Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 50231

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (1904x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Jméno a příjmení nebo přezdívka:*
(bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím zatrhněte:
(ochrana proti Spamu)
 

Dotaz č. 325  —  Prenessa + Lenzetto [dada, 23.07.2017]

Dotaz na výše uvedené složky , zda se můžou brát spolu. od dubna tak 1x měsíčně mám vysoký krevní tlak 170-90, ztrácím se a spotím se .vždy zajedu do nemocnice dají mi injekci a zase funguji. teď mi dali práška na regulaci tlaku Prenessa, Ale zároveň beru sprey Lenzeto na menopausu. Mám 63 let. děkuji za odpověď Dagmar

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 324  —  Záměna léku na VT [Miroslav Šlanc, 22.07.2017]

Dobrý den, lékař mi předepsal léky na vysoký tlak Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg (1 tableta ráno) a Prestarium Neo 5 mg (1 tableta večer). V lékárně manželce místo předepsaných léků, vydali Perindopril Mylan 4 mg a Perinpa 4 mg/1,25 mg. V nejbližší době nemám možnost kontaktovat svého lékaře a tak prosím o informaci, zda tyto léky mohou nahradit léky předepsané, které užívám dlouhodobě. Děkuji s pozdravem M. Šlanc  - narozen 1. 2. 1941

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 323  —  Léky na hypertenzi [Vasek, 21.07.2017]

Dobrý den, trpím hypertenzí už 15let a pravidelně navštěvuji praktickou lékařku. Nyní asi 2roky beru Nebivolol 5mg 1x ráno, a Triplixam 10mg/2,5mg/5mg 1x ráno. Slyšel jsem, že tyto léky se nedoporučují pacientům starším 70let. Je to prosím pravda? Letos mi bude 72let. Děkuji za odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 322  —  Fibrilace [marie, 20.07.2017]

Dobrý den, k spomalení srdeční frekvence kardiolog předepsal Talliton 12,5 -2x denně,kromě toho digoxin 3x týdně a Pradaxa a léky na tlak . Tep tahle dávka zřejmě neudrží a odpoledne tep stoupne na 113- 116 ,po námaze i 120. Taky ráno před léky 112 -115.Na tomto dávkování je 14 dnů (předtím Isoptin).Myslíte že se to ještě upraví anebo je nutno přidat třeba půlku 6,25 mg.Jinak maminka problém se zadýchavaním nemá ,ale srdce to asi vyčerpává. Tlakoměr samozřejmě každé měření ukazuje arytmii a navíc dost často nezměří tlak musí se měřit víckrát a ukazuje E4.Je to cévama ? děkuji moc za váš čas.mz

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 321  —  [Dagmar, 12.07.2017]

Dobrý den, pane doktore, můj přítel byl hospitalizován na interně, protože mu masivně tekla z nosu krev/bere Eliquis/, měl vysoký tlak několik dní.......Nicméně tlak mu kontrolují, ale tvrdí, že ten spodní mu nejde změřit. Má 66 let, je diabetik , má perzistentní fibrilaci síní, je 7 týdnů po operaci prostaty, a 4 měsíce po tep kolene. Prosím o Váš názor, jestli je to možné a proč? Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Dagmar

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 320  —  Kolísavý tlak [Andrea, 11.07.2017]

Dobrý den, je mi 40 let a s kolísavým tlakem se léčím necelé 2 roky. Chodím na pravidelné kontroly měření tlaku . Beru Tenaxium. V poslední době se spodní tlak drží na 100 a více. Málo kdy mám pod 95. Horní tlak od 135 do 147. Stává se mi 2x do měsíce, že cítím jak si mi zvedá tlak, hučí mi v uších a bolí mě celá hlava. Srdce mi rychle buší,nemůžu dýchat natož mluvit, z ničeho nic mi tečou slzy. Nemůžu to ovlivnit. Tento stav trvá i půl hodiny. Když to přejde, cítím se hrozně vyčerpáná. Prosím o radu. Děkuji

Lékař [23.07.2017]:

Dobrý den,

zdá se, že všechny naměřené hodnoty TK jsou zvýšené, tj. léčba jedním lékem je nedostatečná. Bylo by dobré znát hodnoty TK a pulsu při Vašich obtížích cca 2x měsíčně. Mimo tato období ani při nejvyšších hodnotách TK zřejmě žádné obtíže nemáte. Popsané obtíže nebo alespoň některé z nich by mohly souviset s výrazně vyššími hodnotami TK a tepu. Mohlo by však jít také o přechodnou arytmii s rychlou srdeční akcí (je pravidelná?) a TK může být proti obvyklé situaci i snížený.

Vyloučení nebo potvrzení záchvatovité hypertenze vyžaduje specializované vyšetření, nejlépe u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. V případě negativního výsledku je třeba objektivizovat arytmii.

Dotaz č. 319  —  Vysazeni Prestance [Renata Blahova, 11.07.2017]

Dobry den, lecim se od unora s  vysokym tlakem. Uzivam PRESTANCE 10mg/5mg 1 tbl.denne. Chceme se s manzelem pokusim o miminko , misto Prestance mi lekarka nasadila dopegyt. Je mozne ihned po vysazeni Prestance zacit pracovat na otehotneni, nebo je nutne po vysazeni nejakou dobu pockat ? Dekuji za odpoved

Lékař [14.07.2017]:

Dobrý den,
tipoval bych, že Prestance (fixní dvojkombinace léků) je silnější než Dopegyt, který samotný nejspíš nebude k normalizaci Vašeho tlaku dostačovat. Výběr léků do kombinace je v těhotenství přece jenom omezený ve srovnání s léčbou mimo graviditu. Také nevím, zda se u Vás hypertenze vyvinula relativně rychle nebo jste ji měla delší dobu a TK se léta nekontroloval. Zvláště ve Vašem případě by bylo vhodné před uvažovaným těhotenstvím vyloučit tzv. sekundární hypertenzi – viz odpověď na dotaz č. 285.
K tomu je třeba specializované vyšetření, které Vám nejspíše provedou specialisté na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 318  —  Změna léků na vysoký tlak [Václav, 11.07.2017]

Dobrý den, V dubnu 2016 mi byly zaměněny léky ( Prestarium Neo + Plendil ) za Triplixam ( 5/1,25/5 ). Koncem roku jsem začal pociťovat bolesti spodní klenby nohou až brnění v prstech, po kontrolním vyšetření neurologa a následné laboratoři zjištěna vyšší koncentrace kyseliny močové ( 536 ) a lehké zvýšení celkové bílkoviny. V příbalovém letáku k léku Triplixam jsem v možných nežádoucích účincích ( méně časté - jeden ze sta pacientů ) objevil m.j „svědění rukou, kotníků nebo plosek nohou, zvýšení hladiny kreatitinu a močoviny v krvi“ ). Snažím se najít příčinu změny, nikoli řešit následek dalšími léky. Domníváte se, že by uvedený stav mohl být způsoben změnou výše uvedené medikace ?. Uvažuji o požádání navrácení původních léků alespoň pro porovnání. Děkuji za Váš názor Václav

Lékař [17.07.2017]:

Dobrý den,

změnou léků se u Vás neměnil pouze jeden lék, ale dva léky. Ve fixní trojkombinaci Triplixam máte navíc indapamid a místo dosud užívaného kalciového antagonisty felodipinu (Plendil) příbuzný lék amlodipin, který může působit popisované nežádoucí účinky častěji než indapamid. Za zvýšení koncentrace kys. močové je zodpovědný indapamid. Návrat k předchozí léčbě je logický, protože jste ji dobře snášel. Možná by šlo ještě zvýšit dávku použitých léků. Pokud ne, lze zkusit do kombinace přidat poloviční dávku indapamidu 0,625 mg. Pokud se dostaví některý z popisovaných nežádoucích účinků, je třeba indapamid vysadit a zkusit některý příbuzný lék. 


 

Dotaz č. 317  —  Prášky na vysoký krevní tlak a bost nohou [MODŘENKA, 11.07.2017]

Dobrý den. Lékař mi pro úpravu krevního tlaku přidal k Lusopressu 1/2- 0 -1/2 Irbesartan Actavis 150mg 1 -0 -1 a po cca 2 měsících ještě Rilmenidin Teva 1 mg 0- 0 -1 . Tlak má spíše nižší do 120 / 75 . Je mi 72 let a cca za měsíc po nasazení Rilmenidinu mě začali od rána bolet nohy od kolen dolů, hlavně holeně a později se přidají i kolena. Omezuje mi to při chůzi. Mám sice polyneuropatii dolních končetin -nezjištěná příčina , ale před těmi novými prášky, jsem problémy s bolestmi nohou neměl. Mám prosím požádat svého lékaře o změnu medikace. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Vít Modrák

Lékař [13.07.2017]:

Dobrý den,

popisované obtíže může působit Rilmenidin Teva (nežádoucí účinek), jejich výskyt v čase od přidání Rilmenidinu k ostatní léčbě tomu také nasvědčuje, pokud se v té době současně nezahájila léčba ještě nějakým dalším lékem. Pokud je udávaná hodnota TK průměrnou hodnotou z více měření v ordinaci lékaře, je relativně nízká a doma díky efektu bílého pláště zřejmě ještě nižší. Nízký TK by se mohl podílet na obtížích, které by se tak mohly manifestovat při zhoršeném prokrvení dolních končetin (po zastavení nebo v klidu asi nejsou).

Při výměně Rilmenidinu za lék s jiným mechanismem účinku a při trvání obtíží je třeba provést cyklus domácího měření TK k objektivnímu posouzení event. nepřiměřeného snížení TK léky -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Nejpřesnější je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které lze objednat prostřednictvím praktického lékaře.

 

Dotaz č. 316  —  Thanks [ronrogers, 10.07.2017]

Wow!Its very helpful blog for us.Its a discussion about High Blood Pressure.Thanks a lot for sharing this.Essay writing is quite a challenging task, you should understand how important your essay grade is. For that Students need help getting a paper written or polished.We mostly focus on how to get our teacher’s approval. When you focus on external approval it not only makes writing much less fun, it also makes it significantly harder.Visit https://www.essayguardian.com/

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 315  —  Léky [Miloš Kaňovský, 03.07.2017]

Můj lékař má týden dovolenou a právě mně došli léky prestárium neo combi, vadí když je nebudu týden brát?

Lékař [03.07.2017]:

Dobrý den,

nevím, v jaké dávce Prestarium Neo Combi užíváte ani zda při této léčbě je Váš TK léčbou normalizovaný. Těžko se dá odhadnout, zda po vysazení léčby Váš TK během několika dní nedosáhne nebezpečných hodnot -TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší. Navíc nemáte tonometr, abyste si mohl TK kontrolovat a v případě vzestupu TK si včas nakonec lék obstarat.

Lékaři se v době dovolených obvykle zastupují. Pokud nemáte tuto možnost, v lékárně, kam většinou chodíte, by nejspíše byli ochotni Vám vydat jedno balení léku po složení hotovosti převyšující cenu léku a počkat na pozdější dodání receptu.

A pro příště je vhodné si zvláště před obdobím dovolených vytvářet rezervu léků asi na dobu jednoho měsíce.

 

Dotaz č. 314  —  Dodtaek Vysoký tlak, léky nezabírají [Richard1955, 29.06.2017]

Dodatek k předešlému dotazu. Prosím o Váš názor, radu. Přístup ošetřující lékařky se mi zdá poněkud laxní. Děkuji.

Lékař [02.07.2017]:

Viz odpověď na předešlou otázku.

Dotaz č. 313  —  Vysoký tlak, léky nezabírají [Richard1955, 29.06.2017]

Dobrý den. Manžel roční 1955 má vysoký tlak. Užíval 2 týdny Prenesa 4mg, pak dva týdny Prenese 8mg. Nyní léčba změněna -3. den má Viacoram 3,5/2,5 mg 1-0-0 tbl. Tk ráno ca. 155/120, poledne 150/110, večer 145/115. Na kontrolu má jít za 2 týdny.......

Lékař [02.07.2017]:

Dobrý den,

předpokládám, že TK v ordinaci byl minimálně stejný nebo ještě vyšší. Uváděné hodnoty TK jsou patrně průměrem více hodnot TK naměřených doma. Je třeba metodicky správně měřit TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Zlatým standardem měření TK mimo ordinaci (eliminované falešné zvýšení TK v důsledku efektu bílého pláště) je 24hodinové monitorování TK, které navíc poskytuje měření TK v noci, lze realizovat prostřednictvím praktického lékaře.

Hledání vhodné léčby, která normalizuje nebo alespoň výrazně snižuje TK, může být někdy obtížné. Pokud se doma opakovaně naměří hodnoty vrchního TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší spodního TK, je třeba bezodkladně TK snížit podáním léku typu Tensiominu s rychlým nástupem účinku a krátkým několikahodinovým účinkem. V takovém případě je třeba kontaktovat lékaře dříve s vytištěným záznamem domácího měření TK. Pravidelnou léčbu postupně upravovanou lékařem lze při zjištěných vysokých hodnotách TK doplnit navíc podaným Tensiominem.


Určitého snížení TK lze dosáhnout při použití event. rezerv ve faktorech zdravého životního stylu. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 312  —  [Pavlína, 27.06.2017]

Dobrý den,mela bych na Vas také dotaz po vyšetření na kardiologii mám v závěru napsáno ,,Sin.tachykardie,mírná art.hypertenze,,dostala jsem lék Atenobene50mg,ale nic mi nebylo vysvětleno proto prosím o vysvětlení teto diagnózy a Vašeho názoru na léčbu .Moc děkuji

Lékař [29.06.2017]:

Dobrý den,

jde o zrychlenou srdeční akci a mírně zvýšený krevní tlak. Pokud nebyla zjištěna jiná příčina sinusové tachykardie, může být její přítomnost součástí efektu bílého pláště. V tom případě by byla srdeční frekvence doma nižší. Pokud by byla doma zhruba stejná a byly vyloučeny jiné její příčiny, byla by jen výrazem sklonu k rychlé srdeční akci. Uvedená léčba snižuje jak krevní tlak, tak i srdeční akci. Srdeční akce by neměla klesat pod 60 tepů/min.

Efekt léčby lze posoudit 24hodinovým ambulantním monitorováním TK, event. domácím měřením TK -viz odpověď na předešlý dotaz č. 311.

Lék Atenobene může snižovat výkon při fyzické zátěži.

 

Dobrý den,

je patrné, že TK v ordinaci je falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK při domácím měření TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Teď budete absolvovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (tlakový Holter), což je zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Pokud jeho výsledek ukáže neúplnou normalizaci TK, můžete vytištěný záznam domácího měření TK po změně léčby předat svému lékaři k posouzení jejího efektu.

Dotaz č. 311  —  Vysoký krevní tlak [Michaela Kubešová, 23.06.2017]

Dobrý den tak i já se na vás obracím s dotazem který se týká vysokého krevního tlaku. 25.května návštěva u závodního lékaře a naměřen vysoký krevní tlak 160/100 oboustranně ,doporučil mi návštěvu obvodního lékaře ale už tak sem začala být vyplašená protože jsem neregistrovala žádné problémy s tím související krom občasné bolesti hlavy která ale nebyla nijak intenzivní většinou zvládnutí bez medikace...čerstvý vzduch studená voda.Dva dny na to jsem tedy zašla k obvodnímu lékaři a ouha tlak 200/120 znovu připomínám bez problému spíš se mi přítižilo po větě kterou jsem slyšela: To je na hospitalizaci a na mě šli mdloby.Byl mi přímo v ordinaci podán Tensiomin 12,5mg tbl. kontrolní tlak 180/100.Následoval převoz RZS na centrální příjem..uděláno EKG nasazen Egilok25mg 1-0-1 a předání do péče PL.Od 27.května jse na neschopence každý týden konrola PL zvedl ještě Egilok na 50mg 2-0-2 a přidal Prestarium neo 1-0-0.Každou kontrolu mám tlak pořád v tom rozmezí 175-190/95-110.Následovala koupě domácího měřiče a doma měřím dvakrát až třikrát denně už týden a hodnoty se pohybují od 112-128/79-95,jediná vyšší hodnota naměřená doma byla 131/90.Chci se zeptat může se jednat třeba o zvýšení tlaku ze strachu nebo z nervozity? Ptám se proto že ty hodnoty u lékaře se pohybují ve stejných číslech inernista zatím medikaci ponechal a doporučil Holter vyšetření takže mě čeká 29.6.napojení.Ještě podotýkám že během měsíce dvě ekg vyšetření a ty jsou ok,biochemie také v normě.Prozatimní závěr od internisty: hypertenze I, susp.se syndrom bílého pláště.Děkuji za odpověď Kubešová

Lékař [29.06.2017]:

Dobrý den,

je patrné, že TK v ordinaci je falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK při domácím měření TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Teď budete absolvovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (tlakový Holter), což je zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Pokud jeho výsledek ukáže neúplnou normalizaci TK, můžete vytištěný záznam domácího měření TK po změně léčby předat svému lékaři k posouzení jejího efektu.

Dotaz č. 310  —  Tepání v krku. [H2006, 16.06.2017]

Dobrý den, 40let 168/108 kg mám vysoký KT beru ráno Medoram plus H25, Vasocardin 50 a večer Vasocardin 50. KT mám většinou v normě někdy i nižší puls 54-70 jak kdy. Má otázka na vás je: poslední dva měsíce se mi někdy stává (ne pravidelně) že mám pocit tepání v krku, ale srdce mi nepřijde, že by bušilo rychleji ani ho necítím bušit. Cítím to jen v krku a někdy se mi udělá lehce špatně... pak to přejde. Změřím si hned tlak a ten je taky v pořádku. Někdy mě to nutí se i hodně a zhluboka nadechnout…. Jak když se nemůžu v tu chvílí pořádně nadýchnout. Může to byt kvůli KT nebo astmatu? Nebo něco se srdcem? Někdy se mi stává, že se ohnu a nemůžu se pořádně nadechnout anebo v leže nemohu pořádně dýchat. Na plicním mi před rokem řekli že mám údajně astma a dostala jsem foukadlo Ecosal a léky na alergii. děkuji za odpověď Hana.

Lékař [27.06.2017]:

Dobrý den,

je třeba stav objektivizovat, tj. pokusit si změřit TK a puls při obtížích. Pokud má tonometr funkci zjišťování nepravidelné srdeční akce, kterou tonometr zakoupený v Lidlu spíše nemá, mohl by zachytit její přítomnost -přechodnou arytmii. Nejlepší objektivizace je registrace EKG. Pocit tepání v krku trvá nejspíše několik minut, takže by se natočení EKG ani s pomocí záchranné služby asi nestihlo. Akutní průduškové astma jste zřejmě nikdy neměla, jen chronické. Při dlouhodobější inhalaci Ecosalu jste mohla zjistit žádný nebo nějaký příznivý efekt na dýchání.

Při nepravidelném výskytu přechodných obtíží lze arytmii objektivizovat dlouhodobou monitorací EKG.

Dotaz č. 309  —  Dopolední závratě [Rudolf Petrlík, 15.06.2017]

dobrý den, již sedmým rokem beru ráno Prestance 5mg/10mg , letos v únoru jsem prodělal mozkovou mrtvici, pravděpodobná příčina -skrytý úraz, mám zavedený stent, 3 měsíce rekonvalescence, vyšetření v pořádku, beru dále Prestance, Anopyrin 100, Cortis 20mg , vrátil jsem se do práce, ale... je to ca. 3 týdny se mi po ránu udělalo mdlo, mžitky, závratě, po 2-3 hod. to odeznělo, od té doby mám stálý problém a to nejznatelněji v dopoledních hodinách se závratěmi, točení hlavy, kolem poledne se to poněkud srovná, ale zcela nezmizí. měřím si pravidelně tlak, brzy ráno jsou hodnoty 115-120/70-75/70-75, během dopoledne jsou hodnoty 110-115/70-75/65-70, odpoledne opět hodnoty jako brzy ráno, co může být příčinou mých problémů? děkuji předem za odpověď Rudolf

Lékař [27.06.2017]:

Dobrý den,

pravděpodobně nevíte nebo jste si neměřil TK tak často před mozkovou mrtvicí. Po mrtvici může být potřeba dávky léků na snížení tlaku nižší. Pokud je TK metodicky správně měřený, k většímu poklesu TK během dopoledne, který by vysvětlil Vaše obtíže, nedochází. Někdy však může být hranice mezi tolerovaným TK a nižším TK působícím obtíže velmi úzká. Někdy také může dojít k dalšímu poklesu TK při poloze převážně ve stoje s několika kroky, jako např. při vaření. Situaci byste mohl dokumentovat měřením TK ve stoje, nejlépe za asistence další osoby. Pokud obtíže souvisejí s celkově nižším TK akcentovaným při maxim. efektu léků na TK cca po 4 hodinách od jejich spolknutí, mohl by Vám lékař zkusit o něco snížit dávku komponent v podávané fixní dvojkombinaci, tj. přechodně je dávat samostatně např. v dávce 5 a 7,5 mg nebo dle TK event. nižší, aby se o něco zvýšil Váš TK a při vymizení obtíží se tak vyloučil efekt relativně nízkého TK jako jejich příčiny. 

Dotaz č. 308  —  Vyšší tlak [Eva D., 04.06.2017]

Dobrý den, několik let se na interně léčím s vysokým tlakem. Beru prestarium neo combi ráno, a Vasocardin 50 ráno a večer. přesto mívám tlak vyšší, dnes měřeno doma 140/98. Při zdravotních potížích mi vyletí na 180/120. Jsem hubená, nepiju a nekouřím a jím zdravě. Můžete mi prosím poradit, co s tím? Děkuji Eva D.

Lékař [12.06.2017]:

Dobrý den,

k posouzení normalizace TK léčbou je třeba průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud byl TK donedávna při uvedené léčbě v normě, jeho současné zvýšení by mohlo souviset se zhoršením některých faktorů zdravého životního stylu -u Vás snad jen podstatně méně pohybu a četnější stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Počínající menopauza se může projevit dlouhodobým zvýšením TK i/nebo jeho výrazným přechodným vzestupem.

Velké a patrně krátkodobé vzestupy TK by mohly být vyvolané přechodnými zdravotními obtížemi v důsledku jiné choroby, např. bolestmi od páteře, které Vás stresují a mohou tak vyvolat velký vzestup TK. Situace však může být i opačná. Při záchvatovité hypertenzi s vysokými hodnotami TK bývají např. bolesti hlavy nebo jiné obtíže. 

Další informace jsou v odpovědi na otázku č. 288.

Dobrý den,

bylo by vhodné vyloučit záchvatovitou hypertenzi. Potřebné vyšetřovací metody mají k dispozici specializovaná pracoviště. Obraťte se proto nejlépe prostřednictvím Vašeho lékaře na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 307  —  Vysoký krevní tlak. [Aleš, 01.06.2017]

Dobrý den . Chci se zeptat jestli je možné pracovat na třísmění provoz s vysokým krevním tlakem . (150/100). Děkuji.

Lékař [10.06.2017]:

Dobrý den,

obecně není noční práce pro hypertoniky vhodná. Rozhodně by však měla být hypertenze léčbou normalizovaná. Pokud nemáte doma mezinárodně certifikovaný tlakoměr pro měření TK, nemůžete poskytnout svému lékaři záznam více měření TK k lepšímu posouzení chování Vašeho TK. Není jasné, zda již v třísměnném provozu pracujete a berete nějaký lék na vysoký tlak. Uváděná hodnota TK byla nejspíše naměřená v ordinaci. 

Zlatým standardem pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové monitorování TK (AMTK), které sleduje i noční dobu. Možná Vám charakter práce neumožňuje AMTK při noční směně realizovat, ale význam by mělo i AMTK během volného dne. Mohl by Vám ho zprostředkovat Váš praktický lékař. Event. byste mohl získat pár hodnot TK během noční směny vlastním nebo vypůjčeným přístrojem.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

 

Dotaz č. 306  —  Hodnoty tlaku [Anna, 31.05.2017]

Dobrý den, u každého lékaře je mi vždy naměřen vyšší tlak. Doma mám hodnoty běžně 107-120/74-85. EKG je v pořádku. Tlakoměr jsme porovnali s tím pana doktora a měří správně. Pan doktor mi ale předepsal Cosyrel. Pořád váhám, jestli ho začít brát, nechci brát jakékoliv léky zbytečně. Jak dokázat, že zřejmě mám syndrom bílého pláště a podvědomě se bojím, i když bych sama řekla, že strach nemám? Mám léky brát? Nehrozí mi, že už se s nimi nedá přestat?

Lékař [01.06.2017]:

Dobrý den,

podle normálních hodnot naměřených doma a vyššího TK v ordinaci máte zřejmě hypertenzi bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho rozhodnutí o léčbě. Hypertenze bílého pláště se zatím neléčí léky. Nasazení léku by vedlo ke snížení normálního TK doma, což by Vám mohlo vadit (únava, ospalost). Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které lze zrealizovat prostřednictvím praktického lékaře.

Dotaz č. 305  —  Bolest nohou po zahájení léčby VKT [Zdeněk, 30.05.2017]

Dobrý den, asi podstatná informace, že pracuji jako řidič kamionu, takže možnost pohybu je minimální (kolem dálničních parkovišť jsou ploty) a více méně sedím nehybně cca 3-4,5 hodiny. Od letošního února mi lékař nasadil léky (Tomanda) na vysoký krevní tlak, po kterých mne velmi bolely nohy, měl jsem tzv. těžké nohy a tlak byl stále 170/110. Pak mi léky vyměnil (prestance a verospiron po 1 tabletě ráno) a nemám sice už pocit těžkých nohou, ale zase mám velké bolesti kolenou, jako kdyby mi do kolen z vnitřní i vnější strany někdo zapichoval jehlice na pletení. Tlak se upravil na 130/85. I když jsem obézní, tak jsem byl vcelku velmi pohyblivý a nohy mne před zahájením léčby VKT nebolely. Prosím poraďte. Děkuji.

Lékař [31.05.2017]:

Dobrý den,

pokud byla Tonanda Váš první lék na hypertenzi, musel být TK před léčbou dosti vysoký. Tonanda jsou vlastně 3 léky v jedné tabletě. Záleží také na množství toho kterého léku v tabletě. Přes léčbu byl opakovaně vysoký TK. Šlo patrně o TK naměřený v ordinaci ráno před lékem. TK mohl být falešně vyšší v důsledku efektu bílého pláště a doma mohl být jen mírně zvýšený nebo i přechodně nízký, což mohlo vyvolávat pocit těžkých nohou. Zřejmě jste před léčbou ani při ní neabsolvoval 24hodinové ambulantní monitorování TK, aby se Váš TK mohl objektivizovat. K posouzení vlivu TK by také mohlo posloužit domácí měření TK. 

Prestance jsou 2 léky v jedné tabletě. Proti Tonandě schází lék indapamid, jinak jsou to v podstatě stejné léky. Bez laboratorních kontrol není vhodné dlouhodobě brát Verospiron. Hrozí riziko vysoké hladiny draslíku. Patrně byl nasazen kvůli naopak nízké hladině draslíku, kterou mohl způsobit indapamid. Extrémní hodnoty draslíku mohou vyvolat obtíže. Popsané obtíže by mohl vzácně způsobit amlodipin, ale ten je obsažený jak v Tonandě, tak v Prestance. Záleží také na jeho dávce. Nelze vyloučit, že po nějaké velké fyzické zátěži by mohla začít bolet obě kolena najednou.

Dotaz č. 304  —  Vasocardin a furon [Ital, 29.05.2017]

Dobrý den... Dostal jsem v ikemu Vasocardin a furon. Jsem takový bez nálady a už týden jsem neměl cigaretu, ani nevím jestli můžu si zapálit nebo si dát kaffe nebo kolu. Předem děkuji za odpověď.

Lékař [31.05.2017]:

Dobrý den,

předpokládám, že máte hypertenzi a patrně i další chorobu, protože nasazená léčba je neobvyklá pro samotnou hypertenzi. Je třeba se lékaře zeptat, jaké máte choroby a co máte zakázané nebo nedoporučené. Pokud Vám zakázali kouření, nálady Vám to nepřidá. Káva by Vám vadit neměla, kola představuje kalorie. Léčba může působit zbytečně velké snížení TK, které se může projevit únavností a apatií. Po Furonu může být výrazné přechodné (několik hodin trvající) snížení TK.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Lékař potřebuje od Vás zpětnou vazbu -informaci, že léčbu špatně snášíte.

 

Dotaz č. 303  —  Léčba tachykardie vysokého krevního tlaku [Markéta, 25.05.2017]

Dobrý den pane doktore, Léčím se přes dvacet let, beru Isoptin 1-0-1, poslední dva měsíce digoxin( mám astma III. Stupně a všechny jiné antiaritmika mi zhoršovali dýchání), poslední měsíc mám diuretika- otékají mi nohy a mám pocit, že mám i zvětšené břicho. Tlak mám stále vysoký a tep kolem 90- 100. Můžu léčbě nějak pomoct vlastními silami.?Chodím každý den do práce pěšky- 2 kilometry a se psy se taky nachodím :) tak nějak jsem se teď zasekla.... Ekg- práv. SR 93/min, osa 44 st., PQ0,146", QRS 0,092", naznačeny diskrétní Denivelizace ST to 1mm, T pozit. sokolow 30 mm. Děkuju za radu

Lékař [31.05.2017]:

Dobrý den,

takto složitý případ nelze řešit na dálku. Předpokládám, že obvyklé příčiny tachykardie již byly dávno vyloučeny (zvýšená funkce štítné žlázy, anemie). I některé léky mohou působit nebo zhoršovat tachykardii. Je třeba se lékaře (lékařů) zeptat, proč vznikly otoky.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce - dobře nastavit léčbu Vaší hypertenze

Při nevýhodné kombinaci Vašich chorob je třeba úzké spolupráce pneumologa a kardiologa.

V případě trvajícího vysokého krevního tlaku se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 302  —  Vysoky krevni tlak [Jana, 22.05.2017]

Važeny pane doktore,vyšši tlak nebo jen mirně zvyšeny či na hranici zvýšeného mam již leta,ale vždy jsem se bránila medikaci,Někdy mi ji lekaři doslova nutili a ja jsem dobře fungovala bez ni,vlastně cely muj život.Mam 55 let.Asi 10 kilo nadváhy s kterou neustale bojuji posledních 10 let (po histerektomiji) Muj tlak těch posledních 10 let,klasika okolo 140/90-95 .Životosprava celkem solidni,nejim kvanta masa ani masovych vyrobku, nekouřim,nepiji tvrdy alkohol.Snad jediny muj hřich je že miluji syry a červene vino,a nervak jsem to je pravda...Poslední dobou pozoruji že mi oteka prava noha nad kolenem a zde mam vyrazne křecove zily,dopler hlubokych žil jsem podstoupila před několika lety a byly bez patologických zmen,ale co mi dela starosti stale casteji se rano budim s nesnesitelnymi bolestmi hlavy, a když si změřim tlak tak byva až 170/110 Pak ho během dne nějak reguluji... Zacala jsem rano uživat pulku tabletky Tenaxum ale přisuzuji mu právě otekani te prave nohy nad kolenem...Holesterol mam v optimálních hodnotách,Hdl i Ldl. Trigliceridy take cukr... sice byvaji v hornich referentnich hodnotach ale jinak v normě...Tento zvyšeny tlak mně děla starosti,Rodiče se leci a jsou chronicčti pacienti a prarodiče zemřeli na mozkovou a infarkty... Upřimně nerada chodim po lékařích a podrobuji se vyšetřenim... Nerada uživam tablety... Děkuji velice za Vaš čas a Vaši odpověd'

Lékař [23.05.2017]:

Dobrý den,

jednostranný otok nohy má nejspíše místní (lokální) příčinu. Co nejdříve si nechte zopakovat ultrazvukové vyšetření žil na pravé dolní končetině, protože neléčená žílní trombóza může mít závažné následky včetně smrti v důsledku plicní embólie.

K posouzení hypertenze je třeba provést metodicky správně domácí měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení nebo ještě lépe 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard měření mimo ordinaci) prostřednictvím Vašeho praktického lékaře. Pokud bude TK jen mírně zvýšený, lze vyzkoušet tzv. režimová opatření (pohyb, redukce hmotnosti, omezit solení). Pokud se TK tím nedostane do normálního rozmezí, je třeba přidat lék, nejlépe malou dávku ACE inhibitoru.

Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Má smysl v režimových opatřeních pokračovat i po nasazení léků. Jejich dávky a počet by byly bez režimových opatření vyšší.

Dotaz č. 301  —  Omron m6 -fibrilace [maria, 22.05.2017]

dobrý den, maminka léčí se s fibrilaci síní a flutter síní,hypertenze je jí 88 . Léky Isoptin 80 -3xdenně,Zofaril 15 ráno,Digoxin 125 -4xtýdně,Ebrantil -večer Pradaxa 110 2x denně.V poslední době ráno v 7 tlak 150/90/ 130-140 tep ,tlak asi před léky v normě ale tep je myslím vysoky .Po Isoptinu se sníží na 75- 90 přes den se drží a ráno se to opakuje.Neměl by se Isoptin 80 podávat třeba ráno v 5 hod a večer až v 8 hodin? Je nutné dodržet odstup od podání Pradaxy min 2 hod.?Je večerní tlak 170/90 vysoký a sníží ho isoptin anebo je potřeba podat Ebrantil ?Omlouvám se za tolik otázek ,ale zatím jste pomohl vy nejvíc... děkuji moc za váš čas. m.

Lékař [23.05.2017]:

Dobrý den,

takto složitý případ se těžko posuzuje na dálku. Otázky kolem času podání Isoptinu a Pradaxy jste měla směřovat na arytmologa. Je otázka, zda by Isoptin 80 podávaný po 8 hodinách (8-16-24) zabránil rychlému tepu ráno. Nemám o případu dostatek informací a zkušenost arytmologa, takže teoreticky by se mohly nabízet ne příliš výrazné alternativy, které už zavrhl, např.jiný betablokátor místo Tallitonu a Isoptinu, retardovanou formu Isoptinu 240 SR působící 24 hodin cca v poledne, jiný NOAK místo Pradaxy. Pokud jde o podávání Ebrantilu, měl by se vzhledem ke kratšímu účinku podávat 2x denně, ale pokud je TK vyšší pouze večer a nelze to řešit nějakým jiným lékem, lze podávání 1x denně večer akceptovat. Bylo by dobré zjistit, zda TK bez Ebrantilu během večera dále stoupá.

Zkuste se ještě obrátit na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 300  —  Vysoký tlak [alžběta eremiášová, 17.05.2017]

Dobrý den,je mi 56 let a mám vysoký krevní tlak 160/90 140/90 střídavě,užívám léky moduretic,předtím jsem měla rhefluin,který údajně již neprodávají proto ten moduretic,ale jak je vidět léky moc nezybírají,stále se mě točí hlava není mě dobře,mám jakoby návyly,mé další nemoci štítná žláza ,CHOPN II,a tak se chci zeptat,mám si zajít pro silnější tabletky nebo jít někam na vyšetření nebo co dělat,aby se mě tlak snížil?děkuji za odpověd Eremiášová

Lékař [23.05.2017]:

Dobrý den,

není jasné, zda na další zmíněné choroby berete nějaké léky. Jakoby návaly od přechodu? mohou být provázené kolísáním TK. K dokumentaci kolísání TK je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.


Dotaz č. 299  —  Vhodně zvolená medikace- MICARDIS 80mg, Lokren [Lucie, 13.05.2017]

Dobrý den, jen mi 41let . Nově mi byla zachycena hypertenze 170/110, P 65´ lékařem mi byl nasazen Micardis 80mg a Lokren 1/2. Důvod dle mého názoru byla vyčerpanost organismu- přepracovanost, stres. Protože mi srdeční akce klesla až na 44´ a TK 93/60 pozvolně jsem vysadila Lokren- užila jsem ho pouze 3x a myslím si, že není pro mě vhodnou volbou. Po týdenním odpočinku mám TK 115/80 P 65´a to nyní užívám pouze Micardis1/2tbl. Na Holteru jsem měla průměr 117/80 pouze 2x záchyt 160/90 ráno a večer při zátěži. Ráda bych vysadila i Micardis, protože se domnívám, že vysoký tlak byl způsobený únavou. Jaký je prosím Váš názor? léky užívám pouze 17 dní, jsem bez potíží a laboratorně v pořádku. děkuji

Lékař [16.05.2017]:

Dobrý den,

nevím, zda jste úpravy medikace řešila ve spolupráci s lékařem (správný postup) nebo sama. I doma naměřený TK by měla být průměrná hodnota minimálně ze 3 dnů za sebou s měřením ráno a večer. Při 24hodinovém ambulantním monitorování TK je důležitý především průměrný TK (za 24 hodin, v denní nebo noční době) a jednotlivé vyšší hodnoty TK nehrají roli, pokud nejsou extrémní a nepřiměřené. Pokud je uváděný průměrný TK za 24 hodin (při medikaci 40 mg Micardisu?), je spodní TK hraniční a vrchní TK spíše nižší. Záleží také na tom, jak snížený TK snášíte. Cca 4 hodiny po léku bývá nejnižší. Stresy a nadměrná psychická a/nebo fyzická zátěž působí únavu a zvyšují TK. Byla Vaše pracovní zátěž s naměřeným vysokým TK výjimečná? Uváděné hodnoty TK jsou po týdenním odpočinku. Bylo by dobré monitorovat TK při obvyklé zátěži, pak třeba 40 mg Micardisu denně nestačí. Je třeba vyloučit i další faktory zvyšující TK, např. některé choroby a jejich léčba.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zopakovat 24hodinové ambulantní monitorování TK.

   

Dotaz č. 298  —  Otékání a vysoký krevní tlak [Jana Bílková, 12.05.2017]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám vysoký krevní tlak 130-140/90 a nedomykavost mitr. chlopně. Užívám Bisosoprol a valsacombi 160. Cítím se hrozně. Jsem oteklá , dušná a unavená. Na ko ke kardio chodím 1x ročně, ale jenom jsem sledována. Prosím Vás nemůže to být tím valsacombi prtotože moje mudr. že mi to předepsala abych se odvodňovala, ale logické že se i zavodňuji. No je to hrůza jak jsem pořád nalitá. Nemůže to být tím valsacombi? Neměla bych léky vyměnit? Děkuji Bílková

Lékař [23.05.2017]:

Dobrý den,

z Vašeho popisu není jasné, jakou léčbu jste brala předtím, tj. měla jste vyšší TK, ale patrně jste neotékala tolik. Lék Valsacombi obsahuje 2 léky, jeden z nich je močopudný lék, takže se jeho podáním dosáhlo opačného efektu?? Únava by mohla být z přílišného snížení TK, nejvíce za cca 4 hodiny po lécích. Jiné choroby nemáte? Játra a ledviny v pořádku? Neberete ještě nějaké další léky na jiné choroby? Bez podrobnějšího vyšetření to zřejmě nebude jasné.

Obraťte se raději na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 297  —  Vedlejší učinky [Yvona Doskočilová, 09.05.2017]

Dobrý den, začala jsem se léčit s vysokým tlakem-210-130.Užívám 2 týdny lék Triplixam 10/2,5/5 ráno jednu tabletu.Tlak se snížil na 120/90.Mám jen dotaz,zda může být jako vedlejší učinek pocit v žaludku jakoby po flámu?Na internu jsem objednaná až za 3 týdny. Děkuji

Lékař [14.05.2017]:

Dobrý den,

popisovaný pocit může být nežádoucí účinek minimálně 2 komponent fixní trojkombinace. Může hrát roli i souvislost s výší TK. Není jasné, zda Vámi uváděná hodnota TK je naměřená ráno před lékem nebo někdy později. Pro rozlišení příčin hraje roli, zda pocit je stále stejný nebo nejsilnější v době maximálního účinku léku (asi 4 hodiny od spolknutí tablety). 

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Zvažte, zda snesete intenzitu účinku do plánované návštěvy lékaře nebo si vyžádáte dřívější termín. Vysoká počáteční hodnota TK si vyžaduje podrobnější vyšetření, které je patrně v plánu.

Dotaz č. 296  —  Vysoký tlak a cvičení. [Martin, 05.05.2017]

Dobrý den,mám vysoký tlak --- beru denně ráno jednu tabletu Betaloc ZOK 50 mg a tlak mi udržuje v pořádku --- 3 x týdně cvičím v posilovně a užívám děnně 10 g glutaminu a větvené aminokyseliny -- valin,leucin podle dávkování na moji váhu 90 kg ---- chci se ujistit,že užívané suplementy a příjem sacharidů a bílkovin z instantních prášků se snese s lékem na vysoký tlak --- potíže mi to zatím nedělá,ale chci mít jistotu --- MOC děkuji za odpověď. Martin.

Lékař [14.05.2017]:

Dobrý den,

problematikou jsem se již podrobně zabýval v odpovědi na otázku č. 105.

Dotaz č. 295  —  Jakou léčbu doporučujete [Marie, 04.05.2017]

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 51, vysoký krevní tlak mi léčí praktický lékař od ledna 2017, stále se nedaří snížit hodnotu spodního tlaku, vždy je to na úkor horního KT. Navíc se přidávají vedlejší účinky (otoky, kašel, závratě). Zkouším již šestý přípravek na snížení tlaku, nyní beru Rawel SR 1,5mg a Egilok 25 mg a je to provázeno brněním v nohách od prstů ke kolenům a lehce i v rukách od prstů k zápěstí a občas závratí -tlak prům.110/87. Už 4 měsíce se vlastně cítím mizerně, můj lékař začíná být z toho také protivný. Na 24 hodinové monitorování jsem byla s výsledkem půlit si lék, který zrovna beru a pak si nechat napsat slabší. To jsem zrovna brala ty, co mě dráždily ke kašli (myslela jsem, že jsem nachlazená). Co byste, prosím, udělal kdybyste byl můj ošetřující lékař a co byste udělal na mém místě. Děkuji a pěkný den přeji.

Lékař [14.05.2017]:

Dobrý den,

během 24hodinového ambulantního monitorování TK byl zřejmě účinný lék ze skupiny ACE inhibitorů, po kterém jste kašlala. Pokud by se nahradil lékem ze skupiny sartanů, kašlat byste pravděpodobně neměla. Za brnění především nohou může lék Rawel, za občasné závratě nízký vrchní tlak.


Dotaz č. 294  —  Tlak [Šárka D., 03.05.2017]

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ráda bych ještě věděla, zda je možné , pokud červenání a horkost v obličeji přetrvává, to bylo od krční páteře. Zároveň nám tlak v zátylku. Moje obvodní lékařka tvrdí, že tlak mám po výměně prestance za prestarium combi relativně v pořádku a že výše uvedené problémy dělá páteř. Je to možné?Mám alergii, myslím si, že to může způsobovat i to. Můžu k prestarium combi a neo užívaz zrtek nebo zodak?.

Lékař [14.05.2017]:

Dobrý den,

amlodipin zřejmě za zčervenání a horkost v obličeji odpovědný nebyl. Je třeba si zavzpomínat, zda se tyto obtíže objevovaly již dříve v minulosti nebo až v poslední době před zahájením léčby Prestance, zda souvisejí s výškou TK. Jak se vůbec přišlo na vysoký TK? Náhodně? Kvůli nějakým obtížím? Souvislost s krční páteří je méně pravděpodobná. Pokud jste je vůbec kdy měla, nebyly patrně spojeny s těmito obtížemi. S alergií jako příčinou obtíží by to bylo obdobné.

Pokud se obtíže vyskytují stále odpoledne a jsou spojeny s výrazným vzestupem TK, je třeba vyloučit záchvatovitou hypertenzi vyšetřením u specialistů na hypertenzi -viz odpověď na otázku č. 288. 

Dotaz č. 293  —  Vysoký tlak [Ive, 02.05.2017]

Dobrý den, již několik let, asi od roku 2011 mám špatný tlak. Nejprve to byl pouze zvýšený a občasné podivné závratě, slabosti. Od konce roku 2014, kdy jsem prodělala ošklivý zápal plic s hospitalizací a vykašláváním krve se mi dost zhoršil. Je možné, že to souvisí s tím zápalem? V té době jsem asi měsíc brala LUSOPRESS, ale nedělalo mi to dobře a tlak byl stále špatný. Teď neberu nic, tlak mám většino u 170/100 -dlouhodobě. Občas mi trochu klesne nebo naopak i stoupne. Včera mě něco rozrušilo, udělalo se mi zle a naměřila tlak 198/170 ... je možné, že to bylo tím rozrušením nebo co to značí. Hodně mě šokoval ten spodní 170. Bylo to ale jednorázové, po chvíli klesl na 105. Je mi od včera nějak divně slabo, myslela jsem, že to přejde, ale ne. Navíc mě dneska v podvečer začalo pálit na hrudi na levé straně. Také by mě zajímal váš názor na diskusi, kterou jsem našla na internetu. Vysoký tlak může způsobovat spoustu věcí. Moje paní měla zničeho nic 150 na 190,doktor to ani nechtěl napsat do karty, prý už by ani neměla žít. Nicméně ji dal prášky na tlak, které vůbc nepomohli, no bylo vážně zle. Naštěstí jsme dostali doporučení na jednoho šikovněho léčite, který ji udělal diagnostiku pomocí techniky SU-JOK a zjistil, že má úplně rozhozený chod celého organismu, že nefungují informace mezi jednotlivími orgány, které fungují zcela zmateně. Pomocí su-joku upravil chod energetických drah a sebou domů dal nějaké bylinky.Do týdne byl tlak v pořádku a do dnes je. Tehdy nám vysvětlil, že tlak může rozhodit cokoliv a je třeba zjistit co, následně pak léčit přesně cílenou léčbou. Prášky na tlak jen ředí krev a nic neléčí, navic se jejich složení nápadně podobá jedu na potkány, jen méně koncentrované. Děkuji za vaši případnou odpověď a přeji mnoho krásných dní

Lékař [14.05.2017]:

Dobrý den,

vypadá to, že jste brala pouze jeden lék, který Vám nevyhovoval. Další jste zřejmě nezkoušela. Krátkodobé výrazné vzestupy TK mohou být v rámci stresů nebo záchvatovité hypertenze -viz odpovědi na otázky č. 285 a 288. Vysoký TK představuje pro srdce velkou námahu a může se tak podílet na vzniku bolesti na hrudi. Vaše hypertenze vyžaduje podrobné vyšetření, nejlépe na specializovaném pracovišti. Pokud se u Vás na vysokém TK výrazně podílejí stresy, bylo by vhodné zkusit efekt péče psychologa a/nebo psychiatra. Přechodného efektu na TK mohou dosáhnout léčitelé ovlivněním psychiky a placebo efektem bylin. Jejich metody však nebyly dosud patřičným způsobem testovány proti lékům.

 Lék (léky) na "ředění krve" snižují srážlivost krve a brání vzniku krevní sraženiny nebo její recidivě po žilní trombóze na noze nebo při nepravidelné srdeční akci (fibrilace síní). Nepoužívají se na léčbu hypertenze.

Dotaz č. 292  —  Pri užívaní vasocardinu mám dosť suché pery, sucho v ústach.... [miki, 02.05.2017]

Interný lekar mi predpísal vasocardin 2x po 1/2 tbl. denne. Beriem ho už 5 mesiace tlak je síce v norme. Asi po týždni používania vasocardinu som mal dosť suché pery sucho v ústach aj teraz dokonca len pri čítaní nahlas (pri rozprávaní sa to nevnímam dokonca ani pri spievaní) mám pocit že mi pery krúti respektíve napína kožu na ustach neviem to vysvetliť myslel som že je to trojklanný nerv.... a že mi doktor predpíše niečo.... Dnes mi môj obvodný lekár na to povedal, že keď beriem zodac od alergie nieje dobrá kombinácia vasocardinu so zodacom.... a že mám ísť okamžite za internistom -mi má predpísať od tlaku niečo iné -nie na báze betablokátorov.... aj kôli mojej astme..... Ďakujem za odpoveď

Lékař [14.05.2017]:

Dobrý den,

je pravděpodobné, že přidání Vasocardinu způsobilo sucho v ústech. Zodac sám může vyvolat sucho v ústech. Patrně tak dosud nepůsobil, ale v kombinaci mohl k intenzitě sucha v ústech přispět. Existuje více léků na hypertenzi s různým mechanismem účinku. Možná, že při volbě Vasocardinu rozhodoval současně přítomný rychlejší tep (srdeční frekvence). Záleží na charakteristice průduškového astmatu, zda se mohou nebo nemohou podávat betablokátory. Je třeba, aby se lékař předepisující další lék v pořadí informoval o všech dosud používaných lécích. K řešení situace by mohl pomoci i spolupracující aktivně informující pacient.  

Dotaz č. 291  —  Vynechání léků na tlak [Zdenka, 30.04.2017]

dobrý den, užívám Tolura 40mg, zapomněla jsem si léky vzít a jsem na týden mimo republiku (Německo, Itálie). Posím o radu, jak a zda to řešit. děkuji Zdenka

Lékař [30.04.2017]:

Dobrý den,

jsou v zásadě 2 řešení. Buď si lék v cizině obstaráte nebo neobstaráte. Riziko spojené s vynecháním léku stoupá s věkem, počtem léků na snížení TK (předpokládám však, že berete pouze Toluru), s výší TK před nasazením léčby, prodělanou cévní mozkovou příhodou, s některými dalšími chorobami a jejich léčbou, event. i s nedostupností lékárny, kde lze změřit TK koncem týdne Vašeho pobytu. Do určité míry lze suplovat Toluru a dosáhnout snížení TK Neurolem 0,25 (alprazolam) -lék na snížení úzkosti. Toluru ani jiná generika (kopie léku telmisartan od jiných firem) asi bez receptu nedostanete. Jistě je možnost návštěvy lékaře v cizině, předpis bez prohlídky? Na český recept lék můžete v cizině dostat, ale zaplatíte jeho plnou cenu. Možná by stačilo, kdyby Vám Váš lékař poslal oskenovaný recept, pokud by Vám se znalostí Vašeho zdravotního stavu doporučil si lék obstarat.

Podrobně jsem se k této problematice vyjádřil v odpovědi na dotaz č. 216.

 

Dotaz č. 290  —  PRESTARIUM NEO [Jaromír, 29.04.2017]

Vážený pane doktore, předem moc děkuji za odpověď na můj dotaz č. 276 ze 14.4.2017. Jen jsem se chtěl ještě zeptat, zda bych mohl brát jen samotné PRESTARIUM NEO bez Indapamid PMCS 0,625 mg . Mám velké obavy, že mě diuretikum bude nutit chodit často na toaletu. S častým močením mám problém i při současné léčbě s PRESTANCEM. K této otázce doplňuji ještě další údaje, které jsem poprvé neuvedl. Tlak si měřím velmi často a vychází mi průměrné hodnoty při současné léčbě s PRESTANCE 5mg / 5mg za rok 2016 a 2017 " 125 / 71 ". Hodnoty tlaků se pohybují v rozmezí SYS 116 -138 a  DIA 65 -81 . DIA tlak mi nikdy nepřekročil hodnotu " 81 " a spíše ho mám vždy mnohem nižší. Jiné léky neužívám. Cukr mám 5,4 a cholesterol 5,07 , údaje jsou z letošního března. Předem děkuji za odpovězení této mé poslední otázky a přeji Vám příjemný den. Jaromír

Lékař [01.05.2017]:

Dobrý den,

blokátor kalciových kanálů amlodipin, který tvoří součást fixní dvojkombinace Prestance 5/5, může u některých hypertoniků působit i výrazně močopudně. Brát samotné Prestarium ani ve vyšší dávce by asi nestačilo, ale mohl byste si vyzkoušet, zda měl amlodipin z Prestance močopudný účinek a že řešení s Indapamidem 0,625 může mít jen zanedbatelný močopudný účinek. Neměl jste častější močení ještě před užíváním Prestance? Pokud ano, bylo by vhodné doplnit nefrologické a/nebo urologické vyšetření a výběr léku na snížení TK přizpůsobit výsledku vyšetření. 

Dotaz č. 289  —  Kolísání tlaku [Poláček Jan, 28.04.2017]

Dobrý den. Mám rok po ablaci arytmie. Začal jsem mít problémy s tlakem. Ráno beru prestarium neo 1-0-0.Většinou se mi to zhorší kolem 16 hodiny.Naměřené hodnoty se pohybují kolem 160/105/100.Byl jsem na testu na cukrovku-vyšla hodnota 6,5 říkal doktor.Doporučena dieta pohyb. Dnes jsem si vzal druhý prášek, když mě začalo být hůře a zlepšilo se to. Mám brát jenom ráno. Mohu si vzít prášek při zhoršení? Příští týden jdu k lékaři.Při tom naměřeným tlaku mám motání hlavy, někdy zvracení. Prosím o odpověď. Děkuji

Lékař [01.05.2017]:

Dobrý den,

pokud berete Prestarium Neo 5 mg, můžete brát 2 tbl. denně, tj. 10 mg/24 hodin. Obvykle se při nedostatečném snížení TK přidává k 5 mg Prestaria další lék s jiným mechanismem účinku. Jako nouzové řešení lze použít 10 mg Prestaria. Pokud byl TK ráno před Prestariem (v době, kdy jste bral 1 tbl. denně ráno) vyšší, mohl byste zkusit brát 1 tbl. ráno a 1 tbl. večer. Užívat 2 tbl. ráno by asi odpolední vzestup TK úplně nepotlačilo. Mohl byste však zkusit brát 1 tbl. ráno a 1 tbl. k obědu.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Druhým způsobem -měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá, kdy stoupá a jak se v té době cítíte. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Znamená třetí číslo srdeční frekvenci 100/min.? Nevrátila se Vám Vaše arytmie? Neviděl jste při měření TK symbol nepravidelné srdeční akce (překrývající se tři srdíčka za sebou)?

I s náběhem na cukrovku je dnes dobré být v péči diabetické poradny.

Dotaz č. 288  —  Kolísavý tlak [Antony, 28.04.2017]

Dobrý den, mám kolísavý tlak. Při a po fyzikcé zátěži jako jízda na kole mi klesá i na 90/60, v klidu doma občas stoupá nad 140/80. Ale mám výskoky až 240/90. V klidu doma u televize. Bohudík nejsou časté a jsou pouze krátkodobé, ale má to i nevýhody. Tedy holter je nezachytí protože je pouze na 24 hodin a než přijdu na pohotovost tak je již tla o hodně nižší. Měřil jsem se doma několikrát po sobě když jsem vysmrkal kapky krve. Nejprve jsem měl 247/90, po 10 minutách 220/90 a po dalších 10minutách 200/90. Zkěřil jsem se ještě za hodinu a již to bylo pod 180/85. Drhý den ráno již 110/70. Otázka je co s tím.

Lékař [01.05.2017]:

Dobrý den,

bylo by vhodné vyloučit záchvatovitou hypertenzi. Potřebné vyšetřovací metody mají k dispozici specializovaná pracoviště. Obraťte se proto nejlépe prostřednictvím Vašeho lékaře na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 287  —  Tlak [Šárka D., 28.04.2017]

Dobrý den, byl mi zjištěn vysoký tlak, kolísavý. Nasazen mi byl prestance 5/5. Beru jeden ráno asi deset dní. Stává sr, že mi v odpoledních hodinách náhle stoupne nejrve spodní tlak cca 113 S tím, že horní je Cca 139 a 95 tepů. Hoří mi obličej, jako při vysoké horečce. Zhruba do půl noci se tlak mění z výše uvedeného na 152/97 a také na nízký 120/70. V noci se budím se zimnicí a stavem jako při nějaké horší viroze. K ránu mám tlak cca 113/70 a 70 tepů. Co dělat? Moc děkuji

Lékař [28.04.2017]:

Dobrý den,

Prestance je fixní kombinace perindoprilu a amlodipinu. Za zčervenání a pocit horka v obličeji je zodpovědný amlodipin. Odpolední vzestup TK by mohl být reakcí na předchozí výrazné snížení TK. Zdá se, že Prestance je na Vás příliš silná. Nouzově by šlo vyzkoušet jen 1/2 tbl. (rozkrojit nožem). Nežádoucí účinek -pocit horka v obličeji by mohl po snížení dávky amlodipinu v ideálním případě vymizet. Je třeba pro Vašeho lékaře dokumentovat změny TK v průběhu jednoho dne měřením po hodině (navíc při obtížích v noci nebo kdykoliv) -viz odpověď na předešlý dotaz. Druhý záznam lze provést po snížení dávky Prestance na polovinu s vyznačením doby obtíží. 

Dotaz č. 286  —  Vysoké rozdíly TK, před a po požití léků. [Ľudovít Ivičič, 26.04.2017]

Několik let mám problémy s vysokým tlakem.Od září bojuji se značně vysokým, navštěvuji kardiologa, za tu dobu mi změnil celkem 9 prášků. Problém spočívá v tom, že před užitím se tlak pohybuje kolem 180/110 ,poslední dnes se pohybuje na úrovni 215/105Po požití níže uvedených léků se TK snižuje na 120/65 a  někdy i  níže. Mimo léků mi lékař předepsal Tensiomin 25 mg,který mám brát vždy u úrovni 180- polovinu. prášku. .Moc prosím o  poradu co mám dělat dál.Ještě dotaz, kolik můžu brát Tensiominu denně. Beru tyto prášky : Kapidin 20mg 1 0 1 Furon 1/2 1/2 0 Ebrantil retard 60 1 0 1 Betaloc zok 100 mg 1 0 1 Prestarium NEO 1 0 1.Na kontrolu příští úterý. Vedu si přesnou evidenci TK od listopadu. Moc děkuji předem za odpověď. Ještě věk 79 let. S  úctou Ľ.I.

Lékař [28.04.2017]:

Dobrý den,

proč Vám lékař měnil tolik léků? Byly neúčinné nebo měly nežádoucí účinky nebo obojí? Furon se běžně na léčbu hypertenze nepoužívá. Obvykle má razantní močopudný účinek. Některý z léků s mírným močopudným účinkem v malé dávce je však třeba do kombinace tří a více léků na snížení TK brát. Hydrochlorothiazid nebo Indapamid ani v malé dávce nevyhovoval? Výrazný pokles TK na spíše nižší hodnotu svědčí o příliš velké dávce ráno podaných léků. Nejspíše je za výrazný pokles TK zodpovědný Furon. Mohl byste stávající léky rozložit do více dávek, tj. např. Ebrantil přesunout na poledne a na večer před spaním, dávka Kapidinu 20 mg denně by se neměla překračovat -zkusit ho tedy dát 1 tbl. pouze večer. Furon lze zkusit brát pouze 1/2 tbl. ráno. Pokud se nezvýší tep, patrně stačí jen 100 mg Betaloku za den, ráno nebo v poledne. Podávání Prestaria neměnit. Tensiomin lze v případě potřeby brát navíc opakovaně (i 4x až 6x denně) než Vám chronické dávkování zvýší lékař.

Je třeba při stávajícím dávkování léků provést v průběhu jednoho dne měření TK po hodině (od rána do uložení na lůžko večer). Za několik dní zopakovat měření po hodině po upraveném dávkování. Vytištěné záznamy TK předložte svému lékaři. Kromě toho je samozřejmě vhodné klasické několikadenní měření TK ráno a večer -viz záznamník TK zde v poradně ke stažení.

Vzhledem k výraznému zhoršení Vaší hypertenze v celkem krátkém čase a zvlášť v případě trvajících problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 285  —  Vyšší krevní tlak - zjištění příčiny [Tygris, 25.04.2017]

Dobrý den, ráda bych požádala o radu ohledně mého vyššího tlaku. Jsem bývalá atletka -nyní je mi 55 let. Vyšší TK mi byl zjištěn náhodně před 3 lety a hned mi byla nasazena Prenessa bez dalších měření. Zajímalo by mě, zda se dá přijít /zjistit/ důvod a jakým způsobem. Připadá mi zbytečné konzumovat léky, když důvod je možná triviální a lehce odstranitelný. Zkrátka -stará bolest našeho zdravotnictví -tady je lék a nazdar. Tyto důvody mě nutí k přemýšlení, ale málo kdo mi v našem tržním zdravotnictví řekne pravdu, neboť se všude šetří -někdy až trestuhodně. Děkuji Tygris

Lékař [01.05.2017]:

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 284  —  Kombinace léků [Štěpa, 25.04.2017]

Dobrý den, od 25 let cholesterol (v rodinné anamneze) opakovaně v hodnotách 6,5 mol (neléčen, až nyní od dubna). Nyní věk 46let, 65kg/167, sportovně aktivní, nekuřačka, abstinentka. V ke konci těhotenství 2008 vysoký tlak a dieta, vyšší hodnoty cukru. Od roku 2008 vysoký tlak, přidalo se bušení srdce v klidu 95-110( beru v době menses Tardyferon). Užívala jsem i jiné léky na snížení tlaku, ale vždy se objevily vedlejší účinky (Lekoptin a druhý název si nepamatuji, pouze to, že jsem měla noční kašel). 2015 pravděpodobně poléková synkopa (Atenobene 25mg, je pravda, že jsem se dlouho cítila špatně, nemohla jsem se dodýchnout, cítila tlaky na srdce apod. ), změna na Sobycor 2,5mg. Už jsem nepocítila žádné tlaky na srdce, občas závrať nebo extrasystolu. Holter v pořádku. 2016 zjištěna snížená činnost štítné žlázy, poté, co se mi zase udělalo špatně, vylítl tlak na 180/100 tep 100. Nyní Euthyrox 4xtýdně 100mg a 75mg 3xtýdně. U  praktické lékařky vždy tlak v hodnotách 120/80 65 tep (cítím u ní vždy důvěru a klid) V průběhu užívání léku Sobycor 2,5mg domácí hodnoty krevního tlaku 137/85. (i nižší 128/84) tep 57-62. Ale několikrát se mi stalo, že náhle jsem se začala cítit ,,divně,, a tlak mi stoupl 160/95 tep 65, nebo v hodnotách přes hranici 145/91, většinou to na sobě poznám, cítím tlak v hlavě. Jednalo se o několik dní za sebou, kdy jsem měla tlak vysoký a pak zase týden v normě a opět zvýšení. Ale jinak se cítím velmi dobře. Nyní v dubnu na endokrinologii opakovaně naměřen tlak 160/108, nebyla jsem nervozní. Poté doporučeno interním vyšetření a veškeré hodnoty z krevních odběrů v pořádku, cholesterol 6,3 mol z toho LDH 3,75; EKG v pořádku, opakovaně tlak 157/100. Interní lékařka mi léčbu změnila na Carzap 8mg, Hydroxhlorothiazid 12,5mg, Atoris 20mg... Vysadila jsem tedy Sobycor, tlak stále okolo 130/80, ale začalo mi bušit srdce, tep v klidu 80-90. Někdy i 100. Obrátila jsem se na lékařku, která doporučila přidat Sobycor 2,5mg (prý nízká dávka, která tlak nemůže udržet), nebo pouze přidávat v době bušení. Tep 80 je prý v normě. Tak jsem se chtěla zeptat, zdali je tato kombinace léků správná. A jestli je nutné užívat léky na cholesterol? Hlavně jsem nervozní z toho bušení a takového množství léků. Děkuji za odpověď

Lékař [30.04.2017]:

Dobrý den,

Váše lékařka má o Vás všechny potřebné informace, takže může rozhodnout o vhodné léčbě. Tep je bez Sobycoru rychlejší. Pokud vnímáte při tepu 80/min. bušení srdce, vraťte se k chronickému podávání 1 tbl. Sobycoru 2,5 mg denně. Mohla byste zkusit i poloviční dávku, tj. 1/2 tbl. denně, zda zabrání výskytu bušení srdce.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a pak znovu po snížení dávky Sobycoru -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Výrazný pokles TK může vyvolat reflektorické zrychlení srdeční akce a tím event. i pocity bušení srdce. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Pokud se léčba osvědčí, lze Carzap 8 a Hydrochlorothiazid 12,5 podávat v jedné tabletě Carzap HCT 8/12,5. Cholesterol i TK by se mohl ještě více zvýšit také v důsledku přicházející menopauzy. Efekt Atorvastatinu lze posoudit kontrolním vyšetření cholesterolu a dalších parametrů lipidového spektra. K posouzení potřeby jeho dalšího podávání by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření krčních tepen a měl by se také vyjádřit endokrinolog.    

Dotaz č. 283  —  Vysoky krevni tlak [jana Viktorova, 25.04.2017]

Dobry den,je mi 34let,nekourim,nepiju,pred 14 dny mi bylo spatne,houpala se se mnou postel,zavrate a vse se kolem me tocilo.Druhy den jsem sla k lekari,kde mi byl nameren tk 150/110. tak mi dala tlakovy holter na 24 hod.Vysledky ukazaly,ze je tlak vysoky i v nocnich hodinach,mam neschopenku-nic moc jsem nedelala,tak jsem dostala lek tezeo 40mg 1xdenne rano. Nyni beru leky asi tyden, a rano po mereni mam stale 105/60 neni to prilis nizky tlak?Ekg mam v poradku,jeste cekam na dalsi vysetreni ocni,echo srdce,sono ledvin.

Lékař [30.04.2017]:

Dobrý den,

při domácím měření TK je důležité, aby TK naměřený ráno byl před spolknutím léku. Pokud to tak bylo, pak je hodnota 105/60 mmHg relativně nízká, tj. reakce na lék byla výrazná. Mohla byste zkusit, zda by nestačila poloviční dávka Tezea 40, tedy 1/2 tbl. Proveďte metodicky správně domácí měření TK při současné a pak i při poloviční dávce Tezea -viz elektronický záznamník TK s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, abych na jejich základě rozhodl o úpravě dávky Tezea nebo o zopakování 24hodinového ambulantního měření TK. Je dobře, že budete absolvovat vyjmenovaná vyšetření.

Pokud se nic nenajde a TK bude v mezích normy i bez Tezea, je třeba zvážit, zda na počátku nebyly závratě (od páteře nebo ústrojí rovnováhy), které pro Vás znamenaly velký stres působící vzestup TK. 

Dotaz č. 282  —  Otazka [lubica, 24.04.2017]

je tlak 109/74 nizky a pred tim som mala 117/78 dakujem

Lékař [30.04.2017]:

Dobrý den,

předpokládám, že se s hypertenzí neléčíte. Nejsem si jistý, zda uvádíte výsledky jednotlivých měření TK nebo průměr více hodnot TK metodicky správně naměřených -viz elektronický záznamník TK s detailními informacemi zde v poradně ke stažení. Obecně jsou uváděné hodnoty TK na dolní hranici normy. Kromě jiného je důležité, zda nižší hodnoty TK dobře snášíte a jak hodnoty TK kolísají nebo jsou již dlouhodobě nižší. Měřila jste si TK kvůli závratím nebo jen tak?

O snížení TK jsem psal podrobněji v odpovědi na otázku č. 278. 

Dotaz č. 281  —  Vysoký krevní tlak [Sajmon, 24.04.2017]

Dobrý den.mam otázku uživam anabolika sustanol a strombaforte.zvysil se mi kr.tlak na 160/80.po ukončení kůry,vrátí se mi tlak do normálu? Děkuji za odpověď.

Lékař [01.05.2017]:

Dobrý den,

jmenované přípravky nejsou v databázi léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Na internetu jsou chybějící nebo nedostatečné informace. U obvyklých steroidů může trvat úprava TK i měsíce. Obraťte se nejlépe na sexuologa a/nebo endokrinologa.

Dotaz č. 280  —  Prestance 10/5 [Roman, 21.04.2017]

Dobrý den,již několik let se lečím s vysokým krevním tlakem.Poslední dva roky jsem užíval Prenessu 4 mg,bohužel tlak je stále 140/100. Dnes jsem dostal lék Prestance 10/5 mg- mám dotaz jestli tento lék neovlivní zásadně mužskou potenci? Je mi 44 let. Děkuji za odpověď

Lékař [29.04.2017]:

Dobrý den,

pokud byl zvýšený TK nejen v ordinaci lékaře, ale i při domácím měření TK, event. při 24hodinovém ambulantním monitorování TK, je intenzívnější léčba hypertenze na místě. S tím logicky stoupá možnost vývoje erektilní dysfunkce. Záleží na výběru léků, jejich počtu a dávce. Je třeba zvážit a vyzkoušet pomocí domácího měření TK, zda by nestačila Prestance v nižší dávce 5/5 mg. 

Každý hypertonik by si měl však uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Poruchy erekce lze však potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku.

K této problematice jsem se podrobně vyjádřil v odpovědích na otázky č. 40, 42 a 118. V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. 

Dotaz č. 279  —  Jaké léky na snížení tlaku [Marcela, 21.04.2017]

Dobrý den, prosím o radu ohledně snížení krevního tlaku. Je mi 54, v 10/2016 mi byl naměřen KT 148/92, nasazeny léky, které snížily první hodnotu na normál a druhou hodnotu nepatrně. Od té doby jsem vyzkoušela šestery léky a když nebudu psát o vedlejších účincích (otoky kotníků, pokašlávání), žádné nesnížily druhou hodnotu tlaku na normál, tedy kromě jedněch, ale asi byly silné a můj tlak se pohyboval v hodnotách 100/80. Byla jsem i na monitoraci, ale to jsem zrovna brala ty silné léky. Co mám prosím Vás dělat? Mám obejít svého praktického lékaře a objednat se ke kardiologovi, aby mi nasadil vhodné léky? Nebo byste mi, prosím, i takto na dálku poradil léky, které by mi sedly? Můj manžel absolvoval monitoraci před zahájením léčby, dostal první lék a ten bere bez problémů už 3 roky. Poradíte mi prosím. Děkuji. Marcela

Lékař [29.04.2017]:

Dobrý den,

nabízí se možnost použít nižší dávku oněch "silných léků", které jste patrně dobře snášela. Je dobře, že jste absolvovala 24hodinové ambulantní monitorování TK. Podle výsledku může Váš lékař dobře rozhodnout o úpravě medikace. Při trvajících problémech s nalezením vhodné léčby se objednejte ke kardiologovi, event. se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 278  —  Snížení tlaku [Jana Králová, 18.04.2017]

Dobrý den, Je mi 59 let, již několik let- 2,5 roku užívám lék Sectral 400 mg 1-0-0, Valsacombi 320 mg/12,5 mg. 1-0-0. Před tím to samé cca 3 roky, ale Valsacombi 80 mg., pak se lék zvedl a lékař mě dal vyšší koncentraci Valsacombi. Medikace vyhovovala, nyní ale asi 2 měsíce mám při změření tlaku vždy 90- 110 / 45-65 mg Hg. Tlak se snížil samovolně bez změny medikace. Je možné, aby se po několika letech změnila odezva těla na lék? Bylo by vhodné měnit sílu léku nebo být rád, že tlak se drží spíš nízký? Pociťuji to jako občasné točení hlavy a nejistotu při chůzi. Mám strach, že když lékařce řeknu o změnu dávkování, budu zase nervosní, že dávka nesedí ve smyslu hranice vysokého tlaku apod. Jsem zdravotník a tak mě tyhle věci dost znervosňují. Co je pro tělo přínosnější? Děkuji Jana

Lékař [28.04.2017]:

Dobrý den,

krevní tlak ovlivňuje více faktorů -tělesná hmotnost, pohyb, solení, stresy, některé léky na jiné choroby, jejichž účinek zvyšuje efekt antihypertenzív (léky na spaní nebo proti úzkosti). Muselo by jít o výraznou změnu některého nebo spíše více zmíněných faktorů, abyste dosáhla tak výrazného efektu na snížení TK. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Může však jít o nějakou chorobu, která se zatím projevuje jen poklesem TK. Proto by bylo vhodné, abyste se bez velkých odkladů svěřila své lékařce a nechala si dát zkontrolovat základní laboratorní vyšetření.

Zatím můžete nouzově snížit dávku Valsacombi nožem na 1/2 nebo 1/4 tbl. (pokud to lze), event. tento lék úplně vysadit.

Dotaz č. 277  —  Biologická léčba a vysoký TK [Jarda, 14.04.2017]

Dobrý den pane doktore, je mi 62 roků. Od 12/2016 užívám biologickou léčbu (lék Inlyta, 2 x denně 5 mg), mezi jehož NÚL patří zvýšení krevního tlaku. Ošetřující lékařka mi předepsala léky Irbesartan Actavis 150 mg (1-0-0) a Agen 5 mg (0-0-1). Přes užívání těchto léků si změřím i denní hodnoty TK 160/105. Do prosince 2016 jsem měl vždy krevní tlak v normě. Domníváte se, že je kombinace těchto léků optimální? Děkuji.

Lékař [28.04.2017]:

Dobrý den,

vzestup tlaku může být po Inlytě různě velký. Užívání Agenu a Inlyty s grapefruitem nebo s grapefruitovou šťávou není doporučeno, protože u některých pacientů může vést k zesílení efektu Agenu na snižování krevního tlaku a k zesílení efektu Inlyty.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předložte svému lékaři, aby rozhodl na základě laboratorních výsledků, zda lze zvýšit dávku Irbesartanu a/nebo přidat třetí lék, nejspíše malou dávku diuretika.

 

Dotaz č. 276  —  Dotaz na blokátory vápníkových kanálů [Jaromír, 14.04.2017]

Dobrý den, užívám delší dobu jen jedny prášky a to na tlak PRESTANCE 5mg/5mg. S tlakem nemám žádné potíže až nyní můj stomatolog by rád kdybych nemusel užíval blokátory vápníkových kanálů a to z důvodu , že mohou způsobovat onemocnění dásní (otok, odchlipování a krvácení ) čímž nyní trpím. Chce abych tuto možnou změnu probral se svým lékařem. Je mi 69 let . Jaký vhodný prášek bych mohl užívat. Nejraději zase jen jeden a nějaký, který by mi nezpůsoboval příliš časté močení přes den a v noci. Prosím poraďte mi nějaký moderní a dobrý lék jako náhradu za PRESTANCE 5mg/5mg. Předem moc a moc děkuji a přeji Vám příjemný den. Jaromír

Lékař [17.04.2017]:

Dobrý den,

můžete zkusit Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg, fixní dvojkombinace jako Prestance, ale se slabým diuretikem místo amlodipinu -blokátor vápníkových kanálů. Pokud by byl lék příliš účinný a/nebo příliš močopudný, lze zkusit Prestarium Neo 5 mg v kombinaci se 1/4 tbl. Indapamidu 2,5 PMCS. Pokud by tato kombinace nevyhovala, musela by se hledat nějaká alternativní kombinace podle dalších Vašich chorob a laboratorních výsledků.

 

stránky: 1 2 3 4 5 6 7
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce