Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 415129

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (5801x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
2 + 5 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1485  —  Vysoký krevní tlak [Alena, 22.09.2021]

Věk 59, sportuji, štíhlá, Mám vysoký krevní tlak 140/102. V lékarně nemeli lék předepsaný od lékaře a nabídli mi Letrox 150. Je to správný lék? Jaký je doporučený lék na snížení diastolického tlaku??

Lékař [22.09.2021]:

Dobrý den,
Letrox 150 se používá u chorob štítné žlázy.
Nejde o lék na snížení krevního tlaku !!! Lék neberte !!!

Pokud jste otevřela balení, budou možná těžkosti, aby lék vzali v lékárně zpět a vydali ten správný podle archivovaného receptu – možná záměna za podobný název léku -Lozap? Loristu? Lokren? Lodoz? V případě těžkostí se obraťte na svého lékaře, který recept předepsal.

Dotaz č. 1484  —  Tlak vs zelná šťáva [Konstantin Wiesner, 21.09.2021]

Hezký den, je možné okamžité, chvilkové zvýšení tlaku z cca 145/89 na 170/100 po požití zelné šťávy? Cca po hodině je vše zpět v původních hodnotách. Děkuji za odpověď

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1483  —  Použití tlakoměru [Ladislav, 20.09.2021]

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně koupě tlakoměru . U tlakoměru fy Medisana jsem se v manuálu dočetl, že jej nesmí používat lidé s implantovaným kardiostimulátorem. Chci si koupit tlakoměr Omron M7 Intelli IT s AFib. V letáku k tomuto přístroji se nic podobného nepíše. Můžu jej bez obav koupit? V současné době používám starší typ Omron HEM 703C,je i tento model pro mně bezpečný? Mám implantát ICD Biotronik.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1482  —  Srdecny tep [Zlatica, 20.09.2021]

Dobrý deň, môj krvný tlak je 112/73 a tep 86. Lekár mi odporučil užívať pol Nebiletu ráno. Ja to neužívam. Mám začať užívať kvôly vysokému srdečnému tepu?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1481  —  Interakcia liekov na vysoky tlak [Maria, 19.09.2021]

Dobry den, mam diagnozu : ischemicka choroba srdca so stabil AP.kard.komp/rt hypertenzia 3 st vvr. Diavetes melitus typ 2, Nefrolitiaza oboch obliciek, por lipid metabol. Chcela by som sa informovat ohladom liecby vysokeho tlaku, ktory mi kolise hlavne pri zlom pocasi, na tlak beriem Rilmex 1mg na obed 1tabletu, Coryol 12,5mg vecer 1 tabletu, potom Mixor 80/5mg rano 1 tabletu, Ebrantil 60mg 3x denne 1tableta, Preductal 35mg rano a vecer 1 tableta, Felodipin 5mg vecer len ked mam tlak vysoky, Tensiomin pod jazyk 12,5mg podla potreby pri vysokom tlaku. Chcem sa Vas spytat, co si myslite o tejto kombinacii liekov, a ci tam nie su nejake interakcie navzajom, lebo na internete mi zobrazilo interakcie liekov, ktore uzivam. Beirem aj dalsie lieky na odvodnenie, anopyrin, a na cukrovku, a na pecen. Dakujem za Vasu odpoved. S pozdravom, Maria

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1480  —  Bolest [Libor, 18.09.2021]

dobrý den pane doktore, je mi 57, už 3 den mě doprovází celý den mírná stálá bolest na levé straně pod prsním svalem, občas mě pobolívá levá ruka od lokte. Tlak mám cca 72/125 až 78/138. Zatím jsem žádné problémy neměl, chodím běhat a svižně chodit cca 1-2 km 4x týdně; avšak nyní jsem sportovat nebyl. docela mě to zlobí dneska jsem se i brzo ráno probudil (v 4:50). Jsem 2/9. očkovaní Janssen vakcínou. Děkuji za mail, s pozdravem Libor

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1479  —  Nepravidelny tep [petr, 17.09.2021]

Dobry den pane doktore pil jsem čaj Lapacho no se mi začalo ukazovat na tlakoměru srdičko koupil jsem si Koenzym 10 s vitaminem E mužu to brat leky uživam Zorem 5 a Prenesa 4 čaj jsem vysadil no asi č dny ho nepiji ale stale nepravidelny tep Tlak 135/86 tep jak kdy 66, 72, 58, 82 děkuji je ten koenzym dobry uživat na ten tep? Děkuji Petr

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1478  —  Vysoký tlak [Martin, 16.09.2021]

Dobrý den, užívám tabletky na tlak Triplixam 10mg/2,5mg/10mg. Chci se zeptat,jestli je možné že na začátku léčby, než si tělo zvykne na nižší tlak mi může být mdlo, únava,trochu se točit hlava?Pak, až si tělo zvykne toto zmizí? Podotýkám že vysoký tlak jsem měl běžně 180/120....170/105....180/125...po tabletkach klesl na 107/77.....110/80.....110/85. Děkuji za odpověď

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1477  —  Bolest při měření [Michaela, 16.09.2021]

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím je způsobena bolest celé ruky a až znecitlivění prstů při měření? Nezáleží na typu tlakoměru.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1476  —  Vysoký krevní tlak versus vibrační plosina [Krinolina008, 15.09.2021]

Dobrý den přeji, před měsícem u lékaře naměřeno 230/123 Po medikaci Prestance 10/10 stabilizováno na 140/95 mám 163 cm 120 kg je mi 52 let, jediná choroba dosud je psoriasa. A protože se moc nehýbu. Manžel zakoupil vibrační plošinu na cvičení, nikde se nejsem schopná dopídit, jestli na ní smím při vysokém tlaku cvičit. Díky za odpověď Krinolina

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1475  —  Může změna životního stylu nahradit leky [Jana, 12.09.2021]

Dobrý den, před 15 lety mi bylo ve 32 t. z důvodu preeklampsie ukončeno těhotenství císařským řezem. Od té doby se léčím s vysokým tlakem. Občas mi byly léky změněny, v poslední době jsem užívala Bigital. Několik let jsem trpěla únavou a silnými bolestmi nohou při běžné chůzi, ale lékaře jsem neinformovala, protože jsem to přisuzovala špatné fyzické kondici. Před více než rokem jsem se ale rozhodla s tím něco dělat a začala provozovat svižnou chůzi. Každý den ráno v poledne a večer jdu okolo cca 2- 3 km a k tomu jsem ještě přidala pravidelný strečink. Ani po roce nedošlo ke zlepšení a nohy stále silně bolely. Informovala jsem lékařku, která udělala mnoho vyšetření a při posledním cévním vyšetření lékař diagnostikoval intoleranci fyzické aktivity v souvislosti s léky obsahujicimi beta blokátor a doporučil změnu léků. Více než měsíc užívám Agen 5 mg 1 tabletu denně. Následně došlo k  vymyzení potíží bolavých nohou při chůzi a celkovému zlepšení. Bohužel ale i nadále mám nohy každé ráno silně unavené a na pohled i hodně prokrvené, otoky nemám. V průběhu dne únavu nohou pocituji, ale ne tak výrazně jako ráno. Myslím, že jsem aktuálně v dobré fyzické kondici a k únavě není důvod. Je mi 50 let. Žádné jiné nemoci nemám. Nedávno vyšetření cholesterol, diabetes, štítná žláza, bilkovina atd. s velmi dobrým výsledkem. Anamneza: Otec i strýc mozková příhoda před padesátý rokem. Tlak si měřím pravidelně v současnosti cca 115-120 / 70-80 (tep cca 62-68) Za poslední rok jsem zhubla 10 kg, ještě ale 4 kg nadváha. Stravuji se standardně, spíše zdravě. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby změna životního stylu mohla způsobit, že léky jsou nadbytečné a způsobují tyto potíže. Jestli když beru léky by se vůbec poznalo, že tlak by byl v pořádku i bez nich. Je vůbec reálné po domluvě s lékařkou po tolika letech léky zcela vysadit? Děkuji

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1474  —  Valsacor 80 mg [Petra, 12.09.2021]

Dobrý den, je mi 53 let, beru dlouhodobě Valsacor 80 mg 2x denně. Mám stále vysoký hlavně spodní tlak. Často 145/115. V podstatě neustále nad sto. Dl8uhodobě mám dráždivý kašel. Nejsem kuřák. Chodím pravidelně po 6 měsících na takový holter, léky mi nebyly změněny ani nebyla zvýšena hodnota. Někdy si beru prášek i 3x denně, abych vůbec mohla fungovat. Do toho mi praskají na levé noze žíly, které se rozlévají do velké modřiny. Dekuji za odpověď. Dotaz zní: Mám být v klidu a věřit, že mě dávkování chrání?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 1473  —  Nízký tep [Alena, 10.09.2021]

Dobrý den, již nekolikatý den jsem si měřila tlak. Brzy po ránu byl okolo 102/62, tep 54. Odpoledne byl poté okolo 115/75, tep 65. Bylo to v naprostém klidu. Znepokojuje mě spíše velmi nízký tep. Mám nadváhu, nejsem velká sportovkyně, denně nachodím tak osm km, jednou týdně plavání a volejbal. Při sportu mám tep zase vysoký, když vyjdu do čtvrtého patra mám tep 150-160. Je mi 20 let. Je to normální, nebo bych o tom měla říct své lékařce? Předem děkuji za odpověď. Vím, že to sem úplně nepatří, ale preventivní prohlídku mám až za měsíc. Může se jednat o nějaký problém a měla bych být spíše v klidu, nebo můžu dále sprotovat a vše ostatní?

Lékař [22.09.2021]:

Dobrý den,
o srdeční frekvenci rozhoduje více faktorů. U zdravého člověka záleží na tom, která část autonomního nervového systému (sympatikus nebo parasympatikus) převažuje nebo jsou v rovnováze. Převaha parasympatiku působí v klidu pomalejší srdeční frekvenci (tep), která je z dlouhodobého hlediska výhodná, protože na rozdíl od letitého rychlého tepu nezvyšuje riziko dřívějšího výskytu srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody. Sport zvyšuje převahu parasympatiku (příznivý efekt). Myslím, že Vaše sportování není v tomto ohledu zanedbatelné.

Zrychlení srdeční akce při fyzické námaze je normální. Vaše vyjití 4 pater bylo zřejmě rychlé. Pokud nejste při stejném fyzickém výkonu více zadýchaná než Vaše vrstevnice, není co řešit. I větší zadýchávání však může být spíše projevem menší trénovanosti než choroby srdce.

Dotaz č. 1472  —  V noci vysoký tlak a tachykardie [Stanislav, 08.09.2021]

Žena, 63 let. Již mnoho let ji občas v noci budí zimnice, po změření má vysoký TK (170/110, pulz 100-110. Holter O.K., sono i EKG v normě. Po probuzení se hodnoty postupně snižují. Užívá betablokátor. Přes den TK 110-130/60-80, pulz 75. Co může způsobit vysoký TK v noci? Nedělá jí dobře. Děkuji.

Lékař [22.09.2021]:

Dobrý den,
pokud byl Holter v pořádku, znamená to, že v noc monitorování TK k zimnici a vzestupu TK nedošlo nebo byl vzestup tak krátký, že se to neprojevilo zvýšením průměrného nočního tlaku a možná ani zachycením jednotlivé vysoké hodnoty TK v půlhodinových intervalech nočního měření TK. Vzestup TK má záchvatovitý charakter, jehož příčina by se měla vysvětlit.

Vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze by měli řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Dotaz č. 1471  —  Léky na vysoký tlak [Miloslava, 07.09.2021]

Dobrý den,mám dotaz,užívala jsem asi tak dva měsíce bisoprolol mylan 5mg denne,měla jsem bušení srdce,po dvou měsících mi byl lék snížen na užívání obden a poté úplně vysazen,po týdnu jsem si ale naměřili tlak 140 na 90,volala jsem doktrovi,který mi řekl abych léky užívala obden,zajímá mě hlavně to zda se můžou prášky na tlak užívat obden velice dekuji za odpověď a hezky den

Lékař [22.09.2021]:

Dobrý den,
Bisoprolol Mylan snižuje krevní tlak i zpomaluje rychlou srdeční frekvenci provázenou bušením srdce. Zdá se, že důvodem pro použití Bisoprololu Mylan bylo zpomalení srdeční frekvence a ústup bušení srdce. Krevní tlak jste měla zřejmě normální. Podávání léků na snížení TK obden není obvyklé. Tableta Bisoprololu Mylan 5 mg má rysku, takže se dá pohodlně dělit. Existuje i tableta obsahující jen poloviční dávku 2,5 mg. Při každodenním braní léků se člověk navíc nesplete, který den má lék brát.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1470  —  [Jiří, 06.09.2021]

nějaky slaby lek na hypertenzi mam vysoky draslik a kreatinin aso od tezeo a verospiron pan doktor vysadil bez nahrady pani doktorka předepsala obojiho polovičku asi aniž by se podivala na krevní rozbor nahradil jsem to sam lusopress čtvrtka tak nevim lusopressse drtí bylo by něco když jsem nepřipoměl pani doktorce ten draslík a kreatinin je mě 78 let děkuji ten verospiron se mě nechce brat i o tom tezeu taky přemyšlím

Lékař [22.09.2021]:

Dobrý den,
dlouhodobější léčba Tezeem a Verospironem mohla přispět ke zvýšení především draslíku při možném podílu snížení ledvinných funkcí, ke kterému dochází s narůstajícím věkem a/nebo při poškození ledvin hypertenzí nebo jinou chorobou. O změně léčby byste neměl rozhodovat sám. Je třeba sledovat hodnoty draslíku a kreatininu v krvi v kratších intervalech. Lékaři odevzdejte nebo zašlete elektronický záznam tlaku za několik dní za sebou.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1469  —  Vysoký tlak [Felerka, 05.09.2021]

Dobrý den, pane doktore dostala jsem nové léky Rytmonorm 150 mg a Pradaxa 150 mg v nemocnici. Ale teď mě provází abnormální únava, že sotva chodím...K tomu beru na tlak Triplixam 10/2.5/ 10..1 ks ráno, Bisoprolol 1 ks ráno, Ebrantil 30 mg 1 ks ráno, večer Ebrantil 30mg...K tomu ráno i večer Stadamet 1000, a Diaprel 5 mg 1ks ráno Muj tk kolíše, není stabilní, nejhorší je ráno , během poledne to klesne na 160 a večer vystoupí i na 220 /110. Už fakt nevím, co dělat, snažím se spát, jíst zdravě..

Lékař [22.09.2021]:

Dobrý den,
přes veškeré léky máte vysoké hodnoty TK. O tepu se nezmiňujete. Nebyl nepravidelný? Léčba Pradaxou a Rytmonormem svědčí o proběhlé nebo trvající arytmii. Abnormální únava souvisí patrně s přidáním Rytmonormu k Bisoprololu, který zhoršuje nežádoucí účinky Rytmonormu. Konzultujte proto svého lékaře (kardiologa), event. nemocnici.

Nastavení přiměřené léčby hypertenze včetně event. vyloučení/potvrzení sekundární hypertenze by měli urychleně řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1468  —  Prestance [Pavlína, 30.08.2021]

Dobrý den pane doktore. Ráda bych se zeptala, zda je možné užívat Prestance večer před spaním, místo ráno. Mám pocit že dopoledne mě utlumuje, a večer by se myslím lépe útlum hodil, špatně někdy usinám ,nebo se krátce po usnutí budím (beru Tritiko 2/3). Další dotaz, zda v případě večerního užití, před psaním, vadí sklenka vína či piva? Děkuji

Lékař [01.09.2021]:

Dobrý den,
bylo by dobré vědět, zda dopolední útlum souvisí s nízkým tlakem po ranní dávce Prestance. Tritico by se nemělo podávat při konzumaci alkoholu bez ohledu na Prestance.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1467  —  Tritace combi a prestance [petr4505, 28.08.2021]

Mohu vyměnit Tritaci combi za prestanci aniž bych první užíval Peridopril samostatně?

Lékař [01.09.2021]:

Dobrý den,
Tritace combi lze rovnou vyměnit za Prestance při nominálně stejných dávkách obou komponent, i když nelze vyloučit, že je Prestance o něco silnější.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1466  —  Krevní tlak [David, 27.08.2021]

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co může způsobovat můj vysoký a nezvyklý rozdíl mezi horním a dolním tlakem, nyní jsem si naměřil 130/46, jindy jsem měl 124/53, mohou z toho být i nějaké problémy, případně jak jde tento tlak zvýšit. Děkuji za odpověď.

Lékař [31.08.2021]:

Dobrý den,
není jasné, zda jde o léčbou ovlivněný TK nebo ne a zda byly tyto hodnoty TK naměřené i dříve. Byly tyto hodnoty TK naměřené i jiným tonometrem?
Při trvajících nejasnostech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

 

Dotaz č. 1465  —  Dotaz na tlak [Sara, 27.08.2021]

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat zda je normální mít občas hodně vysoký krevní tlak. Dnes naměřen u očního 220/110 a pak po 10min. klesl na 170/110 .Léčím se na hypertenzi. Je to normální ,nebo ne? Děkuji za odpověď S.

Lékař [31.08.2021]:

Dobrý den,
za jakých okolností máte občas vysoký krevní tlak? Návštěva lékařů různých oborů představuje stresovou situaci vedoucí ke zvýšení TK (efekt bílého pláště). Pokud Vám naměří tak vysoký TK v rámci předoperačního vyšetření nebo přímo před operací, může se stát, že Vás nepustí k operaci bez 24hodinové ambulantní monitorace TK nebo úpravy medikace.
Je výhodné přijít na vyšetření se záznamem týdenního cyklu domácího měření TK, který ukáže, že máte tlak v mezích normy a zvýšení TK jde na vrub efektu bílého pláště. Vámi uváděný extrémní tlak je pravděpodobně zčásti způsoben nedostatečnou chronickou kontrolou tlaku.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

 

Dotaz č. 1464  —  Velké snížení tlaku po léku [Radka, 27.08.2021]

Dobrý den, pane doktore. Jsem obézní žena, 44 let, s léčbou na štítnou žlázu ( beru euthyrox 75 1 tabletku denně ), žilní nedostatečností ( beru detralex 1 tabl. ) a vysoký tlak -beru Prestarium neo 1 tabl. Všechny léky beru hned ráno. Když si vezmu celou tabletku Prestarium, tak mám tlak v hlavě, motání hlavy, pocit na omdlení, studený pot, třes a slabost celého těla. Usoudila jsem, že mi bude stačit jen půlka Prestarium, to pak se cítím docela líp, ale také žádná sláva, ale dá se to zvládnout. Dnes ráno jsem šla k lékařce na kontrolu ( ráno jsem si vzala jen půlku tabletky ) a naměřila mi tlak 108 / 48 , puls 78. Není to moc málo? A proto se cítím tak nějak divně ? Děkuji za odpověď, hezký den, Radka.

Lékař [31.08.2021]:

Dobrý den,
je škoda, že jste si nezměřila tlak, když jste brala celou tabletu Prestaria Neo. Lze ale předpokládat výrazné snížení TK, když jste měla TK 108/48 mmHg při poloviční dávce. Jednorázové změření TK nestačí, je třeba se změřit 2 – 3x. Vypadá to, že v současné době možná nepotřebujete brát žádné léky.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1463  —  Náhle vyšší tlak, nemužu spát [Věra, 27.08.2021]

Dobrý den, s tlakem se nelečím na kardio chodím na kontrolu chlopně mám jen mensí nedochlypavost..ale jen se to kontroluje že je to minim.Tlak mívám spíš nižší 110/70 115/75 Ale ted po prvním očkování mi stoupl na 140/85 asi tak 3h tlak v hlavě motání.. a tento tlak.. pak lepší další den už jen 125/80 a pak se to upravilo. Za 14dní na to trošku motání při usínani a další den odpoledne zas tlak do hlavy a tlak 140/80 tu noc jsem nemohla ani spát bušilo srdce vnimavě a točila hlavat takže jsem byla spíš v polosedě.. ale moc nespala.. další den po ránu ještě divno a pak během dne šel tlak dolu a v pořádku. Objednala jsem se na neurologii páč mám vyhřezy plotenek tak zda to nedělá i tohleto.. citím zatuhly krk. Lekař napsal inj. MG že to mám vše dost zatuhnuté kolem krku. to bylo min.týden a tento týden .. V utery ještě Ok večer jsem si ještě zacvičila na záda Sm System protažení a večer trochu zamotala hlava a přes den mi bylo motavo až dost.. doma tlak 140/80 zas, tlak v hlavě k večeru lepší k 118/83 ale v noci jsem nemohla vubec spát.. takovej tlak do hlavy na hrudi.. a když jsem vstala a měřila tlak tak první i 155/100 za pár minut 135/80 135/90 tep 78 Celou noc jsem nespala.. další den po ránu už 120/85 ale stále ten tlak zustala jsem doma ale kvuli motání nešlo spát.. K večeru se mi zdálo že je mi konečně OK.. i tlak hezký 118/80 Ale noc.. zas jsem nemohla spát tlak v hlavě.. prostě jsem se nutila že dnes už spát budu asi za 2h kolem 1h měřeení tlaku zas 140/85 ale prostě šla jsem spát a něco málo jsem do te 6h spala.. Ráno hned měření tlaku 150/130 tep 118 což uff.. ale za pár minut pak bylo 130/80 tep 105 či 130/85. Dnes jsem byla na krvi, moči tak uvidím co vysledky. jsem objednana na tlakovy holter.. ale až za 10dni meli termin.. Nevíte čím to tak muže být že se mi tak zvýšil tlak a nejde mi usnout a je nejaká rada do doby než budu mít nějaké testy.. Ten holter by se hodil spíš ted.. ale nejsou jen tak termíny. Ted přes den mám cca 130/85.. vím asi se měřím moc často.. Ale já tam chci vidět ty moje nižší čísla na které jsem zvyklá. Děkuji za cokoliv

Lékař [31.08.2021]:

Dobrý den,
myslím, že jste měla obavy z nežádoucích účinků očkování, které Vás stresovaly a působily zvýšení tlaku. Dále píšete o svých neurologických problémech s výhřezy plotének. Není jasné, zda byly tyto problémy provázené již dříve srovnatelným zvýšením TK. Zažila jste bušení srdce, ale nepíšete, jak rychlá byla srdeční frekvence (tep). Pak píšete o výrazném zvýšení TK a tepu (s bušením srdce nebo bez něho?), které rychle pominulo. Bušení srdce se vzestupem TK může také vyvolat arytmie, kterou by mohla zachytit EKG monitorace. Nelze vyloučit také některou z forem záchvatovité hypertenze.

Při trvajících problémech by měli vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

 

Dotaz č. 1462  —  Tlak [Jan, 25.08.2021]

Dobrý den. Beru tolura 80mg, zorem 10mg, indapamid 2,5mg vždy v 7h ráno. Přesto mé hodnoty v dopoledních hodinách jsou většinou 130 až 135 na 90 až 95. Díky za odpověď

Lékař [30.08.2021]:

Dobrý den,
zkuste brát Zorem 10 mg večer, event. na noc. V případě neúspěchu by patrně bylo potřeba přidat 4. lék, v době, která předchází období zvýšeného tlaku.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1461  —  Snížení TK [Marie, 23.08.2021]

Dobrý den. Je mně 65 let, 53 kg. Je možné, že by se TK srovnal na správnou hodnotu? Před necelým půl rokem mně bývalo slabě, byla jsem malátná a po opakovaném měření jsem zjistila nižší TK. MUDr. mně snížila Bigital z 10/10 na 5/5. Opět mně bývá "divně", slabě, malátně, unaveně, tlak dnes 101/65. Je možné, že už léky nepotřebuji? Že se tlak upravil po odchodu do důchodu, kdy už nejsem ve stabilním stresu? Nemá to souvislost s nově nasazenými statiny před měsícem? Děkuji.

Lékař [28.08.2021]:

Dobrý den,
uvědomte si, že stále berete fixní dvojkombinaci léků, i když v nižší dávce. Asi by Vám stačil jen jeden z léků dvojkombinace. O tom, zda a který z nich, by měl rozhodnout Váš lékař. Samotný chronický stres bez nepříznivé změny ostatních faktorů životního stylud okáže významně zvýšit TK i dlouhodobě.
Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 1460  —  Kolísavý tlak - léky [Radka, 22.08.2021]

Dobrý den, jsem žena 44 let s léčbou štítné žlázy ( Euthirox 75 ) a mám kolísavý tlak. U doktora pokaždé okolo 160/95 a i doma, když si měřím vícekrát za sebou, tak je vyšší, okolo 140/90. Měla jsem i TK 24 holtra, výsledky byly přes den 130/81 a v noci 130/66. Musím brát léky na tlak při těchto hodnotách ??? Léky na tlak se mi pořád střídají, nedělají mi dobře. Jsem po nich malátná, nestabilní, narušená koordinace těla a i chůze,, mžitky před očima, svalová slabost.... Brala jsem Carzap, potom Tritace, pak Agen a nyní beru Prestarium neo. Taky je mi po něm zle a dopoledne jsem k nepoužití. Od úterý mám kardiostimulátor, mívala jsem v noc bradykardii. Během 15 měsíců jsem zhubla při keto dietě 50kg, může to mít na to vliv ?? Děkuji za odpověď, hezký den.

Lékař [28.08.2021]:

Dobrý den,
pokud jste při holterovské monitoraci tlaku nebrala žádné léky, je výsledek ve dne v normě a v noci nemusí být monitorace spolehlivá kvůli rušenému spánku (falešně vyšší výsledek). Pravděpodobně byste nemusela léky na snížení TK brát. Popisované obtíže při užívání různých léků ukazují na nízký TK, hlavně v době jejich maximálního účinku (cca po 4 hodinách od jejich užití). Doufám, že hubnutí bylo pod dozorem obezitologa a byla jste v tomto období také kontrolovaná endokrinologem.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1459  —  Vhodnost léků na vysoký tlak [Marie, 22.08.2021]

Dobrý den, mám 67 let a asi 15 let beru léky Prestarium neo a neo combi. Zároveň mám problémy s játry a též zvýšený cholesterol a cukr. Jsou tyto léky pro mne vhodné? S pozdravem Marie

Lékař [28.08.2021]:

Dobrý den,
teoreticky jsou oba léky vhodné a prakticky je berete bez problémů 15 let. Pouze indapamid (jedna z komponent Prestaria Neo Combi) se nemá podávat při závažném poškození jater, které pravděpodobně nemáte, což Váš lékař pečující o játra ví jistě.

Dotaz č. 1458  —  Tlak a tep [Karel, 22.08.2021]

Dobrý den, několik let jsem na vysoký tlak užíval každé ráno Tezeo plus 1/2 tablety Sectral 400. Poslední dobou jsem běžně míval tlak 160/90. Lékař mě proto udělal tuto změnu. Sectral 1/2 zachoval místo Tezeo užívám / asi 14 dní / Lipertance 10mg/5mg/5mg. Teď se můj tlak pohybuje 100-110 / 70-77. Klidový tep jsem míval 62 -65 , nyní 56 -60. Je to nějaký problém,nebo to je vpořádku. Cítím se dobře,nemám žádný nové pocity. Je mě 72 let a mám docela dobrou kondici. Děkuji za odpověď

Lékař [28.08.2021]:

Dobrý den,

místo Tezea berete nyní 2 léky snižující TK -ACE-inhibitor perindopril a blokátor kalciových kanálů amlodipin. Výsledkem je normalizace TK až nižší TK, což by mohlo vést naopak k reflektorickému zvýšení srdeční frekvence (tepu). Možná, že jste byl dříve ve stresu ze zvýšeného TK a po úpravě medikace jste se uklidnil a mohl se kromě snížení TK zpomalit tep. Srdeční frekvence by neměla klesat pod 50 až 55/min. V takovém případě je třeba zvážit snížení dávky Sectralu, resp. jeho náhradu jiným betablokátorem, u kterého je výběr slabších dávek v tabletě.

Pro jistotu by bylo vhodné zkontrolovat funkce ledvin a štítné žlázy. Výrazné snížení TK mohlo zhoršit funkci ledvin a zhoršit metabolismus léků.

Dotaz č. 1457  —  Bolest jazyka na pravé straně, bolestivé polikání. [David, 17.08.2021]

Dobrý den, pane doktore, je mi 27 a beru léky na vysoký tlak, Triplixam 10mg/2,5mg/10mg a Betaloc 100mg při posledním vyzvednutí léku, magistr neměl požadovaný lék Triplixam a místo toho mi dal lék Lopridam 8mg/2,5mg/10mg. Druhý den po vzetí tohoto léku mě začalo bolet pod jazykem na pravé straně a hůře se mi poliká. Chci se tedy proto zeptat jestli je možné, aby tyto potíže byli spojeny s užíváním tohoto změněného léku. Předem děkuji za odpověď.

Lékař [18.08.2021]:

Dobrý den,
v běžném používání se pokládá Lopridam za identický s Triplixamem. Jednou ze 3 komponent fixní trojkombinace léků je sice perindopril, který je v obou lécích součástí odlišné sloučeniny. Nelze vyloučit, že se s odlišnou sloučeninou manifestoval nežádoucí účinek perindoprilu – otok Vámi uváděné oblasti, který je vzhledem k lokalizaci nebezpečný. Alternativně by příčinou obtíží mohl být rychle progredující zánětlivý proces.

Pro jistotu je třeba se ihned vrátit k Triplixamu nebo ještě lépe použít volnou trojkombinaci léků, ve které by byl perindopril nahrazen některým ze sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají. Ještě je třeba zrealizovat ORL vyšetření.

Dotaz č. 1456  —  Změna léků [Daniela, 17.08.2021]

Dobrý den, pane doktore, je mi 57 let a zhruba 4 roky beru léky na vysoký tlak. Začala jsem Prestariem. Tento lék mi pomáhal zhruba 2 roky, potom se tlak zase zhoršil. vždycky to poznám, protože cítím tlak v hlavě a celkově se cítím velmi špatně (mravenčení po těle apod.) Od té doby to v podstatě není dobré. Dostala jsem nový lék Prestance a k němu myslím Moduretic, který byl potom změněn na Hydrochlorothiazid. V současné době už beru léky 4, a to Prestance, Verospiron, Cynt a Betaloc. Tlak dnes ráno137/107/72. Tlak se přes den trochu upraví, třeba na 127/92/70, ale večer už zase cítím, že je vyšší. Chci se zeptat, jestli je medikace v pořádku. Moc děkuji za odpověď.

Lékař [18.08.2021]:

Dobrý den,
ve skutečnosti berete 5 léků (pokud ještě neberete Hydrochlorothiazid), protože Prestance je fixní dvojkombinace perindoprilu a amlodipinu. Při tak vysokém počtu léků záleží také na dávkách léků a na způsobu podání – všechny léky najednou ráno nebo v tomto případě spíše některé léky ráno a některé večer.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Při trvajících problémech s nastavením přiměřené léčby se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

 

Dotaz č. 1455  —  Vysoky krevni tlak [Michael Eichler, 16.08.2021]

Dobrý den, 3 roky už pociťují že nějak nezvladam léta. Až teď nedávno jsem si volal 2x zachranku s vysokým tlakem 200 na 100. Nakonec beru každé ráno po snídani jeden prášek Prestarium. Asi pomáhá,ale stejně se často cítím divné a ted po více jako 30-40 dní užívání mi někdy přes den fakt není dobře i v noci se probouzí. Tak jako dnes v noci s tlakem 170 na 100. Opět sem přemýšlel jestli si mám zas volat zachranku jelikož bydlím sám a neměl by mi nikod pomocí. Mám zvýšit dávku z jedné tablety na dvě? Nebo celkové změnit prášky? Zvyká si tělo na celkovou změnu? Kouřil sem 25 cigaret denně..a okamžitě prestal kouřit .ze začátku sem si pár cigaret ještě dál,ale dá se.rict že už měsíc nekouřím. DIKY ZA ODPOVED A NEJAKY NAZOR. Kdyztak zajdu ke svému lékaři. DiK

Lékař [18.08.2021]:

Dobrý den,
není jasné, v čem je problém nezvládání let. Přibral jste na váze, zadýcháváte se, máte méně pohybové aktivity nebo více stresů? Obraťte se na svého lékaře, protože zvýšení dávky z 5 na 10 mg povede jen k dalšímu mírnému snížení TK. Obvykle se proto přidává další lék s jiným mechanismem účinku do kombinace.
Má Vaše hypertenze záchvatovitý charakter s občasným přechodným výrazným zvýšením TK a jinak máte normální nebo mírně zvýšený TK?

Nastavení přiměřené léčby včetně event. vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze by měli řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1454  —  Léčba hypertenze - Bigital [Daniela, 13.08.2021]

Dobré ráno,léčím se s hypertenzí,mám 46 let,užívám Bigital 5/10mg 1tbl. ráno. Užívám cca 1 rok.Tlak kompenzovaný. Od této doby trpím na občasné otoky kolem kotníků v odpoledních a večerních hodinách.Ne každý den,pokud nejsem v práci,tak je to jen velmi malinko,ale po dni v práci nebo pokud jsem celý den na nohou,jsou otoky vždy,hlavně nyní od května ( možná teplé počasí ?). Pracuji jako zdr.sestra,obézní nejsem.Jiné obtíže nemám. Může to být z užívání Bigitalu?Vím,že složka amlodipin tyto obtíže může způsobovat.Před Bigitalem jsem užívala Orcal a otoky jsem nemívala.Můžou se otoky rozvinout až po několika letech užívání léku. Děkuji moc za odpověď,pěkný den,Daniela

Lékař [14.08.2021]:

Dobrý den,
je třeba zvážit, zda jde o srovnatelnou situaci. Jde v obou případech o stejnou dávku amlodipinu 10 mg denně? Pokud jste před Bigitalem užívala Orcal v kombinaci s některým ACE-inhibitorem, nemuselo kvůli tomu k tvorbě otoků dojít.

K vývoji otoků po několika letech užívání amlodipinu by mohlo těžko dojít, spíše by se mohly uplatnit nepříznivé podpůrné faktory – zvýšení průměrného pracovního zatížení (mohlo by vadit i dlouhodobé sezení), i mírné zvýšení hmotnosti, zhoršení mírné chronické žilní insuficience, interference s metabolismem amlodipinu (falešné zvýšení dávky amlodipinu při pití grapefruitové šťávy s následným zvýšením hypotenzního účinku a nežádoucího účinku perimaleolárních otoků) nebo výraznější zhoršení funkce jater.

Dotaz č. 1453  —  Vysoký krevní tlak [Jiří, 12.08.2021]

Dobrý den mám vysoký krevní tlak přes 10 let . Je mi 43 let . Beru léky Valsacor 160 mg egilok 25 mg ráno a večer. Tlak stále 189/120 . Doktorka mi dala další lék Lorista 50 mg na dopoledne . Mimo to beru ještě Godasal 100mg a Controloc 40 a večer Rosucard 40 mg . Snad všechny léky na tlak co existují mi dala nebo zkoušela a vždy jsem měl hnusně nežádoucí účinky. Měl bych si vzot teď vlastně tu Loristu a mám opravdu strach abych nemusel opět na pohotovost pro nežádoucí účinky. Neexistuje nějaký jeden lék na tlak ? Zkoušela na mě triplixan, lozap, ondappamid ten měl nejhorší nežádoucí účinky. Mumo to beru obden na odvodnění furon .40 mg. Poraďte mi prosím nějaký lék nebo šetrnější pro mé tělo . Jen tak nějaký prášek nemohu neboť mám opravdu ihned účinky vedlejší a to ani nečtu příb. Letáky. Díky moc za odpověď. Jura

Lékař [18.08.2021]:

Dobrý den,
berete více léků na snížení TK z různých lékových skupin s různým mechanismem účinku. Berete i dva příbuzné léky se stejným mechanismem účinku Valsacor a Loristu.
V podstatě splňujete kritérium hypertenze rezistentní na léčbu, která by se měla speciálně vyšetřit, aby se vyloučila nebo potvrdila přítomnost sekundární hypertenze, kde vysoký TK vzniká sekundárně v rámci několika určitých chorob, především žlaz s vnitřní sekrecí. Pro podrobnější informace si můžete vyfiltrovat moje další odpovědi na téma Rezistetní a sekundární hypertenze.

Vaši hypertenzi by měli urychleně řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

 

Dotaz č. 1452  —  Tlak a tep [Karel, 11.08.2021]

Dobrý den, Je mě 72 let a min. 20 let užívám různé léky na vysoký krevní tlak. Lozap 100 , Tenoloc plus Irbesartan , Tezeo plus Sectral.... po kontrole u lékařky / 160 /90 / mě předepsala LIPERTANCE 10mg /5 mg /5 mg . Mám dobrou kondici,jezdím na kole pravidelně a chodím turistiku. Po tomto posledním léku mě od druhého dne užívání vyskočila tepová frekvence. V klidu doma jsem mýval 60 -65 , nyní 70 -80 i víc. Při jízdě na kole jsem se snažil dodržovat tep do 110. Nyní mě ve stejných místech skáče na 130 a víc. Jiná souvislost,než s novým lékem mě nenapadá.

Lékař [18.08.2021]:

Dobrý den,
uvádíte výčet více léků, které jste v průběhu 20 let užíval. Doufám, že jste je neužíval najednou, protože patří do stejných lékových skupin. Pokud nyní berete samotný Lipertance, chybí Vám v kombinaci léků betablokátor – Tenoloc nebo Sectral. Betablokátory kromě snížeí TK působí i zpomalení srdeční frekvence a snižují výkon srdce. Možná jste si všiml, že jste příslušný kopec vyjel rychleji.
Alternativně lze uvažovat o koincidenci změny léčby s výskytem arytmie srychlejší srdeční frekvencí, kterou by prokázala registrace EKG křivky nebo dlouhodobější monitorace EKG. Dle typu arytmie by se rozhodlo o léčbě.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1451  —  Nežádoucí účinky léků na VKT [Deni, 09.08.2021]

Dobrý den, je mi 45 a více než rok půl jsem užívala léky Prestance 5/5. V poslednich 3 -4 měsících se u mě začalo projevovat motání hlavy, místy velmi silné, problémy s polykáním, jakoby hlen a s tím spojené dávení, jakoby prekážka v krku ( na ORL bez nálezu ), nevolnost.Při 24 h. TK holteru hodnoty 115/60-80( vecer a v noci dokonce místy 97/60 ). Lék mi byl změněn na Prestarium 5mg, ale reakce na lék byla zlá, potíže s dechem, náhlé zvýšení tlaku, třes, motání hlavy. Nyní mám brát Tezeo, ale bojím se vedlejších účinků, 2 dny jsem bez medikace, tlak 128-145/70-96. Těch 145 pouze jednorázově...moc se bojím ještě brát tyto léky, je mi z nich vždy velmi zle..prosím poraďte mi..Jsem kuřák, do 10ti ks denně, v 164, váha 75 kg, moc děkuji za Vaši reakci

Lékař [18.08.2021]:

Dobrý den,
manifestace možných nežádoucích účinků je po tak dlouhé době neobvyklá. Mohla by navazovat na nějaký lokální infekční zánět (hrtan, hltan). Hodnoty TK z holterovské monitorace jsou nyní nízké spíše jen hraničně, z doby bez příznaků asi nejsou k dispozici (výraznější relativní pokles TK by se na obtížích mohl podílet). Pokud je úroveň TK nižší než dříve, mohla by současná přítomnost nežádoucích účinků vzniknout při falešně zvýšené dávce léků při jejich sníženém metabolismu léků v ledvinách a v játrech nebo při interferenci s metabolismem amlodipinu při častějším požívání grapefruitové šťávy. Obtíže budí dojem nežádoucího účinku perindoprilu, ale vzácně se popisují i u amlodipinu (druhého léku ve fixní dvojkombinaci Prestance). Po samotném Prestariu však popisujete spíše jiné příznaky.
Pro podezření na nežádoucí účinek perindoprilu Vám ho lékař vyměnil z Tezeo, které patří mezi sartany a ty tento nežádoucí účinek nemají. Proto se nasazení Tezea nebojte.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1450  —  TIA mrtvice [Jana Snídalová, 09.08.2021]

Dobrý den, léčím se s permanentní fibrilací síní a s vysokým tlakem. Beru ráno Lozap, Anopyrin, Sectral a večer Lozap. Na 3 týdny jsem večerní dávku Lozapu vysadila a proděla 2 TIA mrtvice. Chtěla jsem se zeptat, mohlo to způsobit večerní vysazení léku Lozap? Děkuji za odpověď.

Lékař [09.08.2021]:

Dobrý den,
o hodnotách TK při vysazení večerní dávky patrně nic nevíte, ale ani výraznější zvýšení TK při vysazení večerního Lozapu by TIA zřejmě nezpůsobilo. Hlavním mechanismem vzniku TIA je utržená část trombu (krevní sraženiny na plátu zevní krkavice). U fibrilace síní se obvykle k prevenci embilizační cévní mozkové příhody z trombu v tzv. srdečním oušku užívá antikoagulans warfarin (lék proti srážení krve) nebo novější léky a ne Anopyrin, který je v těchto případech samotný neúčinný.

Je třeba urychleně dokázat/vyloučit přítomnost plátu s trombem na stěně zevní krkavice pomocí ultrazvukového vyšetření a operativně ho odstranit. Současně je třeba zvážit užívání warfarinu k prevenci vzniku TIA i velké cévní mozkové příhody působící ochrnutí poloviny těla nebo smrt, než se rozhodne, zda je možné nějaké řešení vedoucí k odstranění fibrilace síní.

Dotaz č. 1449  —  Hypertenze a hyperteryoza [Hana, 07.08.2021]

Dobrý den, vážený pane doktore, mám kolísavý tlak a hyperteryózu, přičemž často naměřím velký rozdíl mezi diastolickým a systolickým tlakem, například 140/69. Jaký lék byste mi prosím doporučil, aby se tlak vyrovnal. Ani ACE, ani sartany mi nepomáhají vyrovnat výkyvy tlaku.

Lékař [16.08.2021]:

Dobrý den,
hypertyreóza bývá provázená psychickou labilitou. Také stresy mohou vyvolávat kolísání TK, navíc v tomto terénu. Větší rozdíly mezí systolickým a diastolickým tlakem, resp. izolovanou systolickou hypertenzi najdeme častěji u seniorů. Je třeba si také uvědomit, že mírné kolísání TK je normální. Na kolísání TK se může podílet hlavně antihypertenzní léčba. Záleží především na nastavení léčby endokrinologem. Možná, že jste užívala nebo užíváte některý z betablokátorů, které snižují TK i srdeční frekvenci. Je vhodné zvážit použití některého blokátorů kalciových kanálů dihydropyridinového typu v kombinaci s malou dávkou ACE-inhibitoru nebo centrálně účinného antiadrenergního léku. Nelze vyloučit přínos malé dávky psychofarmaka na základě psychiatrického vyšetření.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1448  —  Léky na hypertenzi [Věra, 04.08.2021]

Dobrý den, mohl byste mi ,prosím,poradit.Který prášek snížit,když jsem si naměřila nízké hodnoty110/70 a protože jsem zvykla na tlak kolem 140.proto mám asi zavratě.lékař dovolenou) a nevím který event. snížit.Beru Bisoprolol Mylan 5 mg,Tezefort 80/10,Indapamid 2,5 vše ráno. Brala jsem k tomu i Kalnormin- pořád palpilace,ten jsem vysadila a mám bez .Měla bych brát Verospiron,s tím končím,protože se dusim, nemůžu dýchat,budím se,resp.pak nespím vůbec.Když si ho nevezmu.je to v pohodě.Snažím se denně chodit 5 km..Pijí čaj na ledviny, zdravě jím,přesto obézní.(proto asi náhlý pokles)prosím poraďte,který prášek snížit,když bych se opět dostala do takové situace. Děkuji za odpověď

Lékař [05.08.2021]:

Dobrý den,
není jasné, proč se TK při stejné medikaci snížil. Byla jste úspěšná v režimových opatřeních – snížení hmotnosti, stresů a solení a na druhé straně zvýšení pohybové aktivity? Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Z dlouhodobého hlediska je třeba zjistit příčinu poklesu TK, aby se nezanedbala nějaká další choroba.

Kalnormin (chlorid draselný) nahrazuje ztráty draslíku a neměl by působit arytmie (pocitově palpitace), ale naopak. Nedostatek draslíku v krvi je zřejmě důsledkem dlouhodobého užívání vysoké dávky i indapamidu. Vzhledem k nesnášenlivosti Verospironu, který mimo jiné působí náhradu ztrát draslíku, je třeba v prvé řadě zvážit snížení dávky Indapamidu na polovinu, event. na čtvrtinu (0,625 mg). Pokud zůstane TK nadále nízký, lze zkusit snížit dávku Tezefortu na ¾ nebo ½ tablety (nouzově je možné tabletu dělit nožem).
Palpitace jste měla pravděpodobně i dříve a jejich podklad Váš lékař zná. Možná kvůli tomu berete Bisoprolol Mylan.

Dotaz č. 1447  —  Je možné vysazení léků po zhubnuti [Olga, 02.08.2021]

Dobrý den,dle lékařského vyšetření jsem rok užívala tablety na snažení krevního tlaku a to Nebilet 5mg (ale tablety jsem si musela půlit).Vážila jsem 86kg .Nyní se mi podařilo zhubnout 10kg.Chci se zeptat je-li možná úprava tlaku po zhubnuti až na vysazení tablet. Před 2. mesíci jsem zjistila, že jsem těhotná,protože nebilet je psán jako nevhodný v těhotenství,léky jsem si sama vysadila.Ale každý den si měřmí ráno a večer tlak a je v normálu (ani mírně zvýšený není ).U lékaře jsem ještě nebyla .Může tedy mít úbytek váhy až tak příznivý vliv na úpravu tlaku?Rada bych byla bez léků i nadále. Děkuji za Váš čas.

Lékař [05.08.2021]:

Dobrý den,
tak výrazné zhubnutí způsobilo normalizaci TK, takže nemusíte žádný lék na snížení tlaku. Důležité jsou faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Využitím rezerv u těchto faktorů lze snížit TK a tím i snížit potřebu léků na snížení TK. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Jinak se během těhotenství hubnutí však nedoporučuje. Zvlášť v tomto stavu byste měla být v předepsané lékařské péči a rozhodnutí o léčbě sama nedělat.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1446  —  Hypertenze v ranních hodinach [Iveta, 01.08.2021]

Dobrý den, je mi 52 let, již druhý den se vzbudim ráno mezi 4-5 hodinou, pociťují hypertenzi (pocit tlaku v hlavě, lehké brnění malíčku rukou). Naměřeny tlak je pokaždé 141/92. Napiji se vody, tlak mi po chvíli začne klesat na cca 129/82 a mám chvilku pocit zimnice. Přes den mám tlak normální (v průměru 120/80), pitný režim také dodrzuji. V čem může být problém?

Lékař [05.08.2021]:

Dobrý den,
ty ranní vzestupy TK zřejmě nejsou první manifestací hypertenze, resp. spíše přechodného zvýšení TK, protože znáte pocity při vyšším TK. Nepíšete, že byste brala nějaké léky nebo si byla vědoma nějaké jiné choroby, která se však může vyvíjet skrytě. Také nepíšete o přítomné nebo přicházející menopauze, která se může podobně projevovat. Nelze vyloučit vliv stresů. Při trvajících vzestupech TK a příznacích je třeba provést komplexní vyšetření včetně laboratorního.

Dotaz č. 1445  —  Kombinace léků [Zdeněk, 30.07.2021]

Děkuji za pozornost: Jsem sportovní typ 170/68 kg, nervní. Kolísavý krevní tlak poslední týden vyšší. Od 118/70 do 156/90.Užívám léky na srdce Trombex, Roxilip, Concor. Poslední dva měsíce výraznější problémy: Tinnitus, Vertigo a blokace zad. Vše léčím-PL, ORL,rehabilitace. : Vertimed střídavě s prestariem. Po užívání Vertimedu tlak klesl pod 120/70 a arytmie. Po vysazení tlak vyskočil. PL předepsal prestarium. Necítím se celkově v pohodě..je mi 76 let. , půl roku po operaci zvětšené prostaty a 2 měsíce od druhého očkování Covid. Vím je to komplikované. Co byste dělal na mám místě Vy? Přeji hodně zdraví a klidné dny. Zdeněk

Lékař [30.07.2021]:

Dobrý den,
není jasné, zda nespecifikované arytmie byly pouze při užívání Vertimedu a zda po jeho vysazení opět ustoupily. Bylo by vhodné arytmii objektivizovat, při trvalém výskytu registrací EKG křivky, při občasném výskytu 24hodinovým holterovským monitorováním EKG, případně delším v rámci kardiologického vyšetření. Na pokles TK při léčbě Vertimedem lze samozřejmě reagovat snížením dávky nebo vysazením Prestaria. Je třeba zvážit i neurologické vyšetření s event. návrhem léčby.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je při domácím měření tlaku důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1444  —  Vysoký tlak [Michaela, 28.07.2021]

Dobrý den,přítel má k ránu tlak 159/108 a při tomto tlaku má vždy záchvat kasle který ho nutí až na zvracení. Bere Tonandu ale stěžuje si že ho po nich bolí na hrudi.Může při vysokém tlaku být takto nečekaný kašel který je velmi nepříjemný. Děkuji

Lékař [30.07.2021]:

Dobrý den,
Tonanda je fixní trojkombinace léků, z nichž především ACE-inhibitor perindopril má popsaný nežádoucí účinek suchý kašel. Nežádoucí účinek se však obvykle nevyskytuje pouze ráno. Ranní výskyt kašle by mohl spíše svědčit pro chronický zánět průdušek. Záchvat kašle může způsobit bolesti na hrudi, které nemusí ihned po záchvatu vymizet, ale mohou být také jiného (srdečněcévního) původu – nejsou vázané na kašel, ale na námahu. Kašel může vyvolávat stres a tím zvyšovat TK spíše než naopak, že primární je vzestup TK, který vyvolá záchvat kašle. Je třeba zvážit výměnu perindoprilu za některý ze sartanů, které kašel jako nežádoucí účinek nevyvolávají.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je při domácím měření tlaku důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1443  —  Tlak 210/132 [Dagmar, 27.07.2021]

Dobrý den, moji mamku (47 let) trápí již přes 2 roky vysoký krevní tlak. V posledních měsících má snad každý druhý den tlak 210/132, tep 109. Navštívila již několik lékařů, ale vždy odešla jen s tím, že má užívat své léky. Ráda bych se zeptala, jak by bylo možné tlak dlouhodobě snížit. Napadla mě i změna lékaře, když se celou dobu nic neděje. Děkuji

Lékař [30.07.2021]:

Dobrý den,
hodnoty TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší jsou nebezpečné, zvlášť při jejich opakovaném výskytu (riziko krvácivé cévní mozkové příhody až i smrti), a měly by se neprodleně snížit, třeba i v rámci hospitalizace. I když jsou Vámi udávané honoty TK nejspíše stanovené při měření TK v ordinaci lékařem, je málo pravděpodobné, že jsou způsobené jenom stresy a efektem bílého pláště, event. menopauzou. Hypertenze s rezistencí vůči léčbě (Vyšší tlak trvá přes léčbu 3 léky, z nichž jeden je diuretikum.) vyvolává podezření na možnost sekundární hypertenze při některých určitých chorobách (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí), které vedou ke vzniku hypertenze. Potvrzení/vyloučení takové příčiny vyžaduje speciální vyšetření.

Nezvládnutelnou hypertenzi by měli urychleně řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je při domácím měření tlaku důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1442  —  Trombex a Bysomil allergická reakcia [Kornelia, 24.07.2021]

Mám 62 rokov, 10 rokov má občas merne zvÿšene pečeňové testy , najmá ALT a GMT , beriem na to Lagosu a Ursomed a na pálenie záhy Lanzul. Pri preventivnej kontrole mi zistili mierne zvýšený krvny 130/75 , LDL cholesterol 4,4 , HDL 1.85, celkový 6,37, triglycerydy 1,7, Zníženu GF 0,97 ml/s, kreatinin 91 umol/l. Kardiolog mi zistil prox RIA s miernou hemodynamicky nevýznamnou stenózou., EFĽK na 60 % a poruchu diastol. funkcie I. typu. Na jeho odporúčania brala som Armolipid plus 2 mesiace s dobrym efektom celj. cholesterol sa znížil na 4,45 LDL na 2,62 mmol/l HDL 1,51 mmol/. Kardiolog mi zahajil liečbu Bisomyl combi 2,5 mg/6,25 mg ráno 1 kus, Trombex 75 mg a Atorvastatín 10 mg. Po 8 dnoch som dostala velmi silnú alergickú reakciu, žihlavku Končila som v nemoncici hydrocortizone infuzie a lieky Prednison a Omarit. Predpoklad vzniku alergie je na Trombex. Máte prosím skúsenosti takymi reakciami na Trombex alebo na Bisomyl? Treba znížit tlak 130/75 ? Pulz obvykle mám medzi 60-75.

Lékař [30.07.2021]:

Dobrý den,
výskyt kopřivky po 8 dnech od nasazení léků odpovídá alergické reakci. Na druhé straně mají všechny 4 léky (použité patrně současně) kopřivku uváděnou jako nežádoucí účinek. Ve své praxi jsem se s alegickou reakcí na Trombex ani na Bisomyl combi, resp. obdobný preparát Lodoz, ani s nežádoucími účinky nesetkal.
U pacientů má být zhodnocena anamnéza přecitlivělosti na thienopyridiny (jako je klopidogrel, tiklopidin, prasugrel), protože mezi thienopyridiny byla hlášena zkřížená alergická reakce.

Je třeba zvážit, zda je třeba léky nejvíce podezřelé z alergické reakce skutečně užívat, event. použít alternativní lék. Krevní tlak naměřený v ordinaci je v mezích normy. 24hodinové ambulantní monitorování TK by normotenzi potvrdilo a zároveň vyloučilo maskovanou hypertenzi (normotenze u lékaře, hypertenze doma). Podávání léků na snížení tlaku by v takovém případě zbytečné, navíc by mohlo nepřiměřeně snížit TK s nežádoucími účinky. Je třeba kontrolovat jaterní testy a renální funkce.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je při domácím měření tlaku důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1441  —  PRESTANCE 5 MG/5 MG [Bohumil, 23.07.2021]

Dobrý den, je mi 36 let, vážím 88 kg, prášky na tlak jsem začal brát protože mi tlak začal kolísat až mi nebylo dobře (možná moc práce, stres? nevím). Dostal jsem tedy prášky na tlak prestarium 5mg, pak 10mg, teď beru Prestance 5/5. Prášky jsem střídal protože mé hodnoty byly stále +/- 145/95. Celkově jsem toto stihl vystřídat ve 3 měsících. Kardiolog mi vysvětli, že si mám tlak měřit 4x po sobě, a ejhle, 4 měření najednou 125/80. A teď otázka, od té doby, co beru prášky na tlak se u mě objevily deprese a nespavost, takže beru Trittico na spaní. Napadá mě, zda to může být z prášku na tlak? Evidentně mi nedělají dobře. Dále mi je také od té doby častěji zima. Přemýšlím, že bych začal pomalu snižovat dávky a uvidím co se bude dít. Nebo přejít na nějaký jiný slabší lék. Samozřejmě to proberu s ním kardiologem. Děkuji za odpověď

Lékař [25.07.2021]:

Dobrý den,
s uvedenými nežádoucími účinky jsem se sice během své praxe nesetkal, ale u amlodipinu se uvádějí – jedna ze dvou komponent Prestance. Zimomřivost by mohla souviset s relativní hypotenzí. Je třeba zvážit výměnu amlodipinu za jiný blokátor kalciových kanálů nebo diuretikum.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1440  —  Tlak a operace [Vladyslav, 18.07.2021]

Dobrý den, za týden mne čeká plánovaný zákrok v celkové anestezii. Poslední dobou jsou moje hodnoty krevního tlaku od 136/74 do 156/90. Přičemž první uvedená hodnota je nejnižší naměřený tlak a druhá hodnota je nejvyšší naměřená hodnota. Léky na tlak neužívám. Prosím o odpověď zda by mohl být můj tlak důvodem pro odložení plánovaného výkonu. Děkuji.

Lékař [19.07.2021]:

Dobrý den,
praktický lékař by Vám měl před výkonem provést předoperační vyšetření včetně změření krevního tlaku se závěrem, zda jste výkonu bez většího rizika schopen. Hodnota TK u lékaře bývá falešně vyšší kvůli efektu bílého pláště. Proto je vhodné vytvořit metodicky správně alespoň třídenní (optimálně 7 dní za sebou) záznam domácího měření TK, který by měl být nižší než u lékaře.

Záznam se Vám hodí i do nemocnice, kde pacienta podle typu výkonu navštíví i anesteziolog a opět Vám změří TK. Při stresu z blížícího se operačního výkonu by mohl být TK ještě vyšší. Nechte si dát píchnout lék proti úzkosti, abyste měl jistotu, že k operaci přes TK projdete, výkon Vám neodloží a nedoporučí Vám 24hodinové ambulantní monitorování TK s event. nasazením léku na snížení TK.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

Dotaz č. 1439  —  Vysoký tlak [Jiří, 16.07.2021]

Dobrý den . Obvodní lékařka mě zjistila na kontrole vysoký krevní tlak 201/114. Okamžitě mě napsala lék Tritace ale ten nezabírá po cca třech týdnech užívání mám tlak ( dnešní měření ) 218/117 . Okamžitě napsala další tři léky , název nevím budu vybírat dnes . Chci se zeptat zda je to normální že léky nezabírali a tlak je ještě vyšší . A jak dalece mě takto vysoký tlak ohrožuje , a kdy by mohl být smrtelný když by se ještě zvedl . Děkuji Jiří 36 let

Lékař [19.07.2021]:

Dobrý den,
hodnoty TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší jsou nebezpečné, zvlášť při jejich opakovaném výskytu (riziko krvácivé cévní mozkové příhody až i smrti), a měly by se neprodleně snížit, třeba i v rámci hospitalizace. I když jsou Vámi udávané honoty TK nejspíše stanovené při měření TK v ordinaci lékařem, je málo pravděpodobné, že jsou způsobené jenom stresy a efektem bílého pláště. Tlak se nemusí po jednom, ale i více lécích podstatně snížit. Hypertenze s rezistencí vůči léčbě (Vyšší tlak trvá přes léčbu 3 léky, z nichž jeden je diuretikum.) vyvolává podezření na možnost sekundární hypertenze při některých určitých chorobách (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí), které vedou ke vzniku hypertenze. Potvrzení/vyloučení takové příčiny vyžaduje speciální vyšetření.

Nasazení dalších 3 léků na snížení TK najednou na druhé straně zvyšuje riziko nepřiměřeně velkého snížení TK s ospalostí a rizikem pádu po postaveníi, navíc v situaci bez možnosti opakovaného měření TK v domácím prostředí.
Při naměření vysokého TK nad mnou napsaný limit se obraťte na příjmovou ambulanci interního oddělení, případně i bez doporučení Vašeho ošetřujícícho lékaře.

Nezvládnutelnou hypertenzi by měli urychleně řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

Dotaz č. 1438  —  Nízký systolický tlak. [Věra, 15.07.2021]

Mívala jsem hraniční, někdy i zvýšený tlak. Úpravou stravování a přidáním pohybu se mi podařilo tkát znormalizovat. Občas se stává, že mám tlak spíš nižší, trochu se mi točí hlava. Včera večer jsem ale měla nízký systolický a normální diastolický tlak konkrétně 94/81, měřeno 4x. Dnes dopoledne mám 110/82. Co by mohl tento výkyv znamenat? Děkuji.

Lékař [25.07.2021]:

Dobrý den,
výši krevního tlaku ovlivňují faktory zdravého životního stylu – nižší hmotnost, méně soli a stresů a více pohybu. Tyto faktory jste ovlivnila v pozitivním smyslu, což mělo za následek snížení TK. Krevní tlak není konstantní, kolísá v důsledku řady vlivů včetně interferujících léků. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

I jednotlivé dny se mohou lišit podle fyzické a psychické zátěže. Větší fyzická zátěž v době kratší než 30 minut před měřením TK může způsobit vzestup i pokles TK.

Dotaz č. 1437  —  Vysoký tlak a kašlání [Slavomíra, 09.07.2021]

Dobrý den lékřka mi naměřila vysoký tlak a předepsala mi na něj Tritace měla jsem ho na měsíc a po měsíci mi napsala další ale v lěkárně mi ho změnily na Piramil protože tamten neměly tak jsem dostale tenhle byla v tom stejná složka .Začla jsem po Tritace kašlat a řekla to lékařce ta na to neslyšela mezitím jsem byla nastydlá ale kašel přešel a pak se znovu objevil a už to trvá 3měsíce a nechce to přestat tak co s tím děkuji za odpověd

Lékař [25.07.2021]:

Dobrý den,
suchý kašel je popisovaný nežádoucí účinek skupiny ACE-inhibitorů, tedy i Tritace a Piramilu. Ramipril je účinná látka obou léků, originálního Tritace i generika (kopie) Piramilu. Lze spekulovat, zda by se kašel objevil také při delším užívání Tritace nebo měl vliv přechod na Piramil, pokud jsem rozuměl dobře. K originálnímu Tritace jste se patrně již nevrátila. Je třeba zvážit výměnu léku za některý lék ze skupiny sartanů, které mají podobný mechanismus účinku, ale tento nežádoucí účinek se u nich nevyskytuje.

Dotaz č. 1436  —  Nestabilní krevní tlak [Marie, 09.07.2021]

Léčím se na hypertenzi. Nebivolol 5mg/d, Lorista 2x50mg/d. Delší dobu pozoruji dopoledne hypotenzi s hodnotami Syst TK pod 100 mm Hg, odpoledne vzestup TK na hodnoty Syst 150 i více mm Hg. Proto někdy přidávám večer Tenaxum 1 mg. Jak by se mělo upravit užívání léků?

Lékař [25.07.2021]:

Dobrý den,
účinek léků podaných zřejmě ráno (5 mg Nebivololu a 50 mg Loristy) je na Vás příliš silný, takže máte přechodně nízký TK. Pokud berete Nebivolol kvůli rychlé srdeční akci, resp. bušení srdce, která Vám vadí během dne nebo spíše před usnutím, lze podle toho volit dobu jeho podání, event. rozdělit Nebivolol na ranní a večerní dávku. Je třeba zvážit podání dlouhodobě účinného sartanu telmisartanu (80 mg), který lze podávat jen 1x denně, místo Loristy. Léčba hypertenze by měla být obvykle stejná každý den.
Pokud je třeba užívat Nebivolol, lze při přetrvávajícím zvýšeném TK zkusit přidat k telmisartanu malou dávku (1/4 tbl.) diuretika Indapamidu 2,5 PMCS.
Pokud je možné se obejít bez Nebivololu, je možné zkusit přidat k telmisartanu některý blokátor kalciových kanálů.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní) -ráno a večer před léky, vždy 3 měření v 1-2 minutových intervalech, před 1. měřením 5 min. relaxovaného klidu vsedě s podepřenými zády. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině (vždy 3 měření s předcházejícím pětiminutovým klidem) s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun nebo celého léku na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku.

 

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce