Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 288786

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (4874x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
9 + 7 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 1190  —  Proč mám tak vysoký TK? [Marta, 27.11.2020]

Dobrý den,prosím jak snížit vysoký krevní tlak?Beru tyto léky,ráno,tenaxum,kapidin 10,tezeo 40,egilok 25,a večer to samé,chodím na dialyzu,po dialyze mám 220/120 to si ještě beru ebrantil 60,i když nejsem na dialyze tak leky učinkují jen 4.hod.pak mám zase vysoky krevní tlak,už nevím co by mi pomohlo,už mám 1/2 roku vysoký tlak,nevím co by mi pomohlo,bylinky?Ještě musím napsat že mám polycistozu ledvin,a je mi 57.let,děkuji moc za odpověd.S pozdravem Marta.

Lékař [28.11.2020]:

Dobrý den,
po roce opakujete stejný dotaz. Regulace krevního tlaku farmakologickou léčbou je u dialyzovaného pacienta obtížná kvůli změnám objemů extracelulární tekupiny a koncentrací léků. Lékař potřebuje zpětnou vazbu. Vytvořte záznam domácího měření TK po hodině s vynecháním měření v období dialýzy a v den bez dialýzy, vždy 3x v minutových intervalech po 5minutovém klidu s opřenými zády před prvním měření z trojice měření, měření TK s manžetou na paži končetiny bez shuntu.
Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí po hodině při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Opakuji svou odpověď z minulého roku:
Pro léčbu hypertenze u hemodialyzovaných pacientů je důležitá účinná kontrola objemu extracelulární tekutiny dosažením optimální hydratace omezením příjmu kuchyňské soli a tekutin v období mezi dialyzačními výkony a v taktice hemoeliminace (např. záležitost prodloužení dialyzačního času a snižování koncentrace sodíku v dialyzátu).
Je také třeba zvážit, zda nejsou některá použitá antihypertenzíva dialyzovatelná, tj. zda se neodstraňují při dialýze a tím se zmenšuje a zkracuje jejich účinek.

Vyslechnout druhý názor je dobrá věc. Váš dotaz by měl však cílit na specialistu na choroby ledvin (nefrologa) a dialýzu, nejlépe z krajské nebo fakultní nemocnice.

Dotaz č. 1189  —  Krevní tlak [Tonda, 27.11.2020]

K mému dotazu č.1182 upřesňuji: Průměrná hodnota 110/70 platí po celý den (tři měření dopoledne, čtyři odpoledne, po dobu jednoho týdne), kromě prvního ranního měření, které se pohybuje v průměru kolem 135/80. Který z uvedených medikamentů snížit popř. vypustit?

Lékař [28.11.2020]:

Dobrý den,
Váš ošetřující lékař ví nejlépe, z jakých důvodů kromě hypertenze pro Vás léky vybral (Carzap 16, Nebivolol a Amicloton). Proto jsem Vám doporučil mu poslat týdenní záznam domácího měření TK (průměrný týdenní TK), aby on rozhodl. Já se mohu jen dohadovat, že Nebivolol v malé dávce potřebujete kvůli snížení rychlé srdeční akce. V úvahu přichází poloviční dávka Carzapu (tableta se dá dělit a perspektivně lze použít tabletu Carzap 8). Alternativně lze zkusit nožem nouzově čtvrtit tabletu Amiclotonu a dlouhodobě volit jiné slabší diuretikum nebo lék z jiné lékové skupiny.
Lze zvážit i fixní dvojkombinaci ½ tbl. Carzap HCT 32/12,5 (candesartan + hydrochlorothiazid) místo Carzapu a Amiclotonu.

Dotaz č. 1188  —  Vysazení leku na tlak po dlouhodobém užívání [David, 26.11.2020]

Dobrý den, je mi 26 let a od 19 let beru prášky na tlak Tolura 40mg (půlka tablety) i když vysoké hodnoty mívám naměřené pouze u lékaře (160/80) z důvodu syndromu bílého pláště, holter ukázal průměr kolem 130-135/70. Domácí měření v klidu vždy kolem 120/70. I tak mi byly nasazeny léky a já to dlouho neřešil a bral je. V posledních letech jsem o tom začal přemýšlet a nechci doživotně brát kéky na tlak v tak mladém věku. Zkoušel jsem tedy párkrát vysadit během let a i to konzultoval se svým kardiologem, který ovšem řekl že lék si nesmím vysadit, že můj vys.tlak je dědičný takže je musím brát. Tak jsem ho tedy radši začal brát znovu. Ale pak zase zkusil vysadit třeba na půl roku, protože mi prášek naopak tlak rapidně snižoval dokonce i na 110/60 během toho jsem si tlak poctivě měřil a vždy perfektní tlak kolem 120/70. Tak jsem doufal, že při příští návštěvě kardiologa přesvedčím, jenže mé hodnoty jsou v ordinaci vždy vysoké 150-160/80 mám tam vždy stres... A mám stres i z holteru, kde hodnota posledního monitorování byla průměr 140/70 a při zátěži na kole v ordinaci i 180/90. Takže kardiolog opět k vysazení léku nesvolil, protože mé hodnoty jsou prý zvýšené v mém věku i přes to že doma si měřím pravidelně a tlak je dobrý. A teď to bude už 3 měsíce opět vysazení léků a tlak v klidu doma vždy 120/60-70. Je možné, že můj tlakoměr(Omron M6) měří špatně? A je nějaký důsledek vysazení léku( Tolura 40mg) po dlouhodobém i když přerušovaném užívaní (7 let) nemůže si tělo na ten lék zvyknout a reagovat na vysazení třeba špatnou cirkulací nebo jinými změnami? Děkuji.

Lékař [28.11.2020]:

Dobrý den,
máte zřejmě hypertenzi bílého pláště, u které je riziko rozvoje trvalé hypertenze. Děti hypertenzních rodičů (zvláště obou) mají častěji a dříve hypertenzi. Do budoucna máte o něco větší kardiovaskulární riziko (srdeční infrakt, mozková mrtvice) ve srovnání s normotenzními jedinci za všech okolností, ale na druhé straně menší riziko než mají jedinci s trvalou hypertenzí. O zahájení farmakologické léčby rozhoduje přítomnost dalších rizikových faktorů (cukrovka, kouření, vysoký cholesterol, obezita) a orgánových změn zjistitelných nejčastěji ultrazvukovým vyšetřením. O výši TK také rozhoduje tělesná hmotnost, pohyb, úroveň solení a stresy. Využitím rezerv v těchto faktorech zdravého životního stylu lze snížit TK u farmakologicky léčené trvalé hypertenze, takže v některých případech lze lék úplně vysadit. Je však třeba provádět kontroly TK, aby se nezanedbal vzestup TK po vysazení léku při zhoršení úrovně výše zmíněných režimových opatření a nenechal se delší dobu negativně působt zvýšený tlak na cévy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Není zcela jasné, zda berete dávku Tolury 40 mg, která odpovídá půlce 80miligramové tablety, nebo půlku 40miligramové tablety (= 20 mg). Ta by se dala použít v období s nejnižšími hodnotami TK kol 110/60 mmHg. Předpokládám, že nemáte výrazněji zvýšenou srdeční frekvenci (optimum 60-70/min.).

Léky jsou testované na bezpečnost a celoživotní užívání. Léky mohou mít nežádoucí účinky a pacient by je měl co nejdříve oznámit svému lékaři. Tolura patří do skupiny léků s minimem nežádoucích účinků. Léky je možné vyměnit za jiné, které pacient snáší dobře. Kromě toho se při léčbě provádějí kontroly i k odhalení skrytých negativních laboratorních nežádoucích účinků.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1187  —  Lék SECTRAL [Karla, 26.11.2020]

Dobrý den, který lék lze nahradit SECTRALem? V lékárně mi jako náhradu dali SECTRAL, ovšem já jsem zapomněla místo čeho ho mám brát. Díky, zdraví KJ

Lékař [27.11.2020]:

Dobrý den,
nestyďte se a zavolejte svému ošetřujícímu lékaři, resp. jeho sestře a zeptejte se. Alternativně se zeptejte v lékárně, kde jste náhradní lék dostala. Nejbližší je mu Tenoloc, pak to může být některý z dalších beta-blokátorů, např. Nebivolol, Lokren, Concor, Betaloc ZOK a Dilatrend.

Dotaz č. 1186  —  [Tomáš, 24.11.2020]

Dobrý den, Pane doktore prosím o radu. Je mi 30.let a léčím se s vysokým krevním tlakem. Tak cca před deseti dny jsem si vysadil prášky , páč jsem zhubnul z 92kg na 81kg a začal jsem třikrát týdně běhat a cvičit, tak jsem to chtěl zkusit jaký to bude bez prášků. (značka prášků je: VIDONORM 4MG/10MG) Po dobu těch deseti dnů mám krevní tlak normální, kolem 123/81, 116/74, 127/86, 133/82, 133/85 a takhle to mám po dobu celých cca deset dní, ať je to ráno, odpoledne nebo večer. Dnes jsem měl dokonce tlak 107/67...ale docela často mě teď bolí hlava. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli jsem udělal chybu, že jsem léky přestal užívat a měl bych je začít zase brát? Moc vám děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Lékař [25.11.2020]:

Dobrý den,
mohu jen gratulovat. Teď je potřeba vydržet, nepřibrat na váze a nepřestat cvičit. Před vysazením prášků jste musel mít už nízký tlak, ale to jste se asi moc neměřil. Někdy může účinek léků přetrvávat i několik týdnů. Proto si nepřestaňte měřit TK.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (u Vás stačí první způsob) a podle potřeby po čase znovu -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.
Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při event. znovunasazení léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1185  —  Vysoký krvy tlak [Ľubica, 23.11.2020]

Dobrý deň, prosím Vás chcem sa poradiť ohľadom mojej mamky 70r. . Dlhodobo sa lieči na zvýšený krvný tlak (majú to dedičné), no za posledné tri týždne sa jej začal tlak zvyšovať a to hlavne v noci -zobudí sa sa na búšenie ako nam to opisuje . Tlak ráno 6:00 -134/91 63, večer :159/102 63, opäť ráno 143/96 63 a večer 151/97 61 za posledný týždeň sa už ale zvýšil a to ráno 173/110 67, večer 146/99 59 v noci -2:00- 160/103 60 takto sa jej hodnoty opakujú ... Lieky užíva: Eurhyrox 75 mg 1x, Isoptin 240 mg 1x ráno(dlhodobo 15 rokov), Gopten 0,5 mg 1-1-1 (nasadené približne týždeň), Ascorutin 2x denne , Stadapyrin 100mg 1 x denne, Acidum Folicum 10 mg 1-1-1, Magnerot- večer 2 tbl. .. Ďakujem vopred veľmi pekne .

Lékař [25.11.2020]:

Dobrý den,
poměrně rychlý vzestup TK by mohly způsobit častější stresové situace nebo častější braní léků na bolesti kloubů typu Brufenu, které částečně omezují účinek léků na snížení tlaku. I bolest nebo úzkost z bušení srdce může působit jako stres. Lze zvážit přesunutí celé dávky Goptenu na večer – existují tablety obsahující 2 mg nebo dokonce 4 mg. Nejspíše to nebude dostatečné a bude třeba přidat třetí lék do kombinace alespoň po dobu stresového období.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Je třeba zvážit monitoraci EKG 24hodinovou nebo dlouhodobější pro vyloučení/potvrzení arytmie.

Dotaz č. 1184  —  Lék Perindopril [Bobina, 23.11.2020]

Jaký je rozdíl mezi Perindopril Mylan a Perindopril PCMS? Mám cardiostimulátor, je mi 77 let a užívám dlouhodobě Perindopril 4mg půl prášku nalačno denně. Dnes mi dcera donesla Perindopril Mylan, který jsem dosud nebrala.Došlo u mně k výměně lékaře. Mohu brát Mylan když současně beru Xarelto 15? Děkuji.

Lékař [25.11.2020]:

Dobrý den,
oba uvedené léky jsou vlastně iidentické kopie (generika) originálního léku Prestarium Neo (Servier), vyráběné firmami, jejichž jméno je v názvu léku. Kombince účinné látky perindoprilu s účinnou látkou Xarelta se nemění. Po uplynutí patentové ochrany (většinou jen na vzorec účinné látky) mohou lék vyrábět tzv. generické firmy. V tabletě jsou však další pomocné látky, takže zcela výjimečně pacienti nemusejí jinou kopii dobře snášet.

Dotaz č. 1183  —  Vysoky tlak [petr, 22.11.2020]

prosim vas četl jsem že uživani leku na vys tlak je nebezpečne a je lepe uživat než leky bylinky česnek apod jenže beru leky již 20 let a zkusil jsem to a tlak se mi velice zvyšil tak jsem musel opět sahnout pro prašky co vy ma to pane doktore jako odbornik prosim vaš nazor je mi 72 roku a beru Zorem 5 a prenesa 4 děkuji Havlik

Lékař [25.11.2020]:

Dobrý den,
odborná doporučení pro léčbu vysokého tlaku neuvádějí žádné bylinky jako účinné prostředky na snížení krevního tlaku. V lékárnách se mohou bylinky vyskytovat jako potravinové doplňky, které jsou pouze testované na bezpečnost (neškodnost), ale ne na účinnost. Léky mohou mít nežádoucí účinky a pacient by je měl co nejdříve oznámit svému lékaři. Léky je možné vyměnit za jiné, které pacient snáší dobře. Kromě toho se při léčbě provádějí kontroly i k odhalení skrytých negativních laboratorních nežádoucích účinků.

Léky, které užíváte, jsou na rozdíl od česneku účinné. Mají minimum nežádoucích účinků i díky kombinaci jejich působení a nemají negativní metabolické účinky.

Dotaz č. 1182  —  Krevní tlak [Tonda, 22.11.2020]

Dobrý den, na hypertenzi beru každé ráno Carzap 16 mg, Nebivolol 1/4 a Amicloton 1/2. Během dne provádím několik měření KT, v klidovém stavu bývá průměrná hodnota 110/70, někdy i méně. Při nižších hodnotách bývám ospalý až malátný. Který z uvedených medikamentů bych měl vysadit popř. snížit. Děkuji za odpověď.

Lékař [25.11.2020]:

Dobrý den,
změny medikace byste měl provádět ve spolupráci se svým ošetřujícím lékařem. Je pravděpodobné, že Vám léčbu lékař upravil podle TK naměřeného v ordinaci, který bývá falešně vyšší, a nastavená léčba byla silnější než by byla potřeba pro normalizaci TK v prostředí mimo ordinaci. Nouzově byste se mohl vrátit k lékům a dávkám před jejich posledním zvýšením. Nejlepší by však bylo provést metodicky správně domácí měření TK a poslat záznam měření TK v elektronické formě ošetřujícímu lékaři.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1181  —  Nežádoucí učinky [Drahomíra, 17.11.2020]

Dobrý den, užívám lék Tezefort na snížení krevního tlaku. Asi po měsíci užívání mi začalo nesnesitelné hučení v uchu, které je 24 hodin denně. Lékař mi řeklo, že s tímto lékem je spojitost jen náhoda a příčina je jiná. Odeslal mě na ORL, podstoupila jsem další vyšetření na neurologii, CT mozku, rentgen krční páteře a nález nemám žádný. Co byste mi prosím poradil. Děkuji

Lékař [24.11.2020]:

Dobrý den,
hučení v uších může vzácně způsobit amlodipin – jedna ze dvou komponent obsažených ve fixní dvojkombinaci Tezefort. Je třeba zvážit vyzkoušení kombinace telmisartanu s diuretikem, nejlépe s indapamidem místo Tezefortu. Pokud je na vině amlodipin, mělo by hučení ustoupit.
V případě neúspěchu lze zvážit vyzkoušení Tanakanu tbl. (vysušený extrakt Ginkgo bilobae) nebo ekvivalentů od jiných firem.

Dotaz č. 1180  —  Kdy je nejlepší brát prášky na tlak? [Vladimír, 17.11.2020]

Dobrý den , potřebuji ujasnit dobu užívání léku na tlak a to ráno nebo večer , jelikož mám od různých lékař§ protichůdné informace. Dle studie (Hygia Chronotherapy Trial) je užívání léku večer daleko výhodnější ! / článek --- Dosud největší studie (Hygia Chronotherapy Trial) potvrdila, že lidé s vysokým krevním tlakem, kteří užívají všechna svá antihypertenziva najednou před spaním, mají lépe kontrolovaný krevní tlak a výrazně nižší riziko úmrtí nebo kardiovaskulárního onemocnění ve srovnání s těmi, kteří užívají léky ráno. / Naproti tomu mi obvodní lékař a nejen on tvrdí, že léky je nutno užívat ráno ! Kde je pravda ? Děkuji za info Vladimír

Lékař [24.11.2020]:

Dobrý den,
při večerním podání léků na snížení tlaku je podkladem snížení rizika kardiovaskulární příhody větší snížení TK v době spánku a prohloubení nočního poklesu TK. Tyto parametry mají pro stanovení KV rizika větší význam než průměrný TK v denní době nebo prům. TK za 24 hodin. K Vámi uváděné velké studii (Hygia Chronotherapy Trial) je řada výhrad. Ohromného a nečekaného více než 50procentního snížení počtu kardiovaskulárních příhod se dosáhlo malým snížením nočního tlaku o 3,3/1,6 mmHg při stejném TK ve dne ve srovnání se skupinou s ranním podáním léků. Srovnávané skupiny podle typu léčby (ráno nebo večer) se významně lišily při zahájení studie v počtu dřívějších KV příhod a v zastoupení jednotlivých tříd léků. Význam snížení nočního tlaku léčbou podanou před spaním na snížení počtu KV příhod je tedy třeba spolehlivými studiemi ještě prokázat.

Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Účinku dlouhodobě (24 hodin) působících léků však časem ubývá, ale měl by na konci dávkovacího období dosahovat minimálně 50% maximálního účinku léku. Ráno je účinek léků z předchozího dne nejslabší před novou dávkou léků, ale TK u každého vlivem 24hodinového hormonálního cyklu brzy ráno stoupá. Antihypertenzíva se obvykle podávají ráno, protože se zdůrazňuje potřeba nejsilnějšího účinku léků v době fyzické a psychické zátěže v práci provázené vyšším tlakem než v době odpočinku po práci nebo v době nočního spánku.
Večerní podání léků má podle mne význam především u pacientů, kterým TK v noci spontánně dostatečně neklesá a hlavně mají zvýšený TK ráno před podáním nové ranní dávky léků. Pokud 24hodinové ambulantní monitorování TK při ranním podání léku u Vás tyto odchylky ukáže, mělo by večerní podání léků smysl.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1179  —  Změna léků na tlak [Míla, 16.11.2020]

Dobrý den pane doktore, dnes mi paní doktorka změnila Presid na Tezeo,prý Presid mi způsobuje otoky nohou, které mám do.poloviny lýtek. Tlak mám kolísavý, užívám ještě Cordarone a Pradaxu. Ráda bych znala Váš názor na změnu léku. Velmi děkuji za odpověď.Hezky den.Mila

Lékař [24.11.2020]:

Dobrý den,
otoky kolem kotníků, ale i výše na lýtku, jsou nežádoucí účinek Presidu i dalších léků ze skupiny blokátorů kalciových kanálů. Tezeo patří do skupiny sartanů, které mají nejméně nežádoucích účinků ze všech lékových skupin.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (u Vás stačí první způsob) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1178  —  Tritace 2,5mg [Karin, 14.11.2020]

Dobrý den, chci se zeptat na lék Tritace, který mě předepsal můj doktor, na ochranu ledvin, mám SLE +lupusova nefritida + spousta dalších zajímavých věcí :) ale trápí mě spíš to že jsem hrozně unavená, mám studený pot, pak bolesti kloubů-kolena, hrozná slabost... Blbě se mi dýchá, jako bych mi vyschlo v nose. To všechno jsem začala všimat po tom, jak stala užívat ten lék. S tlakem, naštěstí, jsem nikdy problém neměla ale ted sotva chodím. Mám bílou pokožku jako smrtka. Prosím Vás, může to bejt reakce na Tritace? Nebylo by lepší ho vysadit? A nebo možná nějaká záměna? Děkuji za odpověď. S přátelským pozdravem Karin

Lékař [15.11.2020]:

Dobrý den,
žádat o radu byste měla svého lékaře (nefrologa?), který zná Vaše choroby, funkční stav orgánů, výsledky laboratorního vyšetření a další léky, které užíváte. Škoda, že jste si zřejmě neměřila krevní tlak. Tritace má více účinků, ale obvykle se používá především na snížení krevního tlaku. Popisované obtíže odpovídají hlavně obtížím při výrazně sníženém tlaku, některé z nich by mohly být nežádoucí účinky Tritace. Pokud se Tritace přidává k léčbě močopudným lékem (diuretikem), může se krevní tlak výrazně snížit. Když byste nasadila současně s Tritace nějaký další lék nebo ho vysadila, nešlo by všechno svést na Tritace. Pokud důvodem pro nasazení Tritace nebylo snížení tlaku, ale ochrana ledvin, nemělo by vadit ho vysadit. Je třeba dbát o dostatečný příjem tekutin a sledovat orientačně objem moči (zda méně nemočíte). Změřte si krevní tlak 3x za sebou po minutové přestávce s předchozím 5minutovým klidem vsedě s podepřenými zády.

Především urychleně kontaktujte svého lékaře, při jeho nepřítomnosti přes sestru jiného lékaře!!

Dotaz č. 1177  —  Vysoký krvný tlak [šeši, 14.11.2020]

Dobrý den, prosím vás môžem užívať Prestarium combi A5/1,25 iba polovicu ráno, ked som užila celú veľmi mi klesol tlak 94/59/61/54pulz 87/55//56 užila som aj concor 5 a na večer 1/2 lacipil 4, včera a dnes som užila lieky v polovici TK včera 108/69/64 105/72/47 a dnes 106 81/58 a 110/83/53. Mám zmenu liekov tri dni v štvrtok sú prvé výsledky a včera a dnes. Tri týždne som sa trápila z vysokým tlakom, cez den sa to ako tak dalo vydržať stúpal väčšinou v noci veľmi vysoko 203/108 Liečim sa 20 rokov, uživala som jedny lieky a fungovalo to, prvýkrát tie stavy čo som mala teraz som zažila v máji, nejako sa to po zmene liekov stabilizovalo uživala som prestance5/5 a teraz sa to zopakovalo. Mám 69 rokov...Ďakujem pekne za odpoved a prajem príjemný a požehnaný deň.

Lékař [15.11.2020]:

Dobrý den,
nynější kombinace léků ve výchozích dávkách je na Vaší hypertenzi příliš silná. I poloviční dávka Prestaria Combi je v kombinaci s Concorem a Lacipilem ještě příliš silná. Lze zkusit ještě půlit tabletu Concor kvůli nízkému tlaku a pomalému tepu. Slabší varianta fixní dvojkombinace Prestaria Combi odpovídající nouzové půlce tablety Prestaria Combi 5/1,25 neexistuje. Je možné použít samotné Prestarium Neo 2,5 mg a ½ tbl. indapamidu 1,5 mg.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

 

Dotaz č. 1176  —  Hypertenze [Jana, 13.11.2020]

Dobrý den, dlouhodobě (cca 20let) při užívání 4 léků (4 ráno, 1 večer) se hodnoty mého tlaku neustále pohybují na hodnotách od 140 do 165 na 80 až 95. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, zda jsou tyto hodnoty v pořádku při tomto množství léků. Mnou užívané léky jsou Tenaxum 1 mg1-0-1,Indapamid 2,5 mg1-0-0,Kapidin 20mg 1-0-0,Concor 10 1-0-0,.Další mnou užívané léky jsou Detralex 500mg 2-0-0,Pantomyl 1-0-0, Lipanthyl supra 160 mg 0-0-1. Děkuji za odpověď

Lékař [15.11.2020]:

Dobrý den,
o vysokém tlaku rozhoduje řada faktorů. Určitou úlohu hraje i dědičnost. Děti z hypertenzních rodin mají hypertenzi častěji a dříve než děti z normotenzních rodin. Důležité jsou faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Záleží také na výběru léků snižujících tlak, jejich kombinaci a dávkování. Z výčtu používaných léků není vidět, zda jste přechodně neužívala další léky, které se vysadily pro nežádoucí účinky nebo neúčinnost. Postrádám lék ze skupiny blokátoru systému renin-angiotensin (nějaký ACE-inhibitor nebo sartan). Concor v dávce 10 mg může snížit srdeční frekvenci pod 55/min., což může působit obtíže. Léčba by měla TK normalizovat ideálně v průběhu celých 24 hodin. Pokud se podává většina léků ráno, nemusí to tak být.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Dotaz č. 1175  —  Zvýšený tlak [Zbyněk, 13.11.2020]

Dobrý den, již několik let jsem bral lék tanatril 10mg. V poslední době se mi tlak postupně mírně začal zvyšovat. Můj lékař mi léčbu doplnil o lék kapidin 20mg. Po asi dvou týdnech se mi zvýšil tep na 90-100 tepů, přitom s dlouhodobým lékem jsem měl tep mezi 60-70. Chtěl bych se, prosím, zeptat, zda toto zvýšení mohl ovlivnit přidaný lék. Děkuji za odpověď. Zbyněk

Lékař [14.11.2020]:

Dobrý den,
zrychlení srdeční akce je popsaný účinek u kapidinu, i když méně častý. Je pravděpodobné, že zrychlení srdeční frekvence budou vyvolávat i jiné blokátory kalciových kanálů dihydropyridinového typu. Lze zvážit použití kombinace tanatrilu s verapamilem (např. Isoptin SR 240 mg ½ až 1 tbl.), který mírně zpomaluje srdeční frekvenci, nebo fixní dvojkombinaci ACE-inhibitoru trandolaprilu a verapamilu (Tarka).

Dotaz č. 1174  —  Vysoký tlak v noci [Eva, 13.11.2020]

Je mi 46 let a asi 2 roky se léčím na tlak. Beru ráno tabletku carzapu. Až do léta byl tlak v pořádku, ale poslední dobou je dobrý jen přes den, okolo 128/70. Když si změřím tlak před spaním nebo v noci, bývá okolo 140/95. Jsem z toho pak vyděšená a špatně spím. Trpím depresí a úzkostnou poruchou, beru na, to léky. Mám nadváhu, ale snažím se cvičit a jíst zdravě. V rodině skoro všichni měli vysoký tlak a umřeli na infarkt. Co bych měla dělat? Jak noční tlak snížit? Děkuji za odpověď.

Lékař [14.11.2020]:

Dobrý den,
záleží na tom, zda si tlak večer před spaním nebo v noci měříte metodicky správně. Dodržíte opravdu 5 min. vsedě s podepřenými zády a měříte se při jednom sezení 2-3x za sebou alespoň v minutových intervalech? Tlak 140/95 mmHg není nic dramatického. Je pravděpodobné, že ráno před lékem máte obdobnou nebo i vyšší hodnotu TK. Jedním lékem se léčí pouze 20 – 30 % hypertoniků. Také deprese a úzkosti mohou kolísat v závislosti na životních problémech a zvýšení dávky příslušných léků by vedlo i ke snížení TK. Nelze vyloučit, že se již hlásí přechod spojený se zvýšením TK u většiny do té doby normotenzních žen.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1173  —  Diabetes + prestance 10/5 na vyšší tlak [FRANTIŠEK, 12.11.2020]

Zdravím Vás, a prosím o radu: delší dobu (asi 4-5 let) jsem sledován pro vyšší tlak. Je mi 70let. V roce 1991 jsem byl účastníkem dopr.nehody,a od té doby jsem diabetik ,kdy jsem byl na tzv.dietě. poslední 2 roky jsem užíval lék prestance 10/5 mg. před 5 měsíci se mi zhoršil cukr,tak si píchám inzulín.Když jsem si měříval tlak,tak jsem jej měl pod hranici např. 122/73.Přestal jsem užívat tento lék,a informoval svého lékaře.Nyní,kdy se stabilizoval cukr(poslední 3měsíce jsem sledován)pro ustálení hladiny cukru,se mi opět zvedl tlak. Můžu opět užívat tento lék jako diabetik? Děkuji za info, a přeji hezký den Zavadil

Lékař [14.11.2020]:

Dobrý den,
doufám, že jste si občas po vysazení Prestance (fixní dvojkombinace léků) měřil TK. Mohl dosáhnout nebezpečných hodnot, které hrozily mozkovou cévní příhodou nebo i smrtí. O znovunasazení léku byste měl informovat svého lékaře. Není jasné, jak vysoký TK máte nyní a jaký byl před nasazením Prestance a zda se neměnila úroveň režimových opatření, takže byste měl začít preventivně cca poloviční dávkou (nouzově lze rozdělit tabletu nožem). Oba léky obsažené v tabletě Prestance jsou pro diabetiky vhodné.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1172  —  Příčiny vysokého tlaku [Robert, 09.11.2020]

Vážený pane doktore, chtěl bych se zeptat na svou situaci. Je mi 32 let a před několika měsíci mi byl náhodně naměřen vysoký tlak, v rámci preventivní prohlídky si se mnou poté paní doktorka povídala a celé to uzavřela s tím, že je to pravděpodobně stresem a úzkostí. Dostal jsem půlku Bisoprololu denně (ráno) a doporučení zlepšit životní styl. Za další dva měsíce mám jít na holter. Situace mě trochu vyděsila, a tak jsem opravdu život změnil-cvičím, chodím běhat, no, spíše chodím :o), omezil jsem alkohol, jím mnohem zdravěji a dávám pozor na sůl. Byl jsem sváteční kuřák a to i THC, s tím jsem tedy také přestal. Zhubnul jsem pár kil, ačkoli obézní jsem předtím zdaleka nebyl. Nyní jsem si pořídil tlakoměr, ale výsledky jsou snad ještě horší.. Ráno mívám tlak např. 135/88, kolem poledne spíše nižší 117/74, jenže potom to roste, večer už mám i 150/100. Píská mi v uších a někdy mívám závratě, hlavně tedy večer. Mám pocit, že více už proto udělat nemůžu, nevím, zda-li čekat až do ledna na vyšetření holterem nebo navštívit paní doktorku dříve, nerad bych ji obtěžoval. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Lékař [14.11.2020]:

Dobrý den,
o vysokém tlaku rozhoduje řada faktorů. Určitou úlohu hraje i dědičnost. Děti z hypertenzních rodin mají hypertenzi častěji a dříve než děti z normotenzních rodin. Důležité jsou faktory zdravého životního stylu – hmotnost, solení, pohyb a stresy. Zvyšovat tlak mohou některé látky v potravě a nápojích i některé léky proti jiným chorobám. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.
Stresy dokáží v krátké době výrazně zvýšit tlak, chronický stres může zvýšený tlak udržovat dlouhodobě. Někteří lidé jsou stresování obavou před vyššími hodnotami TK při domácím měření TK. U nich je lepší se dočasně neměřit. Vzhledem k tomu, že TK v poledne je při léčbě zřejmě malou dávkou bisoprololu spíše až nízký, mohl byste realizovat metodicky správné měření TK v domácím prostředí. Nerozhodují jednotlivé hodnoty TK (samozřejmě pokud nejde o extrémní hodnoty), ale průměrný tlak naměřený za několik dní. Při možné hraniční hypertenzi je lépe měřit více dní, tj. optimální počet 7 dní za sebou, 2x denně, ráno a večer, vždy 2-3x za sebou (nejlépe trojice měření s 1-2 minutovými přestávkami). Můžete zkusit brát ¼ tbl. ráno a večer jeden týdenní cyklus nebo brát pouze ½ tbl. večer před večerním vzestupem TK. Záznam TK můžete zaslat své lékařce elektronicky.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1171  —  [Eva, 09.11.2020]

Dobrý den muzu se zeptat.Uzivam lek INDAT a TEZEFORT jak spolu fungují a jestli můžu jeden vynechat.Zacinaji mi trochu nazývat kotníky. Dnes jsem měla tlak 130/65 tep 90.Děkuji moc za odpověď

Lékař [13.11.2020]:

Dobrý den,
důležité je, zda uvedené léky normalizují tlak. Rozhodující je průměrný tlak za několik dní za sebou. Tezefort je fixní dvojkombinace telmisartanu a amlodipinu, Indap obsahuje diuretikum indapamid. Otoky kolem kotníků jsou nežádoucí účinek amlodipinu. Jejich výskyt a intenzita záleží na použité dávce – 5 nebo 10 mg. Záleží na tom, jak silnou variantu Tezefortu berete. Použitá trojice léků je výborná, ale záleží na jejich snášenlivosti. Pokud oba léky berete ráno a měřila jste se kolem poledne, mohla by rychlá srdeční akce být reflexní při přechodně nízkém tlaku.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Dotaz č. 1170  —  Jak snížit tlak [Jaroslava, 08.11.2020]

Po odnětí vaječníků v 50 mě začali různé potíže,vysoký tlak,cholesterol.Uzivam ráno gleperil combi,nebivolol,večer moxonidin v 7 a v 10 hodin, ještě sulpyrol na nervy,jen tabletu.Od srpna mě začaly potíže s hlavou,horkost a naval do hlavy,pálení v zátylku,někdy i píchání jako sto jehel,celý den dávala hlava o sobě vědět,vrtalo tam a strašné vedro,někdy i po těle,jako kdyby se ve mě vařila krev.U toho bylo zle od žaludku,stísněný pocit u srdce,a pocit plného žaludku, hlava jakoby po opici.Bylo to hrozně,nejvíce to dělalo ráno ve tři hodiny až do rána,byla jsem úplně zpocena,hlavně na krku a slabá a vynervovana,měla jsem pocit,že mě něco v hlavě praskne a budu mit mrtvici.Po magnetické rezonanci mozku mi nasadili warfarin,že tam mam mnoho asi dvacet hyperertonickych ložisek.Na EkG jen malý jeden výkyv,že to není na užívání léku,jen malá nepravidelnost asi minutu.Holtr jsem také měla na tlak,měla jsem ho vysoký i v noci.Ale je nezávislý na tom,jak mě je špatně.Nekdy mě je špatně a mám tlak 160,někdy mě není zle a náměrím 200/85,spodní mám dobrý,i 72.Ten tlak mě po ranním léků klesne na 140,v poledne mám tak 155,a do večera do dalšího léků to nevydrží,už v 5 odpoledne mám 175,někdy i 185.Cekam do 7hodin,po léku me tlak klesne na 150,a večer na noc v 10 si beru ještě jeden,takže mám dva léky večer,ty moxonidiny.Ale vydrží to tak do 3 ráno,pak mě to vzbudí a mám velký tlak,někdy i 200,asi tak každý čtvrtý den,jindy tak přes 170.Ta hlava,je po warfarinu lepší,dělá to někdy jen slabě,da se při tom i usnout.Ale celkové to není ono,při práci a ne těžké hned se tlak zvedne,jsem celá cervena a musím si po chvilce prace sednout,pak to trochu klesne.Doktorka mě řekla,ať si beru ráno dva gleperilycombi 4 mg,ale já se bojím,vždyť ráno mě ten gleperil pomáhá na tlak,klesne na 140,jen to nevydrží do večera,jen tak do 4 nebo 5 odpoledne.Nemela bych mít ty léky na tlak třeba třikrát denně,ráno,v poledne a ty dva večer?Bojím se vzít Gleperil 8 mg ráno najednou.Leci me dobře doktorka?Neměl by mě vyměřit léky na tlak někdo jiný,nějaký kardiolog? Jediné co mě chybí je ultrazvuk srdce,na něj čekám už tři měsíce,je obsazeno.Prosim poraďte,já se bojím s takovým tlakem být a ty potíže cítím pořád i když tlak klesne,jen po warfarinu teď už mene.Jo a ultrazvuk tepen krkavice je také v pořádku a laboratorní vyšetření ledvin a krve a pod.take.A mě je blbě 3 měsíce a nikdo mě neumí pomoci.Prosím poraďte.Dekuji Vám,Jaroslava

Lékař [09.11.2020]:

Dobrý den,
nejsem si jistý, zda dokážete správně převyprávět nálezy vyšetření, které jste absolvovala. Po uměle vyvolaném přechodu i při přirozeném přechodu u většiny žen začne stoupat tlak a objevují se obtíže, které minimálně zčásti odpovídají Vámi popsaným obtížím. Možná i berete nějaký lék na snížení cholesterolu.

V medicíně jsou situace, kdy choroby samotné nebo jejich prevence vyžaduje podání léků, které brání srážení krve, ale ten samý člověk má jiné choroby nebo faktory, které znamenají zvýšené riziko krvácení, takže je třeba zvážit, které riziko je vyšší. Vysoké hodnoty krevního tlaku znamenají vysoké riziko mozkové cévní příhody s krvácením do mozku, které podávání wwarfarinu ještě navyšuje, protože svým účinkem brání srážení krve. Proto je třeba urychleně zvážit ukončení jeho podávání až do doby snížení TK na mírně zvýšené hodnoty.

Je třeba zvážit také potřebu podávání léku sulpirol, který snižuje účinek léků na snížení TK. Obvykle se „na nervy" podávají léky, které naopak potencují účinek léků na snížení TK. Nelze vyloučit ani další nepříznicé interakce s některými z léků, které užíváte.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Ze stávajících léků lze dávku Gleperilu Combi alespoň dočasně zdvojnásobit, ale podávat 1 tbl. ráno a druhou na noc před spaním. Výrazné vzestupy tlaku by se měly řešit rychle a krátkodobě účinnými antihypertenzívxy – kaptopril v dávce 12,5 až 25 mg podle potřeby i opakovaně než se vytitruje adekvátní chronická léčba hypertenze nejdříve nejspíše přidáním blokátoru kalciových kanálů dihydropyridinového typu.

Nastavení přiměřené léčby včetně event. vyloučení/potvrzení záchvatovité hypertenze by měli urychleně řešit specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou na www.hypertension.cz pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

 

Dotaz č. 1169  —  Twinsta [Radomil, 07.11.2020]

Dobrý den, chtěl by se zeptat zda můžu rozpůlit prášek Twinsta? Po zahájení redukční diety a vysazení kolových nápojů a večerního piva, mi klesl krevní tlak i na hodnotu 70/45 a točí se mi hlava a je mi na omdlení. Proto bych chtěl brát menší dávku, ale nevím zda je to možné. Děkuji a s pozdravem R. Holec

Lékař [07.11.2020]:

Dobrý den,
jistě je možné nouzově tabletu Twynsty rozpůlit. Pokud jste užíval silnou variantu fixní dvojkombinace 80/10, nelze vyloučit, že bude třeba tabletu dokonce čtvrtit. Je pravděpodobné, že Vám bude stačit jen samotný telmisartan.

Dotaz č. 1168  —  Uživám prestance 10-10 omylem mi předepsal 10-5.Jsem v zahraniči,mohu jej brát? [Bohuslav, 07.11.2020]

uživám prestance 10-10 omylem mi předepsal 10-5.Jsem v zahraniči,mohu jej brát?

Lékař [07.11.2020]:

Dobrý den,
máte předepsanou slabší variantu fixní dvojkombinace perindoprilu a amlodipinu. Obsahuje jen poloviční množství amlodipinu – 5 mg místo 10 mg. Lze tedy očekávat, že se Vám tlak bude zvyšovat. Záleží na tom, jak budete dlouho v cizině. Několik dní by nemělo vadit, event. se nechte přeměřit v lékárně. Pokud by TK výrazněji stoupal, šlo by přechodně brát ½ tbl. slabší Prestance navíc, nejspíš večer.

Bez receptu Vám asi těžko v lékárně prodají samotný amlodipin tbl a 5 mg, který byste přidával k dvojkominaci. Jinak byste si musel zařídit, aby Vám Váš lékař poslal oskenovaný recept, ale lék byste si musel platit v plné ceně. Vždycky je možné navštívit nějakého tamního praktika nebo internistu.

Dotaz č. 1167  —  Leky [jarda, 04.11.2020]

lekarna me dala jine leky nez mi napsal lekar uzival sem valsacor a v lekarne sem dostal jiny lek valzap a nuti me to kaslani je to tim lekem dekuji za odpoved B

Lékař [07.11.2020]:

Dobrý den,
lék s účinnou látkou valsartan vyrábí více farmaceutických firem pod různými názvy. Nejjednodušší by bylo obstarat si lék, který jste užíval doposud. Výpadek ve výrobě? Valsartan má suchý kašel jako nežádoucí účinek extrémně vzácně. Problém s čistotou účinné látky? Problém s některou z pomocných látek obsažených v tabletě Valzapu? Pokud neseženete Valsacor, nezkoušejte další ekvivalenty valsartanu a nechte si raději předepsat jiný, chemicky odlišný sartan, např. telmisartan nebo candesartan.

Dotaz č. 1166  —  Agen [Jiříc, 03.11.2020]

Špatně jsem u lekaře poslouchal, mam brat Agen, ráno nebo večer ? Jirka

Lékař [03.11.2020]:

Dobrý den,
Agen je blokátor kalciových kanálů amlodipin. Je dlouhodobě účinný, takže se obvykle podává jen 1x denně. Není jasné, zda neberete ještě nějaké další léky na snížení krevního tlaku. Pak by se přidaný Agen mohl dávat i večer. Proto je nejlepší kontaktovat v této otázce lékaře, který Vám lék naordinoval, resp. jeho zdravotní sestru.
Při večerním podání léků je podkladem snížení rizika kardiovaskulární příhody větší snížení TK v době spánku a prohloubení nočního poklesu TK. Tyto parametry mají pro stanovení KV rizika větší význam než průměrný TK v denní době nebo prům. TK za 24 hodin.
Účinku dlouhodobě (24 hodin) působících léků časem ubývá, ale měl by na konci dávkovacího období dosahovat minimálně 50% maximálního účinku léku. Ráno je účinek léků z předchozího dne nejslabší před novou dávkou léků, ale TK u každého vlivem 24hodinového hormonálního cyklu brzy ráno stoupá. Antihypertenzíva se obvykle podávají ráno, protože se zdůrazňuje potřeba nejsilnějšího účinku léků v době fyzické a psychické zátěže v práci provázené vyšším tlakem než v době odpočinku po práci nebo v době nočního spánku.
Večerní podání léků má podle mne význam především u pacientů, kterým TK v noci spontánně dostatečně neklesá. Pokud 24hodinové ambulantní monitorování TK při ranním podání léku u Vás ukáže nedostatečný pokles TK v noci, mělo by večerní podání Agenu smysl. Myslím, že podobné řešení zvolí v budoucnosti i Evropská společnost pro hypertenzi.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Dotaz č. 1165  —  Tlak a postata [Pálka, 03.11.2020]

Dobrý den, páně doktore. Léčím se na vysoký tlak, Prenassa 10/5, Dále beru léky na arytmii Propanorm 150, a léky Concor COR 5, ç a Xarelto 20. Kromė toho beru lék Dutrozen na zvėtšenou prostatu 0,5/0,4.Chtěl bych se zeptat, zda prostata a brání léku na ní má vliv na tlak. K ránu , pravdėpodobně jak pomíjí účinek léku, dojde ke zvýšení tlaku se zároveň častějším močením. Dėkuji za odpovėď

Lékař [05.11.2020]:

Dobrý den,
Dutrozen může snižovat tlak, ale hlavně při postavení. K vzestupu tlaku však dochází k ránu i u normotoniků kvůli fyziologickému vzestupu hormonů zvyšujících krevní tlak v té době. Navíc patrně berete všechny léky na snížení tlaku včetně Concoru 5 ráno, takže jejich účinek je druhý den ráno před jejich novou dávkou nejslabší. Pokud máte ráno před léky zvýšený tlak, je třeba brát část léků na snížení tlaku večer. Lék Prenessa obsahuje pouze jeden lék – ACE-inhibitor perindopril. Zlomek ve Vámi uváděném léku odpovídá fixní dvojkombinaci – nejspíše perindoprilu a amlodipinu – s názvem Prestance. Nouzově lze tabletu Vaší dvojkombinace rozpůlit nožem a vyzkoušet dávku ½ tbl. ráno a večer. Pokud nedosáhnete normalizace TK ráno a večer, je třeba zvážit přidání dalšího léku na snížení tlaku.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Vzhledem k trvajícímu častějšímu močení k ránu lze zvážit podání Dutrozenu až večer, event. až před spaním.

Dotaz č. 1164  —  Spodný tlak [Veronika, 03.11.2020]

Dobrý deň ..Chcela som poprosiť o radu..Posledné 2 týždne mi skáče spodný tlak 80-88..taký som ho nikdy nemala..berem ráno egilok 25 jednu tabletku,myslela som,že okrem tepu znizuje trochu aj spodný tlak..Mám z toho spodného tlaku úzkosti..je nutné taký tlak riešiť tabletkami ,alebo skúsiť upravit životný štýl? Ďakujem veľmi pekne

Lékař [05.11.2020]:

Dobrý den,
dle Vašeho líčení to vypadá, že spodní tlak kolísá až při léčbě Egilokem, dříve bez léčby byl patrně stále zvýšený bez výraznějšího kolísání. Záleží na tom, zda brete krátkodobě účinný Egilok (tartarát), který je třeba užívat 2x denně, nebo Egilok SUCC (sukcinát) s prodlouženým uvolňováním, který lze brát pouze 1x denně. Pokud berete krátkodobě účinný Egilok 1 tbl. ráno, mohl by být větší rozdíl mezi spodním tlakem ráno před novou dávkou a večer. Lze zkusit brát stejnou dávku rozdělenou na ranní a večerní část – 2x denně ½ tbl.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Využitím rezerv ve faktorech zdravého životního stylu lze snížit potřebu farmakoterapie, resp. se bez nich úplně obejít. Jde o následující režimová opatření – redukce stresů, hmotnosti a solení a zvýšení pohybové aktivity. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

Dotaz č. 1163  —  Skokovy vysoky krevni tlak [Havran, 02.11.2020]

Dobry den beru 1 denně 5mg ramipril, ale cas od casu se mi strasne zvedne tlak kolem 160/100 mam návaly a vzdy strevni problemy, ale neni to po druhu jidla pokazde je to neco jiného. Jiz jsem byl na vysetreni ultraz ukem krk a srdce ale nic nezjisteno. Pak to utnul covid a vystreni dale nepokracuji. Prosim o radu Dekuji

Lékař [05.11.2020]:

Dobrý den,
ramipril patrně užíváte dlouhodobě a vzestupy TK se objevily až nedávno. Není jasné, zda dokážete správně určit časovou posloupnost obtíží, zda je první vzestup TK (přes pravidelné užívání ramiprilu) následovaný průjmem nebo naopak a co předchází – stresová situace?
Předpokládám, že se kromě ultrazvukového vyšetření štítné žlázy provedlo i stanovení hormonů štítné žlázy. Pokud se obtíže opakují nebo jsou i častější, je třeba absolvovat další vyšetření bez ohledu na epidemiologickou situaci (endoskopické vyšetření tlustého střeva, resp. alespoň vyšetření příslušných onkomarkerů v krvi, nebo specializované vyšetření na vyloučení/potvrzení příčiny záchvatovité hypertenze).

Specializované vyšetření provádějí specialisté na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Na vyšetření by Vás měl poslat Váš praktický lékař s dokumentací uvedenou pod heslem Indikace nemocného k vyšetření v Centrech pro hypertenzi.

Dotaz č. 1162  —  Prášky na tlak. [František, 01.11.2020]

Dobrý den, používám prášky na tlak Bisoprolol PMCS 2,5 mg společně s Prestance 10mg/5mg každé ráno. Chtěl jsem se zeptat zda je možno na místo Prestance 10mg/5mg použít prášek Amloratio 10 mg ?

Lékař [05.11.2020]:

Dobrý den,
Prestance 10/5mg je fixní dvojkombinace 10 mg ACE-inhibitoru perindoprilu a 5 mg amlodipinu. Amloratio 10 obsahuje pouze amlodipin ve dvojnásobné dávce než v uváděné variantě Prestance 10/5mg. Účinnější je dvojkombinace léků než vysoká dávka jednoho léku.

Dotaz č. 1161  —  Krevní tlak [Miloš, 31.10.2020]

Ráno po probuzení nebo po delším lenošení mám tlak vysoký. Po fyzické námaze mi tlak klesne na normální. Užívám Kapidin 10. Jeden a půl denně. Příklad dnes ráno po probuzení 171/98/49 následně jsem hodinu čistil bazén, tlak 131/82/71. Když navštívím mého doktora, musím vyjít do 3 patra, takže mám tlak vždy normální. Že mám ráno 170 mi tak nějak nevěří. Prosím o radu zdali to mám řešit. Děkuji.

Lékař [31.10.2020]:

Dobrý den,
je třeba si metodicky správně měřit TK. Tlak si můžeme měřit po minimálně 30 minutách od poslední významnější fyzické námahy. Pokud se měří dříve, můžeme naměřit nižší nebo u někoho vyšší TK. Před vlastním měřením je třeba 5 minut relaxovaně sedět s podepřenými zády. Při jednom sezení je třeba měřit TK 2x nebo lépe 3x a použít průměrnou hodnotu TK. Pokud půjdete navštívit svého lékaře, vyjděte 3 patra velmi pomalu, aby se mohl odfiltrovat vliv významnější fyzické námahy na hodnotu TK.
Pokud bude i potom TK u lékaře v normě a vyšší TK doma, má Vaše hypertenze rysy maskované hypertenze (normální tlak u lékaře a vyšší TK doma, ale bez léčby). Při léčbě je třeba se řídit vyššími hodnotami TK naměřenými doma.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

 

Dotaz č. 1160  —  Večerní vysoký tlak [Hana, 30.10.2020]

Dobrý den, již léta užívám prášky na tlak, poslední léta Loristu, manžel po dlouhé nemoci zemřel a mě se od té doby, kdy začal marodit zvedá večerní tlak a to hlavně diastolický, praktická lékařka mi předepsala ještě Loristu H , jeden beru ráno druhý večer, mám pocit, že to nezabírá, při tlaku vyšším než 160/90 beru Tensiomin. Všichni říkají, že je to stresem. Je mi 67 let, dost se pohybuji a nejsem obézní, děkuji

Lékař [31.10.2020]:

Dobrý den,
úmrtí blízkého člověka představuje obvykle dlouhodobě trvající stres, který zvyšuje TK. Je třeba zvážit konzultaci psychiatra, který by vybral vhodný lék, který by Vás přenesl přes toto těžké období. Pokud trpíte nespavostí, je konzultace naléhavá. Bez psychofarmaka patrně nezbyde nic jiného než přidat další lék na snížení tlaku do kombinace.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

 

Dotaz č. 1159  —  Nadměrné pocení [Jan, 29.10.2020]

Prosím o radu . Beru na tlak Prestarium neo combi 5/1,25 mg, Betaloc Zok 50 mg a na cholesterol Rosucard 10 mg. Už delší dobu mám problém s nadměrným nočním pocením, a to na hlavě v zátylku a musím se v noci 2x převléknout, protože pyžamo u krku je celé mokré a mě neustále bolí za krkem. Je s tímto problémem nějaká zkušenost? Při měření tlak průměrně 160/90. Příčina dle mého stres -částečná soc. fobie-( neschopnost močit v přítomnosti osob -vnitřní napětí) a genetika (matka rovněž hypertonic).Mohou tyto léky způsobovat nadměrné pocení v zátylku.Jsem muž 69 roků, 168/90. Prosím ne odkaz na praktika. Děkuji za odpověď. P.S. Bylo by řešení fixní kombinace léků a jaký?

Lékař [29.10.2020]:

Dobrý den,
je třeba zvážit, po jak dlouhé době braní uvedených 4 léků se noční pocení objevilo. Výskyt nočního pocení po řadě měsíců svědčí proti nežádoucímu účinku některého z léků. Nebyl některý z léků přidán později, např. Betaloc ZOK? U něho se popisuje nežádoucí účinek zvýšené pocení. Pokud Betaloc přechodně vysadíte, mělo by pocení ustoupit. V té době byste Betaloc při vzestupu TK mohl nouzově nahradit vyšší dávkou Prestaria Neo Combi 1,5 tablety (tabletu rozkrojit nožem). Dlouhodobě je třeba zvážit přidání dalšího léku na snížení TK, nejspíše blokátoru kalciových kanálů (s Betalokem nebo bez něho) – fixní trojkombinace Triplixam – Prestarium Neo Combi + amlodipin.
Stres může vyvolávat akutní i chronické zvýšení TK. Může být provázené pocitem horka. Průměrný TK 160/90 mmHg je zvýšený ve vrchním i spodním TK. Nemůžete se vymočit v kabince do mísy místo do mušle? Nejste ležící pacient, který musí používat bažanta?
V otázce vnitřního napěti nebo úzkosti je nejlépe konzultovat psychiatra. Potlačení úzkosti vede obvykle ke snížení TK, takže by se nemusel přidávat další lék na snížení TK.

Pokud pocení neustoupí po vysazení Betaloku, je třeba zvážit komplexní interní vyšetření k vyloučení/potvrzení závažnější choroby jako příčiny zvýšeného nočního pocení.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

 

Dotaz č. 1158  —  Bolest v paži po měření tlaku [Hanka, 29.10.2020]

Dobrý den, po změně prášků na tlak jsem si měla měřit a týden zaznamenávat naměřené hodnoty tlaku. Měřila jsem ráno a večer 2x za sebou. Stažení manžety jsem vždy cítila, ale nijak mi to nevadilo. Až po posledním druhém měření mě začala bolet paže a těžko mohu zvednout ruku nahoru. Také bych chtěla podotknout, že u této ruky mi v loketní jamce byla před nedávnem pracně odebrána krev. Odezní tento stav po nějaké době sám? Děkuji!

Lékař [29.10.2020]:

Dobrý den,
je možné, že se stěna žíly v místě opakovaných vpichů zanítila a nelze vyloučit, že se tam vytvořila krevní sraženina. Utažení manžety zvláště při výrazně vyšším TK může znamenat pro zanícenou žílu další zhmoždění. Myslím, že je třeba postiženou končetinu ukázat lékaři a nečekat, zda zánět spontánně odezní nebo bude postupovat dál směrem k rameni. Léčení komplikací je vždy obtížnější, někdy i s trvalými následky.

Co v loketní jamce a jejím okolí vidíte? Pohmatově citlivý průběh žíly, otok paže, event. větší obvod paže při natažené končetině v lokti ve srovnání se stejným místem na druhostranné paži, případně zvýšená teplota a další známky, které nezkušený dobře neposoudí?

Dotaz č. 1157  —  Vysoký tlak [František, 27.10.2020]

Dobrý den pane doktore, na jaře letošního roku mi pan doktor z obvodu při návštěvě zdr.střediska naměřil vyšší tlak,148/90,zatím léky nepředepsal a doporučil určitou dietu.Při další návštěvě asi za tři měsíce jen na kontrolu tohoto tlaku opět 150/88.Vzal jsem si svůj tlakoměr(Omron M6) a oba měřili stějně.Doma při měření večer v klidu mám stávající TK, 137/84,144/87,134/80,148/85,dneska dokonce 127/73.Je nutné užívat lék na úpravu TK,dostal jsem předepsáno Bisoprolol milan.Mám obavu aby mi tlak nespadnul hodně nízko.Jsem ročník 1955,tedy 65 let.Můžu prosím Váš názor na tento můj zdravotní stav? Děkuji moc za odpověď František

Lékař [27.10.2020]:

Dobrý den,
krevní tlak v ordinaci je obvykle falešně vyšší díky efektu bílého pláště než objektivně je.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Léčba jedním lékem k nízkému tlaku většinou nevede. Lze ji vyloučit/potvrdit měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne. Bisoprolol se obvykle dává při kombinaci hypertenze se stavem po srdečním infarktu nebo při současném rychlém tepu. Při samotné hypetenzi se dává přednost ACE-inhibitorům nebo sartanům.

Dotaz č. 1156  —  Tlak [Milan, 27.10.2020]

Dobrý den, pane doktore,beru lék na tlak prestance 10/5 , sto vždy ráno. V průbėhu dne mívám tlak kolem 100/65 a tep 65. K ránu vždy tlak stoupne kolem 150-160. Chtěl bych se zeptat, zda mohu rozpůlit tabletku a brát polovinu ráno a večer. Tabletka je trojúhelníkového tvaru. Děkuji za odpověď.

Lékař [27.10.2020]:

Dobrý den,
optimální léčba má vést k normalizaci TK v průběhu celých 24 hodin. Prestance 10/5 podaná ráno však vede k přechodné hypotenzi a účinek nevydrží do následujícího rána. Dělit tabletu nožem na dvě poloviny je nouzové řešení. Slabší varianta Prestance 5/5 podaná ráno a večer by mohla být silná a mohl by se projevit nežádoucí účinek amlodipinu – otoky kolem kotníků – při dávce 10 mg denně. Lze zkusit 10 mg prestaria ráno a 5 mg amlodipinu večer. Alternativně lze zkusit 5 mg prestaria ráno a večer + 5 mg amlodipinu večer.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

 

Dotaz č. 1155  —  Triplixam [Eva, 25.10.2020]

Dobrý deň, ja mám dotaz na používanie lieku Triplixam. Predpísal mi ho lelár na zvýšený tlak. Môžem povedať, že takmer mesiac ho používam a od tej doby som nezaznamenala vysoký tlak. Ale, tento liekmi vyvoláva neskutocný suchý kašeĺ, na čo ma upozornil aj lekárpri predpísaní tohto lieku. O týždeň pôjdem na testy corony a bojìm sa aby ich ten kašeĺ nezmýlil a dali ma do karanteny alebo nakazených. Budem vďačná za odpoveď. Eva

Lékař [26.10.2020]:

Dobrý den,
suchý kašel je zřejmě nežádoucí účinek ACE-inhibitoru perindoprilu, jedné ze 3 komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Dalšími komponentami jsou indapamid a amlodipin. Perindopril je třeba vysadit a nahradit některým lékem ze skupiny sartanů. Trojkombinace léků se sartanem místo perindoprilu se, pokud je mi známo, zatím nevyrábí. Šla by kombinovat dvojkombinace telmisartanu s amlodipinem + samotný indapamid, samozřejmě s respektováním dávek amlodipinu a indapamidu.

Dotaz č. 1154  —  Strach z měření [Martin, 25.10.2020]

Dobrý den pane doktore, je mi 24 let a trápí mě bohužel strach z měření. Ani ne tak syndrom bílého pláště, jako vyloženě strach z tlakoměru a obavy z hodnot. Prohlídky u doktora probíhají následovně: sedím v klidu v čekárně, samozřejmě mysl ví, že se bude měřit tlak, snažím se se ale v duchu uklidnit a i se mi to daří. Hned jak se blížím ale k tlakoměru a nasadí se manžeta, tak se celé to zklidnění jakoby sesype -z vteřiny na vteřinu, rozbuší se šíleným způsobem srdce a tlak vyletí na 160/85 přibližně. Okamžitě se sundáním manžety tohle opadá a já se zase uklidňuji, tu úlevu úplně cítím. Raději jsem byl poslán na ABPM 24hod. měření tlaku., tam jsem byl při každém stažení manžety taky hodně nervozní a vždy jsem na to čekal, kdy už to přijde (což rozhodně není ideální), vůbec jsem ani nespal kvůli tomu, nicméně dopadlo to v pořádku, průměr 130/70, což v té nervozitě ten den považuji za docela velký úspěch. Měřím si i doma pro zajímavost, tam jsem schopný dosáhnout klidně hodnot pod 120/70 dopoledne -vždy když se mi podaří při měření zůstat psychicky v klidu a hlavně bez strachu. Další den si ale sednu a říkám si, dobrý, včera to šlo, už vím jak na to, dnes to půjde určitě znovu (ve stejnou dobu, opakovaná měření) ... a to mě dostává tak nějak pod tlak, začnu být nervozní a pak to začne skákat. Jednou třeba 145/75 , pak ale hned další měření 124/71 , 127/75 a pak zase třeba 138/75 (diastolický zůstává pod 80 vždy) atd. Chci jen podotknout, že metodiku měření dodržuji do puntíku, jediné co je nesplněno je ten "psychický klid". Moje hlava s tím začne soutěžit, přece když jsem měl už hezké hodnoty po sobě, tak chci i další...a to je ten moment, kdy se to sesype a začne to fluktuovat nahoru dolů. Já si moc dobře uvědomuji, že v takovém nastavení mentality jsou ty hodnoty velmi zkreslené a že to neodpovídá realitě, "když na to člověk nemyslí", ale opravdu se mi vůbec nedaří s tím něco dělat, neměl byste nějakou radu? Doktor řekl, že to chce čas a musím se oklepat. Myslíte, že má smysl to měřit častěji a tím se to snažit "natrénovat", nebo naopak tomu nechat volný průběh? Jinak jsem zcela zdráv, všechny vyšetření srdce, ledvin k vyloučení sekundární hypertenze dopadly v pořádku. Pravidelně sportuji, hlavně běh 4x týdně, stravuji se zdravě, bez alkoholu a kouření, váhu mám ideální. Děkuji za odpověď.

Lékař [27.10.2020]:

Dobrý den,
výsledek 24hodinového ambulantního monitorování TK je nanejvýš hraniční, pokud jde o průměrný TK za 24 hodin. Pokud je to průměrný TK v denní době, pak je zcela v normě. Toto vyšetření je zlatý standard, takže by Vás to mělo uklidnit, i když si občas naměříte vyšší hodnotu TK. Pokud jsem rozuměl dobře, neberete žádné léky na snížení TK. Pokud nemáte další rizikové faktory (např.vysoký cholesterol, diabetes), není třeba vzhledem k tomuto výsledku kontrolovat TK v příštím 1 až 2 letech. Můžete si ale vyzkoušet, zda správně prováděné měření TK v domácím prostředí nepřinese snáze stejný výsledek.
Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní), 3 měření ráno a večer v minutových intervalech. Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Vytištěný záznam TK předejte při návštěvě svému lékaři. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1153  —  Hypertrofie LK 14 mm [Michaela, 23.10.2020]

Dobrý den, pane doktore, v příloze vám zasílám výsledky vyšetření ekg a echo a zdvořile žádám o pomoc v orientaci zjištěných výsledků. Jedná se prosím o vážnou diagnózu? Lze tento stav zvrátit pravidelným užíváním léků na vysoký tlak? Výsledky Holtera se pohybovaly okolo 155/95. Jsem vystrašený z diagnózy a bojím se, že již nepovedu život jako dřív a onemocnění se bude zhoršovat. Momentálně jsem v 18 týdnu těhotenství. Předem děkuji za vaši odpověď. M., 28 let

Lékař [24.10.2020]:

Dobrý den,
dle zprávy jste hypertenzi měla již dříve. Není jasné, zda jste byla již dříve léčená nebo už dostáváte plánovaný Dopegyt. Část nálezu na ECHO bývá při hypertenzi, část jsou nevýznamné odchylky. Stav lze zvrátit užíváním léků na vysoký tlak. Moderní diagnostické metody jako např. ECHO odhalují i řadu nevýznamných odchylek, které na sobě nijak nepociťujete. Pouze některé z nich je třeba čas od času zkontrolovat, zda se významně nemění.

Vzhledem k těhotenství a Vaší úzkosti by bylo vhodné jako tzv. druhý názor konzultovat specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

Dotaz č. 1152  —  Tlak [jaroslav, 20.10.2020]

dobry den koupil jsem si pristroj na mereni tlaku a ukazalo mi to 170/119 jak se to da snizit mam doplnek stravy tenzin a lecim se s panickymi ataky dekuju za odpoved nemam na tlakomeru nastaven cas muze to taky delat

Lékař [25.10.2020]:

Dobrý den,
jde o to, zda byla tato hodnota tlaku naměřena po 5 minutách klidu s opřenými zády opakovaně. Pokud ano, jde o nebezpečnou hodnotu tlaku, která vyžaduje okamžitou léčbu lékem nebo léky na snížení TK. Panické ataky mohou vést ke zvýšení TK. Máte vysoký TK i mimo panické ataky nebo je to snad prvé změření krevního tlaku po dlouhé době?

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Hypertenzi by měl řešit Váš psychiatr ve spolupráci se specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

U potravinových doplňků jako je Tenzin se testuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv jejich účinnost jako u léků. Podrobné informace o rozdílu mezi lékem a potravinovým doplňkem jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 976, kterou si můžete vyfiltrovat.

Podrobné informace o rozdílech mezi lékem a potravinovým doplňkem můžete najít na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (Rozlišení doplňků stravy od léčivých přípravků [online] [cit. 26-06-2019]; http//www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku).

Dotaz č. 1151  —  Zvýšený tlak a kolísavý tep [Ludka, 19.10.2020]

Dobrý den, pane doktore, přítel 57let se léčí 5 let s diabetem 2.typu, bere glucophage 1000 + amaryl 3...ten má kompenzovaný. A pak 6 let s hypertenzí, bere prenessu 4 a egilok 25, ten 2x denně kvůli zvýšenému tepu. A to je právě největší problém. TEn tep mu "lítá", ráno má třeba 75 a odpoledne i 135, ač je doma v klidu. Někdy to na sobě pozná, bolí ho hlava a cítí se prostě divně, ale někdy na to náhlé zvýšení přijde vlastně náhodou při měření tlaku...POtřebovala bych vědět, čím to zrychlení a hlavně to kolísání může být způsobeno, je to záležitost stará tak půl roku, předtím to nezaregistroval ani diabetiolog, který mu každou návštěvu měří tlak, ani praktička, která mu ho měří 2x do roka a ani doma nic neukázal náš tonometr, míval 80-90..Na EKG a sonu byl, nález prý odpovídá věku, vše v normě. Takže dostal jen ten egilok 25, který bere ráno a večer...Tlak po lécích má v normě...Pracuje přes týden mimo domov, dělá docela psychicky náročnou práci a mám strach, aby to s ním prostě "nešvihlo". Děkuji za reakci

Lékař [19.10.2020]:

Dobrý den,
je třeba kolísání tepu objektivizovat. Tonometr by mohl ukázat přítomnost nepravidelné srdeční akce, jejímž podkladem mohou být různé arytmie. Záleží na tom, zda se kolísání tepu vyskytuje každý den. Pak stačí jen 24hodinová monitorace EKG k určení arytmie a příslušné léčby. V případě méně častého výskytu kolísání tepu je možná i dlouhodobější monitorace EKG. Nelze vyloučit, že jde o paroxysmy (záchvaty) fibrilace síní – arytmie nebezpečné pro riziko embolizační mozkové příhody.
Je proto třeba zvážit brzkou objektivizaci arytmie.

Dotaz č. 1150  —  Vhodnost léku [Mária, 11.10.2020]

Dobrý večer, užívala jsem asi 8 let Moduretic 1x1/2, ale proto že jsem občas měla otoky kolem kotníku, lékař mi to změnil na Furon 1X1, Od té doby mám docela divné stavy jako před omdlením. Který z těch léků by byl pro mně vhodnější. děkuju

Lékař [17.10.2020]:

Dobrý den,
Furon není obvykle lék na dlouhodobou léčbu hypertenze. Rychle a výrazně snižuje TK. Jeho účinek je však krátkodobý, navíc je výrazně močopudný. Stavy před omdlením jsou zřejmě vyvolané nízkým tlakem. Pokud byl Moduretic před léty nasazen pouze kvůli hypertenzi a ne kvůli zároveň se vyskytujícím otokům nohou (Navíc tento problém neřeší.), je vhodné zvážit jeho výměnu za jiné antihypertenzívum bez negativních metabolických účinků, např ze skupiny ACE-inhibitorů nebo sartanů.
Pokud se otok vyskytuje pouze na jedné končetině, je příčina lokální (nejspíše žilní insuficience po zánětu žil). Pokud se otoky vyskytují občas kolem obou kotníků, může to být v souvislosti s dlouhým stáním nebo sezením při narůstající hmotnosti, event. s fází menstruačního cyklu. Při trvalejším výskytu otoků, je třeba zvážit komplexní vyšetření ke zjištění jejich příčiny.

Dotaz č. 1149  —  Betablokatory a erekce a [Marcus, 11.10.2020]

Dobrý den, předem se omlouvám za moji vyčerpávající otázku, ale přesto doufám že mi odpovíte. Je mi 29 let od 18 let uzivam atenolol 25mg 1/2 každé ráno kvůli pocitu bušení srdce a vyššímu TK. Občas se mi stávalo (většinou na začátku každého vztahu nebo když jsem chtěl podat lepší výkon) že díky nervozite jsem měl problémy s erekcí.Muj obvodní lékař mi předepsal sildenafil a díky němu jsem vždy přišel zpátky k sebevědomí a dlouhou dobu ho zas nepotřeboval (podotýkám že mi vždy stačila míň než 1/8 ze 100mg sildenafilu tzn. 8-10mg nalačno k uspokojivé erekci i přes větší nervozitu.Je to vždy takova moje záchrana abych se dostal z toho kruhu že zase zklamu. Vím že je to jen psychogeni záležitost. Jelikož při masturbaci nebo sledování porna se mi to nestává. Řešil jsem se Sexuologem a krevní testy na TST v pořádku,nočni i raní erekce taky v pořádku. S novou přítelkyní jsem nyní 2 rokem a vždy když se mi stala ta záležitost s tou erekci tak jsem řešil tím kousíčkem sildenafilu a vždy úspěšně, pak vše zase nejakou dobu v pořádku. Poslední dobou jsem začal mít problém s tlakem a necítil jsem se dobře v odpoledních hodinách a k večeru naměřená hodnota v průměru 145-150/80 tep 65-70. Vyřešil jsem to druhou půlkou atenololu tzn. 12,5mg v odpoledních hodinách a erekce i tlak v pořádku tlak 130/80. A teď k hlavní otázce: cca po 2 měsících když přišla ta moje klasická etapa s poruchou erekce a já si vzal ten můj kousíček sildenafilu tak to bylo bez účinku na erekci, jako bych si nic nevzal, ani spolu doprovázející mírné bušení srdce a zčervenání obličeje jsem necitil (tak jsem vždycky poznal že sildenafil už účinkuje) . Další pokus o sex jsem si vzal víc cca 12,5mg sildenafilu a cítil jsem jen mírné zlepšení, až po užití skoro 25mg jsem cítil mírný účinek na erekci ale spíše více negativních účinků. Zkoušel jsem si nechat předepsat i sildenafil od jiného výrobce a furt ten stejný problém. Přitom opět erekce u masturbace v pořádku, a raní erekce taky. Přesto jsem navštívil svého kardiologa a chtěl změnit atenolol kvuli potencionálnímu negativnímu účinku na erekci a zkusit jestli atenolol nemá vliv na účinek sildenafilu. Léky změněny na nebilet 5 mg s tím že mám uživat společně s atenololem tak-že budu pomalu ubírat atenolol a přidávat nebivolol.Pevně jsem doufal že přeskočím z užívání atenololu na nebivolol kvůli jeho žádným negativním nebo dokonce mírně pozitivních účinků na erekci. Už je to 10 dní a jsem ve fázy že Atenololu beru 1/4 ráno tzn. 6mg a v poledne 2,5mg nebiletu.Tlak relativně v pohodě, erekce při masturbaci taky, ale ten účinek sildenafilu při občasném problému v sexu s partnerkou je stále špatný. Dřív když jsem užíval jen těch 12,5mg atenololu ráno mi vážně stačilo cca 10mg sildenafilu většinou večer a účinek byl super.Tak se chci zeptat jestli je možný že účinky betablokatorů atenololu tak nebivololu nebo celkově mají vliv na účinek sildenafilu?Popř. Jaký lék by jste mi doporučil zkusit užívat který nebude ovlivňovat účinek sildenafilu a zároveň mi bude úspěšně snižovat tk, tep a nebude negativně ovlivňovat erekci? Někde jsem četl že nebivolol může zlepšovat účinky sildenafilu a někde zas že může rušit účinky sildenafilu. Nevím jestli mám zkusit pokračovat v léčbě počkat na úplný účinek toho nebivololu užívat jen ten ráno nebo zkoušet hned jiný lék.Predem Děkuji za odpověď

Lékař [17.10.2020]:

Dobrý den,
samotný nebivolol by měl na rozdíl od atenololu a jiných beta-blokátorů mírně zlepšovat erekci a při užívání se sildenafilem by se jejich účinky na erekci měly pravděpodobně sčítat. Je třeba vysadit atenolol a vyzkoušet efekt samotného nebivololu na tlak, tep i erekci. Tabletu Nebiletu lze čtvrtit, takže lze vyzkoušet dávku 2,5 nebo 3,75 nebo samozřejmě i 5 mg. Podle potřeby lze zkusit přidat sildenafil v malé dávce. Event. by šel místo sildenafilu zkusit tadalafil s delším účinkem.

Pokud se nedosáhne normalizace TK a/nebo zlepšení erekce bez nežádoucích účinků, je třeba zvážit výměnu nebivololu za jiné antihypertenzívum – nejlépe některý lék ze skupiny sartanů.
Bušení srdce, pro které byl atenolol před léty nasazen, bylo patrně spojené se zrychlením srdeční frekvence, což sartany neovlivňují. Na izolované snížení srdeční frekvence bez efektu na TK by se dal vyzkoušet ivabradin, který byste si musel patrně plně hradit.
Při trvajících problémech by bylo vhodné konzultovat psychiatra s otázkou na ovlivnění obavy ze selhání.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Problematikou erektilní dysfunkce jsem se již zabýval dříve. Další informace si můžete vyfiltrovat v oblasti Hypertenze, její léčby a erektilní dysfunkce.

 

Dotaz č. 1148  —  Tlak [Petr, 09.10.2020]

Dobrý den , jsem muž 60r / 132 kg , léčen 15 r spanková apnoe přetlakový přístroj CPAP + 3r dobře kompenzovaný diab. II (2x-Glucophage 1000XR) . Na svoji váhu 130-139 kg , jsem míval roky tlak v sedě okolo +- 125 -135 / 80-85 , což je myslím vzhledem k té váze přiměřený tlak , krev se musí pod určitým tlakem dostat do všech periferii těla. Myslím si totiž , že k některým cevním mozkovým příhodám může totiž docházet právě díky medikamentózně hodně sníženému krev.tlaku , kdy se krev hlavně u starších lidí nedostane díky různě aterosklerozou zůženým a méně průchodným cévami v patřičném množství a průtoku do mozku Poslední rok , dva si měřím tlak v leže , jelikož se takhle měří běžně i v nemocnicích . Míval jsem zhruba stejné hodnoty jako uvádím výše , a to i v průběhu spánku , zkoušel jsem měřit tlak nejednou třeba ve 3h ráno , nebo těsně po probuzení , abych vyloučil nebezpečí ve spánku a hned ráno . Tuhle mě ale napadlo cca 3 týdny zpět , zkusit si změřit tlak po dlouhé době opět v sedě , a zjistil jsem že v sedě mám stabilně tlak vyší , pohybuje se 143-157/ 92-102 , a  v sedě nikdy neklesá pod 140/90 , na jaře se mě objevila občasná pěna v moči , někdy více někdy méně , někdy vůbec , na urologii řekli že dobrý nejsou údajně bílkoviny v moči ani jiný problém , žeby ten vysoký tlak ? Nyní cca 3 týdny , jsem opět začal doma opatrně jezdit na cyklotrenažéru , v aerobním pásmu na lehčí převod do 120t/min / 45 min 4x týdně , abych se snažil hýbat a zhubnout nějaké kilo . Při této aktivitě jsem v průběhu výkonu taky měřil tlak , aby mě náhodou nešvihlo , a naměřil opakovaně tlaky cca 150-155/95-98 , když jsem však zkusil krátkodobě (15 min) zvýšit zátěž a tep držet okolo 135 t /min , tlak vystoupal až na 190 /140 !! Můžete poradit jaké může být normální zvýšení tlaku , u nejen této sportovní aerobní aktivity se zvýšenou tepovou frekvencí , může vystoupat tlak takhle vysoko , co je ještě bezpečné , kdysi jsem na zátěžovém testu u cyklistů , měl naměřeno v nejvyšší zátěži 220 /spodní nepamatuji , lékařka mě řekla že nemám jezdit na kole ve vyšších zátěžích , jinak po aktivitě 45 min , se tlak i tep vrací do normálu po do 15 min. Jaký tedy může být důvod vyššího tlaku v sedě , přemýšlel jsem , a napadla mě jedinná věc , že v sedě u mě vzniká větší utrobní tlak krve , díky většímu množství vnitřního tuku , tato krev se v leže rovnoměrně dostane všude a nenahromadí se třeba jen v břišní dutině , co myslíte Vy . Je pravda že jsem přibral 4- 5 kg od jara s corona krizí , která na mě působí hodně stresově ( mluví se o obézních), a cítím to na břiše , myslíte že je bezpodmíněčně nutné měřit tlak pouze v sedě , a proč myslíte že se mě tento tlak oproti v leže zvyšuje ? Obávám se jíst prášky na tlak, pokud to nebude vyloženě nutné vzhledem ke své váze 132kg do 140/90 , proto chci nejprve zkusit režimové opatření a shodit pro začátek 4-5 kg , jestli se to nějak na tlaku projeví , pokud ne , praktická lékařka mě předepsala "Tezeo 40 mg" , který bych případně začal brát . Chci se také zeptat , jestli je tento lék vhodný jako lék první volby v mém případě , protože jak vidím existují desitky léků na tlak i nových typů a účinků , a to rozdělených do III. skupin , ale i tak v jednotlivých skupinách je jich taky hodně . Mohl by jste mě objasnit z čeho jsou tyto léky vyráběny (přírodní botanika nebo chemické ) taky mě zajímá mechanizmus jeijich působení na snížení tlaku , např když roztahují cévy tak jakým mechanismem , nemůže díky tomu docházet v určitých již předtím oslabených místech cévního systému k ještě většímu ztenčení cévní stěny nejen v mozku , která by později mohla vést třeba k ruptuře aneurismatu v mozku , nebo břišní aorty ? mockrát Vám předem děkuji za odpovědi na múj poněkud obsáhlejší popis a víceré dotazy , krátce to prostě neumím.

Lékař [16.10.2020]:

Dobrý den,
snižování TK až na normální hodnoty nebo i nižší působí příznivě, pouze u starých pacientů po cévní mozkové příhodě se zúženými mozkovými tepnami na podkladě aterosklerózy může vést v nočních hodinách ke zhoršenému prokrvení a poškození mozku, protože určitý perfuzní tlak je potřebný. Další informace si můžete vyfiltrovat v mé odpovědi na dotaz č. 937.

Krevní tlak je ovlivněn řadou faktorů. Proto je třeba ho měřit za standardních podmínek – po 5 minutách klidu v poloze vsedě s podepřenými zády a od poslední výraznější fyzické zátěže by mělo uplynout minimálně 30 minut. Nohy by neměly být zkřížené, protože tak dochází ke zvýšení žilního návratu a tím k malému falešnému zvýšení TK. Patrně tak může působit i výrazná obezita. Při fyzické zátěži je TK více variabilní – viz odpověď na dotaz č. 678. Ohledně fyzické zátěže má pravdu Vámi zmíněná lékařka. Organismus je stavěný i na výrazné změny TK, dlouhodobě však i mírně zvýšený urychluje aterosklerózu tepen. Aneurysma aorty nebo mozkové tepny může prasknout při zvýšení TK, ale příčinou je především nekvalitní vazivová složka stěny tepny, která působí její roztažení.
Informace o lécích si můžete najít ve Wikipedii a dalších zdrojích informací na internetu.
Vzhledem k diabetu a naměřeným hodnotám TK byste měl brát doporučené Tezeo kromě režimových opatření – redukce stresů, hmotnosti a solení a zvýšení pohybové aktivity. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Při použití této metody se dají získat informace o nočních hodnotách TK ve spánku, kdy by měl TK správně klesnout.

Správnost léčby by bylo vhodné konzultovat se specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

Dotaz č. 1147  —  Důvod náhrady léku na vysoký krevní tlak [Vilém, 08.10.2020]

Dobrý den, v lékárně mi byl vydán lék Valzap Combi 160mg/12,5mg místo původního léku Valsacombi 160mg/12,5mg. Z těchto důvodů by mne zajímal jaký je rozdíl mezi uvedenými léky a důvod této náhrady -dříve jsem užíval lék Blessin Plus H 160/12.5mg, který byl nahrazen lékem Valsacombi. Děkuji za odpověď

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
je tu zřejmě souvislost se stažením Valzapu Combi a Blessinu Plus H z trhu v létě 2018 kvůli nečistotě s kancerogenním účinkem přiimíchané k vlastní účinné látce. Detailně jsem tuto problematiku probral v odpovědi na dotaz č. 535, který si můžete vyfiltrovat. Valsacombi měl účinnou látku čistou, takže se vydával místo Valzapu Combi a Blessinu Plus H. Valzap Combi je již bezpečný, takže Vám ho dali místo Valsacombi – ověřeno ve velké lékárně.

Dotaz č. 1146  —  Měřené TK [Karolína, 08.10.2020]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč musí být tlakoměr položený v úrovni srdce ?Má to velký vliv na změřenou hodnotu ? Děkuji a přeji hezký den, Karolína

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
situace se spíše odvíjí od polohy manžety vzhledem k srdci. Při vzpažené paži je TK o něco nižší, při visící paži naopak o něco vyšší (několik mmHg). Navíc před měřením TK se má relaxovaně sedět s podepřenými zády a předloktím opřeným o stolní desku. A poloha desky pracovního stolu a přiměřeně vysoké židle u průměrně vysoké postavy umožňuje si opřít předloktí o desku stolu s tonometrem na úrovni srdce.

Dotaz č. 1145  —  Concor COR a zácpa [Jan, 06.10.2020]

Dobrý den, v květnu 2020 jsem se začal léčit s vysokým tlakem. Praktický lékař mi nasadil Concor COR 1,25 mg na večer. Hned po nasazení jsem začal mít problémy se zácpou a tak jsem lék po 3 týdnech vysadil a vše bylo zase v pořádku, myslím se stolicí. Jenže mám tak tlak 135/98. Což asi není moc dobré. Nevím zda existují léky co nezpůsobují zácpu? Lék jsem začal znovu brát a opět to samé, měl jsem zácpu a velmi tvrdou stolici. Tak ho opět neberu. Děkuji

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
zácpa je poměrně častý nežádoucí účinek, ale jistě by se našel lék z jiné lékové skupiny, který by Vám ji nepůsobil. Problém nahlašte svému praktickému lékaři, pro urychlení telefonicky, on Vám může předepsat elektronický recept na jiný lék.

Dotaz č. 1144  —  Stále vysoký tlak [Dagmar, 06.10.2020]

Zvýšení tlaku tak, že brzy ráno cca kolem druhé hodiny mě vzbudí hučení v hlavě a tlak 195/115/54 a ostatní dny od 165-195/88-115. I přes den se mi značně zvýšil tlak býval 115/65/60 a nyní v poledne nad 120-144/72-81 a večer 133-139/72-84/65-68zdá se mi že léky moc nefungují užívám Nebilt 5 1/2 0 1/2,Cordarone 200 1/2 po-pá,Cancombino 32/12,1/2 1/2 večer,Ebrantil 30 1-0-2 sos Tensiomin 25. Cancombino jsem zkusila vynechat a výška tlaku zůstala stejná takž si myyslím, že je brán zbytečně už kvůli mnohým vedlejším ůčinkům. Děkuji za Váš názor.

Lékař [14.10.2020]:

Dobrý den,
předpokládám, že jste se opět k fixní dvojkombinaci Cancombino po dočasném vysazení vrátila. Efekt vysazení se nemusí okamžitě nebo v krátké době projevit, navíc při užívání multikombinace léků. Zdá se mi, že mnohé vedlejší účinky máte spíše „vyčtené" a pak je na sobě hledáte. Vy se neléčíte také jen pro samotnou hypertenzi, ale i pro arytmii. Samozřejmě existují ještě další léky, které by šlo vyzkoušet. Byla by vhodná také laboratorní kontrola včetně stanovení hormonů štítné žlázy.

Pokud máte pocit, že ošetřující lékař nebo lékaři nenacházejí delší dobu vhodnou kombinaci léků, obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, nejlépe cestou Vašeho praktického lékaře.

 

Dotaz č. 1143  —  Při užívání léku obsahující escitapopram mám nepravidelný a tep a vysoký TK [jaroslava, 06.10.2020]

Může lék obsahující escitalopram zvyšovat TK a nepravidelný tep? U prakt. lékaře jsem měla vyšší tlak, prý syndrom bílého pláště. Nyní, mám dost vysoký tlak kolem 150/100-110, i při měření doma, tlakoměr je nový,měří správně. Je mi 73 let, léčím se na hypothyreózu,štítnice je prý v pořádku, jsem 20let po hysterektomii a 3 roky po ablaci prsu, bez chemo a ozařování. Tento lék beru na úzkostnou poruchu. Při ní se mi dělají spasmy v oblasti páteře. Děkuji za odpověď.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
escitalopram by neměl zvyšovat tlak, ale arytmii by mohl za určitých okolností způsobit. TK by se mohl zvyšovat při stresu z vysokého tlaku a arytmie. Pokud se současně s nasazením escitalopramu neměnila léčba hypotyreózy, mohlo by jít o spontánně vzniklou arytmii.
V každém případě je třeba arytmii objektivizovat pomocí EKG a zvážit její souvislost s užíváním escitalopramu. Při občasném výskytu nepravidelného tepu je třeba 24hodinové monitorování EKG, případně i delší.

Dotaz č. 1142  —  Léky na vysoký tlak [Jana, 06.10.2020]

Dobrý den, mám od své praktické lékařky předepsaný Bisoprolol Mylan (jako náhradu za dlouho užívaný Vasocardin) a dále Prestarium Neo, který užívám na noc. DOTAZ: Když Prestarium Neo rozpůlím (celá tableta mi sníží tlak příliš) a vezmu na noc pouze půlku tablety, dostanu do sebe poloviční dávku účinné látky nebo to takto nefunguje ? Slyšela jsem, že některé léky z tohoto důvodu není vhodné půlit. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
pokud jsem rozuměl dobře, máte po celé tabletě Prestaria Neo na noc ráno nízký TK. Tableta má na sobě rysku, takže ji lze rozlomit na 2 stejně účinné půlky. Léčbu lze zkontrolovat nebo upravit na základě domácího měření TK.

Pro objektivní posouzení diagnózy a/nebo kontroly hypertenze mimo ordinaci (bez efektu bílého pláště) je důležitý průměrný TK za několik dní za sebou (optimálně sedm dní). Průměrný TK by měl být nižší než 135 a/nebo 85 mmHg. Je třeba metodicky správně měřit TK v domácím prostředí (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě a podle potřeby znovu po úpravě léčby -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léku v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léku), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léku vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léku.
Při přílišném poklesu TK kolem poledne po podání léků 1x denně ráno a vyšším TK následující den ráno je třeba zvážit snížení ranní dávky a její částečný přesun na večer.

Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. V době koronavirové infekce nebo dovolených si můžete nejen stáhnout Excelovskou tabulku a zaznamenat do ní hodnoty TK, ale kromě vytištění ji i zaslat lékaři mailem.

Dotaz č. 1141  —  Nejvhodnější užívání léků Twynsta [Martina S, 05.10.2020]

Dobrý den pane doktore. Jaký je prosím Váš odborný názor na nejvhodnější čas pro užívání léků Twynsta (80/10 mg). Myslím tím,zda užívat léky ráno nebo večer? Například ve španělské studií Hygia  -aneb kdy podávat antihypertenziva doporučují užívat léky spíše večer. Předem děkuji za odpověď.

Lékař [10.10.2020]:

Dobrý den,
při večerním podání léků je podkladem snížení rizika kardiovaskulární příhody větší snížení TK v době spánku a prohloubení nočního poklesu TK. Tyto parametry mají pro stanovení KV rizika větší význam než průměrný TK v denní době nebo prům. TK za 24 hodin.
Účinku dlouhodobě (24 hodin) působících léků časem ubývá, ale měl by na konci dávkovacího období dosahovat minimálně 50% maximálního účinku léku. Ráno je účinek léků z předchozího dne nejslabší před novou dávkou léků, ale TK u každého vlivem 24hodinového hormonálního cyklu brzy ráno stoupá. Antihypertenzíva se obvykle podávají ráno, protože se zdůrazňuje potřeba nejsilnějšího účinku léků v době fyzické a psychické zátěže v práci provázené vyšším tlakem než v době odpočinku po práci nebo v době nočního spánku.
Večerní podání léků má podle mne význam především u pacientů, kterým TK v noci spontánně dostatečně neklesá. Pokud 24hodinové ambulantní monitorování TK při ranním podání léku u Vás ukáže nedostatečný pokles TK v noci, mělo by večerní podání Twynsty smysl. Myslím, že podobné řešení zvolí v budoucnosti i Evropská společnost pro hypertenzi.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce