Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 139618

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (3359x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
6 + 10 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 678  —  Kolísavý tlak prikladam zaznamy mereni po minute [Vít, 18.03.2019]

Dobry den chci se zeptat v klidu mam tk 125-145/90 a kdyz vyjdu schody do druheho patra a hned si ansasim manzetu a zmerim tlak nameril sem jednou 172/97 a podruhe 167/94 po třech minutach 147/87 po dalsich dvou 136/85 je toto zvyšení pri vyjiti dvou pater normální . Vím že vsude varujete mšřit tlak po 5ti minutách klidu ale není to až moc když sem do schodu nic netahal a jen vyšel a zmeřil? Dekuji moc za odpověd. Jinak se lečím amrilanem,vasocardinem a HCHT. je mi 35 let a hypertenzi se lezim 15 let.S Pozdravem Vacata

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 677  —  Vysoký krevní tlka [Renáta, 18.03.2019]

Dobrý den prosím má dotaz. V roce 2013 jsem měla těžký rok manžel vážně onemocněl a asi za 2 měsíce mi umřel otec byla jsem špatná. Matka mě vzala k lékaři kde se léčil otec na srdce. Měl vysoký krevní tlak 3 infarkty a následně mu byly steny. Měl těžkou cukrovku. zemřel v 64 letech na srdce. Lékař mě vyšetřil začal mě zvát na návštěvy. Na podzim 2018 jsem přišla na pozvání opět k lékaři, ale to už mě trápily velké a časté bolesti hlavy. Změřil mi tlak byl 160/110 okamžitě mi nasadil lék Nebilet 1/2 ráno. Měla jsem šok. Ještě musím dodat že od dítěte jsem se nadměrně potila a byla při stresu a nebo nějakém výkonu hodně červené ve tvář jako rajče. Naučila jsem se s tím žít, ale věděla jsem že to není normální. Vždy jsem bojovala s nadváhou a držím si plnoštíhlou postavu těžce se mi vždy shazovalo. Pan doktor mi tedy nasadil lék měla jsem zrovna váhu 109 -110 kg a hubla jsem a problém zvaný časté močení . Začala jsem brát léky a hned v zapěti jsem do měsíce přibrala 4 kg a k dnešnímu dni další 3 kg nic jsem nezměnila na stravě ani na tom že pravidelně 3x týdně cvičím a hodím 2 do týdne dlouhé procházky. Váha stoupla neklesá i když jsem zpřísnila jidelníček. I když jsem byla na této váze před tím tak jsem mohla nosit snubní prsten teď mi ruky a prsty dost otíkáji a cítím celkově otoky. Mám problém s močením jdu netipicky čurat po vypití i malého množství mě to moc tlačí. V noci mě budí úplně suché ústa nemám sliny. Těžko to popsat a trápím se i psychický, protože ty všechny faktory co se kolem dějí mě zneklidňují. Ale lékař po napsaní tohoto léku pozval víc než za 9 měsíců na kontrolu vůbec žádné konzultace jak se cítím a jak mi sedí lék nemám. Připadá mi to divné. Domáhala jsem se konzultace po vánocích a byla jsem u něj nic jsem nevyřešila , protože neustále opakovat, že je to velice moderní lék a musí mi tím pádem sedět. Děkují za odpověď a radu jak postupovat. Srničková Renáta

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 676  —  Concor 5 [Helena, 18.03.2019]

Dobrý den,Chtěla bych se zeptat : manžel má tachykardii a bere pul tablety denne concor 5 po dobu cca 1 měsíce. Je mozne ,ze tyto léky mají vliv na erekci a chuť na sex ? Nevíme zda to muže mít souvislost . Děkuji za dpoved

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 675  —  [hobuna, 18.03.2019]

Dobry den. Mohu se zeptat, kdy mam brat lek na tlak Orcal 5 mg? Zda pred jidlem nebo po jidle. M yslim snidani.. Dekuji.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 674  —  Vysoký krevní tlk [Nada, 17.03.2019]

Dobrý večer,mám stále vysoký krevmí tlak 180-200/80 paní doktorka mi předepsala Tritace 2,5 mg 2-0-0 Nebilet 0-0-1 a dále pokud budu mít vyšší tlak jak 150/100 Tensiomin.Ráda bych se zeptala kolikrát denně mohu tento lék brát. Děkuji moc za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 673  —  Účinek léku proti vysokému TK [Jiří, 16.03.2019]

Za jak dlouho(čas) začne v organismu účinkovat lék Zorem,Sectral a Prenesa?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 672  —  Nočný vysoký krvný tlak [magdalena, 15.03.2019]

Dobrý deň, mám vysoky krvny tlak.Beriem na predpis kardiologa rano Bisomyl 5, o 13.00 hod. Termisartan 80, o 15.00 hod. Ebrantil 30 a o 20.00 hod. ešte jednu tabletku Ebrantilu.Beriem ráno koenzym Q10 /30 mg/ a vecer Magnezium 250.....niekedy si vezmem na vecer Elenium. Cez den mavam tlak okolo 100-115 na 60/50 a tep 60-51. Preto beriem aj Termisartan poobede lebo ak ho zoberiem ráno tlak ide pod 100 horny a 50 dolný. Nad ranom /o 1.30- 2.30hod./ sa prebudzam s busenim srdca a tlakom 150/70-80 a tepom 75. Prosim poradte kde je chyba. mam 63 rokov, nepijem a nikdy som netajila.ďakujem s pozdravom

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 671  —  Nekombinovat draslík s léky na vysoký tlak . Smim nebo nesmím .dekuji [Lechnerová, 14.03.2019]

Smím kombinovat tablety drslík když užívám lék prestarium neo na tlak a sortys vecer na cholesterol.dekuji lechnerova

Lékař [19.03.2019]:

Dobrý den,
pokud současně neberete nějaký močopudný lék nebo nějaký jiný lék působící ztráty draslíku, měla byste mít normální koncentraci draslíku v krvi, takže byste nemusela draselnou sůl užívat. Neberete náhodou Prestarium Neo Combi, což je fixní dvojkombinace perindoprilu a močopudného léku indapamidu? Příčina výrazněji snížené koncentrace draslíku by se měla podrobněji vyšetřit.

Dotaz č. 670  —  Zvýšené hodnoty pouze SYS [Jaroslav J., 12.03.2019]

Dobrý den, je mi 72 -mám 20 let stenty, mírně obézní -jinak OK ...a můj kardiolog mi kvuli zvýšeným hodnotám SYS předepsal počátkem ledna 2019 tuto medikaci: ráno lozap 50 mg, Inegy 10/20 mg, Kapidin 10 mg, Stacyl 100 mg...večer Corvaton forte 4 mg+evtl další Lozap při neustupujícím SYS. Sedím 8-10 hodin denně u PC a proto 2-3x po 10 minutách používám eliptický trenažer na čerstvém vzduchu. Nekouřím, nesladím, jím střídmě a dietně, piji vodu s citronem a zelený čaj, 1x káva s mlékem denně. Přesto ranní -až polední hodnoty SYS překračují vždy 140 mmHg po jídle i na lačno (někdy vyskočí i přes 160 mmHg) ....později odpoledne (při stejném režimu) se ale tlak SYS většinou upraví (107-130 mmHg) a je jedno zda medikaci užívám, nebo pro zkoušku pár dní vysadím! SYS měřený okamžitě po cvičení na trenažeru většinou nepřesáhne SYS měřený v klidu ráno...spíš je ještě nižší než ten ranní a v klidu měřený. Jsem samoplátce (pojištěn v Německu)-uvažuji o změně kardiologa a když se manželka zeptala na radu ohledně mé hypertenze našeho známého prof. Trněnýho, zmínil se o Vás...ale já jsem Vás ve VFN seznamu nenašel- pouze tady a tak si dovoluji požádat Vás tímto o Váš názor, radu, evtl návrh osobní konzultace. Přiložit kopii cyklu měření pro Vaši orientaci se mi nepodařilo, protože jsou přílohy k této zprávě nesmyslně omezeny do velikosti 1 MB. Když mi odpovíte na můj email s Vaší mailovou adresou -rád Vám pošlu k posouzení více, třeba i kopii nálezu kardiologa...Děkuji předem za Váš čas i za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 669  —  Tlak [Žaneta, 12.03.2019]

Beru léky na tlak ,mám je užívat 1 ráno .Můj dotaz zní když mám ráno tlak 120/75.mam lék užít.

Lékař [19.03.2019]:

Dobrý den,
je hodnota TK 120/75 mmHg ráno důsledkem účinku 1 tablety jednoho léku předešlý den ráno, tj. cca po 24 hodinách před podáním nové dávky následující den? Pokud ano, je to hraniční případ. Záleží se také na tom, jaké hodnoty TK jste měl před léčbou. Pokud se bojíte přílišného snížení TK, užívejte jen ½ tbl. ráno po dobu týdenního cyklu měření -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu tak rozhodování o úpravě léčby hypertenze.

 

Dotaz č. 668  —  Vysoký tlak a srdeční arytmie - MUDr. Jan Peleška, CSc. [Jana, 11.03.2019]

Vážený pane doktore, prosím Vás tatínek 74 let užívá léky na vysoký tlak, které mu vyhovují. Jedná se o: EGILOK (50) 1 – 0 – 1 RAMIPRIL Actavis (5) 1 – 0 – 1 AMLATOR (20/10) 0 – 0 – 1 Byly mu nasazeny před 6 lety po katetrizaci srdce lékovým stentem. Tlak mu měříme pravidelně má ho v normě. Jen jsme po měření v poslední době zaznamenali arytmie. Po vyšetření srdce Holterem mu byly také arytmie zjištěny a jak říkal jeho interní lékař , který se o něho stará z hlediska srdce, mělo by se to řešit. p. doktor mu ubral večer 1 lék Ramipril a přidal 1 Egilok. Tatínkovi ale po této změně medikace nebylo dobře a zvýšil se mu tlak a musel se vrátit k původní medikaci. Prosím Vás co máme dělat, když stávající medikace mu s ohledem na krevní tlak vyhovuje, ale potřeboval by k tomu léčit také arytmie. Nemáme žádného odborníka, který by se na tatínka podíval a určil mu léky s ohledem na zjištěnou arytmii. Prosím Vás nemohl byste se na tatínka podívat všechny výsledky vyšetření by si vzal s sebou. Bojíme se, že pokud se nebudou arytmie léčit, tak se to zhorší. Ordinujete prosím Vás někde ? Moc Vám děkuji za odpověď, Jana Svobodová

Lékař [19.03.2019]:

Dobrý den,
je potřeba Vašeho lékaře internistu informovat, že se změna dávkování léků neosvědčila. Požádejte ho, aby Vašeho otce objednal na vyšetření ke kardiologovi se zaměřením na arytmie. Takové specializované oddělení by mělo být v rámci každé krajské nemocnice nebo i některé větší nemocnice. Já arytmolog nejsem.

Dotaz č. 667  —  Nedávné kolísání tepu [O., 10.03.2019]

Dobrý den, 40 letý muž 178/96, užívám prestance neo 5/5 1-0-1. V poslední době mi začal klesat tlak, místo 135/85/70-80 tep občas naměřím 120/80/tep 55-80. Zejména ten nízký tep je nepříjemný, necítím se dobře. Je to závažné? Během 10 dní mám pravidelnou prohlídku na interně.

Lékař [18.03.2019]:

Dobrý den,
pokud není příčinou podávání nějakého léku, který snižuje tlak a srdeční frekvenci (který jste zapomněl uvést), mohlo by jít o arytmii, kterou je třeba objektivizovat registrací EKG křivky během interní prohlídky nebo při dlouhodobější monitoraci EKG a podle typu léčit.

Dotaz č. 666  —  Nežádoucí účinky léku [Petr, 10.03.2019]

Dobrý den, v nedávné době mi byla změněna medikace, místo léku Prestarium Neo beru nyní Triasyn. Tlak je v pořádku. Po několika týdnech se mi občas objevují otoky nohou. U Triasynu je to uváděno jako častý nežádoucí účinek tohoto léku. Není to sice zatím nijak zvlášť obtěžující, ale pokud lze poradit řešení (třeba ve změně medikace), budu rád. Děkuji za Vaši odpověď.

Lékař [18.03.2019]:

Dobrý den,
za otoky nohou je pravděpodobně odpovědný blokátor kalciových kanálů felodipin, který je součástí fixní dvojkombinace Triasynu. Tento nežádoucí účinek narůstá s rostoucí dávkou felodipinu. Proto by bylo vhodné jeho dávku v dvojkombinaci snížit (z Triasynu 5/5 na 2,5/2,5 mg) a přidat malou dávku nějakého léku s jiným mechanismem účinku, např. Indapamid PMCS (¼ tbl. = 0,625 mg).
Alternativně lze zvážit použití fixní kombinace indapamidu s dříve užívaným Prestariem (Prestarium Neo Combi) a případně přidat ještě malou dávku felodipinu.

Dotaz č. 665  —  Vidonorm a poruchy spánku [juro, 09.03.2019]

Dobrý deň. Mám 58 rokov, na liečbu vysokého krvného tlaku mi bol prepísaný Vidonorm, užívam ho asi mesiac, tlak sa stabilizoval /hlavne večer je ideal, ale zrána stále vyšší, tak aj nad 140/90. Problém mám v tom, že odkedy užívam Vidonorm, tak sa v noci aj 2-3 krát prebudím na živé sny. Problém so spánkom som mal aj v minulosti, ale psychiatrička mi predpísala Valdoxan, ktorý mi spánok perfektne upravil, ale po užívaní vidonormu sa zasa zhoršil. Upraví sa to časom, alebo mám navštíviť internistu a pýtať si zmenu lieku? Existuje liek na tlak, ktorý by nespôsoboval nespavosť a mal tiež čo najnižší dopad na kvalitu erekcie? Prípadne aj väčší doplatok za liek nie je pre mňa problém. Dˇakujem za odpoved

Lékař [18.03.2019]:

Dobrý den,
není mi jasné, zda jste před Vidonormem bral nějaký jiný lék na snížení tlaku, který Vám také působil poruchy spánku. Obě komponenty Vidonormu (perindopril a amlodipin) mohou působit poruchy spánku. Je málo pravděpodobné, že oba léky působí u Vás negativně, takže by se dalo je postupně kombinovat např. s Indapamidem PMCS (1/4 tbl. = 0,625 mg) a zjistit, který z nich Vám poruchy spánku nedělá a je ho možné použít do budoucích antihypertenzních kombinací.
Problematiku erektilní dysfunkce jsem již probíral podrobně dříve. Mé odpovědi si můžete vyfiltrovat pod užším tématem: Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.

Dotaz č. 664  —  Vysoký krevní tlak [Aja, 08.03.2019]

Dobrý den, delší dobu se léčím se s VKT, před rokem se mi začal zvyšovat hlavně v noci. Užívám ráno 1/2 Valsacor 80 mg a 1/2 Bisoprolol Mylan 5 mg a večer 1/2 Bisoprolol Mylan 5 mg a 1 tabl. Valsacoru. přes den mi po lécích klesne na 110/65, odpoledne je na normálu hodnoty kolem 130/85 a v noci se probudím tlakem v hlavě, šuměním v uších, bušením a celkově mi není dobře mám 180/120. Můžete mi říci co by mohlo být příčinou VKT v noci? Hodnoty dle vyšetření mám v pořádku až na prochu zvýšený cholesterol Mimo to užívání Glucamedic komplex jako doplněk stravy

Lékař [18.03.2019]:

Dobrý den,
i když berete vyšší dávku Valsacoru večer, máte v noci výrazně vysoký TK. Užitá kombinace Valsacoru a Bisoprololu je z hlediska účinnosti na snížení TK celkem slabá. Není jasné, jaký TK máte ráno před léky. Bylo by vhodné dokumentovat průběh TK v průběhu dne pomocí domácího měření TK při stávající léčbě (oba způsoby záznamu). Druhý způsob záznamu po hodině během jednoho dne ukáže, zda nedochází v době maximálního účinku kombinace léků (cca za 4 hodiny od ranní dávky) k výrazně nízkému TK.
Pro návštěvu svého praktického lékaře připravte tištěné záznamy domácího měření TK – viz elektronický záznamník s pokyny zde v poradně ke stažení. Vzhledem k vysokému TK v noci by bylo ještě vhodnější použít zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci, což je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.

V případě trvajících problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam mohou provést specializovaná vyšetření potřebná k vyloučení/potvrzení některé z příčin sekundární hypertenze, která se může vyznačovat vysokým tlakem v nočních hodinách.

 

Dotaz č. 663  —  Užívanie Hlohu bylinimy kvapkami s Prenesou 4mg [Boris, 07.03.2019]

Dobrý deň môžem sa spýtať, či môžem užívať Hloh,keď beriem prenesu 4mg.Nebude to nejak vadiť Ďakujem

Lékař [14.03.2019]:

Dobrý den,
potravinové doplňky na rozdíl od léků nepodstoupily testování účinku ve velkých studiích. Proto mezinárodní, evropská ani česká odborná doporučení neuvádějí čaje ani tekutý extrakt z hlohu ani ve formě pilulí jako schválené a doporučené prostředky k léčbě hypertenze. Hlavně nepřekračujte jejich doporučené dávky. Není mi známo, že by kombinace preparátů z hlohu s Prenessou byla škodlivá.
Můžete však zjistit, zda nemáte rezervy v oblasti zdravého životního stylu (hmotnost, pohyb, příjem soli, stresy), tedy v tzv. režimových opatřeních. Při jejich dodržování můžete dosáhnout snížení TK a bude možné pod dohledem lékaře snížit dávku užívaného léku.
Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 662  —  Bušní srdce,při pohybu a vědší námaze ,pocení ,motaní se hlavy a těžké dýcháni... [Radka, 01.03.2019]

Dobrý den ,ráda bych vás poprosila o váš názor. Léčím se s vysokým krevním tlakem asi 5.let beru Prestarium Neo ,občas se stane ,že se cítím slabě na omdlení ,potím se a při rychlem pohybu se mi točí hlava,poslední rok pocituji ,že se mi velice těžce dýchá,při chuzi do schodu ,do kopce ,při zaměstnání a vědší námaze ,mám draždiví kašel ,především ráno,a hodně se potím ,občas cítím tlak na hrudi ,jako by mi na ní někdo seděl....bolí mě také dost dlouho klouby na nohou ,rukou kamenech a záda,mívám otekle dlaně a prsty na rukou ,především ráno ,v noci mě tak brní ,že je ani někdy necítím a mám je studene.Tlak mívím u lekařeú 140/90 ,156/95 a ted jsem měla i 165/105 ale je to jen když se necítím dobře ,kyž jsem v klidu mám tlak 125/90... Byla bych vděčná za váš názor . Velice děkuji .R.Fechtnerová

Lékař [14.03.2019]:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že příznak může mít většinou více příčin, je třeba zvážit komplexní vyšetření včetně laboratorního. Dráždivý kašel by mohl být nežádoucí účinek Prestaria Neo, i když ho užíváte již dlouho. Váš praktický lékař by měl na základě znalostí o Vašich dřívějších chorobách a výsledku laboratorního vyšetření rozhodnout o dalších vyšetřeních (kardiologické, revmatologické, neurologické atd.) a jejich pořadí. Je vhodné si změřit TK a tep při obtížích a zjistit, zda je nějaká souvislost obtíží s vysokým nebo naopak nízkým tlakem.

Pro návštěvu svého praktického lékaře připravte tištěný záznam domácího měření TK – viz elektronický záznamník s pokyny zde v poradně ke stažení. Hodnota TK naměřeného lékařem může být o něco vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Dotaz č. 661  —  Vysoký tlak [Bedrich, 28.02.2019]

Dobrý den chci se zeptat poslední době mi kolísá tlak beru betamed 20mg a TK byl 150/90 dnes mi vyletěl tlak na 180/121 beru i frontin 0.5 mg ted spíš tlak mi lítá a ještě jsem dostal tezeo 80mg ale to jsem neužil. Dříve jsem užíval triplixam ale po něm mi nebylo vůbec dobre. Chci se zeptat zda k betamed by bylo vhodné vzít i to tezeo děkuji. Dříve jsem absolvoval vyšetření srdce ultrazvuk 3x vše ok Holger 3 vše ok děkuji

Lékař [14.03.2019]:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jste užíval Triplixam (fixní trojkombinaci léků), nelze očekávat, že 2 léky budou stačit k normalizaci TK, navíc Frontin není antihypertenzívum. Tezeo lze brát dohromady s Betamedem, ale tato kombinace je z hlediska samotné hypertenze slabší.

Je třeba zvážit, kterou komponentu Triplixamu jste nesnášel, ostatní komponenty byste mohl užívat i nadále. Triplixamu nejspíše předcházela dvojkombinace léků, kterou jste snášel, ale nebyla příliš účinná. Nelze vyloučit, že nesnášenlivost Triplixamu mohla být podmíněná přechodným výrazným poklesem TK v době maximálního účinku léků, tj. cca 4 hodiny po jeho požití. Není jasné, zda jste 24hodinové ambulantní monitorování TK absolvoval v době užívání Triplixamu, které bylo údajně v pořádku, což by svědčilo pro nežádoucí účinek Triplixamu.

Dotaz č. 660  —  Kombinace léků [Václav, 27.02.2019]

Dobrý den, mohu kombinovat Prestarium neo (5mg perindoprilum argininum) společně s 1/4 acylpirinu denně? Moc díky za odpověď

Lékař [14.03.2019]:

Dobrý den,
důvod pro podání této kombinace patrně znáte od svého lékaře. Ano, tyto 2 léky můžete kombinovat. Patrně berete Acylpyrin o síle tablety 500 mg, která má pouze půlící rýhu a nikoliv kříž na přesné čtvrcení. Při tom existuje Anopyrin 100 nebo Godasal 100 obsahující 100 mg kys. acetylosalicylové a tableta se nemusí dělit. Navíc obsahují glycin, který do jisté míry chrání žaludeční sliznici.

Dotaz č. 659  —  Lék Triplixam [Anna, 26.02.2019]

k předešlému dotazu TRIPLIXAM -maminka se léčí nejen s hypertenzí, ale i s revmatoidní artritdou, bere půlku medrolu 5x týdně a jednou týdně injekčně METOJECT. Vysoký tlak léčí hodně let, nedávno ještě brala betablokátor Bisoprolol celý, ale značně jí snižoval tep, který jsme měřili často jen kolem 40. Další léky co užívá večer jsou CALTRATE, jednu večer, a ROSUVASTATIN, také jednu večer. Děkuji Vám moc za odpověď. Anna

Lékař [03.03.2019]:

Dobrý den,
je třeba vysvětlit formulaci „bývá ráno špatně". Jde o pocit na zvracení, závratě, slabo? Myslíte si, že nepříjemný pocit je ve vztahu k užití fixní trojkombinace, resp. době jejího podání? Je třeba objektivně dokumentovat chování krevního tlaku Vaší matky v průběhu celého dne nebo ještě lépe v průběhu celých 24 hodin.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Rychlejší bude začít měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
Zlatý standard pro objektivní měření TK mimo ordinaci včetně měření v noci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Pokud by se v době obtíží nevyskytoval výrazněji vyšší nebo naopak nižší TK, je třeba příčinu obtíží hledat jinde. Pomalu narůstající nežádoucí účinek některého z léků nebo při interakci všech léků? Vyšetření u lékaře včetně laboratorního není vhodné odkládat. Objednejte se na brzký termín kontroly.

Dotaz č. 658  —  Lék Triplixam [Anna, 26.02.2019]

Dobrý den, mám maminku 82 let a léčí se s hypertenzí. Bere lék triplixam ráno, v poledne betablokátor bisoprolol, půlku tablety. V poslední době si stěžuje že ji bývá ráno špatně, na druhé straně nechce jít k lékaři mimo objednaných návštěv. Je možné prosím brát triplixam později, myslím ne ráno, ale třeba až v poledne ? na kontrolu má jít v dubnu, doprovázím ji tam vždy a lékaři o tom řeknu ale do té doby.... děkuji Vám za odpověď.

Lékař [03.03.2019]:

Odpověď u následující doplňující otázky.

Dotaz č. 657  —  Prudké zvýšení tlaku a tepu [Zdeňka, 25.02.2019]

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem jako na odborníka na hypertenzi, jelikož i když je můj přítel v péči lékařů, jeho stav se nelepší a kvalita života rapidně klesá...S vysokým tlakem se léčí již spoustu let ( je mu 46 a min. 10 let je léčen),poslední 3 roky se přidal vysoký tep, následovala diagnoza fibrilace síní ,3x ablace v  nemocnici v Třinci Podlesí a nyní má z důvodu polékové bradykardie 14 dní voperován kardiostimulátor. Na kardiostimulátoru naštěstí není plně závislý, má jej z důvodu klesání tepu pod únosnou mez ve spánku (kolem 35, nejméně měl 26 tepů/min).Přítel je nekuřák, nepije alkohol a je živnostník -automechanik. Po 3. ablaci v 4/2016 (předchozí 2 ablace byly vždy zhruba po roce) byl jeho stav velmi dobrý, vše se začalo kazit zhruba v 4/2018, kdy mu byla diagnostikována poléková bradykardie navozená při medikaci BB+ Propafenon. Léky mu byly vysazeny,asi do 10/2018 byl stav relativně v normě, s občasnými pocity bušení srdce a střídavě vysokým či nízkým tlakem a tepem, což měl na doporučení lékařů řešit jednorázově léky(Prestarium,Nebilet). Od 10/2018 se ale jeho stav začal zhoršovat. Výkyvy tlaku a tepu jsou velké a rychlé, včetně častých arytmií. Z normálního stavu zhruba 135/85 70 tepů, vyletí prudce na 150/110, 120 tepů, pak arytmie a před kardiostimulátorem pád až na 100/60, 40 tepů (v noci i méně). To vše v klidovém stavu, ne při zátěži -té přítel už ani v tomto stavu není schopen. Dle absolvovaných vyšetření má prý srdce klinicky v pořádku. V poslední propouštěcí zprávě po implantaci kardiostimulátoru je ale uvedeno, že LS je dilatována (rozměr 52 mm, kdy rozmezí je 21-43 mm), PK má hraniční velikost (34 mm, rozmezí 9-31 mm) a ascendentní aorta je lehce dilatována -40 mm (rozmezí 21-40 mm).Co myslíte, že způsobuje přítelovy nynější stavy? A co by se podle Vás dalo s nimi udělat? Velmi Vám oba předem děkujeme za jakoukoliv radu či doporučení.Zdeňka a Vladimír

Lékař [03.03.2019]:

Dobrý den,
nejsem specialista na arytmie a od vás dostávám zprostředkovaně vybrané informace, takže je pro mne těžké vám něco na dálku radit. Myslím, že nejlepší postup je klást otázky primárně ošetřujícím lékařům a ne mně. Při hypertenzi dochází k dilataci LS, což zvyšuje riziko vzniku fibrilace síní (FS). Vzniklá FS byla nakonec ablací odstraněna. Implantace kardiostimulátoru zabezpečuje srdce a organismus před extrémním zpomalením srdeční frekvence, což by také mělo výhledově umožnit použití léků bránícím vzniku velkého zrychlení srdeční frekvence a docílit zlepšení stavu.
Vždy máte možnost získat po předložení dokumentace (většinou stačí jen propouštěcí zprávy a zprávy o ambulantních kontrolách) tzv. druhý názor jiného specializovaného kardiologického pracoviště.

Dotaz č. 656  —  Náhlé prudké zvýšení tlaku [hynek, 23.02.2019]

občas se mi stane večer,že mi prudce stoupne tlak na hodnoty 200/115přičemž přes dne mám spíše nízký(110/75). Užívám rilmeridin ráno 1x a večer presid 5mg 1x. Trpím mimo jiné problémy s krční pateří. |Prosím jak ho mám snížit,resp.co to může být. s díky za radu.

Lékař [24.02.2019]:

Dobrý den,
dle Vašeho líčení není výrazný vzestup TK zřejmě spojen s žádnými nepříjemnými pocity. Stresy mohou vyvolat výrazné přechodné zvýšení TK. Bolesti páteře by mohly rovněž způsobit vzestup TK.

Při trvajících problémech je třeba speciální vyšetření k potvrzení/vyloučení záchvatovité hypertenze u specialistů na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 655  —  Vysoký tlak [zuzana, 23.02.2019]

Dobrý den..je mi 52 let, před cca 10 let mi byl zjištěn vyšší spodní tlak 90-94...vrchní byl v pořádku, lékařka mi nasadila loristu 50 (1x denně ) a egilok 0,25 ( 1x denně )...tlas se mi snížil do normálu..120/80 a vše bylo v pořádku. Asi před třemi lety se mi podařilo zdravou stravou shodit nadváhu 30 kg a tlak byl naopak nízký, takže paní doktorka ubrala Loristu a protože tlak byl stále nízký, po půl roce jsem měla užívat jen půl tablety z Egiloku 0,25. V červnu 2018 jsem měla tlak v normálu, jen o trošičku nižší, tak lékařka zkonstatovala, že beru úplně nepatrné množství, takže ho zrušíme úplně a budu bez léků a uvidíme co to udělá. Dva měsíce po vysazení léků jsem se občas změřila a tlak v pohodě. Pak jsem se měřit přestala. Před 3 týdny jsem byla na běžné kontrole a tlak mi naměřili 145/85...dostala jsem holtera a tam se zjistilo, že spodní tlak je v pořádku,ale vrchní byl po celou dobu monitorování vyšší v rozmezí 143-158...nasadila mi lék Telmisartam Samdoz 80mg, užívám ho již 14 dnů a tlak vůbec ani po lékách neklesne...ráno 140-145 a odpoledne a večer 145-155. Jsem z toho celkem vystrašená a nešťastná, že ani léky nezabírají. Je pravda, že jsem ted kvůli rodinným problémům asi půl roku v dost velkém stresu, navíc u mě zřejmě začala menopauza, může to být příčina,že léky nezabírají ? Jinak po odběru krve mám vše v pořádku -ledviny,cukr, cholesterol,játra atd., EKG také v pořádku.Léčím se jen se zvětšenou štítnou žlázou, funkci mám v pořádku a ta je také po vyšetření ok. Je třeba vyčkat, jestli tyto léky zaberou a trvá déle, než srovnají tlak, nebo požádat o změnu léku a nebo je opravdu na vině psychika a třeba i přechod a je třeba se i na pár týdnu zklidnit třeba Neurolem ? samozřejmě vše po poradě s lékařem. Moc děkuji za odpověd

Lékař [24.02.2019]:

Dobrý den,
jak stresy, tak menopauza mohou být zodpovědné za vzestup TK. Je třeba zachovat klid, protože zvýšení TK je jen mírné. Telmisartan patří do skupiny sartanů stejně jako dříve užívaný Lorista. Jeho účinek je dokonce delší než u Loristy. Nezměnila se léčba štítné žlázy? Proveďte metodicky správně týdenní cyklus domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte své lékařce k usnadnění jejího rozhodnutí o léčbě Vaší hypertenze.

Dotaz č. 654  —  Léky na vysoký tlak [Jana, 23.02.2019]

Dobrý den. Je vždy pravidlem to, že léky na vysoký tlak se musí brát doživotně? Děkuji za odpověď.

Lékař [24.02.2019]:

Dobrý den,
pokud máte jen mírnou hypertenzi a berete 1 – 2 léky a současně máte rezervy ve faktorech zdravého životního stylu, je naděje, že při dodržování tzv. režimových opatření (zhubnout, více se hýbat, omezit vliv stresů) byste léky nemusela brát alespoň jejich menší počet a dávku. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 653  —  Vyšší krvný tlak [Daniel, 22.02.2019]

Dobrý den. Asi 4x za sebou som si nameral krvný tlak vo vyške od 134/75-140/89.V rodine moj starý otec mal v 40.rokoch nábeh na infarkt a moj otec prekonal infarkt v 44(minuleho roku/tak by som sa chcel opýtat či je to potrebne riešit alebo to zatial nechat tak.Mne je 20 rokov. Ďakujem.

Lékař [24.02.2019]:

Dobrý den,
je třeba spolehlivě stanovit diagnózu hypertenze – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho rozhodnutí o Vaší hypertenzi. Zlatý standard pro objektivní měření TK mimo ordinaci včetně měření v noci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Z předčasného výskytu srdečního infarktu u příbuzných je zřejmé, že je v rodině vysoké celkové kardiovaskulární riziko. U Vás je třeba zkontrolovat přítomnost dalších rizikových faktorů – vysokého cholesterolu, kouření, cukrovky a obezity. Podle výsledků Vám praktický lékař stanoví potřebná preventivní opatření. Dodržováním faktorů zdravého životního stylu zabráníte nebo alespoň zpomalíte rozvoj rizikových faktorů a potřebu užívání léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 652  —  Kombinace léčby [Jana, 20.02.2019]

Prosím o radu,zda mi může lékař který léčí osteoporozu,píchat injekci Prolia,biologickou léčbu,když užívám léky na tlak Agen.

Lékař [24.02.2019]:

Dobrý den,
je úkolem lékaře, který přidává nový lék ke stávající chronické léčbě, se přesvědčit, zda je možná současná léčba oběma léky. V podrobné informaci o léku Prolia (SPC) jsem nenašel žádný údaj o nepříznivé interakci Prolie s Agenem.
Pokud jde o lékové interakce, lze využít online poradny Znám své léky (www.znamsveleky.cz), která umožňuje pacientům zkontrolovat, zda jim nehrozí nežádoucí lékové interakce.
Se seznamem užívaných léků včetně dávek se můžete v otázkách interakcí léků také obrátit na lékárníka.
Zákazníci BENU lékáren a držitelé BENU Lékové karty se mohou o lékových interakcích informovat v lékárnách nebo prostřednictvím on line poradny na www.benu.cz.

 

Dotaz č. 651  —  Vysoky krevni tlak a tres rukou [Lenka, 18.02.2019]

Dobry den. Pri preventivni prohlidce mi byl zjisten vyssi krevni tlak 145/90. Za tyden jdu na kontrolni zmereni, ale po cely tyden si merim tlak doma a mam ho opravdu vyssi (dnes 140/100). Je mi 36 let, vaha 70 kg a vyska 165 cm. Pred 2 roky jsem zhubla 28 kg a posledni rok se mi klepou ruce. Muze ten tres rukou byt zpusobeny vysokym krevnim tlakem? Jina pricina me nenapada (z nervozity a stresu to nemuze byt), tres rukou mam i v klidu. Dekuji za odpoved

Lékař [24.02.2019]:

Dobrý den,
třes rukou při fyzické činnosti (intenční) i v klidu nepatří k příznakům hypertenze, zvlášť ne mírné hypertenze. Není jasné, co vedlo k tak výraznému zhubnutí. Bylo jen chtěné? Nelze vyloučit kombinaci se stresy nebo s nějakou chorobou (např. zvýšenou funkcí štítné žlázy) nebo je příčinou zhubnutí jen samotná choroba. Měření TK s manžetou na zápěstí se podle odborné společnosti pokládá za nouzové a má jen orientační charakter. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Je třeba zvážit komplexní vyšetření včetně laboratorního, endokrinologického, neurologického a event. psychiatrického vyšetření.

 

Dotaz č. 650  —  Léčba vysokého krevního tlaku - kašel z ACE inhibitorů [Elmarie, 18.02.2019]

Dobrý den, z ACE inhibitorů trpím, po ročním užívání, zhoršujícím se kašlem, a nedá se to vydržet. Kašel způsobuje hromadící se hleny v průduškách, a vím, že to je hlavním důvodem vysazení ACE z léčby, přestože jinak snáším dobře, jako jiní pacienti. Jaké možné nežádoucí účinky jsou u sartanů, za které se doporučuje vyměnit? A můžu užívat s betablokátory? Užívám 50mg denně betaloc. Děkuji, jsem alergický pacient, a vadí mi všechno -hlavně teda chemické léky. Nemám cukrovku, obezitu ani nejsem po CMP. Jen zvýšený tlak, a jako léky beru asi rok ACE v kombinaci s betalokem.

Lékař [23.02.2019]:

Dobrý den,
nevím, proč se tak dlouho trápíte pravděpodobným nežádoucím účinkem užívání ACE-inhibitoru. Typický je suchý (dráždivý) kašel bez vykašlávání hlenů. Skupina sartanů by suchý kašel jako nežádoucí účinek léku mít neměla. Po výměně ACE-inhibitoru za sartan by měl kašel do cca 2 týdnů ustoupit. Pokud ne, je třeba hledat lokální příčinu a podstoupit ORL a event. ještě plicní vyšetření.

Sartany jsou skupina léků, která má nejnižší výskyt nežádoucích účinků ze všech skupin antihypertenzív cca na úrovni placeba (tablety bez účinné látky). Sartany lze s betablokátory kombinovat, pokud je nějaký důvod podávat betablokátory. Z hlediska léčby samotné hypertenze jde však o slabou kombinaci léků na snížení TK, protože se jejich mechanismy účinku překrývají.

Dotaz č. 649  —  Opacny tlak [Tonninno, 12.02.2019]

Dobry den . Kolega ma opravdu opacny tlak 90/ 130 ..nechce se lecit...ale chci mu pomoct ale nevim jak...diky za radu T

Lékař [23.02.2019]:

Dobrý den,
opačný TK neexistuje. V úvahu připadá špatně zapsaný TK nebo otočený displej jednoduchého tonometru, event. zobrazovací porucha naměřených hodnot TK a tepu. Hlavně, že vše je v pořádku v ordinaci u lékaře. Ten se jistě rád podívá na zajímavý tonometr Vašeho kolegy.

Dotaz č. 648  —  Vysoky krevni tlak [Kami, 11.02.2019]

Dobry den,chtela bych se zeptat jestli je normalni vysoky krevni tlak po porodu? 22 ledna jsem porodila a na druhy den jsem zacala mit horecky 38,39,delali me krevni testy,mocove testy,testy z krku a nosu a vsechno negativni,nakonec jsem lezela par dni na infuzich a po 6 dnech me pustili domu s antibiotokama,do toho jsem obcas mela vysoky krevni tlak pritom cely muj zivot mam tlak v normalu prave obcas i nizkej,v tehotenstvy taky zadny vysoky,ale ted od porodu vetsinou vysoky,vcera jsem si namerila 175/115 a asi za 10 min jsem namerila 150/100,je normalni ze po porodu me takhle stoupne tlak? Dekuji predsm za odpoved

Lékař [23.02.2019]:

Dobrý den,
vysoký TK po porodu se obvykle nachází jen u těch, které ho měly již dříve. Proveďte metodicky správně týdenní (nebo alespoň několikadenní) cyklus domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Záznam TK vytiskněte a předejte svým lékařům.

 

Dotaz č. 647  —  Lék Lipertance, jeho možný vedlejší účinek, vysazení a znovu nasazení [Lenka, 11.02.2019]

Dobrý den vážení přátelé, přítel, 60 let, užíval ji dlouhodobě lék Lipertance na vysoký krevní tlak. Cca před měsícem si lék sám vysadil, protože měl pocit, že díky němu v noci častěji močí a zadržuje vodu v těle. Protože mu v posledním týdnu opět tlak začal stoupat, tak lék znovu nasadil. Bohužel se neradil se svou lékařkou a mám tedy strach, zda neudělal nějakou léčebnou chybu. Můžete mi tedy prosím napsat, zda tento lék může být příčinou zadržování vody v těle a častého močení v noci a zda jeho vynechání po dobu cca měsíc a znovu užívání nemůže mít nějaké nepříznivé účinky při léčbě vysokého krevního tlaku. Děkuji Lenka Mašková

Lékař [23.02.2019]:

Dobrý den,
je zvláštní, že Váš přítel pozoroval častější močení v noci (možný nežádoucí účinek léku amlodipinu) při jeho dlouhodobém užívání až nyní. Nedostal v nedávné době užívat silnější variantu této fixní trojkombinace léků – perindopril a amlodipin na snížení TK, atorvastatin na snížení cholesterolu? Nebere v poslední době lék na bolesti kloubů typu Ibalginu? Podle čeho se usuzuje na zadržování vody? Otoky kolem kotníků nebo i výše (opět amlodipin)? Nemá současně i otoky prstů rukou, nárůst hmotnosti? (jiné příčiny). Častější močení v noci působí i zbytnění prostaty. I vzhledem k věku by měl mít již za sebou urologické vyšetření. I krátkodobé vysazení léku zvyšuje riziko především cévní mozkové příhody v závislosti na výši dosažených hodnot TK.
Je třeba kontrola u praktické lékařky, která má informace o dalších jeho chorobách a výsledcích laboratorních vyšetření.

Dotaz č. 646  —  účinek leku Betaloc zok na vysoky TK [Toník, 11.02.2019]

Dobrý den, už několik dní mám vyšší TK hodnoty rano 139/82, 132/80, 141/85 večer 136/86,132/93,137/90 138/92, 143/81 Hotnoty TK 132/93, 137/90 a 138/92 byly naměřeny v leže. Beru Betaloc zok 50 mg rozpůleny ráno. Je lepší brát lék celý, než rozpůleny? Děkuji za odpověd Toník

Lékař [23.02.2019]:

Dobrý den,
uvedené hodnoty TK ukazují, že TK není léčbou 25 mg Betaloku ZOK normalizován. Optimálně by se mělo měřit 7 dní za sebou ráno a večer. Průměrný TK za celou dobu byl měl být nižší než 135/85 mmHg v systolickém i diastolickém TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. K hodnocení se používá měření TK vsedě, TK vleže bývá většinou o něco nižší.

Používání ½ tablety à 50 mg vyjde levněji než celé tablety à 25 mg, pokud se srovnávají balení po 100 tbl. Pro další postup je třeba zvážit stávající srdeční frekvenci (SF). Při zvyšování dávky Betaloku se bude dále snižovat SF a TK, při kombinaci stávající dávky Betaloku s jiným lékem by se měl více snížit TK a SF by se měnit neměla.

Dotaz č. 645  —  Anestezie při vysokém tlaku [Jitka, 10.02.2019]

Dobrý den, maminka má absolvovat operaci ramene, ale ta je oddalována, neboť se již 3 měsíce potýká s dávivým kašlem. Vyzkoušela už vše možné. Prý by mohl být problém v lécích na vysoký tlak, které kašel vyvolávají. Mohl byste prosím doporučit ty, které tento vedlejší účinek nemají? Moc děkuji za odpověď, hezký den. Jitka

Lékař [18.02.2019]:

Dobrý den,
pokud Vaše matka bere některý lék na snížení krevního tlaku ze třídy ACE-inhibitorů, může být suchý kašel nežádoucí účinek léku. V tom případě je třeba zkusit lék ze třídy ACE-inhibitorů vyměnit za některý lék ze skupiny sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají. Pokud ne, je třeba hledat příčinu v dýchacím systému. Je třeba zvážit ORL a při jeho negativním výsledku plicní vyšetření.

Dotaz č. 644  —  Tlak [zuzana, 09.02.2019]

Dobrý den, jsem po operaci (odebrání vaječníku a dělohy) a od té doby mě zlobí tlak. Mudr mi předepsala agen 5 mg. Vrchní tlak je v normě ale spodní tlak je stále přes 90 a jsou dny, kdy je i 105, v těchto případech je horní tlak 144. přes den mívám propady na 80/50. Mohl byste mi poradit jinou léčbu? Asi spíš se jedná o léčbu toho spodního tlaku. děkuji mnohokrát.

Lékař [18.02.2019]:

Dobrý den,
uvedená operace může znamenat umělý přechod. Odstranění obou vaječníku bez hormonální substituce? Na začátku přechodu TK kolísá, bývají i různé obtíže – pocity horka, pocení atd. Kdy jsou Vaše propady tlaku nejvyšší? Kolem poledne v době nejvyššího účinku léku, tj. cca 4 hod. od spolknutí Agenu? Výrazný pokles TK působí Agen, jehož dávka 5 mg ráno je na Vás zřejmě příliš silná.
Situaci je vhodné objektivně dokumentovat pomocí domácího měření TK (DMTK) a nejlépe využít oba zpsoby záznamu TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně zde v poradně ke stažení. Při dokumentovaném výrazném poklesu TK je třeba zvážit podání polovční dávky, tj. 2,5 mg Agenu (1/2 tbl.). Pokud se po této úpravě zvýší ranní TK před novou dávkou Agenu, lze zkusit podat dalších 2,5 mg Agenu večer. Je třeba konzultovat gynekologa kvůli možnosti ovlivnění příznaků přechodu.

Dotaz č. 643  —  Vyšší tlak [Milada, 08.02.2019]

Je mi 53roků a v poslední době si naměřím kt 140 na 90 v průměru,někdy méně či více.Matka se léčí s tlakem a srdcem,já beru euthyrox,hodnoty v normálu.nyní jsem více nervozní a špatně spím,mám jít k lékaři nebo stačí upravit životosprávu?

Lékař [18.02.2019]:

Dobrý den,
dávky léků na snížení TK ani Euthyroxu se zřejmě u Vás nemění. Píšete, že hodnoty hormonů štítné žlázy? jsou v normálu. Byly naměřené v době nynějších obtíží nebo ještě před nimi? Současné hodnoty TK jsou hraničně vyšší a pravděpodobně by Vám neměly působit obtíže. Jedině snad v případě, že dřívější obvyklý TK byl u Vás na dolní hranici normy. K vzestupu TK může dojít při zhoršení faktorů zdravého životního stylu, především při nárůstu stresů. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Pro návštěvu svého praktického lékaře připravte tištěný záznam domácího měření TK – viz elektronický záznamník s pokyny zde v poradně ke stažení. Hodnota TK naměřeného lékařem může být o něco vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Výsledky domácího měření TK použijte také pro kontrolní návštěvu Vašeho endokrinologa.

Měření tonometrem s manžetou na zápěstí pokládá odborná společnost za nouzové a orientační.

 

Dotaz č. 642  —  Vidonorm a lieky na podporu erekcie [juro, 07.02.2019]

na liečbu vysokéhokrvnéhotlaku mi bol predpísaný Vidonorm//perindopril a amlodipín/....tak jedenkrát týždenne si pred pohlavným stykom dám 10 mg Levitra/vardenafil/. Viem, že mi to môže veľmi znížiť tlak, to si usledujem...len či sa spoločné užívanie kategoricky nevylučuje /či nie je vidonorm nitrát, to by som neriskoval. Dakujem za odpoved

Lékař [18.02.2019]:

Dobrý den,
léky obsažené ve Vidonormu jsou ty, které zmiňujete. Nejsou to nitráty. Neměl by být problém Vidonorm kombinovat s Levitrou. Pro jistotu můžete začít s menší dávkou Levitry a vše si ověřit pomocí obou způsobů domácího měření TK – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vyfiltrujte si téma Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce, kde naleznete všechny mé (i podrobné) odpovědi na toto téma.

 

Dotaz č. 641  —  Problém s erekci [Jindra, 07.02.2019]

Dobrý den , je mě 45 let .Tři roky užívám lék Tolucombi 80 mg/12,5mg, na vysoký krevní tlak. Ale začínám mít velké problémy s erekci a ztoporenim, chtěl jsem se zeptat , jestli mám zažádat o znění léku nebo začít brát podpůrné léky .Da se stim ještě něco dělat nebo je to nezmění stav. Předem dekuji za odpověď Jindra

Lékař [12.02.2019]:

Dobrý den,
při nezměněné léčbě se vyvinula erektilní dysfunkce, což by mohlo nasvědčovat narůstajícímu vlivu nějakého faktoru, jakým může být rozvoj ateroskleróry zužující tepny, které přivádějí krev k pohlavním orgánům. Zhoršené prokrvení v této oblasti předchází cca o 10 let obdobné zhoršení prokrvení srdce. Dejte si pro jistotu vyšetřit cholesterol a jeho frakce, i když se ve většině případů najde normální cholesterol a uvádějí se psychologické příčiny dysfunkce.
Vhodnější kombinace léků z hlediska negativního účinku na erekci by možná byla sartan a blokátor kalciových kanálů než Tolucombi obsahující kromě sartanu telmisartanu diuretikum hydrochlorothiazid. Máte-li chuť experimentovat, zkuste místo telmisartanu 50 mg losartanu ráno a dalších 50 mg losartanu večer po styku.
Pokud máte nějaké rezervy v tzv. režimových opatřeních – redukce hmotnosti, více pohybu, méně solení – mohly by se pak snížit dávky použitých léků a tím i jejich možný negativní vliv na erekci. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Vyfiltrujte si téma Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce, kde naleznete všechny mé (i podrobné) odpovědi na toto téma.

Dotaz č. 640  —  Vysoky krvny tlak napriek užívaniu liekov [Miroslava, 06.02.2019]

Dobrý deň. Napriek užívaniu liekov valsacor mam zvyseny krvny tlak. Zvyseny ho mam ráno a večer. Cez deň je v pohode. Mam pocit, že tlak mi stupne keď mi je zima. Je to možné? Ďakujem za radu.

Lékař [12.02.2019]:

Dobrý den,
zdá se, že valsacor ve stávající dávce na normalizaci TK nestačí. Je lépe nepoužít maximální povolenou dávku Valsacoru, ale přejít na kombinaci s jiným lékem. Lze vyzkoušet braní části léku ráno a části večer. Chování tlaku je třeba objektivizovat při různé medikaci a dávkování – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Při pocitu tepla nebo ještě více horka dochází k rozšíření cév v podkoží, což vede ke snížení celkové periferní rezistence (celkového cévního odporu) a tím k poklesu TK.

Dotaz č. 639  —  Vysoký tlak [vaclav, 05.02.2019]

beru prestarium neo combi,pul betaloc a verospiron.Před 10 dni mě tlak vyskocil na 190-100 .Lékař mě přidal Ebrantil 30,ráno a večer po jednom.Nedelají mě dobře. tlači mě žaludek,bolí hlava a jsem jak motovidlo.Ráno si vemu k lékum ebrantil a v poledne mám tlak 130-40 -70-80. V 18 večer 160-70 -80-90 a to již asi 10 dní.Děkuji za radu,mám již z toho strach.

Lékař [12.02.2019]:

Dobrý den,
popsané obtíže jsou nejspíše nežádoucí účinek Ebrantilu. Musíte kontaktovat svého lékaře kvůli potřebné výměně Ebrantilu za jiný lék. Je třeba TK delší dobu kontrolovat. Výrazný vzestup TK byl patrně v souvislosti se stresy, které se mohou časem zmírnit. Vzestupu TK přispívají léky, které interferují s účinkem léků na snížení krevního tlaku, např. léky typu Ibalginu.

Dotaz č. 638  —  Hraniční vyšší tlak a Nebilet [Jarmila, 04.02.2019]

Dobrý den, prodělala jsem virovou infekci, pravděpodobně chřipku (bolest těla, vysoké horečky nad 38, kašel) -užívání paralenu a Ibalginu v kombinaci, po 4 dnech jsem dostala od PL antibiotka Ricefan, které mi nějak nesedly a dostala jsem se do nemocnice na 6 dnů s diagnozou elevace hepatálních enzymů poléková a snížení Kalia (AST 4,13 a ALT 5,13, K 3,7, jaterní dieta -držena ještě 14 dnů po hospitalizaci). Nastala také blokáda krku (Mydoclam a Nimesil cca 4 dny -po propuštění z nemocnice odblokováno rehabilitačním lékařem a již bez léků a bez problémů, RTG v pořádku). Týden po hospitalizaci stopy krve v moči , přeléčeno týden Macmirorem, kontrolní laborka v pořádku. Zhruba od začátku močové infekce, tj 26.1. svírání či tlak na levé straně zboku pod žebry a na horní části levého prsu, horko na hrudi, občas odeznělo, hlavně odpoledne a navečer. Měřila jsem si tlak a ráno byl 120/80 a tep 90-100 navečer 145/80-90 a puls 90-100. 31.1. jsem sdělila toto PL, nasadila 1/2 tbl Nebilet ráno a poslala mě na EKG, to bylo uděláno cca 2 hodiny potom co jsem brala lék, a bylo v pořádku. Prý to může být dočasný polékový a ponemocniční stav, který může odeznít a léky lze pak vysadit. Mám kontrolovat tlak a puls a kdyby šel dolů, navštívit ji. Od 31.1. beru lék, ráno tlak 105-110/60-70 a puls 70-75, navečer 110/70-80 a puls 70-80. Od 2.2. horkost a svírání povolilo (je možnost že to bylo nervovým sevřením kosterních a mezižeberních svalů?), soustředila jsem se více na povolení svalů v této oblasti. Nevím zda je to nervy, stresem z toho všeho. Ve čtvrtek kontrola PL, za 14 dnů kontrola krve -jaterní testy a K. Při posledním odběru jsem měla ALT již 0,99 a AST 0,3. Může se stav normalizovat a můžu pak opravdu léky vysadit? Doteď jsem s ničím problémy neměla ani s tlakem. Mívala jsem kolem 120/80, puls v normě.

Lékař [12.02.2019]:

Dobrý den,
také si myslím, že popsané obtíže byly vyvolané infekcí a nežádoucím účinkem její léčby. Může se stát, že samotná infekce v oblastí dýchacího traktu může vyvolat zvýšení jaterních enzymů. Vzhledem k výraznému zvýšení JT půjde nejspíše o nežádoucí účinek ATB, event. o kombinaci s účinkem samotné infekce na JT. Zrychlený tep patří k horečnatému onemocnění a může přetrvávat řadu dní po nemoci v době rekonvalescence. Pokud se může vyloučit jako příčina nálezu stopy krve v moči počínající nebo končící menses, může být nález způsobený infekcí moč. cest – nebylo časté nucení na močení nebo pálení při močení? Je třeba zvážit provedení ultrazvukového vyšetření ledvin, pokud již nebylo provedeno. Mohlo jít také o bolesti od páteře, zvlášť v případě, že už někdy v minulosti byly.

Je vysoce pravděpodobné, že se vše upraví a Nebilet nebudete muset brát.

Dotaz č. 637  —  Snížení tlaku [josef, 04.02.2019]

užívám Tolucombi 80mg a Zorem 5 mg na vysoký tlak. Už delší dobu mám dle měření optimální tlak v průměrných hodnotách 85 / 65, ale dost často mám pocit, že se po vstanutí zamotám. Před měsícem jsem na plícní embolii dostal lék Xarelto 20mg, není třeba on příčinou nízkého tlaku? Včera jsem vynechal léky na tlak a ten se dnes dostal na normální hodnoty 119-83. Lze brát léky přes den, nebo požádat o slabší variantu léků? Ke svému lékaři zajdu, ale poraďte mi vy. Děkuji.

Lékař [12.02.2019]:

Dobrý den,
TK 85/65 mmHg není opravdu optimální, ale velmi nízký, spíše směřující k šoku (pokud jste se nepřepsal), takže není divu, že se při vstávání zamotáte. Dle Vašeho líčení se nízký TK objevil zřejmě až po plicní embólii. Nějaké jiné léky jste kromě Xarelta nedostal? Xarelto by TK nemělo ovlivnit. U akutní plicní embólie dochází k poklesu TK v závislosti na masivnosti embólie. Byl jste vůbec pro plicní embólii hospitalisován? Optimální je brát léky denně, menší počet a dle potřeby v menších dávkách, možná i změněné léky s ohledem na proběhlou plicní embólii.
Rozhodně kontaktujte svého lékaře co nejdříve, alespoň telefonicky. Do té doby si měřte TK (oba způsoby záznamu) – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy odevzdejte svému lékaři.

Dotaz č. 636  —  Vysoky tlak [Martina, 02.02.2019]

Posledni 2 mesice mam vzdy vecer po 19.00 hod. zvyseny tlak pres 140/90. Je mi 52 let, mam zvyseny cukr na diete a Glukofage 1x denne... Mam problemy s pateri -vzdy obvykle citim brneni v zadech a pak namerim vyssi tlak. U lekare mam vzdy kolem 120/80.... takze mi neveri. Muze to byt od patere? Naposled jsem mela 150/98..... EKG i ECHO srdce bylo v poradku. Holter EKG taky... Dekuji za odpoved.

Lékař [11.02.2019]:

Dobrý den,
bylo by dobré chování TK v průběhu dne i noci dokumentovat pomocí domácího měření TK (oba typy) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Ještě lépe lze chování TK dokumentovat pomocí 24hodinového ambulantního monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš ošetřující lékař. Bolest páteře může představovat stres, který zvyšuje TK, stejně jako stresy při nepříjemných životních situacích. Častější užívání některých léků na bolest (typu Ibalginu) může zvyšovat TK. Vzhledem k věku nelze vyloučit kolísání TK včetně jeho občasného zvýšení v rámci přechodu. 

Dotaz č. 635  —  Mám vysoký srdeční tep [Roman, 02.02.2019]

Dobrý den, 10 měsíců užívám Prestance 5/5 na vysoký krevní tlak. Tlak mi kolísá mezi 125-140/80-95. Ale mám neustále vysoký tep. V kliku 90, při chůzi, práci, námaze 115-130. Chtěl bych se zeptat jestli by třeba nebylo možné změnit léky za jiné. Děkuji za odpověď

Lékař [11.02.2019]:

Dobrý den,
předpokládám, že léčbě touto fixní dvojkombinací předcházela léčba jedním lékem, při které vysoký tep nebyl. Výrazně snížený tlak účinkem léků by mohl vyvolat reflexní zrychlení tepu. Uvedené hodnoty TK jsou však v normě nebo hraničně vyšší. Nižší hodnoty TK by mohly být v době maximálního účinku léků cca za 4 hodiny od jejich podání.
Pro další postup je třeba objektivizovat chování TK a tepu (opravdu neustále vysoký tep?) v průběhu dne (pomocí domácího měření TK) nebo lépe při 24hodinovém ambulantní monitorování TK (AMTK), které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Týdenní cyklus domácího měření TK (DMTK) je třeba provést metodicky správně, lépe oba typy záznamu. Vytištěné záznamy odevzdejte svému lékaři – viz eletronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Pokud se celkem neměnící chování TK a tepu potvrdí i ráno před novou ranní dávkou léků, je třeba potvrdit/vyloučit jinou příčinu vysokého tepu, jako zvýšená funkce štítné žlázy, anemie nebo arytmie. Úprava léčby by závisela na příčině vysokého tepu.

Dotaz č. 634  —  Kolísavý tlak [Slávka, 01.02.2019]

Dobrý den, je mi 63 let a mám kolísavý krevní tlak. Někdy si naměřím 110/80, někdy 150/100. Vysoký tlak mám nejčastěji v noci. Bolí mě hlava a točí se mi. Když si změřím v noci tlak, tak mám vysoký i pulz, tj., např. dneska 92. Lékař mi napsal Orcal Neo 5 mg, 1/2-0-0. Přes den mám tlak buď nižší nebo 120/90-98. Můžete mi poradit, co s tím? Měřím 165 cm a vážím 82 kg. Děkuji za odpověď.

Lékař [04.02.2019]:

Dobrý den,
pro další postup je třeba objektivizovat chování TK v průběhu dne (pomocí domácího měření TK) nebo lépe při 24hodinovém ambulantní monitorování TK (AMTK), které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Týdenní cyklus domácího měření TK (DMTK) je třeba provést metodicky správně, lépe oba typy záznamu. Vytištěné záznamy odevzdejte svému lékaři – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pro úpravu léčby by bylo dobré vědět, zda jste mívala před začátkem léčby vysoký TK i puls.

Dotaz č. 633  —  Hypertenzeni stavy [Ernesta, 30.01.2019]

Dobry den pane Doktore, po prodelane viroze zacatkem roku, jsem dostala v noci zachvat s tlakem 155/56, poceni, bolesti na hrudniku, pocitem horeni tela a nemoznosti dychat. Beru Buspiron 10mg BID po dobu 2 let na uzkostlive stavy. Tyto stavy se mi parkrat staly i pred nekolika lety, ale ne v takove mire jako tento rok. Mela jsem jiz 4. Zacala jsem brat Prazosin 1mg rano a vecer. Beru ho 2 tydny, TK -110/78, nekdy mirne vyssi, jsem velmi slaba, prakticky neschopna nic delat, objevila se silna koprivka. Pristi tyden jdu za svoji lekarkou. Jsem hubena, nekuracka, ziji zdrave, cvicim. Co by jste navrhoval jako reseni, chtela bych slyset Vas nazor na tuto situaci. Dekuji.

Lékař [03.02.2019]:

Dobrý den,
zdá se, že Buspiron je v posledním roce méně úspěšný v prevenci úzkostných stavů. Není jasné, zda máte vyšší TK také v době mimo záchvaty. Nevím, odkud získáváte Prazosin, spíše neretardovaný, protože ho berete 2x denně. V ČR býval před více lety dostupný prazosin, firemní název Deprazolin. Neretardovaný prazosin má krátkodobý účinek s rychlým nástupem, takže bych očekával výrazné kolísání TK s více nebo méně vyjádřeným nízkým tlakem a se zrychlenou srdeční frekvencí. Nízký tlak můžete vnímat jako slabost, únavu nebo apatii. Kopřivka se objevila po nasazení prazosinu, takže jde asi o nežádoucí účinek léku, i když jiná příčina není vyloučena. V případě nežádoucího účinku by měla vymizet po vysazení léku. Pokud ano, je třeba zvážit výměnu prazosinu raději za lék z jiné lékové skupiny.
Pokud vydržíte kopřivku snášet ještě několik dní do návštěvy lékařky, mohla byste zkusit absolvovat zkrácený záznam domácího měření TK (3 dny) včetně tzv. denního profilu, tj. každou hodinu po 5 min. relaxovaného sedu 3 měření v minutových intervalech – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Záznamy TK vytiskněte a odevzdejte Vaší lékařce. Usnadníte jí rozhodování o dalším postupu léčby.

Dotaz č. 631  —  Atb a vysoky krevni tlak [zuzana, 29.01.2019]

Dobry den. Je mi 43let. Na tlak prasky neberu, vysadil mi je lekar. Bezne mam normalni hodnoty 120/80. Nyni beru na dost silny kasel jiz tyden antibiotika Frominid. 2 tablety po 24h. Od tretiho dne mam velke bolesti hlavy a dnes, posledni den uzivani mi k bolesti hlavy vyletel tlak na 140/94-101! Mivam panicke ataky, takze mi to muze zhorsovat i psychika. Ale ta obrovska bolest hlavy a vysoky tlak nemivam bezne. Muze to mit souvislost z atb? Dekji. Zuzana

Lékař [31.01.2019]:

Dobrý den,
Fromilid může vyvolávat jako nežádoucí účinek bolesti hlavy, které vytvářejí stres a ten zvyšuje TK. Fromilid také může působit různé psychické poruchy a nelze vyloučit, že také může vyvolat panickou ataku, která bývá provázená vzestupem TK.

Dotaz č. 630  —  Zánět močových cest [Magda, 29.01.2019]

Dobrý den, mám ve 48 letech předepsány poprvé léky na vysoký tlak. První měsíc jsem měla Prestarium Neo, ale kvůli suchému kašli to bylo změněno na Tezeo. Po týdnu braní Tezea jsem dostala zánět močových cest. Po týdnu braní antibiotik se to spravilo, po dalších 4 dnech to vypadá na recidivu zánětu močových cest. V příbalovém letáku Tezea se píše, že to tyhle záněty může dělat. Lékařka chce ještě počkat a Tezeo neměnit, ale jak dlouho mám čekat? Záněty jsem nikdy neměla. Tlak se speavil po Prestariu i po Tezeu. Děkuji za odpověď.

Lékař [31.01.2019]:

Dobrý den,

u Tezea (telmisartanu) se tento nežádoucí účinek uvádí, u jiných sartanů však ne (losartan, valsartan a candesartan). Pokud Vás zánět obtěžuje, netrapte se a požádejte o změnu léku.

 

Dotaz č. 629  —  Vysoký tlak [Jindra, 29.01.2019]

Dobrý den rád bych se zeptal na možné příčiny a zda je nutná léčba v mém případě. Během dopoledne tlak v rozmezí 133-144/88-90, každý den při měření cca v 17.00 hod tlak 147-156/94-96? Děkuji za odpověď

Lékař [31.01.2019]:

Dobrý den,
diagnóza hypertenze je při metodicky správně provedeném domácím měření TK (DMTK) založena na průměrném TK z ranních a večerních měření za několik dní (optimálně 7) za sebou -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při rozhodování o nasazení farmakologické léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.
Zlatý standard měření mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště falešně zvyšujícího TK v ordinaci) je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Dotazy na možné příčiny hypertenze jsem již odpovídal dříve. Odpovědi si můžete vyfiltrovat pod užším tématem Diagnostika vysokého krevního tlaku – obecně, rizikové faktory a celkové kardiovaskulární riziko.

Dotaz č. 628  —  Tezeo 40 mg +Indapamid PMCS 2,5Mg [ginger, 29.01.2019]

Dobrý den , paní doktorka mi předepsala před rokem Tezeo 40 mg a dnes mi k němu přidala Imdapamid PMCS. Tlak mám stále stejný 140/90.Musím užívat tyto léky nebo mohu na čas vynechat?K čemu slouží Indapamid? Děkuji za odpověď.

Lékař [31.01.2019]:

Dobrý den,

Indapamid PMCS je lék na snížení TK, který sice patří do skupiny diuretik (močopudných léků), ale je bez tohoto efektu a má poněkud odlišný mechanismus účinku. Lze ho kombinovat s Tezeem. Efekt nemusí být vždy patrný během několika hodin, záleží také na dávce. Možná by Vám stačilo zvýšit dávku samotného Tezea na 80 mg. V případě neúspěchu znormalizovat TK kombinací Tezea a Indapamidu PMCS lze zvážit vyzkoušení kombinace Tezea s lékem s jiným mechanismem účinku, např. s blokátorem kalciových kanálů.

Je třeba metodicky správně provést týdenní cyklus domácího měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce