Košík ( 0 položek | 0 Kč )

Poradna vysoký krevní tlak - lékař odpovídá

Počet náštěv: 74150

     Na Vaše dotazy odpovídá:  MUDr. Jan Peleška, CSc.,

      specialista na hypertenzi, Česká společnost pro hypertenzi

      V rámci poradny můžete zasílat dotazy na téma:

        Diagnostika a léčba vysokého krevního tlaku

        Prevence a režimová opatření při hypertenzi

        Metodika měření krevního tlaku

Poradna nenahrazuje návštěvu u lékaře. Dotazy se jménem (bez e-mailu) a následné odpovědi budou zveřejněny na těchto internetových stránkách jako zdroj informací i pro ostatní uživatele.

Odpověď zasíláme zároveň na e-mail  tazatele. Dotaz bude zodpovězen během několika dnů.

Elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku — ke stažení zde (2371x staženo)

 

Zákazníkům doporučujeme následující informační zdroje:



 

Vítejte v CELIMED poradně pro vysoký krevní tlak.

Můžete vkládat nové  dotazy

Váš dotaz

Jméno a příjmení nebo přezdívka:*
(bude zobrazeno v poradně)
E-mail pro odpověď:*
(nebude zobrazen v poradně)
Předmět dotazu: *
Používám tlakoměr:
(Pokud ANO, vyplňte prosím : značku + model)
Váš dotaz: *
Přiložit k dotazu Vaše záznamy měření o krevním tlaku (nepovinné):

Soubor ve formátu Excel, Word, PDF (max. 1MB)

Prosím zatrhněte:
(ochrana proti Spamu)
 

Dotaz č. 420  —  Krvny tlAk [Gabika, 22.01.2018]

Dobry den.Mam 35 rokov.. stava sa mi velni casto,ze len tak idem zacne mi byt horuco a zle sa mi dycha a mam strasnu bolest na lavej strane hrude aj ruky...mala som tlakovy holter,strasne vela ekg a nic mi nezistili..mpze byt,ze mi to nikdy nezachytia daku vadu,pripadne vysoky tlak? A este tlakoner si mozem dat kalibrovat aj v lekarni? Dakujem za odpoved

Čeká na zodpovězení

Dotaz č. 419  —  Bušení srdce [Hanka, 14.01.2018]

Dobrý den, předem uvedu, že užívám concor 10mg, milurit 100mg půlku a jsem astmatik s léčbou Relvar 184/22. Prosím poraďte mi pokud jsem v klidu muj tlak se pohybuje cca 125-130/80-85 tep 75 tedy v normě, ale pokud zvýším svou námahu (chůze ne rychlá, ale také né courání) tlak vystřelí jako blázen slyším tlukot vlasního srdce v uších a cítím tep na krku a silnou bost pod levou klíční kostí a do lopatky (tep cca 180 a více), je to v pořádku?? normální??? Dřív mi to nedělalo léčba nebyla nijak upravena obtíže začali náhle bez zjevné příčiny. Po zklidnění zase vše OK. Předem děkuji za odpověď

Lékař [22.01.2018]:

Dobrý den,
z Vašeho popisu není jasné, zda Concor užíváte pouze kvůli vysokému tlaku a/nebo z jiných důvodů ani zda je při námaze kromě rychlého tepu objektivně i vysoký TK. Chybí i další informace (délka léčby nezměněnou sestavou léků a dávek, rychlost vývoje obtíží při námaze – dny, týdny?). Je třeba objektivizovat tachykardii včetně přechodu z klidné srdeční akce (monitorace EKG dle Holtera). Mohu tak jen spekulovat o záměně léků, výrazné poruše funkce jater a ledvin vedoucí ke zpomalení metabolismu léků a tím k jejich předávkování, změna ve funkci srdce, vývoj arytmie anebo kombinace více faktorů.

Při braní více léků pro více chorob je užitečné při problémech konzultovat ošetřující lékaře (zpětná vazba) a domluvit se event. o dřívější kontrole ve srovnání s bezproblémovým průběhem. Informace o zdravotním stavu vybrané a doplňované pacientem nemusejí být ty podstatné pro správné hodnocení stavu lékařem na dálku. Konzultujte svého kardiologa a pneumologa, event. i endokrinologa. Lze požádat lékaře v tom každém oboru o tzv. druhý názor na základě kopie dokumentace a nového vyšetření.


 

Dotaz č. 418  —  Vysoký TK u přítele [J. Krupičková, 14.01.2018]

Dobrý den, mému příteli jsem opakovaně naměřila TK 135/97. Je mu 45, má lehkou nadváhu, špatný životní styl. Jak moc je tato hodnota nebezpečná? Pokouší se o změnu jídelníčku, k  lékaři odmítá.

Lékař [22.01.2018]:

Dobrý den,
je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte lékaři k usnadnění jeho práce při hodnocení hypertenze Vašeho přítele. Lékař také rozhodne o potřebě doplnit přesnější 24hodinové ambulantní monitorování TK. Záleží také na dalších přítomných rizikových faktorech – cukrovce, kouření a vysokém cholesterolu. Pokud jejich přítomnost a/nebo jejich hodnoty nezvyšují významně jeho celkové kardiovaskulární riziko a průměrný TK není doma pod 135/85 mm Hg, lze 3 měsíce počkat na efekt zlepšení faktorů zdravého životního na snížení TK. Pokud k normalizaci TK nedojde, je třeba začít navíc brát nejspíš jeden lék.

Podrobné informace o faktorech zdravého životního stylu naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Dotaz č. 417  —  Vyšší krevní tlak [Dagmar, 11.01.2018]

Dobrý den. Prosím o radu jak mám snížit tlak nebo je v normě. ? Je mi 57 let/164 a 60kg. Občas. když se necítím dobře tak mívám tlak 140/70. To přejde do druhého dne. Ale teď poslední týden mívám vnitřní pnutí v celé noze, oteklá víčka a tlak 166/80. Občas mi připadá jako bz se mi udělal uzel v okolí srdce a hned se rozvázal. Je to nepříjemné. Momentálně léčím jen glaucom kapáním 2x denně. Cvičím jogu 2x týdně. Tak nevím co s tím. Když půjdu k lékaři tak bude vše v normě. Děkuji za radu Dagmar K.

Lékař [13.01.2018]:

Dobrý den,
TK 140/70 mm Hg by Vám neměl dělat obtíže. Záleží na tom, zda máte obvykle relativně nízký TK. Spíše jde o stres vyvolaný obtížemi, který zvyšuje TK hlavně poslední týden. Obtíže vyžadují interní, event. i cévní vyšetření.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při hodnocení Vaší hypertenze.

 

Dotaz č. 416  —  Vysoký tlak [kamila palko, 11.01.2018]

mámk delší dobu vysoký tlak asi pul roku docházím k lékaři mam 3léky ,čekám na opaci kolena nemohu chodit bohužel mám stále tlak 153až158 na100až110 opravdu mi nemužou operaci provést .děkuji za odpověd K.Palko

Lékař [13.01.2018]:

Dobrý den,
vzhledem k plánované operace kolena a možnému užívání léků typu Ibalginu, které interferují s účinkem léků na snížení TK, mohlo dojít ke zvýšení TK. Vzhledem k tomu, že nemáte tonometr, jsou Vámi uváděné hodnoty TK patrně naměřené lékařem v ordinaci. Bývají falešně vyšší (efekt bílého pláště) ve srovnání s měřením TK v domácím prostředí (DMTK) nebo při přesnější 24hodinové ambulantní monitoraci TK (AMTK), kterou Vám může objednat Váš ošetřující lékař. Výsledky by patrně ukázaly, že objektivnější hodnoty TK než v ordinaci jsou nižší, možná i prakticky v normě. Po potřebné úpravě medikace a dokumentované normalizaci TK pomocí nové AMTK nebo DMTK byste mohla jít na operaci. Jako prevence vzestupu TK při stresu z operace by se osvědčil (nerušený spánek podle potřeby navozený farmakologicky) a injekce léku proti úzkosti před operací.

Při opakované kontrole normalizace TK je výhodnější DMTK. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

 

Dotaz č. 415  —  [Veronika, 09.01.2018]

Dobry den.Chcem sa znova opytat preco,ked lezim,mam tlak nizky aj tep man v pohode,ked sedim tak mi tlak zvysi117/74nie je vysoky) a tep mam okolo 80..ked si lahnem na bok tak tlak 99/56 a taketo..je to normalne?hocikedy ma zaleje horucava,ale tlakom to vraj nie je(mala som tlakovy holter v marci 2017..a este sa chcem spytat co mi to tam pise moj internista to mozs existovat ? :-) som po sekcii 4 mesiace

Lékař [13.01.2018]:

Dobrý den,
na tuto doplňovanou otázku jsem již z větší části odpověděl v rámci odpovědi na Vaši předchozí otázku č. 411. Při braní více léků pro více chorob a operaci v nedávné době je užitečné při problémech konzultovat ošetřující lékaře (zpětná vazba) a domluvit se event. o dřívější kontrole ve srovnání s bezproblémovým průběhem. Informace o zdravotním stavu vybrané a doplňované pacientem nemusejí být ty podstatné pro správné hodnocení stavu lékařem na dálku. Lze požádat lékaře v tom každém oboru o tzv. druhý názor na základě kopie dokumentace a nového vyšetření.

Dotaz č. 414  —  Migréna [ALUNA, 08.01.2018]

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Paní doktorka mi napsala prášky na migrénu TRIPLIXAM 5mg.Tam píšou,že to je na snížení tlaku a nic o migréně.Tlak mám nízký a nevím jestli ho mám brát.děkuji

Lékař [12.01.2018]:

Dobrý den,
vypadá to, že došlo k záměně léků díky poněkud podobným názvům obou léků. Zolmitriptan je lék na akutní léčbu migrenózní bolesti hlavy, zatímco Triplixam je silná fixní trojkombinace léků na snížení krevního tlaku. Triplixam neberte a navštivte svou lékařku.

Dotaz č. 413  —  Lék cosyrel [Leona, 04.01.2018]

Dobrý den, od začátku prosince užívám lék cosyrel a od té doby trpím zácpou, bolí mě břicho, mám ho nafouknuté a obtíže se opakují. Ráda bych se zeptala, zda to je shoda náhod nebo to může být vedlejší účinek léku.

Lékař [12.01.2018]:

Dobrý den,
Cosyrel je fixní kombinace betablokátoru bisoprololu a ACE-inhibitoru perindoprilu. U obou léků se popisují poměrně často nežádoucí účinky shodné s Vámi uváděnými obtížemi.

Dotaz č. 412  —  Střídání tlaku, slabost [Václav, 03.01.2018]

Dobrý den,musím v první řadě uvést že mám kardiostimulátor a byli mě předepsány léky Tonarsa a Indap na tlak.Dále užívám Warfarin 3mg na ředění krve a současně také protože mám cukrovku II.typu tak ještě užívám ráno a večer Metformin.Tera XR 500mg. Hlavní léky beru ráno a večer už jen druhý Metformin.Jsem např:v pohodě a v noci mě zbudí bušení srdce,sucho v ustech,zalepené oči a po změření tlaku mám např: 180/98 a je mě hrozě.Točení hlavy ,slabost,bušení tak si vezmu Indap i Tonarzu a trochu to poleví.Jenže během dne mě klesne tlak i na 119/67.Děkuji za informaci ale je mě jasné že to asi chce kompletní vyšetření. Václav

Lékař [12.01.2018]:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že kromě těžší hypertenze máte chorobu srdce, pro kterou Vám byl implantován kardiostimulátor, je třeba se obrátit na lékaře zařízení, kam chodíte se stimulátorem na kontroly. Spíše šlo primárně o rychlou srdeční akci (tep neuvádíte), což působilo jako stres zvyšující TK, než naopak noční nejasný vzestup TK s rychlou srdeční akcí. Točení hlavy může být příznakem vysokého, ale i nízkého tlaku. Není jasné, kolikrát se Vám taková noční příhoda stala.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 411  —  Krvny tlAk [Veronika, 02.01.2018]

Dobry den..Chcela by som sa este opytat preco,ked lezim na chrbte,kes lezim na boku je este nizsi,alebo som v polosede mam nizky tlak cca 90/69,86/47 a ked sedim tak je 106/77 ,112/70 a tak..a druha otazka je vraj egiok 25 je strasny sajrajt a nie je na znizenie tlaku..je to pravda? Mne ho davali koli sinusovej aritmii

Lékař [09.01.2018]:

Dobrý den,
hodnoty TK většinou závisí na poloze těla při měření TK (vleže bývá obvykle nejnižší). Základem je měření TK vsedě, které je relativně nižší, ale záleží na tom, jaký tlak jste mívala dříve. Egilok je běžný, osvědčený betablokátor, který snižuje krevní tlak i tep. Není jasné, zda berete lepší Egilok succ, který má delší účinek, jeho účinek méně kolísá a stačí ho brát 1x denně. Není řečeno, že každý lék dobře funguje u všech pacientů. Je třeba informovat svého ošetřujícího lékaře, že vše není v pořádku (zpětná vazba). Egilok má jako nežádoucí účinek uváděné pocení. V minulé odpovědi jsem Vám popsal možnosti řešení situace.
V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz nebo odpovídající pracoviště na Slovensku.

Dotaz č. 410  —  Typy léků [Robil, 31.12.2017]

Dobrý den, v jedné odpovědi jste zmínil, že některé léky na vys. tlak mají vliv na erekci. Mám s tímto problémem také osobní zkušenosti. Uvádíte, že jsou léky, které nemají tyto vedlejší účinky, dokonce jsou i takové co erekci napomáhají. Můžete mi, prosím, sdělit názvy těchto léku. Poradím se pak se svým lékařem. V současné době užívám TARKU a EMGRANTIL 60, přesto mívám někdy tlak i 170/100. Předem děkuji za odlověď.

Lékař [09.01.2018]:

Dobrý den,
Tarka je fixní dvojkombinace ACE-inhibitoru a kalciového antagonisty verapamilu. Třetí lék (správně zřejmě Ebrantil) je převážně periferně působící alfablokátor. Negativní účinek na erekci mají centrálně působící látky, diuretika a betablokátory kromě nebivololu, který má naopak lehce pozitivní efekt. ACEI-inhibitory a kalcioví antagonisté mají mít v podstatě neutrální efekt. Čisté alfablokátory a především sartany by měly mít pozitivní efekt. Vždy ale záleží také na počtu antihypertenzív a jejich použité dávce. Jsou rozdíly i mezi preparáty v rámci jedné lékové skupiny i mezi hypertoniky. Při neúspěchu v hledání vhodné kombinace antihypertenzív s minimálním negativním účinkem lze použít lék typu Viagry, kde však je riziko velkého snížení TK při současném užívání alfablokátoru (tedy i Ebrantilu).
Této problematiky se týkají odpovědi na otázky č. 40, 42, 53, 118, 126, zvláště 154 a 164 a v poslední době 397.
Zkontrolujte si účinnost léčby pomocí domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam předejte svému lékaři, který rozhodne dle výsledku o objednání přesnějšího 24hodinového ambulantního monitorování TK.
V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam by také lékaři nejlépe mohli nastavit účinnou léčbu hypertenze s minimálním negativním ovlivněním erekce.

Dotaz č. 409  —  Triplixam [schmidt@m-net.sk, 29.12.2017]

Dobry den.Prosim Vas chcem sa opytat .Uz skoro rok uzivam Triplixam na vysoky tlak.Je mozne ze z tohto lieku ma bolia chodidla.Podstupila som uz roznu liecbu na vyrastky a nic mi nezabera.Zacali ma boliet od vtedy co uzivam tento liek

Lékař [30.12.2017]:

Dobrý den,
pokud byly výrůstky (ostruhy) diagnostikované a léčba nepomohla (opravdu postupně ultrazvuk, laser, rázová vlna, event. i njekce bez efektu?) -může se to bohužel výjimečně stát.

Souvislost obtíží se zahájením léčby Triplixamem mohla být jen náhodná koincidence. Artrotické nebo svalové obtíže mohou méně často působit 2 komponenty Triplixamu (fixní trojkombinace): perindopril a amlodipin. Předpokládám, že Triplixam nebyl nasazen jako první lék, ale že jeho komponenty byly přidávány postupně. Opravdu byla předchozí dvojkombinace bez nežádoucího účinku? Mohla by se zkusit vyměnit pouze poslední komponenta, nejdříve jen za jiný lék stejné lékové skupiny, při neúspěchu za lék s jiným mechanismem účinku.

Dotaz č. 408  —  Rozdílny diastolicky tlak na pravé a levé ruce [Daniel, 28.12.2017]

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, čím je způsoben rozdílný diastolický tlak na pravé a levé ruce. Když si tlak změřím na levé, udává mi to hodnoty přibližně 140 /95. V zápětí si tlak změřím na pravé a hodnota systolického tlaku zůstává podobná, pořád zhruba těch 140, ale spodní tlak je najednou na 75 až 80. Zkouším to takhle už 2 týdny a pořád stejný příběh. Za Váš názor předem děkuji.

Lékař [30.12.2017]:

Dobrý den,
klinicky významný stranový rozdíl je nejméně 20 mm Hg pro systolický TK a nejméně 10 mm Hg pro diastolický TK při opakovaném měření. Praktickým způsobem, jak potvrdit/vyvrátit podezření na významný rozdíl mezi pažemi, je simultánní oscilometrické měření dvěma stejnými přístroji. Horší možnost je s jedním přístrojem s měřením na obou tepnách postupně – jeden týdenní cyklus s měřením nejdříve vlevo, druhý týdenní cyklus s měřením nejdříve vpravo. Pokud jste vždy začínal s měřením TK vlevo, u pozdějších měření vpravo mohlo dojít k dalšímu poklesu TK, zvláště při nedostatečné době klidu před prvním měřením.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři. Pokud se prokáže významný stranový rozdíl, měl by Vám zprostředkovat cévní vyšetření k průkazu/vyloučení zúženého místa tepny, jehož výsledek určí další postup.
Při přetrvávajících pochybnostech se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 407  —  Zvlastna diagnoza [Veronika Almasiova, 27.12.2017]

Dobry den.uz vela rokou sa liecim na panicku poruchu..Mam 34 rokov..Berem egilok25 koli sinusovej aritmii..Tlak mavam vacsinou nizky..Ale ten spodny sa mi zda vysoky aj ked berem tabletky..rano je diastola-85,77,86..tep sa mi upravil..Ale preco mam ten spodny stale vyssi?

Lékař [30.12.2017]:

Dobrý den,
při posouzení aktuálních hodnot TK záleží na tom, jaký byl tlak před braním všech léků, zda byl malý rozdíl mezi vrchním a spodním TK nebo zda byl už tehdy zvýšený pouze spodní TK (méně častá varianta zvýšeného TK). Pokud by byl vyšší spodní TK až nyní, jde nejspíš o nerovnoměrný efekt Egiloku nebo event. o interferenci antihypertenzního účinku Egiloku s účinkem léku na panickou poruchu.
Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.
Podle výsledku záznamu TK může lékař vyzkoušet alternativní léky na současné zpomalení tepu a snížení spodního TK, event. i lék na izolované zpomalení tepu bez vlivu na TK v kombinaci s lékem s předpokládaným větším účinkem na spodní TK.

 

Dotaz č. 406  —  Prestarium Neo a Minirin Melt 120MCG ) [Martusena, 27.12.2017]

Dobrý den.je mi 49let. Poslední rok mívám vyšší tlak.I doma ,nejenom u lékaře..sys..cca 140 -155 a diast. 85-100..Od svých 13let se léčím s diabetes incipidus,na toto užívám 2x denně Minirin Melt 120MCG.Taky se léčím s chronickou cholesteázou(Silimarin,Ursosan),Při poslední návštěvě lékaře mi byl předepsán Prestarium Neo 1-0-0.Mám jisté obavy s úžíváním tohoto léku v souvislosti s Minirinem a to mimojiné také ohledně,,vodohodpodářství v těle.-))Jaký je prosím Váš názor?Děkuji Martina

Lékař [29.12.2017]:

Dobrý den,
v podrobných informacích o Minirinu Melt se neuvádějí žádné interakce s Prestariem. Účinek Prestaria na snížení TK však může kolísat v závislosti na stavu hydratace a hladině natria (sodíku) v krvi, zvláště při prvním podání, tj. větší při různým způsobem navozené dehydrataci a/nebo snížené koncentraci natria. Je tedy třeba, aby léčbu schválil Váš endokrinolog. Vzhledem k tomu, že potrava snižuje produkci účinného metabolitu Prestaria a tím zvyšuje i potřebnou dávku Prestaria, je výhodné užívat Prestarium ráno nalačno před jídlem. Pro jistotu je třeba začít malou dávkou Prestaria ½ tbl. K vhodnosti použití Prestaria a potřebě častějších klinických a laboratorních kontrol by se měl vzhledem k chronické cholestáze vyjádřit gastroenterolog, resp. hepatolog.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 405  —  Vysoký tlak a hluboká žilní trombóza [Blažena, 21.12.2017]

Dobrý den, mám hlubokou žilní bércovou trombózu. Užívám 14 dní na ředění krve Eliquis 2x1 tabletu denně 5mg. Můžu k tomuto léku současně užívat Prestarium Neo Forte na vysoký tlak, Medrol, Salazopyrin a Detralex? Tlak mně lítá, v noci je spíše nízký, tep vysoký a cítím silnou slabost, na omdlení. Velice děkuji za odpověď.

Lékař [28.12.2017]:

Dobrý den,
lékař předepisující poslední lék v pořadí by měl zkontrolovat, zda neexistují nějaké interakce s dříve předepisovanými léky vedoucí ke snížení nebo zvýšení jeho účinku nebo jsou nebezpečné. Ošetřující lékaři mají na rozdíl ode mne informace o Vašich dalších chorobách a jejich léčbě. Při delší léčbě jsou potřebné laboratorní kontroly. Nelze vyloučit, že kombinace uvedených může snižovat TK, čemuž lze čelit snížením dávky Prestaria Neo Forte.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Je vhodné zaznamenat i hodnoty TK naměřené v nočních hodinách.

Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot včetně nočních je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám dle výsledků Vašich záznamů TK může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Dotaz č. 404  —  Hypertenze a vysoký cholesterol [Ivana Matoušková, 21.12.2017]

Dobrý den, před týdnem jsem si naměřila doma tlak 220/150, nebylo mi dobře, tak jsem navštívila obv. lékaře. Ten mi nasadil okamžitě léky a vypsal neschopenku. Po odběrech krve mi byl zjištěn cholesterol 8,6 mmol/l. Po ranním podání léků se tlak snížil tak na dvě hodiny a pak opět vyskočil. Dostala jsem tedy druhý lék, ale stále stejné. Jeste před dvěma dny mi navečer stoupl na hodnoty viz. doložené foto. Tak jsem dostala třetí lék na tlak + dva na uklidnění. Zítra mě čeká změření LDL + HDL. Můžu poprosit o Vaš názor. Víc než 30 let pracují jako pečovatelka a kladou na nás čím dál více nároků. ( Fotka mi nejde sem vložit, pošlu do e-mailu) Děkuji

Lékař [24.12.2017]:

Dobrý den,
pokud jste si před naměřením extrémního TK naměřila normální TK naposledy před 1 – 2 lety, bylo by vhodné vyloučit tzv. sekundární hypertenzi, jejíž potvrzení/vyloučení vyžaduje specializované vyšetření.
Vzhledem k přetrvávajícím vysokým hodnotám TK se tak jako tak obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

K usnadnění práce lékařů je vhodné metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Podle potřeby lze použít více stránek záznamníku. Oba vytištěné záznamy TK předejte svým lékařům.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 403  —  Nové prášky na vysoký tlak [Marie Zavodniková, 19.12.2017]

Mám dotaz,brala jsem prášky na vysoký tlak MIKARDIS PLUS a vcelku bez problému,až ted při nočním měření na HOLTRU jsem měla dosti zvýšený tlak,přes den v normě, Dostala jsem nové prášky,beru je od čtvrtka a tlak mám stále vysoký a ještě k tomu migrenu.Prášky TVYNSTA 80mg-5mg tablety. Prosím,co mám dělat.Děkuji

Lékař [24.12.2017]:

Dobrý den,
pokud jste noční měření při 24hodinovém ambulantním monitorování TK (AMTK) zaspala nebo jste vzápětí po měření usínala a spánek nebyl výrazněji narušený (noční TK tak nebyl delším nočním bděním uměle zvýšený), bylo by vhodné k fixní dvojkombinaci podat třetí lék večer ke snížení nočního TK.
Nová fixní dvojkombinace Twynsta TK zřejmě dostatečně nesnižuje a má nežádoucí účinek, takže nemá smysl ji v léčbě dále používat.

Pokud je bolest hlavy výrazná, bylo by vhodné se vrátit k předchozí medikaci i s vyšším nočním TK a situaci řešit až po svátcích.

Pokud novou léčbu ještě vydržíte, proveďte metodicky správně domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Zvýšený noční TK se také může vyskytnout při tzv. sekundární hypertenzi, jejíž potvrzení/vyloučení vyžaduje specializované vyšetření.
V případě trvajících problémů se proto obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 402  —  Měření krevního tlaku [Miroslav Januš, 15.12.2017]

Dobrý den, denně ráno si měřím z obou paží krevní tlak a hodnoty se pohybují: levá paže -80/60, pravá paže 140/78. V listopadu mi byl v IKEM implantován kardiostimulátor a od té doby se pohybuje frekvence tepu 59 -62. Dříve byly hodnoty nižší. Dušnost po implantaci zmizela a dýchá se mi dobře. A nyní otázka: Proč jsou hodnoty z obou paží rozdílné a co to znamená. Děkuji za odpověď.

Lékař [24.12.2017]:

Dobrý den,
není jasné, odkdy tuto výraznou tlakovou diferenci mezi pažemi pozorujete. Rozdíl v TK svědčí pro zúžení přívodní tepny nad místem měření na levé pažní tepně s naměřeným nízkým TK. K průkazu zúžení tepny je třeba provést cévní (angiologické) vyšetření a dle výsledku další postup, nejlépe na pracovišti v IKEMu.

Dotaz č. 401  —  Vysoké hodnoty systolického tlaku při 1. měření [Klára J., 11.12.2017]

Dobrý den, mám 60 let. Před několika měsíci mi byl při preventivní prohlídce zjištěn vyšší tlak. Pouze systolický, opakovaně hodnoty okolo 150/85. Lékař mi nasadil Prestarium Neo, ale nedělalo mi dobře, měla jsem pocit nervozity, tachykardií a arytmií, hlavně v noci -jsem ale úzkostná povaha. Lék mi lékař změnil na Lokren. Po něm mi klesl tep na cca 50 tepů/minutu, ale cítím se dobře. Na kontrolu mám jít za měsíc. Jinak se s ničím neléčím, užívám jen preventivně Stacyl 100mg + Detralex 1x1, protože jsem měla před třemi lety trombózu mozkových žilních splavů, která se ale úplně upravila. Tlak mám při měření doma při prvním měření vždy poměrně vysoký, při druhém a dalším měření výrazně nižší. Například dnes poprvé 160/85, podruhé 135/82, potřetí 125/80. Dočetla jsem se na internetu, že mám brát v potaz až průměr z druhých dvou měření. Jinde píšou, že ze všech tří. Tak nevím. Chci se zeptat, čím to je, že první hodnota je vždy vyšší. Děkuji.

Lékař [24.12.2017]:

Dobrý den,
možná, že Prestarium Neo snižovalo TK příliš a nízký TK (byl nízký při měření TK?) vyvolal reflexní tachykardii. Klidový TK se správně měří po minimálně pětiminutovém zklidnění, někdo potřebuje 10 minut. Pokud se nedodrží tato doba, je logicky při prvním měření TK nejvyšší. Kromě toho se uplatňuje i tzv. regrese k průměru – pokles naměřené hodnoty TK při opakovaném měření. Čím více měření při jednom sezení, tím lépe. Novější tonometry počítají průměrnou hodnotu TK ze 3 měření -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení.

 

Dotaz č. 400  —  Motaní hlavy [buřtak, 11.12.2017]

Dobrý den,chci se zeptat na motaní hlavy , je možne že se mi mota po praškach na tlak,prašky beru dvakrat deně-carzap16mg a orcal neo10mg tlak mam 130/80 ,než jsem začal brat prašky měl jsem tlak 160/105 děkuji za odpověd

Lékař [24.12.2017]:

Dobrý den,
u někoho se může stát, že při rychlém snížení a normalizaci TK dochází k motání hlavy -projev pomalejší adaptace na nižší TK. U Vás však není rozdíl mezi výchozím a dosaženým tlakem příliš velký, aby to vysvětlil. Existují ale individuální rozdíly. Spíše si myslím, že motání hlavy není trvalé, ale jen přechodné v době nejvyššího účinku léků a poklesu TK, tj. cca za 4 hodiny po jejich užití. Pak může být TK nižší než uváděna normální hodnota 130/80 mmHg (je z rána před léky?). Pokud berete uváděnou dávku Carzapu a Orcalu Neo 2x denně, tj. 32 a 20 mg, převyšuje u Orcalu doporučenou maximální dávku dvojnásobně.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 399  —  [Verinqa, 09.12.2017]

Vysoky krevní tlak a trombofilie muze brát tabletky na tlak?

Lékař [24.12.2017]:

Dobrý den,
vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem tepenné trombózy a normalizací TK antihypertenzní léčbou se v podstatě potlačí efekt tohoto rizikového faktoru. Většinou se však setkáváme s žilní trombózou. Ještě větší význam má normalizace TK u pacientů s trombofilií, kteří jsou léčení nebo preventivně dostávají antiagregační (malou dávkou acylpyrinu) nebo zvláště antikoagulační léčbu, kdy je zvýšené riziko mozkového krvácení při nedostatečně léčené hypertenzi s přetrvávajícími vysokými hodnotami TK.

Dotaz č. 398  —  Cemu verit [lenka, 08.12.2017]

Dobry den, v ordinaci mi bylo opakovane namereno vyssi tlak, pred tydnem jsem mela tedy na 24h TK holtra, ktery vyssi tlal potvrdil -cca 160/90. Obvodni mi napsala leky na tlak s tim, ze si mam poridit pazni tlakomer a spolu s nim zacit uzivat+se trikrat denne merit a zaznamemavat co to se mnou dela. Nicmene od chvile kdy mam tlakomer doma tak vsechny mereni jsou v norme a vysoky tlak nepotvrzuje. Nevim ted zda leky zacit tedy uzivat nebo cemu mam verit.

Lékař [17.12.2017]:

Dobrý den,
ambulantní 24hodinové monitorování TK (AMTK) svědčí pro setrvalou (pravou) hypertenzi a je v tomto ohledu spolehlivější ve srovnání s domácím měřením TK (DMTK). Vypadá to, že chyba může být v tonometru nebo v metodice měření TK – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Další možnou příčinou je zmenšení až vymizení jedné podstatné příčiny zvýšení TK jako je např. stres, event. v kombinaci s chtěným oslabením dalších faktorů tzv. režimových opatření. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Vytištěný záznam týdenního cyklu DMTK odevzdejte svému lékaři, aby dle výsledku rozhodl o případném zopakování AMTK.

Dotaz č. 397  —  Lék Tezeo a impotence [Tony, 08.12.2017]

Zdravím vás pane doktore Beru lék Tezeo 80 mg skoro 8 let, tlak mám t.č. v normě, poslední rok mi trapí porucha erekce. je mi 55 let, jiné léky neberu ,má to souvislot s tím lékem.Tezeo S pozdravem Tony

Lékař [18.12.2017]:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jste bral Tezeo cca 7 let bez erektilní dyfunkce a Tezeo patří k lékům, které mají malý negativní účinek v tomto směru, je třeba hledat hlavní příčinu jinde. Asi v 25 % případů erektilní dysfunkce je příčina v aterosklerotickém zúžení tepen v příslušné oblasti, která o 5 až10 let předchází projevy aterosklerotického zúžení věnčitých tepen na srdci (angina pectoris, srdeční infarkt) nebo mozkových tepen cévní mozková příhoda). Požádejte proto svého lékaře o kontrolu parametrů lipidového metabolismu a cukru v krvi. Konzultujte sexuologa, event. i urologa.
Některé léky na léčbu vysokého tlaku zhoršují erekci, jiné se chovají neutrálně nebo dokonce erekci poněkud zlepšují. Navíc se mohou hypertonici mezi sebou v intenzitě tohoto nežádoucího účinku lišit.
Hypertonici (i bez léčby) mají poruchy erekce častěji než normotonici. Někdy může jít o kombinaci všech uvedených příčin. Kromě vyšetření cholesterolu a jeho frakcí byste měl absolvovat ambulantní monitorování TK po dobu 24 hod. a domácí měření TK, aby se posoudil efekt bílého pláště (falešně vyšší TK v ordinaci lékaře) -viz elektronický záznamník TK a informace zde v poradně ke stažení. Tím by se třeba mohlo ukázat, že Vám stačí méně léků, event. i v nižších dávkách.
Především je třeba si uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Poruchy erekce lze však potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku.
V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam by také lékaři nejlépe mohli nastavit účinnou léčbu hypertenze s minimálním negativním ovlivněním erekce.

 

Dotaz č. 396  —  Ukončení výroby léku Lomir sro [Milan (68 let), 07.12.2017]

Dobrý den, již 14 let užívám na vysoký krevní tlak kombinaci léků Tenaxum 1mg 1 zableta ráno a večer, Prenesa 4mg 1 tableta ráno a Lomir SRO 5mg 1 tableta ráno a večer. Při pravidelných kontrolách u lékaře jsem měl tlak okolo 130/90 a cítil jsem se dobře. Asi před pěti lety mi lékař řekl a bych snížil užívání léku Lomir na jednu tabletu ráno. Při další kontrole asi po 2 měsících jsem měl tlak 160/100. Lékař mi řekl abych se vrátil k užívání dvou tablet léku Lomir a  vše se vrátilo k normálu. Před 14 dny mi opět lékař předepsal výše uvedenou kombinaci léků a to na 3 měsíce. V lékárně mi řekli, že lék Lomir výrobce už nebude dále vyrábět a náhrada na trhu za něj neexistuje. Prosím o radu čím lék Lomir nahradit.

Lékař [17.12.2017]:

Dobrý den,
Lomir lze nahradit jiným příbuzným lékem ze skupiny blokátorů kalciového kanálu dihydropyridinového typu – amlodipin, felodipin, lercanidipin nebo nitrendipin. V případě silnějšího antihypertenzního účinku ve srovnání s Lomirem lze podat Tenaxum jen 1x denně, event. podle výsledku domácího měření TK ho úplně vysadit.

Kontrolu hypertenze lze ověřit pomocí týdenního cyklu domácího měření TK i opakovaně – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 395  —  Vysoky krevni tlak [Svatava, 06.12.2017]

Dobry den.Pred 5 lety jsem se zacala lecit na vysoky krevni tlak.Brala jsem enalapril 20 mg.Po 2 letech se mi tlak upravil a tak mne leky vysadily.Po pul roce tlak zase stoupal,158/98...v prumeru a pry to nevadi.Jenze tlak mi stale vzrustal,tyden jsem mela rano i vecer 217/111,dostala jsem exforgehc,5 mg/160 mg/25 mg.Zadny ucinek,dalsi pokus valsartan 160 mg,zadny ucinek,takze znovu valtarsan 320 mg.Dnes rano tlak 158/101,horkost v tele a studeny pot.Nelibi se mi spodni tlak,ktery se pohybuje Kolem 98.Spatne mi funguje srdce,ci cevy....nevim.Dekuji za radu.

Lékař [17.12.2017]:

Dobrý den,
nelze vyloučit, že kromě zhoršení stávající primární hypertenze (menopauza, zhoršení režimových opatření) alternativně mohla v jejím terénu vzniknout tzv. sekundární hypertenze, jejíž potvrzení/vyloučení vyžaduje specializované vyšetření.
Obraťte se proto na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) - vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

Dotaz č. 394  —  Kombinace leku [Vlastimil, 04.12.2017]

Dobý deň. Používam 2 x (R -V ) Tarku 180/2 už viac ako 10 rokov . Ráno mávam ale vyšší Tlak cc a 150/ 95 resp. niečo okolo. Chcem sa opýtať že či môžem Tarku večer vynechať a brať Ebrantil 30 alebo 60 mg ( tieto mám ešte doma ) ? Dik

Lékař [17.12.2017]:

Dobrý den,
nedostatečný účinek antihypertenzní léčby byste měl řešit se svým ošetřujícím lékařem, který má informace o důvodech nasazení Tarky i o Vašich dalších chorobách a jejich léčbě. Možná by se našla i silnější dvojkombinace léků. Dalším (třetím) lékem v kombinaci by měl být některý lehce močopudný lék. Ebrantil, který není močopudný, je třeba vzhledem ke kratšímu účinku podávat 2x denně. Nouzově by šel vyzkoušet s Tarkou raději podávanou jen 1x denně večer.

Absolvujte týdenní cyklus měření TK v domácím prostředí – zde v poradně ke stažení -při stávající a znovu při upravené léčbě. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o úpravě léčby hypertenze.

 

Dotaz č. 393  —  Vysoký krevní tlak - bolesti zad [J.K., 01.12.2017]

Dobrý den, od května 2017 se léčím s bolestmi zad. Absolvovala jsem tři tzv. obstřiky zad, nyní mám za sebou sérii 10-ti ketalových injektcí. Beru diclofen duo, dimexol, ibalgin. Po 7 injekci se mi začala trošku motat hlava. U lékaře mí naměřili tlak 173/92 a o dva dny později 170/99. Lékař mi dneska předepsal lék TELMISARTAN 80 mg, jednu tabletu denně. Mohou být příčinou vysokého tlaku léky, které již delší dobou beru a hlavně injekce. Zdá se mi, že chodím málo močit, i když piju stále stejně. Taky by mě zajímalo, co to je za lék, protože na těchto stránkách jsem ho nenašla. Nerada bych si přidělala ještě dlší komplikace, ty záda mi dávají dost zabrat. Je mi 53 let. Velice děkuji za brzskou odpověď.

Lékař [03.12.2017]:

Dobrý den,
patrně jste špatně opsala název injekcí. Šlo patrně o injekce Ketonalu. Kromě Dimexolu jde o tzv. nesteroidní antirevmatika včetně Ketonalu. Nevím, kdy jste měla naposledy změřený TK v mezích normy. Možná, že byl TK již před obstřiky a tabletami lehce zvýšený. TK se u řady žen v menopauze zvyšuje. Zmíněné léky ho mohou ještě zvýšit. Užívání Telmisartanu, generického léku (kopie) originálního léku Micardis, může vést při současném podávání nesteroidních antirevmatik ke shromažďování tekutin, tvorbě otoků a snížení antihypertenzního účinku Telmisartanu. Je třeba stále dostatečně pít (1,5 až 2 litry tekutin) za 24 hodin. Je třeba kontaktovat lékaře, který rozhodne o kontrolním laboratorním vyšetření a neurologickém vyšetření páteře.

Dotaz č. 392  —  [vavrikovajarmila75, 29.11.2017]

Dobrý den. Manžel se léčí z vysokým krev. tlakem. Užívá Prestarium neo combi 10mg/ 2,5mg a Rilmenidin Teva 1 mg. Může k těmto lékům užít Valdoxan 25mg. Děkuji za odpověď.

Lékař [01.12.2017]:

Dobrý den,
je to otázka na lékaře, který předpisuje poslední lék v pořadí (Valdoxan?) a má o pacientovi více informací. Pacient by neměl mít poruchu funkce jater. U Valdoxanu by se měly vyšetřit tzv. jaterní testy před léčbou a pak v doporučených intervalech. Mezi zmíněnými léky na snížení TK a Valdoxanem nebyly popsány žádné metabolické interference.

Dotaz č. 391  —  Atenolol al 25mg [Karel, 29.11.2017]

Dobry den,chci se zeptat je mi 25 let od 18 let beru atenolol 25mg 1/2 rano ke snizeni krevniho tlaku. Na internetu se vedou diskuze ze by Beta-blokátory nemeli uzivat sportovci. Cituji:,, Beta-blokátory nejsou vhodné ani k léčbě hypertenze u sportovců, protože mohou snižovat toleranci zátěže".Patri mezi ne i clovek ktery si 3x do tydne jde zabehat a 3x do tydne zacvicit do posilovny?Zajima me jestli ti ze beru ten Atenolol a do toho beham nezatezuji svoje organy vic nez kdybych ho nebral. Dale bych se chtel zeptat jestli si muzu davku rozdelit do 2 davek: 1/4 rano a 1/4 vecer jelikoz se po ranu necitim uz dobre nejspis po uplnym odezneni ucinku z predchoziho dne. Predem dekuji za odpoved Karel

Lékař [01.12.2017]:

Dobrý den,
atenolol je beta-blokátor a nasadili Vám ho kvůli vyššímu TK a zároveň patrně kvůli sklonu k rychlé srdeční frekvenci. Beta-blokátory mohou vadit mladým lidem, kteří sportují, protože snižují srdeční výkon. Jde o něco podobného jako je efekt cihly umístěné pod plynovým pedálem v autě na rychlost jízdy. Dávka atenololu, kterou berete, je sice nízká, ale nelze vnímání jeho efektu při zátěži vyloučit. Je pravda, že účinku atenololu s časem ubývá, takže před novou jeho dávkou ráno je TK i tep nejvyšší v průběhu dne. Bylo by dobré vědět, proč se ráno necítíte dobře, zda je nějaká souvislost s vyšším TK a tepem v té době.

Dělit tabletu atenololu 25 na 2 čtvrtiny je nepohodlné, k vyzkoušení to ale můžete zkusit. Bylo by vhodné si vypůjčit nebo pořídit tonometr na domácí měření TK a absolvovat cyklus měření TK (viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení) při obou způsobech dávkování, resp. zkusit vysadit atenolol úplně a provést třetí cyklus měření a k atenololu se vrátit jen při větším vzestupu TK a tepu nebo při subj. obtížích (např. bušení srdce). S vytištěným záznamem se obraťte na svého lékaře, který by Vám mohl při příznivém výsledku (bez rychlého tepu) předepsat lék na snížení TK bez vlivu na srdeční frekvenci.

V případě potřeby zpomalovat srdeční frekvenci lze vyzkoušet blokátor kalciových kanálů verapamilového typu, který však má ve srovnání s atenololem slabší účinek na srdeční frekvenci. Lze také vyzkoušet modernější beta-blokátor.

 

Dotaz č. 390  —  Hypertenze přes 200 [Martin, 28.11.2017]

Dobrý den, moji babičce je 92 let a má vysoký krevní tlak kolem 170. V posledních deseti dnech si naměřila několikrát tlak i přes 200. Hučí ji v uších, má horko v hlavě... Naštěstí ji to po půlce tabletky klesne, ale znepokojuje mne, že to má čím dál častěji. Jak snížit tlak trvale, pomůže např. zvýšená dávka draslíku? Děkuji, Líška

Lékař [01.12.2017]:

Dobrý den,
předpokládám, že nějaký lék na vysoký tlak bere babička chronicky a pravidelně a ona půlka tablety je nárazově navíc při velkém vzestupu TK. Je třeba zkontrolovat, zda si TK měří spolehlivě. Je třeba zkusit zjistit, zda ke vzestupu TK dochází ve stejnou dobu, a zkusit pátrat po příčině. Nejspíše vše půjde upravit zvýšením antihypertenzní léčby. Je třeba zjistit, zda se něco v poslední době změnilo. Léky na bolesti kloubů nově nasazené nebo třeba ve zvýšené dávce interferují s léky na snížení TK, tj. snižují jejich efekt a TK stoupá. Mohla se zkrátit doba spánku v důsledku bolestí nebo stresů. Je třeba zvážit jaké léky na tlumení bolestí, event. léky proti úzkosti nebo v kombinaci.

Je třeba provést metodicky správně cyklus měření TK v domácím prostředí i jednodenní měření po hodině – viz odpověď na dotaz č. 389.

 

Dobrý den,
podle léků, které otec užívá, předpokládám, že pravděpodobně měl nebo má arytmii, která se nazývá fibrilace síní. Pokud arytmii stále má, je měření TK nepřesné. Pokud je TK pravidelně večer vyšší, je třeba vyloučit efekt nějakých spíše krátkodobě účinných léků (některé nosní kapky a antidepresiva) a potravinových doplňků (káva, alkohol, lékořice) zvyšujících TK. Může se také uplatnit stres kumulující se v průběhu dne nebo vyskytující se večer (televizní zprávy?). Podávání Prestaria v poledne (patrně přesun z rána) svědčí o tom, že problém s vyšším večerním TK již trvá déle, a tento přesun ho měl řešit, resp. možná ho řeší jen částečně.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a odpoledne začíná stoupat a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Podle doby začátku odpoledního vzestupu by šlo posunout podávání Prestaria na některou hodinu odpoledne. Pokud se tímto způsobem nedosáhne snížení večerního TK, nabízí se podávat chronicky kratkodobě účinný lék kaptopril, např. Tensiomin 12,5 – 25 mg nejspíše v poledne a Prestarium přesunout na ráno.

Dotaz č. 389  —  Vysoký krevní tlak [Josef Šobáň, 21.11.2017]

Dobrý den, mám dotaz za otce , používá varfarin na ředění krve 1 tabletku denně ,hodnoty má v normě, bere ještě KORDARONE tabletku 1 x denně a 1x denně v poledne tabletku prestarium údajně na snížení krevního tlaku po měření má pravidelně tlak ráno v 9.00 127- 68- 63 poledne 13.00 130- 62- 58 večer 20.00 168- 84 -60 jaký by mohl být důvod večerního vysokého tlaku Děkuji za odpověď otec je rok narození 1930

Lékař [01.12.2017]:

Dobrý den,
podle léků, které otec užívá, předpokládám, že pravděpodobně měl nebo má arytmii, která se nazývá fibrilace síní. Pokud arytmii stále má, je měření TK nepřesné. Pokud je TK pravidelně večer vyšší, je třeba vyloučit efekt nějakých spíše krátkodobě účinných léků (některé nosní kapky a antidepresiva) a potravinových doplňků (káva, alkohol, lékořice) zvyšujících TK. Může se také uplatnit stres kumulující se v průběhu dne nebo vyskytující se večer (televizní zprávy?). Podávání Prestaria v poledne (patrně přesun z rána) svědčí o tom, že problém s vyšším večerním TK již trvá déle, a tento přesun ho měl řešit, resp. možná ho řeší jen částečně.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a odpoledne začíná stoupat a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Podle doby začátku odpoledního vzestupu by šlo posunout podávání Prestaria na některou hodinu odpoledne. Pokud se tímto způsobem nedosáhne snížení večerního TK, nabízí se podávat chronicky kratkodobě účinný lék kaptopril, např. Tensiomin 12,5 – 25 mg nejspíše v poledne a Prestarium přesunout na ráno.

Dotaz č. 388  —  Hypertenze + lék Twynsta [Laco, 21.11.2017]

Vážený pane doktore, již několik let používám denně jednu tabletku léku Twynsta 80 mg/10 Mg. Zajímalo by mne, zda je nějaký rovnocenný lék, na který se doplácí méně, zda dlouhodobé používání není nějak škodlivé a zda není možno tento lék nahradit stejným, ale sníženými hodnotami léčivé látky Twynsta 40 mg/5 mg. Za info děkuji a jsem s pozdravem P.L.

Lékař [01.12.2017]:

Dobrý den,
užíváte originální fixní dvojkombinaci Twynsta 80/10. Kopie léků (generika) vyráběné po skončení patentové ochrany jinými firmami jsou obvykle lacinější, někdy i bez doplatku. Pokud vím, zatím se fixní dvojkombinace složená z kopií těchto léků nevyrábí. Rád byste dělil tabletu Twynsty na poloviny a zkusil brát jen poloviční dávku, viďte? Pokud by k normalizaci TK dostačovala, snížila by se měsíční částka na doplatek také na polovinu, viďte? Slabší dávky léků i v kombinacích (Twynsta 40/5) bývají totiž dražší. Léky jsou testované na dlouhodobé užívání a jsou již více let na trhu. Samozřejmě se mohou vyskytnout nežádoucí účinky, které je třeba nahlásit lékaři. Kromě toho by se měly provádět 1x za 1 – 2 roky laboratorní kontroly.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající a upravené léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Pokud nebude poloviční dávka Twynsty stačit, můžete si dát předepsat kopie jednotlivých komponent fixní dvojkombinace (telmisartan a amlodipin), které mohou být i bez doplatku.

 

Dotaz č. 387  —  Mohu pracoval s léčenou hypertenzí v kolejišti? [Jan Toms, 20.11.2017]

Dobrý den,mohu prosím pracovat s léčenou hypertenzí v kolejišti.Můj tlak je 130-90.Děkuji Toms

Lékař [30.11.2017]:

Dobrý den,
myslím, že můžete. Léčba hypertenze by měla vést k normalizaci TK. Pokud nemáte možnost měření TK v domácím prostředí (cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení), pošle Vás praktický lékař pravděpodobně ještě na 24hodinové ambulantní monitorování TK – zlatý standard měření TK mimo ordinaci.


Dotaz č. 386  —  Operace - ultrazvuk či katetr [Tomáš, 18.11.2017]

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat, proč se při léčbě vysokého tlaku nevolí jako první možnost operace než léky. Po operaci je po problému, při braní léků jsou nežádoucí účinky a hlavně je to napořád. _Děkuji za odpověď a zdravím Vás.

Lékař [30.11.2017]:

Dobrý den,
metoda léčby hypertenze bez léků -katetrizační renální denervace -je stále ve fázi klinického výzkumu. O pokroku v této oblasti se můžete informovat ve specializovaných centrech (tzv. Excellence centres). Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti.

Něco jiného jsou operace v některých případech sekundární hypertenze.

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že stávající vyšetření nevyřeší problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 385  —  Arytmie [Vláďa, 16.11.2017]

Dobrý den,již 15 let si léčím vysoký krevní tlak.Bude mi 70 let.Beru léky :VDONORM 1-0-1,RIMELNIDIN TEVA 1-0-1 a COMBISO ( když neni tak) LODOZ 1-0-0. Tuto kombinaci beru asi rok.Někdy cítím bušení srdce a na hrudi zvlaštní pocit.Na tlakoměru mě to ukazuje ARYTMII,ale jen občas.Tlak mívám 125-140 na 75-83 tep60-90. Můj ošetřující lékař mě řekl,ať si toho nevšímám.Je tato kombinace léků správná? Děkuji Vláďa

Lékař [30.11.2017]:

Dobrý den,
metodicky správný postup k posouzení úspěšnosti léčby hypertenze stávající kombinací léků pomocí domácího měření TK naleznete v doprovodných informacích k elektronickému záznamníku TK – zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři, aby mohl snáze rozhodnout o event. úpravě léčby. Používaná kombinace léků je možná, je i patrně účinná (pokud vyjde průměrný TK < 135/85 mm Hg) a zřejmě ji dobře snášíte.

U bušení srdce záleží na tom, jak často přichází a jak dlouho trvá a zda je stále častější a delší. Bylo by vhodné objektivizovat TK a tep v době bušení srdce a naměřené hodnoty předat svému lékaři. Může jít o nezávažnou, ale i o potenciálně závažnou arytmii. Typ arytmie lze identifikovat pomocí registrace EKG křivky nebo dlouhodobější monitorace EKG. Měl byste co nejdříve absolvovat vyšetření u kardiologa, které Vám nejspíše zprostředkuje Váš praktický lékař.


 

Dotaz č. 384  —  Vysoký tlak při měření ručně [Helena, 13.11.2017]

Dobrý den, beru lék na vysoký tlak Bisoprolol, ráno 1 tbl. 2,5 mg. Mám doma výše uvedený tlakoměr, s kterým si doma při této léčbě naměřím tlak vždy nejvíce 140/90, a to v kteroukoliv dobu. Při kontrole na interně mi ale sestra na ručním tlakoměru naměří vždy tlak vysoký, až 160/105 a tvrdí, že digitální přístroje nejsou přesné. Nyní lékařka rozhodla, že mám při příští kontrole přinést svůj domácí tlakoměr a pokud i s ním budou v ordinaci naměřeny vysoké hodnoty, bude to znamenat, že mám syndrom bílého pláště a nic se dít nebude. Při naměření vysokého tlaku sestrou ručně a normálního tlaku mým domácím tlakoměrem zřejmě rozhodne, že mám tlak vysoký a budou se muset zvýšit léky. Nemůžu se s tímto smířit. Podotýkám, že v ordinaci měří sestra tlak se svěšenou rukou, bez opření zad, přijde mi, že právě naopak tento způsob ručně může být nepřesný, když je závislý vlastně jen na tom, jak to sestra momentálně slyší. Zvýšený tlak jsem si zjistila sama doma právě na tomto tlakoměru, ale to bylo v době, kdy jsem chodila k jinému internistovi, který mi pak nasadil výše uvedený lék. Po tomto léku jsem ho už nikdy neměla vysoký, jen nyní na této interně, kam jsem začala nově chodit kvůli tomu, že sem nemusím dojíždět. Všichni se přece měří doma digitálními tlakoměry a pokud vím, používají se i v jiných ordinacích a dokonce i v nemocnicích. Můj manžel a dcery se měří na stejném tlakoměru jako já a mají na něm stejné hodnoty jako u svých ošetřujících lékařů, manžel je dokonce po infarktu a doktorka mu uznává hodnoty naměřené doma. Mám strach, že zvýšení léků mi přinese jen zhoršení mého stavu, protože mi nebude dobře, tlak se příliš sníží. Navíc celkově léky příliš nesnáším a beru ještě Euthyrox, Coaxil, Rivotril a kapky do očí na glaukom. OMRON M6 AC máme koupený před necelým rokem, ukazuje i arytmie a zda je dobře utažená manžeta. Nevím, jak se zachovat a zda mohu odmítnout zvýšení léků na vysoký tlak? Protože jsem přesvědčená, že můj domácí tlakoměr měří správně! Nerada bych měnila lékaře, protože jinak jsem s lékařkou spokojená a vyhovuje mi její ordinace blízko bydliště. Děkuji za odpověď.

Lékař [15.11.2017]:

Dobrý den,
auskultační měření TK je přesnější a pokládá se za zlatý standard měření TK v ordinaci. Vyžaduje ale důkladné zacvičení na správný odečet hodnot TK, který také závisí na dostatečně pomalém upouštění vzduchu z manžety. Další podmínky správného měření TK jsou společné s digitálními oscilometrickými tonometry, např. podepřená paže a opora zad. V ordinaci jsem vždycky dosahoval menší variability hodnot TK při auskultačním měření TK ve srovnání s oscilometrickým. Výsledek měření TK založeného na oscilometrickém principu je však podstatně méně závislý na vyšetřující osobě. Oscilometrické přístroje se používají v ordinacích i na lůžkových odděleních a v běžné situaci zcela dostačují.

TK naměřený v ordinaci bývá i při metodicky správně provedeném měření falešně vyšší díky efektu bílého pláště (poplachová reakce na zdravotnické zařízení samotné i na zdravotníky). Váš TK naměřený Vaším oscilometrickým přístrojem v ordinaci by tak měl být vyšší než TK naměřený doma. Pokud jste se nepřepsala, Vaši příbuzní zřejmě efekt bílého pláště nemají a výhodou je, že na rozdíl od Vás se jejich lékaři mohou spolehnout na hodnoty TK v ordinaci.

Na kontrolu Vašeho přístroje v ordinaci připravte řádný záznam domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení.

Ještě přesnější měření TK mimo ordinaci poskytne 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard), které Vám zprostředkuje praktický lékař.

 

Dotaz č. 383  —  Náhlá hypertenze II. stupně [František, 10.11.2017]

Dobrý den. Je mi 60 let, nekuřák, abstinent, BMI 29,1, cca 10 let vysoký krevní tlak "pod kontrolou" Prestarium Neo 1-0-0, dyslipidémie "pod kontrolou" Lipanthyl 260 mg 1-0--0, Simvastatin 20 mg 0-0-1, v r. 2011 folikulární lymfom v remisi prof. MUDr. Marek Trněný, CSc, v r. 2015 po prostatektomii pro karcinom. Dne 8.11.2017 propuštěn z interního odd. Nemocnice Strakonice pro náhlou hypertenzi II. stupně (220/110). EKG, RTG srdce, plic, CT mozku, neurologické vyšetření, to vše bez nálezu, krevní vyšetření, moč negativní, jen BB: 37,7 mmol/l, ALT: 0,94, ALP: 0,57, moč: ALB: 51 mg/l, moč-dusík.metab.: KREA: 16,86 mmol/l, SG: 1,015. SONO břicha -v místě prostaty je patrná hypechogenní homogenní expanze, v příčném rozměru na 64 mm. Závěr: Expanze v místě prostaty. Kortikální cysty obou ledvin. Náhlá hypertenze, je pro to nějaké vysvětlení? Nikdy předtím, po pravidelném užívání léku na snížení KT, jsem neměl vyšší hodnoty než 140/90. Domníváte se, že Prestarium Neo vzhledem k mému již vyššímu věku přestalo "fungovat" a potřebuji silnější gramáž, tedy změnu medikace? Jsem rozrušený jak z hypertenze, tak nálezu v místě odoperované prostaty, kterou mi vyjmuli se zapouzdřeným nádorem včetně semenných váčků. DĚKUJI Vám za Váš názor -odpověď. S přáním pevného zdraví, František.

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
předpokládám, že se TK kontroloval alespoň 1x za 3 měsíce a urologické kontroly včetně sonografického vyšetření byly cca 1x ročně. Viděl sono ledvin během hospitalizace ve Strakonicích nějaký urolog? Bylo by vhodné, abyste co nejdříve navštívil svého urologa, aby porovnal nález ze Strakonic s předchozími nálezy nebo udělal nové vyšetření. Jak se vyvíjelo vyšetření PSA? Možná, že nejde o recidivu předchozího nádoru a děláte si starosti zbytečně. A stres zvyšuje TK. Opravdu nepředcházelo hospitalizaci postupné zvyšování TK, případně velké stresy bez měření TK? Primární hypertenze se může zhoršovat postupně, ale většinou ne skokem. Zhoršení hypertenze mohlo být způsobené vývojem jednoho z typů tzv. sekundární hypertenze, kdy hypertenze vzniká druhotně při jiné chorobě, např. při sklerotickém zúžení ledvinné tepny.
Obraťte se co nejdříve na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že stávající vyšetření nevyřeší problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 382  —  Léčba vysokého tlaku a kojení [Lucie, 09.11.2017]

Dobrý den, ráda bych se informovala, jaká léčba je vhodná při kojení. Miminko 7 týdnů, tlak měřený doma v klidu v průměru kolem 135/95, u lékaře vyskočí i na 170/110. Děkuji předem.

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
při posuzování Vašeho TK je dobré znát, kdy se hypertenze ve vztahu k těhotenství objevila. Váš systolický TK je hraniční, spodní (diastolický) TK je vyšší. I když je TK naměřený v ordinaci je vysoký, jde pravděpodobně o výrazný efekt bílého pláště u hraniční hypertenze. Pro upřesnění absolvujte metodicky správně jeden týdenní cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři, usnadníte mu rozhodnutí o zahájení léčby. Ještě přesnější měření TK poskytne 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard), které Vám zprostředkuje praktický lékař.

Léky na snížení TK přecházejí do mateřského mléka většinou v nízké koncentraci. Bezpečnost léčby se ještě zvyšuje použitím více léků v malé dávce.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 381  —  Problémy s krevním tlakem [jiří frýbert, 07.11.2017]

V poslední době měřím na pažích rozdílné tlaky -na levé ruce např. systolu 130 na pravé ruce systolu 170 -tyto rozdíly jsou při každém měření v rozmezí 30 až 40 mmg Co je toho důvodem? Je to závažný problém? Velmi děkuji za odpověď. P.S. ˇˇRˇadu let se léčím na vysoký krevní tlak.

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
takto velký stabilní rozdíl TK mezi pažemi budí podezření na zúžení pažní tepny na straně s nižším TK. Absolvujte metodicky správně jeden týdenní cyklus domácího měření TK na levé paži a další týdenní cyklus na pravé paži -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Při střídání paží během jednoho týdne je větší pravděpodobnost záměny stran. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, který by Vám měl zařídit cévní vyšetření.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

Dotaz č. 380  —  COSYREL a privravky na ED [Petr, 06.11.2017]

Dobry den začal jsem užívat COSYREL 5mg/5mg jedna tableta ráno. Zajímá mne zda mohu k tabletám na snížení krevního tlaku užívat tablety na podporu erekce CIALIS (tadalafil). Děkuji za odpověd

Lékař [14.11.2017]:

Dobrý den,
pokud neberete nějaké jiné léky na vysoký TK, lze Cialis s Cosyrelem současně používat. Na druhé straně nelze současně užívat nitráty na anginu pectoris a léky na zvětšenou prostatu je nutné zvážit. Záleží na tom, pro jaké diagnózy Cosyrel berete. Máte samotnou hypertenzi nebo jste i po srdečním infarktu nebo implantaci stentu nebo srdce podává snížený výkon (selhává)? V posledním případě by měl Váš kardiolog zvážit, zda Vám Cialis vůbec předepsat. Pokud máte jen samotnou hypertenzi, šla by vyzkoušet jiná kombinace malých dávek léků, která by třeba erekci jen minimálně zhoršovala.

Dotaz č. 379  —  Změna léků na VKT [lkocian, 04.11.2017]

Dobrý den pane docente, děkuji za vaši odpověď, já bych to chtěl ještě upřesnit. Původní Prestarium neo combi byl 5mg / 1.25 mg ( předepsal kardiolog -chodím na kontroly) a nový Triplixam je 10mg/2.5 mg/5 mg (předepsala moje p. doktorka). Tlak mi byl naměřen 170/110, ale já mám panický strach z kontrol u lékařů. Ještě bych dodal, že před 13 lety mi zjistili při krvácejícím žaludečním vředu fibrilaci síní ( beru Warfarin přemlouvají mne na kardioverzi, ale já mám z toho obavu) a obstrukční hypertrofickou kardiomyopatii ( nějaký výstupek (hrb) na svalovině ve výtokovém traktu levé komory) no a údajně ještě mám trochu širší nějaký QR interval. Potom beru ještě Betaloc ZOK 50 mg (2x), Propanorm 150 (2x), sortis 10 (1x), Glucophage 1000 (2x). No a silná nadváha, které se , v těhto letech (61let), nemohu zbavit (přes den v práci skoro nic nejím, protože nepociťuji hlad, no a večer něco sním a furt nic. Pane docente, děkuji mockrát za váš čas a odpověď. S pozdravem L. Kocián.

Lékař [04.11.2017]:

Dobrý den,

dodatečně sdělené informace podstatně mění situaci. Těžko se radí na dálku, když laik dělá výběr z mnoha informací. To není léčba hypertenze na jinak zdravém srdci bez arytmie. I o léčbě hypertenze ve Vašem případě by měl vzhledem k nálezu na srdci rozhodovat Váš kardiolog.

U fibrilace síní se navíc obtížně měří krevní tlak. Přesto domácí měření TK nějakou informaci může lékaři přinést. Měření by mělo být častější -při každém sezení minimálně 3x, event. i vícekrát denně, když Vám výrazně stoupl. V ordinaci bývá naměřený TK falešně vyšší díky efektu bílého pláště u řady pacientů. Něco navíc může jít i na úkor Vašeho velkého strachu. Možná byste měl navíc užívat nějaký vhodný lék na potlačení úzkosti, nejlépe z rukou psychiatra.

Jinak při takto nepravidelném stravování si úspěšně vyrábíte tukové rezervy. Podrobné informace o tzv. režimových opatřeních (zvýšení pohybu, redukce hmotnosti apod.) naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pokud nebudou hodnoty TK příliš zvýšené (nepřesahují 170/110 mmHg) nenasazujte Triplixam, ale dočasně zvyšte dávku Prestaria Neo Combi na 1,5 až 2 tbl. ráno a v pondělí kontaktujte svého kardiologa. Při vysokém TK vyhledejte příjmovou ambulanci lůžkového kardiologického nebo interního odd., kde už jste ležel a mají o Vás podrobné informace, event. vezměte s sebou nějaké nedávné zprávy z návštěvy kardiologa.

Příště v podobné situaci kontaktujte ihned (telefonicky) svého kardiologa. Nejsem docent ani profesor.

 

Dotaz č. 378  —  Změna léků na VKT [Lkocian, 03.11.2017]

Dobrý den pane docente, dnes mi paní doktorka naměřila vysoký krevní tlak a změnila mi lék Prestarium Neo Combi na Triplixam. Údajně tento lék je výrazně efektivnější. Prosím vás, můžete mi sdělit váš názor na tento lék a za jak dlouho začne tento lék účinkovat, když ho nasadím již zítra ráno. Děkuji mockrát za vaší odpověď. Z pozdravem L. Kocián.

Lékař [03.11.2017]:

Dobrý den,

zřejmě byl naměřený TK výrazně vyšší, takže Vám lékařka přidala třetí lék v rámci fixní trojkombinace obsahující předešlou dvojkombinaci. Záleží na tom, zda Vám dnes TK nezvýšila stresová situace a v příštích dnech TK opět neklesne. Záleží také na tom, kolik mg účinné látky obsahovaly komponenty dřívější dvojkombinace a kolik nyní v Triplixamu a kolik mg amlodipinu obsahuje tableta Vašeho Triplixamu (5 nebo 10 mg?), tj. zda zvýšení léčby je minimálně možné nebo výraznější s větším rizikem podstatně sníženého TK.

Pokud by se neopakovaly vysoké hodnoty TK (180 a/nebo 110 mgHg a výše), lze doma měřit TK při stávající léčbě i třeba několik dní -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. V případě opakování vysokého TK lze nasadit Triplixam a měřit si TK po hodině během dne a v případě pro Vás rekordně nízkého TK, zvláště subj. pociťovaného cca za 4 hod. po léku Triplixam další den neberte. V období nízkého TK si můžete lehnout. Vyvarujte se rychlého vstávání. Raději tedy počítejte s poklesem TK již během prvých 24 hodin. V dalších dnech se účinek léku může ještě prohloubit.

Vytištěné záznamy domácího měření TK (oba způsoby) předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o úpravě léčby. 

Dotaz č. 377  —  Prášky na tlak a otěhotnění [Veronika, 02.11.2017]

Dobrý den, je mi 28 let a beru každé ráno Gopten 2 mg (jsou to mé první prášky na tlak a tlak se tímto celkem stabilizoval). Ráda bych se zeptala, jak postupovat v případě, že plánuji otěhotnět. Na gynekologii mi bylo řečeno, že již před otěhotněním mám změnit Gopten na jiné prášky, které nevadí v těhotenství. Praktický lékař mi však sdělil, že jiné prášky mi předepíše až po tom, co otěhotním. Nevím tedy, jestli si mám prášky změnit již před otěhotněním anebo až po zjištění těhotenství. Oba lékaři tvrdí jiný postup a ráda bych nechtěla ohrozit sebe ani miminko. Děkuji za odpověď.

Lékař [03.11.2017]:

Dobrý den,

Gopten patří do skupiny ACE-inhibitorů, jejichž podávání se nedoporučuje již během prvého trimestru (prvních 3 měsíců) těhotenství, v dalších měsících je kontraindikováno (zakázáno). Kromě toho je výhodné si alternativní lék pro graviditu v klidu před graviditou vyzkoušet.

Obraťte se na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 376  —  Aký prístup zvoliť k liečbe TK [Ivan Kubáň, 29.10.2017]

Prajem pekný deň, mám 69 rokov , aktívne športujem /tenis/ a mám následovný problém.Cca pre 2 rokmi mi bola diagnostikovaná stresová porucha a začal som užívať 3x0,5mg Xanax. Po odstúpení príznakov som pod dohľadom lekára /psychiatra/ začal postupne dávkovanie znižovať. cca 3 mesiace som xanaxu, ale ako som dávkovanie znižoval začal mi kolísať tlak a objavila sa mi arytmia. Pri užívaní xanaxu som žiadne problémy nemal. Po návšteve svojho lekára mi kázal užívať Zylt na riedenie, 1x valsacor 16 mg na tlak a 2x225 mg Rytmonorm na arytmiu. Z liekov sa cítim zle , motá sa mi hlava a nemám dojem, že či to užívam sa odráža na tlaku. Skôr som spozoroval, že sa mi poobede motá hlava a mávam závrate z nízkeho tlaku. Hodnoty KT pred užívaním sa pohybovali v rozsahu DS 80-110 /125-160 ST. Bol som na EKG kde mi zistili fibriláciu predsieni anamnestická , f65-80/min., QRS 85 ms, QT 334ms, ST bez deniv., nepijem, nefajčím, hmotnosť cca 112 kg. Neviem ako ďalej s liekmi alebo bez liekov. Mám pocit, že sa objavujú abs. príznaku z odstúpenia. Ďakujem za odpoveď s úctou Kubáň

Lékař [01.11.2017]:

Dobrý den,
je málo pravděpodobné, že je mezi snižováním dávky Xanaxu s výskytem arytmie příčinná souvislost. Konzultujte svého psychiatra ohledně výměny Xanaxu za nějaký vhodnější lék na dlouhodobé užívání. Myslím, že při arytmii by se měl o Vás starat navíc kardiolog a připravit Vás na pokus o obnovení normálního srdečního rytmu elektrickým výbojem v krátké narkóze, pokud nepomůže Rytmonorm nebo nějaký jiný lék? Nebo snad není fibrilace síní trvalá? Při fibrilaci síní (FiS) se má užívat antikoagulační lék a ne Zylt (clopidogrel). FiS může snižovat TK. Byl TK při závratích ještě nižší než 125/80 mmHg? Možná, že je Valsacor v dávce 16 mg na Vás příliš silný.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Dotaz č. 375  —  Prestarium neo combi vedlejší účinky [Jirka, 27.10.2017]

Dobrý den, cca 10 let (od 45. roku) užívám léky na zvýšený TK (poč. 155/85) nasazen amlodipin, po 5 letech kvůli vedlejším účinkům (tachykardie) změněn na Tarku 180/2, časem zvýšení dávky na 240/4, před 14 dny kvůli neúčinnosti (TK 160/90) změna na Prestarium neo combi 5/1,25; nyní dávka zvýšena na 10/2,5. TK se stabilizoval, ale za cenu tachykardie (v klidu 80-90) a návalů horka. Aktivně sportuji, takže až dosud byla klidová tepová frekvence kolem 60. Mohu očekávat, že si organismus časem na medikaci "zvykne" a tyto nežádoucí účinky odezní? Doposud jsem vše řešil s obvodním lékařem, jiné zdravotní potíže nemám. Děkuji za odpověď

Lékař [28.10.2017]:

Dobrý den,
jeden z léků obsažený v Tarce zpomaluje srdeční frekvenci, takže jeho vysazení a výměna za fixní dvojkombinaci Prestarium Neo Combi mohla vést ke zrychlení srdeční frekvence, navíc se mohla uplatnit i reflexní tachykardie při příliš výrazném snížení TK. To lze ukázat při metodicky správně provedeném domácím měření TK (oba způsoby měření) – viz elektronický záznamník TK s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři a usnadněte mu tím rozhodování o změně Vaší léčby.
Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Dotaz č. 374  —  Vysoky krevni tlak po ranu [Slavka, 27.10.2017]

Dobry den, prosim o radu. Je mi 61 let a po starostech s manzelovym zdravim mam nyni uz asi tyden tlak 150/102 -hlavne hned po ranu, kdyz se vzbudim. Tlak drzi asi 3 hodiny a pak klesa. Pak najednou mam tlak 110/96. Muj doktor ma v soucasne dobe dovolenou a nechci jit na pohotovost. Muzete mi poradit, co s tim? Mam radsi navstivit zastupujiciho lekare nebo pockat do 1.11. na sveho lekare? Byla jsem asi pred 4 mesici na EKG a bylo vsechno v poradku. Dekuji za odpoved.

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,

naměřené hodnoty TK nejsou nebezpečné, takže můžete počkat do 1.11. na svého lékaře. Do té doby se však můžete doma metodicky správně měřit -viz elektronický záznamník s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Můžete také dokumentovat a objektivizovat pokles TK bez léčby pomocí druhého způsobu měření TK -po hodině v průběhu jednoho dne. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři a usnadněte mu rozhodnutí o event. léčbě a jaké.

Dotaz č. 373  —  Léky na vysoký KT [Marta, 24.10.2017]

Dobrý den, pane doktore prosím Vás, jaké jsou u nás na trhu nejnovější léky na vysoký KT. Také by mě zajímalo, jakým způsobem lékař určí, které léky na vysoký tlak nasadí a v jaké síle, když je jich na trhu tolik (např. na mně už můj praktický lékař zkouší osmé a vždy mají nějaký vedlejší účinek). Je nějaká statistika, které léky jsou pacienty nejlépe snášeny? Ptám se proto, že se mi zdá půl roku moc na to, abych se trápila vedlejšími účinky -brnění nohou, otoky nohou, malátnost. Před léčbou jsem se cítila zdravě a tyto pokusy mě již vysiluji fyzicky i psychicky. Děkuji, zdraví Vás Marta.

Lékař [28.10.2017]:

Dobrý den,
moderní novější léky mají méně nežádoucích účinků než staré léky (nejmladší a nejlepší je v tomto ohledu skupina sartanů), ale většina hypertoniků potřebuje kombinaci minimálně 2 léků. Otoky nohou jsou nejspíše způsobené blokátorem kalciových kanálů, což je novější léková skupina, která má po sartanech nejméně nežádoucích účinků. Frekvence otoků narůstá se stoupající dávkou léku. Problém může být také trochu ve Vás. Máte smůlu, protože se u Vás vyskytují nežádoucí účinky u více léků.

Problémy s hledáním vhodného léku nebo léků trvají již dlouho. Je vhodné si vyslechnout druhý názor na Vaši léčbu, nejlépe názor specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. S sebou si vezměte soupis dosud užívaných léků, jejich dávek a nežádoucích účinků. Proveďte cyklus měření domácího měření TK (nejlépe oba způsoby) při stávající léčbě – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK vezměte rovněž ke specialistovi.

Dotaz č. 372  —  Hypertenze nereagující na léčbu? [Markéta, 19.10.2017]

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Od 35 let (nyní mi je 42 let) se léčím s vysokým krevním tlakem. Kromě krevních odběrů žádná další vyšetření mi nikdo nedělal, na kontrole mi vždy bylo řečeno, že je vše ok, i když doma jsem tlak mívala vyšší. Brala jsem Micardis 40 mg ráno. Poslední rok mi nebylo dobře, hodně mě bolela hlava. Přešla jsem k jinému lékaři, tomu se kontrolní Holter vůbec nelíbil, 6x byl tlak nad 180, z toho 3x nad 200, nejvyšší přes den jednorázově 235. Okamžitě mi zvýšil Micardis na 80 mg ráno a večer přidal Orcal Neo 5 mg. Nyní po dalším kontrolním Holteru mi přidal na noc (22 hodina) ještě Betaloc Zoc. Teprve nyní jsem byla odeslána na kompletní vyšetření na nefrologii, odběry krve jsou v pořádku (i cukr, cholesterol), v moči je bílkovina, čeká mě sono břicha. Jsem z toho dost ve stresu, protože je mi teprve 42 let a už jím 3 prášky na vysoký tlak, nechápu proč ho mám tak vysoký a začínám mít depresi, což mi tlak taky nesníží. Je opravdu možné, aby člověk v tak mladém věku měl vysoký tlak bez příčiny? Nebo mám doufat, že lékaři nějakou příčinu objeví a můj problém se vyřeší? Moc děkuji za Váš čas a odpověď.

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,
většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Bývá častěji a dříve u potomků jednoho nebo ještě více obou hypertenzních rodičů. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, která bývá těžší. Její příčinou je některá určitá choroba (nejčastěji žláz s vnitřní sekrecí), vysoký tlak vzniká následně (sekundárně) a léčba může být cílená podle choroby.

Sekundární hypertenzi lze potvrdit/vyloučit prakticky jen vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Tam se obraťte také v případě, že stávající vyšetření nevyřeší problémy s Vaší hypertenzí. Lékařům poskytněte vytištěný záznam TK (lépe oba způsoby) z domácího měření a usnadněte jim práci. Použijte k tomu elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

Dotaz č. 371  —  Léky na tlak a vedlejší účinek [Marcela, 19.10.2017]

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o  Váš názor. Rok užívám léky na vysoký tlak, asi půl roku trvalo, než mi jedny léky sedly, takže nyní užívám 1x denně tabletu tolucombi 40mg/12,5mg. Tlak mám v pohodě 115/80. Poslední 3 týdny mám divný pocit v levé části obličeje -mravenčení bych to nenazvala, spíš pocit jako bych měla pás kůže od vnějšího koutku oka k ústům namazanou kafrem. Občas mě brní špičky palců u nohou. Může to mít spojitost s užívaným lékem na tlak? Další problém je, vůbec nemám chuť na sex, což spíš trápí mého muže. Poradíte mi? Děkuji a pěkný den přeji. Marcela

Lékař [27.10.2017]:

Dobrý den,
pozorované pocity mohou být nežádoucím účinkem kombinovaného léku, i když se objevily až po delší době. Vzhledem k jednostrannému mravenčení v obličeji by bylo vhodné navštívit neurologa.
O sexuální apetenci se poraďte na sexuologii a gynekologii -Viagra pro ženy? Problém zřejmě nesouvisí s používaným lékem.

stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
TOPlist

Zboží bylo úspěšně přidáno do nákupního košíku.

Přejít do košíku/ dokončit nákup Chci nakoupit ještě další zboží

Produkt přidán do porovnání

Přejít na stránku s porovnáním Zůstat na této stránce