Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna pro vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 161098

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (3605x staženo)

 

Chcete se naučit si správně měřit krevní tlak v domácím prostředí ?

Podrobnější informace najdete na http://www.diani.cz/tlak

MUDr. Jan Peleška, CSc. a spolupracovníci

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:




 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Pouze Vaše křestní jméno nebo přezdívka:*
(Neuvádějte vaše příjmení, bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím doplňte výsledek:
5 + 2 =
(ochrana proti Spamu)
 

Filtrování



Případně zadejte číslo dotazu pro vyhledání.

FiltrovatHledat dle čísla

Dotaz č. 768  —  Vysoký krevní tlak v noci [Hanka, 23.07.2019]

Na VTK beru prášek Tezeo 80mg. Ten mi tlak srovná celkem dobře, ale pak najednou přijde období (tak 2 -3 dny), kdy mi tlak v noci mezi 1 -3 hodinou vystřelí (tak na 163/95 a tep 70) a to mi probudí. Zdá se mi to divné, neboť večer když tělo odpočívá (chodím spát v 21.30) by měl být tlak nejnižší. Během období kdy je i během noci teplo mám tlak horší. Co si myslíte že je příčinou?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 767  —  Plánované tehotenstvi [Kamila, 22.07.2019]

Dobrý den, Je mi 37let a plánujeme s přítelem miminko,již rok beru prestance 5/5mg na tlak,nemuzou mi tyto léky bránit v početí?

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 766  —  Zmena liekov a občas zvýšený tep [Marienka T., 22.07.2019]

Dobrý deň, pán doktor, moja mamka 86 r. má typický sy bieleho plášťa -v ambulancii TK 200/100, v zápätí o dve hodiny doma TK 115/60. Absolvovala TK holter s dobrým výsledkom, ECHO,EKG v poriadku, lekár jej napriek tomu pridal na tlak Rawel SR 1,5 1 ráno -užíva ešte Betalok ZOC 50 1 ráno, Prenessa 4 mg 1 ráno. Po troch týždňoch je doma TK 110/50. Pri kontrolných odberoch mala zvýšenú hodnotu draslíka -mierne nad hornú hranicu a tiež kyselinu močovú -mierne nad hornú hranicu, lekár jej pridal Milurit 150 mg na obed. Moja otázka: Po troch týždňoch tejto kombinácie liekov máva občas zrýchlený tep -štandardne máva 62/min., pri zvýšenom máva okolo 80/min. istý čas, potom ako keby vynechalo a znova naskočí na 60/min. Chcem sa opýtať, či to môže spôsobovať niektorý z týchto pridaných liekov Rawel alebo Milurit? A moja druhá otázka: je nevyhnutné pri takých hodnotách tlaku užívať aj Rawel, doteraz užívala iba Prenessu 8 mg + Betalok ZOC 50 mg, len kvôli zvýšenej hodnote draslíka lekár odporučil znížiť Prenessu na 4 mg. Srdečná vďaka za vašu odpoveď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 765  —  Perindopril/amlodipin 10/5 [Anicka, 22.07.2019]

prosim radu: 1.beru rano Perindopril/Amlodipin 10/5, snizuje mi tlak na 110,muze se zmenit na 5/5 ?nebo nahradit jinym praskem?vecer beru Rilmenidin. rano take Euthyrox. Je tato KOMBINACE spravna? 2.da se nahradit jinym praskem?jake jsou moznosti. nebot jsem alergik nektera slozka nebo kombinace mi vyvolava kasel, bolesti hlavy, nechut na sex. dekuji za odpoved.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 764  —  Nabeh vysokeho krevni tlaku a mravenceni v rukach a nohach [Stanislav, 21.07.2019]

Mel jsem predkolaps pred 14 dny, vysoky tep a vyssi tlak. Pak hodnoty klesly k normalu. V poslednich dnech je mi na zvraceni a mam pnuti v rukach i nohach. Stridave behem dne mi vyskakuje tlak i tep nekam ke 160/100 , pak se vse vraci k normalu. Vysledky z EKG jsou dobre, krev taky. Vysledky z EKG-Holtera budou az za tyden. Mam predepsany Lexaurin a lek na snizeni tepu (1x denne). Cim to muze byt? Minulou noc jsem vubec nespal....dekuji

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 763  —  Vysoký tlak [Marie, 21.07.2019]

Pane doktore ještě jsem neuvedla svůj věk.Je mi 67 roků.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 762  —  Léčba vysokého tlaku [Marie, 21.07.2019]

Dobrý den.Mám dotaz ohledně léčby vysokého tlaku a cholesterolu.Ráno na lačno Lipertance 20/5mg/5mg,po snídani Vasocardin 100 a večer Prestarium Neo jen půl teblety.K tomu ještě Siofor 500 mg jen půl tablety ten je na snížení cukru.Ráno když vstanu mám tlak 140/75.Po tabletách se mi tlak sníží i na 105/65,cítím se ospalá a mám i menší závratě.Pane doktore moc děkuji za Vaši odpověď.

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 761  —  Užívání léku Moxostad [Mariana, 20.07.2019]

Dobrý den, prosím o informaci ohledně užívání léku Moxostad na vysoký tlak. Má-li se užívat večer, vadí užije-li se ráno ? děkuji Vám za odpověď. Mariana

Lékař [21.07.2019]:

Dobrý den,
nižší dávka 0,2 a 0,4 mg se podává 1x denně, obvykle ráno. Pokud by měl lék na Vás celkově tlumivý účinek, lze ho podávat večer.

Dotaz č. 760  —  Úprava liečby TK [Lučo, 19.07.2019]

Dobrý deň, mám 64 rokov, na hypertenziu sa liečim asi od 30 -tich rokov. Posledné roky som dlho užíval Tarku 180/2 mg (verapamil/trandolapril)1-0-0, Rawel SR 1,5mg (indapamid)1-0-0 a Coryol 12,5 mg (karvedilol) 1-0-0. Po výpadku lieku Tarka som užíval dlho Isoptin 120 mg (verapamilium chlorid), Rawel SR a Coryol 12,5 -všetko ráno. TK som mal pod kontrolou, cítil som sa dobre. Nedávno sa internista rozhodol liečbu zmeniť, ako dôvod uviedol zastaralé lieky a nevhodnosť kombinácie uvedených s Coryolom. Prestilol (5/5) ani Prestarium Combi A (5/1,25) som netoleroval (bolesti hlavy, nevoľnosti). Teraz užívam opäť ráno Tarku (180/2) a Rawel SR 1,5 a urologický Tamurox (Tansulosin -užíval som aj pred tým s uvedenými liekmi). TK si pravidelne kontrolujem -ráno po prebudení vyššie hodnoty 140-150/90-100, potom cez deň a večer TK poklesne na 110-140/70-80. Pulz 80 -90. Cítim sa pomerne dobre až na vnem rýchlejšieho pulzu a občasné búšenie srdca. Subjektívne mám pocit, že Coryol mi tieto nepríjemné pocity eliminoval. Je naozaj nevhodný v kombinácii s Tarkou a Rawelom ? Ďakujem za odpoveď.

Lékař [21.07.2019]:

Dobrý den,
při kombinaci verapamilu a karvedilolu může docházet k nepříznivé potenciaci kardiovaskulárních účinků obou léků. Efekt verapamilu na zpomalení srdeční frekvence je ve srovnání s karvedilolem slabší, jak je vidět na Vašem případě. Použití silnější varianty Tarky 240/4 by patrně nepřineslo výraznější efekt. Na zrychlení srdeční frekvence se může podílet i nízký TK dosažený léčbou. Je třeba zvážit výměnu verapamilu za karvedilol, který zkusit kombinovat s některým sartanem a indapamidem. Při nedostatečném antihypertenzním účinku je třeba zvážit přidání blokátoru kalciových kanálů dihydropyridinového typu. Pokud bude TK ráno před novou dávkou léků vyšší (jako nyní), je třeba zvážit podání některého léku kombinace večer.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 759  —  Tlak [jitka, 18.07.2019]

Dobrý den mám hodnoty krevního tlaku sys 155 a d 103 je prosím vás toto hodně vysoký krevní tlak,měřím se doma, děkuji

Lékař [21.07.2019]:

Dobrý den,
rozhodující je průměrný TK za 7 dní za sebou – viz odpověď na předchozí dotaz – hodnota 135 a/nebo 85 mmHg a vyšší znamená hypertenzi. Viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK odevzdejte svému ošetřujícímu lékaři, aby mohl lépe rozhodovat o léčbě hypertenze. Uváděné hodnoty jsou poměrně výrazně zvýšené, takže byste neměla návštěvu lékaře příliš odkládat. Po cca 6 týdnech trvání hypertenze je riziko kardiovaskulárních komplikací (srdeční infarkt, cévní mozková příhoda) již zvýšené.

Dotaz č. 758  —  Tehotenstvi, Pri opakovanem mereni je tlak nizsi [Vendula, 18.07.2019]

Dobry den, Jsem tehotna -24tt. Pri prvnim tehotenstvi jsem mela preeklampsii a bylo ikonceno ve 35tt cisarskym rezem. Po porodu jsem upravila zivotni styl a tlak se mi ustalil na cca 120/80. Pri kontrolach mi nameri vzdy vysoky tlak, cca 140/97, ale citim, ze jsem opravdu nervozni. Doporucili mi tedy merit se denne. A v klidu jsem si vzdy naměřila 120/80. Nyni, problizne tyden (po stresove situaci) je vzdy prvni mereni cca140/95, pote okamzite pri dalsich merenich klesa az na 120/80, i tep se postupne snizuje... A muj dotaz zni, mam brat v potaz vsechny hodnoty, prumer, nebo se uklidnit, ze to vzdy po par merenich spadne na dobre hodnoty? Dekuji za odpoved, VA

Lékař [21.07.2019]:

Dobrý den,
častěji bývá při prvním měření TK nejvyšší ve srovnání s 2. a 3. měřením. Prvnímu měření musí předcházet minimálně 5 minut klidu vedě s opřenými zády. Někteří jedinci potřebují ke zklidnění 10 minut klidu. Nejlépe je měřit se 3x v minutových intervalech – čím více měření, tím přesnější výsledek. Rozhodující je průměrný TK za sebou za sebou jdoucích dní, ráno a večer, pokaždé 3x. Domácí měření TK je třeba provést metodicky správně – viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 757  —  Vysoký tlak, tep [Marta, 16.07.2019]

Dobrý den, uzivam twynstu na tlak a concor na tachykardii uz minimalne 3 roky.Je mi 44let. Na kardiologii jsrm.byla pred 14dny.Tep se mi drzi kolem 81.Tlak kol120/80.Tak dvakrat do roka se mi stava,ze mi vyleti tlak na 160/95 a tep 110-130. Ted ale za posledni mesic se mi to stalo uz 3x.Vzdy se dostavi velke vedro,tlaky do hlavy,.malatnost,tres rukou a zimnice.Musim si sednout,jsem z toho samozrejme nervozni,tak mi chvili trva,nez se zklidnim,pak se to postupne zklidni.Zustava mi jeste zimnice a zima nejakou dobu a take strach jestli se to vrati a co s tim.Chvilemi mam strach nekam jit,co kdyz se to vrati,co.budu delat Nechapu proc kdyz beru pravidelne leky,proc to tak vyleti Dekuji za odpoved.

Lékař [20.07.2019]:

Dobrý den,
dle Vašeho líčení jde o záchvatovité vzestupy krevního tlaku. Není jasné, zda jim nepředchází nějaká silnější bolest nebo větší stres nebo jiná příčina, které mohou vyvolat reaktivní vzestup TK. Dochází k nim při fyzické nebo psychické zátěži nebo v klidu? Došlo k nim až po návštěvě kardiologa? S ním byste měla častější záchvaty hypertenze konzultovat.
Vyloučení/potvrzení příčiny záchvatovité hypertenze může vyžadovat specializované vyšetření. Proto se v případě trvajících problémů obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 756  —  Leky na vysoky krevni tlak [lenka, 16.07.2019]

Dobry den,beru leky na tlak rano rivocor a večer tezeo 80 mg při posledním měření 110/80 ale hodně se potím ,myslíte že to je od těchto léku děkuji za odpověd/věk 62/

Lékař [20.07.2019]:

Dobrý den,
současná otázka je shodná s otázkou č. 748 a doplňující otázkou č. 749, která se týkala zvýšeného pocení. Odpověděl jsem na ně dohromady v odpovědi na otázku č. 748 – viz níže.

Dobrý den,
ošetřujícímu, resp. předepisujícímu lékaři je třeba hlásit, že lék nebo léky působí nepříjemný nežádoucí účinek. Ten také nejlépe ví, proč musíte brát vysokou dávku betablokátoru Rivocoru, který kromě snížení TK působí zpomalení srdeční frekvence a pro své další účinky se užívá při některých chorobách nebo stavech i u normotoniků. Antihypertenzní účinek kombinace Rivocoru a Tezea je poměrně slabý. Zvýšené pocení může být nežádoucí účinek u obou léků.

 

Dotaz č. 755  —  Lék lipertance- 10mg/5mg/5mg na VKT [Božena, 14.07.2019]

Může lék- lipertance -způsobit otoky kolem kotníků, otoky víček, hnědá zbarvená kůže v okolí kotníků ? Nezadržuje  -amplodipin- který je součástí tohoto léků zadržování vody v těle a proto jsou kotníky oteklé? Dokonce se mi udělala rudě červená vyrážka na nohou. Děkuji za odpověď.

Lékař [20.07.2019]:

Dobrý den,
některé nežádoucí účinky mohou vyvolat všechny 3 komponenty fixní trojkombinace Lipertance. Otoky kolem kotníků jsou nejspíše nežádoucí účinek amlodipinu, ale jsou primárně způsobeny jeho účinkem na kapiláry, nikoliv zadržováním tekutin. Hnědě zbarvená kůže v okolí kotníků by mohla patřit k žilním varixům. Pokud Lipertance nebyl nasazen jako první lék na hypertenzi a zvýšený cholesterol, lze se dobrat příčiny snáze. Pokud nebyl žádný nežádoucí účinek po podání perindoprilu, jde o nežádoucí účinky amlodipinu, méně pravděpodobně by se mohl nežádoucím účinkem projevit atorvastatin.

Dotaz č. 754  —  Vysoký tlak - změna léků [Elmaxa, 08.07.2019]

Dobrý den pane doktore, užívám telmisartan 80mg, a betalok, nyní už ne 50mg, ale 25mg,a mám instrukci od lékaře, že mám vysazovat. Dostala jsem lék rimaldinin, či rilmenidin, 1mg, neb jsem měla mírně zvýš.cholesterol a kys.močovou z výše uved. léků. Mám obavu, z té změny, neb jde o lék působící centrálně, nebudu ospalá a unavená? taky jde o vedl.nežádoucí účinky léků. Jinak tlak mám kolísavý, někdy 150/99 a jindy zas 119/70, to k večeru. Jak s tím vším naložit? Když mi nestačily betalok a telmisartan, měla jsem brát ještě Indapamid, 1 mg nebo tak nějak, ale stačí mi užívat občas 1/4 tablety, a má to výrazný účinek na snížení tlaku. Když vysadím postupně betalok, budu to nějak pocitovat? Když nasadím rimeldinidin? Blbě se to píše, to jsou tak blbé názvy léků. Díky za zprávu.

Lékař [20.07.2019]:

Dobrý den,
nelze přistupovat k lékům předběžně negativně, protože možné nežádoucí účinky mají všechny léky, ty nové, moderní léky ale daleko méně často. Je na Vašem ošetřujícím lékaři, aby řídil léčbu Vaší hypertenze. Krevní tlak kolísá. Proto se u domácího měření TK pokládá za směrodatný průměrný TK za 7 dní za sebou – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. V případě větších rozdílů mezi průměrným ranním a večerním tlakem je na zvážení, zda část léků nepodávat večer. Výrazný účinek indapamidu ukazuje na možnost brát tento lék samotný, nejspíše ¼ tbl. (0,625 mg) denně.

Dotaz č. 753  —  Kombinace léků [Svatka, 06.07.2019]

Dobrý den, používala jsem k léčbě vysokého KT léta (přes 10 let) moxostad 0,2 a tezeo 80/12,5, tlak se mi přesto začal zvyšovat a lékařka mi místo všeho naordinovala lopridam 8/2,5/5-přímým důsledkem byla úprava tlaku ale také suchý dráždivý kašel. Jako náhradu mi lékařka dala tezeo 80+Orcal 10 + Indapamid 2,5. Přesto kašel neustal. Vrátila jsem se k původní kombinaci (moxostad, tezeo), ale opět se mi zvyšuje tlak a dochází k otokům kotníků. Prosím o radu co užívat. Je mi 52.

Lékař [07.07.2019]:

Dobrý den,
je zvláštní, že při přechodu z ACEI perindoprilu na sartan Tezeo kašel neustoupil. Někdy to však může trvat i několik týdnů. Dříve jste užívala preparát Tezeo HCT 80/12,5 (telmisartan + hydrochlorothiazid). Neužíváte nyní kromě Moxostadu pouze samotné Tezeo? To by vysvětlilo vzestup TK a možná i otoky kolem kotníků – po vysazení hydrochlorothiazidu po jeho mnohaletém užívání. Opravdu nebyly otoky kolem kotníků při užívání kombinace Tezeo 80 + Indapamid 2,5 + Orcal 10 (obvyklý nežádoucí účinek jsou otoky kolem kotníků při tak vysoké dávce Orcalu)?

 

 

Dotaz č. 752  —  [míla, 05.07.2019]

Dobrý den,dříve jsem brala Lokren a Prestance5/5 měla jsem pořád kašel a doktor mi změnil lék na Tezeo 40mg, tlak mám dobrý jen od té doby mám tep tak 100 více.Mohu k tomu léku Tezeo brát i  Lokren. Děkuji

Lékař [07.07.2019]:

Dobrý den,
uváděné obtíže byste měla v prvé řadě nahlásit svému ošetřujícímu, resp. předpisujícímu lékaři, který ví, jaké máte další choroby včetně léků. Lokren jste zřejmě užívala kvůli rychlému tepu i dříve a lze ho kombinovat s Tezeem. Možná bude časem potřeba zvýšit dávku Tezea na 80 mg, ale i tak ušetříte 5 mg amlodipinu z fixní dvojkombinace Prestance 5/5.
Pokud máte doma tonometr, můžete si TK zkontrolovat při metodicky správně provédeném domácím měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.

Dotaz č. 751  —  Je Triplixam vhodný pro mě? [Danuše, 03.07.2019]

Dobrý den,po změně medikace na hypertenzi,mi byl předepsán lék TRIPLIXAM 10mg2,5mg/5mg během užívání za necelé 3 měsíce zvedl krevní cukr z 6,1 na 7,7 ,otékají mi kotníky v noci se budím až 3x na toaletu.Dřív jsem tyto potíže neměla.Je vhodné užívat tento lék při těchto negativních účincích? Léčím se na hypertenzi už víc jak 30 let,a tyto obtíže jsem nikdy neměla.Krevní tlak se při užívání tohoto léku drží na hodnotách 120/80.

Lékař [06.07.2019]:

Dobrý den,
uváděné obtíže byste měla v prvé řadě nahlásit svému ošetřujícímu, resp. předpisujícímu lékaři, který ví, jaké máte další choroby včetně léků a která antihypertenzíva jste užívala dříve. Komponenta amlodipin z fixní trojkombinace Triplixamu je odpovědná za otoky kolem kotníků, možná zčásti také za noční močení (společně s vysokou dávkou indapamidu) a velmi vzácně za zvýšení koncentrace krevního cukru – pokud není nějaká příčina, např. léky pro jiné choroby. Na cukrovku neberete nic? Je třeba zvážit, zda by poloviční dávka amlodipinu (2,5 mg) nebo jiné blokátory kalciových kanálů již nebyly provázené otoky kolem kotníků, pokud by se kombinovaly s fixní dvojkombinací Prestarium Neo Combi 5/1,25.
Pokud jsou uváděné hodnoty TK naměřené v ordinaci, jsou patrně falešně vyšší v důsledku efektu bílého pláště a stačily by nižší dávky komponent Triplixamu. Pokud máte doma tonometr, je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.

 

Dotaz č. 750  —  Quinckeho edém a Tonarssa [Kateřina, 03.07.2019]

Dobrý den, mám esenciální hypertenzi od puberty, nekouřím, piju střídně, mám hodně pohybu -aktivně sportuji, 43 let. Brala jsem betablokátory,a le jen při námaze, pak mi KT vystřelil (podle mě stres + únava, umíral člen rodiny) a dávky mi zvýšily. Od té doby únava, byla jsem jak ve skleníku, byla mi zima, snížená tepovka mi bránila v hubnutí, nabrala jsem asi 8 kg. Vyměnili mi léky za IACE a BKK, po otestování Prestaria atd. jsem cca 2 měsíce brala Tonarrsu. ale skončila jsme s Quinckeho edemem. Bylo mi doporučeno hned Tonarrsu vysadit, na přechodnou dobu jsme se vrátila k Vasocardinu 50 mg a po dovolené půjdu za MUDr. Máte nějaké doporučení na nový lék? Alergická na nic nejsem, beru ještě HA Yadine, preventivní prohlídka před měsícem -vše OK (minerály, krevní obrazm, štítná žláza, jaterní testy..), jsme pravidelný dárce krve a sportovec. Moc děkuji, začínám být z toho neustálého testování už zoufalá. Zkoušela jsem i léky vysadit, ale TK se pohyboval tak 150/100-110.

Lékař [06.07.2019]:

Dobrý den,
pokud máte ještě doma zbytek samotného blokátoru kalciových kanálů (BKK), mohl by se zkusit samotný místo Vasocardinu (ten postupně vysadit), event. použít kombinaci malých dávek těchto dvou léků.
Pokud jsou uváděné hodnoty TK naměřené v ordinaci, jsou patrně falešně vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Pokud máte doma tonometr, je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.

 

Dotaz č. 749  —  Pocení [lenka, 02.07.2019]

Dobry den,v předešlém dotazu jsem se ptala na kombinaci leku rivocor a tezzeo,ale zapomněla jsem se zeptat,neustále se potím a to hlavně na hlavě,štítná žláza v pořádku,nemuže to byt z těch prašku děkuji

Lékař [06.07.2019]:

Viz odpověď na otázku č. 748.

Dotaz č. 748  —  Kombinace leku [lenka, 02.07.2019]

Dobry den,chtěla jsem se zeptat,jestli je dobrá kombinace leku na tlak Rivocor 10 mg rano,večer tezzeo 80 mg ,při posledním měření mi byl tlak naměřen po 5 měřeních pruměrně 110/80 děkuji za odpověd

Lékař [06.07.2019]:

Dobrý den,
ošetřujícímu, resp. předepisujícímu lékaři je třeba hlásit, že lék nebo léky působí nepříjemný nežádoucí účinek. Ten také nejlépe ví, proč musíte brát vysokou dávku betablokátoru Rivocoru, který kromě snížení TK působí zpomalení srdeční frekvence a pro své další účinky se užívá při některých chorobách nebo stavech i u normotoniků. Antihypertenzní účinek kombinace Rivocoru a Tezea je poměrně slabý. Zvýšené pocení může být nežádoucí účinek u obou léků.

Dotaz č. 747  —  Piramil Combi [Jana, 01.07.2019]

Dobrý den, syn (30 let) užívá Piramil Combi 10 mg k léčbě vysokého tlaku, nyní mu začaly otékat kotníky, pan doktor mu sdělil, ať to neřeší, že to způsobuje tento lék. Prosím, neexistuje podobný lék s podobným účinkem, který by otoky nezpůsoboval? Děkuji za odpověď. Müllerová

Lékař [06.07.2019]:

Dobrý den,
otoky kolem kotníků působí amlodipin -jedna komponenta fixni dvojkombinace Piramil Combi. Možná, že by amlodipin v poloviční dávce 5 mg otoky kolem kotníků nepůsobil. Je třeba zvážit použití slabší varianty Piramilu Combi (ramipril 10 mg/amlodipin 5 mg), kterou by bylo třeba doplnit malou dávkou diuretika indapamidu – Indapamid PMCS 2,5 mg ¼ až ½ tbl. nebo v rámci fixní trojkombinace s jiným ACE-inhibitorem (perindopril místo ramiprilu). V případě trvajících otoků při dávce 5 mg amlodipinu lze zvážit půlení této tablety amlodipinu nebo vyzkoušení jiného blokátoru kalciových kanálů v kombinaci s fixní dvojkombinací ACE-inhibitoru a diuretika, nejlépe indapamidu.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a doporučené alternativě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 746  —  Zmena leku [Eelean37, 01.07.2019]

Dobry den.Beru leky na tlak,mirna forma hypertenze, ACE inhibitory mi kvuli kasli lekar zmenil na sartamy, beru 80mg tezeo, a betaloc 50mg denne. Tlak mi v tydnu spadl na 110/70, tak postupne snizen betalok na 25mg. Citim se lepe,ale leky beru cca rok,a v krvi jsou nyni zvys.hodnoty kys.mocove,a triglyceridu. Dle pribal.letaku prave telmisartan zvysuje mocovinu, betalok cholesterol. Jsem alergicky pacient, chci leky vymenit za jine skupiny-ne za ace inhib, ani blokatoty Ca kanalu, jake jsou moznosti?Jeste uvedu-nekourim,nadvahu nemam,strava zdrava-soja,pohanka,ryze,obcas maso,nesolim,nesladim. Co mi zbyva?je to zoufale.....asi jen eutanazie,ze? Z leku me boli zaludek a omeprazol zvysuje dle studii riziko infarktu,fuj

Lékař [06.07.2019]:

Dobrý den,
nevím, jaký byl důvod pro použií Betaloku? Telmisartan má srovnatelný účinek s ACE-inhibitory, takže mohl stačit na výměnu za ACE-inhibitor samotný. Máte rychlejší srdeční frekvenci, která nebyla dříve? Betaloc kromě snížení TK zpomaluje srdeční frekvenci.
U nežádoucích laboratorních výsledků záleží na tom, jak výrazně překračují horní hranici normy, zda je jejich zvýšení klinicky významné. Nedošlo ke změně dalších faktorů, které např. zvyšují koncentraci triglyceridů (redukce pohybové aktivity)? Sledování změn koncentrace kreatininu je významnější než sledování koncentrace močoviny. V případě nezbytnosti lze některé klinicky významné laboratorní odchylky korigovat dalšími léky.
Nežádoucí účinky léků jsou obecně poměrně vzácné. Na příbalových letácích léků jsou uvedeny všechny možné nežádoucí účinky, praktický výskyt většiny z nich je však málo pravděpodobný. Kašel po ACE-inhibitorech je nežádoucí účinek. Jaká byla alergie na blokátory kalciového kanálu či spíše nežádoucí účinek? Existují rozdíly mezi léky v rámci jedné lékové skupiny, čímž se rozšiřuje spektrum použitelných léků. Jinak se ještě nezkoušel lék ze skupiny diuretik (močopudných léků), nejlépe nepatrně močopudný indapamid v dávce 0,625 mg.

Dotaz č. 745  —  Ktere leky prori bolesti [olga, 29.06.2019]

dobry den prosim vas mohl by jste poradit leky proti bolesri zad a krcni patere ramene a hlavy nesmii byt ve skupine NSA ani koxity manzel ma vysoky tlak bere lek prestanc a je po slabsi mozkove mrtvici bere stacil ma bolesri obcas s krcni pateri obratel mu vystreli anez se to srovna trva to tech 14 dni jak kdy trpi i na bolest ramene a chci vedet ktery lek by byl vhodny a muze brat vim ze nesmi dixlostat ani ibubrofen a leky ve skupine BSA ani koxity dekuji za odpoved zezulova

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
Váš dotaz byste měla směřovat na manželovy lékaře – praktického a/nebo neurologa. Někdy je třeba vzhledem ke zhoršení obtíží po čase stav včetně rizik různých postupů znovu zvážit – operace, chiropraktický manévr, rehabilitace, léky a jejich formu (injekce, tablety, infuse) nebo kombinace některých postupů. V rámci velkých nemocnic existují Centra bolesti, kde lze vyhledat specializovanou pomoc v oblasti analgetik.

Dotaz č. 744  —  Porovnání léků [Standa, 27.06.2019]

Prosím pěkně, lze zaměnit Carzap za Concombino

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
Cancombino je fixní dvojkombinace kandesartanu (Carzap) a diuretika hydrochlorothiazidu, tedy silnější než samotný Carzap. Cancombino má smysl podat, pokud při léčbě samotným Carzapem přetrvává vyšší TK.

Dotaz č. 743  —  Vysoký tlak [Radka, 26.06.2019]

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám problém s vysokým krevním tlakem byla jsem u lékaře nasadil mi léky po 14 dnech se mi tlak zvýšil na 170 a lékař mi dal silnější léky než ty první,šla jsem cca po 2 měsících opět na kontrolu tlak sice klesl ze 170 na 150,ale dostala jsem o trochu silnější léky ještě než předešlé že by měly tlak snížit tlak jak je potřeba co kdyby zase tlak po lécích neklesl? Jsem často ve stresu ve spěchu může to být i tímto že tlak je stále vysoký? mám obavy abych s každou další návštěvou lékaře nedostávala stále jiné léky.....děkuji za odpověd

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
je možné, že máte výrazný efekt bílého pláště (falešně vyšší TK) při metodicky správně prováděném měřením v ordinaci. Patrně díky tomu se jeví podané léky jako málo nebo vůbec neúčinné. Stresy mohou TK výrazně zvyšovat. Při trvajících stresech a objektivně změřeném vyšším TK by bylo vhodné konzultovat psychologa a/nebo psychiatra.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a doporučené alternativě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 742  —  Kombinace léků [Zdeněk, 25.06.2019]

Dobrý den pane doktore jsem v ČR na delši dobu služebně,beru na tlak Prestarium Combi(5mg/1.25)plus Nebilet 5mg,otýkají kotníky u nohou a zarudnutí k pokožky,abych nemusel zpět do Hamburg je možná kombinace Prestarim Combi s Lercanidipin 10mg? Děkuji vřele,Zdeněk

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
není zřejmé, zda se obtíže objevily po dlouhodobé léčbě uvedenými léky beze změny jejich dávek nebo po přechodu na české ekvivalenty nebo až po přidáníNebiletu. Dle Vašeho dotazu to vypadá na třetí variantu. Lercanidipin lze s Prestariem Combi kombinovat, ale otoky kolem kotníků nelze při jeho použití také vyloučit. Není jasné, zda byl pro použití Nebiletu nějaký jiný důvod kromě snížení TK (rychlejší srdeční frekvence s/bez choroby štítné žlázy?).
Lze však zkusit vysadit Nebilet a sledovat ústup jeho možných nežádoucích účinků. Případný vzestup TK lze řešit zvýšením dávky Prestaria Combi na 1,5 (nouzově lze krájet tabletu nožem) až 2 tablety, případně rozdělené na ranní a večerní dávku. Později (po vymizení otoků) by šlo zkusit kombinovat 1,5 tbl. Prestaria Combi s 5 mg lercanidipinu. V případě několikaměsíčního podávání zvýšené dávky Prestaria Combi je třeba zkontrolovat koncentraci kys. močové a draselných iontů.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a doporučené alternativě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 741  —  Krevní tlak [David, 22.06.2019]

Dobrý den je mi 33 a jsem kuřák, je to už dlouho mám nízky tlak větsinou kolem 100/65 když jsem se díval jaké jsou příznaky slabého tlaku tak jediné co se projevuje jsou studené končetiny, jiínač závratě nebo motaní hlavy nemám, každý den jsem v pohybu v práci a bez problémů. Jen opcas se stane kdyz jdu spát ze cítím střídavý tlak v hlavě a predevším uších ale jak rychle to prijde tak rychle to zmizí, co by jste doporučil jestli navštívit lékaře nebo nějak změnit životní styl? Kávu tu piju akorát když mám noční v práci a alkohol 1 nza týden pár piv akorát.

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
nízký TK máte zřejmě dlouhodobě a dále se nesnížil. Jste na něj zvyklý a nepůsobí Vám obtíže. Zkuste zjistit, zda je občasný tlak v uších provázený změnou TK. V případě častějšího výskytu tlaku v uších se objednejte na ORL vyšetření. Pití močopudné kávy je vhodné doplnit příjmem nealkoholických nápojů, aby se dále nesnížil již nyní nízký TK. Žádoucí je i přestat kouřit.
Při poklesu TK a/nebo obtížích navštivte svého lékaře.

Dotaz č. 740  —  Vysoký tlak [Rene, 20.06.2019]

Dobrý den mam vysoký tlak je mi 46 roku beru prášky lozap a tritace combi ty prášky mi zpusobily impotenci musím jsi kupovat kamagru atd.. je to z prášku na tlak ??? Mají vedlejší učinky ???

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
se stoupajícím počtem a výší dávky léků stoupá jejich negavní účinek na erekci.
!!! POZOR !!! Nedoporučuje se kombinovat Lozap a Tritace kromě speciálních případů za zvýšeného dozoru.
Další informace jsou uvedeny v odpovědi na dotaz č. 735.
Problematiku erektilní dysfunkce při léčbě antihypertenzívy jsem již podrobně probral v odpovědích na podobné otázky, které si můžete vyfiltrovat v tématu Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.

Dotaz č. 739  —  Vysoký tlak [Mates, 18.06.2019]

Dobrý den beru lék na vysoký tlak nebivolol sandoz 5mg chtěl bych se zeptat jak velký učinek má tento lék na vysoký tlak předem moc děkuji

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
tableta různých léků na snížení tlaku má velmi zhruba stejný účinek. Záleží také na převažujícím mechanismu poruchy regulace krevního tlaku v individuálním případě, zda mu převážně odpovídá mechanismus účinku léku. Pokud si mechanismy odpovídají, lze očekávat výraznější účinek léku na snížení léku. Větší efekt nebivololu oproti jiným lékům lze očekávat v případě hypertenze s rychlejší tepovou frekvencí.

Dotaz č. 738  —  Náhrada za Triasyn 2,5 [Jana, 17.06.2019]

dobrý den, již 9 let užívám Triasyn 2,5 jakou doporučíte náhradu za tento dlouhodobě nedostupný lék? děkuji

Lékař [30.06.2019]:

Dobrý den,
zdá se, že neexistuje kopie originální fixní dvojkombinace Triasynu. Lze však použít jednotlivé léky, tj. ramipril 2,5 mg a felodipin 2,5 mg, nebo vyzkoušet podobnou fixní dvojkombinaci obsahující ramipril a amlodipin místo felodipinu. Existuje např. preparát Tritace Combi 2,5 mg/5 mg, který však obsahuje dvojnásobnou dávku zhruba stejně silného amlodipinu. Efektu Triasynu 2,5/2,5 se patrně nejvíc blíží Tonarssa 2,85/2,5 (perindopril+amlodipin).

Dotaz č. 737  —  Tezeo 80 mg + Betalog ZOk 25 mg, +Agen 10 mg [Anežka, 17.06.2019]

Dobrý den, po slabé mozkové příhodě, kdy byl naměřen výsoký krevní tlak (krev nebylo rozlitá, ale sraženiny pravděpodobně ucpala žílu. sraženina byla rozpuštěna s efektem). V současnosti beru Tezeo 80 mg, Betalog ZOk 25 mg, Agen 10 mg, Eliguis. Otékají mi kotníky, bolí mi klouby a mám mapy vyrážky na těle, ikdyž piji pravidelně málo močím. Než jsem měla tuto přéhjodu brala jsem pouze Tezeo a Betalog a žádné vedlejší účinky nebyly. Je možné, že to dělá Agen? a čím jej nahradit ? Děkuji

Lékař [27.06.2019]:

Dobrý den,
jde o nežádoucí účinky Agenu, jejichž výskyt a intenzita závisí na použité dávce. Dávka Agenu 5 mg by nemusela mít nežádoucí účinky, ale bude možná scházet část antihypertenzního účinku. Agen lze v kombinaci s ostatními léky úplně nebo zčásti nahradit diuretikem.

Dotaz č. 736  —  Kombinace Tezeo s betahistinem (slyšení) [Honza, 14.06.2019]

Dobrý den, pravidelně beru Tezeo (40 mg) a pro problémy se slyšením jednou ročně na 3 měsíce Betahistin (Vertimed, 24 mg). Jakým způsobem mám kombinovat a brát tyto léky? Děkuji

Lékař [27.06.2019]:

Dobrý den,
Tezeo se bere 1x denně, takže lze brát Tezeo a ranní dávka Vertimedu současně.

Dotaz č. 735  —  Erekce a hypertenze [nagi, 13.06.2019]

Dobrý den prosím pěkně má Tezofort viliv sex.funkce,jak významná,nebo nemá? Jaký preparat kompinováný je lepší z toho ohledu?Děkuji-Hezký den.

Lékař [27.06.2019]:

Dobrý den,
uvedená fixní dvojkombinace telmisartanu a amlodipinu by neměla výrazně negativně erekci. Záleží také na dávce komponent ve fixní dvojkombinaci. Opravdu se erektilní dysfunkce začala vyskytovat od nasazení Tezefortu nebo od zvýšení jeho dávky? Pokud máte rezervy v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti a stresů,více pohybové aktivity), lze při jejich aplikaci snížit potřebu léků.

Problematiku erektilní dysfunkce při léčbě antihypertenzívy jsem již podrobně probral v odpovědích na podobné otázky, které si můžete vyfiltrovat v tématu Hypertenze, její léčba a erektilní dysfunkce.

Dotaz č. 734  —  Známky dušnosti a obstrukce per.dých. cest [Filip, 13.06.2019]

Dobrý den pane doktore, užívám Triplixam 10/2,5/10, před tím prestarium. Je mi 33, jsem nekuřák opakovaně na spirometrii se mi objevila lehká obstrukce per.dých cest. Ojediněle pociťuji mravenčení v končetinách a ucpaný nos, nekašlu jen mývám pocit jako by mi rýma stékala a  nutila mě polykat. Může to být v souvislosti s užíváním léku? TK mám 115-134/72-85. Děkuji za odpověď

Lékař [16.06.2019]:

Dobrý den,
Prestarium je obsažené v Triplixamu, takže by se mohlo zdát, že nejde o nežádoucí účinek perindoprilu (Prestarium), který by se měl již projevit dříve. Určitou úlohu by mohla hrát výše dávky perindoprilu (nižší dříve a vysoká nyní). Co vedlo ke spirometrii? Dýchácí obtíže nebo jen ucpaný nos? Je lehká obstrukce dýchacích cest nežádoucí účinek nebo byla již dříve? Patrně nezbyde nic jiného než postupně vyměňovat jednotlivé komponenty z fixní trojkombinace nejlépe za léky z jiné lékové třídy a sledovat vymizení pozorovaných nežádoucích účinků. Jako poslední by se měl vyměnit indapamid, protože dle informací o léku je u něho podezření pouze na jeden nežádoucí účinek.

Dotaz č. 733  —  Vysoký krevní tlak syna 17 let [Martina, 13.06.2019]

Dobrý den, mám syna 17 let. Je aktivní sportovec, měří 178cm a váží 70kg. Na prohlídce v 17 letech mu pan doktor naměřil tlak 140/75. Máme každý den po jeden měsíc tlak měřit a pak zajít na kontrolu. Každý den má tlak kolem 145/70. Chci se zeptat, jestli bude muset brát prášky. Děkuji za Odpověď Pokorná

Lékař [16.06.2019]:

Dobrý den,
dle uváděných hodnot TK má Váš syn hraniční izolovanou systolickou hypertenzi (zvýšený pouze vrchní tlak). Vzhledem k tomu, že se u části těchto případů může vyvinout obvyklá hypertenze se zvýšenou hodnotou systolického i diastolického (spodního) tlaku a u jiných se tlak může zcela znormalizovat, je možné se zahájením farmakologické léčby vyčkat a TK kontrolovat. Pouze v případě zvýšené tepové frekvence lze zvážit podání malé dávky betablokátoru.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Jde o týdenní cyklus měření TK (7 dní za sebou ráno a večer 2 – 3x), který můžete opakovat. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.

 

Dotaz č. 732  —  Vysoký krevní tlak [Marcela, 11.06.2019]

Dobrý den když mám vysoký krevní tlak a nezabírá mi ani prestarium neo co beru jen ráno můžu brát i večer ještě jeden

Lékař [16.06.2019]:

Dobrý den,
zdvojnásobení dávky léku na celkovou vysokou dávku obvykle nevede k dvojnásobnému účinku na snížení TK, ale přírůstek účinku je jen mírný. Vhodnější je kombinace s jiným lékem s jiným mechanismem účinku. Můžete se přesvědčit měřením TK doma při léčebné variantě 1 tbl. ráno, pak i při léčbě 1 tbl. ráno a večer.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.

 

Dotaz č. 731  —  Vysoký tlak [Radka, 09.06.2019]

dobrý den chtěla bych se zeptat jak na vysoký tlak působí nepravidelné užívání léků? a jaké mohou být následky? Vysoký tlak nad 140/80

Lékař [16.06.2019]:

Dobrý den,
důsledná léčba hypertenze vedoucí k normalizaci TK snižuje riziko kardiovaskulárních komplikací téměř na úroveň rizika normotenzních jedinců. Riziko závisí na době působení vysokého tlaku a jeho výši. Záleží také na přítomnosti dalších rizikových faktorů (kouření, vysokého cholesterolu, kouření a obezity), které riziko podstatně navyšují. Nejčastějším následkem jsou cévní mozkové příhody a srdeční infarkty.

Dotaz č. 730  —  Léčba vysoké tlaku [Petra, 09.06.2019]

Dobrý den, je mi 33, pátým rokem léčba na vysoký tlak vždy bez problémů lék Ifirmasta 150mg. Poslední půl rok mám tlak spíš nižší 110/70 někdy i nižší plus točení hlavy a slabost. Lék mi byl vyměněn za Prestarrium neo 5mg vše se zlepšilo ale vyskytl se u mě suchý drazdivy kašel. Nasazen lék opět Ifirmasta 150 ale necítím se po ní dobře slabost končetin,točení hlavy. EKG v pořádku, mám zvýšenou tepovou frekvenci nasazen Betaloc zog 25mg půl prášku ráno.

Lékař [16.06.2019]:

Dobrý den,
obtíže spojené s užíváním Ifirmasty dříve a nyní jsou v podstatě stejné (slabost celková? – slabost končetin). Při jejím znovunasazení byly hodnoty TK patrně obdobné nízké jakoby stejná dávka léku byla nyní příliš silná. Nízký TK může působit popsané obtíže tím spíš, když TK byl dříve při léčbě relativně vyšší, ale v mezích normy. Na snížení TK se mohla podílet i intenzivněji aplikovaná režimová opatření – snížení hmotnosti, stresů a solení a naopak zvýšení pohybové aktivity nebo jejich kombinace. Z chorob by se mohla např. uplatnit anemie (chudokrevnost) při opakovaných větších ztrátách krve při menstruaci. Při nízkém tlaku dochází k reflektorickému zvýšení srdeční frekvence. Je třeba zvážit, zda by nebylo adekvátnější snížit dávku Ifirmasty a vysadit Betaloc.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a doporučené alternativě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Dotaz č. 729  —  Vysoký tlak [Radka, 06.06.2019]

CHtěla bych se zeptat když je člověk cca 2-3 dny bez jakéhokoliv jídla má to vliv na vysoký tlak? jsem dost často ve stresu a na jídlo nemám čas tak jestli to má vliv na tlak děkuji

Lékař [13.06.2019]:

Dobrý den,
pokud jste bez jídla a navíc v kombinaci s omezeným příjmem tekutin a ještě k tomu s nevyspáním Váš krevní tlak klesá, takže můžete někde zkolabovat a dostat se do nemocnice. Stres by měl TK zvyšovat, ale záleží na tom, který mechanismus převažuje. Mohla byste sama na sobě bádat a zjišťovat chování TK. K tomu byste si měla řádně doma měřit TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vydržíte třeba hodně, ale jak dlouho?

Dotaz č. 728  —  Vysoký krevní tlak, horko a menstruace [Bára, 05.06.2019]

Dobrý den, je mi 40+, sportuji (běhám, chodím pěšky do oráce, jezdím na kole), nekouřím, alkohol 1 sklenička večer. Nadváha do 5kg. Preventivníprohlídka v únoru bez problémová, nikdy problémy sesrcem. Nyní při nástupu menstruace se cítím velmi slabá, motá se mi hlava a v práci mi zdravotní sestra naměřila tlak 144/105, 140/100 v dopoledních hodinách. Venku jsou silná horka, a já mívám tendence k úzkostným stvům (cipralex cca 7 let). Mám se svým tlakem trápit, případně, navštívit odborného lékaře? Děkuji,

Lékař [13.06.2019]:

Dobrý den,
dříve jste menstruaci zřejmě snášela bez problémů. Nemáte v posledních měsících větší krevní ztráty? Jsou naměřené hodnoty TK z období menstruace? Pokud ne, vnímáte na sobě nějak vyšší TK? Může se tak hlásit i poněkud brzký přechod. Dbejte na dostatečný přísun tekutin, obzvlášť v době horka. Měla byste si řádně doma měřit TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři. Změřte si TK i v době obtíží. Navštivte svého gynekologa i psychiatra.

Dotaz č. 727  —  Dušnost pri metoprololu [LENKA, 01.06.2019]

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se prosím zeptat ,jestli je mozne ,ze moje matka 81 let je vice dusna-při zátěži po metoprololu-betaloc zok 50 mg. Byla hospitalizovana pro Crohna,kde ji vyměnili leky na tlak ,kdy puvodně brala kombinaci lokren,inhibace a amlozek.. Má i CHOPN,ale ten lokren snašela v pohodě....nyní ma jen ten Betaloc neb ten tlak ma spise nižší, někdy normalní 120 na 70.. Chtěla jsem se též zeptat zda připadná vyměna zpět na lokren se da udělat ze dne na den..děkuji moc za reakci ..s pozdravem LENKA

Lékař [13.06.2019]:

Dobrý den,
pokud tomu rozumím dobře, Betalok ZOK 50 se vyrovnal nebo dokonce předčil svým antihypertenzním účinkem 3 dosud užívané léky. I při neznalosti použitých dávek léků a předpokladu minimálních použitých dávek by to byla až neuvěřitelná výhoda Betaloku, pokud by se nezhoršila dušnost. Betaloc ZOK 50 by měl být srovnatelný s Lokrenem, zřejmě i v možném negativním účinku na dýchací cesty. Na CHOPN matka nic neinhaluje, ani občas? Výrazný pokles tlaku by však mohl svědčit pro větší úlohu přítomnosti srdeční insuficience a citlivosti na Betaloc, kdy je třeba jeho malou dávku postupně zvyšovat. Předpokládám, že byl Lokren vyměněn za Betaloc ze dne na den krátce před propuštěním z nemocnice. Pocit dušnosti by mohl vyvolávat výrazný pokles srdeční frekvence na hodnoty nižší než 55/min. a vlastně i výrazný (třeba jen relativní) poklesTK. Na dušnosti se mohlo podílet i vysazení Inhibace, který se také používá při léčbě srdeční slabosti (insuficience).
Přechod z Betaloku na Lokren by se měl raději odehrát postupně – snížit dávku Betaloku na několik dní na polovinu, pak ještě event. na čtvrtinu a pak se vrátit k Lokrenu za současného vysazení Betaloku. Průběžně sledovat TK (i srdeční frekvenci) a při jeho zvýšení znovu zapojit Inhibace a popř. i Amlozek nebo raději malou dávku diuretika.
To vše byste neměla dělat s matkou sama, ale pod lékařským dozorem, možná i během hospitalizace.
Spojte se s praktickým lékařem své matky.

Dotaz č. 726  —  Nežiadúce účinky Prenessy? [Jana, 30.05.2019]

Dobrý deň, viac ako dva roky sa liečim na vysoký krvný tlak. Beriem Prenessu 1x ráno, popritom 1x na obed Anopyrin. V hrdle pociťujem neustále bolesť, škriabanie, dusivý kašeľ -počas dňa a vo zvýšenej miere tesne po tom, čo si ľahnem večer do postele. Okrem toho mám zvýšenú tvorbu hlienu v krku ...... Obvodnej lekárke som o tomto probléme hovorila, dala mi lieky na preliečenie: Bromhexin, Jox. Nepomohlo ....... Chcela som, aby mi Prenessu zmenila na iný liek, ale povedala mi, že to nemá súvis s týmto liekom a v podstate mi to pripadalo, ako by moju sťažnosť podceňovala....Nechcem ísť proti nej, ale trvá to viac ako rok a problém mi dosť strpčuje život. Pri užívaní lieku môj tlak je medzi 120-140/90.

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
jde zřejmě o nežádoucí účinek Prenessy. Je třeba zvážit výměnu Prenessy za některý lék ze skupiny sartanů, které tento nežádoucí účinek nemají.
Je třeba metodicky správně provést při stávající léčbě domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.
Obraťte se na jiného lékaře kvůli druhému názoru nebo přímo na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, na Slovensku na specialisty na hypertenzi v rámci nejbližší fakultní nemocnice.

Dotaz č. 725  —  Endokrinologické vyšetření [Daniel, 29.05.2019]

Dobrý den, prosím o názor. Jsem mírný hypertonik beru Concor Combi 5/5 půl tablety ráno, Internista z FN mě poslal na Endokrinologické vyšetření a řekl mi, že betablokátor může zkreslit hodnoty vyšetření, přepsal mi nejspíše dočasně léky a to na Doxazosin Mylan 4mg půl tablety ráno a Isoptin SR 240mg také půl tablety ráno. (oba léky jsou ve formě s prodlouženým uvolňováním) Byl jsem vše konzultovat s praktickým lékařem a tomu se zdá, že by prý Doxazosin jako alfa blokátor mohl výsledky vyšetření zkreslit také. Má tedy cenu měnit preparáty ? K jakému názoru by jste se přiklonil ? Prosím o Vás názor. Ještě jedna otázka prosím, sice beru jen 2,5mg betablokátoru ale mám vyzkoušeno, že bez něj mi TF nepříjemně vyskočí kolem 70-80 v klidu, bude umět nová kombinace léků udržet srdíčko v klidu jako půl tablety Concoru Combi ? Děkuji. 25 let, 70 kg 178 cm.

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
Doxazosin a Isoptin SR 240 se užívají jako dočasná neutrální (hormony neovlivňující) antihypertenzní léčba při vyšetření kvůli potvrzení/vyloučení hormonálního podkladu hypertenze. Pokud by se srdeční frekvence zrychlila, můžete zvýšit dávku Isoptinu na 1 tbl.
Kontrolujte si častěji Váš TK. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři.

Dotaz č. 724  —  Vidonorm [milan, 29.05.2019]

Prosím o radu: Užívam Vidonorm 5/4./perindopril, amlodipin/. Tlak sa mi upravil a to hlavne systolický, je stále pod 130, ale diastolický je malokedy pod 90, vačšinou 90-100. Chcem sa spýtať či je možné zmeniť niektorú zložku v tejto dvojkombinácii lieku na úpravu diastolického tlaku./Na trhu sú rôzne kombinácie/. Nechcem daľší liek do trojkombinácie. Mám 58 rokov, 180 cm, 90 kg, tlakomer som si dal aj okalibrovať. Dakujem za odpoved

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
obvyklý problém je navzdory léčbě přetrvávající zvýšený systolický tlak. Fixní kombinace Vidonorm je dobrá z více hledisek. V úvahu přichází použití silnější varianty Vidonormu, spíše 4/10 než 8/5. Pokud by byla příliš silná, lze vyzkoušet dávku 1,5 tablety – nouzově možno krájet tabletu nožem, při nízkém TK kolem poledne rozdělit dávku na ráno a veřer (1-0-1/2 tbl.). Těžko však lze nalézt takovou fixní kombinaci.
Lze zvážit vyzkoušení fixní dvojkombinace telmisartan 80/amlodipin 5.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a doporučených alternativách -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 723  —  Tolura 40 mg [jar.ruzicka, 29.05.2019]

Dobrý den. Za kolik dní přestanou prášky působit tak po dvou letech užívání. Díky za odpověď

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
při léčbě lehké hypertenze pouze 40 mg Tolury se TK může zvýšit již po několika dnech od jejího vysazení, u některých později v řádu týdnů. Efekt na některé hormony zúčastněné na regulaci TK přetrvává 4 – 6 týdnů. Vzhledem k tomu, že je přetrvávání účinku na TK po vysazení léku individuální, je vhodné si měřit opakovaně TK.

Dotaz č. 722  —  Carzap - otoky končetin [Zbyněk, 26.05.2019]

Po ischemické CMP před půl rokem užívám antihypertonikum Carzap 16mg. Upravil jsem si podání po poradě s lékařem na půl tbl ráno a večer. Trápí mne však nevysvětlitelné otoky LDK v oblasti kolem kotníku a nepříjemné rudé skvrny, které se mi tvoří na obou DK. Na levé nejvíce. Může být spojitost mezi lékem a potížemi?

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
Carzap může vzácně způsobovat vyrážky a otoky na různých částech těla. Jejich výskyt nemusí být přísně symetrický. Jednostranný otok kolem levého kotníku je spíše jiného původu, např. distorze kotníku v minulosti. Je třeba zvážit vyzkoušet jiný sartan nebo spíše lék z úplně jiné lékové skupiny.

Dotaz č. 721  —  Tlak [Maria, 25.05.2019]

Jit 3 roky mám zvýšený tlak 145/96 taky občas 150/100 a k tomu arimie se mi hlásí z teploměru Léčím se 12 let na sníženou funkci štítné žlázy a beru 175 mg letroxu 3x týdně a zbytek týdnu 150.Mám nadváhu asi 25kg kterou sem nabrala za tech 12let. Poslední dobou me často boli hlava,nemohu spát A jsem unavená. V Srpnu mi bude 40 let není příliš brzy na léky na tlak nebo můžu mít potíže pokud nezačnou s meditací?a jaké bojim se!prosím o lákavou odpověď.,děkuji,s pozdravem Marie

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
bolesti hlavy může působit i mírně zvýšený tlak. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při rozhodování o zahájení farmakologické léčby. Lékař Vás může také poslat na 24hodinové ambulantní monitorování TK -zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci.

Léků na snížení TK se nebojte, patrně by stačil jen jeden. Možná, že Vás zbaví bolestí hlavy i únavy. Léky jsou dlouhodobě vyzkoušené. Nežádoucí účinky lze ohlídat laboratorními kontrolami. Arytmie (hlášená snad tonometrem?) by se měla objektivizovat pomocí registrace EKG, resp. holterovské monitorace EKG.

Dotaz č. 720  —  Hypertenze [Zdeněk, 24.05.2019]

Dlouhodobě jsem užíval na hypertenzi Blessin 160 mg, Rilmenidin 1mg, Verospiron 25 mg, Amlozek 10 mg, 1-0-0. Po zastavení dodávek Blessinu mi byl předepsán Telmisartan Sandoz 80 mg. Hodnoty TK se zhoršily. Byl mi předepsán místo Telmisartanu Valsacor 160 mg. Protože se TK nestabilizoval byl mi předepsán místo Valsacoru Valsacombi 160/ 25 mg. Ani potom TK nebyl v pořádku a proto teď užívám Valsacombi 160/25 mg, Rilmenidin 1 mg 1-0-0 a Amlozek 0-0-1. TK se zlepšil. Protože však mám dnu, psoriatickou artritidu a prediabetes, domnívám se, že Hydrochlorothiazid není pro mne nejvhodnější diuretikum. Prosím o radu jestli existuje jiné diuretikum, které by působilo po celých 24 hodin a nesnižovalo draslík. Zkoušel jsem Verospiron 25 mg, Valsacor 160 mg, Rilmenidin 1 mg, Amlozek 10 mg 1-0-0 a nebylo to do dobré. Problém je i v tom, že ráno mám hodnoty TK nejvyšší a v poledne a večer jsou hodnoty nižší. hodnoty TK ráno jsou 163/ 64, v poledne, 128/54 a večer 137/60. Lékař mi stanovil optimální TK 150/90. Diasstolický TK je často pod 60. Je mi 77 let. Omlouvám se za dlouhý dotaz a děkuji za odpověď.

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
je zvláštní, že ekvivalent Blessinu vyráběný jinou firmou nebo jiný lék ze skupiny sartanů byl málo účinný. Nebyly nějaké jiné důvody pro zhoršení hypertenze – stresy, zvýšení hmotnosti a/nebo menší pohybová aktivita? V kombinaci s Blessinem jste dlouhodobě užíval Verospiron 25 mg a zřejmě jste ho snášel. Proč Vám nyní vadí? Zvýšili Vám jeho dávku a objevilo se bolestivé zduření prsou? Existuje obdobný lék bez tohoto nežádoucího účinku. Snižování draslíku můžete omezit právě podáním Verospironu. Bez něj Vám zbývá hradit ztráty draslíku pomocí tablet jeho draselné soli (KCl). Není mi jasné, proč při dně neberete Milurit nebo jiný lék snižující koncentraci kyseliny močové, kterou Hydrochlorothiazid zvyšuje? Většina účinných diuretik má stejné nežádoucí účinky. Může se zvážit vyzkoušení např. Indapamidu 2,5 PMCS, zda by jeho melá dávka ¼ tbl. měla lepší poměr mezi antihypertenzním účinkem na jedné straně a snižováním draslíku a zvyšováním kys. močové na druhé straně.
Zatím zkuste přesunout Rilmenidin na večer a event. ještě Amlozek na noc (před spaním).
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a zatím doporučených alternativách -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá (cca po 4 hodinách od braní léků), a jak se v té době cítíte. Takto se dá ověřit, že Vám TK kolem poledne neklesá příliš a efekt léků vydrží do následujícího rána, než si vezmete novou ranní dávku léků. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 719  —  Vysoký tlak [Radka, 23.05.2019]

dobrý den chtěla bych se jen zeptat jestli při vysokém krevním tlaku mi může být zima a nebo zima po celém těle a můžu mít horký obličej? děkuji

Lékař [03.06.2019]:

Dobrý den,
pocit chladu po těle nebo horka v obličeji jsou nespecifické příznaky, tj. jeden příznak může mít více příčin, resp. chorob, např. pocit chladu při snížené funkci štítné žlázy. Mladé a hubené dívky s nízkým tlakem mají často studené nohy a hlavně ruce, protože si jich okolí snadno všimne. Jejich příčinou je špatné prokrvení v důsledku poruchy regulace cév. Ve stáří hlavně na nohou vede k jejich chladu špatné prokrvení na podkladě aterosklerotického zúžení příslušných tepen, ke kterému přispívá hypertenze a/nebo cukrovka Horkým obličejem se manifestuje zvýšené prokrvení, ke kterému vede např. horečka, opálení kůže, vysoká venkovní teplota, psychické vlivy a např. lék na snížení tlaku amlodipin.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce