Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 347541

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (5414x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
10 + 1 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1345  —  Kašel [Eva, 17.04.2021]

Chci se zeptat za jak dlouho vymizí kašel po vysazení léku Triplixam? Děkuji

Lékař [17.04.2021]:

Dobrý den,
je třeba si uvědomit, že suchý kašel je nežádoucí účinek ACE-inhibitoru perindoprilu, jedné ze 3 komponent Triplixamu a je ho třeba v budoucí kombinaci léků nahradit některým lékem ze skupiny sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají. Kašel by měl po vysazení Triplixamu vymizet během několika dní, maximálně do 2 týdnů.

Dotaz č. 1344  —  Doba cviceni [Ivo, 16.04.2021]

Můj tlak je průměr 130/80 užívám lék cosyrel5/5beru ráno v 5hod můžu začít s mojí ranním telocvikem jak jsem zvyklý?

Lékař [17.04.2021]:

Dobrý den,
pro běžný život je nejlépe si vzít ranní dávku léku co nejdříve po probuzení. Z hlediska správného měření TK nemá být minimálně 30 minut před měřením TK žádná konzumace jídla a tekutin ani větší fyzická zátěž.

Dotaz č. 1343  —  [Kostka, 15.04.2021]

Dobrý den, pane doktore, je mi 37 let. Od zhruba 17 let mi u kteréhokoliv lékaře naměřili vyšší tlak a zjistili mi nakonec, že mám prolaps mitrální chlopně, ale nic mi nebývalo a ani jsem se neléčila. Pouze jsem jedenkrát ročně byla sledována na kardiologii. Podstupovali jsme s partnerem umělé oplodnění, protože přírodní cestou se nedařilo a narodila se nám dcera, která má dva roky. V těhotenství jsem měla pořád tlak vyšší a narůstal, až musela dcera ven, naštěstí jsem dosáhla na 37.týdne, tak nebyl problém. Brala jsem i hodně léků na snížení. No, když bylo dceři 5 měsíců, dostala jsem první srdeční záchvat, měla jsem přes 200 tepů a po dvou hodinách už jsem volala sanitku. Za půl roku se mi to stalo znovu. Změnila jsem kardiologa, prolaps říkal, že se už tolik neřeší a hned řešil katetrizační ablaci, kterou jsem podstupovala roku 2019 v únoru. Tlak mi zůstal vysoký, tak beru od května téhož roku Indapamid Stada 1,5 mg a Valzap 80 mg. Každé ráno. Od té doby mám tlak v rozmezí od 120 -138/ 60 -90 +-. Pan doktor je spokojený z průměru. Musím se měřit doma. Dokonce mě chtěl i vyřadit ze své péče. Byla jsem sama ráda, ale. Od prosince 2020, mě zase začal záchvat. V lednu druhý a do toho se mi hodně začalo svírat a přeskakovat srdce. Hodně citelně, až hnusně, třeba 4x během 5 minut a pak to přešlo třeba až na druhý den, kdy se to dělo zase. V únoru jsem měla třetí záchvat, tak jsem kontaktovala zase svého lékaře. Řekla jsem mu, že už to provází tlak okolo 150/ 90 a přes 100 tepů a že musím běhat na záchod, kde nevím, jestli budu zvracet, nebo to půjde spodem a že to mívám po jídle. Zvládla jsem to doma vždycky " vyležet ". Odpověděl, že je to teoreticky možné a napsal mi k těm lékům ještě Isoptin SR 240 mg. Ten mi trošku pravil ty problémy s přeskakováním, ale už je beru měsíc a kousek a už jsem měla zase 2x takový záchvat, první po 15 dnech užívání a druhý předevčírem. Jsou po Isoptinu ještě slabší, ale dějí se. To jsem si naměřila tlak 148/ 81 a 88 tepů, po hodině 144/ 83 89 tepů a po další hodině 144/ 82 a 82 tepů, cítila jsem se v tu dobu již trochu lépe, ale začalo to ve 21:30 a usnout mi to dovolilo až po půl noci. Pan doktor to ví, ale řekl, že je to vše v normě. Ráno už bylo vše jak kdyby se nic nedělo. To jsem si před léky naměřila 134/86 a 74 tepů. Všechny ty záchvaty se mi stávají v klidových situacích, ten poslední byl večer, když už sedíme v klidu u televize. Přeskakování srdce cítím také, ale slaběji, ale prostě to cítím a vadí mi to. Jsem z toho všeho nešťastná i se bojím a když se podívám na svou dceru, vhání mi ta situace slzy do očí. A to jsme chtěli už řešit druhé miminko a na to ani nemám odvahu, bojím se, že bych to nemusela zvládnout, teda spíš mí srdíčko.. Nejsem obézní, ale ani úplně hubená, už jím i docela zdravě. Co mi to může způsobovat? Už mě napadá i to, že se mi to děje krátce před menstruací a ovulací. Ale to je asi hloupost, i když to tak je... Je to dlouhé psaní, tak doufám, že Vás tím neuspím, ale byla bych ráda, za Váš názor. Děkuji

Lékař [17.04.2021]:

Dobrý den,
záchvat arytmie jste měla poprvé několik měsíců po porodu. Od ní Vám pomohla na delší dobu katetrizační ablace. Mírné zvýšení tlaku při záchvatu arytmie je zřejmě v důsledku stresu z arytmie. Je na kardiologovi, aby zvážil použití jiného, účinnějšího léku nebo jiný postup. Vzhledem k narůstající frekvenci záchvatů arytmie (stejné?) je třeba si vyjednat dřívější termín návštěvy kardiologa.

Dotaz č. 1342  —  Mírná hyprtenze [Marie, 15.04.2021]

Dobrý den, tlak má nejvýš 152 a je mi 75 let . Jinak mám lokalizovanou sklerodermii a někde jsem četla, že i to může ten tlak trochu zvyšovat. Od lékařky jsem dostala Prestarium neo a Indapamid Stada 1,5 mg. Po týdnu užívání mě hrozně rozbolely klouby a málem jsem problémy s močovým měchýřem Prášky jsem přestala brát a teď beru doplněk přírodní Opti Tensin. Přestala se mi motat hlava a vše je v pořádku a tlak mám stále do těch 150. Udělala jsem správně, že jsem prášky přestala brát?

Lékař [17.04.2021]:

Dobrý den,
bolesti kloubů se uvádějí jako nežádoucí účinek pouze u Prestaria Neo, nežádoucí účinky v oblasti ledvin a moč. cest uváděné u obou léků jsou nebolestivé a žádné nucení na močení, časté močení ani únik moči. To znamená, že Vaše problémy s močovým měchýřem s léky nesouvisejí, objevily se zhruba ve stejné době, ale příčina je jiná (přistydnutí?).
Předpokládám, že léčba Prestariem a Indapamidem normalizovala TK nebo dokonce ho snižovala příliš, což by vysvětlovalo Vaše závratě. Nyní užíváte potravinový doplněk OptiTensin – nemá garantovaný účinek na snížení TK. U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.

Je třeba zvážit výměnu ACE-inhibitoru za nějaký lék ze skupiny sartanů a podle výsledků metodicky správného měření TK event. přidat lék z jiné skupiny, např. indapamid v malé dávce 0,625 mg.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1341  —  Vysoký tlak, zvýšený tep [Kamila, 14.04.2021]

Dobrý den pane doktore, Je mi 18 let, od 4 let mám diagnostikovaný kongenitální myastenický syndrom a užívám lék Syntostigmin po dvou hodinách dvě tabletky 6x denně. Zhruba od 15 let užívám lék na vysoký tlak Prestarium Neo. Poslední dobou na sobě pozoruji určité změny, časté motání hlavy, bolesti hlavy a takové jakoby tlaky do hlavy, bušení srdce/zvýšený tep ( 90 -113 tepu za minutu) Prestarium užívám každý den po jídle a i přesto citim takové pocity jako před tím než mi byl nasazen. V období dospívání jsem často omdlévala a jako příčinu našli ten vysoký/ nízký tlak. Ty problémy (motání hlavy atd.) přestali na několik let. Teď se ale vrátily, chtěla bych vědět jestli můžu mít vysoký tlak i když užívám léky? Denně vypiju max. 1- 2 instantní cappuccina, nebo 3v1 a jednou denně černý čaj s cukrem. Nejím moc slané nebo sladké jídla, je ale pravda, že kouřím, i když těch cigaret moc za den není ( 5-7 cigaret a někdy i méně), nekouřim obyčejné cigarety ale IQOS Heets s mentolovou příchutí. To motání hlavy je ale šílené, nutí mě to skoro každý den zůstávat doma jelikož se bojim že s sebou někde zase seknu, když se jdu osprchovat mám otevřené dveře a nesprchuji se v horké vodě protože se mi i tam motá hlava, je to spojené i s celkovou slabostí a klepáním rukou ( to si myslím ale že je z toho, že se bojím, že spadnu). Jinak docházím jednou za půl roku na neurologii kde se i léčím od svých 4 let a také na kardiologii. V minulosti jsem měla 2x tlakového holtera a jednou srdečního holtera, nic moc ale nezjistily, někdy byl ten tep vyšší a pak zase optimální. Četla jsem někde, že to může být i od krční páteře se kterou mám také často problémy. Musím ale říct, že někdy jsou dny kdy jsem v pohodě a hlava se mi nemotá. Jenže další den ráno se vzbudím a je to tu zase. Tep si měřím přes svůj mobil ve kterém mám snímač, někdy je normální a někdy zase vyšší, tlakoměr doma nemám.Mám strach, že mám něco se srdcem.Chci se tedy zeptat ještě jednou, můžu mít vysoký tlak i přes léky? A z čeho můžu mít zvýšený tep když jsem skoro každý den v klidu? Předem mockrát děkuji za odpověď.

Lékař [16.04.2021]:

Dobrý den,
bylo by vhodné mít možnost si doma měřit kromě tepu i TK a zdokumentovat případnou souvislost Vašich obtíží se změnami TK. Vzhledem k tomu, že v poslední době pozorujete změny, resp. různé obtíže, které už jste měla před nasazením Prestaria Neo, je pravděpodobné, že se Vám z nějakého důvodu zvýšil tlak – zvýšení hmotnosti a stresů, úbytek pohybu, užívání interferujících léků, např. léky na bolesti od krční páteře, které snižují účinek léků na hypertenzi. Netrapte se a navštivte jak kardiologa k vyloučení arytmie, tak neurologa.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1340  —  Mám tlak 120/101, puls 78 [Alena, 14.04.2021]

Dobrý den, prosím o radu jak mám řešit výše uvedený tlak. Mota se mi a bolí hlava. Dekuji za odpověď . Lecim se s vysokym TK Mj. manžel má opakovat.TK 127/70, P 35 . Plus minus. Neleci se.

Lékař [16.04.2021]:

Dobrý den,
škoda, že jste zapomněla uvést lék na vysoký tlak, který berete. Pro svého lékaře byste měla vytvořit metodicky správný týdenní záznam TK (viz dále), aby mohl rozhodnout o úpravě medikace.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Váš manžel patrně patří k té šťastnější části populace, která nebude mít hypertenzi ani v seniorském věku. O vysokém tlaku rozhoduje řada faktorů. Určitou úlohu hraje i dědičnost. Děti z hypertenzních rodin mají hypertenzi častěji a dříve než děti z normotenzních rodin.
Důležité jsou faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Využitím rezerv u těchto faktorů lze snížit TK a tím i snížit potřebu léků na snížení TK. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 1339  —  Co prenessa 8mg+ 2,5 mg [Ľubica, 13.04.2021]

Dobrý deň, prosím Vás, môžem užívať liek Co-prenessa 8 mg + 2,5 mg ak som mala nedávno reflux a zápal pažeráka? Môže sa užívať spolu s liekom Ozzion? Ďakujem za odpoveď.

Lékař [16.04.2021]:

Dobrý den,
ano, uvedené léky lze kombinovat.

Dotaz č. 1338  —  Vysoká tepová frekvence [Hana, 11.04.2021]

Dobrý den, prosím, je možné kombinovat Ramipril Actavis 10mg s lékem Egilog 28 kvůli snížení tlaku a tepové frekvence (95-105 tepů) Děkuji

Lékař [16.04.2021]:

Dobrý den,
uvedené léky lze kombinovat. Bylo by však vhodné vědět, zda vysokou tepovou frekvenci nepůsobí nějaká určitá choroba, např. anemie nebo zvýšená funkce štítné žlázy, kterou je třeba léčit.

Dotaz č. 1337  —  Vysoky tlak [Radek, 10.04.2021]

Dobry den, prosim existuje nahrada za ebrantil 60

Lékař [12.04.2021]:

Dobrý den,
u Ebrantilu jde o přechodný výpadek, který má trvat alespoň 2 měsíce. U ekvivalentního léku Urapidil Stada má být výpadek kratší – asi 1 měsíc. Zkuste se ptát v lékárnách u velkých nemocnic, zda jim jeden nebo druhý lék někde nezbyl.

Jako neúplná náhrada by mohl posloužit doxazosin (Zoxon). Výměnu léků by měl řídit Váš ošetřující lékař, který zná i Vaše další léky, které nejspíš nějaké berete. Jde o prevenci rizika potenciace především antihypertenzního účinku Zoxonu.

Dotaz č. 1336  —  Vysoký tlak [Ondřej, 09.04.2021]

Dobrý den, Užívám léky na tlak Tolura 40 mg. I přesto mám tlak kolem 140/90, jak kdy, někdy více, někdy méně. Při prvotní diagnoze byl problém hlavně diastolický tlak, který jsem měl přes 100. Mám to řešit s praktickým lékařem? Mám 35 let, 180 cm a 84 kg váhu. Děkuji.

Lékař [16.04.2021]:

Dobrý den,
Váš krevní tlak je mírně zvýšený. Berete však jen nižší dávku Tolury. Zkuste si metodicky správně alespoň 3 dny měřit TK při stávající medikaci a pak znovu po zvýšení dávky Tolury na 80 mg.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1335  —  Používanie lieku Co-amlessa [Martiy, 09.04.2021]

Mám 84 rokov. Dobrý deň. Mám nízky plus. Niekedy 30, ale aj 50. Častejšie okolo 30-35. Celé roky som užívala Lusopress, keďže tlak bol už teraz veľmi kolísavý beriem Co-amlessu / 4 mg/5mg/1.25 mg.Chcem sa opýtať, či nevadí, že systolický tlak je nízky a diastolický má hodnotu aj 45. často mám pocit slabosti. Inak dokážem chodiť aj do kopca , denne varím. Iné problémy nemám. Je to pre mňa dobrý liek? Ďakujem.

Lékař [16.04.2021]:

Dobrý den,
pokud neberete nějaké jiné léky i třeba na jiné choroby, svědčí extrémně nízký puls pro arytmii, která není stálá. Není jasné, jak vysokých hodnot dosahoval tlak, když bylo nutné třeba přejít z léčby jedním lékem rovnou na léčbu 3 léky v jedné tabletě. Pokud se systolický TK pohybuje i pod 100mmHg a máte extrémně nízký diastolický TK, jste léky na snížení TK předávkovaná. Zkuste si metodicky správně alespoň 3 dny měřit TK při stávající medikaci a pak znovu po snížení dávky – nouzově můžete tabletu půlit nožem. Je třeba zvážit brzkou EKG monitoraci k objektivizaci arytmie. Může se podílet na kolísání TK.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1334  —  Vhodnost léčby [Jana, 08.04.2021]

....ještě doplnění k mému dotazu jsem zapomněla -testy krevní i z moče byly v pořádku, děkuji Jana

Lékař [15.04.2021]:

Viz odpověď na předchozí dotaz.

Dotaz č. 1333  —  Vhodnost léčby [Jana, 08.04.2021]

Dobrý den, pane doktore, je mi 50 let a poslední dobou mi stále bolela hlava, i celé dny a noci a hořely mi tváře a uši, léky nezabíraly (mám Nimesil a Algifen na migrény), tak jsem myslela, že je to přechod. Nejsem z rodiny hypertoniků, nohy mi neotékají, s ničím se neléčím -jen migrény a atopický ekzém. Nakonec jsem zjistila, že mám vysoký tlak a po 14 dnech měření šla k lékařce. Tlak jsem měla pořád tak 150/90, někdy i více. Dostala jsem Prestarium Neo 1x1, po týdnu stále stejné hodnoty. Přidala mi tedy Vasocardin 1-0-1. Po týdnu užívání stejné, ale občas tlak i 200/100, tak jsem pro všechny případy měla i Tensiomin (ten jsem si musela vzít jen 3x). Po dalším týdnu s tím, že to někdy trvá déle, než se tlak upraví se mi tlak trochu snížil, průměrně tak 145/85, ale jen třeba 5x z 30 měření jsem ho měla v zelených hodnotách. Paní doktorce se to zdá už dobré, že prý co bych chtěla, když je mi 50 a mám asi přechod -mně se to nezdá dobré, mám trochu strach. Tak mi tedy včera dala Triplixam 1-0-0, když teda prý chci nějaké léky jako stará bába. Je to dobrá volba? Nebo jsou nějaké modernější léky? Režimová opatření mi paní doktorka žádná neřekla, ale přestala jsem raději pít kávu s kofeinem a piju bezkofeinovou. Velice pěkně děkuji za Váš čas a těším se na Váš názor.

Lékař [15.04.2021]:

Dobrý den,
Triplixam je moderní fixní trojkombinace léků. Jednou jeho komponentou je Vámi již užívané Prestarium Neo. Triplixam sice existuje v různě silných variantách, ale znamená to oproti samotnému Prestariu (+ Vasocardinu) 2 léky navíc v situaci, kdy je TK jen mírně zvýšený. Pokud jste nebrala Vasocardin kvůli rychlému tepu při léčbě samotným Prestariem, lze ho postupně vysadit. Prestarium Neo lze vysadit rovnou, protože je obsažené v Triplixamu. Kvůli prevenci nízkého TK při léčbě silnou trojkombinací léků by bylo vhodné začít menší dávkou Triplixamu – nouzově lze nožem tabletu půlit a první den raději čtvrtit a kontrolovat TK během dne a podle potřeby si vzít druhou ¼ tabletu odpoledne nebo večer. Narůstající TK lze také léčit Tensiominem i opakovaně a zvýšit dávku Triplixamu na půl tablety až druhý den. Občasné výrazné vzestupy TK by mohly souviset s blížícím se přechodem.

Normální kávy se zříkat nemusíte, pokud ji nepijete více než 5 šálků denně a neslouží Vám pro zvládnutí práce večer až do noci. Režimová opatření jsou vhodná, pokud v nich máte rezervy. Důležité jsou faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Využitím rezerv u těchto faktorů lze snížit TK a tím i snížit potřebu léků na snížení TK. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám – zvýšená spotřeba Nimesilu a Algifenu. Na léčbu migrén v závislosti na jejich frekvenci existují modernější neurologické léky. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1332  —  Vysoký tlak [Amálie, 08.04.2021]

Dobrý den,p. doktore, již 3 roky užívám léky na vysoký tlak. Dostala jsem zprvu nějaký lék, nepamatuji si již název. Pak jsem dostala Prestarium, poté Prestance, vůbec nepomohly a měla jsem po těchto lécích docela komplikace / velké otoky sliznic, hůř se mi dýchalo/. Pak mi byl předepsán lék Tezeo 80, někdy Telmisartan. Protože jsem měla problémy i se srdcem /tachykardie/, dostala jsem k tomu Concor. Tato kombinace léků mi vůbec nepomáhá, dnes mi bylo opět zle / Tk 175/124/ -bolest a horko v hlavě, doktorka říká, že se to upraví, neupravilo se vůbec nic. Ty stejné léky beru už 2.rokem, zdá se mi, že už vůbec nepomáhají. Dala mi i Neurol, teď mám homeoffice, jsem úplně v pohodě, nechci ho zbytečně brát, když je na zklidnění a navíc jsem po něm ospalá a normálně pak nemůžu fungovat. Lékařka mi také říká, abych si ten tlak stále neměřila, ale já si ho měřím jen když je mi zle. Už nevím co s tím, bolí mě dost hlava a znepříjemňuje mi to život. Děkuji za jakoukoli radu.

Lékař [14.04.2021]:

Dobrý den,
uvedená hodnota TK je nebezpečně vysoká a bolí při ní hlava, doufám, že jen ojediněle. V takovém případě je třeba se změřit několikrát za sebou, aby se vyloučila chyba přístroje. Pokud by se tak vysoký tlak opakoval (180/110 mmHg a výše), je třeba, abyste zkontaktovala svou lékařku nebo se mimo její ordinační hodiny nechat odvézt na příjmovou ambulanci interního oddělení. Problémy se srdcem jsou díky Concoru vyřešeny a nemohou působit kolísání krevního tlaku? Byla jste u kardiologa?

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

V případě trvajících problémů s nastavením přiměřené léčby včetně event. vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Dotaz č. 1331  —  Změna léků na tlak [Jana, 06.04.2021]

Dobrý den, pane doktore, dlouhodobě se léčím s hypertenzí. Původně jsem brala lék Prestance, časem doplněný lékem Indapamid. Později mi lékařka změnila oba léky za trojkombinaci Triplixam (důvod mi není znám). S tímto lékem jsem se hned od počátku smiřivala velmi dlouho, cítila jsem ve svém těle nějaký odpor, dostavovaly se různé bolesti -hlava, špatná citlivost nohou. Na jaře 2020 jsem byla operována Na Homolce s krční páteří a byla jsem upozorněna, že mám v těle velký nedostatek draslíku. Ani mě původně nechtěli operovat a bylo nutné do operace zvýšit Kalium . Po návratu z nemocnice jsem vše konzultovala s praktickou lékařkou. Hladina draslíku byla stále velmi nízká. Užívala jsem nejprve 500 mg denně, později 1000 a nyní jsem již na 1500 mg denně a stále jsem nedosáhla na hodnoty, které bych měla mít. Požádala jsem paní doktorku o změnu léku na tlak -treba by mi to pomohlo s tím draslíkem, protože ta špatná citlivost ve stehnech (občas i křeče) u mne stále přetrvává. Zda je to správná cesta, to nevím. Nyní už dva týdny beru lék Karamlo 16/10 a k nemu Verospiron. Zatím se cítím tak, že mám tlak 94/59 a tep 76 (ani jednou jsem nenaměrila horní tlak nad 100) a musim se přiznat, že mi není dobře(každodenní bolest hlavy, hučení v uších). Jsem z toho dost zoufalá, protože mě to brzdí v normálním životě. Prosím, můžete mi poradit? Děkuji. Jana

Lékař [12.04.2021]:

Dobrý den,
předpokládám, že jste brala jak Prestance (fixní dvojkombinace perindoprili a amlodipinu), tak Indapamid ráno. Tyto 3 léky jsou obsažené ve fixní trojkombinaci Triplixamu. Pokud jsou dávky všech léků stejné jako dříve, neměl by v podstatě být problém. Triplixam totiž existuje v různě silných variantách. Pokud jste obtíže měla až při léčbě Triplixamem, je pravděpodobně, že příčinou jsou ztráty draslíku při léčbě indapamidem, zvlášť při vysoké dávce 2,5 mg. Verospiron je lék na snížení TK, který šetří draslík a Caramlo je fixní kombinace podobná Prestance (místo ACE-inhibitoru perindoprilu obsahuje sartan candesartan). Nyní je Vám zle z extrémně nízkého tlaku. Zkuste brát jen ½ tbl. denně.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1330  —  Vysoký krevní tlak a erekce [John, 06.04.2021]

Dobrý den, vím, že tato problematika je zde již řešena. Přes to, bych chtěl zodpovědět zda je možné užívat PRESTARIUM NEO COMBI v kombinaci s Viagrou, popřípadě s jiným obdobným preparátem. Dále mne zajímá, kdo mi lék na podporu erekce předepíše (urolog nebo kardiolog). Mám problém tuto situaci řešit s kardiologem v místě bydliště a lékaře měnit nechci. Děkuji za odpověď.

Lékař [14.04.2021]:

Dobrý den,
Viagru lze kombinovat prakticky se všemi léky na snížení krevního tlaku kromě alfa-blokátorů (používají se spíše na zvětšenou prostatu) kvůli riziku výrazného poklesu tlaku. Ze stejných důvodů Viagru nelze kombinovat s nitráty (léky na anginu pectoris). Vzhledem k tomu, že si Viagru platí plně pacient sám, může mu ji napsat v podstatě jakýkoliv lékař včetně praktického lékaře a internisty. Pokud se u kardiologa léčíte se srdcem, mohl byste požádat o předpis internistu.

Dotaz č. 1329  —  [Martin, 04.04.2021]

Dobrý den, Dostal jsem na vysoký tlak a bušení srdce lék Betaloc ZOK 25mg. Jsem alergik a zajímá mě zda-li Betaloc nemá nějaké intrakce s léky Zyrtec, který beru pravidelně a Ventolin, ten beru pouze v případě potřeby. Děkuji za odpověď

Lékař [09.04.2021]:

Dobrý den,
Betaloc nemá žádné interakce s lékem Zyrtec. Vzhledem k tomu, že léčba beta-blokátory (k nim patří i Betaloc ZOK) může zhoršit astma, doporučuje se nově podat nebo zvýšit dávku beta2-mimetik (Ventolin) při zahájení léčby Betalokem. U těžkých alergiků se má Betaloc ZOK podávat se zvýšenou opatrností.

Dotaz č. 1328  —  Bolest hlavy a vysoký tlakp [Šárka, 03.04.2021]

Dobrý den, již tři měsíce mně trápí každodenní bolesti hlavy. Během vyšetření mi diagnostikovali vysoký tlak. Během dne mi byl naměřen i 198/126. Nasadili mi léky. Několikrát i měnili kvůli dávce a nebo alergické reakci. Nakonec beru prestarium neo10mg jeden ráno +dopegyt ráno a večer. Můj dotaz se týká bolesti hlavy, která stále neodezněla. Paní doktorka je s naměřenými hodnotami doma spokojená. Nyní již měsíc mám tlak doma cca 130-140/75-85. Děkuji za odpověď.

Lékař [09.04.2021]:

Dobrý den,
vysoký tlak může sám o sobě způsobovat bolesti hlavy. Nyní tato příčina při cca normalizaci TK odpadá. U obou léků se bolesti hlavy uvádějí jako nežádoucí účinek. Nezbývá než zjistit, který z nich je zodpovědný za bolesti hlavy, protože zodpovědnost za bolesti hlavy obou léků současně je málo pravděpodobná. Není jasné, kolik léků nevyhovalo. Prestarium zřejmě ano, takže se k němu přidal do kombinace Dopegyt, který je starý lék, ale má řadu nežádoucích účinků, takže by bylo výhodnější nejdříve vyměnit Dopegyt za něco jiného. Snad ještě něco zbylo, např. diuretikum indapamid v malé dávce.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1327  —  Vysoký KT a lék Menofem [Dagmar, 03.04.2021]

Dobrý den, užívám léky na vysoký KT Lopridam/8mg/2,5mg/10mg( 1-0-0) a Betaloc ZOK/50mg(0-1-0) a v současné době u mě pomalu začínají potíže s přechodem(je mi 49 let). Chtěla bych začít užívat na tyto potíže Menofem, který mi doporučili v lékárně, protože nesnesu jakékoli hormonální preparáty. Ale dočetla jsem se, že Menofem obsahuje ploštičník, který také snižuje tlak. Nemohu si tedy společně s uživáním léků na tlak, způsobit vetší zdravotní potíže? Děkuji za radu

Lékař [09.04.2021]:

Dobrý den,
o Menofemu jsou i podrobné informace, které uvádí SÚKL, protože jde o registrovaný lék. O interakcích s jinými léky včetně antihypertenzív však nejsou žádné informace, protože žádné studie neproběhly. Ani o hypotenzním účinku Menofemu samotného nejsou žádné informace.

Možná, že hypotenzní účinek ploštičníku uvádějí informace o nějakém potravinovém doplňku obsahujícím ploštičník. U potravinových doplňků se však testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.
Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku).

Obecně může být někdy výhodné, když lék na jinou chorobu snižuje TK. Pak se dá snížit dávka některého antihypertenzíva, což v tomto případě zřejmě bohužel nehrozí.

 

Dotaz č. 1326  —  Náhrada léku za Ebrantil retard 30mg [Jaroslav, 01.04.2021]

Dobrý den. Na vysoký kr. tlak užívám TRIPLIXAM a EBRANTIL retard 30mg. Protože EBRANTIL údajně není , tak mi náhradní p. doktorka ( moje p. doktorka leží s covidem) předepsala TENAXUM. Podle příbalového letáku se mi zdá, že tento lék EBRANTIL nenahrazuje, že patří k lékům, které v organismu působí jinak. Je vhodné, abych tento lék užíval? Za odpověď předem děkuji. Jodlovský

Lékař [02.04.2021]:

Dobrý den,
Tenaxum účinkuje pouze centrálně, Ebrantil má centrální a především periferní účinek. U Ebrantilu jde o přechodný výpadek, který má trvat alespoň 2 měsíce. U ekvivalentního léku Urapidil Stada má být výpadek kratší – asi 1 měsíc. Zkuste se ptát v lékárnách u velkých nemocnic, zda jim jeden nebo druhý lék někde nezbyl.

Jako neúplná náhrada by mohl posloužit doxazosin (Zoxon). Výměnu léků by měl řídit Váš ošetřující lékař, který zná i Vaše další léky, které nejspíš nějaké berete. Jde o prevenci rizika potenciace především antihypertenzního účinku Zoxonu.

 

Dotaz č. 1325  —  Nočné smeny [Mimi, 01.04.2021]

Dobrý deň začala som brat betaloc zog 25 chcela by som sa opýtať že či môžem robiť nočné smeny doteraz som nemala problém ale či to nevadí

Lékař [02.04.2021]:

Dobrý den,
záleží na tom, jak jsou pro Vás noční směny náročné a zda jste na ně zvyklá. Je také třeba dbát na dostatečný počet hodin spánku v průběhu 24 hodin. Léčba hypertenze by měla zajišťovat TK v normálním rozmezí ideálně po celou dobu 24 hodin. Práce v noci není pro hypertonika příliš vhodná kvůli interferenci s biorytmy hormonů regulujících TK.

Máte-li zájem a možnost přesněji chování TK objektivizovat, lze použít 24hodinové monitorování TK (pokud to nevadí při pracovní činnosti) nebo přístroj na měření TK v domácím prostředí (měření TK o přestávkách v práci?) a podle výsledku vybrat vhodnou dobu pro podání léku.

Využitím rezerv u faktorů zdravého životního stylu (pokud jsou) -hmotnost, solení, pohyb a stresy -lze snížit TK a tím i snížit potřebu léků na snížení TK. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1324  —  Lze půlit Tezefort 80mg/10mg [Ladislav, 01.04.2021]

Dobrý den, je možné tabletu TEZEFORT 80mg/10mg rozpůlit na hodnotu 40mg/5mg? Do teď užívám právě tu nejnižší hodnotu, ale lékárna mi vydala silnější, proto se ptám jestli je toto řešením. Hezký den a děkuji za odpověď

Lékař [02.04.2021]:

Dobrý den,
pokud máte účet a krabičku s lékem jste ještě neotevřel, můžete žádat v lékárně výměnu. Nouzově lze dvojnásobně silnou tabletu půlit nožem.

Dotaz č. 1323  —  Kombinace léků [Martina, 01.04.2021]

Dobrý den, můžu kombinovat lék na ředění krve Godasal s lékem na tlak Tezeo? Děkuji

Lékař [02.04.2021]:

Dobrý den,
ano, tyto 2 léky lze kombinovat.

Dotaz č. 1322  —  Vysoký tlak [dagmar, 30.03.2021]

které prášky jsou silnější -prestarium nebo prestance? děkuji

Lékař [01.04.2021]:

Dobrý den,
Prestarim je ACE-inhibitor, jehož účinnou látkou je perindopril. Prestance je fixní dvojkombinace perindoprilu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu, která existuje v různě silných variantách – 5/5, 5/10, 10/5 a 10/10 mg. Prestance jsou 2 léky v jedné tabletě a logicky silnější než samotný perindopril.

Dotaz č. 1321  —  Bylo by možné vyměnit na tlak Triplixam [Jana, 29.03.2021]

Rozpis léků Na Parkinzna V - 8,00 – Aropilos 8 mg  -1 tableta Comtan 200 mg – 1 tableta Viregit K 100 mg 1 tableta V - 12,00 – Comtan  -tabl. V -16,00 – Comtan  -tabl. V -20,00 - Aropilos 8 mg  -1 tableta Comtan 200 mg – 1 tableta Viregit K 100 mg 1 tableta Na Hypertenzi -ráno před snídani -Prestarium neo forte 10MG Bisoprolol – Ratiopharm 5 MG Indap – 2/ 5 MG tlak mám průměrně160/98

Lékař [30.03.2021]:

Dobrý den,
Váš tlak je přes dosavadní léčbu zvýšený. Triplixam je fixní trojkombinace perindoprilu (Prestarium), indapamidu (Indap) a amlodipinu. Je to vyzkoušená trojkombinace léků pro léčbu samotné hypertenze. Bisoprolol je beta-blokátor, který také snižuje TK, ale zároveň zpomaluje srdeční frekvenci, takže se užívá současně i z dalších důvodů, např. při rychlé srdeční frekvenci, při srdečním selhání a po srdečním infarktu. Vzhledem k tomu, že je amlodipin silný lék, mohla by být silná varianta Triplixamu 10/2,5/5 nebo 10/2,5/10 navíc s bisoprololem velmi silná čtyřkombinace. Kromě toho dávka 2,5 mg indapamidu může zvlášť při dlouhodobém podání působit negativní změny elektrolytů.

Je třeba na začátku zvážit přidání jen 2,5 mg amlodipinu a dle TK event. zvyšovat.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1320  —  Vysoky tlak [petr, 29.03.2021]

Dobry den pane doktore! měl bych dotaz uživam leky na vys tlak Zoirem 5 a prenesa4 manželka si odjednala čaj LAPACHO čti lapačo. udajně na pročištěni a imunitu mam dotaz zda mužu tento čaj taky pit když uživam ty leky na tlak Uvadi se že dva hrnky denně a po te tyden pauza nebude to mit nějaky vliv na tlak? je mi 73 roku nyni mam tlak jak kdy akle vesměs 138/80 Děkuji vam moc za vaši odbornou odpověd v uctě havlik

Lékař [01.04.2021]:

Dobrý den,
Eshop Bylinkářství uvádí celou řadu příznivých účinků (je to dobré prakticky na všechno), což bývá vždycky podezřelé. Hypertenze tam konkrétně zmíněná není, takže se zřejmě nebude dít nic s čajem nebo bez čaje. Na www.stoporeni.cz/lapacho/ se navíc dovíte, že čaj Lapacho pomůže i těm, které trápí slabá erekce, snížené libido a sexuální nechuť.

Lapacho je zřejmě potravinový doplněk, protože ho SÚKL na seznamu léčebných přípravků neuvádí.
Na jeho interakce se zeptejte v lékárně, která je prodává. Dodržujte jeho doporučenou dávku.
U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Tedy žádná studie dokazující účinek na imunitu, erekci nebo na nejasně definované pročištění. Pokud jde o negativní účinek antihypertenzív na erekci, je lépe mu čelit lékem typu Viagry na předpis lékaře. Více informací o této problematice si můžete vyfiltrovat pod heslem Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.

Informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.
Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku).

Dotaz č. 1319  —  Vysoký krevní tlak [Jana Náglová, 29.03.2021]

dobrý den, je mi 75 let, na vysoký krevní tlak užívám trvale RilmenidinTeva 1xdenně. Tlak byl 160-170. Nyní mi stoupl nad 200/89 a necítím se vůbec dobře. Moje lékařka mi včera přidala Prestarium Neo 1x. Tlak je stále nad 200. Prosím, zda je možné další léčení vysokého krevního tlaku. Děkuji Životosprávu pro udržení krevního tlaku plně dodržuji.

Lékař [30.03.2021]:

Dobrý den,
udávaný vrchní tlak nad 200 mmHg je pro Vás nebezpečný (180 mmHg a více) a měl by se hned snížit. Kontaktujte co nejdříve Vaši lékařku. Zatím byste mohla event. zvýšit dávku Rilmenidinu na 1 tbl. ráno a 1 tbl. večer.

Dotaz č. 1318  —  Concor CON [Aleš, 29.03.2021]

Dobrý den, dnes mi paní doktorka napsala půl tablety denně Concor COn 2,5 mg. Chtěl bych se zeptat jestli k tomuto léku mohu užívat přípravky z hlohu. (čaj, tablety, macerát) děkuji za odpověď

Lékař [01.04.2021]:

Dobrý den,
hloh v uváděných formách je potravinový doplněk. Pokud je mi známo, jeho užívání s léky nevadí. Můžete se ještě ujistit v lékárně, která ho prodává. Dodržujte jeho doporučenou dávku.
U potravinových doplňků se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.
Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku).

 

Dotaz č. 1317  —  Kombinace léků na tlak [Miroslav, 29.03.2021]

Dobrý den. Mám na vysoký tlak předepsaný Triplixam 10mg ráno a Agen 5mg večer. Je to vhodná kombinace? Děkuji.

Lékař [31.03.2021]:

Dobrý den,
pokud berete ráno Triplixam 10/2,5/10 mg (perindopril, indapamid a amlodipin) a Agen 5 mg večer, překračujete nejvyšší doporučenou dávku amlodipinu (Agen) 10 mg denně. Pokud ano, je třeba zvážit přidání dalšího léku z jiné lékové skupiny místo večerního Agenu.

Zatím můžete nouzově dělit tabletu Triplixamu nožem na ranní a večerní dávku.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1316  —  Srdce [martin, 24.03.2021]

dobrý den 2 měsíce beru na snížení tlaku Triplixam 10mg/2,5mg/5mg Tlak mám 123-80 ale bolí mě srdce muže to být s těchto prášků? před tím než jsem začal brát prášky jsem měl Tlak 180-90 ale srdce mě nebolelo.

Lékař [29.03.2021]:

Dobrý den,
u 3 léků na snížení TK obsažených v Triplixamu se velmi vzácně nežádoucí účinek může projevit bolestí na hrudi pouze u perindoprilu v místě možné projekce „bolesti od srdce", např. při zhoršeném prokrvení srdce. Záleží také na tom, o kolik mmHg se TK snížil. Velký pokles vrchního TK by mohl svědčit pro zvýšení počtu léků a jejich dávek. Byla bolest stálá nebo závisela na výši TK? Byla největší za cca 4 hodiny po léku a nejslabší ráno před požitím nové dávky? Byl nejnižší TK provázen rychlým tepem? Mohl byste zkusit snížit dávku Triplixamu (nouzově rozpůlit tabletu Triplixamu nožem) za kontroly TK a podle potřeby si druhou půlku tablety Triplixamu vzít večer.
Váš praktický lékař by Vám poradil lépe, protože toho o Vás ví o něco více než já.

Je také možné, že se „bolestí srdce" poprvé projevuje ve stejné době jiná choroba. Nevím, zda víte, kde „bolí srdce", takže je možné, že Vás bolí něco jiného. Při trvajících obtížích si pro svého lékaře připravte odpovědi na otázky jako lokalizace bolesti, bod nebo větší plocha a kam se event. šíří; charakter bolesti – bodavá, tupá, pálivá; závislost na námaze, stresu, dýchání, změně polohy; trvání, výskyt během dne.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1315  —  Kombinácia liekov [Valeria, 24.03.2021]

Som tri roky po infarkte, užívam isoptin 80mg 1-1-1,cynt 0,2 1-1-1,protevasc 35mg 1-0-1,telmisartan 40mg 1-0-1,aspirin protect 100mg1-0-0.V súčastnosti mam však veľké bolesti v krčnej chrptici a bolesť mi vyžaruje do lopatiek a končatín, zároveň sa mi rozbucha aj srdce.Zvýšil sa mi tlak/ 140/90 a niekedy pri bolesť aj 170/na100 -95./EKG bolo v poriadku. Lekár mi predpísal novalgin a dorsiflex môžem to kombinovať s mojimi liekmi?Co by ste mi poradili. Dakujem

Lékař [30.03.2021]:

Dobrý den,
škoda, že jste se nezeptala lékaře, který Vám předepsal Novalgin a Dorsiflex. Měl by zkontrolovat, zda se tyto nově napsané léky s těmi chronicky užívanými léky snášejí.
Novalgin není lék na dlouhodobé užívání, snižuje účinek aspirinu i v jeho nízkých dávkách pro prevenci srdečních příhod. Novalgin i Dorsiflex mohou snižovat krevní tlak a zvyšovat účinek léků na snížení krevního tlaku.

Nevím, proč užíváte dlouhodobě účinné léky až 3x denně a tím zbytečně mnoho tablet. Existuje Isoptin SR 240, který se bere jen 1x denně i při arytmiích. V rámci sekunární prevence srdečního infarktu bych čekal spíše některý beta-blokátor, který patrně nesnášíte a berete místo něj Isoptin. Telmisartan lze brát 1x denně 80 mg. Angina pectoris se řeší katetrizačně, implantací stentu, pokud nelze, podávají se nitráty, Protevasc až při jejich nesnášenlivosti. Cynt lze podávat 2x denně – 0,4-0-0,2. Kromě toho platí pravidlo, že při užití 3 léků na snížení TK má být jeden lék z nich diuretikum, např. indapamid 0,625, event. dle potřeby 1,25 mg nebo hydrochlorothiazid místo Cyntu. Některé léky můžete brát večer -Telmisartan, jiné ráno -Isoptin SR a indapamid dle naměřeného TK. A žádný lék na snížení cholesterolu?

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s 1-2minutovou přestávkou s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1314  —  Možné nežádoucí účinky [Lenka, 23.03.2021]

Dobrý den, asi před 6 týdny mi byl zjištěn vysoký krevní tlak. Bylo mi předtím párkrát špatně, bušení srdce, pocit na omdleni. Po vyšetření holterem jak takovým tak ekg mi byl nasazen cosyrel 5mg/5mg. Tlak si musím pravidelně, hodnoty jsou 120/80, někdy 110/70, občas 140/90. Cosyrel užívám asi 40 dní. Už zhruba měsíc je mi ale dost špatně a problem neustava. Je mi na zvracení hlavně ráno a dopoledne, bolí mě zadní část hlavy, mám občas pocit že mi hučí v uších, a velmi málo jim- 1rohlik, a polévka za den. Nemám vůbec chuť na jídlo, břicho mě nebolí. Pro problémy s hlavou nemůžu pracovat na pc ani se dívat na tv. A můj dotaz je: mohlo by to být z těch prášků cosyrel?

Lékař [30.03.2021]:

Dobrý den,
některé Vámi udávané obtíže jsou nežádoucí účinky dokonce obou komponent fixní dvojkombinace Cosyrelu – ACE-inhibitoru perindoprilu a beta-blokátoru bisoprololu. Rychlejší nalezení vhodné kombinace léků bez nežádoucích účinků je pro Vás volba léků z jiných lékových tříd, protože v rámci lékové třídy (se stejným mechanismem účinku) se poměrně často vyskytují stejné nežádoucí účinky. ACE-inhibitory se nahrazují léky ze skupiny sartanů.

Bisoprolol je beta-blokátor, který také snižuje TK, ale zároveň zpomaluje srdeční frekvenci, takže se užívá současně i z dalších důvodů, např. při rychlé srdeční frekvenci, při srdečním selhání a po srdečním infarktu. Pro léčbu samotné hypertenze lze beta-blokátory nahradit léky z jiných lékových tříd. Pokud Vám lékař ordinoval beta-blokátor z jiných důvodů, je na něm, aby zvážil další postup.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s 1-2minutovou přestávkou s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1313  —  Změna léku [Petr, 23.03.2021]

Dobrý den, Užívám ráno Ramipril Actavis 5mg a večer Orcal neo 5mg. Mám často suchý kašel. Podle PL je možné, že kašel způsobuje Ramipril. Je možné lék nahradit jiným a oba léky mít v nějaké dvojkombinaci, působící dostatečně dlouho? (186 cm/93kg) Děkuji.

Lékař [29.03.2021]:

Dobrý den,
suchý kašel je nežádoucí účinek, který se poměrně často objevuje při léčbě ACE-inhibitory, mezi které patří i ramipril. Je třeba zvážit jeho výměnu za některý lék ze skupiny sartanů bez tohoto nežádoucího účinku, např. telmisartan, který má nejdelší účinek ze skupiny sartanů. Existuje i fixní dvojkombinace telmisartanu a amlodipinu (Orcal).

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1312  —  Odpolední a večerní zvýšení TK [Karel, 22.03.2021]

Manželka (64, BMI 23) brala postupně Prestarium (2 roky), pak Concor (1/2 roku), nyní 2 měsíce Converide (polovina tbl.150 mg). Dopoledne tlak spíše nízký průměr 110/70, téměř pravidelně kolem 17 odpoledne začne tlak stoupat někdy až k 150/100. Před ulehnutím tlak opět klesne. Brala 2 roky Euthyrox, pak lékařem vysazen, nyní hodnoty TSH= 2,64, FT4 = 14,19. Zajímal by nás Váš názor a doporučení. Moc děkuji. Karel

Lékař [30.03.2021]:

Dobrý den,
Converide je fixní kombinace sartanu irbesartanu a diuretika hydrochlorothiazidu. Předpokládám, že půlíte tabletu 300/12,5 mg, která má půlící rýhu. Dopoledne máte možná až příliš nízký TK a účinek nevydrží do odpoledne? Možná, že má manželka odpoledne stresy a dříve je neměla. Proč nestačilo Prestarium nebo Concor? Malý účinek nebo nějaký nežádoucí účinek? Je třeba zvážit užití samotného sartanu s nejdelším účinkem ve skupině sartanů – telmisartanu. Při stejném chování TK by se musel přidat další lék v poledne nebo vpodvečer.

V přiloženém záznamu tlaku je řada extrémně nízkých hodnot, které musejí svému nositeli působit obtíže. Opravdu bere manželka léky až po prvním měření TK ráno? Z hlediska biorytmů by měly být ráno před léky hodnoty TK nejvyšší. Jednorázové měření TK nemá velký smysl. Vždy je třeba měřit 3x za sebou při jednom sezení. Používejte laskavě náš systém, který počítá průměrný TK za týden, jenž je pro posouzení kontroly hypertenze směrodatný.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1311  —  Vyšší krevní tlak a hlavně aritmie [Karel, 22.03.2021]

Dobrý den pane doktore. Jsem diabetik, je mi 73 let. Beru pravidelně Janumet 50mg/1000mg 2x denně a 1x Stacyl 100mg. Při poslední návštěvě OL mě paní doktorka sdělila, že bych se měl začít léčit s vysokým krevním tlakem. Toto prohlásila po jednom jediném měření. Podle tabulky naměřených hodnot se tak nedomnívám. Spíš mám problém s aritmií. Stačí mě vyšší zátěž (někdy procházka) a pulz mě vyskočí na tepovou frekvenci 100 -110/min. V té chvíli se cítím nekomfortně a pociťuji zhoršené dýchání. S aritmjí trpím od mládí. Někde kolem 25-ti let jsem začal s Trimepranolem. Později přicházely dávky Rytmonormu, které se s časem zvýšili ze 150mg 3x/denně na 3x300mg/den. Pak přišla VF ablace. Nyní mě zkoušela paní doktorka na Diabetologii Nebivolol 2x 1/2 5mg. Dávku jsem musel postupně snížit na 2x1/4 a teď se ho pokouším vysadit. Když si ho totiž vezmu, silně se mi poníží tlak a vzroste tepová frekvence, se kterou od mlada bojuji. Pozn. Nedaří se mi přenést tabulka naměřených hodnot v oknu zvolte soubor. I když je ve formátu Excel, tak se nepřenese.

Lékař [30.03.2021]:

Dobrý den,
pokud Vám v tabulce týdenního měření TK bez léku vyšel průměrný TK pod 135 a/nebo 85 mmHg, není potřeba brát lék na snížení TK. Výraznější snížení TK vede k reflekrickému zvýšení srdeční frekvence. To je normální obranný mechanismus organismu k udržení stálého TK. Lze zkusit jen 1/4 tbl. Nebivololu 1x denně.

Důležité jsou faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Využitím rezerv u těchto faktorů lze snížit TK a tím i snížit potřebu léků na snížení TK. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pokud se Vám po VF ablaci při procházce tep nezvyšoval jako nyní, obraťte se na lékaře, kteří Vám ablaci prováděli nebo pak kontrolovali. Kardiolog – arytmolog by Vám mohl poradit, zda a jak ovlivnit rychlou tepovou frekvenci při námaze.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1310  —  Problémy s tlakem [Jaroslav Brožek, 21.03.2021]

Dobrý den, léčí se s hypertenzi již od 18.let. je mě 42let. Před rokem mě byla změněna medikace. Užíval jsem lék tarka. Teď užívám rivocor 5mg. Přestávce 5/10 , amycloton. Také mě byla diagnostikována sarkoidóza,kterou mám zaléčenou. Dřív jsem si mohl občas s kamarádem zajít na pivo a dát si něco ostřejšího. Teď je mě vždy druhý sen zle. Můžu poprosit o radu,jestli to může být těmi léky? Děkuji Brožek.

Lékař [28.03.2021]:

Dobrý den,
předpokládám, že tyto problémy v době, kdy jste užíval Tarku (fixní dvojkombinace léků) nebyly. Není jasné, zda jste někdy zažil podobný stav po větší dávce alkoholu bez léků (před 18. rokem rokem věku). Ve srovnání s Tarkou užíváte nyní vlastně 5 léků na snížení TK – bisoprolol, perindopril, amlodipin, chlortalidon a amilorid. Menší dávka alkoholu krevní tlak snižuje a potencuje TK snižující účinek antihypertenzív obecně. Větší potenciace TK snižujícího účinku by se snad mohla vyskytnout u léků, které působí rozšíření tepen, jako jsou např. některé léky ze skupiny blokátorů kalciových kanálů (amlodipin). Vysoká dávka alkoholu naopak TK zvyšuje, takže by mohla efekt antihypertenzív snižovat.

Pokud se neměnila antihypertenzní medikace v den konzumace alkoholu a následující den, lze kromě účinku samotného účinku alkoholu očekávat i poměrně výrazné snížení TK spojené s příslušnými příznaky -závratě zvláště po postavení, ospalost, apatie, únava. Účinek alkoholu se zvyšuje jeho nižším odbouráváním při občasném požití alkoholu. Pravidelnější konzumace alkoholu zvyšuje aktivitu enzymu alkoholdehydrogenázy a tím i rychlejší metabolismus alkoholu. Takoví konzumenti pak snášejí i vyšší dávky alkoholu.

Dotaz č. 1309  —  Hypertenze -matka 76l. [Jitka, 20.03.2021]

Dobry den, prosím o radu. Maminka 76l. se léčí na hypertenzi.Chodí pravidelně po půl roce na kontroly ke kardiakovi.Již od ledna má problém, který lékař začal léčit úpravou léků.Bohužel obtíže přetrvávají. Lékař tvrdí, že na EKG nic nevidí, jen to asi neurotického původu.Ráno žádný problém nemá.Vždy v 7.30 si bere léky: Carzap HCT 32/12.5mg,Ebrantil 60mg, Metformin 500 mg na cukr. Vše je až do 17h ok. Kolem 17h začne mít divné pobolívání hlavy, změří si tlak a má kolem 175/75 někdy více a někdy zase v pořádku 145/72. V 17.30 si bere večerní léky a to: Lerpin 10mg, Ebrantyl 60 mg,Metformin 500 mg na cukr. Po necelých dvou hodinách začne mít horké tváře,je jí teplo a tlak zůstává vysoký i 180/81. Volala jsem lékaři,ten řekl vysadit Lerpin. Lék tedy již 4 dny nebere a bolest hlavy,červenání a teplo v tvářích má stále a tlak je pořád vysoký 170 i 180 po práškách.Takže si musí kolem 20 h nebo 21 hodiny rozkousat Tensiomin 25 mg. Je z toho psychicky vyčerpaná.Proč mi ty léky nezabírají atd.Nevím,jak to řešit také.Zda přejít k jinému lékaři??? Posílám závěr zprávy od lékaře: Srdeční oddíly nedilat., deg. aort. reg. maxim.středně závažná,Mltr.+ TRik.reg. hemodyn. nezávažné,porucha relaxace, hypertrofie bazal.septa,perikard bez separace, kontraktilita obou komor norm., EF LK 65% Děkuji Vám za odpověď. J.V.

Lékař [21.03.2021]:

Dobrý den,
není úplně jasné, jaký byl v lednu problém vyžadující úpravu léků. Něco jiného než samotné zvýšení TK? Šlo o záchvatovité zvýšení TK se stejnými příznaky jako nyní? Shodou okolností Ebrantil, Metformin i Lerpin, který byl mezitím jako nejvíce podezřelý z podezření vyloučen, mohou vzácně vyvolat zčervenání kůže jako nežádoucí účinek. V tom případě by matka stejné obtíže měla mít i dopoledne.
Záchvatovité zvýšení tlaku, ale i dlouhodobější zvýšení mohou vyvolávat stresy nebo hormonálně podmíněné hypertenze. Posledně zmíněné jsou málo pravděpodobné. Záchvatovité zvýšení tlaku mohou také vyvolávat panické ataky. Je třeba pro pořádek zvážit i psychiatrické vyšetření.

V případě trvajících problémů by nastavení přiměřené léčby včetně event. vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze měli řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Dotaz č. 1308  —  Katetrizace [Jaryn, 20.03.2021]

Ještě dodatek k dotazu č.1296. Kardio zjištění -lehká porucha systolické a diastolické funkce levé komory, zvětšená komora pravá, středně závažná plicní hypertenze, poslán na katetrizaci, čekací doba měsíc. Při takovéto diagnóze hrozí operace či budou postačovat léky, nyní Telmisartan půl ráno, půl večer, Betaloc Zok, Digoxin, Xarelto. Navíc čekatel na reoperaci po TEP, mitigovaný infekt, CRP 60-98, zaléčuje se stále antb. Tlak 150-175/50-65. Moc děkuji za odpověď.

Lékař [21.03.2021]:

Dobrý den,
můj názor se nemění. Poradna není určena k řešení komplexních problémů na dálku. Vyžádejte si názor druhého kardiologa, předložte mu dosavadní nálezy a nechte se od něj vyšetřit.

Katetrizace je potřebná, na jejím výsledku bude záležet další postup. Hypertenze není léčbou korigovaná, je třeba zvážit podání dalšího léku na snížení tlaku, nejspíše diuretika indapamidu nebo hydrochlorothiazidu, pokud to ledvinné funkce dovolí.

Poradna pro vysoký krevní tlak je určena k jednorázové odpovědi na konkrétní dotaz, při nejasnostech k nasměrování na další vyšetření s event. upozorněním na jejich provedení v krátkém čase.
Není určena pro opakovaný dialog jako při vyšetření u praktického nebo jiného ošetřujícího lékaře, které nemůže nahradit.

Dotaz č. 1307  —  Lieky na srdce [Nikola Laskova, 19.03.2021]

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na vyradenie Vasocardinu z dôvodu zlého znášania tráviacim systémom. Jedna sa o 52 ročného chlapa, ktorému bol Vasocardin nasadený pred dvomi týždňami ( prvý týždeň 2x 50mg, druhý týždeň 2x100g). Momentálne má po požití každej dávky Vasocardinu výrazne bolesti žalúdka a nauzeu. Je možné Vasocardin vysadiť po dvoch týždňoch aj bez postupného znižovania dávky ? Ďakujem za odpoveď

Lékař [21.03.2021]:

Dobrý den,
Vasocardin (účinná látka metoprolol tartarát) by se měl vysazovat postupně během 1-2 týdnů, aby se předešlo výraznému vzestupu tlaku při náhlém vysazení Vasocardinu. Současně by se za časté kontroly TK mohl nasadit v malé dávce lék raději z jiné lékové skupiny, pokud důvodem pro předchozí podávání Vasocardinu byla pouze hypertenze.

Dotaz č. 1306  —  Proč se mi zvyšuje krevní tlak [Lenka, 19.03.2021]

Dobrý den, trpím občasnou hypertenzí bez nezjištěné příčiny, beru léky bigital 5mg -1x denně, jinak jsem ve skvělé kondici, zdravě jím, málo solím, sportuji, přesto se tlak nedaří upravit a čas od času se mi vemi zvýší až na 170/100, nebo mám dny, kdy mi tlak kolísá během 2 měření po sobě je jednou vysoký a podruhé nízký, nyní mám již několik dní tlak vysoký a neklesá, takže mi lékař po telefonu přidal loradur 2,5mg, ale tlak stále neklesá a dokonce mi začalo lehce hučet v uších. Jinak vždy rozbory krve mám vše bez chyby, cévy průchodné, EKG vždy v pořádku, ale jsem z toho nešťastná a nevím, kde hledat důvod a co udělat, aby mi tlak takto nevyskakoval. Děkuji předem za odpověď a jakýkoukoli radu. Je mi 47 let .

Lékař [21.03.2021]:

Dobrý den,
přechodné zvýšení tlaku mohou vyvolávat stresy, vzhledem k věku nelze vyloučit ani blížící se menopauzu. Hučení v uších mohlo vzniknout spontánně, může však jít o vzácný nežádoucí účinek Loraduru. Pokud bude hučení v uších přetrvávat i po vysazení Loraduru, je třeba zvážit ORL vyšetření.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1305  —  [Jan, 18.03.2021]

Dobrý den , prosím o radu ohledně použití léku na bolest  -NIMESIL při užívání léku LOPRIDAM 8 mg. Děkuji za odpověď.

Lékař [21.03.2021]:

Dobrý den,
Nimesil je silný lék, který by se měl používat v co nejmenších dávkách a krátkou dobu, maximálně 15 dní. Může poněkud snižovat účinek léků na snížení tlaku. U pacientů s poruchou funkce ledvin nebo u kardiaků by se mělo postupovat s opatrností, protože použití přípravku Nimesil může vést ke zhoršení funkcí ledvin.Lopridam je fixní trojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu, diuretika indapamidu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu. Užívání všech léků dohromady vyžaduje laboratorní kontroly, zvláště u starších pacientů.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1304  —  Vysoký tlak [Pavlina, 17.03.2021]

Dobrý večer , chci vás poprosit o váš názor . Můj Deda má vysoký tlak nevím přesně kolik , bolí strašně klouby musím mu pomáhat vstavat atd. No paní doktorka mu napsala léky na tlak a ještě nějaké jiné , ale chci se jen zeptat zda se mi ze má těch roku hodně . Deda docela zapomíná takže to je těžké se na něco zeptat :) .. Má brát KAPIDIN 10mg -ráno jeden , INDAP 2,5 mg -před i po jídle , PRESTARIUM NEO -ráno jeden . Do toho ještě bere Skudexa , metformin,sortis .. dekuji za vaši odpověď

Lékař [21.03.2021]:

Dobrý den,
předpokládám, že Indap 2,5 mg používá Váš děda jen 1x denně a patrně také ráno. Můžete mu zkontrolovat, zda léky na snížení tlaku potřebuje v podávaných dávkách. Nelze vyloučit, že efekt léků na snížení TK může být poněkud snížený při současném užívání Skudexy, kterou však potřebuje brát kvůli bolestem kloubů. U pacientů s poruchou funkce ledvin by se mělo postupovat s opatrností, protože použití přípravku Skudexa může vést ke zhoršení funkcí ledvin. Je třeba dbát na dostatečný příjem tekutin. Podávání kombinace léků vyžaduje laboratorní kontroly.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1303  —  Snížená citlivost prstů na nohou [Petr, 15.03.2021]

Dobrý den, je mi 46 let, vždy jsem měl tlak asi 140/90, až v poslední době se mi tlak vlivem stresu zvýšil. Praktický lékař mi nasadil lék twynsta80/5. Tlak teď mám kolem120/70, někdy i méně. Od užívání léků a tedy i snížení tlaku ztrácím citlivost prstů na nohou, na levé více. Na pohled jsou beze změny. Nemůže ztráta citlivosti prstů souviset s náhlým snížením tlaku krve? Děkují za odpověď

Lékař [20.03.2021]:

Dobrý den,
u Twynsty se uvádí jako jeden z nežádoucích účinků snížení citlivosti nebo kvalitativně odchylné citlivosti prstů. Je málo pravděpodobné, že by samotné snížení TK bylo příčinou snížení citlivosti prstů. Zkuste nouzově rozpůlit tabletu nožem a brát jen ½ tbl. Twynsty ráno. Tím se sice k odlišení příčiny spolehlivě nedostanete, protože intenzta nežádoucího účinku často závisí na dávce a snížením dávky Twynsty se zároveň zvýší tlak.

Je zajímavé, že se tento nežádoucí účinek vyskytuje pouze u Twynsty (fixní dvojkombinace telmisartanu a amlodipinu) a nikoliv u léků podaných samostatně s jinými léky. Je třeba zvážit výměnu Twynsty za kombinaci jiného sartanu a blokátoru kalciových kanálů (optimální kombinace antihypertenzív), při neúspěchu za kombinaci léků s jiným mechanismem účinku.

Dotaz č. 1302  —  Prestarium neo kombi [Karla, 15.03.2021]

Dobry den, Je mozne aby po trictvrte roku uzivani prestarium neo byla vyvolana psychycka ataka .Cely leden ,unor a tyden v breznu .Kdyz jsem konecne presvedcila lekarku aby me vymenila leky ze tomuto neverim ., najednou to preslo uplne za dva dny. Jen by me zajimalo ktera latka to vyvolala. Dokonce me odvezla rychla pri prvnim zachvatu kdy me ze strachu vyskocil tlak na 172/100 a nacpali me Neurolem. Dekuji za vysvetleni

Lékař [20.03.2021]:

Dobrý den,
u Prestaria Neo (účinná látka perindopril) není uveden nežádoucí účinek vyvolání panické ataky. Léčba Prestariem a výskyt panických atak jsou dvě nezávislé věci. Je třeba konzultovat psychiatra. Pokud už jste v péči psychiatra, je vhodné konzultovat dalšího psychiatra kvůli druhému odbornému názoru.

Dotaz č. 1301  —  Srdce [martin, 15.03.2021]

dobrý den asi měsíc beru prášky na vysoký tlak, asi před dvěma dny mě začalo bolet srdce

Lékař [20.03.2021]:

Dobrý den,
při informačně chudém vylíčení situace toho ode mne nemůžete moc čekat. Obecně by se měl nežádoucí účinek léku projevit dříve a u léků na snížení TK velmi vzácně se může projevit bolestí v místě možné projekce „bolesti od srdce", např. při zhoršeném prokrvení srdce. Záleží také na dosaženém snížení tlaku. Váš praktický lékař by Vám poradil lépe, protože toho o Vás ví o něco více než já.

Nevím, zda jste v lékárně nedostal omylem jiný lék s podobným jménem pro léčbu jiné choroby. Je také možné, že se „bolestí srdce" poprvé projevuje ve stejné době jiná choroba. Nevím, zda víte, kde „bolí srdce", takže je možné, že Vás bolí něco jiného. Při trvajících obtížích si pro svého lékaře připravte odpovědi na otázky jako lokalizace bolesti, bod nebo větší plocha a kam se event. šíří; charakter bolesti – bodavá, tupá, pálivá; závislost na námaze, stresu, dýchání, změně polohy; trvání, výskyt během dne.

Poradna pro vysoký krevní tlak je určena k jednorázové odpovědi na konkrétní dotaz, při nejasnostech k nasměrování na další vyšetření s event. upozorněním na jejich provedení v krátkém čase.
Není určena pro opakovaný dialog jako při vyšetření u praktického lékaře, které nemůže nahradit.

Dotaz č. 1300  —  Jaká je náhrada za Ebrantil retard 60mg? [Fanda, 15.03.2021]

Beru po operaci srdce již 9 roků 3x denně Ebrantil 60mg. Jaká je náhrada??

Lékař [17.03.2021]:

Dobrý den,
u Ebrantilu jde o přechodný výpadek, který má trvat alespoň 2 měsíce. U ekvivalentního léku Urapidil Stada má být výpadek kratší – asi 1 měsíc. Zkuste se ptát v lékárnách u velkých nemocnic, zda jim jeden nebo druhý lék někde nezbyl.
Jako neúplná náhrada by mohl posloužit doxazosin (Zoxon). Výměnu léků by měl řídit Váš ošetřující lékař, který zná i Vaše další léky, které nejspíš nějaké berete. Jde o prevenci rizika potenciace především antihypertenzního účinku Zoxonu.

Dotaz č. 1299  —  Kolísavá hypertenze [Alča, 14.03.2021]

Léčím se na arytmii a beru léky Betalok Zok a Digoxin. Byl mi zjištěn vyšší tlak a drobný výpotek v zevním sinu dx, aorta elongovaná. První tlak mám 165/185 a ten druhý 50-65, víc "nevyleze". Otékají mi nárty, ledviny mám v pořádku. Dostala jsem léky Telmisartan půl tbl.ráno a půl večer, Furon 1tbl.ráno a Lusopress 1tbl.večer. První tlak mi spadne na 145-150, druhý tlak zůstává na hodnotě 50-55, je dobrá léčba nebo prosím poraďte, proč ten druhý tlak je tak nízký, vadí to? Děkuji za odpověď.

Lékař [14.03.2021]:

Dobrý den,
otoky nártů mohou být nežádoucí účinek Lusopressu, pokud se objevily až po jeho nasazení a na Furon nereagují na rozdíl od jiných otoků. Nepůsobí nejmenovaná arytmie kolísání TK? Furon obvykle není vhodný lék pro chronickou léčbu hypertenze. Navíc vyžaduje monitoraci stavu hydratace a sérových elektrolytů. Je třeba zvážit jeho výměnu za jiné, méně razantní diuretikum, např. indapamid. Léčba hypertenze obecně lépe ovlivňuje spodní tlak. Spodní tlak 50-55 mmHg je nízký. Jak se chová okamžitě po postavení nebo po 2 minutách stání ve srovnání s hodnotou TK po 5 min. klidu vsedě? Měl by se zvýšit nebo se neměnit. Je otázka, zda je naměřená hodnota spodního TK objektivní. Bylo by dobré přeměřit TK jiným tonometrem, nejlépe auskultační metodou.

Otoky nártů mohou být jiného původu než je poškození ledvin. Je třeba provést komplexní interní vyšetření včetně podrobného laboratorního vyšetření.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1298  —  Kombinace léků [simona.smitmajerova@seznam.cz, 12.03.2021]

Dobrý večer, prosím mohu brát lek Carzap 16 , Prednison 5mg.,na noc Trittigo? Je mi 49 let, s vysokým tlakem se lecim 9let. Problémy jsem začala mit po odstranění dělohy a vaječníků,kterou jsem podstoupila před 10 lety. Posledni 3 roky mám opakovane respirační nemoci a bolesti kloubů. Moc děkuji za odpověd a přeji Vám hodně zdraví. před

Lékař [14.03.2021]:

Dobrý den,
není jasné, jak dlouho užíváte Prednison a Trittico. Prednison berete kvůli kloubní chorobě nebo bronchiálnímu astmatu? Prednison zvyšuje krevní tlak, Trittico naopak TK snižuje a potencuje účinek antihypertenzív. Je vhodné s tím počítat a dávku Carzapu podle naměřeného TK upravit.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1297  —  Snížení [František, 12.03.2021]

Posledních asi 8 roků užívám na vysoký krevní tlak tablety PRESTANCE. V průběhu diety , poslední dva týdny mi poklesla váha o cca 4 kg a současně klesnul tlak do normálních hodnot. Mohu vysadit prášky?

Lékař [14.03.2021]:

Dobrý den,
dle Vašeho líčení léčba fixní dvojkombinací Prestance (ACEI-inhibitor perindopril + blokátor kalciových kanálů amlodipin) před zhubnutím k normalizaci tlaku nevedla. Je dobře, že jste zhubl, takže nemusíte volit silnější variantu Prestance nebo přidat další lék do kombinace. V léčbě je třeba pokračovat a současně udržet svou hmotnost.

V regulaci krevního tlaku jsou důležité faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Využitím rezerv u těchto faktorů lze snížit TK a tím i snížit potřebu léků na snížení TK. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1296  —  Hypertenze [Jaryn, 11.03.2021]

V prosinci 2020 mi vyskočil tlak na 180-200/80-100 a otekly mi nárty a kotníky, na tlak jsem se nikdy předtím neléčil. Předepsán Agen 5mg 1tbl.denně a Furon při otocích. Tlak byl kolísavý 119-160/55-60. Vyšší vždy ráno 150 a večer začínal stoupat i na 170. Návštěva kardiologa -změna léku Agen za Telmisartan, Furon nadále užívat. Telmisartan mi způsobil problémy s tlakem byl stále vysoký 150-190/60-70. Opět návštěva kardiologa, nechtěl věřit, po týdnu užívání záchranka tlak 200/100. V nemocnici zjištěn srdeční výpotek, o kterém předtím nikdo nevěděl, protože jsem na žádném vyšetření nebyl, pouze EKG. V nemocnici mi přidali lék Lusopress, podávat jen při vyšším tlaku, ale já ho mám vysoký teď pořád. Takže užívám půl tbl.Telmisartan ráno a totéž večer, Furon 1 tbl.denně, Lusopress 1 tbl., Digoxin, Betalok Zok,mám ještě arytmii. Kardiolog výpotek nijak neřeší, jen tyto léky. Podle mně mám špatnou kombinaci, myslím, že ten Telmisartan není vhodný lék. Mohl tento vysoký tlak způsobit ten výpotek už v tom měsíci prosinci a jelikož to nikdo neřešil, dostal jsem jen léky na tlak a už dvakrát měněné? Způsobuje výpotek nějaké nebezpečí a dá se s tím něco dělat? Navíc mám mitigovaný infekt po TEP dva roky, CRP stále vysoké 60-98, léčeno antibiotiky. Čeká mě reoperace. Prosím poraďte.

Lékař [14.03.2021]:

Dobrý den,
myslím, že je logické se ptát těch lékařů, kteří Vás na různá vyšetření poslali, a nechat si vysvětlit příčinu chorobného nálezu a jeho význam. Já se mohu jen dohadovat na základě informací vybraných laikem. Na druhé straně poradna neslouží ani k vysvětlování zaslaných nálezů a propouštěcích zpráv z nemocnice.

Kdybyste nepsal, že se otoky kotníků a nártů objevily před nasazením Agenu, ale až po jeho nasazení, měl bych silné podezření na nežádoucí účinek Agenu. Stejný nežádoucí účinek může mít i příbuzný lék Lusopress. Tyto nežádoucí účinky (otoky) nereagují na Furon jeko jiné otoky, protože vznikají jiným mechanismem.

Srdeční výpotek je zřejmě tak malý, že nevyžaduje nějaké řešení a jde asi o pozůstatek nějakého procesu, který proběhl bez výraznějších příznaků i před více lety. Vy sám neuvádíte žádné obtíže, které byste mohl mít, kdybyste měl větší významnější výpotek. Nejmenovanou arytmii také patrně nijak nevnímáte a zřejmě nemá vliv na kolísání tlaku.

Je zvláštní, že hospitalizace skoro nic neukázala, protože to je nejrychlejší způsob k dosažení diagnózy. Příčin může připadat v úvahu více, může jít i o kombinaci více příčin (chorob). Je třeba komplexní interní vyšetření včetně podrobného laboratorního vyšetření.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce