Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 217485

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4328x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
2 + 2 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 976  —  Doplnění lékové formy bylinkami [Luboš, 06.04.2020]

Dobrý den. Mám nedomykavost aortální chlopně a občas mám tachykardie, několikrát hospitalizován a po podání Cordarone do několika dnů propuštěn,. Naposledy v roce 2012. Od té doby sledován a bez příznaků. V současné době po započetí hormonální léčby mám arytmie na které mi byl předepsán Betaloc ZOK v dávce 100mg denně. Při léčbě několikrát za den pociťuji bušení srdce i po menší námaze. Je možné tuto léčbu doplnit užíváním přípravků z hlohu?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 975  —  Cosyrel [Jiřina, 03.04.2020]

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Užívám dlouhodobě léky na tlak betaxolol a Loradul. U lékaře i doma mám stále tlak i přes užívání léků 140/ 90, někdy i vyšší. Byl mi předepsán nový lék Cosyrel. Užívám také antikoncepci Proveru ve formě injekcí jednou čtvrtletně. Je mi 45 let. Mohou se tyto léky užívat současné? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Jiřina Knytlová

Lékař [06.04.2020]:

Dobrý den,
měla by to být otázka pro lékaře, který poslední měnil léčbu nebo přidal další lék i kvůli jiné chorobě. Patrně dostáváte Depo-Proveru, kterou lze brát s Cosyrelem, ale i s jinými antihypertenzívy. Cosyrel je fixní kombinace beta-blokátoru bisoprololu a ACE-inhibitoru perindoprilu. Tato kombinace není z hlediska hypertenze příliš silná, možná i slabší než Vaše předchozí léčba. Má však výhodu u hypertoniků po srdečním infarktu nebo při srdeční selhání, event. u hypertoniků s rychlejší srdeční frekvencí (tepem).
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK a tak spotřebu léků snížit. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 974  —  Test [Martina, 03.04.2020]

test

Lékař [06.04.2020]:

Spojení zřejmě funguje.

S pozdravem

Jan Peleška

Dotaz č. 973  —  Potřeba snížit krevní tlak [EDA, 31.03.2020]

užívám tenaxum 1 mg 2x denně a Twynsta80mg/10mg tlak je stále vysoký.Může se zvýšit tenaxum na 2x denně?

Lékař [02.04.2020]:

Dobrý den,
z otázky Vám patrně vypadlo zvýšení dávky na 2 mg 2x denně. Maximální dávku 2x denně 1 mg již užíváte nyní. Obvykle se uvádí pravidlo, že v trojici kombinovaných léků by mělo být z jedním z léků diuretikum, tím spíš ve čtveřici kombinovaných léků. Je třeba zvážit přidání diuretika v malé dávce, např. Indapamid PMCS ¼ až ½ tbl. nebo Hydrochlorothiazid ½ tbl. denně (také raději začít nožem oddělenou čtvrtinou tablety).
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohl snížit TK spotřebu léků snížit. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 972  —  Přípravek Detonic [Kamila, 31.03.2020]

Dobrý den ráda bych se dozvěděla něco víc o přípravku Detonic. Na stránkách bylo spoustu pozitivních recenzí. Na jiných stránkách že jsou to lži a tento produkt není schválen ČOI. Zatím mám objednáno ale pořizovací cena není zrovna nízká. A pokud je nějaký přípravek který opravdu funguje na vyčištění cév a dá se koupit v kamenné lékárně prosím o název. Děkuji za brzkou odpověď.

Lékař [06.04.2020]:

Dobrý den,

dotazů na Detonic – potravinový doplněk (na krabičce je napsáno food supplement) -bylo v poslední době několik. Mé odpovědi si můžete vyfiltrovat pod heslem Kombinace antihypertenzív s potravinovými doplňky a současným příjmem potravy.

Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku), odkud jsem použil informace do následujícího přehledu:

 

LÉK

Posuzování a schvalování léčivých přípravků v ČR je v kompetenci Státního ústavu při kontrolu léčiv (SÚKL).

Hodnocena je jakost, bezpečnost a účinnost přípravku ve vymezených léčebných léčebných či preventivních indikacích.

Bezpečnost léčivých přípravků je pravidelně sledovaná a vyhodnocovaná po celou dobu, kdy je léčivý přípravek uváděn do oběhu.

Má SÚKL kód.

POTRAVINOVÝ DOPLNĚK

Posuzování a schvalování doplňků stravy je v kompetenci Ministerstva zemědělství ČR. 

Hodnocena je pouze jejich zdravotní nezávadnost, což znamená, že jejich dlouhodobé užívání by nemělo vést k poškození zdraví.

Doplňky stravy nejsou určeny k léčbě či prevenci (předcházení) onemocnění.

Nemá SÚKL kód.

 

„Vyčištěním cév“ se na webu Detoniku zřejmě rozumí odstranění aterosklerotických plátů jeho údajným účinkem na snížení cholesterolu. Lék se zaručeným účinkem na snížení cholesterolu Vám může předepsat Váš praktický lékař (bez doplatku).

Dotaz č. 971  —  Vysadenie liekov [Koso00, 31.03.2020]

Dobry den pan doktor...chcem sa spytat..vyskocil mi tlak na 160 na 100 a viackrat merany..bol som na krvne testy vsetko ok...uzivam mesiac bigital 5/5mg ...vysadil som ho 4dni bolo ok a teraz zas mam vyssi tlak 140 na 90...cital som ze tie betablokatory sa maju vysadit postupne...chcem sa spytat ze ako? Mam si davat tabletku este kazdy druhy alebo treti den alebo akym sposobom..lebo lekar mi nic nepovedal...dal mi iba na 1 mesiac tieto tabletky bol som na kontrole a vsetko ok..a nepovedal mi ako to vysadit..dakujem za odpoved

Lékař [31.03.2020]:

Dobrý den,
obávám se, že jste svému lékaři špatně rozuměl nebo v této vypjaté době došlo k nedorozumění. Nový lék se dává obvykle na dobu jednoho měsíce, aby se při jeho nesnášenlivosti nebo malé účinnosti mohl napsat jiný lék a zbytek velkého tříměsíčního balení léku nemusel vyhodit. Lékař Vám nasadil Bigital 5/5mg, což jsou vlastně léky dva – fixní dvojkombinace beta-blokátoru bisoprololu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu. Hypertenze je choroba, která je léčitelná, ale není vyléčitelná. To znamená, že nelze brát léky pouze týden jako antibiotikum při angíně, ale ve většině případů celoživotně. Není vyloučeno, že podaná dvojkombinace léků v daných dávkách je na Vás silná, třeba by stačila jejich poloviční dávka (1/2 tbl.) nebo jen jeden lék.
Při měření u lékaře se uplatňuje efekt bílého pláště – naměřený TK je falešně vyšší při alarmové reakci.
Pro objektivní posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohl snížit TK spotřebu léků snížit. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 969  —  Onkologický pacient [Katka, 28.03.2020]

Dobrý deň prajem. Chcela by som Vás pekne poprosiť o radu. Manžel je onkologický pacient s dg. 15.8. V novembri minulého roka mu bol odstránený celý žalúdok, časť pažeráka a čas dvanastnika. Od tejto operácie máva nízky tlak 100/65, niekedy a pred týždňom začal mať vysoký tepelný 132. Sme objednaný k internistovi až na apríl. Manžel absolvoval celkovo osem chemoterapii. Je stále unavený, bledý. Mám obavy z vysokého tepu a bojím sa, aby nebolo neskoro, kým prídeme k internistovi. Žiadne lieky manžel neužíva. Sú moje obavy opodstatnené alebo ako mám postupovať prosím ? Vopred ďakujem za ochotu a Váš čas.

Lékař [28.03.2020]:

Dobrý den,
není jasné, zda manžel měl dříve vyšší nebo normální tlak. Hypertonik by mohl vnímat pokles TK na uvedenou úroveň podstatně více. Na výrazném poklesu TK se u onkologických pacientů může podílet více faktorů. Pravděpodobně výrazně zhubnul – snížení hmotnosti o minimálně 5 kg se pravidelně projeví poklesem TK. Lze také očekávat pokles bílkoviny albuminu a pokles počtu červených krvinek, což vede k odsávání vody z cév a tím ke snížení jejich náplně a k poklesu TK. Zrychlení tepu (srdeční frekvence) je reflexní mechanismus, který do určité míry brání velkému poklesu tlaku. Většinou to pacientům příliš nevadí.
Nelze vyloučit, že od poslední laboratorní kontroly se výše uvedené parametry ještě zhoršily. Termín kontroly stavu se stanovuje podle obvykle situace onkologických pacientů, při podezření na zhoršení stavu je třeba zvážit dřívější kontrolu. Zavolejte onkologovi, který naposledy o manžela pečoval a zná ho, spíše než internistovi, který ho bude přebírat do péče. Domluvte se s ním o dalším postupu u manžela, protože zbytečná návštěva zdravotnického zařízení naslepo je spojená s rizikem koronavirové infekce pro zdravého člověka, natož pro léčeného onkologického pacienta, kde lze přepokládat sníženou imunitu.

 

Dotaz č. 968  —  Horkost [Petra, 26.03.2020]

Dobrý den, již několikrát se mi na vacer udělalo zle. Tlak 145/100 léky beru orkal neo 5 ráno. Tento stav je doprovázen pocitem horká v hlavě a zrudnutim obličeje. Mohu poprosit oradu zda si v takové chvíli mohu vzít lék. Děkuji, svému ošetřujícím lékaři se nemohu dovolat. Děkuji

Lékař [27.03.2020]:

Dobrý den,
není jané, jak dlouho Orcal Neo v této dávce berete. Popisované obtíže jsou pravděpodobně nežádoucí účinky Orcalu. Obtíže by mohly být mírnější při braní 1 tbl. večer. Lze zkusit rozdělení dávky na ½ tbl. ráno a večer nebo spíše snížení dávky Orcalu na ½ tbl. za den za cenu zvýšení TK. Jedna hodnota TK toho mnoho neříká, důležitá je průměrná hodnota TK za několik dní.
NOUZOVÉ KRÁTKODOBÉ ŘEŠENÍ !!! Kontaktujte lékaře !!!

Dotaz č. 967  —  Vysoký draslík [Pavla, 25.03.2020]

Zdravím prosím pěkně o radu.V současné době se nemám na koho obrátit.Byla jsem 17 nem.Ostrava Poruba ale ti mě prý museli předat do svého okresu Opava.Mám tam jít za tři týdny bez objednání.V současné době po několika operacích mám na stálo nefrostomii.Mám jednu ledvinu.Má diagnóza je idiopatická retro peritoneální fibróza .Lymfom obou d.končetin.Po operační srůsty který my utlačují žaludek,tudíš mám bolesti.Již v Ostravě my několikrát upravovaly draslík.Po poslední návštěvě, při výměně nefrostomie jsem měla vysišší hladinu draslíku.Dostala jsem kalium.Po třech gramech byl draslík opět vyšší.Obvodní lékařka řekla že neví kolik ho mám ještě zkusit.Vypila jsem ho dvakrát a výsledky jsou ještě vyšší.Jelikož mě z Ostravy vypsaly a do Opavy mám jít měnit nefrostomie za měsíc( a  doktoři ještě nemůžou znát mé diagnózu,nevím co mám dělat.Prosím kolik a jak mám brát kálium když ám hodnoty stále vyšší(5,5) děkuji za odpověď.Bartošová

Lékař [25.03.2020]:

Dobrý den,
měla byste být v odborné nefrologické péči, podle stavu hospitalizační nebo ambulantní. Představa, že máte jít na nové pracoviště v době koronavirového nouzového stavu bez objednání, je neuvěřitelná. Vaše obvodní lékařka potřebuje radu nefrologa, jak reagovat na laboratorní výsledky. Nemůžete zůstat s problémy 3 týdny v nefrologickém vakuu. Pokud jsou problémy a není dostupná nefrologická ambulantní, nezbývá než situaci řešit hospitalizací na interním, resp. nefrologickém oddělení nemocnice v Opavě. Patřičnou péči by Vám měla zajistit obvodní lékařka, event. s pomocí zdravotního rady příslušného Okresního úřadu.

Dotaz č. 966  —  Nežádoucí účinky kombinace léků Tezeo 80, Agen 5mg a Betaloc 50 [Radek, 24.03.2020]

Dobrý den, užívám na vysoký tlak kombinaci léků Tezeo 80 a Agen 5mg. Na slabou arytmii Betaloc zoc 50. V této kombinaci mám hodnoty tlaku dobré, v průměru okolo 120/78... někdy i nižší 110/65. Ovšem po přidání Agenu, cca před 6 týdny mi začala téměř pravidelně tlačit horní oční vicka a jsem víc než je zdrávo červený v obličeji. Můj kardiolog mi tvrdí, že to není přidáním Agenu, i když tyto nežádoucí účinky jsou v popisu léku. . Čím by to tedy mohlo být prosím, to je můj dotaz? Jestli Agenem, čím nejvhodnějším ho nahradit? Za normální tlak jsem rád ale z těch víček se zbláznim.

Lékař [25.03.2020]:

Dobrý den,
časový vztah i popis obtíží ukazují na souvislost s Agenem. Ústup obtíží po vysazení Agenu by i za cenu vzestupu TK souvislost prokázalo. Znovuobjevení obtíží po opětovném přidání Agenu v poloviční dávce by byl další důkaz nežádoucích účinků Agenu.                              Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit nežádoucí účinky u jiného blokátoru kalciových kanálů, je třeba zvážit výměnu Agenu za lék ze skupiny diuretik. Navíc při trojkombinaci léků by měl být jeden lék diuretikum.
Měření TK tonometrem s manžetou na zápěstí není podle odborné společnosti spolehlivé.

 

Dotaz č. 965  —  Návaly krve do hlavy po změně medikace při vysokém tlaku [Ludmila, 24.03.2020]

Dobrý den! Píšu kvůli manželovi. Je mu 71 let, nekuřák, abstinent, váha 68 kg na 174 cm. Vy sokým tlakem trpí přes 10 let. Je také epileptik. Tlak má cca ráno: 135/75 a večer 155/76 Bere tyto léky: Tegretol 200 ráno a večer, Sangona 50 večer, Orcal Neo 10 mg ráno a večer, Rosumop 10 večer, Moxostad 0,4 večer, Stacyl 100 mg v poledne, Lozap 50/12 ráno, Rilmedinil Teva 1 mg ráno a večer Právě poslední lék, který dostal před měsícem,( kdy mu z nezjištěných příčin tlak stoupl na 200/90 a měl silné vertigo)mu zřejmě provokuje silné návaly krve do hlavy a to vždy kolem šesté hodiny večer. Tlak mu stoupne přitom jen velmi mírně nebo vůbec. Totéž se děje při jakémkoli rozčilení, což dříve nebývalo. Jeho ošetřující lékař říká, že jde o zvyk, ale nic se nezlepšuje. Děkuji za odpověď, Sovová

Lékař [25.03.2020]:

Dobrý den,
patrně někde vznikla chyba při přepisu pokynů včetně dávkování léků z receptu na krabičku nebo při vytváření rozpisu léků. Rilmenidin se měl podávat místo Moxostadu (z cenových důvodů?), protože to jsou příbuzné léky s obdobným mechanismem účinku, takže ve výsledku je to jako výrazné předávkování jedním lékem s nežádoucími účinky. Vysaďte Rilmenidin zatím bez náhrady.

Maximální dávka Orcalu Neo je 10 mg denně, lze ho brát v jedné dávce podle výše TK buď ráno nebo večer. Lze také lék brát v dávce 5 mg 2x denně (2x ½ tbl.).

Při vysokém TK lze přechodně zvýšit dávku Lozapu H 50/12,5 (losartan/hydrochlorothiazid) na 2x denně a současně vysadit Sangonu 50 (samotný losartan).
Je vhodné zvážit podání léku proti stresům a úzkosti kompatibilní s Tegretolem (psychiatr).

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku. Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Při trvajících problémech se obráťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 964  —  Užívání triplixamu 10/2,5/10 a koronavir [Vojtěch, 24.03.2020]

Chtěl jsem se zeptat na užívání léku Triplixam a možnosti horšího průběhu v případě nákazy koronavirem COVI-19

Lékař [26.03.2020]:

Dobrý den,                                                                                                                                                                                    Triplixam je fixní trojkombinace ACE-inhibitoru perindoprilu, diuretika indapamidu a blokátoru kalciových kanálů amlodipinu

K otázce vyššího rizika používání ACE-inhibitorů nebo sartanů pro hypotetickou interferenci se vstupem koronaviru do buněk vydala Evropská společnost pro hypertenzi (ESH) prohlášení. V současné době nejsou jasné důkazy z velkých studií, že uvedené léky zhoršují průběh koronavirové nákazy a není tedy důvod k výměně těchto léků za léky z jiných lékových skupin. Hodnocení navíc komplikuje fakt, že hypertonici jsou starší lidé s dalšími chorobami, které samy o sobě predisponují k horšímu průběhu koronavirové infekce. Podobné je to u pacientů v sekundární prevenci (po srdečním infarktu nebo mozkové cévní příhodě) nebo při srdečním selhání, kde se tyto léky také užívají.
U nakažených pacientů s těžšími příznaky se má dle ESH individuálně posoudit, zda lék ponechat nebo nahradit jiným antihypertenzívem.

K záležitosti dodávám, že před léty vzniklo podezření, že užívání blokátorů kalciových kanálů zvyšuje u hypertoniků výskyt rakoviny. Velké, metodicky správně uspořádané studie to neprokázaly.
Podobně v minulém roce vzniklo podezření, že starý lék ze skupiny diuretik při dlouhodobém užívání zvyšuje výskyt nezhoubných kožních nádorů. Velké studie ukázaly jen zcela minimální zvýšení rizika a lék se nezakázal.

 

 

Dotaz č. 963  —  Prestarium neo vs prestarium neo combi [Neokop, 24.03.2020]

dobry den, sestricka me predepsala Prestarium Neo misto Prestarium Neo Combi .Po dotazu proc me predepsala jine prasky nez puvodne doktorka me bylo receno ze je to to same ,ale po Prestarium Neo ktere jsou zelene je me spatne ,zatimco prestarium Neo Combi jsou bile a po nich me nic nebylo,jaky je mezi nima rozdil?

Lékař [24.03.2020]:

Dobrý den,
Prestarium Neo Combi obsahuje 2 léky v jedné tabletě – perindopril a indapamid (fixní dvojkombinace), zatímco Prestarium Neo obsahuje pouze 1 lék perindopril. Užívání Prestaria Neo místo Prestaria Neo Combi znamenalo vlastně vysazení indapamidu, které vedlo ke zvýšení TK (asi výraznému), což působilo Vaše obtíže.

Dotaz č. 962  —  Křečové žíly [Josef, 23.03.2020]

Pane doktore, prosím vás, funguje Detonic na vyčištění křečových žil? Děkuji Josef.

Lékař [26.03.2020]:

Dobrý den,

Detonic je patrně potravinový doplněk (dle internetu není na recept), protože jsem ho nenašel v seznamu léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tj. není (zatím?) u nás registrován. Na významný efekt potravinových doplňků můžete zapomenout, protože nemají ve velkých studiích spolehlivě prokázaný účinek na snížení TK a odborná doporučení proto žádný z nich nedoporučují.

Zeptejte se lékárníka, zda Detonic funguje na vyčištění křečových žil.

 

 

 

 

Dotaz č. 961  —  Co s tlakom? [Zara, 23.03.2020]

Dobry den, pan doktor. Pisem Vam ako pokracovanie k dotazu c. 924 zo dna 23. 2., na ktory ste mi odpovedal, za co Vam velmi pekne dakujem. Momentalne som uz po roznych vysetreniach u internistu. Krv vseobecne, na hormony, na mineraly je v poriadku. Vysledok z minitorovania tlaku Holterom je mierne vyssi a v norme a vysledok z EKG Holtera je obcasna sinus. tachykardia kratkotrvajuca, komorove extrasystoly polymorfne IIIa (teda ziadna fibrilacia), max. tep 123/ min., minim. tep 39/ min. a priemer 84/ min. Pan doktor mi dal Corvitol -vecer stvrtinku tabletky a rano Cardinal. Ked sme vyhodnocivali krivku z tlaku, tlak vyskakoval aj na 150/95. Naozaj som sa snazila nepanikarit, ale myslim si, ze aj Holter bol velmi ovplyvneny mojim strachom, aj ked na druhej strane rozumiem, ze pre lekara je to jedine mozne objektivne vysetrenie. Nebola som sice v takom strese ako priamo u lekara, ale sustavne som na to myslela, asi 3x za den ma prepadla z nicoho nic panika. O 4 rano som sa zobudila a viac nespala od nervozity a v cakarni u lekara, ked som cakala, aby mi dal pristroje dole, mi tlak vyskocil na 170/100 a tep 112. S Holterom som aj cvicila, 25 minut na stacionari, kedy mi nameralo tlak 135/92 -podla krivky, ktoru mam na papieri od kekara. Chcem sa opytat pan doktor, ak by som mala samo o sebe vysoky tlak, pri akejkolvek fyzickej namahe by mi este viac stupol, ci nie? Tym padom by som pri cviceni mala omnoho vyssi tlak, ci nie? Neviem si to vysvetlit inak ako psychikou, pretoze tlak si meriam s mojim tlakomerom, tlakomerom u rodicov i sestry a tlak mam vzdy dobry, taky najcastejsi je okolo 115/75 (max. 130/85 a min. 100/60. Techniku merania mam dobru a meriam si ho uz dlhodobejsie v roznych cykloch dna (rano, naobed, vecer, pre a po namahe...), preto sa mi nechce verit, ze tlak by som mala naozaj vysoky. O tom, ze tep mavam vyssi, to viem, ale takemu tlaku sa mi nechce verit. Ved povedzte, ak by som ho mala vyssi, predsa by sa mi naozaj aj doma podarilo namerat take hodnoty a pri tom, ako casto si ho doma meriavam, tak by sa mi snad aspon raz to vysoke cislo zjavilo... Pritom u kekara ja naozaj citim, ze nervozita stupne a srdce sa zacne sialene trepat. Este by som chcela povedat, ze lekar bol naozaj fajn, bolo vidiet, ze nad tym sam duma a pocuva aj mna (nebol vsak absolutne cas na vsetky tieyo moje otazky), mna vsak hneva, ze to neviem dokazat jemu a aj mne, ze ten tlak mam dobry a ak ho mam vysoky, tak preco to tak nie je aj doma? V podstate ten Corvitol mi lekar povedal, ze mi dava na tep a ze keby bolo treba, upravi mi to aj tlak, no aj tak ma to hneva, ze mam lieky. Po druhej strane som zas rada, ze po tolkych rokoch som to konecne zacala riest a strachu idem v ustrety. Rozmyslam aj nad psychologom, ci psychiatrom..., chcem to prekonat, pretoze ma to unavuje a denne na to myslievam. Myslite, ze je mozne, aby mi lieky o rok pri kontrole vysadil? V prilohe Vam posielam 1 stranku mojho nameraneho tlaku, ktory si zapisujem -tymto hodnotam su podobne vsetky ostatne hodnoty v inych dnoch. Ked uz si ho meriam, meriam si ho viackrat po sebe s odstupom 1, 2, 5, 10 minut rano, na obed/poobede -ked pridem z prace, vecer, technologiou MAM a aj normalne jednorazovo. Dakujem Vam krasne a ostavam s pozdravom Priloha sa mi nedala pripojit, tak to pisem tu: Den 11. 3. 2020 5:21 hod.: 114/73/85 po 1 min.: 107/76/87 po 1 min.: 113/74/82 po 1 min. MAM 109/76/77 detekovalo AFIB po 10 min. MAM 117/75/77 detekovalo AFIB po 15 min. MAM 109/75/77 po 10 min. MAM 108/73/82 14:41 hod.: 122/73/84 po 1 min.: 121/77/85 po 1 min.: 121/73/81 po 1 kin. MAM 113/74/76 po 2 min. MAM 120/80 -detekovalo AFIB po 5 min. MAM 111/78/80 po 1 min.: 122/77/81 16:46 hod.: MAM 133/81 -detekovalo AFIB po 1 min. MAM 125/80/81 po 2 min. MAM 124/78/77 po 5 min.: 122/84/76 pi 5 min.: 121/79/77 19:00hod.: 123/77/82 po 1 min.: 126/73/82 po 1 min.: 121/80/87 po 5 min. MAM 114/75/82 pi 2 min.: 112/74/83

Lékař [26.03.2020]:

Dobrý den,
pozitivní je, že nemáte fibrilaci síní, ale celkem neškodné extrasystoly, které se vyskytují i na zdravém srdci. Negativní je, že se zbytečně často měříte a nervujete. Při měření u lékaře se uplatňuje efekt bílého pláště – naměřený TK je falešně vyšší při alarmové reakci. Doma naměřené hodnoty TK jsou všechny v normě nebo naopak nízké. Tlakový holter (vyšší denní průměr TK a normální 24hodinový průměr?) může být ovlivněný dlouhodobou fyzickou aktivitou (typicky předcvičující cvičitelky), takže denní průměr TK je vyšší než u osob s běžnou fyzickou aktivitou či spíše neaktivitou.
Chcete brát léky co nejméně? Omezte stresy s pomocí psychiatra.

Dotaz č. 960  —  Prestarium a Corona virus [Igor, 23.03.2020]

Dobry den pan doktor, v suvislosti s coronavirusom sa objavili informacie, ze v plucach prebieha nejaka reakcia ACE1, ktora dramaticky zhorsuje pri zapale pluc priebeh ochorenia -zial nie som zdravotnik. Na zaklade týchto informacii mi odporuca znamy lekar (nie kardiolog) zamenit Prestarium za nejaky iny liek, ktory nie je ACE inhibítorom (sam to ako uzivatel ACE inhibitoru uz urobil). V minulosti mi bola indikovana fibrilacia predsieni, ktora spontanne odznela. Ako prevenciu mi odporucila lekarka Concor cor v davke 2,5 mg, ktory mi postupne znizila na davku 1,25 mg, pretoze mi klesal tep pod hodnoty 50 tepov. Po zaciatku liecby Concorom mi, na zaklade pravidelného merania tlaku (priemer 145-165/90 odporucila pridat do liecby Prestarium, v davke 2,5 mg rano na lacno. Tlak mavam v dlhodobo v oblasti 117 -135. Vnimam to ako dobre mierenu liecbu, ale, cez den mam obcasne zakaslanie, obcasny pocit dusnosti. Tep mavam stale v hodnotách okolo 47 -58. Znepokojilo ma vsak to, ze Prestarium moze mat zly vplyv pri zapale pluc COVID. Za aky liek by ste mi odporucili vymenit Prestarium? Pripadne, som v rizikovej skupine s uvedenou dávkou 2,5 mg uzivanou rano.? Nefajcim, nepijem akohol mam 62 rokov, pravidelne sportujem. Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved.

Lékař [26.03.2020]:

Dobrý den,
k otázce vyššího rizika používání ACE-inhibitorů nebo sartanů pro hypotetickou interferenci se vstupem koronaviru do buněk vydala Evropská společnost pro hypertenzi (ESH) prohlášení. V současné době nejsou jasné důkazy z velkých studií, že uvedené léky zhoršují průběh koronavirové nákazy a není tedy důvod k výměně těchto léků za léky z jiných lékových skupin. Hodnocení navíc komplikuje fakt, že hypertonici jsou starší lidé s dalšími chorobami, které samy o sobě predisponují k horšímu průběhu koronavirové infekce. Podobné je to u pacientů v sekundární prevenci (po srdečním infarktu nebo mozkové cévní příhodě) nebo při srdečním selhání, kde se tyto léky také užívají.
U nakažených pacientů s těžšími příznaky se má dle ESH individuálně posoudit, zda lék ponechat nebo nahradit jiným antihypertenzívem.

K záležitosti dodávám, že před léty vzniklo podezření, že užívání blokátorů kalciových kanálů zvyšuje u hypertoniků výskyt rakoviny. Velké, metodicky správně uspořádané studie to neprokázaly.
Podobně v minulém roce vzniklo podezření, že starý lék ze skupiny diuretik při dlouhodobém užívání zvyšuje výskyt nezhoubných kožních nádorů. Velké studie ukázaly jen zcela minimální zvýšení rizika a lék se nezakázal.

Užívání ACE-inhibitorů nebo sartanů také snižuje vznik fibrilace síní i vznik recidiv, což je důležité i ve Vašem případě, kde je třeba navíc zvážit výměnu Prestaria za některý ze sartanů kvůli pravděpodobnému výskytu nežádoucích účinků Prestaria (suchý kašel nebo pokašlávání, pocity dušnosti).

 

Dotaz č. 959  —  Vyšší spodní tlak [Ivana, 22.03.2020]

Dobrý den, beru léky na TK. Agen,Indapamid a Valsacor. Tlak se mi spravil,ale poslední týden vidím, že se mi zvýšil spodní tlak. Z dřívějších 80 na 95 . Lékař momentálně neordinuje(roušky). Mám se nějak zařídit? Děkuji Holečková

Lékař [25.03.2020]:

Dobrý den,
zatím krátkodobé (nejspíše přechodné) zvýšení TK svědčí pro stresy jako příčinu.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní, při jasném zvýšení TK by stačily i 3 dny). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.
Přechodně lze zvýšit dávku jednoho nebo více léků, pokud jsou nějaké rezervy – Agen do 10 mg denně spíše ve 2 dávkách, Indapamid do 2,5 mg v jedné dávce, Valsacor až 160 mg 2x denně. Obvykle je lepší přidat další lék do kombinace.
Se zvyšující dávkou však stoupá výskyt a intenzita nežádoucích účinků. Efekt stresu lze tlumit lékem typu Neurolu 0,25.

Dotaz č. 958  —  Tlak [Lucia, 22.03.2020]

Ďakujem za odpoveď pán doktor, k tomu znīzeniu tlaku, neberiem žiadne iné lieky okrem nebitrixu,akurat si zvyknem dat magnezium niekedy aj viac ako odporúčana denna davka.Ten nízky tlak sa možno začal aj skôr(ako posledný mesiac),pociťovala som občas únavu aj počas dňa ale v práci som to vždy potlacila a tlakomer som si zakúpila neskôr. Odvtedy to sledujem. Najviac ma vsak trápi ten silný a nepravidelny tlkot srdca ktorý mám dost casto a zacne sa z nicoho nic a v klude.Budem brať 1/4 tabletky ako radite budem sledovať tlak a keď sa nič nezmení budem to musiet riešiť so svojím lekárom ,nech ma odporučí ku kardiologovi. Este raz ďakujem

Lékař [24.03.2020]:

Dobrý den,
pokud se častý výskyt nepravidelného bušení srdce nesníží po snížení dávky Nebitrixu, event. po jeho úplném vysazení, je třeba arytmii co nejdříve objektivizovat pomocí EKG monitorace. Užívání hořčíku, zvláště v dávkách překračujících doporučenou dávku se podílí na snížení TK.

Dotaz č. 957  —  [Eva, 21.03.2020]

Dobrý den pane doktore mám k Vám dotaz moje mamka 86 let bere nyní leky na tlak RAMIPRIL ACTAVIS 5mg/25mg a vcera v lékárně mi daly AMPRILAN H 5mg/25mg.Chci se zeptat zda je to stejné ale poněkud jiný název. Moc děkuji za odpověď S pozdravem Eva

Lékař [24.03.2020]:

Dobrý den,
správný název je Ramipril H Actavis. Složení fixní dvojkombinace ramiprilu a hydrochlorothiazidu včetně obsahu mg obou komponent je shodné s Amprilanem H. Jde o výrobky dvou různých farmaceutických firem. Jsou zaměnitelné. Mohla jste lékárníkovi věřit.

Dotaz č. 956  —  Porovnání léku Irbesartan a Prestarium Neo [Dagmar, 20.03.2020]

Dobrý den, lékařka mi předepsala nový lék na vysoký tlak Prestarium Neo. Jelikož jsem léta užívala Irbesartan, který má nyní výpadek a není k dostání, sháním informace, jaký je mezi těmi dvěma léky rozdíl, resp. zda je rozdíl ve způsobu působená účinné látky. Beru totiž ještě diuretika Loradur a mám obavy z vedlejších účinků nového léku. V noci se mi špatně dýchá a "píská" mi v plicích, mívám záchvaty suchého kašle, a občas mám na kůži něco, co vypadá jako alergická reakce -vyvýšená místa ve tvaru jakoby puchýřů, ale ne podlitých, jen otoků, které svědí. Je velký rozdíl mezi účinnými látkami těchto dvou léků? Děkuji.

Lékař [24.03.2020]:

Dobrý den,
Prestarium Neo je lék z jiné lékové skupiny, který je vynikající a má řadu stejných nebo obdobných účinků, ale v určitém procentu se při jeho užívání vyskytují nežádoucí účinky – suchý kašel a otoky. Je třeba tento lék vysadit a užívat místo něj některý jiný ze skupiny sartanů, kterých je na trhu dostatek, a tyto nežádoucí účinky nemají stejně jako Irbesartan.

Dotaz č. 955  —  Tlak [Lucia, 20.03.2020]

Dobrý deň, už pol roka beriem nebitrix pol tabletky rano na vysoky tlak ,mam 39 rokov. Posledny mesiac ale mavam nizky tlak bezne 95/65 a pulz do 70,kôli tomu som si zakúpila aj tlakomer...a zacalo sa u mna tak raz tyzdenie busenie srdca ale pomale ale vyrazne a hlavne nepravidelne,ked si zmeram tlak je nizky ale pulz normalny.V minulosti to trvalo tak 5 minut ale teraz to mam tak aj 2 hodiny...ked idem k lekarovi akurat je to v poriadku.Neviem ci mozem prestat brat tie lieky a ked ich prestanem brat ci sa mi nedvihne tlak .Môžem ich potom znova začať brať?Teraz je situacia ked nechcem chodit k lekarovi.Ďakujem za odpoveď.

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
je divné, že tak nízký TK při půlročním braní Nebitrixu máte až poslední měsíc. Změnila se razantně úroveň režimových opatření nebo jste začala brát psychofarmaka? Tím by mohl klesnout TK natolik, že byste mohla být vlastně původní dávkou Nebitrixu předávkovaná – původně použitá dávka by pro Vás v současné situaci mohla být vysoká. Mohla byste pak trpět příznaky nízkého TK – ospalost, apatie, únavnost, závratě při postavení. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Lékaři byste měla sdělit, jak pomalý byl dříve tep při pomalém nepravidelném bušení srdce, pokud by se Vám ho mezitím znovu nepodařilo změřit.
Zatím můžete zkusit brát pouze ¼ tablety Nebitrixu (nouzově rozčtvrtit tabletu nožem) a zvýšit TK do normálního rozmezí.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí při stávající léčbě (stačí 3 dny) a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 954  —  Pacezbix@gmail.com [Zbyněk Jan, 19.03.2020]

DETONIC -doplněk stravy -je Vámi hoden doporučení, pane doktore ?

Lékař [26.03.2020]:

Dobrý den,                                                                                                                                                                                           Detonic je patrně potravinový doplněk (dle internetu není na recept), protože jsem ho nenašel v seznamu léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tj. není (zatím?) u nás registrován. Na významný efekt potravinových doplňků můžete zapomenout, protože nemají ve velkých studiích spolehlivě prokázaný účinek na snížení TK a odborná doporučení proto žádný z nich nedoporučují.

Dotaz č. 953  —  Změna léků [Pipi, 18.03.2020]

Dobrý den, lze změnit tablety Indap 2,5mg a Tritace 5mg za jiné?? A může mi je změnit praktik, když mi tablety nasadili při hospitalizaci? Zvyšují mi totiž hodnotu glykémie o 8-10 mmol. Předem děkuji a jsem s pozdravem JB.

Lékař [24.03.2020]:

Dobrý den,
je zvláštní, že tyto léky podle Vašich výsledků zvyšují glykemii a tak výrazně. Obvykle se chovají právě naopak. Může jít o vliv více faktorů, např. hladina draslíku v krvi, snížená funkce ledvin, další léky a choroby. Jde o opakovaný výsledek? Je třeba zvážit spolupráci Vašeho praktického lékaře s ošetřujícími lékaři v nemocnici.

Dotaz č. 952  —  Léky na tlak a doplněk stravy černý česnek [Alena, 17.03.2020]

Dobrý den, je možné užít ráno na lačno černý česnek a léky na tlak ? (Indap 2,5 mg, Valsacor 160 mg, Rilmenidin Teva 1 mg). Prosím o případné doporučení jak užívat česnek (kapsle)

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
Rilmenidin se doporučuje vzít na začátku jídla, Valsacor spíše nalačno a Indap je možné užívat s jídlem.                                              Přípravky s obsahem česneku odborná společnost neuvádí jako účinnou léčbu hypertenze. Na formu a podmínky jejich podání se informujte u lékárníka. Účinek potravinových doplňků velké studie neprokázaly, resp. nebyly zorganizované.

Dotaz č. 951  —  Vysoký systolický a spíš normální diastolický krevní tlak [Seniorka, 15.03.2020]

Dobrý den, potýkám se s vysokým tlakem navzdory léků, které beru. Večer a ráno mám průměrný tlak 185/88 při tepu kolem 65. Je mi 68 let a dlouhodobě jsem sledována na nefrologii s uspokojivým stavem bez medikace. Léky na tlak v současné době beru Prestarium neo 5mg 1-0-1; Tenaxum 1-0-1; Verospiron 0-1-0 a Magne B6 forte. Jím hodně zeleniny a ovoce, nejím uzeniny a maso jen jednou týdně. Děkuji za odpověď. 147/73 ... 61 ... 11:15 201/86 ... 60 ... 9:15 15.3. 176/90 ... 64 ... 187/85 ... 67 ... 153/77 ... 67 ... 165/88 ... 61 ... 9:15 14.3. 179/87 ... 68 ... 21:50 138/83 ... 70 ... 17:45 131/70 ... 66 ... 15:10 153/79 ... 69 ... 13:00 180/95 ... 72 ... 8:10 13.3. 184/91 ... 62 ... 22:00 164/87 ... 65 ... 20:00 174/98 ... 57 ... 18:15 177/97 ... 67 ... 17:10 149/85 ... 60 ... 14:30 136/80 ... 73 ... 13:00 131/79 ... 62 ... 10:30 147/76 ... 66 ... 9:30 148/80 ... 76 ... 8:30 190/87 ... 64 ... 6:30 12.3.

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
je třeba zvážit přidání dalšího léku ke snížení TK, protože pouhým přeskupením dávek uvedených léků se toho patrně nedosáhne. Ranní dávku léků je třeba brát co nejdříve ráno (v 6 – 7 hodin) a část večerní dávky na noc před spaním (v 22 – 24 hodin), Prestarium Neo 5  1-0-0-1 a Tenaxum 1-0-1 (cca v 18 hodin), ostatní léky stejně. Vhodný lék na přidání ke stávajícím by měl dle výsledků měření TK určit nefrolog.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem. Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

Dotaz č. 950  —  Amloratio/Valsacor [Janka, 13.03.2020]

Dobrý den pane doktore, Prozatím jsem užívala Amloratio 5mg a Valsacor 80mg v monoterapii. Diastolický tlak se drží stále v rozmezí 95-105 mmHg. Bylo by vhodné tyto dva léky použít v kombinaci ? Děkuji.

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
pokud není TK při léčbě v normě, měly by se léky používat v kombinaci. Je třeba na začátku zvážit použití menší dávky 2,5 mg Amloratia (1/2 tbl.). V současné situaci koronavirové infekce byste se měla o tom telefonicky domluvit se svým ošetřujícím lékařem. Můžete mu zaslat elektronický záznam měření TK při poslední monoterapii.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.

Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem.Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

Dotaz č. 949  —  Vysoký systolický tlak [Dana, 12.03.2020]

Dobrý deň, bola som na endokrinológii, kde mi namerali krvný tlak 190/78. Štítnu žľazu a jej činnosť mám v poriadku. Chcem sa spýtať, či to môže byť stresom a tým, že trpím úzkosťami aj v bežnom živote (liečila som sa na panickú poruchu, lieky teraz ale dlhodobejšie neberiem). Čo sa týka merania tlaku, mám vždy z toho veľký stres.. konkrétne pri tomto meraní som mala pulz cez 140, čo som bola v takom vypätí. Doma vkľude mávam tep pravideľný, cca 80 úderov za minútu. Tlak si doma nemeriavam. Pamätám si ale, keď som pred pár rokmi chodila ako tehotná do poradne, mávala som diastolický tlak normálny a systolicky veľmi vysoký a doktor to neriešil, hovoril, že dôležitý je ten diastolický. Mám 41 rokov. Mám nadváhu, ale nefajčím, nepijem, snažím sa zdravo stravovať. Psychiku ale často ovplyvniť neviem. Chcem sa spýtať, či nameraná hodnota mohla byť stresom. A čo s tým robiť? Liečiť krvný tlak alebo skôr moju psychiku? Alebo zlepšiť životný štýl? Je možné liečbou úplne upraviť krvný tlak na normálny? Alebo vždy pri strese mi vyskočí? Holter by som nechcela, lebo to by som bola v strese celý deň vkuse. Ďakujem za každú odpoveď.

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
není jasné, jak vysoký TK jste měla dříve při panické poruše. Kvůli stresům a úzkosti byste měla konzultovat svého psychiatra. Při měření TK v ordinaci jsou hodnoty TK obvykle falešně vyšší díky efektu bílého pláště.
Využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) byste mohla snížit TK bez potřeby léků nebo jejich spotřebu snížit. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Pro posouzení diagnózy hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 948  —  Krvný tlak [Miroslav, 11.03.2020]

Prajem dobrý deň pán MUDr. Jan Peleška, CSc.,Poprosím Vás o Váš odborný názor: CCa. 1,5 mesiaca som bol bez liekov na zníženie krvného tlaku,teraz pri krvnom tlaku 155/100 mi Kardiológ opäť predpísal na zníženie krvného tlaku ráno Valsacor 80 mg a večer 1/2 Concor 5 mg. Môžem s týmito liekmi používať Cipralex 5 mg alebo Brintellix 10 mg?. Neviem či nedôjde potom k  výraznému zníženiu krvného tlaku,tak počkám na váš odborný názor.ďakujem

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
platí, co jsem uvedl v odpovědích na Vaše dřívější dotazy č. 907 a 932. Není jasné, proč máte kromě Valsacoru předepsaný beta-blokátor Concor, protože z hlediska samotné léčby hypertenze jde o méně účinnou kombinaci antihypertenzív. To je na dotaz ošetřujícímu lékaři, zda nechce využít ještě jiného ůčinku Concoru. Myslím, že Vám výrazný pokles TK přidáním Cipralexu (Brintellixu) ke kombinaci Valsacoru a Concoru nehrozí. Nic Vám nebrání začít brát samotný Valsacor a provést domácí měření TK. Pak lze přidat Cipralex, jehož účinek nastupuje pomalu, a znovu provést měření TK.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 947  —  Gopten [Roman, 11.03.2020]

Dobrý deň. Poprosil by som Vás o radu. 7. januára som mal na základe asi dvojročného pôsobenia stresu malé vyhorenie, ktoré spustilo výbuch hnevu. Tlak mi skákal na 160/90 Pulz 91, silný pocit úzkosti. Neurologické vyšetrenie na urgente negatívne, o 5 dni internista na urgente opäť s negatívnym výsledkom (158/107 pulz 84). Asi týždeň som nespával, úzkostné stavy, a tlak lietal hlavne medzi 23:00 a 02:00 hod.. Následne od 11. 1. sobota som na základe ordinácie všeobecnej lekárky, začal užívať Gopten 2 mg ráno. Pre prípad mám doma aj Tenzin a Frontin 0,25 mg (bral som frontin iba pár krát). Stav zhoršoval metabolický syndróm, vek 41 výška 182 cm váha 112 kg (diagnóza spomínaná lekármi z vyšetrení pred príhodou), pracujem ako zdravotník, čiže s chorými ľuďmi. Neurologické vyšetrenie bez nálezu, interné, hepatológia, endokrynológia bez problémov. Psychiatra som zatiaľ nenavštívil. Prvý mesiac som mal problém šoférovať, prítomnosť ľudí v malom priestore, ... po mesiaci, sa mi stav výrazne zlepšil, po psychickej stránke. Po príhode som radikálne zmenil stravu, bez jedál s vysokým glykemickým indexom, ... schudol som za dva mesiace na váhu 96 kg (-16 kg), nedávno som začal pomalým tempom behávať pulz do 120, behá sa mi dobre cc 3-4 x týždenne, cítim sa dobre, som doma takže kľudový režim, chodím normálne medzi ľudí, menšie zriedkavé rozčúlenie sa nemá na mňa taký dopad, meditujem, mením spôsob života. Pretrváva mi však tras rúk evidovaný cca 2 roky, aj keď už nie tak intenzívne. Meriam si doma tlak, ráno a večer po 2x. Pohybuje sa okolo 103-126/69-81 pulz 64-81 v kľude. Mierny tlak na srdci pretrváva, pri meditácii (koncentrácii) mizne. Moja otázka je: Uvedomujem si účinky Goptenu, no myslím si, že je to skôr záležitosť psychiky. Všeobecná lekárka mi vravela (aj po mojej konzultácii zo známymi lekármi iných špecializácii), že gopten vysadíme až budem mať dlhodobo dobrý tlak (cca 1/2 až 1 rok). To má logiku. No mám stále silnejší vnútorný pocit, že ak sa mi stav zlepšuje a podľa názoru aj lekárov ide viac o psychiku, či branie Goptenu, mi nemôže uškodiť. Preto sa pýtam na Váš názor, a v prípade ak sa bude Gopten vysadzovať tak akým spôsobom. Nerád by som dlhodobo bral liek, ktorý nepotrebujem, alebo môže spôsobiť v mojom tele nejakú šarapatu. Ďakujem za Váš čas, a teším sa na odpoveď.

Lékař [21.03.2020]:

Dobrý den,
kromě celkem malé dávky Goptenu jste normalizoval TK především intenzívním použitím tzv. režimových opatření (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Možná byste dospěl k současnému příznivému stavu s pomocí psychiatra rychleji.
Gopten a stejně i jiné léky na snížení TK byly testované na dlouhodobé užívání (i mnoho let) a kromě toho se při užívání léků mají dělat kontrolní biochemická vyšetření. Spíš byste mohl být předávkovaný – původně použitá dávka by pro Vás v současné situaci mohla být vysoká. Mohl byste pak trpět příznaky nízkého TK – ospalost, apatie, únavnost, závratě při postavení.
Podle výsledku měření TK lze postupně snižovat dávku Goptenu s použitím tobolek po 0,5 mg.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem.

Dotaz č. 946  —  Krevní tlak [Ivana, 09.03.2020]

Dobrý den, mám dotaz ohledně krevního tlaku. Je mi 49 a vždy jsem měla spíš nízký krevní tlak, teď od ledna 3x měřeno a mám tlak 160/90 .Je důležité to řešit s lékařem nebo si můžu pomocí sama .Jsem nekuracka 168 cm váha 68 .Děkuji za odpoved

Lékař [19.03.2020]:

Dobrý den,
vzhledem k věku lze předpokládat již přítomnou nebo se blížící menopauzu. Toto období je u řady žen počátkem vyvíjejícího se vzestupu krevního tlaku. Návaly zřejmě netrpíte.
Pro posouzení diagnózy hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznamTK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem.

 

Dotaz č. 945  —  TF [Daniel, 08.03.2020]

Dobrý den, prosím chci se poradit. Pravidelně se měřím a vypozoroval jsem že když mám TF kolem 70 až 75 tak mám krevní tlak v pořádku 118/78 až 122/82 ale někdy mám období že mi srdíčko bije pomaleji kolem 56 a 62 a když v této době měřím tlak, bývá DIASTOLA vyšší třeba i 90-95. Nevím čím to je, sám bych spíše uvažoval že snížení tepové frekvence sníží tlak celkově. Užívám Tezeo 20mg, 25 let, 70kg. Nevíte jaký mechanismus může tohle způsovat ? V minulosti před dvěma lety mi byla zjištěna koncentrická hypertrofie LK, nejspíše z neléčené hypertenze, se zadní stěnou 14 mm, po nasazení léčby tlaku po pul roce regrese na 11 a po dalším pul roce regrese na 8 mm. Jinak stopová regurgitace mitrální a triskupidální chlopně. A na EKG nějaké změny el. os. +60, PQ 120 QRS 100 QTc 400 člunkovité ST v I, II, aVF, neg.t ve III rS ve V1 -V2 (byla mi zjištěna prodělaná borelioza) a opakovaně mám nízkou hladinu draslíku v krvi. Co si o tom pane doktore myslíte, děkuji Vám.

Lékař [19.03.2020]:

Dobrý den,
pomalejší srdeční frekvence je hraničně pomalá na to, aby působila zvýšení především systolického tlaku díky zvýšenému systolickému objemu při velmi pomalé srdeční frekvenci. Tento nález nacházíme u starší generace, kde se obvykle vyskytuje. Neutrální nebo odchylný nález nelze vyloučit u příslušníka mladé generace s pružnou aortou. Ve hře je více faktorů včetně léků. Je třeba dokumentovat, že se Vámi popisovaný nález vyskytuje opakovaně s cca stejnou dobou trvání za zhruba stejnou dobu od braní Tezea.
Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte, event. kdy Vám stoupá diastolický TK.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.
24hodinové monitorování EKG by mohlo ukázat, zda zvýšený diastolický TK nesouvisí s nějakou arytmií.
I když není jasné, jak výrazně nízkou hladinu draslíku máte, je třeba zvážit specializované vyšetření k vyloučení hyperaldosteronismu jako příčiny hypertenze.
Lze se obrátit na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 944  —  Kolísání tlaku [Božena, 08.03.2020]

Dobrý den, již několik let mám vysoký tlak.Všimla jsem si, že od užití léku mi zhruba po čtyřech hodinách tlak opět stoupne, přestože dodržuji klidový režim. Naměřím 150/100-108. Lékařka mi předepsala již druhé léky, ale tento stav se opakuje nadále. Děkuji Vám za radu.

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
zřejmě potřebujete k normalizaci TK kombinaci 2 -3 léků. Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 943  —  Tlak 170/106 [Pavel, 07.03.2020]

Dobrý den, Mohu požádat o radu? Vždy jsem měl při kontrolách tlak v normálu okolo120, nikdy jsem s tlakem problém neměl. Dnes jsem si náhodou měřil tlak doma a hodnoty se ráno i odpoledne pohybují okolo 170/105 (174/114) při opakovaném měření. Cítím se pouze unaveně žádné jiné potíže nepociťuji. Je mi 41 let.

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
stresy mohou vyvolat přechodně i výrazné zvýšení TK. Může však jít o trvalou hypertenzi zhoršenou stresy. Pro tuto variantu by mohl svědčit výskyt hypertenze u rodičů (především u obou) ve středním věku, event. i u sourozenců. Hodnoty TK naměřené v ordinaci bývají falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Měl byste se brzy u Vašeho praktického lékaře objednat k vyšetření a zahájení farmakologické léčby.

Pro posouzení diagnózy hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznamTK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při nastavení léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat hodnoty TK, ale i zaslat ji lékaři mailem.
TK lze snížit s menším použitím léků využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 942  —  Dušnost po léku Prestarium Neo [Marcela, 06.03.2020]

Dobrý den, manžel začal před 14 dny na vysoký krevní tlak ( i když je spíše kolísavý) brát Prestarium Neo v množství 2,5 mg po ránu. Tlak s celkem stabilizoval, lékařka sdělila, aby bral 5 mg a je na dovolené. za ty dva týdny se u manžela začala projevovat dušnost, pocit, že se nemůže pořádně nadechnout. Co dělat?

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
jde patrně o nežádoucí účinek jinak velmi dobrého léku ze skupiny ACE-inhibitorů. Lék lze vyměnit za jiný ze skupiny sartanů, které mají podobný mechanismus účinku, ale bez nežádoucích účinků.

Dotaz č. 941  —  Kontraindikace hypertenze a astma [Niki, 05.03.2020]

Bylo mi zjištěné středně těžké astma. Nedávno jsem změnila léčbu z vasocardinu na betaloc sr. Zhoršilo se mi dýchání. Dnes mi na plicním řekla doktorka,že tyto léky nejsou při astmatu vhodné. Lék beru na vysoký krevní tlak a vysoky puls.Chtěla bych poradit ,jaký lék by byl při středně těžkém astmatu vhodný. Děkuji Hofmanová

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
není jasné, jaký lék užíváte na astma. Ten může zrychlovat srdeční frekvenci, kterou Vasocardin nebo Betaloc (beta-blokátory) zpomalují. Léky z jiných lékových skupin mají obvykle menší efekt na srdeční frekvenci (puls) než beta-blokátory. Je třeba zvážit vyzkoušení ivabradinu event. v kombinaci s menší dávkou beta-blokátoru nebo v kombinaci s antihypertenzívem s neutrálním účinkem na puls (ACE-inhibitor nebo sartan). Alternativou Vasocardinu je verapamil SR nebo digoxin. V nejhorším případě se vrátíte k Vasocardinu.

Dotaz č. 940  —  Carzap nebo Caramlo [Margareta, 04.03.2020]

Můj lékař mi vyměnil Caramlo za Carzap. Zarazilo mne množství možných vedlejších účinků u Carzapu. Já zatím pozoruji jen mírné točení hlavy. Diagnóza zní esenciální hypertenze, blokáda levého raménka ns. Je mi 8O let, nadváhu v podstatě nemám. Ráda bych brala jen nejnutnější léky. Moc dík za odpověď ing. Květa Magerová

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
Caramlo je fixní dvojkombinace candesartanu a amlodipinu, Carzap obsahuje candesartan. Je divné, že přecházíte ze 2 léků v jedné tabletě na 1 lék v jedné tabletě. To byste musela podstatně více využívat tzv. režimová opatření (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity) a stačilo by Vám méně léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Není to obráceně? Nepřecházíte z Carzapu na Caramlo? Hypertenze se v průběhu let spíše zhoršuje a její léčba vyžaduje více léků. Informace o Caramlo jsou obsáhlejší, protože zahrnují nežádoucí účinky 2 léků. Oba léky vyrábí stejná firma Zentiva. Mírné točení hlavy by mohlo souviset s příliš velkým snížením TK (zbytečným) při účinnější léčbě dvěma léky.

Důležité je, zda máte normalizovaný tlak. Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 939  —  Vysoký krevní tlak [Romana, 04.03.2020]

Může lék na štítnou žlázu euthyrox způsobovat vysoký krevní tlak? Celý život jsem měla extrémně nízký tlak. Pak jsem si zlomila nohu a zjistili mi že mám zánět na štítné žláze a následně vysoký krevní tlak.

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
choroby štítné žlázy se zvýšenou, ale i sníženou funkcí mohou být provázené vysokým krevním tlakem (sekundární hypertenze). Pokud jste si delší dobu (roky) neměřila TK, může jít o koincidenci s vývojem běžné hypertenze (primární hypertenze), zvláště v menopauze. Euthyrox dle podrobných informací o léku nemá jako nežádoucí účinek uvedené zvýšení TK. Euthyrox ani nesnižuje účínek antihypertenzív. U starších lidí nebo při stávající hypertenzi by se měl přidávat opatrně s pomalu se zvyšující dávkou kvůli zvýšení zátěže na srdce, které může bý poškozené hypertenzí.

Dotaz č. 938  —  Vysoky tlak [Adam, 03.03.2020]

Dobry den, zhruba pred 2 mesicemi mi byl diag... vysoky tlak abych nelhal tak pri prvni prohlidce myslím ze do 160-100 pak na druhy 150-100 moc si toho nepamatuji protoze jsem byl v uplnem strachu Paní Dr. mi predepsala lek cosyrel 5 ale nez jsem se k pani dr, den pred tím zacal jsem videt na jedno oko dvoji videni na levem tak jsem celou noc nespal premyslel jsem prvni co me napadlo byla mozkova prihoda proste jsesm celou noc fakt nespal u ocni ho nejprve vse v poradku 1 diop. promin te za tak velky text tak se chci zeptat jestly ten lek budu brat navzdy na vysetreni echo jsem byl na krvi taky vse ok je mi 22 budu cekat od poved dekuji

Lékař [16.03.2020]:

Dobrý den,
stresy v kombinaci s efektem bílého pláště mohou vyvolat přechodné zvýšení TK obdobné úrovně. Nelze vyloučit, že jde o mírnou trvalou hypertenzi zhoršenou stresy a efektem bílého pláště. Pro tuto variantu by mohl svědčit výskyt hypertenze u rodičů (především u obou) ve středním věku, event. i u sourozenců. Hodnoty TK naměřené v ordinaci bývají falešně vyšší díky efektu bílého pláště.

Objektivnější hodnoty TK poskytuje metodicky správně provedené měření TK v domácím prostředí (viz elektronický záznamník s vysvětlením zde v poradně ke stažení) a především 24hodinové ambulantní monitorování TK, na které Vás může objednat Váš praktický lékař. V ideálním případě by alespoň jedno z těchto vyšetření bylo provedené před zahájením léčby. I když fixní dvojkombinace Cosyrel není příliš silná, je třeba zvážit podání poloviční dávky (tabletu lze dobře rozdělit) na začátku léčby.
TK lze snížit bez použití léků využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, stresů a solení a zvýšení pohybové aktivity). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Pokud se TK neznormalizuje, je třeba brát léky většinou celoživotně.

Dotaz č. 937  —  Srovnani leku [Hana, 03.03.2020]

Dobry den lecim se na VT jiz dlouhou dobu .beru prestarium com.5/1.5 ,caduet 10/10, betaloc 200. Asi tak pul roku mam tlak cca 150_160 /75 Muj obvodni lekar mi rekl ze oni tech 160 nechavaji proto aby se prokrvil mozek.S tim vsak nesouhlasi muj diabetolog. Mohl byste mi poradit?.dekuji za odpoved Tvaruzkova

Lékař [14.03.2020]:

Dobrý den,
podle Doporučení ČSH randomizované studie většinou ukazují, že výskyt prvních cévních mozkových příhod (CMP) klesá tím více, čím více se snižuje krevní tlak (primární prevence). Při sekundární prevenci u nemocných po proběhlé CMP (trombotické i krvácivé) je antihypertenzní léčba jednoznačně indikovaná u hypertenze a je vhodné ji podávat i při vysokém normálním TK (130-139/85-89 mmHg). Snížení systolického TK pod 130 mmHg se jeví jako výhodné, neboť při striktní kontrole dojde k poklesu zejména krvácivých CMP.
U cukrovky je antihypertenzní léčba vhodná nejen u hypertenze, ale i při vysokém normálním TK. Studie ACCORD randomizovala diabetiky na cílový systolický TK pod 140 a pod 120 mmHg. Ukázala, že razantní snížování TK sice přináší větší snížení rizika CMP, ale také více nežádoucích účinků léčby; rozdíl ve výskytu všech kardiovaskulárních příhod se však nezaznamenal. Proto se doporučuje dosáhnout cílového TK v ordinaci kolem 130/80 mmHg.

Dotaz č. 936  —  Dysrytmia [Janka, 02.03.2020]

Dobrý večer, chcem Vás požiadať o pomoc. Už štvrtý deň pociťujem nepravidelný tep srdca, keď si meriam tlakomerom Microlife a aj rukou na krčnej tepne. Posledná nameraná hodnota bola 129/83 a tep 81 ale ukazuje nepravidelnosť ekg. V priebehu merania mi vynechalo asi 3 krát. Včera som bola na pohotovosti, kde mi namerali 160/90 a ekg takisto ukázalo extrasystoly a dysrytmiu. Predpísali mi Corvitol ráno a večer polovičku a ak sa to nezlepší, mám ísť k internistovi. Pri pohybe to ani necítim, len večer v kľude a keď si ľahnem. Bolí maj aj medzi lopatkami, hrudná chrbtica, vždy pri pohybe, keď sa vystriem, urobím nejaký pohyb, cvičenie. Môže to byť aj chrbticou? Takisto mám v poslednej dobe dosť stres. Keď je ten rytmus nepravidelný, psychika robí svoje a aj teraz ma to rozrušilo a potom sa cítim horšie, lebo sa vystraším.

Lékař [09.03.2020]:

Dobrý den,
nově vzniklé vnímání samotných komorových extrasystol by mohlo znamenat horší prokrvení části srdečního svalu při aterosklerotickém zúžení některé z věnčitých tepen. Je třeba zvážit brzké provedení bicyklové ergometrie (zátěžové EKG) a echokardiografického vyšetření srdce (ECHO) k potvrzení/vyloučení zmíněné příčiny. Příčina bolesti mezi lopatkami by mohla být „od páteře" zvláště v případě, že se již objevila v minulosti. Pokud je bolest poprvé, mohla by být i kardiálního původu, tj. při zúžení věnčité tepny. Stres může vyvolávat extrasystoly a naopak obtíže nejasného původu mohou vyvolávat stres.

Dotaz č. 935  —  Náhlý pokles pulzu [Daja, 02.03.2020]

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se vás zeptat. Užívám betablokator bisoprolol 2,5mg 1xdenne. Je normální že se mi občas stává pokles pulzu pod 40? Např. 34? Je to jen 2sekundová záležitost. Jinak normal. Mívám extrasystoly a jsem sledována pro lehký prolaps mitralni chlopně. Mereni sleduji na hodinách Garmin.

Lékař [08.03.2020]:

Dobrý den,
bisoprolol užíváte patrně kvůli extrasystolám, kterých je však zřejmě podstatně méně než v době před léčbou bisoprololem. Vnímáte vůbec extrasystoly (ES) nebo o nich víte ze sledování srdeční frekvence (pulsu) na hodinách Garmin? Právě přítomnost ES včetně delší pauzy může způsobit stanovení krátkodobého falešně nízkého pulsu. Při jejich častějším výskytu konzultujte svého lékaře.

Dotaz č. 934  —  Léky na nervy [Hana, 02.03.2020]

Děkuji za odpověď, ale mám ještě malou otázku , když jsem momentálně, teda již několik let ve stresu, neměla bych užívat antidepresiva? Možná, že by se mi ten večerní tlak tek nešplhal nahoru, nejvíc stoupá dolní hodnota. Děkuji

Lékař [08.03.2020]:

Dobrý den,
ano, bylo by vhodné konzultovat psychiatra ohledně Vašich problémů a jejich ovlivnění.

Dotaz č. 933  —  Vyšší tlak [beisy, 02.03.2020]

Dobrý den,loni jsem měla24hod monitor TK s výsledkem ok,ale je pravdou,že jsem byla s holterem v klidu,žádná zátěž. Občas jsem si předtím naměřila vyšší tlak i 150/90,u dr byl tlak také po 2x vyšší.Nyní mám pocit občasné nevolnosti,ráno tlak 135/95.Je mi 54 roků,matka se léčila s vysokým tlakem a selháním srdce.Mám opět navštívit lékaře a řešit to?děkuji

Lékař [08.03.2020]:

Dobrý den,
po přechodu se ženám často zvyšuje krevní tlak. Pro stanovení diagnózy hypertenze je při domácím měření důležitý průměrný tlak naměřený ráno a večer několik dní za sebou (nejlépe 7 dní).
Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při stanovení dg. hypertenze a případné léčby.
Měření TK s manžetou na zápěstí je jen orientační.

Dotaz č. 932  —  Liečba vysokého tlaku [Miroslav, 27.02.2020]

Prajem dobrý deň pán doktor.Ďakujem vám za Vašu predchádzajúcu odpoveď ohľadom liečby vysokého krvného tlaku.V súčasnosti neberiem žiadny liek na vysoký krvný tlak ani nízky krvný tlak.Poprosím Vás o Váš názor či Cipralex 5 mg alebo Brentellix 10 mg môžu znížiť alebo zvýšiť krvný tlak? Ďakujem za Vašu odpoveď.

Lékař [01.03.2020]:

Dobrý den,
při tlumení úzkosti (zdroj stresu) může dojít po Cipralexu k mírnému snížení TK. Může zvyšovat účinek metoprololu (antihypertenzívum) na snížení TK.
V podrobných informacích o Brintellixu se žádné účinky na krevní tlak včetně ovlivnění účinku antihypertenzív neuvádějí.

Dotaz č. 931  —  Kolísání hodnot [Karla, 27.02.2020]

Dobrý den je mi 45 let byl mi zjištěn vysoký tlak 240/120 nasazen lék Tezeo HCT 80mg.Lék beru 3 měsíce přesto občas mi tlak vylitne v noci 170/107 potom je mi špatně a  po 5 minutách se tlak vrátí do normálu presto nemuzu vůbec usnout nebot mam pocit že mi vaří krev v cévach .Řešila jsem to z kardioložkou a ta mi řekla abych navštivila psychiatra dodávám hormony mám v normě. Můj názor je takový že léky mi úplně nesedí. Zajímalo by mě jestli existuji lékaři kteří se zajímají hlavně hypertenzi.Děkuji

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
je TK mimo krátkodobé vzetupy při uvedené léčbě v mezích normy? Při opakovaných krátkodobých vzestupech tlaku je třeba zvážit specializované vyšetření k vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze.

 

Dotaz č. 930  —  Delsi dobu mam stale vyssi krevny tlak ktomuse mi nedozvira chlopen leve komory,jaka jsou ryzika pro cloveka [Stefan Cifra, 27.02.2020]

Neustale pocituji vetsi a vetsi dusnostnost na hrudi lazdy den kdyz spim v sedu tak to jeste ujde ale jakmile jsi lehnu rovne nemohu popodnout dech bylo bi mozne prosim odpowedet na mou otazku? zpozdravej Stefan Cifra

Lékař [27.02.2020]:

Dobrý den,

jde o složitější případ, který se nedá posoudit na dálku s minimem informací. S takovými obtížemi byste měl být hospitalizován, nejlépe na jednotce intenzívní péče. Vaše srdce je kromě nekorigované hypertenze zatěžováno navíc srdeční vadou a tuto celkovou zátěž nezvládá a selhává. Jste v ohrožení života. 

Při zhoršení stavu se pacient musí ihned ohlásit svému lékaři (kardiologovi) a nečekat na termín naplánovaný ve stabilizovaném stavu. 

Dotaz č. 929  —  Náhrada léku na hypertenzi [Jiří, 25.02.2020]

Užívám Twynsta 80/5mg a na kontrlolách mám tlak 150/90 a vyšší. Rád bych dosáhl hodnoty 130/90. Jsem diabetik 1stupně. Existuje prosím nějaká náhrada? Nemohu užívat Triasyn, který mě způsobuje alergii a otoky. Děkuji.

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
zřejmě samotná Twynsta 80/5 nestačí k normalizaci TK a bude třeba přidat třetí lék v době podle naměřených hodnot TK v průběhu dne.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 928  —  Davkovanie liekov [Ada, 24.02.2020]

Dobry den, mam 39 rokov, uzivam uz 3 roky Amlopin 5 mg 1 tabletku denne ( polka tabletky rano, polka tabletky vecer) a pred 2 mesiacmi kvoli zvysenemu pulzu aj polku Vasocardinu rano. Moj priemerny tlak je rano pred uzitim tabletiek 105-115/70-80 a pulz 68-77 a vecer pred uzitim tabletky priemerne 115-125/80-88 a pulz 70-80. Chcem sa opytat, ci by som si nemohla znizit davku tabletiek, alebo aspon Vasocardin zmenit z polky na stvrtku? Dakujem velmi pekne.

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
není jasné, jak silný Vasocardin používáte. Dlouhodobě není výhodné nožem čtvrtit tabletu Vasocardinu. Vasocardin působí jen 12 hodin. Je třeba zvážit, zda nepoužít retardovaný Vasocardin v malé dávce (od jiné firmy). Nevím, proč se ve stabilizované situaci zrychlil tep. A co tlak? Neudáváte průměrný TK, ale rozmezí tlaku. Převažuje spíše TK bližší 105 nebo 115 mmHg?

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 927  —  Vysoký tlak [Alice, 23.02.2020]

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Už delší dobu jsem se necítila dobre, neustálý tlak v hlavě a na hrudi. V pátek jsme byli na návštěvě a známý mají tlakoměr tak jsem se premerila třikrát protože vím že se dělá průměrná hodnota. Jsem sledována od 30 let s tlakem. První měření 224/125,druhe 214/130 a třetí 201/115.Uzivam piramil combi, ale delší dobu jsem ho nepouzivala. Měla bych navštívit internu a nechat si udělat EKG, nebo mám nadále přemerovat a zapisovat si hodnoty, piramil combi 5mg užívám 2*denně. Děkuji moc za odpověď.

Lékař [29.02.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že jste fixní kombinaci Piramil Combi začala znovu ve stejné dávce užívat a nečekáte bez léčby na nebezpečných hodnotách TK na to, co Vám poradím. Pokud se TK léčbou znormalizuje, pokračujte ve stejné léčbě. Pokud zůstane zvýšený TK, obraťte se na svého lékaře.

Pro posouzení kontroly hypertenze mimo ordinaci je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení dávky a její částečný přesun na večer.
Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 926  —  Dobrý den na vysoký tlak beru 1/2 Nebivolu 1 tabl.Rilmedinu Teva, a v posledních dnech se mi tlak zvýšil na 185/ 92 a to celý den i druhý den lékařka obvodní mi místo Rimedinu dala Tonanda 8/5/2.5 mg a tlak se mi snížil zase hodně na 93/65 nebo 100/63 a tep 58,jsem malátná,ospalá, při konzultaci s lékařkou mám si vzít půlku prášku Tonanda a stejně mám tlak velmi nízký,poraďte prosím zda tento lék je pro mne vhodný,nebo se mám obrátit na kardiologa děkuji vám [Janina, 23.02.2020]

Dobrý den,na vysoký tlak beru 1/2 Nebivolu,1tabl.Rilmedinu Teva,a v posledních dnech se mi tlak zvýšil na 188/92 po celý den i druhý den,obvodní lékařka mi místo Rimedinu dala Tonanda 8/5/2,5 mg a tlak se mi snížil zase hodně na 93/65,100/63,tep 58,necítím se dobře, prosím poraďte děkuji.

Lékař [28.02.2020]:

Dobrý den,
místo Rilmenidinu jste dostala silnější verzi fixní trojkombinace (3 léky v jedné tabletě), která je velmi účinná, takže se Váš krevní tlak dostal do oblasti výrazně nízkého TK, což Vám působí Vámi uváděné obtíže. Kromě toho píšete, že se tlak zvýšil v posledních dnech, takže může jít jen o přechodné zvýšení TK, např. při stresu. Je třeba zvážit, zda by Vám nestačila pro začátek jedna složka Tonandy ACE-inhibitor perindopril, event. s malou dávkou druhé složky amlodipinu.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce