plus 80/12,5 v dávce 1/2 tbl. a čistého Micardisu 80 rovněž v dávce 1/2 tbl. místo Carzapu a Rhefluinu. Zvýšený TK by se dal řešit přidáním čtvrtého léku na snížení TK. Podle naměřených ranních a večerních tlaků a močopudného účinku podat některé léky ráno a některé večer.

V případě snižujícího se draslíku při 12,5 mg HCTZ a zvláště při 6,25 mg HCTZ je vhodné vyloučit tzv. sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285) vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 337  —  Triplixam [Jaroslava, 10.08.2017]

Dobrý den, Užívám Triplixlam 5mg/1,25 mg/10 mg a k tomu Mulurit. Otékají mi kotníky a nárty, když delší dobu sedím v práci, při pohybu ne a přes noc otoky zmizí. Dále v noci mám bolesti nohou, která se mi stěhuje pouze v nohách. Při pohybu nohy nebolí. (věk 53 let). Zajímalo by mě zda to není způsobeno nevhodně zvolenými léky. Děkuji.

Lékař [12.08.2017]:

Dobrý den,
přepokládám, že Triplixam není první lék, který na hypertenzi berete. Dosud jste brala buď Prestance nebo spíše Prestarium Neo Combi, při jehož užívání jste patrně žádné obtíže neměla. Triplixam obsahuje proti Prestariu Neo Combi navíc amlodipin, který působí otoky kolem kotníků a může vyvolat bolesti svalů a kloubů. Pokud máte ráno před Triplixamem normální nebo lehce zvýšený TK, lze zkusit Triplixam s poloviční dávkou amlodipinu 5 mg: 5/1,25/5 mg, protože nežádoucí účinek otoky kotníků se vyskytuje častěji a intenzivněji při vyšší dávce amlodipinu.
Pokud ustoupí otoky a antihypertenzní účinek nebude dostatečný, je třeba přidat další antihypertenzívum, nejspíše večer.
Pokud neustoupí otoky, bude třeba vyměnit amlodipin za jiného kalciového antagonistu s méně častým výskytem otoků kolem kotníků. Obdobná fixní trojkombinace však zatím neexistuje.

Dotaz č. 336  —  Slabý tep [Majka, 10.08.2017]

Dobrý deň, Chcem sa opýtať na nizsky tep, mávam ho 47, 49, 51.... môj tlak je nizsky okolo 85/55... som aj chudokrvna(beriem zelezo).... občas mávam problém s nadychnutim, že sa mi nevie podariť nadýchnuť tak z hlboká. Dýchavičnosť ani dychavicu nemám. Väčšinou keď som nedobre vyspana, alebo malo spím. Športujem každý deň, v ranných hodinách silové cviky, v práci som tiež fyzicky zaťažená, večer chodievam pravidelne na hodinu na rýchlu chôdzu, občas behám a veľa bicyklujem. Priznám sa že spávam 5 až 6 hodín. mávam problémy s krkom a lopatkou na ľavej strane, bolesti ako pri prefuknuti. Občas slabé pálenie na srdci, tlak Na hrudi a na krku, ale to skôr keď mám uzskosti. Unavu počas dňa alebo bolesti nemám žiadne.. všetko to čo som opísala sa deje len občas, potom zase nič a vtedy na to nemyslím... asi na bežného človeka sa až moc venujem sebe a svojim zdravotným problémom, všetko má hneď vystraší a vtedy príde silná uzskost, strach... viem, že sa pýtam hlupo, lebo to potrebuje vyšetrenie aby ste vedeli posúdiť, ale je to celé v poriadku alebo sa mám obávať????

Lékař [12.08.2017]:

Dobrý den,
chudokrevnost snižuje krevní tlak. Záleží na tom, zda se při substituci železa dostanete k dolní hranici normy hemoglobinu. Pak by se tento faktor neměl tolik uplatňovat. Někdo má dispozici k nízkému TK, kterou zhoršuje chudokrevnost. Při nízkém TK se tep reflexně zrychluje, u Vás je klidový tep pomalý, což je zřejmě dané Vaší dlouhodobou intenzívní fyzickou aktivitou. Při samotné fyzické zátěži TK i tep zřejmě fyziologicky stoupá, což by bylo patrné při zátěžovém EKG. Svou roli zřejmě hraje u Vás psychika, ale bylo by vhodné během obtíží (zvlášť při jejich častějším výskytu) objektivizovat alespoň základní parametry – TK, puls (frekvence a pravidelnost), EKG. Pro uklidnění event. provést dlouhodobé monitorování EKG a vyšetření srdce ultrazvukem (ECHO).

Dotaz č. 335  —  Kombinace léků [Petra, 03.08.2017]

Dobrý den ,je mi 42 let a pět let užívám léky na tlak ráno prestance 5mg + combiso 3.5 ...večer moxostad 0.2 ...k tomu léky letrox 75 a 100..Nyní mi byla zjištěna velice vysoká hodnota kyseliny močové 447 ...mohou za velikou hodnotu léky na tlak ? Lékař mi předepsal purinol 100...je v pořádku tyto všechny léky kombinovat ? Děkuji

Lékař [12.08.2017]:

Dobrý den,
kyselinu močovou zvyšuje lék Hydrochlorothiazid obsažený v preparátu Combiso 2,5, který je však v dvojkombinaci obsažen ve velmi nízké dávce a těžko ho lze v kombinaci léků nahradit. Mírný nežádoucí účinek se může projevit až po delší době. Při hodnocení situace záleží na výsledku dřívějšího stanovení kys. močové – před užíváním léku, po delší době jeho užívání. Zvýšení koncentrace kys. močové existuje i samostatně a některé potraviny nebo léky vedou k jejímu dalšímu zvýšení.
Možná by stačila dieta s omezením purinů (omezit mladé maso, rybičky a další; luštěniny konzumovat lze). Hodnota konc. kys. močové není ještě nebezpečná, nehrozí ještě dnavý záchvat. Lék na snížení kys. močové lze s ostatními užívanými léky kombinovat. Riziko nežádoucích metabolických účinků je nízké a při pravidelných laboratorních kontrolách ho lze ještě snížit.

Dotaz č. 334  —  Měřený vysoký tlak [Miluše Vidimová, 03.08.2017]

Od roku 1997 beru léky na vysoký tlak tenormin 50, prestarium Neo combi a lussopres po 1 prášku denně Od listopadu 2016 mi byl snížen lussopres na 1/2 denně a od dubna 2017 lussopres neberu vůbec. při měření mám průměrný tlak po ránu bez léků 141/61 tepová frekv. 64 v poledne po vzetí léků 120/57 tepová frekv. 66 večer v 19 hodin 128/55 tepová frekv. 76 Mám dotaz, zda by mi měl být snížen nějaky ze zbývajích léků, buď tenormin nebo prestarium NEO combi. děkuji za odpověď.

Lékař [12.08.2017]:

Dobrý den,

zřejmě jste byla úspěšná v realizaci režimových opatření v rámci zdravého životního stylu, které vedly k poklesu TK, nebo berete nějaký lék, který potencuje účinek antihypertenzív. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Pokud tomu tak není, je třeba realizovat podrobnější vyšetření k vyloučení chorob, které mohou způsobit pokles TK.

Průměrný ranní TK je lehce vyšší, nejnižší TK je kolem poledne v době maximálního účinku léků a patrně ho dobře snášíte (zřejmě žádná únava ani ospalost). Pokud by se snížila dávka některého z léků podaných ráno, zvýšil by se nejen v rámci normy TK v poledne, ale i by se ještě více zvýšil již nyní zvýšený TK druhý den ráno před léky. Proto lze zkusit přesunout Prestarium Neo Combi na večer (při změně ho ráno nebrat, ale až večer), několik dní je třeba počítat s výraznějším poklesem TK v noci a proto v noci z lehu rychle nevstávejte, ale chvilku zůstaňte sedět. Tenormin ponechte ve stejné dávce ráno, asi Vám ho kdysi nasadili kvůli rychlejšímu tepu.

Dotaz č. 333  —  Vysoký tlak [jana, 01.08.2017]

dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli pletení má vliv na vysoký tlak. Je pravda, že ho zvyšuje?

Lékař [09.08.2017]:

Dobrý den,

není mi známá žádná studie, která by vliv pletení hodnotila. Pletení však představuje nezanedbatelnou námahu, kterou by mohli především vnímat kardiaci (pacienti se sníženou funkcí srdce). Zatěžuje i příslušné svaly a páteř – dlouhodobé držení zvednutých paží. Nelze tak vyloučit následné lehké zvýšení TK, které může modifikovat postoj k pletení – koníček (snížení) nebo stres (zvýšení TK) při termínované práci.

Dotaz č. 332  —  Rozdilne hodnoty [Petr, 31.07.2017]

Dobry den , Omron pristroje pouzivam delsi dobu a nikdy jsem nemel problem s nimi . co vsak se mi stalo nedavno je trochu podivne . Nechal jsem si zmerit tlak u lekare v ordinaci svym M6 a jejimi pristroji , ona pouziva take Omron , ale neni to m6 a take rtutovy klasicky tonometr. podotykam ,ze jsem cekal 30 minut nehnute a sedel jsem celou dobu , sestra me obskakovala abych nevstaval , po pul hodine jsme provedli mereni na jejim Hg a vyslo 140/100 , pak jsem pockal chvili a meril tlakomerem m6 115/ 90 . pak nasledovalo mereni jejim Omronem s vysledkem 139/98 , coz je podobne tomu prvnimu mereni HG. pak jsme pockali a vysledky byly skoro podobne , zaver znel , ze muj Omron 6 neni spolehlivy , lekarska pripominala , ze moje manzeta je 22-42 cm a jeji je ta stredni do 33 cm , moje ruka je 32 , takze se hodim do obou manzet , Nakonec jsme udelali pokus , kdy jsme mensi manzetu pripojili k memu M6 a  a vysledek byl samozrejme ten vyssi 138/98 . Lekarka mi doporucila koupit si manzetu tu mensi a delat mereni s nizsi manzetou. Muj problem je , ze chci vedet , ze kdyz si merim tlak doma 120/80 bezne , abych nemel ve skutecnosti 140/100. Po konzultaci s pracovnikem Celimed mi bylo doporuceno abych pristroj nechal premerit v Metrologickem ustavu , dale mi pak sdelil ,ze doktor nemusi slyset prvni systolu , coz v tomto pripade neni problem , protoze ona ji slysela na 138 a Omron az na 115 . zajima mne jestli si mam kupovat manzetu do 33 cm a dostavat vyssi mereni nebo si nechat svoji 22-42 cm , znova podotykam ,ze moje ruka meri 32 cm . za vysvetleni predem dekuji Petr

Lékař [09.08.2017]:

Dobrý den,

porovnání naměřených hodnot TK různými tonometry použitými těsně za sebou dává jen hrubou orientaci, protože TK kolísá v čase. Současné měření TK auskultačním a oscilometrickým tonometrem pomocí Y spojky je proto přesnější. Popisované kontrolování přesnosti tonometrů s prohazováním manžet mezi tonometry je metodicky chybné a nemá oporu v zákoně.

Kontrola přesnosti tonometrů se řídí u nás těmito zákony:

1. Zákon o zdravotnických prostředcích č.268/2014 – krevní tlakoměr = zdravotnický prostředek, postup dle doporučení výrobce, statická i dynamická zkouška popř. další parametry, servisní protokol, provádí servisní středisko Celimed, které je k tomuto úkonu autorizované výrobcem.
Výrobce určuje příslušenství včetně manžety v uživatelském návodu. Použitím jiného než určeného příslušenství vzniká nový zdravotnický prostředek, u kterého nelze zaručit přesnost a další parametry deklarované výrobcem.

2. Zákon o metrologii č.505/1990 – krevní tlakoměr = stanovené měřidlo, univerzální postup pro veškeré krevní tlakoměry (elektronické, rtuťové, aneroidní atd.), zákonná podmínka pro provoz krevních tlakoměrů v profesionální praxi, pouze statická zkouška, vylepení úřední známky, provádí každé autorizované metrologické středisko nebo místně příslušná pobočka Českého metrologického institutu.

Tlak naměřený v ordinaci bývá díky efektu bílého pláště falešně vyšší. Do této kategorie patří i měření TK po půlhodině klidu (zřejmě za stálé přítomnosti sestry) auskultační metodou provedené sestrou i měření oběma Omrony v ordinaci. Spolehlivé hodnoty TK bez efektu bílého pláště (mimo ordinaci) poskytuje 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard), které může zprostředkovat nebo i provést praktický lékař.

 

Dotaz č. 331  —  Léky na vysoký tlak [Anežka, 30.07.2017]

Dobrý den, prosím o radu. Moje maminka (72 let) dlouhodobě užívá léky na hypertenzi. Užívá kombinaci léků Enapu, Enapu H, Locrenu a Euphylinu. Dávkování jí předepisoval manžel -lékař a jeho bývalá kolegyně, naše rodinná ošetřující lékařka. Maminka byla s touto kombinací velmi spokojená. Tatínek ale před měsícem těžce onemocněl, je hopitalizovaný a není schopný komunikace. Maminka, zřejmě ze šoku (jsme jako rodina na sebe velmi citově vázaní) a také z předávkování (dávky léků na vysoký tlak si v posledních dvou třech týdnech brala nekontrolovaně, mnohokrát více, než měla, aniž by si tlak měřila) minulý týden zkolabovala vlivem velmi nízkého tlaku (hodnoty se pohybovali kolem 90/60). Naše ošetřující lékařka doporučila všechny léky na několik dní vysadit, dokud se tlak neupraví, a pak nasadit Prestarium Neo, které nebude tolik zatěžovat organismus a játra (maminka má zvýšené hodnoty po v mládí prodělané infekční žloutence) jako předchozí kombinace léků. Po čtyřech dnech od vysazení všech léků se hodnoty naměřeného tlaku již upravily, po ránu většinou naměříme 160-170/80-90. Chtěla bych se zeptat nezávislého a nezaujatého odborníka, zda-li jí vysazení léků, byť jen na pár dní nemůže ublížit a zda-li je Prestarium Neo adekvátní náhradou za dosud užívané léky Lokren, Enap a Euphylin. Maminka na Lokren a Enap nedá dopustit. Popřípadě, zda-li by nebylo lepší pouze upravit/snížit dávky dosud užívaných léků Locrenu a Enapu, na které je zvyklá a skterými je spokojená. Pokud ne, může se spolu s Prestariem Neo užívat Euphylin? Předem Vám velice děkuji za odpověď.

Lékař [02.08.2017]:

Dobrý den,
Vaše matka zřejmě zkolabovala při nízkém TK pouze 1x. Pokud ho vnímala (závratě, únavnost, ospalost), asi spíše polehávala a tím tyto příznaky mírnila nebo úplně odstranila a zlepšovala práci srdce a tím prokrvení orgánů. Přechodné zhoršené prokrvení orgánů při hypotenzi se mohlo projevit nejspíše jen přechodným mírným poklesem ledvinových funkcí.

Pokud léčba zmíněnou kombinací léků léta vyhovovala a současná situace je vysvětlena nejspíše předávkováním, není důvod ji měnit. Jako ve sportu platí "Neměň vítězný tým", i když se dnes dává přednost lékům, které mají na rozdíl od Enapu zaručený dlouhodobý účinek 24 hodin. Ve vztahu k játrům (vzácná cholestatická žloutenka) ani k Euphyllinu nevidím mezi Enapem a Prestariem Neo nějaký rozdíl. Navíc se po Enapu zřejmě v průběhu let jaterní testy nezhoršily. Játra mají však větší význam pro metabolismus Euphyllinu. U starších pacientů je zpomalené jeho vylučování a je větší riziko intoxikace theophyllinem a mělo by se proto provádět terapeutické monitorování léku. Pneumolog by se měl vyjádřit, zda trvá indikace jeho podávání a v jaké dávce, event. existuje-li nějaký alternativní lék. Euphyllin také zrychluje srdeční akci, což si možná v minulosti vyžádalo podávání Lokrenu. 

Při použití Prestaria Neo i staré léčby je třeba zkontrolovat antihypertenzní efekt pomocí domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení (vzhledem k předcházející hypotenzi raději oba dva způsoby záznamu TK). Enap H jsou totiž vlastně 2 léky a může být silnější než Prestarium Neo (! pozor na Prestarium Neo Combi, které obsahuje 2 léky jako Enap H).

Dotaz č. 330  —  Lék VIDONORM a hučení v uchu [Světlana Tothová, 27.07.2017]

Dobrý den, v polovině května letošního roku jsem začala užívat lék VIDONORM 4mg/5mg 1x denně. Během měsíce a půl jse zaznamenala několikrát hučení v pravém uchu. Cca od 10. 7. mi hučí v uchu (někdy se různé zvuky přenášejí do celé hlavy) nepřetržitě a dost intenzivně. Celou tuto dobu se neuspěšně léčím na tinitus  -nejdříve BETAHISTIN a nyní infuzemi. Je možné , že by hučeni způsoboval zmíněný VIDONORM, máte prosím zkušenost ?Tlak mám teď v pořádku..bylo by vhodné lék změnit? Moc děkuji za odpověď. Tothová Světlana

Lékař [01.08.2017]:

Dobrý den,

obě komponenty fixní dvojkombinace mohou vyvolat tinnitus, častěji perindopril než amlodipin. Záleží na tom, jaký lék jste používala dříve a zřejmě neměl nežádoucí účinek tinnitus. Toho by se dalo využít při vytváření nové dvojkombinace. Pokud jsou obě komponenty Vidonormu pro Vás nové, je třeba Vidonorm vysadit a nahradit alternativní dvojkombinací. Pokud by tinnitus trval nadále, není způsoben Vidonormem, ale jde o příznak vzniklý na podkladě zhoršeného prokrvení statoakustického aparátu.

Dotaz č. 329  —  Vznik vysokeho krevniho tlaku [Jan Havelka, 27.07.2017]

jak vznika vysoky krevni tak? Zpusobuje vysoky krevni tlak vyssi vykon srdce, nebo jen ve vyssim veku nepruznost sten cev?

Lékař [01.08.2017]:

Dobrý den,

oběhový systém lze zjednodušeně přirovnat potrubí s proudící tekutinou. Při hypertenzi je potrubí zúžené a stejné množství tekutiny jím proteče ve stejném čase jen za cenu vyššího tlaku v potrubí, k jehož překonání je třeba větší práce srdce. Ve stáří převažuje ztráta elasticity aorty a velkých tepen, což se projevuje změnou charakteristiky hypertenze ze systolickou-diastolické na systolickou hypertenzi. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 328  —  Kombince léků na vysoký tlak Kapidin, Carzap, Rhefluin [Michaela, 25.07.2017]

Dobrý den, momentálně užívám na vysoký krevní tlak Kapidin 20mg 1-0-0 a Carzap 16mg 0-0-1, nově nasazen pro nedostatečně snížený dTK Rhefluin 5mg/50mg 1/2-0-0. Prosím o Váš názor na tuto kombinaci a případnou interakci mezi léky. Děkuji.

Lékař [01.08.2017]:

Dobrý den,

jde o variaci na vyváženou a nejčastěji užívanou trojkombinaci ACEI/sartan + kalciový antagonista + diuretikum, která existuje i jako fixní trojkombinace Triplixam. Léky v trojkombinaci mají různý mechanismus účinku na snížení krevního tlaku a vzájemně si snižují možné nežádoucí účinky. Zkontrolujte si účinnost nové léčby včetně vyloučení možnosti předávkování -viz elektronický záznamník TK s oběma způsoby měření TK zde v poradně ke stažení. Pokud by byly hodnoty TK nízké, stačilo by v kombinaci použít poloviční množství Rhefluinu, které odpovídá 12,5 mg Hydrochlorothiazidu. 

Dotaz č. 327  —  Hormonální antikoncepce a vysoký krevní tlak [Martina, 24.07.2017]

Dobrý den ,chci se zaptat na váš názor ohledně hormonální antikoncepce.Doporučujete jí vysadit při zjištění vysokého krevního tlaku.Děkuji za odpověd.

Lékař [31.07.2017]:

Dobrý den,

moderní perorální (v tabletách) hormonální antikoncepce obsahuje proti dřívějšku malé koncentrace hormonů, takže k vývoji hypertenze dochází vzácně. Pokud k tomu dojde, je třeba zvážit alternativní způsob antikoncepce.  

Dotaz č. 326  —  Kolapsové stavy [radan, 24.07.2017]

dobrý den už 8 dní trpím kolapsovými stavy. mám kolaps jednou až třikrát za den. celou dobu jsem unavený sedím koukám se na tv a v tom odpadnu. někdy doprovází hyperventilace, jindy jen krátkodobá ztráta vědomí. poprvé jsem zkolaboval před 8mi dny v nemocnici na chodbě ambulantního příjmu,kam jsem přišel když jsem poprvé pociťoval že je něco špatně v nemocnici mi provedli ct hlavy,rentgen plic,eeg,ekg,neurologické vysetření na přístroji při kterém jsem hyperventiloval když mě sestra nutila dýchat zhluboka. všechny vyšetření byli bez nálezu.diagnoza je mdloba, synkopa a kolaps. jel jsem tedy do jiné nemocnice kde mi zjistili tlak vleže 132/88 a vestoje 147/104. poslali mě tedy na kardiologii kde jsem dostal holter na 24hodin ale na výsledky musím čekat ještě 14 dní protože doktor má dovolenou. nedokážu si představit že budu tyto stavy zažívat ještě 14 dní. nemůžu nic dělat,nikam sám chodit a nemá se o mě kdo starat. je mi 30 a bydlím sám. mám sportovní pás s hodinkami který mi ukazuje neustále srdeční tep. ten mi kolísá v absolutním klidu mezi 100-120. pokud vstanu ze sedačky a dojdu do kuchyně mám už na hodinkách tep 160. většinou omdlím když mi tep padá na 90. neustále se cítím na omdlení. doktoři mi vůbec nepomohli jen mi řekli at čekám na výsledky z holteru. můžete mi prosím poradit koho ještě navštívit nebo co by mohla být příčina?. psychicky jsem uvolněný a v pořádku. jiné problémy nemám.

Lékař [24.07.2017]:

Dobrý den,

situace se na dálku těžko posuzuje, navíc jsou údaje neúplné. Zřejmě jste při kolapsu nikdy neupadl a nezpůsobil si zranění, takže Vás z nemocnice propustili domů a jste asi .v prac. neschopnosti. Pokud máte kolapsy minimálně 1x denně a dochází k nim také vsedě (není závislost na postavení nebo jiné situaci), proč Vás alespoň 24 hodin nemonitorovali na jednotce intenzívní péče? Došlo během 24hodinové monitorace (tlaku či EKG) ke kolapsu? Odkdy máte v klidu tak rychlou srdeční akci a při chůzi je zrychlení na 160/min.?

Dva týdny čekání s obtížemi je pro Vás dlouhá doba. Nezbývá než kontaktovat další kardiologické pracoviště, nejlépe specializované s arytmologickou jednotkou. 

Dotaz č. 325  —  Prenessa + Lenzetto [dada, 23.07.2017]

Dotaz na výše uvedené složky , zda se můžou brát spolu. od dubna tak 1x měsíčně mám vysoký krevní tlak 170-90, ztrácím se a spotím se .vždy zajedu do nemocnice dají mi injekci a zase funguji. teď mi dali práška na regulaci tlaku Prenessa, Ale zároveň beru sprey Lenzeto na menopausu. Mám 63 let. děkuji za odpověď Dagmar

Lékař [31.07.2017]:

Dobrý den,
samotná přítomnost hypertenze není překážkou pro zahájení léčby Lenzettem. Pokud se stávající hypertenze při léčbě Lenzettem významně zhorší nebo se významně zvýší TK u původně normotenzní osoby, mělo by se Lenzetto vysadit. Je méně obvyklé, že Lenzetto berete ještě ve věku 63 let. Jeho užívání vyžaduje pravidelné, poměrně časté gynekologické kontroly včetně laboratorních kontrol. Berete ho denně nebo kratší dobu v měsíci? Je nějaký vztah mezi užíváním Lenzetta a výskytem vysokého TK? Pokud ne, je třeba myslet na vyloučení záchvatovité hypertenze. Vyskytuje se vysoký krevní tlak opravdu pouze 1x měsíčně a trvá asi 1 den? Jinak Prenessu lze s Lenzettem kombinovat.

Dotaz č. 324  —  Záměna léku na VT [Miroslav Šlanc, 22.07.2017]

Dobrý den, lékař mi předepsal léky na vysoký tlak Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg (1 tableta ráno) a Prestarium Neo 5 mg (1 tableta večer). V lékárně manželce místo předepsaných léků, vydali Perindopril Mylan 4 mg a Perinpa 4 mg/1,25 mg. V nejbližší době nemám možnost kontaktovat svého lékaře a tak prosím o informaci, zda tyto léky mohou nahradit léky předepsané, které užívám dlouhodobě. Děkuji s pozdravem M. Šlanc  - narozen 1. 2. 1941

Lékař [24.07.2017]:

Dobrý den,

oba léky obsahují stejnou účinnou látku perindopril, ale ve formě různých sloučenin. Jejich účinky jsou při uvedených dávkách v tabletách srovnatelné. Prestarium Neo je originální lék a má patrně nejvyšší doplatek. Nové léky jsou generické (levnější kopie) a od různých firem.

Nové léky lze používat. Pro jistotu si můžete zkontrolovat jejich účinnost -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Při jejich dobré snášenlivosti je lze používat dlouhodobě, raději však od jedné firmy. 

Dotaz č. 323  —  Léky na hypertenzi [Vasek, 21.07.2017]

Dobrý den, trpím hypertenzí už 15let a pravidelně navštěvuji praktickou lékařku. Nyní asi 2roky beru Nebivolol 5mg 1x ráno, a Triplixam 10mg/2,5mg/5mg 1x ráno. Slyšel jsem, že tyto léky se nedoporučují pacientům starším 70let. Je to prosím pravda? Letos mi bude 72let. Děkuji za odpověď.

Lékař [24.07.2017]:

Dobrý den,

s narůstajícím věkem (jako hranice se uvádí 70 let) a při některých chorobách dochází především ke snížení funkce ledvin. Je proto třeba provést za 1 -2 roky kontrolní laboratorní vyšetření ke zjištění funkce ledvin a hladiny draslíku a sodíku. Při výraznějším snížení funkce ledvin je třeba snížit dávku některých léků ve fixní trojkombinaci nebo je úplně vysadit. 

Dotaz č. 322  —  Fibrilace [marie, 20.07.2017]

Dobrý den, k spomalení srdeční frekvence kardiolog předepsal Talliton 12,5 -2x denně,kromě toho digoxin 3x týdně a Pradaxa a léky na tlak . Tep tahle dávka zřejmě neudrží a odpoledne tep stoupne na 113- 116 ,po námaze i 120. Taky ráno před léky 112 -115.Na tomto dávkování je 14 dnů (předtím Isoptin).Myslíte že se to ještě upraví anebo je nutno přidat třeba půlku 6,25 mg.Jinak maminka problém se zadýchavaním nemá ,ale srdce to asi vyčerpává. Tlakoměr samozřejmě každé měření ukazuje arytmii a navíc dost často nezměří tlak musí se měřit víckrát a ukazuje E4.Je to cévama ? děkuji moc za váš čas.mz

Lékař [28.07.2017]:

Dobrý den,

k záležitosti jsem se již vyjadřoval. Lékař potřebuje zpětnou vazbu od pacienta. Je třeba i před dalším termínem kontroly mu ohlásit neúspěch stávající varianty léčby a domluvit se na dřívějším termínu kontroly.

V případě trvajících problémů konzultujte jiného kardiologa nebo se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 321  —  [Dagmar, 12.07.2017]

Dobrý den, pane doktore, můj přítel byl hospitalizován na interně, protože mu masivně tekla z nosu krev/bere Eliquis/, měl vysoký tlak několik dní.......Nicméně tlak mu kontrolují, ale tvrdí, že ten spodní mu nejde změřit. Má 66 let, je diabetik , má perzistentní fibrilaci síní, je 7 týdnů po operaci prostaty, a 4 měsíce po tep kolene. Prosím o Váš názor, jestli je to možné a proč? Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Dagmar

Lékař [28.07.2017]:

Dobrý den,
výrazněji vyšší tlak může způsobit krvácení z nosu nebo vzácněji i závažnější krvácení. Při současném braní léků proti srážení krve (k prevenci embolizačních příhod z krevní sraženiny z levé srdeční síně při fibrilaci síní) je riziko krvácení vyšší. Riziko krvácení je však při užívání Eliquisu podstatně menší než při léčbě klasickým Warfarinem. Krevní tlak při fibrilaci síní (FS) kolísá v souvislosti s kolísajícím objemem krve vypuzovaným srdcem. Hodnotu krevního tlaku lze posoudit na základě většího počtu opakovaných měření TK. Problém se změřením spodního (diastolického) TK mohou zhoršovat další okolnosti, které ho mohou i výrazně snižovat. Je možné, že již před výskytem FS měl přítel izolovanou systolickou hypertenzi (pouze vrchní tlak je zvýšený – jak vysokou hodnotu STK měl, krvácel již dříve?), která bývá obvyklá u starších osob. Při léčbě vysokého tlaku se snáze snižuje spodní (diastolický) tlak. Je možné, že léčba hypertenze byla kvůli prevenci opakovaného krvácení z nosu byla až příliš intenzívní. Za určitých okolností se může při auskultačním měření TK (poslechem) vyskytnout fenomén nekonečného tónu bez možnosti určení vymizení ozev, tj. hodnotu DTK.
DTK nelze snižovat bez omezení, aby se dosáhlo normalizace STK. Je třeba volit kompromisně vyšší STK. Při měření TK ve zdravotnickém zařízení je třeba vzít navíc v úvahu falešné zvýšení TK díky efektu bílého pláště.

Dotaz č. 320  —  Kolísavý tlak [Andrea, 11.07.2017]

Dobrý den, je mi 40 let a s kolísavým tlakem se léčím necelé 2 roky. Chodím na pravidelné kontroly měření tlaku . Beru Tenaxium. V poslední době se spodní tlak drží na 100 a více. Málo kdy mám pod 95. Horní tlak od 135 do 147. Stává se mi 2x do měsíce, že cítím jak si mi zvedá tlak, hučí mi v uších a bolí mě celá hlava. Srdce mi rychle buší,nemůžu dýchat natož mluvit, z ničeho nic mi tečou slzy. Nemůžu to ovlivnit. Tento stav trvá i půl hodiny. Když to přejde, cítím se hrozně vyčerpáná. Prosím o radu. Děkuji

Lékař [23.07.2017]:

Dobrý den,

zdá se, že všechny naměřené hodnoty TK jsou zvýšené, tj. léčba jedním lékem je nedostatečná. Bylo by dobré znát hodnoty TK a pulsu při Vašich obtížích cca 2x měsíčně. Mimo tato období ani při nejvyšších hodnotách TK zřejmě žádné obtíže nemáte. Popsané obtíže nebo alespoň některé z nich by mohly souviset s výrazně vyššími hodnotami TK a tepu. Mohlo by však jít také o přechodnou arytmii s rychlou srdeční akcí (je pravidelná?) a TK může být proti obvyklé situaci i snížený.

Vyloučení nebo potvrzení záchvatovité hypertenze vyžaduje specializované vyšetření, nejlépe u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. V případě negativního výsledku je třeba objektivizovat arytmii.

Dotaz č. 319  —  Vysazeni Prestance [Renata Blahova, 11.07.2017]

Dobry den, lecim se od unora s  vysokym tlakem. Uzivam PRESTANCE 10mg/5mg 1 tbl.denne. Chceme se s manzelem pokusim o miminko , misto Prestance mi lekarka nasadila dopegyt. Je mozne ihned po vysazeni Prestance zacit pracovat na otehotneni, nebo je nutne po vysazeni nejakou dobu pockat ? Dekuji za odpoved

Lékař [14.07.2017]:

Dobrý den,
tipoval bych, že Prestance (fixní dvojkombinace léků) je silnější než Dopegyt, který samotný nejspíš nebude k normalizaci Vašeho tlaku dostačovat. Výběr léků do kombinace je v těhotenství přece jenom omezený ve srovnání s léčbou mimo graviditu. Také nevím, zda se u Vás hypertenze vyvinula relativně rychle nebo jste ji měla delší dobu a TK se léta nekontroloval. Zvláště ve Vašem případě by bylo vhodné před uvažovaným těhotenstvím vyloučit tzv. sekundární hypertenzi – viz odpověď na dotaz č. 285.
K tomu je třeba specializované vyšetření, které Vám nejspíše provedou specialisté na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 318  —  Změna léků na vysoký tlak [Václav, 11.07.2017]

Dobrý den, V dubnu 2016 mi byly zaměněny léky ( Prestarium Neo + Plendil ) za Triplixam ( 5/1,25/5 ). Koncem roku jsem začal pociťovat bolesti spodní klenby nohou až brnění v prstech, po kontrolním vyšetření neurologa a následné laboratoři zjištěna vyšší koncentrace kyseliny močové ( 536 ) a lehké zvýšení celkové bílkoviny. V příbalovém letáku k léku Triplixam jsem v možných nežádoucích účincích ( méně časté - jeden ze sta pacientů ) objevil m.j „svědění rukou, kotníků nebo plosek nohou, zvýšení hladiny kreatitinu a močoviny v krvi“ ). Snažím se najít příčinu změny, nikoli řešit následek dalšími léky. Domníváte se, že by uvedený stav mohl být způsoben změnou výše uvedené medikace ?. Uvažuji o požádání navrácení původních léků alespoň pro porovnání. Děkuji za Váš názor Václav

Lékař [17.07.2017]:

Dobrý den,

změnou léků se u Vás neměnil pouze jeden lék, ale dva léky. Ve fixní trojkombinaci Triplixam máte navíc indapamid a místo dosud užívaného kalciového antagonisty felodipinu (Plendil) příbuzný lék amlodipin, který může působit popisované nežádoucí účinky častěji než indapamid. Za zvýšení koncentrace kys. močové je zodpovědný indapamid. Návrat k předchozí léčbě je logický, protože jste ji dobře snášel. Možná by šlo ještě zvýšit dávku použitých léků. Pokud ne, lze zkusit do kombinace přidat poloviční dávku indapamidu 0,625 mg. Pokud se dostaví některý z popisovaných nežádoucích účinků, je třeba indapamid vysadit a zkusit některý příbuzný lék. 


 

Dotaz č. 317  —  Prášky na vysoký krevní tlak a bost nohou [MODŘENKA, 11.07.2017]

Dobrý den. Lékař mi pro úpravu krevního tlaku přidal k Lusopressu 1/2- 0 -1/2 Irbesartan Actavis 150mg 1 -0 -1 a po cca 2 měsících ještě Rilmenidin Teva 1 mg 0- 0 -1 . Tlak má spíše nižší do 120 / 75 . Je mi 72 let a cca za měsíc po nasazení Rilmenidinu mě začali od rána bolet nohy od kolen dolů, hlavně holeně a později se přidají i kolena. Omezuje mi to při chůzi. Mám sice polyneuropatii dolních končetin -nezjištěná příčina , ale před těmi novými prášky, jsem problémy s bolestmi nohou neměl. Mám prosím požádat svého lékaře o změnu medikace. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Vít Modrák

Lékař [13.07.2017]:

Dobrý den,

popisované obtíže může působit Rilmenidin Teva (nežádoucí účinek), jejich výskyt v čase od přidání Rilmenidinu k ostatní léčbě tomu také nasvědčuje, pokud se v té době současně nezahájila léčba ještě nějakým dalším lékem. Pokud je udávaná hodnota TK průměrnou hodnotou z více měření v ordinaci lékaře, je relativně nízká a doma díky efektu bílého pláště zřejmě ještě nižší. Nízký TK by se mohl podílet na obtížích, které by se tak mohly manifestovat při zhoršeném prokrvení dolních končetin (po zastavení nebo v klidu asi nejsou).

Při výměně Rilmenidinu za lék s jiným mechanismem účinku a při trvání obtíží je třeba provést cyklus domácího měření TK k objektivnímu posouzení event. nepřiměřeného snížení TK léky -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Nejpřesnější je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které lze objednat prostřednictvím praktického lékaře.

 

Dotaz č. 316  —  Thanks [ronrogers, 10.07.2017]

Wow!Its very helpful blog for us.Its a discussion about High Blood Pressure.Thanks a lot for sharing this.Essay writing is quite a challenging task, you should understand how important your essay grade is. For that Students need help getting a paper written or polished.We mostly focus on how to get our teacher’s approval. When you focus on external approval it not only makes writing much less fun, it also makes it significantly harder.Visit https://www.essayguardian.com/

Lékař [31.07.2017]:

Thanks for your kind appreciation of my chat with unknown patients of other physicians or their relatives. I hope that you understood alone enough or received a translation from the Czech language to English. Of course, everybody can ask, students of medicine as well, though I think that my chat is more suitable for postgraduates. The website is free, questions and answers are opened to all visitors of the website. I am aware of patients´ effort to avoid or postpone a visit of their physicians, to get easy the second opinion concerning problems with their hypertension and comorbidities. In the long-lasting problems I recommend to visit hypertension specialists in Centers of excellence or other specialists when differential diagnostics would be necessary.
Their is a warning at the head of my chat that my advice based on limited information selected by patients cannot substitute the proper visit of their physicians. As a Hypertension Specialist I try to stimulate a patients´ involvement in the therapy of their hypertension. Patients are instructed how to properly perform a home BP measurement using my electronic logbook. It can be sent to a physician by e-mail or given during a visit in a printed form. Thus, a physician can get reliable values of out of office BP measurement free of white coat effect to better titrate the therapy.

Dotaz č. 315  —  Léky [Miloš Kaňovský, 03.07.2017]

Můj lékař má týden dovolenou a právě mně došli léky prestárium neo combi, vadí když je nebudu týden brát?

Lékař [03.07.2017]:

Dobrý den,

nevím, v jaké dávce Prestarium Neo Combi užíváte ani zda při této léčbě je Váš TK léčbou normalizovaný. Těžko se dá odhadnout, zda po vysazení léčby Váš TK během několika dní nedosáhne nebezpečných hodnot -TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší. Navíc nemáte tonometr, abyste si mohl TK kontrolovat a v případě vzestupu TK si včas nakonec lék obstarat.

Lékaři se v době dovolených obvykle zastupují. Pokud nemáte tuto možnost, v lékárně, kam většinou chodíte, by nejspíše byli ochotni Vám vydat jedno balení léku po složení hotovosti převyšující cenu léku a počkat na pozdější dodání receptu.

A pro příště je vhodné si zvláště před obdobím dovolených vytvářet rezervu léků asi na dobu jednoho měsíce.

 

Dotaz č. 314  —  Dodtaek Vysoký tlak, léky nezabírají [Richard1955, 29.06.2017]

Dodatek k předešlému dotazu. Prosím o Váš názor, radu. Přístup ošetřující lékařky se mi zdá poněkud laxní. Děkuji.

Lékař [02.07.2017]:

Viz odpověď na předešlou otázku.

Dotaz č. 313  —  Vysoký tlak, léky nezabírají [Richard1955, 29.06.2017]

Dobrý den. Manžel roční 1955 má vysoký tlak. Užíval 2 týdny Prenesa 4mg, pak dva týdny Prenese 8mg. Nyní léčba změněna -3. den má Viacoram 3,5/2,5 mg 1-0-0 tbl. Tk ráno ca. 155/120, poledne 150/110, večer 145/115. Na kontrolu má jít za 2 týdny.......

Lékař [02.07.2017]:

Dobrý den,

předpokládám, že TK v ordinaci byl minimálně stejný nebo ještě vyšší. Uváděné hodnoty TK jsou patrně průměrem více hodnot TK naměřených doma. Je třeba metodicky správně měřit TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Zlatým standardem měření TK mimo ordinaci (eliminované falešné zvýšení TK v důsledku efektu bílého pláště) je 24hodinové monitorování TK, které navíc poskytuje měření TK v noci, lze realizovat prostřednictvím praktického lékaře.

Hledání vhodné léčby, která normalizuje nebo alespoň výrazně snižuje TK, může být někdy obtížné. Pokud se doma opakovaně naměří hodnoty vrchního TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší spodního TK, je třeba bezodkladně TK snížit podáním léku typu Tensiominu s rychlým nástupem účinku a krátkým několikahodinovým účinkem. V takovém případě je třeba kontaktovat lékaře dříve s vytištěným záznamem domácího měření TK. Pravidelnou léčbu postupně upravovanou lékařem lze při zjištěných vysokých hodnotách TK doplnit navíc podaným Tensiominem.


Určitého snížení TK lze dosáhnout při použití event. rezerv ve faktorech zdravého životního stylu. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 312  —  [Pavlína, 27.06.2017]

Dobrý den,mela bych na Vas také dotaz po vyšetření na kardiologii mám v závěru napsáno ,,Sin.tachykardie,mírná art.hypertenze,,dostala jsem lék Atenobene50mg,ale nic mi nebylo vysvětleno proto prosím o vysvětlení teto diagnózy a Vašeho názoru na léčbu .Moc děkuji

Lékař [29.06.2017]:

Dobrý den,

jde o zrychlenou srdeční akci a mírně zvýšený krevní tlak. Pokud nebyla zjištěna jiná příčina sinusové tachykardie, může být její přítomnost součástí efektu bílého pláště. V tom případě by byla srdeční frekvence doma nižší. Pokud by byla doma zhruba stejná a byly vyloučeny jiné její příčiny, byla by jen výrazem sklonu k rychlé srdeční akci. Uvedená léčba snižuje jak krevní tlak, tak i srdeční akci. Srdeční akce by neměla klesat pod 60 tepů/min.

Efekt léčby lze posoudit 24hodinovým ambulantním monitorováním TK, event. domácím měřením TK -viz odpověď na předešlý dotaz č. 311.

Lék Atenobene může snižovat výkon při fyzické zátěži.

 

Dobrý den,

je patrné, že TK v ordinaci je falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK při domácím měření TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Teď budete absolvovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (tlakový Holter), což je zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Pokud jeho výsledek ukáže neúplnou normalizaci TK, můžete vytištěný záznam domácího měření TK po změně léčby předat svému lékaři k posouzení jejího efektu.

Dotaz č. 311  —  Vysoký krevní tlak [Michaela Kubešová, 23.06.2017]

Dobrý den tak i já se na vás obracím s dotazem který se týká vysokého krevního tlaku. 25.května návštěva u závodního lékaře a naměřen vysoký krevní tlak 160/100 oboustranně ,doporučil mi návštěvu obvodního lékaře ale už tak sem začala být vyplašená protože jsem neregistrovala žádné problémy s tím související krom občasné bolesti hlavy která ale nebyla nijak intenzivní většinou zvládnutí bez medikace...čerstvý vzduch studená voda.Dva dny na to jsem tedy zašla k obvodnímu lékaři a ouha tlak 200/120 znovu připomínám bez problému spíš se mi přítižilo po větě kterou jsem slyšela: To je na hospitalizaci a na mě šli mdloby.Byl mi přímo v ordinaci podán Tensiomin 12,5mg tbl. kontrolní tlak 180/100.Následoval převoz RZS na centrální příjem..uděláno EKG nasazen Egilok25mg 1-0-1 a předání do péče PL.Od 27.května jse na neschopence každý týden konrola PL zvedl ještě Egilok na 50mg 2-0-2 a přidal Prestarium neo 1-0-0.Každou kontrolu mám tlak pořád v tom rozmezí 175-190/95-110.Následovala koupě domácího měřiče a doma měřím dvakrát až třikrát denně už týden a hodnoty se pohybují od 112-128/79-95,jediná vyšší hodnota naměřená doma byla 131/90.Chci se zeptat může se jednat třeba o zvýšení tlaku ze strachu nebo z nervozity? Ptám se proto že ty hodnoty u lékaře se pohybují ve stejných číslech inernista zatím medikaci ponechal a doporučil Holter vyšetření takže mě čeká 29.6.napojení.Ještě podotýkám že během měsíce dvě ekg vyšetření a ty jsou ok,biochemie také v normě.Prozatimní závěr od internisty: hypertenze I, susp.se syndrom bílého pláště.Děkuji za odpověď Kubešová

Lékař [29.06.2017]:

Dobrý den,

je patrné, že TK v ordinaci je falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK při domácím měření TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Teď budete absolvovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (tlakový Holter), což je zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Pokud jeho výsledek ukáže neúplnou normalizaci TK, můžete vytištěný záznam domácího měření TK po změně léčby předat svému lékaři k posouzení jejího efektu.

Dotaz č. 310  —  Tepání v krku. [H2006, 16.06.2017]

Dobrý den, 40let 168/108 kg mám vysoký KT beru ráno Medoram plus H25, Vasocardin 50 a večer Vasocardin 50. KT mám většinou v normě někdy i nižší puls 54-70 jak kdy. Má otázka na vás je: poslední dva měsíce se mi někdy stává (ne pravidelně) že mám pocit tepání v krku, ale srdce mi nepřijde, že by bušilo rychleji ani ho necítím bušit. Cítím to jen v krku a někdy se mi udělá lehce špatně... pak to přejde. Změřím si hned tlak a ten je taky v pořádku. Někdy mě to nutí se i hodně a zhluboka nadechnout…. Jak když se nemůžu v tu chvílí pořádně nadýchnout. Může to byt kvůli KT nebo astmatu? Nebo něco se srdcem? Někdy se mi stává, že se ohnu a nemůžu se pořádně nadechnout anebo v leže nemohu pořádně dýchat. Na plicním mi před rokem řekli že mám údajně astma a dostala jsem foukadlo Ecosal a léky na alergii. děkuji za odpověď Hana.

Lékař [27.06.2017]:

Dobrý den,

je třeba stav objektivizovat, tj. pokusit si změřit TK a puls při obtížích. Pokud má tonometr funkci zjišťování nepravidelné srdeční akce, kterou tonometr zakoupený v Lidlu spíše nemá, mohl by zachytit její přítomnost -přechodnou arytmii. Nejlepší objektivizace je registrace EKG. Pocit tepání v krku trvá nejspíše několik minut, takže by se natočení EKG ani s pomocí záchranné služby asi nestihlo. Akutní průduškové astma jste zřejmě nikdy neměla, jen chronické. Při dlouhodobější inhalaci Ecosalu jste mohla zjistit žádný nebo nějaký příznivý efekt na dýchání.

Při nepravidelném výskytu přechodných obtíží lze arytmii objektivizovat dlouhodobou monitorací EKG.

Dotaz č. 309  —  Dopolední závratě [Rudolf Petrlík, 15.06.2017]

dobrý den, již sedmým rokem beru ráno Prestance 5mg/10mg , letos v únoru jsem prodělal mozkovou mrtvici, pravděpodobná příčina -skrytý úraz, mám zavedený stent, 3 měsíce rekonvalescence, vyšetření v pořádku, beru dále Prestance, Anopyrin 100, Cortis 20mg , vrátil jsem se do práce, ale... je to ca. 3 týdny se mi po ránu udělalo mdlo, mžitky, závratě, po 2-3 hod. to odeznělo, od té doby mám stálý problém a to nejznatelněji v dopoledních hodinách se závratěmi, točení hlavy, kolem poledne se to poněkud srovná, ale zcela nezmizí. měřím si pravidelně tlak, brzy ráno jsou hodnoty 115-120/70-75/70-75, během dopoledne jsou hodnoty 110-115/70-75/65-70, odpoledne opět hodnoty jako brzy ráno, co může být příčinou mých problémů? děkuji předem za odpověď Rudolf

Lékař [27.06.2017]:

Dobrý den,

pravděpodobně nevíte nebo jste si neměřil TK tak často před mozkovou mrtvicí. Po mrtvici může být potřeba dávky léků na snížení tlaku nižší. Pokud je TK metodicky správně měřený, k většímu poklesu TK během dopoledne, který by vysvětlil Vaše obtíže, nedochází. Někdy však může být hranice mezi tolerovaným TK a nižším TK působícím obtíže velmi úzká. Někdy také může dojít k dalšímu poklesu TK při poloze převážně ve stoje s několika kroky, jako např. při vaření. Situaci byste mohl dokumentovat měřením TK ve stoje, nejlépe za asistence další osoby. Pokud obtíže souvisejí s celkově nižším TK akcentovaným při maxim. efektu léků na TK cca po 4 hodinách od jejich spolknutí, mohl by Vám lékař zkusit o něco snížit dávku komponent v podávané fixní dvojkombinaci, tj. přechodně je dávat samostatně např. v dávce 5 a 7,5 mg nebo dle TK event. nižší, aby se o něco zvýšil Váš TK a při vymizení obtíží se tak vyloučil efekt relativně nízkého TK jako jejich příčiny. 

Dotaz č. 308  —  Vyšší tlak [Eva D., 04.06.2017]

Dobrý den, několik let se na interně léčím s vysokým tlakem. Beru prestarium neo combi ráno, a Vasocardin 50 ráno a večer. přesto mívám tlak vyšší, dnes měřeno doma 140/98. Při zdravotních potížích mi vyletí na 180/120. Jsem hubená, nepiju a nekouřím a jím zdravě. Můžete mi prosím poradit, co s tím? Děkuji Eva D.

Lékař [12.06.2017]:

Dobrý den,

k posouzení normalizace TK léčbou je třeba průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud byl TK donedávna při uvedené léčbě v normě, jeho současné zvýšení by mohlo souviset se zhoršením některých faktorů zdravého životního stylu -u Vás snad jen podstatně méně pohybu a četnější stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Počínající menopauza se může projevit dlouhodobým zvýšením TK i/nebo jeho výrazným přechodným vzestupem.

Velké a patrně krátkodobé vzestupy TK by mohly být vyvolané přechodnými zdravotními obtížemi v důsledku jiné choroby, např. bolestmi od páteře, které Vás stresují a mohou tak vyvolat velký vzestup TK. Situace však může být i opačná. Při záchvatovité hypertenzi s vysokými hodnotami TK bývají např. bolesti hlavy nebo jiné obtíže. 

Další informace jsou v odpovědi na otázku č. 288.

Dobrý den,

bylo by vhodné vyloučit záchvatovitou hypertenzi. Potřebné vyšetřovací metody mají k dispozici specializovaná pracoviště. Obraťte se proto nejlépe prostřednictvím Vašeho lékaře na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce