Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 238362

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4445x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
5 + 7 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1038  —  Léky na tlak vs Dorsiflex [Martin, 28.05.2020]

Dobrý den, beru ráno Presarium Combi + Isoptin, a vecer Prestarium Neo. Nyní mi lekar predepsal na problémy s krcni pateri Dorsiflex (1 tbl vecer na 7 dni) -tam se ale v letaku pise, ze není vhodné tento lék brát s betablokátory. Je to tedy problem? Velmi dekuji za odpoved.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1037  —  Carzap - otoky končetin [Zbyněk, 28.05.2020]

Dobrý den, od léku Carzap jsem se dostal k přípravku Tezeo. Evidentně otoky dolních končetin způsoboval prvně jmenovaný. Nyní je v pořádku i tlak a otoky v podstatě zmizely. Starosti mi však dělají tmavé skvrny, které se tvoří na kůži DK a pomalu se šíří směrem ke kolenům. Kožní lékařka mi předepsala kortikoidy, ale bez účinku. Je možné, že Tezeo způsobuje tyto nepěkné, někdy i svědící skvrny? Kůže je jakoby zapálená uvnitř, ale na omak má končetina normální teplotu. Měl bych požádat lékaře o změnu léku na TK? Nebo jde čistě o kožní problém nezávislý na přípravku? Děkuji

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1036  —  Léky na tlak a hubnutí [PH, 25.05.2020]

Dobrý den, během těhotenství před 16lety jsem dostala léky na vysoký krevní tlak. Od té doby je nepřetržitě beru, aktuálně Tezeo, 80mg. Tlak do 120/80. Celý život se potýkám s obezitou až těžkou obezitou, ač se pravidelně hýbu a stravuji se dle zdravého životního stylu, nekouřím, nepiji alkohol. Přesto se kila nedaří dát dolu. Krom léků na tlak beru léky na astma a žaludeční reflux. Jako dárek k narozeninám jsem před dvěma měsíci dostala chytré hodinky, abych si mohla aktivitu měřit a vidět i tep a ostatní hodnoty. Zaráží mě, že klidová frekvence v noci klesá i pod 50tepů za minutu a přes den je průměr 65. Při pohybu se nedostávám na aerobní frekvenci, i když běhám, tedy mě to přivedlo na dotaz, zda léky na tlak nemohou mít na moje hubnutí vliv, zda mohou hubnutí "blokovat" Velice děkuji za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1035  —  Dávkování Tezeo [Ria, 24.05.2020]

Dobrý den, je mi 60 let a asi rok se léčím s vysokým krevním tlakem. Vždy jsem mívala krevní tlak spíše nižší, ale pod vlivem psychických problémů se mi zvýšil na večerní hodnoty 150/100. byl mi předepsán lék Tezeo 40 mg, tlak se na nějakou dobu snížil na 135/85, ale posléze byl zase, pouze večer, vysoký - hlavně ten spodní vždy přes 90. Lékařka mi zvýšila dávku léku na 60 mg, kdyby nepomohlo, mám brát 80 mg. Problém je, že ráno mívám velmi nízké hodnoty tlaku (110/75), jsem malátná, zpomalená, a proto se snažím posunout užívání léku až na poledne. Mohlo by to vadit? Tlak večer pak není vysoký a bývá většinou do 140/90. Hodnoty tepu mívám mezi 55-65. A myslíte si, že bych měla brát ještě vyšší dávku, těch 80 mg? Děkuji za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1034  —  Vysoký tlak - aldosteron [Mami, 21.05.2020]

Dobrý deň, užívam ISOPTIN 60 ráno a ISOPTIN 60 večer. Ráno mám tlak 110/84 74, po obede mám tlak +/- 137/88 72 včera večer som mala 157/101 70. poväčšine mám vyšší diastolický tlak. Po užití ISOPTIN 60 večer sa zníži a ráno mám zas tlak okolo +/-110/80. Robili mi testy na renin/aldosterón a výsledok bol 1 test) 4,5/188 (v 2/2020) a 2 test) 2,4/205 (v 5/2020). Taktiež v popise z MR brušnej dutiny mi napísali, že mám mierne modulárne zhrubnutie oboch nadobličiek. Je možné, že tento stav/pomer spôsobuje zvýšenie tlaku? Aký liek, prípadne kombináciu by ste odporučili na ustálenie tlaku s tým, že tie lieky by mali čo najmenší dopad na metabolizmus cukru? ďakujem

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1033  —  Kolísavý krevní tlak a vhodnost léčby [Josef, 21.05.2020]

Dobrý den Moje matka, 90 let má několik let problémy s kolísavým tlakem , tedy od cca 210/110 až po 80/40. Léky jí byly několikrát měněny, poslední dobou užívala prestarium, po jehož aplikaci tlak většinou rychle spadnul více než bylo žádoucí, přes veškeré pokusy s dávkováním má většinou po ránu tlak vysoký, po užití prestaria spadne příliš nízko a stále dokola. Před týdnem jí byl lék vyměněn za Epilok 50 mg, po kterém tlak neklesá tak rapidně, ale klesá tepová frekvence pod 60. Lékařka zdá se nemá příliš zájem situaci vzhledem k věku více analyzovat. Prosím o radu. Děkuji

Lékař [28.05.2020]:

Dobrý den,

obě dvě uváděné extrémní hodnoty TK jsou nebezpečné. Perindopril (Prestarium) se zdá být pro Vaši matku příliš silný. Pak je to otázka dávky (dělení tablety na část tablety s přiměřeným účinkem), resp. použití perindoprilu od jiný firmy, která dělení na slabou dávku umožňuje. Lze použít i jiný lék ze skupiny ACE-inhibitorů, který má k dispozici více tablet s různým obsahem účinné látky. Nouzově lze rozdělit tabletu na více menších dílů. Ranní vysoký tlak lze odstranit podáním části dávky perindoprilu večer.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.

Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1032  —  Draslík [Petr, 20.05.2020]

Dobrý den, z důvodu uveitidy užívám Prednison a k němu Kalium Chloratum. Pro zvýšený krevní tlak mi byl předepsán Valsacor. Ten se však podle příbalového letáku dostává do střetu s draslíkem Kalia. Co by to mohlo způsobit? Děkuji Petr

Lékař [28.05.2020]:

Dobrý den,
nevím, v jaké pořadí Vám byly léky předepsané. Lékař, který předepisuje lék nebo léky jako druhý, by měl zvážit případné interference nového léku s těmi dříve předepsanými. Případně by mohl záležitost konzultovat s lékařem, který obvykle organizuje u pacienta laboratorní vyšetření.
Postup závisí na dalších okolnostech, např. na předpokládané délce léčby Prednisonem včetně dávkování, dávkování přípravku Kalium chloratum i Valsacoru, funkci ledvin, výchozí koncentraci draslíku v séru a její monitoraci v průběhu léčby. Při souběhu nevýhodných okolností by mohlo dojít až k nebezpečnému zvýšení hladiny draslíku vedoucího k zástavě srdce. Obvykle současná léčba uvedenými léky nevadí, vyšší hladinu draslíku lze dle výsledku laboratorní monitorace řešit snížením, event. vysazením KCl.

Dotaz č. 1030  —  Prestarium 5 [Duracelka, 18.05.2020]

Dobrý deň od decembra ma trápi vysoký tlak mam 50 rokov doteraz žiadne zdravotné problémy dostala som prestarium 5 ktorý pravidelne každé ráno užívam sú týždne keď sa cítim super ale posledne 2 mesiace zas hrozne a tlak väčšinou 160/95 ani náladu nemám proste to nie som ja lekárka odmieta vymeniť liek nakoľko všetky ale naozaj všetky vyšetrenia sú výborné aj holter bol pred 2 mesiacmi ôk moja otázka znie je možné že prestal účinkovať liek ako presvedčiť Dr aby mi ho vymenila ďakujem krásne za odpoveď a posielam pozdrav

Lékař [24.05.2020]:

Dobrý den,
léčba jedním lékem může způsobit jen přechodný dostatečný pokles tlaku, tj. časem se může TK opět zvýšit. Také nelze vyloučit vývoj hypertenze v době kolem menopauzy. Je možné, že k normalizaci TK budete potřebovat kombinaci dvou léků na snížení TK. Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK bez ptřeby přidat další antihypertenzívum. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pokud máte ještě rezervy v režimových opatřeních, lze zkusit redukovat hmotnost, méně solit a omezit stresy a na druhé straně zvýšit pohybovou aktivitu, mohla byste dosáhnout snížení TK bez potřeby přidat další antihypertenzívum.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1029  —  Lopridam+nevivolol [František, 18.05.2020]

Dobrý den, potřeboval bych poradit pane doktore. Užívám Lopridam+nebivolol každý den, ale mam problémy se zahlenenim a rychle se zadycham(tato kombinace leku mi byla nasazena, kdyz mi lékař dal hotra, ale vysledek mereni byl zbytečný, jelikoz mam silnou pazi a nasadil mi malou manzetu tudiz hodnoty byly špatné, zkreslene,.ale i tak zvolil tuto kombinaci). (tlak sem mival kolem 150/95 z 90%měření) Zkusil sem vynechat tedy nebivolol a zahleneni hned zmizlo a dnes je to čtvrtý den kdy beru pouze lopridam zacalo se mi tudiz lepe dychat, citil jsem se mnohem energictejsi, ale dnes po ctyrech dnech se citim dosti slaby, unavený...zajimalo by mne tedy Vaše doporučení s davkovanim a hlavne se zadychanim pane doktore a mockrat Vám dekuji

Lékař [24.05.2020]:

Dobrý den,
situace vyžaduje zopakování holtra s přiměřenou manžetou nebo metodicky správně provedené měření TK v domácím prostředí rovněž s přiměřeně velkou manžetou na paži. Zdá se, že Vaše obtíže jsou nežádoucí účinky Nebivololu, protože s jeho vysazením vymizely. Lopridam je fixní trojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu, diuretika indapamidu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu. Slabost a únavnost by mohla souviset s přechodnou hypotenzí v době maximálního účinku komponent trojkombinace cca za 4 hodiny od braní léků. Záleží také na tom, jak silnou variantu fixní trojkombinace užíváte.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1028  —  Vedlejší účinky léku [Jana, 18.05.2020]

Dobrý den, prosím Vás, může lék Lorista 25- užívám 1/2 ráno -způsobovat, že se mi občas z ničeho nic zrychlí tep a po chvíli se zase vrátí do normálu?

Lékař [23.05.2020]:

Dobrý den,
zrychlení tepu bývá jako reakce na výraznější snížení TK v době maximálního účinku léků na snížení TK cca za 4 hodiny po jejich požití. V takovém případě to ale není otázka několika minut. Při léčbě jedním lékem a v tak malé dávce je to v podstatě vyloučené. Může jít spíše o přechodnou arytmii, kterou by bylo vhodné objektivizovat monitorací EKG a vyšetřením srdce (ECHO, zátěžové EKG).

Dotaz č. 1027  —  Vysoky tlak u deti [Klara, 15.05.2020]

Dobry den, mam 12 rocnu dceru, ktorej prvy krat namerali vys.tlak v 7 rokoch u  . Tlak mava v rozmedzi 135-150/65 . Citi sa ok. Sportuje . Postava 167 cm a 62 kg Echo mala v poriadku. Chcela by som sa opytat aky tlak je tolarovany u dievcata v jej veku. Holter nameral aj tlak 170 Skusala som hloh, praslicku, magnezium. nic nepomaha. Vysoky tlak som mala aj ja od puberty a cela rodina zo strany mami. Bojim sa by to nebolo nieco so srdcom , alebo oblickami. Je mozne, ze dieta moze aj nadalej sportovat. Velmi ju to bavi. Robi atletiku sutazne.

Lékař [23.05.2020]:

Dobrý den,
uváděný TK je zvýšený. Na rozdíl od měření TK v domácím prostředí, které obsahuje pouze hodnoty naměřené v klidu, tj. po 5 min. relaxovaného sezení s podepřenými zády, Holter měří tlak v klidu i při fyzickém výkonu, resp. bezprostředně po něm, který může být i normálně 170 mmHg (systolický TK).

Existují podrobné tabulky normálního rozmezí krevního tlaku naměřeného v ordinaci a v domácím prostředí u dětí v závislosti na věku. Obdobně existuje i tabulka s normálními hodnotami 24hodinového ambulantního monitorování tlaku u dětí v závislosti na věku.
Kontaktujte dětské lékaře, specialisty na hypertenzi v dětském věku, nejspíše v rámci dětské kliniky některé fakultní nemocnice.

Dotaz č. 1026  —  [Andrea, 15.05.2020]

Dobrý den, maminka užívá týden triplixam10 a porad má vysoký tlak 150 na 95... muže k tomu přidat apo amlo?dekuji za odpověď.

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
Triplixam je fixní trojkombinace 3 antihypertenzív – perindoprilu, indapamidu a amlodipinu. Triplixam se vyskytuje v různých variantách s různou silou jednotlivých komponent. Váš Triplixam může být 10/2,5/5mg, ale také 10/2,5/10, takže podání Apo-amlo (amlodipin) v dávce 5 mg může při použití druhé varianty znamenat předávkování amlodipinu (spíše jen větší pravděpodobnost nežádoucího účinku než větší snížení TK). Myslím, že nemá stále zvýšený TK, protože cca v poledne trojkombinace nejlépe účinkuje a může se tak dosáhnout i nízkého tlaku.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz

 

Dotaz č. 1025  —  Vedlejší účinky [Luboš, 13.05.2020]

Dobrý den, prosil bych o radu. Již 3 měsíce mám točení hlavy/špatné vidění, byl jsem poslán na oční(výsledek zrak v pořádku), poté na neurologii(2x magnetická rezonance, nejdřív na mozek a potom krční páteř, vše v pořádku), výsledky z krve v pořádku, vestibulární vyšetření v pořádku, nakonec to prý dělá vyšší tlak. V ordinaci mi bylo opakovaně naměřené hodnoty kolem 160/100. Poté mi byl nasazený lék Tezeo 80mg, po první dávce mi velice zle, šílené bušení srdce, tlak na hrudi, pocit na zvracení a totální kolaps. Poté mi byl předepsán Presid 5mg, s tím, že je dobře snášený, první 3 týdny byly ok, ale poté přišlo zase bušení srdce a tlak na hrudi. Jako třetí jsem dostal Carzap 16mg, ten momentálně beru asi 20 dní a do teď jsem ho snášel dobře, ale teď se dostavilo nevím úplně jak to popsat, jako brnění v prsou a na hrudi. Už opravdu nevím co si s tím počít, doktoři na mě už koukají jako bych si to vymýšlel. Tlak mám při braní posledního léku ustálený na průměrné hodnotě 126/83 a tep kolem 70. 2 týdny mám nový nový tlakoměr Omron M6 Comfort, který má mít funkci nepravidelné srdeční činnosti a během 2 týdny se mi tento symbol objevil 4x. Jinak beru denně prášek na alergii Zodac, a léky na žaludek(helicid nebo pantomyl). Je mi 28 let, a vážím 120Kg. Prosím o radu ohledně vedlejších účinku léku na vysoký tlak. Děkuji Vám předem

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
ne všechno musí nutně být nežádoucí účinek nějakého léku. Lék může způsobit kolísání TK, které můžete špatně vnímat. Rychlé a přechodné výrazné snížení TK může vyvolat závratě, pocit na zvracení a kolaps, bušení srdce při reflexní rychlé srdeční akci na příliš velké snížení TK. Tlak a puls jste si při obtížích asi neměřil. Průměrný tlak za určité období je důležitý, obtíže mohou vzniknout při kolísání TK při podání jedné dávky pro Vás silného léku v době maximálního účinku léku po cca 4 hodinách od jeho požití. Ke kolísání tlaku může dojít i při přechodné arytmii i bez souvislosti s krevním tlakem. Cítil jste bušení srdce nebo jeho vynechávání, když se objevil symbol nepravidelné srdeční činnosti? Nejrychlejší je nahmatání tepu nad zápěstím nebo v loketní jamce. Odhadem posoudíte rychlost srdeční akce nebo/i její nepravidelnost a dobu jejího trvání.
Je vhodné doplnit 24hodinové ambulantní monitorování TK a 1 – 2denní monitoraci EKG.


Dotaz č. 1024  —  Kombinace léků [Vojtěch, 10.05.2020]

Dobrý den. Jsem ročník 1953. Astmatik, v r. 2008 4x koronární bypass. Od cca 35 let léčen na vysoký tk. Dopegyt + Moduretic. Ač celoživotně takto kompenzován, od operace snaha lékařů o změnu obou léků. Dnes bez Dopegytu, ale k Modureticu nenalezena vhodná alternativa, beru alespoň polovinu tablety. Jinak užívám: Betaloc 50 1-0-1, Lozap H 1-0-0, Lozap 50 0-0-1 a na odvodnění Furon a Verospiron po 1-0-0, nyní s malým efektem. Dotaz: údajně je Moduretic s Furonem a Verospironem nevhodná kombinace. Z jakého důvodu je tato kombinace nevhodná? Který lék navýšit kvůli současným otokům -jedná se mi o nebezpečí pro ledviny. Děkuji.

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
i když se při léčbě hypertenze obvykle řídíme zásadou „Neměň úspěšný tým", vzhledem k ischemické chorobě srdeční (ICHS) léčené aorto-koronárním bypassem bylo nutné zařadit léky pro sekundární prevenci ICHS – Betaloc, Lozap a Anopyrin. Dopegyt byl ve většině indikací nahražen lépe snášenými léky. Tableta Lozapu H obsahuje 50 mg losartanu a diuretikum hydrochlorothiazid v dávce 12,5 mg zatímco 1 tbl. Moduretiku obsahuje 50 mg hydrochlorothiazidu, z dnešního hlediska velká dávka s negativními metabolickými účinky. V současné době však stejně berete 25 mg + 12,5 mg Moduretiku. Trojkombinace Moduretic + Furon + Verospiron by měla vyřešit většinu otoků. Myslím, že situace vyžaduje komplexní vyšetření k nalezení příčiny, event. ještě nefrologické vyšetření.


Dotaz č. 1023  —  Hyperzenze [Katka, 09.05.2020]

Dobrý večer, chci se zeptat, uzivam betaloc ZOK 50mg 1 x ráno. Tlak je celkem ucházející, ale teď v poslední době řeším spoustu stresových situaci. A dnes mam celý den tlak kolem 150/100 i po užití prášku ráno. Mohu kdyžtak užít prášek i večer i když ho nemám předepsaný. Děkuji za odpověď.

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
různé varianty reakce na zvýšení TK byste měla probrat se svým ošetřujícím lékařem, který má o Vašem zdravotním stavu podrobné informace. On také ví, proč volil beta-blokátor, zda jsou nějaké další důvody pro jeho nasazení kromě snížení TK. Pokud jde o samotné snížení TK, volí se obvykle lék z jiné lékové skupiny. Vzhledem k tomu, že Betaloc ZOK snižuje i srdeční frekvenci, nemuselo by být její výrazné snížení v důsledku zdvojnásobení jeho dávky, zvlášť pod určitý limit, vhodné.
Je vhodné ošetřujícího lékaře alespoň telefonicky kontaktovat.

Dotaz č. 1022  —  Vysoký krevní tlak [Siima, 09.05.2020]

Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat mohu dělat noční směny, když mám vysoký krevní tlak a beru prášky ? Děkuji za odpovědět

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
noční směny nejsou obecně pro hypertoniky vhodné. Záleží na fyzické a psychické náročnosti hypertenze. Záleží také na tíži hypertenze a úspěšnosti léčby. Normalizace TK léčbou by se měla ověřit 24hodinovým ambulantní monitorování TK, event. metodicky správným měřením TK samotným pacientem.

 

 

Dotaz č. 1021  —  Dotaz na leky [Michal, 09.05.2020]

Užívám lék betaloc zok 100mg jednu ráno jednu večer a mám puls i přez 90 je lék dostatečně silny dekuji

Lékař [18.05.2020]:

Dobrý den,
rychlý tep má více příčin. Není jasné, zda máte současně hypertenzi a berete více léků na jiné choroby. Předpokládám, že samotná klidová EKG křivka nebyla přínosná. Je třeba vyšetřením odhalit příčinu nebo kombinaci příčin rychlého tepu a podle toho léčit. Je málo pravděpodobné, že jde pouze o vliv převahy sympatiku. Lék by měl zabrat, alespoň částečně. Je třeba komplexní vyšetření, případně ještě kardiologické, resp. arytmologické vyšetření.

Dotaz č. 1020  —  Kombinace léků [Lucie, 08.05.2020]

Dobrý den ,chtěla jsem se poptat zda-li mohu kombinovat léky na tlak prestance 5mg s Rilmenidin Teva 1mg tablety..ty mám brát večer.. a lék prestance ráno.. Děkuji za odpověď

Lékař [16.05.2020]:

Dobrý den,
Prestance je fixní dvojkombinace perindoprilu a amlodipinu. Vzhledem k praxí ověřenému pravidlu, že při podání tří léků má být jeden z nich diuretikum, je třeba zvážit jeho podání v malé dávce, např. indapamid 0,625 mg, a při nedostatečné účinnosti této trojkombinace přidat event. jako čtvrtý lék Rilmenidin.

Dotaz č. 1019  —  Příznaky a ráda prosím skrz tlak [Nandu, 07.05.2020]

Dobrý den, prosím o radu jsem zoufalá posledních 25 dní je mi každý den divné, tlak do hlavy, do uší méně, motanice ale slabší úplně se netocim... Nejsem schopna normálně fungovat, nikdo nic moc neřeší z doktorů na výsledky neurologie budu ještě čekat a doma se měřím a i na pohotovosti a tlak byl 140 na 90 a doma furt kolem 138 na 90... Mám od neurologa betahistin activ 3.dny a změnu necítím

Lékař [16.05.2020]:

Dobrý den,
zřejmě na hypertenzi netrpíte a žádné léky jste na ni nebrala. Zastižené hodnoty TK jsou hraniční a obtíže nevysvětlují. Efekt léku předepsaného neurologem se může dostavit až za několik týdnů. Není jasné, jak jste byla nebo nebyla podrobně neurologicky vyšetřovaná. Je třeba zvážit podání nějakého zklidňujícího léku v malé dávce. Vyžádejte si dřívější neurologickou kontrolu.

Dotaz č. 1018  —  Vysoký tlak [Hana, 06.05.2020]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jev, který zatím nevysvětlil žádný lékař, poslední měsíce se u manžela zvyšuje tlak až na 230 každé odpoledne pravidelně, a to bere prestarium, dopoledne to je v normě ale pak ne , až když si vezme 2x Tensiomin tak to jde dolů. Je to i psychicky vyčerpávající i pro mě, protože má i Parkinsona. Děkuji

Lékař [16.05.2020]:

Dobrý den,
dle průběhu jde o hypertenzi s výraznými hypertenzními špičkami. Bylo by vhodné doplnit 24hodinové ambulantní monitorování TK (pokud je u něho technicky proveditelné). Je třeba vyloučit/potvrdit záchvatovitou hypertenzi, což vyžaduje specializované vyšetření v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.
Bylo by vhodné sledovat, jaká činnost předchází, resp. vyvolává vzestup TK, jak se přitom cítí. Stresy ve stejnou dobu? Na vzácně se vyskytující nevysvětlené pravidelné vzestupy TK nezbývá než kombinovat krátkodobě a dlouhodobě účinná antihypertenzíva tak, jak to manžel bere.

 

Dotaz č. 1017  —  Mikroproteinurie [Libor, 06.05.2020]

Dobrý den, od svých 25, kdy mi byla diagnostikována mikroskopická proteinurie a hematurie jsem byl léčen ACE inhibitory v podobě léku Prestarium 5mg. V průběhu let hematurie vymizela a proteinurie je v normě. Před cca rokem ve 44 letech, kdy jsem změnil praktickou lékařku, mi prý objevila vysoký krevní tlak. Nikdy jsem na něj netrpěl, ale prý 130/80 je vysoký (někdy při rozčilení samozřejmě tlak stoupne). Zakoupil jsem si měřič tlaku a při pokračovací léčbě Prestariem měřil tlak a v průměru se pohyboval 130/80. Celodenní monitoring tlaku, který jsem nosil měl prý dobré výsledky (nebylo mi však sděleno jaké). Následně jsem dostal upravenou léčbu Prestance 5/5. A opravdu tlak po pár měsících klesl v průměru na 120/70. Přestal jsem se tedy sledovat. Do doby kontroly u praktické lékařky, kdy mi zase oznámila, že tlak stoupl a ihned mi předepsala Prestance 10/5. Tak se zase měřím a tlak je v průměru 130/75. Závodím v cyklistice, běhám a celkově se mohu považovat za sportovce (od 18 se věnuji intenzivně sportu a mám velmi nízkou klidovou tepovou frekvenci). A teď mé dotazy. Je možné, že si tělo na lék zvykne a upraví si tlak srdce jak prostě potřebuje? Je vůbec léčba Prestance pro mne opodstatněná? Praktická tvrdí, že mi prodlužuje život. Jsem technik ne medik, tak s ní nemohu vést odbornou debatu, ale jako technikovi je mi přinejmenším podezřelé, že bez dodatečné léčby byl tlak 130/80, pak s léčbou lehce klesl, aby se po několika měsících i při vyšší dávce opět vrátil k původním hodnotám. Celkově jsem zdravý, neprodělám ani rýmu, kdy jsem naposledy stonal nepamatuji. Prosím poraďte, nejsem zastánce braní léků jen tak pro nic za nic. Užiju maximálně Ibuprofen nebo Paralen při horečce. Děkuji Libor

Lékař [16.05.2020]:

Dobrý den,
není úplně jasně, jak podrobně byly Vaše ledviny ve věku 25 let vyšetřované a zda byla stanovena diagnóza onemocnění ledvin. Není jasné, zda jste měl tehdy vysoký krevní tlak. Prestarium se může užívat také u normotoniků. Píšete o pokračovací léčbě Prestariem -bral jste ho téměř 20 let anebo léčba po normalizaci močového nálezu skončila a nedávno se Prestarium znovu nasadilo? Je trochu rozdíl, zda uváděná hodnota tlaku slouží k rozhodnutí o zahájení léčby nebo jde o hodnotu TK při již probíhající léčbě. Cílový tlak při léčbě by měl být ve srovnání s hraničním TK při zahájení léčby o něco nižší. Při opakovaném měření TK v ordinaci je normální tlak 120 -129/80 – 84 mm Hg, vysoký normální tlak 130 – 139/85 – 89 mm Hg. Při vysokém normálním TK se léčba lékem má zahájit jen při velmi vysokém kardiovaskulárním riziku, např. po proběhlém srdečním infarktu. Záleží na tom, v jakém stavu jsou nyní Vaše ledviny. Při jejich poškození by se zvažoval cílový TK při léčbě pod 130/80 mm Hg. V ostatních případech se pokračuje v nefarmakologické léčbě – redukce hmotnosti, solení a stresů, zvýšení pohybové aktivity. Pokud 24hodinvé ambulantní monitorování TK přineslo dobré výsledky (normalizaci TK), nebyl důvod měnit medikaci. Při hraničních výsledcích je třeba zvážit její zvýšení. Potřeba opakovaně větší potřeby zvýšit medikaci k udržení stejné úrovně TK může souviset s přirozeným vývojem hypertenze ve středním věku, event. v kombinaci se stresy z nejistoty. TK by mohlo zvyšovat současné častější a dlouhodobější podávání některých interferujících léků, např. typu Ibalginu. Je třeba zvážit zopakování 24hodinového monitorování TK. Vhodné by bylo nefrologické vyšetření.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, zvláště při předpokládaném hraničním TK). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz

Dotaz č. 1016  —  [Hana, 03.05.2020]

Při měření tlaku mi vynechává symbol srdce a na konci měření se mi ukáže symbol srdce v uvozovkách a graf srdeční činnost. Je mi 68 let, na vysoký krevní tlak užívám TEZEO 80 a při měření mám v poledne tlak 100/60, 68 tepů

Lékař [11.05.2020]:

Dobrý den,
přístroj Vám zřejmě ukazuje nepravidelnou srdeční akci a možná i nižší TK v poledne a ráno před lékem než dříve při nezměněné medikaci. Je třeba objektivizovat arytmii pomocí registrace EKG křivky. Půjde nejspíše o fibrilaci síní provázenou poklesem TK, která je spojena s rizikem především embolizační mozkové cévní příhody. Potvrzená fibrilace síní vyžaduje co nejdříve kardiologickou léčbu.

Dotaz č. 1015  —  Prosím o radu. [Bohuslav, 01.05.2020]

Dobrý den, mám již cca. 3měsíce vysoký tlak a léky které jsou postupně předepisovány nezabírají . Beru betaloc zok 50mg,cipralex 2x deně ,prestarium neo forte 10mg,kapidin 20mg a ebrantil 30 retard 2xdeně. Tlak mám i v noci vysoký když musím jít na toaletu a to 190/100 . Nevím si rady .Prosím o váš názor a radu. Moc děkuji předem za odpověď.

Lékař [11.05.2020]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, před cca 3 měsící jste měl krevní tlak ještě v mezích normy. To by znamenalo, že TK se výrazně zvýšil v krátkém čase, což by mohlo svědčit pro sekundární hypertenzi, tj. hypertenzi, která vzniká sekundárně při nějakém určitém onemocnění. Další charakteristikou sekundární hypertenze je její rezistence na léčbu antihypertenzívy. Znamená postupný předpis léků, že jste bral postupně vždy jen jeden z uvedených léků a žádný z nich vysoký TK podstatně nesnížil? Léky však mohou zabrat až v jejich výhodné kombinaci, kdy se jejich účinky vhodně doplňují.

Pokud se však léky postupně přidávaly do kombinace (4 anihypertenzíva + cipralex), která byla neúčinná, nedodrželo se praxí vyzkoušené pravidlo, že v kombinaci 3 léků musí být jedním z nich diuretikum (např. hydrochlorothiazid nebo indapamid nejlépe v malé dávce). Obvyklými dalšími léky do trojkombinace jsou Prestarium Neo (5 mg) a Kapidin 20 mg nebo amlodipin 5 – 10 mg.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Při trvajících problémech je třeba vyloučit/potvrdit sekundární hypertenzi specializovaným vyšetřením, které provádějí specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 1014  —  Primárna esenciálna hypertenzia [White, 01.05.2020]

Dobrý deň, Nie som kardiak s vysokým tlakom , ale vystrelí mi tlak iba ak je zemetrasenie alebo sa mení atmosfericky tlak. Preventívne mám predpísaný prestance 10/5 aby mi držal tlak pre istotu na prípustnej hranici, keď sa zmení počasie, liek som bral pred 10timi rokmi približne 5 rokov kôli tomu že jeden večer som mal tlak 180/110 , sprevádzaný silným vracaním a narušil mi vtedy rovnováhu, lebo mi vystrelil do stredného ucha, tak som bol hospitalizovaný, po piatich rokoch som liek vysadil po konzultácii s lekárom keďže môj tlak sa držal na hranici 140/90 a 5 rokov ďalších som nebral tento liek. Po piatich rokoch sa raz prudko zmenilo počasie a dopadol som rovnako ako predtým, odviezla má sanitka, tak odvtedy užívam zase prestance 10/5 a na večer ešte pre istotu Cynt 0.2. Doktorka mi tvrdila že som meteosenzitivny ale presnú príčinu nikdy neodhalili. Prvý krát keď sa to stalo som mal urobených viacero testov , tiež na zataz ale nič z toho sa nepotvrdili. Mám 38 rokov a liek som prvýkrát začal užívať v 23 rokoch . V 28 rokoch som prestal a začal užívať až v 33 keď sa mi to zase prihodilo. Viete mi nejako povedať čo sa vlastne s mojim tlakom deje, keď prudko vystrelí len kôli počasiu ale inak sa drží na hranici 120/80 aj keď užívam tieto lieky, tak počasie je silnejšie a musím častokrát požiť ešte magnosol. S pozdravom divák.

Lékař [10.05.2020]:

Dobrý den,
je zvláštní, že výrazné změny počasí, které dokáží vyvolat u Vás výrazný vzestup TK, jsou tak málo časté. Preventivní podávání léků vzestupu TK nezabránilo. Na druhé straně poměrně silná medikace nepůsobila výrazné snížení TK, když v mezidobí mezi hypertenzními záchvaty byl v podstatě normální TK. Vedl k záchvatům vzestup nebo pokles barometrického tlaku nebo změny jiných parametrů při předpovědi počasí? Při patřičné předpovědi počasí se sledováním citlivého parametru a zahájeného domácího měření TK by se teprve při počínajícím vzestupu TK nasadila léčba vedoucí k rychlému snížení TK např. lékem typu kaptoprilu.
Při opakování výrazného vzestupu TK by bylo vhodné specializované vyšetření k vyloučení záchvatovité (sekundární) hypertenze, které provádějí specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na Slovensku pracují specialisté na hypertenzi v rámci fakultních nemocnic.

Dotaz č. 1013  —  Kombinace léků [Vladislav, 30.04.2020]

Dobrý den, moje lékařka mi předepsala lék Rilmenidin 1 mg , který mám užívat po ránu spolu s dosud užívaným Nebivolol Sandoz 5 mg + večer pouze Rilmendin. Je taková kombinace vhodná ? Pociťuji totiž únavu (spavost přes den), slabší chvilkové bolení hlavy. Ta týden mám přijít na kontrolu. Děkuji.

Lékař [30.04.2020]:

Dobrý den,
může jít o nežádoucí účinek Rilmenidinu, ale mohl by se tak projevovat i samotný příliš nízký tlak dosažený dvojkombinací léků. Tlak jste si neměřil? Neužíval jste nejdříve jenom 1 tabletu Rilmenidinu denně s Nebivololem? Chování TK při současné léčbě byste mohl dokumentovat záznamem domácího měření TK. Při výrazných nežádoucích účincích Rilmenidinu lze jeho dávku snížit, event. i postupně vysadit.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Pokud není nějaký další důvod pro použití Nebivololu kromě snížení TK (rychlý tep, srdeční selhání, sekundární prevence po srdečním infarktu), dává se dnes přednost jiným lékům – blokátorům systému renin-angiotensin a blokátorům kalciových kanálů.

Dotaz č. 1012  —  Vysoký krevní tlak a užívání 6 druhu leku [Zdenka, 29.04.2020]

Prosim o odpověď,uzivam Amloratio 5mg 0-0-1/2,Furon 1/2 0-0 400 mg,Digoxin 1-0-0,,Bisoprolol mylan 5mg 1-0-1,Telmisartan ratio 80 mg 1-0-0 Warfarin 5 mg 1-0-0.K vysokému TK. Mám ještě tachykardii.Děkuji za odpověď.A ještě dodávám že mám problém s dechem při chůzi.tlak mám průměrně 150/90 ve výjimečných případech u jiného lékaře i 220/110

Lékař [30.04.2020]:

Dobrý den,
měla byste konzultovat svého kardiologa, který nejlépe znát všechny Vaše choroby a stav Vašeho srdce. On nejlépe ví, zda tachykardie a jak výrazná byla již dříve a v rámci jaké arytmie, zda s ní souvisejí problémy s dechem. U lékaře v ordinaci bývá tlak falešně vyšší kvůli efektu bílého pláště. Můžete mu poslat záznam řádně provedeného domácího měření TK.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1011  —  Vysoký tlak [Lidiya, 29.04.2020]

Dobrý den, přes dva týdny cítím se špatně. Ráno mám tlak 106/76, v poledne 135/90 a večer až 155/110. Obvodní doktorka po telefonické konzultaci mi nasadila Moduretic 1/2 tablety. Ale pak se mi udělalo špatně a na pohotovosti po všech vyšetřeních (rozbor krve, rentgen srdce a plic, EKG) kteře dopadli dobře mi řekli ať vysadím Moduretic a začnu brat Prestatium neo. Tak jaký prášky mám brat? Je mi 47 let , dřív jsem žádné potíže z tlakem ne měla. Moc děkuji za odpověď.

Lékař [29.04.2020]:

Dobrý den,
Moduretic byl zřejmě první lék, který jste dostala na snížení krevního tlaku. V takovém případě je i ½ tbl. Moduretiku pro pacienta silná dávka, zvláště při zahájení léčby. Měřila jste si tehdy tlak? Prestarium se obvykle snáší velmi dobře, ale je lépe začít malou dávkou, např. 1,25 mg (tabletu lze nouzově krájet nožem) a dávku podle odezvy TK postupně zvyšovat. Pokud nemáte jiné choroby a neberete léky, které by mohly interferovat s lékem na snížení TK, příčinou vzestupu, resp. kolísání TK mohly být stresové situace nebo blížící se menopauza.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1010  —  Snížený diastolický tlak [Zdeněk, 28.04.2020]

Dobrý den, je mi 47 let, v roce 2018 jsem mi byla na preventivní prohlídce diagnostikovaná hypertenze (medikace carzap 16). S výsledky medikace jsem nebyl úplně spokojený tlak se držel v průměru 135/76 někdy i více. V polovině loňského roku, jsem řešil osobní i pracovní nepříjemnosti a tlak se mi výrazně zvýšil. Po konzultaci s lékařem v současné době užívám carzap16 a kapidin 10. V současné době se mi v osobním i pracovním životě docela daří a tlak se mi snížil tak, že průměrný tlak mám dle záznamníku 123/68 při nízké TF (jsem sportovec). Chci se zeptat, zda a případně jak mám řešit snížený diastolický tlak tak, abych nezvyšoval hodnotu systolického tlaku. V zásadě bych to asi neřešil, ale po tréninkové zátěži je normální, že tlak klesá, ale moje hodnoty diastolického tlaku po běhu dosahují i 60 a to už se mi zdá málo. Doplňuji, že pitný režim dodržuji, takže bych nízké hodnoty diastolického tlaku nepřipisoval dehydrataci. Moc děkuji za odpověď

Lékař [30.04.2020]:

Dobrý den,
i když jste mladý na typ hypertenze ve stáří (pružníková hypertenze s vysokým systolickým a normálním nebo sníženým diastolický tlakem), léčba situaci mění. Vzhledem ke krátkému trvání hypertenze si možná vzpomenete, jaký tlak jste zhruba měl před zahájením farmakoterapie – nejspíše zvýšené oba tlaky. Diastolický tlak 60 mmHg a nižší by mohl vadit u starých lidí se sklerotickými zúženými věnčitými tepnami, protože se srdeční sval může prokrvit pouze v diastole a určitý perfuzní tlak je potřeba. Při měření TK po fyzické zátěži by se měl dodržet odstup minimálně 30 minut. Pro posouzení krevního tlaku je důležity průměrný TK za několik dní za sebou, jednotlivé hodnoty TK, pokud nejsou opakovaně extrémní, nehrají roli. Pokud ubylo stresů, které zvyšovaly TK, můžete být hraničně předávkovaný.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1009  —  Lék na krevni tlak [Jaroslava, 28.04.2020]

Dobrý den, beru lék Valsacor 160 mg. Jakým jiným lékem ho lze nahradit(bez doplatku). Děkuji za odpověď.

Lékař [29.04.2020]:

Dobrý den,
po skončení patentové ochrany výrobce originálního léku vyrábějí lék i další farmaceutické (generické) firmy. Zeptejte se v lékárně, zda mají na skladě stejné léky bez doplatku – na recept Vám může lékárník vydat ekvivalentní lék od jiného výrobce bez doplatku. Pokud tato možnost není, požádejte svého lékaře o předpis jiného příbuzného léku ze skupiny sartanů, např. telmisartan nebo candesartan bez doplatku.

Dotaz č. 1008  —  Nízky krvný tlak [Jana, 28.04.2020]

Pekný deň prajem, chcela by som veľmi pekne poprosiť o radu, lebo v aktuálnej situácii dostať sa na vyšetrenie k lekárovi je nemožné a už si neviem naozaj so sebou rady. Už pár týždňov pociťujem zrýchlený pulz, kedykoľvek počas dňa a aj v noci. Väčšinou sa mi tlak pohybuje okolo 100/75 a pulz od 80 do 100. Naviac pociťujem zvláštny pocit, ako keby mi vynechával pulz alebo bol nepravidelný, neviem to správne opísať. Mávala som to tak raz do mesiaca a teraz je to niekoľkokrát denne. Ešte sa mi k tomu najnovšie pridala zvláštna bolesť (nie pichanie) okolo srdca v krátkych intervaloch. Dostala som radu, dávať si magnézium, vraj to bude asi len stres a vyčerpanosť, nakoľko mám niečo po tridsiatke. Nemám z toho veľmi dobrý pocit, preto by som veľmi pekne chcela poprosiť o Váš názor. Ďakujem veľmi pekne.

Lékař [29.04.2020]:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se pokles tlaku a zrychlení objevily zřejmě bez změny dávkování léků a nového podání na jinou chorobu (uspávadla a léky na zklidnění), které by potencovaly účinek léků na snížení tlaku, a máte dokonce pocit nepravidelného pulsu, je třeba objektivizovat arytmii pomocí registrace EKG křivky. Nesvítí při měření TK občas u Vašeho tonometru ikonka tří srdíček přes sebe (arytmie, nepravidelníá srdeční akce)? Půjde nejspíše o fibrilaci síní provázenou poklesem TK, která je spojena s rizikem především embolizační mozkové cévní příhody. Potvrzená fibrilace síní vyžaduje co nejdříve kardiologickou léčbu.

Dotaz č. 1007  —  Lék Nebivolol Sandoz 5 mg [Vladislav, 28.04.2020]

Dobrý den, beru na vysoký tlak Nebivolol Sandoz 5 mg a v poslední době mám dojem, že neúčinkuje -dnes ráno jsem např. naměři 170/115. Všiml jsem si totiž, že dříve měly tabletky klasický tvar, kdežto nyní mají tvar jiný -jako "buchta". Neměáte náhodou nějaké informace ? Děkuji.

Lékař [29.04.2020]:

Dobrý den,
je třeba se ujistit, zda jste nedostal tablety obsahující nebivolol vyrobené jinou farmaceutickou firmou nebo dokonce záměnou úplně jiný lék, který krevní tlak vůbec nesnižuje. S krabičkou léku navštivte lékárnu, kde jste si lék vyzvedával.

Dotaz č. 1006  —  Kombinace léků na vysoký tlak [Jana, 28.04.2020]

Dobrý den pane doktore. Cca 20 let jsem užívala Vasocardin 50 (1/2 tablety). S přibývajícím věkem se tlak zvyšoval a lék udržel tlak v normě pouze přes den a  v noci a ráno byl tlak vysoký. Nyní je pozastavena nebo zrušena výroba Vasocardinu a moje praktická lékařka mi předepsala Bisoprolol Mylan 2,5 mg. Stále přetrvával problém vysokého tlaku v noci, takže mi přidala Prestarium Neo. Můj tlak přes den po těchto lécích byl 98/70, puls 48. Zkouším nyní brát Bisoprolol ráno a Prestarium večer a při pravidelném domácím měření tlaku je i ráno tlak v normě. Můj dotaz zní: 1) Je tato kombinace léků a jejich způsob podávání vhodný ? 2) Nebylo by lepší brát 1/2 tablety Bisoprololu 2,5 mg ráno a druhou půlku večer Děkuji předem za Vaši odpověď.

Lékař [29.04.2020]:

Dobrý den,
zřejmě jste dříve užívala Vasocardin, který neměl prodloužený účinek na 24 hodin, takže se měl obvykle užívat 2x denně. Bisoprolol sice účinkuje 24 hodin, ale vyšší TK v noci Vám nadále přetrvával. Přidání Prestaria výrazně snížilo TK, ale i puls, který musel být patrně pomalý i při samotném Bisoprololu Mylan, třeba zvážit snížení jeho dávky na ½ tbl. 1x denně ráno. Kombinace beta-blokátoru (Bisoprololu) s ACE-inhibitorem (Prestariem) patří ke kombinacím se slabším antihypertenzním účinkem, který se blíží účinku samotných jednotlivých léků, v tomto případě Prestariu. Je proto možné, že by stačilo brát samotné Prestarium i v menší (poloviční dávce) než teď. Pokud není nějaký další důvod pro použití beta-blokátoru Bisoprololu kromě snížení tlaku, je vhodnější kombinace Prestaria s lékem ze skupiny blokátorů kalciového kanálu.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1005  —  Kombinácia liekov na vysoký tlak [Simona, 26.04.2020]

Dobrý deň pán doktor,chcem sa spýtať na kombináciu liekov na vysoký tlak.Už 2 roky sa liečim na vysoký tlak,mala som Prestarium ale som po nich opuchla v tvári.Potom mi nasadili Gopten 0,5mg a pre zvýšený tep mi internistka dala Nebilet 5mg kde mi stačila 1/4tabl.Neskôr po roku to bolo málo tak mi dali Prestance Inovum ale išlo ma zadusiť,tak mi dali späť Gopten 2mg a Rivocor na tep.V súčastnej dobe mám vrchný tlak do 135 max.150niekedy ale spodný stále medzi 90 až 105. Tak mi dali ešte ráno ku Goptenu aj 1/2 Amlodipin ratiopharm 5mg. Neviem či to môžem uživať,lebo stále len tápaju čo mi zapasuje.Keďže idem asi do menopauzy tak to vysvetľujú tým,že to je hormonmy. K tomu ešte nešpecifikovaná alergia .Prosim viete mi poradiť čo uživať prípadne by som to predložila svojmu lekárovi čo by na to povedal?. Ďakujem za radu a tešim sa na odpoveď.

Lékař [29.04.2020]:

Dobrý den,
praxí potvrzené pravidlo je, že jedním z léků při použití kombinace 3 léků by mělo být diuretikum. Blížící se menopauza může vysvětlit poměrně rychlý vzestup tlaku, který, doufám, potvrdí metodicky správně provedené měření TK v domácím prostředí.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Nelze však vyloučit sekundární hypertenzi. Ta ke svému vyloučení/potvrzení vyžaduje specializované vyšetření, které provádějí specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na Slovensku pracují specialisté na hypertenzi v rámci fakultních nemocnic.

 

Dotaz č. 1004  —  Vysoký krevní tlak [Milena, 23.04.2020]

Dobrý den pane doktore, léčím se na vysoký tlak, moje lékařka odešla do důchodu dokud ordinovala užívala jsem Micardis 80 mg (1/2-0-1/2) Betaloc Zok 50 mg (1-0-0) a Rilmenidin Teva 1 mg (0-0-1). Nyní mi nový lékař změnil medikaci na: Micardis 80 mg 1-0-0. Micardis 40 mg 0-0-1 Betaloc Zok 25 mg 1-0-0. V případě zvýšení tlaku mám přidat ještě jeden Micardis 40 mg. Můj praktický lékař mi řekl, že s tím nesouhlasí, že Micardis 80 mg je maximální denní dávka. Trápí mě to, chtěla bych vědět, když budu brát zvýšené množství Micardisu, mohu mít nějaké problémy např. s ledvinami nebo játry? Pan doktor na interně tvrdí, že 160 mg telmisartanu není žádná neobvyklá dávka. Mohu mu důvěřovat ??? Děkuji za Vaši odpověď

Lékař [25.04.2020]:

Dobrý den,
obvyklá maximální dávka Micardisu je 80 mg za 24 hodin. Navíc další zvyšování vyšší dávky tlak jen málo dále snižuje -nepůsobí lineárně se zvyšující efekt na snížení TK. Pokud Vaše předchozí léčba vedla k normalizaci TK i tepu a současně jste ji dobře snášela, není důvod, proč v ní nepokračovat. Pokud by však tato léčba nebyla dostatečně účinná, je třeba zvážit přestavění kombinace léků.

Pokud není kromě hypertenze dalším důvodem pro použití Betaloku rychlý tep nebo slabší výkon srdce, lze použit lék s jiným mechanismem účinku. Navíc je tu pravidlo, že při použití kombinace tří léků by měl jeden z nich být diuretikum.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (druhý způsob měření) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1003  —  Hypertenze [Alena, 23.04.2020]

Dobrý den, léčím se s problémy bušení srdce lékem Concord. Poslední dobou se mi zvýšil krevní tlak a pociťuju to hlavně v noci když si lehnu. To mi začne hvízdat v uších, cítím srdeční tep a někdy mám i slabé chvění. Byl mi předepsán lék Lozap 50 mg, Citalopram 20 mg na uklidnění. Concor a Lozap beru večer, ale v současné době mi i přes medikaci stoupne tlak, když si lehnu. Noční tlak mám kolem 170/70 mg. Denní tlaky mám někdy i dost nízké. Pan doktor tvrdí, že krevní tlak mám dobrý, a že je můj vyšší tlak psychotického rázu a že si když tak mám vzít neurol -to mi ale nepomohlo. Nemám pocit, že bych byla jakkoli rozrušená. Je mi 73 let, jsem vdaná, spokojená a v pohodě. Žijeme na venkově, chodíme často na procházky do přírody, koronavir mě nestresuje, tak proč mě to tak v noci zlobí? Ještě jedna připomínka, mám doma starý balonkový tlakoměr a ten mi měří tlak vyšší než ten digitální. Děkuji za odpověď.

Lékař [25.04.2020]:

Dobrý den,
pokud jste si opakovaně měřila tlak v noci, když jste měla popisované obtíže a vyšší TK jste si naměřila, je třeba zvážit přidání dalších 50 mg Lozapu před uložením ke spánku. Pokud není TK před večerními léky vyšší, stačilo by patrně jen 25 mg Lozapu ke Concoru.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (druhý způsob měření) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 1002  —  Lieky [Katka, 23.04.2020]

Dobry den pan doktor, ako skuseneho kardiologa Vas velmi pekne prosim o radu v tomto zlozitom obdobi, ked sa neda chodit po lekaroch. Kardiologicka, ku ktorej mamina chodi s pacientami moc nekomunikuje, objednala ju az ku koncu maja na holter. Z urgentu jej kazali dat ho cim skor. Maminka 62rokov 58kg, ma od marca diagnostikovanu parox.fibrilaciu predsieni. Po akutnom ataku jej z urgentu nasadili na normalizovanie rytmusu rytmonorm 150mg, kt.jej pomohol na sinusovy rytmus cca do 8hodin. Rytmonorm 150mg uzivala 2tyzdne rano 1tbl.(potom jej bolo uz z neho velmi zle-musela ho vysadit) da sa napisat, ze zdr. stav bol pri uzivani skoro podobny ako teraz bez lieku co sa tyka arytmie. Mava nejake zakopnutia no nieje to take dlhe ako vtedy. Momentalne uziva rano Metoprolol rathiopharm 50mg s postupnym uvolnovanim, polovicu tabletky Cardilan, celu tbl. magnézia 500mg od Galvexu. Tlak sa upraví po užití na 120-130/80. Zhruba o 17. hodine má tlak opäť 140/85 alebo 90. Pulz má počas dňa od 55-65, večer 53 a keď sa zobudí v noci, tak niekedy 48/53. Ako kedy. Večer o 21. hodine užíva ešte polovicu tabletky Metoprololu čiže 25mg s postup.uvolnovanim, magnezium, a pol tbl Cardilan. Lekar z urgentu jej k Metoprololu na znizenie tlaku odporucil este pridat Prestarium 2,5mg rano koli tomu vyssiemu tlaku, kardiologicka zase Gopten 0,50mg. Pan doktor, podla Vas prosim ktory liek k tomu Metoprololu by mohol byt pre nu vhodnejsi skusit uzivat, Prestarium alebo Gopten, aj vzhladom na kombinaciu dvoch liekov na tlak, aby sa jej velmi neznizil? Dakujem Vam velmi pekne za radu, vazim si to s pozdravom Katka

Lékař [25.04.2020]:

Dobrý den,
pokud jsem dobře rozuměl, fibrilace síní se opět vrátila. Krevní tlak se při této arytmii obtížně měří. Spíše se stanovuje rozmezí tlaku a tepu o něco lépe auskultačně (lékař pomocí fonendoskopu), hůře oscilometricky (obvyklé digitální tonometry). Metoprolol zpomaluje odpověď komor při fibrilaci síní, možná až příliš. Tlak mohl být u lékaře zvýšený při stresu, takže objektivnější hodnoty jsou zjištěné doma, které jsou přiměřené a nevyžadují podání dalšího léku (Prestarium nebo Gopten). Podle TK by některý šel opatrně přidat v malé dávce. Lze odhadovat, že 2,5 mg Prestaria účinkem odpovídá cca 2 mg Goptenu. Nouzově lze tabletu dále dělit nožem.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne (druhý způsob měření) zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem než Vás pošle na plánované 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

 

Dotaz č. 1001  —  Vysoký tlak v souvislosti s nízkým TSH [Josefka, 22.04.2020]

Dobrý den, jsem 6 let po úplném odstranění štítné žlázy /studené uzly/, užívala jsem euthyrox 75 5x týdně a 88 euthyrox 2x týdně. V létě jen 75. Po operaci mně byl pro občasné klepotání srdíčka a vyšší tlak/občas 170/ nasazen Nebilet půlka. Teď se mně v průběhu posledního půl roku začal objevovat večer při usínání vysoký tlak i nad 200/100. Když došlo k takto vysokému tlaku, opakovaně ob jeden den byla jsem hospitalizována. Byla zjištěna nízká hodnota TSH, tak po konzultaci s endokrinologem mně Euthyrox byl vysazen na 5 dní. A dávka euthyroxu byla znovu určená na 75 každý den. Hodnota draslíku opakovaně nízká , nyní byla hodnota 3.4./mám dráždivý trakčník/. Echo srdce v pořádku i sono ledvin a rentgen plic. Holtr tlakový průměrný denní tlak 134/72, noční 114/60.Mohl být výkyv v hodnotách tlaku způsoben nízkým THS ? Pan doktor mně tvrdí, že pokud ten tlak není vysoký každý den, tak tlak 220 není vysoký tlak. Při takto vysokém tlaku mně klepotá srdíčko, a mám vnitřní třes v břiše/jaký jsem měla těsně po operaci štítné žlázy, kdy mně hned doplňovali draslík/, je mně na zvracení a mám bolesti hlavy v temeni. Nyní po propuštění z nemocnice jsem měla tlak spíše nižší někdy i 104/55, jen jednou mně tlak vyskočil na 170/90. V nemocnici nastaven Nebilet na celý, ale nemohla jsem užívat. Dále bylo nasazeno Prestárium Neo 5 mg,užívala jsem v nemocnici asi 3 dny. Doma jsem zjistila, že patří do skupiny léků ACE a ukončila jsem užívání. Dle předsedy anesteziologické komory ČR léky ACE jsou nebezpečné při nemoci koronavir. Z důvodu výsledků tl. Holtru a nižších tlakových hodnot byla internistou znovu naordinována půlku Nebiletu. Může dojit k úpravě tlaku, když došlo ke snížení dávky Euthyroxu nebo v čem ještě může být příčina takto vysokého tlaku. Děkuji za odpověď .

Lékař [25.04.2020]:

Dobrý den,
z Vašeho líčení vyplývá, že jste si ACE-inhibitor Prestarium Neo vysadila sama, aniž byste měla koronavirovou infekci. Evropská i Česká společnost pro hypertenzi vydaly prohlášení, které přikládám ke své odpovědi. Léčba hypertenze byla při holterovském monitorování TK dobře nastavená. Srdeční frekvenci neuvádíte. Nízký TSH byl zpětnovazebním důsledkem předávkování Euthyroxem. Euthyrox dle podrobných informací o léku nemá jako nežádoucí účinek uvedené zvýšení TK. Euthyrox ani nesnižuje účínek antihypertenzív.

K otázce vyššího rizika používání ACE-inhibitorů nebo sartanů pro hypotetickou interferenci se vstupem koronaviru do buněk vydala Evropská společnost pro hypertenzi (ESH) prohlášení. V současné době nejsou jasné důkazy z velkých studií, že uvedené léky zhoršují průběh koronavirové nákazy a není tedy důvod k výměně těchto léků za léky z jiných lékových skupin. Hodnocení navíc komplikuje fakt, že hypertonici jsou starší lidé s dalšími chorobami, které samy o sobě predisponují k horšímu průběhu koronavirové infekce. Podobné je to u pacientů v sekundární prevenci (po srdečním infarktu nebo mozkové cévní příhodě) nebo při srdečním selhání, kde se tyto léky také užívají.
U nakažených pacientů s těžšími příznaky se má dle ESH individuálně posoudit, zda lék ponechat nebo nahradit jiným antihypertenzívem.

K záležitosti dodávám, že před léty vzniklo podezření, že užívání blokátorů kalciových kanálů zvyšuje u hypertoniků výskyt rakoviny. Velké, metodicky správně uspořádané studie to neprokázaly.
Podobně v minulém roce vzniklo podezření, že starý lék ze skupiny diuretik při dlouhodobém užívání zvyšuje výskyt nezhoubných kožních nádorů. Velké studie ukázaly jen zcela minimální zvýšení rizika a lék se nezakázal.
Vzhledem ke složité problematice, kterou nevyřešily ani opakované hospitalizace, doporučuji se obrátit na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 1000  —  Valdoxan a krvný tlak [edo, 22.04.2020]

Dobrý deň. mám 59 rokov, celý život som nemal problémy s krvným tlakom, asi pred dvoma rokmi mi psychiatrička začala predpisovaž Valdoxan na lepší spánok. Následne som sa o pol roka začal liečiť na vyšší TK /u mna je to vždy max 150/100, užívam Vidonorm, tlak sa mi upravil....pred mesiacom, kvôli väčším stresom mi psychiatrička predpísala zvýšiť valdoxan na 1 a pol tablety a následne sa mi zasa zvýšil TK. Chcem sa spýtať či nemáte skúsenosti, či môže ovplyvnovať Valdoxan TK, nakolko v jeho letáku je písané, že nemá vplyv na TK. Ak by mal Valdoxan zvyšovať TK, tak by stálo za uváženie zmeniť ho za iný, ako užívať ho a následne na to aj lieky na TK. Dakujem za odpoved

Lékař [25.04.2020]:

Dobrý den,
není jisté, že se vliv stresů na zvýšení TK zvýšením dávky Valdoxanu dostatečně utlumil. Nežádoucí účinky spojené se zvýšením dávky Valdoxanu neuvádíte. Ty by mohly působit jako stresor zvyšující TK. Je třeba zvážit dávku Valdoxanu na předchozí úroveň, event. ovlivnit poruchu spánku jinou léčbou.

Dotaz č. 999  —  Pri prudsom vystreti, sa mi toci hlava [Tommy, 21.04.2020]

Asi 5 rokov beriem lieky na TK / teraz som naval 130-140/70-80 uz asi 4 dni mavam rano125-135/ 55-60. No poobede napr.dnes 109/57. Ale aj 112/57 ci 120/59. Co s tym?? Dakujem. M R

Lékař [25.04.2020]:

Dobrý den,
jednotlivé hodnoty TK, pokud nejsou extrémní, u kterých je třebat hledat příčinu, nemají pro posouzení hypertenze význam. Předpokladem pro vyhodnocení situace je metodicky správné měření v domácím prostředí včetně měření vsedě a následném měření vstoje. Pokud se léčba neměnila včetně léčby jiných chorob, která by mohla s léčbou hypertenze interferovat (hypnotika, uklidňující léky), včetně režimových parametrů (hmotnost, solení, pohybová aktivita, stresy), je třeba k nalezení příčiny provést komplexní vyšetření.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 998  —  Tep [Smiely, 21.04.2020]

Dobry den, Chtěla bych se Vás zeptat, zda je normální tep 120 a 130tepu za minutu při domácích aktivitách, jako je myti nádobí a veseni prádla? Je mi 25 let a jsem nachylnejsi k prožívání stresu. Jsem přes měsíc doma, protože pracují v OC a během pandemie koronaviru je OC uzavřeno. Behem této pandemie jsem více vystresovana, než dříve, i kdyz stres je u mne denní šálek čaje i pred touto pandemii. Při pohybu doma mi fitness naramek nekolikrat během dne nameri okolo 100tepu i více. Maximálně jsem měla 130. Mouna je to stresem, ale cítím tlouct srdce a někdy takový tlak nebo pichnuti. Předem děkuji za odpověď a uklidnění.

Lékař [24.04.2020]:

Dobrý den,
asi nevíte, jak rychlý tep jste mívala dříve. Býval výrazně rychlejší u lékaře než doma? Pokud umíte nebo se naučíte si měřit tep, můžete ho snadno porovnat s tepem, který Vám ukazuje náramek. Tep lze měřit na různých tepnách, např. na radiální tepně, kterou vyhmatáme na palcové straně předloktí s dlaní nahoru 2 – 3 prsty (ne samotným palcem!).
Nemám zkušenosti s náramkem Xiaomi čtvrté generace, ale dřívější druhé generace, Mření tepové frekvence bylo značně nepřesné, zatížené artefakty, což bylo vidět po přenesení dat do PC. Tepová frekvence se často pohyboval kolem 100/min.

Dotaz č. 997  —  Pískanie v hlave, uchu [Mariana, 21.04.2020]

Dobrý večer, chcem sa opýtať, užívala Bisomyl combi 5mg 1tabletu ráno a 1/2 tablety Amlodipin 5mg vecer. Už druhý mesiac mi lekárka kvôli zvýšenému spodnemu tlaku(90-94) zmenila Bisomyl combi na 10mg (1 tableta ráno) a 1/2 tablety Amlodipin 5 mg večer. Mohla mi táto zmena vyvolať pískanie v uchu, hlave, budenie v noci, bolesť hlavy, závraty? Tinitus mam už viac rokov ale nikdy nebol taký, že by som ho vnímala cez deň a nemohla pren späť. Ďakujem za odpoveď

Lékař [24.04.2020]:

Dobrý den,
popisované obtíže jsou i možné nežádoucí účinky uvedené v informačním materiálu o beta-blokátoru bisoprololu. Často se výskyt a intenzita nežádoucích účinků zvyšuje se zvyšující se dávkou léků. Zkuste se přechodně vrátit k původní dávce Bisomylu. Pokud obtíže ustoupí, jde o nežádoucí účinek léku. Podle měření TK se ukáže, zda bude třeba chybějící antihypertenzní účinek vyšší dávky bisoprololu nahradit přidáním dalšího léku.
Měřením TK v domácím prostředí (bez efektu bílého pláště) můžete třeba prokázat, že Vám původní nižší medikace stačí. V ordinaci je TK obvykle falešně vyšší.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 996  —  [Vasek, 20.04.2020]

Muze zpuspbit lek nitresan 20 mg po požití při vysokem tlaku zvyseni tepu až na 160/min

Lékař [24.04.2020]:

Dobrý den,
jde o dotaz, který by měl být adresovaný ošetřujícímu lékaři, který Nitresan nasadil a zná veškerý kontext – jiné choroby, jiné léky, trvání léčby Nitresanem, trvání rychlého tepu apod.
Má-li má odpověď pro Vás znamenat zhodnocení situace lékařem (byť z uvedených důvodů nejisté), zda se máte odebrat či neodebrat k ošetřujícímu lékaři nebo ho alespoň ho telefonicky konzultovat, radím Vám se obrátit bez odkladů na příjem interního nebo ještě lépe kardiologického oddělení nemocnice. Zvýšení tepu na 160/min. po požití 20 mg Nitresanu je příliš vysoké, jeho delší trvání je pro srdce zatěžující a je třeba vyloučit/potvrdit arytmii jiného původu a podle EKG nálezu léčit.
Cílem práce poradny je nasměrování k řešení převážně chronických obtíží tazatele.

Dotaz č. 995  —  [Vasek, 20.04.2020]

Za jak dlouho po pziti působí lek nitresan20 mg

Lékař [24.04.2020]:

Dobrý den,
Nitresan 20 začne působit asi za hodinu po požití. Jeho účinek trvá 24 hodin, i když účinku s časem ubývá, tak jako u ostatních dlouhodobě účinných léků.

Dotaz č. 994  —  Problémy s krvným tlakom [Katarina, 20.04.2020]

Dobry den, mam 43 . Na tlak sa liecim asi 5 rokov, chcem sa spýtať už mesiac beriem lieky na vysoky tlak Nebitrix 5 mg pol rano , Ebrantil 30 vecer ...dovtedy bolo všetko v poriadku a po tomto mesiaci mi po podaní liekov prišlo zle, musela som si až ľahnúť. A odvtedy už to trvá asi týždeň sa stále necítim dobre..liečim sa aj na stitnu zlazu beriem L Thyroxin 75, a tiež na depresiu FRONTIN 0,25 a Eliceu 10 mg...hocikedy cez deň mi príde nevoľno musím si ľahnúť, potom prelezim aj pol dna a kedze mam male dieta nemozem byt takto na tom stale.v noci zle spacak, tlak mávam od tých 120- 140/ 80-95...predtým som na tlak užívala Amlessu5 mg, a Indap2,5 mg rano...s týmito liekmi som problém nemala ale na kontrole u lekárky internistky som mala zvýšený tlak tak mi ich zmenila..neviem čo mám teraz robiť, pretože internistka nepracuje, môj obvodny tiež je chorý, nemám sa s kym poradiť že čo mám robiť, či mám sa vrátiť k užívaniu liekov predtým čo som brala, alebo čo mám robiť...myslím si že po týchto liekoch mi ten tlak neklesa skôr naopak...prosím poraďte mi čo mám robiť, už som z toho zúfalá...

Lékař [23.04.2020]:

Dobrý den,
popisované obtíže odpovídají možným nežádoucím účinkům obou léků. Pokud jde o nežádoucí účinky, čekal bych, že se spíš projeví dříve než po měsíci užívání léků. Není jasné, zda obtíže jsou v průběhu dne stejné nebo se zeslabují v posledních hodinách před podáním jejich další dávky, a jak se chová v průběhu dne krevní tlak. Nelze vyloučit, že příznaky mohou patřit k nějaké dosud neidentifikované chorobě. V současné situaci bude nejjednodušší se alespoň několik dní měřit při současné léčbě a pak se vrátit ke staré léčbě a měřit TK v týdenním cyklu. Obtíže připisované novým lékům by měly při staré léčbě ustoupit.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 992  —  [Aleš, 19.04.2020]

Dobrý den pane doktore, užíval jsem více než 10 let pravidelně 1x ráno Prestarium Neo Combi 10/2,5 mg, které na mne nemělo -pocitově- negativní účinky, např. rekre-sporty, řízení auta, hraní na hudební nástroj a zpěv. Vše OK. Po přestěhování a odchodu do důchodu jsem se zaregistroval u nového lékaře a ten mi na moje postěžování na doplatek, doporučil lék Perinpa 8/2,5 mg. s tím, že tento lék obsahuje stejné množství stejného léčiva jako je Prestarium, a je bez doplatku. Zatím jej užívám asi rok a zatím necítím nějakou výrazně negativní změnu. Srovnáním informací obou léků v příbalových letácích jsem nic nezaznamenal, ale nemám jako jedinec k dispozici srovnatelné praktické informace od více pacientů, které by mohl mít lékař, který se jako Vy specializuje na léčení VT. Dovoluji si Vás proto poprosit o zhodnocení případných rozdílů u léku Perinpa, které se mohou projevit v delší době. Děkuji za Vaši odpověd. Je mi 70 let a žiji sám, nedaleko mám syna s rodinou. Neměl bych nárok po dosažení 70 let na bezplatný recept nebo příp. slevu ?

Lékař [22.04.2020]:

Dobrý den,
Váš lékař má pravdu. Rozdíl mezi léky spočívá v tom, že Prestarium Neo Combi je originální lék a Perinpa je jedna z kopií, které začalo vyrábět několik farmaceutických firem po skončení patentu. Perinpu vyrábí německá firma Ratiopharm. Perinpu snášíte stejně dobře jako dříve originální Presdtarium.
Účínek si můžete porovnat pomocí domácího měření TK. Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Pokud berete více léků na různé choroby, dostávají senioři od zdrav. pojišťovny zpět peníze překračující roční limit 500,- Kč za doplatky za některé léky.

Dotaz č. 991  —  Prestarium neo - vedlejší účinky [Stanislav, 19.04.2020]

Dobrý den pane doktore, předem se omlouvám za možná banální dotaz. Můj obvodní lékař mi předepsal Prestarium neo 2,5 mg. Míval jsem mírně vyšší tlak (140-150/95) a teď ho mám celkem v normě (125/85). Lék beru víc než půl roku a občas, asi jednou za 2 dny mívám krátkodobý intenzívní suchý kašel. Pak zase 2 až 3 dny vůbec nic. Je to důvod pro změnu léku? Také mě trápí trochu dušnost, ale to i v minulosti před užíváním léku. Je mi 59 let, žiji zdravě a sportuji. Děkuji za odpověď.

Lékař [22.04.2020]:

Dobrý den,
suchý kašel je zřejmě nežádoucí účinek Prestaria, který je celkem intenzívní a vyskytuje se poměrně často. Prestarium lze zkusit vyměnit za některý lék ze skupiny sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 990  —  Kombinace léků [roman, 18.04.2020]

Dobrý den,beru Nebivolol Sandoz 5 mg ráno a carzap 8 mg půl tablety ráno.Lze si vzít odpoledne nebo večer doplňěk stravy na zlepšení erekce Erectafit.Jiné léky neberu Je mi 50 let.Díky za odpověď.

Lékař [22.04.2020]:

Dobrý den,

i při používání potravinového doplňku je třeba se řídit návodem. Erectavit se má brát hodinu před plánovaným pohlavním stykem, takže jeho užití odpoledne by bylo možná poněkud předčasné, i když v době nouzového stavu při koronavirové pandemii …. Zřejmě nebude vadit kombinace Erectavitu s uvedenými antihypertenzívy. Pro jistotu se ještě zeptejte v lékárně. Lék typu Viagry s garantovaným účinkem lze brát dohromady s Nebivololem a Carzapem. Mohl byste porovnat účinek léku a Erectavitu. Spolehlivý lék by při množstevní slevě nemusel nakonec vyjít tak draho.                          

Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku), odkud jsem použil informace do následujícího přehledu:

 

LÉK

Posuzování a schvalování léčivých přípravků v ČR je v kompetenci Státního ústavu při kontrolu léčiv (SÚKL).

Hodnocena je jakost, bezpečnost a účinnost přípravku ve vymezených léčebných léčebných či preventivních indikacích.

Bezpečnost léčivých přípravků je pravidelně sledovaná a vyhodnocovaná po celou dobu, kdy je léčivý přípravek uváděn do oběhu.

Má SÚKL kód.

POTRAVINOVÝ DOPLNĚK

Posuzování a schvalování doplňků stravy je v kompetenci Ministerstva zemědělství ČR. 

Hodnocena je pouze jejich zdravotní nezávadnost, což znamená, že jejich dlouhodobé užívání by nemělo vést k poškození zdraví.

Doplňky stravy nejsou určeny k léčbě či prevenci (předcházení) onemocnění.

Nemá SÚKL kód.

 

Dotaz č. 989  —  Lieky [Katka, 17.04.2020]

Dobry den, pán doktor, prosím Vás, je nejaky rozdiel medzi liekom Metoprolol(rathiopharm) a Betalocom? Doktor mi zmenil liek Metoprolol na Betaloc ZAK preto sa pýtam. Este Vás poprosím je rozdiel v lieku Prestarium a Gopten? Ďakujem

Lékař [21.04.2020]:

Dobrý den,
lék Metoprolol, který obsahuje metoprolol tartarát má kratší účinek, takže se musí podávat obvykle 2x denně. Metoprolol sukcinát má dlouhodobý účinek, takže ho lze podávat 1x denně. Betaloc ZOK je metoprolol v tabletě s prodlouženým uvolňováním, takže ho lze podávat 1x denně.

Prestarium (perindopril) a Gopten (trandolapril) patří do skupiny ACE-inhibitorů. Mají stejný mechanismus účinku, ale liší se některými vlastnostmi, protože jsou to chemicky odlišné látky

Dotaz č. 988  —  Vysoký tlak [Zuzana, 17.04.2020]

Ráno beru Zorem 5 mg 146/97/61, po dvou hodinách užití se tlak zvedne ještě víc 159/102/65, jakoby přestal fungovat-vezmu Tezeo 80 mg, sníží se na 133/93 v 14 h beru cint 0,2 a večer cint 0,2. Po celý den je spodní nad 90. Ráno mám zas 169/101/66 a takhle už je to více než měsíc. Zkoušeli jsme i jiné prášky, ale tělo chce stále jen Zorem, jinak tlak lítá ještě výš. Ranní měření 4 dny předtím: 157/102, 150/103, 166/103, 150/98. Můžete poradit? Ročník 1957. Děkuji

Lékař [21.04.2020]:

Dobrý den,
obvykle se respektuje pravidlo, že při léčbě kombinací tří antihypertenzív má být jeden z léků diuretikum (méně nebo více močobudný lék), např. Indapamid PMCS 2,5 mg ¼ až ½ tbl. Píšete, že se zkoušely i jiné léky, které byly neúčinné, ale zřejmě jste je snášela dobře. Píšete, že tělo chce stále jen Zorem. Přesto se zkoušela pouze dávka 5 mg za 24 hodin. Dobře nastavená léba by měla normalizovat TK ideálně po dobu celých 24 hodin. Vzhledem k tomu, že míváte vyšší TK ráno, je třeba zvážit posílení léků podávaných večer. Obvykle stačí podávat léky ráno a večer, výjimečně častěji.

Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 987  —  Lozap H a koronavir [Jitka, 16.04.2020]

Dobrý den, užívám Lozap H 50mg/12,5mg. 1 tabletku denně. Jaké je riziko při nákaze koronavirem/ v souvislosti s řešením otázky ACE blokátory Sartany u tohoto přípravku? Jedná se o riziko? Pracuji jako učitel, 57let. Děkuji

Lékař [21.04.2020]:

Dobrý den,
k otázce vyššího rizika používání ACE-inhibitorů nebo sartanů pro hypotetickou interferenci se vstupem koronaviru do buněk vydala Evropská společnost pro hypertenzi (ESH) prohlášení. V současné době nejsou jasné důkazy z velkých studií, že uvedené léky zhoršují průběh koronavirové nákazy a není tedy důvod k výměně těchto léků za léky z jiných lékových skupin. Hodnocení navíc komplikuje fakt, že hypertonici jsou starší lidé s dalšími chorobami, které samy o sobě predisponují k horšímu průběhu koronavirové infekce. Podobné je to u pacientů v sekundární prevenci (po srdečním infarktu nebo mozkové cévní příhodě) nebo při srdečním selhání, kde se tyto léky také užívají.
U nakažených pacientů s těžšími příznaky se má dle ESH individuálně posoudit, zda lék ponechat nebo nahradit jiným antihypertenzívem.

K záležitosti dodávám, že před léty vzniklo podezření, že užívání blokátorů kalciových kanálů zvyšuje u hypertoniků výskyt rakoviny. Velké, metodicky správně uspořádané studie to neprokázaly.
Podobně v minulém roce vzniklo podezření, že starý lék ze skupiny diuretik při dlouhodobém užívání zvyšuje výskyt nezhoubných kožních nádorů. Velké studie ukázaly jen zcela minimální zvýšení rizika a lék se nezakázal.

 

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce